Tetrazonlarınıza İyi Bakın


Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2015 09:17
  Merhaba Sevgili Forumdaşlar. İlk  makaleyi yazarken çok keyif aldım ve ikinci bir makaleye daha imza atmak istedim. Umarım zerre kadar da olsa, yardımım dokunur.

  Tetrazonlar; Doğada, Lahat, Sumatra, Borneo, Endonezya ve Palembang Eyaleti'nde yaşayan "Kaplan Barb"da denen ve bilimsel olarak "Puntius Tetrazona" diye bilinen, Sazansıgiller Familyası'nın "Barblar" grubunda yer alan; Hareketli ve beslemesi zevkli balıklardandır. Yem yerken, aniden yüzeye doğru gelip yem alarak, aniden aşağı inmeleri gerçekten izlemeye değerdir.
  
 Etçil pul yem ve granül yemleri severek yerler. Artemia ve su piresi gibi yemleri de geri çevirmezler. Pet shoplarda, poşetli, 2 liralık yemleri değil de, tarihi belli, markalı ve kapalı yemler tercih edilmelidir, bu her balık için geçerlidir. Çünkü, tarihi geçmiş veya açık yemler, balıklarda iç ve dış parazitlere yol açabilir. Markalı ufak kutulardaki yemler çok ekonomiktir, çok masraf istemiyorsanız onlardan tercih edebilirsiniz, 3 lira fazla verin iyisini alın.
 Balıkları, hergün kuru yemle beslemek, kabız olmalarına yol açar ve tek çeşit beslenme balığın kondisyonunun düşük olmasına, ömrünün kısalmasına ve hastalıklara karşı, dirençsiz olmasına sebep olur. O nedenle, haftada bir canlı yem, bezelye içi veya damarsız ıspanak verilmelidir.

  Bezelye İçi: Her balığa 1 tane düşecek şekilde, bezelyeler ayarlanır ve bir cezvede 5-10 dakika kaynatılır sonra da bezelyelerin yumuşaklığı kontrol edilir. (Bezeleyeler bazen tam yumuşamaz. Böyle birşey söz konusuysa, birkaç dakika daha kaynatılmalıdır.) Bezelyeler temiz bir tabağa alınır ve akvaryumun başına gidilir. Bezelyelerin kabukları soyulur, içi dikkatlice parmağa alınır ve parmak akvaryuma daldırılır. Balıklar hemen depara kalkacaklardır. Bu işlem, tabaktaki bezelyeler bitene dek tekrarlanır.

Ispanak: Birkaç ıspanak yaprağı alınır, damarları ayrılır ve aynı bezelyedeki gibi cezvede 5-10 dakika kaynatılır. (Ispanağın tarım ilaçlarıyla ilaçlanma olasıığına karşı, işleme başlanmadan iyice yıkanmalıdır.)
 Ispanaklar bir tabağa konur ve akvaryumun başına gidilir. Ispanak yaprakları, balıkların ağız boyuna orantılı olarak parçalanır ve yeterli miktarda balıklara atılır.

 Bunların dışında, un kurdu da sevebilirler.

  Tetrazonlar,en az 80 litrelik bir akvaryumda ve en az 6'lı sürü halinde beslenmelidirler.6 cm kadar büyüyebilirler. Bitkilerden çok hoşnut olurlar; Tilki kuyruğu, anubias, saz, eleadoa, java fern, bakoba monieri, gül,çınar, limon,zeytin gibi envai çeşit bitkiyi kabullenebilirler, ayrıca su üstü bitkileri de çok doğal bir görünüm verir ve tanka giren ışığı dağıtır.Kök ve kütükler de iş görebilir.  Akıntıya karşı yüzmeye bayılırlar. Japon balıkları ve Canlıdoğuranlar'la asla beslenmemelidirler. Salyangozlar, karidesler, cüce vatozlar, coryler, SAE'ler, CAE''ler (4 cm'den büyük) tetra ve barblarla yaşayabilirler.

Davranış: Erkekler; Hem dişilere kur yapmak hem de grup içerisindeki statülerini korumak için, pek zararlı olmayan duellolar yaparlar. İki erkek yan yana geldiğinde ve dişilere kur yaparken renklerini koyulaştırırlar.

 Cinsiyet Ayrımı: Dişiler, tabiri caiz ise daha "Tombalak" bir görüntüye sahiptir. Erkekler daha koyudur ve turuncusu daha boldur.  En kolay tabir ise burna bakmaktır; Erkeklerin burnu turuncu iken, dişilerde renk bulunmaz.

   
                                                             Erkek


                                                               Dişi


                                                              Erkekler


                                                                  Dişi


                                                                 Erkek


                                                                  Dişi

Üreme: Uyumlu bir çift, üreme döneminden, 15 gün önce, en az 50 litrelik bir akvaryuma alınır; Akvaryum bol bol bitkilendirilir, tabana iri çakıllar veya misket dizilir (Ya da, taban mosslarla kaplanabilir.) Balıklar  15 gün canlı yem ile beslenir. Anaçlar akvaryumda sürekli bir kovalamaca halinde olacaklardır. Dişi en sonunda yorulup pes ettiğinde erkek dişinin karnına vurmaya başlar, her vuruşunda 5-10 yumurta dökülür, erkekte hemen yumurtaları döller. Üreme işlemi bittikten sonra, anaçlar akvaryumdan ayrılır. 1-2 gün içinde yumurtalar açılacak ve yavrular, akvaryumun camlarına yapışacaklardır. Serbest yüzüşe geçmeleri ise 1 gün alır.

Yavru Akvaryumu: Bol bitkilendirilmelidir, su hareketini sağlamak için hava taşı, temizlik için ise bir pipo filtre kullanılmalıdır. Ana akvaryumda da kullanacağımız gibi yavru akvaryumunda da bir ısıtıcı kullanılmalıdır. Yavruların temizlik sıklığı ve miktarı, yetişkinlere göre daha az yapılmalıdır.

  Yavrular ilk başlarda, infuseria gibi mikroskobik boyuttaki yemlerle beslenmeli, daha sonralarda, mikrokurt ve artemia ile beslenebilirler. Daha sonralarda da toz pul yem yiyebilirler.

  Zaman ayırıp okuduğunuz için, çok teşekkür ederim. Başka sorularınız varsa, yardımcı olmak, olmaya çalışmak beni çok mutlu eder. Herkese; Mutlu hobiler dilerim ...




İBOW@R2015-01-11 10:03:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2015 12:46
Bir çok balık türü besledim ama tetrazonları hiç besleme fırsatım olmadı. Çok da merak ediyorum ama saldırgan olmaları biraz gözümü korkutuyor açıkçası. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2015 13:15
Tetrazon + Cory + SAE + Cüce vatoz

Harika bir kombinasyon olur. Skirt tetra, zebra danio, kırmızıgöz tetra, altın barb, kiraz barb, limon tetra, x- ışını tetra, sarpae tetra,siyah neon ve rasboralarla da iyi geçindiklerine şahidim.


 Yukarıdaki balıklarla, harika bir akvaryum kurulabilir. Neticede pirana değil 

İBOW@R2015-01-10 13:29:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2015 13:50
Sae ve albino corydorasların olduğu ve cüce vatoz eklemeyi düşündüğüm bir akvaryumum var aslında .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanberkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 264
CanberkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2015 20:01
Kendi seviyesinde yüzen yoksa pek kimseye bulaşmaz tetrazonlar. Tetrazon, frenatus,kırmızı barb, kuhli, kelebek vatozdan oluşan bir akvaryumum vardı, 120 litre civarı. Saydığım türlerin hepsi Asya türleri, hafif biyotop havasında, çok güzel bir kurulumdu tavsiye edebilirim. Hacim uygunsa botia da eklenebilir.

Halil Bey'in saydığı türlerden rasbora ve daniolarla da sorunsuz şekilde yaşattım tetrazonları.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2015 01:40
Selamlar
Benim 200 litrelik akvaryumumda gökkuşağı türleri (incissus, boesemani melanatonia, werneri australis) ile melek, komando-panda-bronz cory, vatoz, hayalet, kardinal neon ve kaplan barb dediğimiz tetrazonlar var. İlk aldığımda 5 adet yavru olarak almıştım ve yaklaşık 1.5 yıldır bakıyorum. Bu süreçte aşağı yukarı 4-5 cm boyları oldu. 2 tanesi öldü ve şu anda 3 tane kaldılar. Genelde çok hareketililer ve ciddi bir sorun yaşamadım ancak dün bir çift eş melek aldım arkadaşımdan. Bu yeni melekleri dün epey bir hırpalamaya çalıştılar. Eski 3 adet meleğime hiçbirşey yapmıyorlardı ancak bunlar yeni geldi mi diye tam anlamadım özellikle ilk gün çok rahatsız ettiler. Bugün biraz daha durgunlar ve çok rahatsızlık çıkmıyor akvaryumda ama izlemedeyim halen. Şimdi ben 3 tane daha alsam ve 6 lı grup olsalar daha mı iyi olur? Yoksa tetrazonlardan vazgeçmem mi daha doğru sizce? Meleklerden vazgeçme durumum yok çünkü. Aslında 1.5 senedir 3 adet melek balığım ve 7 adet gökkuşağı balığım ile sorunsuz yaşıyorlardı. Ancak okuduğum kadarıyla sürü 5-6 nın altına düştüğünde diğer balıklara sataşabilecekleri yazıyordu. O yüzden midir yoksa yeni gelen balığı bir tanıyalım içgüdüsüyle mi hareket ediyorlar? Eğer öyleyse birkaç güne düzelmesi lazım durumun. Açıkçası tetrazonları da akvaryuma dinamizm kattıkları için seviyorum. Hatta ileride melek-tetrazon karması yapmayı düşünüyordum. 2-3 tane büyük melek ile 15-20 arası tetrazon, ancak huzursuzluk olması en son isteyeceğim şeydir. O yüzden tavsiyelerinizi beklemekteyim.
ozanbaseski2015-02-15 01:43:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanberkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 264
CanberkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2015 08:44
Tetrazonların grup içindeki erkek sayısı arttıkça diğer balıklara bulaşma ihtimali düşer doğru, ama çift melekle tetrazonlar didişecektir. Kırmızı burun tetra veya balta balığı önerebilirim alternatif, onlarda hareketli canlılar, hem de melek ile tetrazona nazaran habitatları daha yakın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tuncoÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2014
İl: Sakarya
Mesaj: 36
tuncoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2015 10:12
Öncelikle Detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim, ancak takıldığım bir konu var. Ben karides besliyorum ve 120 Lt lik bir akvaryumum var, tetrazonun karidese zarar vermeyeceği pek aklıma yatmadı.eğer zarar vermezse bu balığı beslemeyi gerçekten çok isterim. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan bilgi rica ederim.
Selam ve saygılarımlatunco2015-02-15 10:14:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 02:47
[QUOTE=ozanbaseski]Selamlar
Benim 200 litrelik akvaryumumda gökkuşağı türleri (incissus, boesemani melanatonia, werneri australis) ile melek, komando-panda-bronz cory, vatoz, hayalet, kardinal neon ve kaplan barb dediğimiz tetrazonlar var. İlk aldığımda 5 adet yavru olarak almıştım ve yaklaşık 1.5 yıldır bakıyorum. Bu süreçte aşağı yukarı 4-5 cm boyları oldu. 2 tanesi öldü ve şu anda 3 tane kaldılar. Genelde çok hareketililer ve ciddi bir sorun yaşamadım ancak dün bir çift eş melek aldım arkadaşımdan. Bu yeni melekleri dün epey bir hırpalamaya çalıştılar. Eski 3 adet meleğime hiçbirşey yapmıyorlardı ancak bunlar yeni geldi mi diye tam anlamadım özellikle ilk gün çok rahatsız ettiler. Bugün biraz daha durgunlar ve çok rahatsızlık çıkmıyor akvaryumda ama izlemedeyim halen. Şimdi ben 3 tane daha alsam ve 6 lı grup olsalar daha mı iyi olur? Yoksa tetrazonlardan vazgeçmem mi daha doğru sizce? Meleklerden vazgeçme durumum yok çünkü. Aslında 1.5 senedir 3 adet melek balığım ve 7 adet gökkuşağı balığım ile sorunsuz yaşıyorlardı. Ancak okuduğum kadarıyla sürü 5-6 nın altına düştüğünde diğer balıklara sataşabilecekleri yazıyordu. O yüzden midir yoksa yeni gelen balığı bir tanıyalım içgüdüsüyle mi hareket ediyorlar? Eğer öyleyse birkaç güne düzelmesi lazım durumun. Açıkçası tetrazonları da akvaryuma dinamizm kattıkları için seviyorum. Hatta ileride melek-tetrazon karması yapmayı düşünüyordum. 2-3 tane büyük melek ile 15-20 arası tetrazon, ancak huzursuzluk olması en son isteyeceğim şeydir. O yüzden tavsiyelerinizi beklemekteyim.
[/QUOTE]




 Onlara, bu akvaryumun krallarının onlar olduklarına ikna etmeye çalışıyorlardır. Benim yeni gelen balıklarıma da karışıyorlardı ama 1 maksimum 2 hafta içinde, sakinleşip rahat bırakıyorlardı. İnşallah sizin de balıklarınız 1-2 hafta içinde sakinleşir.


[QUOTE=tunco]Öncelikle Detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim, ancak takıldığım bir konu var. Ben karides besliyorum ve 120 Lt lik bir akvaryumum var, tetrazonun karidese zarar vermeyeceği pek aklıma yatmadı.eğer zarar vermezse bu balığı beslemeyi gerçekten çok isterim. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan bilgi rica ederim.
Selam ve saygılarımla[/QUOTE]

  Karideslerle hiç beslemedim ama çok küçük değillerse yetişkinlere zarar vereceğini sanmam. Dipteki canlılara pek karıışmıyorlar ama karideslerinizde nüfus artışı kesinlikle bu protein düşkünü canlılar tarafından sabitlenecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 02:53
Bugün biraz daha sakinler, yeni eş melekler de yeni akvaryum streslerini üzerlerinden atmaya başlıyorlar sanırım. 3 gündür yeme karşı ilgisizdiler, çok az yiyorlardı. Bu akşam ilk kez biraz yeme karşı ilgi gösterdiler. Tetrazonlar da artık ilk gün kadar kovalamıyorlar izlediğim kadarıyla. Umarım sorun dediğiniz gibi azalarak biter. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 04:13
Selamlar. Güzel yazı olmuş. Elinize sağlık. Benim de çok sevdiğim bir balıktır tetrazon. Üretmeyi dahi denedim zamanında.

Eklediğiniz fotoğraflarda tipik erkek görünümüne albino çiftten biri dışında rastlamadım açıkçası. Hepsi dişiyi andırıyor. Beslenmesine, yaşadığı ortama bağlı olarak renkleri daha canlı veya soluk olabilir. O yüzden renklerin mukayesesi için aynı tanktan çekilmiş fotoğraflar lazım bana kalırsa. Onun dışında erkek biraz daha derli toplu, boyca küçük oluyor. Üreme dönemlerinde de dişilerin karnı iyice şiştiği için cinsiyet ayrımı çok çok daha kolay oluyor.

Saldırgan oldukları konusuna da katılmadığımı belirtmek isterim. Benim fikrime göre "meraklı" sıfatı çok daha iyi tanımlayacak bir kelime olurdu. Uzun kuyruklu, dikkat çekici şekilde parlak olan lepistes, betta ve sair balıkları çok didikliyorlar bu yüzden.

Fazla uzatmayayım ben de. :) Bu konunun varlığı memnun etti açıkçası. Her ne kadar şu an beslemiyor olsam da tetrazon her zaman bir sevda benim için. :) Teşekkür ediyorum bu hayvanlar hakkındaki tartışmaların güncel tutulmasında emeği geçen herkese. M.Emin Uzunoğlu2015-02-16 05:45:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2015 13:53
  Onları hep birer pirana gibi tanıtıp, milleti korkutup, bu balıktan soğutuyorlar. Oysa ki dedğiniz gibi, meraklı ve sosyal balıklar. Yem saatlerinde yüzeye sıçrayp, aniden yere inmeleri gerçekten harika. Değer verilmeyi ve beslenmeyi gerçekten hakediyor.

+1: [T]231192,Hakaan8009[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lazOTTOÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 63
lazOTTOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2015 17:28
Severek beslediğim,defalarca yavru aldığım tetrazonlar benim gözdelerim.Tabiatları gereği biraz hırçınlar ama onları sevimli kılanda bu özellikleri.Yeterli hacim ve bol bitki olduktan sonra diğer türlerle pek fazla sorun çıkmadan beslenebilirler.Özellikle yeni ergenler diğer balıkları rahatsız etmekteler gözlemlediğim kadarı ile.Erişkin olduktan sonra diğer balıklarla ilgilenmiyorlar.Ama ergenler tam bir baş belası olabiliyorlar diğer balıklar için.Akvaryum sevdam sürdükçe beslemeyi düşündüğüm bir balıktır kendileri...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dpsKinG_Çevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 161
dpsKinG_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2015 15:22
Makale için teşekkür ederiz elinize sağlık. Bende besledim karma canlı doğuran akvaryumumda. Canlı doğuranlarla herhangi bir sıkıntısı olmadı fakat bir tane bile kiraz karides bırakmadılar. Kesinlikle karideslerle birlikte beslenmemesi gerekiyor yemeseler bile öldürüp bırakıyorlar. Ben sırf bu yüzden akvaryumdan çıkarmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir