Tetra akvaryumu tavsiyeleriniz


syerliÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 3
syerliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2015 01:11
Öncelikle herkese merhaba. Aranıza yeni katıldım. 10 - 15 adet neon tetra ile bir akvaryum kurmak istiyorum. Birçok başlığı okumama rağmen oldukça cahilim bu konuda. Akvaryum boyutları, filtre, bitki seçimi, ve her türlü konuda yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca çok büyük olmayacak ve biraz da ekonomik olması tercihimdir. Şimdiden yardımlarını esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YsnkrksÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 12
YsnkrksÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2015 04:05
Öncelikle merhaba hoşgeldiniz Süleyman Bey :)

Neon Tetra 1cm balık için 1,5 litre hesabı yaparak kaç balık istediğiniz rakam üzerinden kaç litre su ve oradan da ideal akvaryum ölçülerine bakabilirsiniz. Benim tavsiyem imkanınız varsa 100*40*50 boyutlarında bir akvaryum olacaktır.

Filtre konusuna gelecek olursak burada da imkanlarınız dahilinde Eheim, Fluval, Atman ve Tetra tec en çok tercih edilen ürünlerdendir. Ekonomik olması tercih demişsiniz bu bakımdan jebo, lifetech gibi markalara yönelebilirsiniz. Akvaryum boyutlarına ideal olan modellerden seçmelisiniz. 

Bitki seçimi konusunda ise low tech bir akvaryum olacağı için tavsiyelerim Elodea, Tilki kuyruğu, Saz, Anubias, Java moss, Pistia gibi bakımı kolay bitkilerdir. Küçük bir araştırma ile zevkinize göre bitkiler belirleyebilirsiniz. Ayrıca etkili aydınlatma için Sylvania t5 grolux ve aquastarflorasanlar öneririm.

Her şey bir yana en büyük tavsiyem aceleci olmamanız. İnanın ben şuan kurduğum akvaryum için tam 3 yıl okudum. Evet abartmıyorum 3 sene boyunca en ufak bir konuda bile edinebildiğim her türlü bilgiyi edindim ve adım adım gittim. Zamanla akvaryumunuzu kuruyor olmaz ekonomik açıdan da sizi rahatlatacaktır.

Okumak güzeldir Süleyman Bey, okuyun ve herşeyi en ufak ayrıntısına kadar belirleye belirleye yavaş yavaş ilerleyin. Yeniden hoşgeldiniz diyorum.

Saygılarımla...
Sür-i klavye ettiysek affola :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syerliÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 3
syerliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2015 11:08
Yasin bey, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Öncelikli amacım, karşısına geçip seyretmek değil, bakacağım balıklara mümkün olduğu kadar sağlıklı bir ortam sağlayabilmek. Sabrınıza hayran kaldım. Ben birkaç haftadır okuyorum sadece. Eğer akvaryum ölçülerine karar verebilsem gerisi de kendiliğinden gelecek sanırım. Zaten ramazan ve yaz tatili nedeniyle gereken önemi gösteremeyeceğim için önce akvaryumu kurup, bitkileri yerleştirip balılkları koymak için yaz sonuna kadar beklemeyi düşünüyorum. Böylece ortam balıkların yaşaması için uygun hale gelir herhalde. İlaç kullanmaya karşı birisi olarak, balıkların yaşayacağı ortamı da mümkün mertebe kimyasal maddelerden uzak tutmak istiyorum. Tetralarla ilgili pek çok yazı okumama rağmen, akvaryumun ölçülerine bir türlü karar vermedim. Uzunluğu mu fazla olmalı yoksa küpe benzer şekildeki bir akvaryum mu tercih etmem lazım bilemedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ege_vetÇevrim Dışı

Kayıt: 15/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ege_vetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2015 15:19
neon tetralar oldukça güzel görünümlüdür ve seyir zevki oldukça fazladır fakat aynı oranda dayanıksız balıklardır malesef çok iyi oturmuş bir akvaryum isterler yeni kuracağınız bir akvaryum malesef neon tetralara pek uygun olmayabilir bunun yerine ilk etapta black tetra alabilirsiniz daha dayanıklı olarak benim karma akvaryumumda şuan iki türde mevcut ve neon tetraların suya girişi yaklaşık 6 ay kadar bir süre aldı onda bile  akvaryumcudan akvaryuma gelene kadar 1 tanesi ölmüştü yaklaşık 45 dakika içinde.. bir de kuruduğunuz akvaryuma moli gibi dayanıklı balıklardan 1 yada 2 tane atmanız suyun azot döngüsünün oluşma sürecini hızlandıracaktır.. ayrıca yeni kurulan akvaryuma da bitki dikilmesi bitkilerin besin alması açısından da sorun çıkartabilir gibi düşünüyorum ama bitki konusunda çok deneyimim yok deneyimli arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilirler..

ayrıca akvaryum boyutları konusunda kararsız kaldıysanız bence imkanınızın elverdiği max. boyutta bir akvaryum kurmanızı tavsiye ederim çünkü büyük akvaryumların bakımları ve su şartlarının değişme durumları küçük akvaryumlara göre daha zordur bence yapılan en büyük hata küçük bir akvaryumla başliyim ondan tecrübe kazanıp büyütürüm olur ama unutmayın büyük hacimli akvaryumlar sizin yaptığınız hataları daha iyi tolare ederler küçük akvaryumlarda yapılan hatalar birçok balık ölümüne sebep olabilir.. 

filtre seçimi konusunda da akvaryum kapasitesini belirleyip filtre bütçenizi söylemeniz yardımcı olabilmemiz açısından daha doğru olur mesela benim şuanda 400 litre akvaryumumda kullandığım dış filtre aquael unimax 700 filtre içine takabildiğim 300 watt ısıtıcısı ile birlikte bana 1200 tl ye mal oldu ama siz 100 lt bir akvaryum kurarsanız bu filtre içeride anaforlar oluşturarak neonlarınızını ordan oraya savrulmasına sebep olabilir.. o yüzden önce akvaryum boyutlarınıza karar verin diğer öğeler içinde maddi imkanlarınız doğrultusunda gerekli yardım yapılır..

 sağlıklı balıklar dilerim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

R. ÜnalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 746
R. ÜnalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2015 16:42
Başlangıç için 50 cm standart bir akvaryum edinebilirsiniz. Filtre olarak atman hf 400 vb. Modellerde bir şelale filtre yeterli olacaktır. mevsim itibariyle şimdilik ısıtıcı gerekmez. Dekor olarak bej renk silis kum ve bir redmoor kökü akvaryuma güzel göstermeye ve tetralara uygun ortam oluşturmaya yetecektir. Bitki düşünürseniz başlangıç için anubias java fern gibi türler eklenebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

syerliÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 3
syerliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2015 23:17
Egemen bey ve Recep bey, verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkür ederim. 100 - 150 litre civarında bir akvaryum kurmayı planlıyorum artık. Öncelikle bitki düzenlemesini yapmak istiyorum. Kum, çakıl vb. hangi ürünleri ve hangi oranlarda nasıl yerleştirmem konusunda da yardım edebilir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir