TECRÜBELİ ABİLERİM BİR BAKIN


ElhacıomarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 24
ElhacıomarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 20:28
Selamun aleykum , iyi akşamlar .. 
forumda yaşıtım nadir gördüğüm için samimiyetten abi diyeceğim :)

Abilerim 80x40x45 ölçülerine sahip camcıdan yaptırmış olduğum tankıma bugün kavuştum .. hep bitkili akvaryumu istediğimden yahut heveslendiğimden eminönünde ki akvaryumcular çarşısına .. önceliğim bilgi edinmekti bitkiler yahut kurulumu hakkında lakin sinirli ve agresif çıktı esnaf halkı hiç birisi saygı duyupta bu çocuk ne diyor diye takmadılar sorularıma cevap vermeden geçiştirdiler .. Ben de aradığım cevapları burda arıyorum ne olur bana bir öncü olup yol gösterin ki bende sizin gibi hem uğraşmaktan hem de izlemekten zevk aldığım hobime emin adımlarla başlıya bileyim :/

öncelikle
1: bitkili bir akvaryum için başlıca gereken şeyler nelerdir 

2: başlıklardan hep okuduğum co2 denilen sistem kesin gerekli midir (biraz tuzlu sanırım anladığım kadarıyla)

3: gübre şart mıdır , şartsa bitkiye göre gübreler değişiyor mu 

4: kullanılması gereken bir ilaç yahut katkı maddesi gerekiyor mu 

istediğim bitki de çim vari bitkiler beni çekiyor sanırım yanlış bilmiyorsam adı moss 

cevap vermezseniz bile okuduğunuz için minnettarım bugün kü gördüğüm muammeleyi görmem en azından 

SAYGILAR SEVGİLER ..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AGARTALIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/06/2013
İl: Adana
Mesaj: 837
AGARTALIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 21:48
Akvaryum ölçüleriniz bitkili için uygun. Bitkili akvaryum biraz teferruatlı görünse de başta tecrübe edindikçe perde aralanır. Ben size şu an ne yazarsam yazayım bitkili akvaryum derya deniz. O yüzden standartları araştırmanızı öneririm. Bitkili akvaryum taban kurulumu, aydınlatması, filtre sistemi, gübreleme, co2 (akvaryumunuz için mayalı sistem ve vortex ile cözünme yapabilirsiniz bunları araştırın) berbaberinde bakabileceğiniz canlılar.

Yada taban istemeyen, fazla ışık istemeyen, akvaryum döngüsündeki kimyasallar ve su değişimleriyle idare edebilen moss. anubias vs bitkilerli araştırın. 

Bitkili akvaryum herşeyi isteyince biraz maliyetli olabilir. Dikkat edin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.E.DÇevrim Dışı

Kayıt: 06/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 264
M.E.DÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 22:25
Merhaba,

 Öncelikle (ben de bir pet shopzede olarak) kesinlikle ve kesinlikle hiç bir akvaryumcunun ya da pet shopun size söylediklerine inanmayın. Eminönü esnafı size istemeyerek de olsa iyilik etmiş. Gel bunlarsız olmaz deyip bir sürü malzeme satmaya çalışabilirlerdi. 

 Eğer ilk bitkili akvaryumda ilk deneyiminiz olacak ise tabandan önce gövdeli, rizomlu ( Eledoa, Tilki kuyruğu,Saz, Rotala Red, Anubias, Java Fern vb. ) bitkilerle başlamanızı, bu bitkilere büyütüp, çoğaltarak biraz tecrübe kazanmanızı ardından zorluk seviyesini arttırmanızı tavsiye ederim. Bu bitkilerin büyümeleri için fazla ışık ve CO2 gereksinimleri yoktur. Akvaryumun tabanını 6-7 cm dolduracak kadar siyah bitki kumu(hagen olabilir) işinizi görür. Aydınlatma için 2 seçeneğiniz var: Floresan ve ya led sistemi konularını inceleyip bir tercih yapabilirsiniz. Gübre için ise ReeFlowers markasının All Inclusive ürününü tavsiye ederim. 

 Genel olarak hobi sabır istese de bitkili akvaryumlar biraz daha fazla sabır ve çok iyi araştırma istiyor. Bol bol araştırma yapıp okumanızı, önce planı en ince ayrıntısına kadar düşünüp ondan sonra harekete geçmenizi tavsiye ederim. Kurulum yaptıktan sonra keşke şunu şöyle yapsaydım bunu böyle yapsaydım demek pek hoş olmuyor.

 Sağlıklı hobiler dilerim.

M.E.D2015-02-23 22:30:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 22:25
Akvaryumunuzun gereksinimleri bakmak istediginiz bitkilere gore degisecektir. Ancak genelleme yapicak olursak, oncelikle aydinlatma onemli. Florasanla ya da baska bir sekilde guzel bir aydinlatma ayarlamalisiniz. Onun bakimi kolay olucak bir cok bitki bulunmakta. Ornegin moss, anubias ve su ustu bitkileri cok fazla aydinlatma ve gubre-Co2 takviyesine ihtiyac duymazlar. Ama ben Co2'de kurmak isterim derseniz hangi bitkiyi beslerseniz besleyin avantajini gorursunuz.

Ilk etapta bakimi kolay bitkilere yonelmenizi tavsiye ederim. Co2 sistemlerde de 2 alternatif bulunmakta; Mayali sistem ve Tuplu sistem. Tuplu sistem daha maliyetlidir. Mayali sistem icin ise evde pet siseyle bile hazirlayabilirsiniz. Bu konuda mayali sistemler uzerine forumda arastirma yaparak bir cok sonuca ulasabilirsiniz. 

Benim sahsi fikrim ilk etapta guzel 2-3 parmak boyunda uygun bir taban malzemesi (Hagen kum olabilir), bu kumun arasina belli oranda misket gubre (Forumdan ya da internetten alabilirsiniz), Istediginiz kadar akvaryumun arkasina dikmek uzere saz, anubiaslar ve istedigniz moss turleriyle cok guzel bir kurulum yapabilirsiniz. Besleyeceginiz canlilara gore de akvaryuma mango koku ya da yati koku ekleyebilirsiniz. Mosslari bu koklere ve taslara sararak gorseli daha yuksek bir akvaryuma sahip olabilirsiniz.

Ayriyetten sivi gubre takviyesi de sizin seciminize gore faydali olabilir.

Umarim yardimci olabilmisimdir. Kolay gelsin.



NOT: Emre beyle ayni anda yazmisiz, fazla bilgi goz cikarmaz :)
gokberkgonenc2015-02-23 22:26:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ElhacıomarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 24
ElhacıomarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 22:45
verdiğiniz bilgilerden dolayı allah razı olsun çok teşekkür ederim en iyi şekilde değerlendiricem inşallah hayırlı geceler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir