Tropheus Akvaryumu


Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 16:03
Arkadaşlar bu yazıyı Mustafa kardeşimin yazısından ilham alarak bilgilendirme amacı ile yazıyorum. 
Mutlaka daha önce bu tarz yazılar yazılmıştır. Ben kendi görüşlerimi kendi bilgilerimi sizlerle geniş bir yazı olarak paylaşmak istiyorum. Umarım yararlı olur.

Balık seçimi konusunda kafanıza takılan şeyleri aşağıda linkini verdiğim konuda bulabilirsiniz. Benim yazım ise akvaryum dekoru ve balık alındıktan sonra ki aşamalara dayanıyor.



Arkadaşlar balık almadan önce evinizde akvaryumu nereye koyacağınıza karar vermelisiniz. Bu kararı verdikten sonra akvaryum ölçüleri istinaden hacmi hesaplayıp kaya dekor gibi hacim kaplayacak malzemelerin düşümü yapılarak net su hacmi hesaplanır.

Tropheus türlerinde normalde 1 adet damızlık balık başına 20 litre minimum rakamdır. Bu rakamın balık başına 30-40 litre olması ise bana göre gayet güzeldir. Balık başına olan hacmin yüksek olması hem suyun geç kirlenmesine olanak tanır hemde balıkların çiftleşme esnasında rahat olmalarını sağlar. Çünkü bir çift balık çiftleşirken akvaryumda ki sıkışıklıktan dolayı diğer balıklar o bölgeye yaklaştığında erkek çiftleşmeyi bırakıp diğer balıkları kovmaya gidiyor. Bunu hepimiz yaşamışızdır mutlaka. 

Akvaryumun hacmini hesaplayıp bu hacme istinaden adedi belirledikten sonra şimdi türümüze geçiyoruz. Tropheus türleri arasında aşırı sert olan türler ve onlara göre daha yumuşak türler mevcuttur. Örnek olarak namansi kendi yavrularına dahi sertlik gösterirken dubaisi gibi türler daha sakin yapıya sahiptir. Balıkların karakterlerinde ki bu farklılıklara değinmemin sebebi 500 litre net hacmi olan bir tanka balık başı hacmine istinaden ( 25lt ) 20 adet balık koyabiliriz. Ancak bu oranı yükseltebiliriz de çünkü filtrasyon sisteminiz iyiyse veya sump kullanıyorsanız oranları arttırabilirsiniz. Fakat oranın artması sert türlerde sorunlara yol açabilir o yüzden tür seçimi - hacim hesaplaması - filtrasyon sistemi ve balığın karakteri birbiri ile bağlantılıdır ve dikkat edilmesi gerekir.

Şimdi her şey bitti diyelim yani balığımızın türünü seçtik. Filtrasyon ve hacmimiz türümüze göre gayet uygun. Seçtiğiniz tür eğer ki çok sert değilse akvaryuma ilk zamanlarda saklanmaları için 3-5 kaya koyarak streslerini azaltabilirsiniz. Zaman içinde taşların genel yer ve yapılarını değiştirmeden ufak ufak ekleme yapar veya kaldırırsınız. Ben yeni gelen balıkların ilk günlerde kendilerini rahat hissetmesi için tanka bolca kaya koyuyorum. Balıklar stresli oldukları için kayaların arkadasın da veya sağında solunda duruyorlar. Stresli dönemleri geçtikten sonra özellikle su değişimlerinde her hafta bir adet kayayı tanktan alıyorum. Böylece hem onlar stres yapmıyor dekor değişiminden dolayı hemde ben istediğim dekor görünümünü sağlamış oluyorum. Her hafta tanka eklenen bir adet kaya veya tanktan alınan bir kaya balıkta aşırı stres oluşumu sağlamaz çünkü bunun çok fazla farkında olmuyorlar. 

Tropheus tankları hazırlanırken dekor su doldurulması ve ısı ayarlandıktan sonra bolca havalandırılmalı. Özellikle balıklar tanka girmeden önce suya aşırı ışık verilmeli. Suya aşırı ışık verilmesi suyun içinde bakteri oluşumunu ve yosun oluşumunu tetikler. Bunu şu şekilde örnekleyelim. Çeşmeden aldığınız suyu içebilirsiniz suyun belli bir tadı yoktur ama içilebilir. Ancak akvaryumdan bir yudum su içemeye kalkın yağlı bir tadı vardır ve yosun kokusu net olarak alınır. Balıklar için en ideal su ise işte bu yağlı gibi tadı olan yosun kokulu kısaca bakterili sudur.

Su doldurulan tankın 15 gün ve daha uzun süre olmak kaydıyla her gün çok az yem atılarak bakteri döngüsünün oluşması beklenir. Veya mümkünse bakteri kültürü kullanabilirsiniz. İdeal ısı olarak 26-28 gayet uygundur. Fazla ısı suda ki oksijen çözümünü düşürür ayrıca bakteri ölümlerine yol açar.
Ve genel olarak çeşmeden gelen sular yaz aylarında bu değerlerde geliyor ısının çok yüksek olmaması ani bir su değişimi gerektiğinde ısı farkından etkilenmesini önler balıkların.

Akvaryuma yeni eklenen balıkların ışıkları ilk bir kaç gün hatta bir hafta yakılmamalı ancak tamamen karanlığa da bırakılmamalıdır. Gün ışığı alıyorsa o şekilde kalmalı akşam güneşin batımının devamında tankı her gün 1 saat daha fazla ışık yakarak aydınlatabilir ve istenilen ışık süresine gelene kadar devam edebilirsiniz. Tropheuslar aşırı ışık seven balıklar değildir. Bu genel bir yanılgı aksine daha loş ortamlarda yaşamayı severler ve rahat ederler ancak hobici arkadaşlarımız balıkların renklerinin en iyi yansıtılmış halini istediğimizden ışıklarını sonuna kadar yakıyoruz hatta farklı renkte ışıklan kullanan arkadaşlarımızda var aramızda.

Dekor olarak kullanılan kayaların bazı kısımlarının yüzeye yakın olması yosun oluşumunu destekler ve bu kayaların yüzeye yakın olan yerlerinde doğal besin kaynağı olarak yosunlar oluşur. Bu yosunları balıklarınız kazıyarak doğal yaşamlarını taklit etmiş olurlar aynı zamanda beslenirler zaten dekoratif olarak da çok hoş duruyor tavsiye ederim.

Akvaryum yeni eklenmiş balıklar hemen yem yemeyebilir hatta 2 gün kadar aç kalmaları tercihimdir. Bu sürede balıklar iyice acıkıyor ve korkularını bir kenara bırakıp sizi görünce cama geliyorlar. İşte bu tam olarak bir fırsat oluyor. Balığa sarımsaklı yem verecekseniz veya katkılı bir yem vereceksiniz tam zamanı demektir. Çünkü acıkmış olduklarından dolayı atılan yemi sorgusuz sualsiz bir şekilde yiyorlar. İşte bu tamda bizim istediğimiz şey. Ancak yeni eklenmiş balıklara direkt olarak granül yem vermeyin hatta yemi az miktarlarda verin ve pul yem kullanın. Granül yem kullanılacaksa eğer akvaryum suyunda yumuşatılmış yem kullanılmalıdır.

Takip eden süreçte günlük yemlemeler az miktarlarda ama sık sık yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki form olarak hazır olmayan balık yumurta yapmaz. Özellikle forma sokulması gereken balıklara kesinlikle sık ve az yemleme yapılmalıdır. Yapılan yemleme şekli zamanla balıkların form tutmasıyla etkisini gösterecektir. Daha önce beslediğim kasanga kolonime günde neredeyse 10 defa yem veriyordum ve attığım yemlerden eser kalmıyordu. Konuyu bilen arkadaşlar balıkların formunu görmüştür.

Şimdilik bu kadar yazabildim çünkü yoruldum  ama devamını yazacağım. 

Umarım yararlı bir konu olur. Ekleme yapmak isteyen arkadaşlarım olacaktır desteklerini bekliyorum malum konu çok geniş bir başlık altında toplamak bile imkansız atladığım veya göremediğim şeyler olabilir.

Not: Burada yazan her şey tarafıma aittir. Başka bir sitede akvaryum.com yönetiminden veya şahsımdan izinsiz yayınlanması yasaktır. Bu konuda yazan uygulamaları sadece örnek amaçlı yazdım kimse uygulamadan doğacak bir sorundan şahsımı sorumlu tutamaz. 
Burak BULUT2012-03-29 16:05:53

Teşekkür Edenler: [T]121610,ekcinar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir