"TRAPPED" **VIDEO sf 6.**(Guncelleme 21.07.2013)


Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Haziran 2013 15:47
Gökmen bey ben bu kurulumu nasıl kaçırdım diye hayıflanıyorum. Yine el emeği ile yapılan birçok aparat var ve çok güzel bir kurulum olmuş. Su üstü bitkileri ve su içindekiler çok uyumlu gözüküyor. İnşallah led ile bir aydınlatma problemi yaşamazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2013 09:34
Gökmen bey son gelişmeler nasıl? İnşallah cubalarda ilk sürgünleri görmeye başlamışsınızdır. Ben de ilk lehimleri yapmaya başladım. Düşündüğümden de uzun sürecek gibi görünüyor. İlk lehimden sonra insanın eli alışmaya başlıyor. 12'si bitti 96'sı kaldı :))) Sizin cubaların coştuğunu bir görsem ben de lehimlerde coşacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2013 10:44
Merhaba arkadaslar,

Uzun bir mesguliyet doneminden sonra tankla ilgilenemememin sonucu olarak ne yazik ki sac yosunuyla da tanismis oluyorum. Su degisimlerini oldukca aksattigimdan midir, mayali sistemi degistirmedigimden midir, Excell'i aksattigimdan midir bilinmez, su anda sac yosunuyla basbasayiz. (Biliyorum bunlarin hepsi birden etken)

Neyse, olanlari biraz daha detayli aciklayayim.

Once diyatom tankimi ziyaret etti ve baya da bir kalma niyetindeydi. Ben de Octosinculus ekleyerek diyatomu giderdim. Kayalar, kokler, bitkiler piril piril olmustu ki sac yosunu sarmaya basladi. Ozellikle cubalarda basladi, mekanik temizlik yaparken cubalar da koklerinden cikiyor ya da yerinden oynuyor. Bu da cubalarin gelismesine cok buyuk zarar veriyor bildiginiz gibi. Karideslerim olmeye devam ediyor. Bunu hydralara mi baglasam yoksa yuksek nitrata mi baglasam bilemedim. Ama hydralar su anda yok oldular. Nasil oldu bilmiyorum ama 3-4 defa hava hortumuyla su sifonlayarak, tek tek hydralari temizledim. Umarim bir daha gorunmezler.

Bu arada filtremin tamamen diyatomla kapli oldugunu gordum. Tanktan temizlenen diyatom filtreyi tamamen sarmis. Hemen filtredeki biyolojik yasami sifirlama riskini goze alarak cok ciddi bir filter temizligi yaptim. Elyaflari yeniledim, geniz gozenekli sungerleri basincli suyla yikadim (bakteri falan kalmadi ne yazik ki) Seramik halkalari da akvaryum suyu ile biraz fazlaca calkalayarak uzerindeki tortuyu temizledim.

Hortumlari ve kafa motorunu en ince datayina kadar temizleyip filtemi kurup calistirdim. Yaklasik bir gun sonra hic gormedigim kadar temiz, Kristal berrakliginda bir suyla karsilastim.

Tanktaki nitratin fazla cikma nedeni filtredeki diyatom olabilir mi acaba?

Neyse, son durumu asagida siralayabilirim. Onerilerinizi de bekliyorum.

- Sakura karidesleri yavas yavas kaybediyorum.
- Octosincluslar gayet mutlu gibiler. (sakuralarin yasayamadigi bir ortamda nasil yasiyolar acaba? )
- Sac yosunu cubalarimi sardi. Tamamen cubalari sokmek bile gecti aklimdan.
- Diger bitkilerim cok saglikli sekilde hizlica buyumelerine devam ediyorlar.
- Fotograf cekilebilecek bir tank oldugunda mutlaka fotograflari da ekleyecegim :)

Bu uzun yaziyi sonuna kadar okuyan arkadaslarin Sabrina da tesekkur ederim...




Ergun Bey cok tesekkurler. Biraz daha deneyimliyim tabi bu tankta. Su bir iki ayi daha gecirebilsem sanirim cok daha oturmus bir sistemle daha fazla keyif surme sansina sahip olabilirim.

Selamlar.

Evren Bey Tesekkur ederim.

Sizin ledler iki yanda bacaklari oanlardan sanirim. CREE ledler gibi komple isitma islemine gerek kalmadan yapilabiliyor, Altina mutlaka termal macun surmeyi ihmal etmeyin.

Bu arada LED aydinlatma ile ilgili bir problem yok gibi geliyor bana. Benim yasadigim yosun sorunu tamamen digger bahsettigim durumlarla alakali diye dusunuyorum. Diger bitkilerim gayet guzel gelisiyorlar. Yalniz power ledleri uygun lenslerle kullanmak cok onemli. Bendeki lenlerin biraz dar acili olduklarini farkettim. Isigi bekledigimden kucuk bir alanda topluyorlar. 60 derece yerine 90 derece benim icin uygun olurmus sanirim.

Umarim kisa surede bitirirsiniz ve tankta denersiniz.

Selamlarimla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2013 11:48
Gökmen bey öncelikle geçmiş olsun ve ardından hemen belirteyim, hiiiç canınızı sıkmayın. Kendi tecrübemden belirteyim saç yosunu karanlığı sevmiyor. Ben nanodaki ışık sürelerini 4 saat açık 3 saat kapalı ve yine 4 saat açık olarak ayarladım. Tankın etrafını yanlardan hiç ışık almayacak şekilde siyah kartonla kapattım. CO2 vermeye devam ettim, demir dahil diğer gübreleri litre hesabına uygun olarak vermeye devam ettim. 10 gün içinde köklerini kuruttum. Ama bu ışık sürelerini 1.5 ay devam ettim. Bu konuda inat ve sabır çok işe yarıyor. Cubalara hiç dokunmayın. 3 günde 1 su değişimi yapabilirseniz çok ilerleme kaydedersiniz. Işıklandırma stratejisini dediğim gibi uygulayabilirseniz saçlar sakallar kendilerini bırakmaya başlayacaklar ve ottolar da spagetti yer gibi silip süpürecekler. Sakuralar büyük ihtimalle nitrattan ölüyorlar, bu konuda biraz hassaslar maalesef. Bitkiler iyice köklenip sudaki nitrit ve nitratı emebilecek duruma gelmeleri en az 1 ay sürüyor ne yazıkki. Su değişimleri nitrat dengesinin oturmasında da faydalı olacak. 

Benim ledler dediğiniz gibi bacaklı olanlardan. Her birinin altına termal macun sürüp lehim yapmaya çalışıyorum. O yüzden biraz vakit alıyor, e tabii acemilik bir yandan. Benim 80 derecelik lensler su yüzeyinden 25 santim yukarıdan asıldığı taktirde su yüzeyinde 41cm çapında bir alanı aydınlatıyor. Ben hesabımı bu yüksekliğe göre yapmıştım. Sizin 60 derecelik lensler 25cm yükseklikten su yüzeyine yaptığı aydınlanma çapı 28cm. Benim tankımda olsaydı bundan dolayı dediğiniz gibi odaklanma oluşurdu. Su yüzeyinde 35 cm çaplı bir aydınlanma yaratmak için ledler 30cm yukarıda olmalı gibi görünüyor. Ama tabi ne kadar yukarı asarsak ışık miktarında kayıp olacak. Led miktarını arttırmakla bununda üstesinden gelinebilir. Sizin ledler su yüzeyine tam kac cm uzaklıktalar?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2013 18:32

Merhaba arkadaslar,


Yine bir sure ara verdikten sonra tankin %80 yosundan kurtulmus halini paylasmaya karar verdim. 

Bitkiler karartma doneminden dolayi tam formunda degiller yer yer de sararmalar var ama endise edilecek kadar da kotu degiller. Oncelikle 3 gunde bir %40 civari su degisimi yaptim. Baya zahmetli olmasina ragmen etkisini gercekten gordum. Fakat yosunlarin tuketilmesinde basro oyuncum sadece iki adet SAE. Aslinda 4 adet almistim ama bir baligi tanka ekledikten yaklasik yarim saat sonra kaybettim. Damlama yontemiyle 40 dk civarinda tanka alistirma suresi gecirmelerine ragmen bir baligin hemen olmesi, baligin zaten hasta ya da herhangi bir sorunu oldugunu aklima getirdi. Nedenini tam bilemiyorum ama diger 3'u cok saglikli bir sekilde hemen yosun tuketimine baslamislardi. Ertesi sabah da ne yazik ki bir SAE tanktan yaklasik 1,5 metre uzakta, yerde olu ve kurumus olarak yatiyordu. Ikisine de cok uzuldum ama ne  yazik ki boyle durumlarla karsilasmayan hobici yoktur sanirim. 

Uzun lafin kisasi, 4 adet otocinclus ve 2 adet SAE inanilmaz bir sekilde isbirligi yaparak yosunlarin %80 gibi bir bolumunu tukettiler. Su degisimleri ve 3+3+3 isiklandirma devam ediyor. Sanirim 10 gun icinde yosun sorunundan kurtulacagim. Bu arada forograflarda da goreceginiz gibi neon tetralar tankima nese katmak icin tesrif ettiler :)

Burada hazir paketli olarak satildigi icin sayisini tam bilemiyordum. Saticiya kac tane var burda diye sordugumda, ingilizcesi de pek olmadigi icin "o kadar var iste" diye cevap verince ben de fazla zorlamadim. 20 civari yavru neon aldigimi dusunurken eve gelip (alistisma doneminden sonra)  tanka ekledigimde sayilarinin 20'den biraz fazla oldugunu farkettim. Sonradan keske tanka eklerken saysaydim dedim ama cok gec olmustu tabi. Esimle birlikte tahmini olarak 40-50 arasi balik oldugunda karar kildik. (fazla bile olabilir) Hic beklemedigim bir rakamdi aslinda. 85 litre tanka cok tabi bu rakam ama bu saatten sonra ne yaparim bilemiyorum. Zaten neredeyse bedava olan bir baligi saticilar musteriye guvenip de geri almazlar sanirim. Yaklasik 500ml su olan posetten cok daha rahat bir ortamda olduklari kesin ama her ne kadar bitki yogunlugum fazla olsa da ilerde fazla biyolojik yuk olur mu, ya da bu kadar fazla sayidaki baliga alan dar geldigi icin baliklarda saglik sorunu olur mu diye dusunuyorum. 

Neyse simdi fotograflari ekliorum, yakinda genel bir video koymayi dusunuyorum. 

Onerileriniz ve dusuncelerinizi paylasmaniz benim icin onemlidir.

Selamlarimla. 

Oncelikle bu sartlara ragmen hic bozulmadan buyumeye devam edip 15 civari yaprak veren lotus.

Glossolarin yayilmalari

Glossoar kayaydi, koktu, hicbirsey dinlemeden yollarina devam ediyorlar :)

Cubalarin sararmalarina ragmen tutunma cabalari


Saksi bitkim ve yildiz yosunu (star moss) kolonim

Yosunlari mekanik olarak temizlemeye calisirken Cuba'lara baya zarar verdim. Kimi grubu tamamen soktum, kimilerini de boyle yari sokulmus hale getirdim ne yazik ki.

Glossolarla Cubalar kucaklasacaklar. Aralarina bolme mi koysam acaba?

Yanlardan ve karsidan genel gorunum

Akvaryum kosemin genel gorunumu, Solda 20lt, yaninda 8lt dogal nano ve bastacim 85'lik



Gecko2013-07-13 18:41:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2013 19:47
Abi muhteşemsin sen yaa.. Valla!!...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2013 05:57

[QUOTE=Umut Başar]Abi muhteşemsin sen yaa.. Valla!!...[/QUOTE]

Umut Kardesim tesekkur ederim. Senin hunerlerini de biliyoruz ;) Bu arada Ozel uyelik hayirli olsun :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2013 10:48
Bu çalışma vizede yol gösterici olacak led sistemleri için hala kesin bu led bitkili akvaryum için uygundur diyemiyoruz. Ama bu sayede ledleri daha iyi tanıcagız ve uygunluk oranına bakıcaz. Ellerinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2013 12:05
Kaan Bey tesekkur ederim.
Dediğim gibi ledler benim nazarimda kesinlikle gecer not aldi. Ama belgeli fotoğraflı sekilde resmi olarak akvaryum dunyasina aciklamak icin biraz daha zaman var sanirim

Saka bir yana cubalarim iyice yayildiktan sobra hic bir supheye yer birakmamis olacagiz. Ama sanirim 1-2 ay daha gecmesi lazim.

Selamlarimla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2013 10:01
Gökmen bey bence gelişmeler harika, karşılaştığınız sorunlar zaten floresanlı aydınlatmalarda da çok sık rastlanan sorunlar. Bu sorunların zaten başlıca nedeni ilk kurulum ve suyun oturmaması. Yukarıda cubalarda sürgünler gördüm. Ve 1 ay içinde çok ciddi gelişmeler görülecek kesin. Yalnız kötü haber glossollar engel tanımadan yollarına devam edecekleri için cubaları çok kısa zaman içinde boğacaklar ve zaten zemin bitkisi olduğu için cubanın ihtiyacı olan besinleri cubaların etrafından sömürecek ve yok edecekler. Bende aynı durum parvula ve cuba ikilisinde yaşıyorum. Parvulalar öyle geliştiler ki cubaları içine hapsettiler. Sıcaklar patlak vermeden önce zaten epey yorgun düşmüşlerdi, yaprakları küçücük kalmıştı. Aralarına seperatör koymanız kurtarabilir ise en kısa sürede uygulamak gerek. Ama şu da bir gerçek ki glossolardaki gelişme power led ışık sisteminin çözülmüş olduğunun göstergesi. Sonuçta uygun ışık ihtiyacı cubaların ihtiyacıyla denk. 
SAE lerdeki kaybınıza üzüldüm. Alternatif olması açısında amano karideslerini çok methediyorlar. Orada sıkıntı çekmeden bulabilirsiniz büyük ihtimalle. Ben ağabeyimden biliyorum, yamyam gibiler, yosun ve artık ne varsa tırtıklıyorlar. Hatta balıkların yemlerini havada bile kapıyorlar :) 
Bu müthiş çalışmanız için sizi tebrik ederim. Artık gönül rahatlığıyla power ledlerin kurulumuna devam edebilirim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2013 11:14
[QUOTE=Galathir]Gökmen bey bence gelişmeler harika, karşılaştığınız sorunlar zaten floresanlı aydınlatmalarda da çok sık rastlanan sorunlar. Bu sorunların zaten başlıca nedeni ilk kurulum ve suyun oturmaması. Yukarıda cubalarda sürgünler gördüm. Ve 1 ay içinde çok ciddi gelişmeler görülecek kesin. Yalnız kötü haber glossollar engel tanımadan yollarına devam edecekleri için cubaları çok kısa zaman içinde boğacaklar ve zaten zemin bitkisi olduğu için cubanın ihtiyacı olan besinleri cubaların etrafından sömürecek ve yok edecekler. Bende aynı durum parvula ve cuba ikilisinde yaşıyorum. Parvulalar öyle geliştiler ki cubaları içine hapsettiler. Sıcaklar patlak vermeden önce zaten epey yorgun düşmüşlerdi, yaprakları küçücük kalmıştı. Aralarına seperatör koymanız kurtarabilir ise en kısa sürede uygulamak gerek. Ama şu da bir gerçek ki glossolardaki gelişme power led ışık sisteminin çözülmüş olduğunun göstergesi. Sonuçta uygun ışık ihtiyacı cubaların ihtiyacıyla denk. 
SAE lerdeki kaybınıza üzüldüm. Alternatif olması açısında amano karideslerini çok methediyorlar. Orada sıkıntı çekmeden bulabilirsiniz büyük ihtimalle. Ben ağabeyimden biliyorum, yamyam gibiler, yosun ve artık ne varsa tırtıklıyorlar. Hatta balıkların yemlerini havada bile kapıyorlar :) 
Bu müthiş çalışmanız için sizi tebrik ederim. Artık gönül rahatlığıyla power ledlerin kurulumuna devam edebilirim :)

[/QUOTE]


Evren Bey merhaba,

Dediginiz gibi aslinda ledler gecer not oldilar ama yine de soyle kurulum asamasi tamamen bitmis, bitkiler ilk budama zamanina gelmis, dengeler oturmus osun o zaman rahat rahat herkese tavsiye edebilirim. 

Glossolar arka taraflara dogru da ilerliyorlar. oradaki arka plan bitkilerini de bogabilirler mi acaba? Ben yine de dediginiz gibi seperator yapayim topragin icine.  Ilk defa glosso yetistirdigim icin acemiligme geldi :) Simdilik tankta hersey yolunda. Dayanamadim neonlarin yanina rasbora da ekledim. Trigonostigma heteromorpha sanirim. Govdesinin arka kisminda siyah ucgen leke olan, turuncu balik :) 6 adet hicbir sekilde ayrilmiyorlar. Bazi forumlarda suru halinde yuzmez diye okudum ama bendekiler sanirim etraflarinda ucusan onlarca neon yavrusu, iki adet SAE, ve kipir kipir ottosincluslardan dolayi askeri nizamla yuzuyorlar :) Yakinda onlarin da fotograflarini eklerim.


Desteginizden dolayi cok tesekkur ederim. Umarim sizin ledleriniz de basarili olur. 

(Lehimleme vs bitti sanirim?)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2013 13:40
İlk 36'lı ledlerin lehimleri bitti fakat sürücüye bağlamak için kabloların PCB lere lehimlenecek kısmı malesef çok dar tasarlanmış. İnternetten sipariş ettiğimle elime ulaşan PCB ler maalesef aynı da değil. Birde ilk acemilik. Önce sürücüye bağlanacak kabloları PCB ye lehimleseydim işim daha kolay olacaktı. Bundan sonraki 2 PCB de böyle yapacağım. Artık çok hızlı lehimleyebiliyorum :)
Raspora seçiminiz çok yerinde, benim nanomda 10 neon 10 raspora (sizinkiyle aynı, kuyruk kısmı siyah üçgen olan) ve 10 tane sakura karides.koymuştum. Tabii ben kısa süre içinde büyük tanka geçebilirim sanmıştım ama malesef evdeki hesap çarşıya uymadı. Bunu okuyan arkadaşlar kesinlikle fazla yüklü olduğunu söyleyecekler ve kesinlikle haklılar. 15 litrelik tankta dipdibe yaşıyorlar. Allahtan bitkiler iyi gelişme gösterdiler de nitrat patlatması yapmıyor içerisi. Şu ledler bitince yeni yerine geçirince herhalde cennete düştüklerini zannedecekler. Rasporalarda müthiş bir grup psikolojisi var. Heryere beraber gidiyorlar (sanki çok yer varmış gibi :D ) neonlar da bazen beraber bazende kafalarına göre takılıyorlar. Arada canlı yem verince renkleri çok canlanıyor tavsiye ederim. Buarada rasporalar da çok yamyam. İlk etapta yeme deli gibi saldıracakları için neonlar bir süre yeme doğru hamle yapmakta çekinebilirler. Sonra açlık onları da eğitecek ve rasporalardan aşağı kalmayacaklar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2013 16:12
Rasboralarin yuzeyden yem yemesi dikkatimi cekti. Suyun yuzeyinde kalan yemleri yiyorlar, neonlar ise dusmekte olan yemlere saldiriyorlar. Ayrica dun noenlarin yerde kalan yemleri de yediklerine sahit oldum. Baya kuzu gibi otladilar gozumun onunde. :) en azindan fazlalik yem kalmadi. Bu nir kereye mi mahsustur yoksa yavru olduklariicin mi boyledir bilemiyorum. Çünkü aylardir benimle olan kardinal tetralar yerden yem almaya tenezzul etmiyorlar. Bu arada 50 küsür tetranin yaninda asil 6 rasbora dikkatli olmalari lazim. Cete cok buyuk ;)

Bu arada pcb'lerin uzerindeki yollari kaziyarak biraz daha uzagindan lehim yapabilirsiniz. Boylece daha rahat bir alan kazanmis olursunuz. Tabi kucuk bir miktar sadece lehimlenecek yer kadar kazisaniz yeterli olur. Ayrica nazik davranmalisiniz. Ben bu sekilde elimde 3'erli paralel baglanmis pcb'yi hepsi seri bagli hale getirdim. Hic olmadi direk ledin bacagina baglayin. Yazarken aklima geldi :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Temmuz 2013 18:18
Merhaba arkadaslar.

20 lt tankimda bulunan 6 adet kardinal tetrayi da ekleyerek canli populasyonunu son noktaya getirddim. 20 litrelik icin yeni bir kurulum yapiyorum.

Kucuk bir video cektim. Detayli fotograflari yakinda ekleyecegim. Selamlarimla.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=kuFcmbxM5Pg&feature=youtube_gdata_player[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir