Tropheus Maceramın Sonu


CalidoreÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2009
İl: Konya
Mesaj: 48
CalidoreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 05:27
Merhabalar,

Bu yazımda, tropheus maceramı, bu çok sevdiğim türle ilgili yaşadıklarımı ve neden başarısız olduğumu paylaşacağım. Özellikle Tropheus türü yapmayı düşünen arkadaşlarımız için, hikayemde çok fazla ders olduğunu düşünüyorum.

Bundan bir kaç ay önce, daha önceleri 10 yıl kadar zevkle ilgilendiğim akvaryum hobisine geri döndüm. İlk işim ( burayı bulup okumak yerine ) akvaryumcuya gidip, 80x30x45 yüksekliğinde bir akvaryum ve malzemelerini almak oldu. Bir kaç gün akvaryumun oturmasını bekledikten sonra akvaryumcumun da tavsiyeleri ile içine malawi gölünde yaşayan ( demasoni, iceman ) balıklar koydum.

Bu arada bu forum ile tanıştım ve benim zamanımda haberimizin olmadığı, ph, göl değerleri vb... olaylarla tanıştım. Daha sonra chidlid türünü araştırmaya başladım. İşte tam o sırada, tropheusu keşfettim. Gecelerce türkçe ve ingilizce kaynaklardan bu balığı okudum. Balıklarımı hemen gidip geri verdim ve bir akvaryumcudan 1 erkek 5 dişi olduğunu düşündüğüm boyları ortalama 7-8 cm olan 6 adet tropheus sp black bemba aldım ve akvaryumuma yerleştirdim. 

İkinci gün balıklarım beyaz benek oldular ve 4-5 günlük tedavi sürecinden sonra atlattılar. Hepsi çok sakin ve mutsuz duruyorlardı. Tropheuslar için akvaryumumun inanılmaz ufak olduğunu bildiğim için 1-2 hafta sonra dayanamayıp 120x45x65 ebatlarında yeni bir akvaryum aldım. Yakın dostlarımın yardımıyla bir gecede akvaryumu kurduk. Bir kaç gün sonra da, kayalıklar ile dizayn edip, akvaryuma balıklarımı koydum. 

Lakin balıklarım hala aşırı mutsuz görünüyorlardı. İştahsız bir yem yeme tarzı, genelde sakin durmaları beni adeta çıldırtıyordu. Balık sayımın çok az olduğunu düşündüğüm için, yine bir akvaryumcudan 6 tane daha black bemba aldım. Balık sayım 12 ye yükseldi.

Bu süreçte balıklarımın hangisinin erkek, hangisinin dişi olduğu konusunda kafayı yemeye başladım. Çünkü dişi diye aldığım balıklar, en bariz erkek balığımla iktidar kavgaları yapmaya başladılar. Aldığım balıkların bazıları bariz ikola renklerine döndüler. Yeme karşı olan iştahsızlık ve laf olsun diye yem yeme aynen devam etti.

Daha sonra balıklarımdan bir tanesi, sağ yüzgecini kullanmamaya başladı. Durumu fark edip, hemen burada çare aradım ama bulamadım. Bir iki gün içerisinde balığım öldü. Bir hafta kadar sonra, aynı şekilde başka bir balığımı kaybettim. Bir hafta sonra bir başkasını... Sonunda 6 tane balığım kaldı. Onları da toparlayıp, akvaryumcuma götürüp verdim ve uğruna hem çaba hem para sarf ettiğim Tropheus Macerama son verdim.

Tüm bu süreçler içerisinde, buradan okuduğum her şeyi, maddi gücüm çerçevesinde yapmaya çalıştım. Örneğin Eiheim dış filtre kullandım. Isıtıcımı en kaliteli markasından aldım. 5-6 çeşit yem aldım. New Life Spectrum Thera +a, Chiclid Formula, Tetra Pro Vegetable, Sera FLora, Sera Spirilüna tabletler gibi yem çeşitlerine dünyanın parasını verdim. 

Balıkların yüksek maliyetlerini de göz önüne kattığımızda, tropheus maceram bana 2 bin liradan fazla bir ücrete patladı.

Peki neden başarısız oldum ? Balıklarıma neden mutlu bir yaşam veremedim ya da öldürdüm ? Bunun birden fazla sebebi var, ama benim düştüğüm hatalara düşmemeleri için, Tropheus besleyecek arkadaşlara nacizane bir kaç önerim olacak. Bu önerilerden 1 tanesini bile dikkate almamayı düşünüyorsanız, tropheus türüne sadece uzaktan bakmakla yetinin.

1) ALTIN KURAL: Çok balık. Benim en büyük sorunum, balık nüfusumun az olmasıydı. Tropheuslar, sürü halinde gezen balıklardır ve sürünün içerisinde kendilerini çok daha güvende hissederler. En az 300 litrelik bir akvaryumda, 20 den aşağı balık asla düşünmeyin. Düşünürseniz, sonucu benim sonucuma yakın olur.

2) CİNSİYET SORUNU : Bu balıkların erkek ya da dişi olduklarını ayırmak gerçekten çok zor. Özellikle balıklar yavru ise ya da F0 sertifikaları yoksa tüpçük açmamışsa, hiç bir akvaryumcunun ya da arkadaşınızın, bu erkek bu dişi lafına inanmayın. Hele ki balıklar yavru ise, cinsiyet ayırımı yapmak neredeyse imkansız. Özel kuyumcu merceği ile bakıldığında bile hata yapma riski çok fazla. Hareketlerinden erkek/dişi ayırımı yapmak için, alacağınız balığı izleyin diyeceğim ama, bu balıklar o kadar değişkenler ki, bazen dişiler baskın çıkıp erkeksi tavırlar sergileyebiliyorlar. Ya da tam tersi erkekler, çok daha bir baskın erkek varken, çok uysal davranıp bir dişi gibi davranabiliyorlar. Bu nedenle bildiğiniz bir koloniyi almaya özen gösterin ya da yavru koloni alın.

3) KOLONİ SORUNU : Tropheus almayı, lepistes almak gibi düşünmeyin. Benim yaptığım hata olan, mevcut koloniye yeni balıklar ekleme hatasını yapmayın. Çünkü bu kavgalara ve yaralanmalara yol açabilir. Örneğin bende, yeni balıklarımdan biri, yem delisi çıkıp diğer yem yemeye çalışan balıklarımın ağzını burnunu kıra kıra döverek sindiriyordu. Bu da balıkların stres olmasını ve sonrasında saçma sapan hastalıklara kapılarak ölmelerine yol açıyor. Bu nedenle tropheusu bir seferde ve tek koloni olarak almayı deneyin.

4) YEM SORUNU : Az yem verin. Bu balıkların bir ayarı yok. Örneğin yere düşerse yem, fazla vermişinizdir ayarı, saçma bir ayar. Çünkü ben balıklarıma yem attığımda aşırı iştahlı gelip yemedikleri için çok az atsam da görmeyebiliyorlar ya da yavaş yediklerinden yere düşebiliyordu. Yemin ayarını, sağlam bir kolonisi olan bir dostunuza sorun ve izleyerek öğrenin. NLS yemler bloat yapıyor mu? Sera Flora, iyi mi, kötü mü? Tropheus protein ağırlıklı yem yer mi yemez mi tartışmalarından ben hala çıkamadım, bu konulardaki tartışmaları okumayıp bir bilene ( mümkünse uygulayan ve sağlıklı balıkları olan bir dostunuza ) sorun.

5) MADDİYAT SORUNU : Tropheus türüne, orta düzeyin üzerinde bir gelire sahip değilseniz girmeyin. Ben Konya' da yaşıyorum ve ortalama burada ki fiyatları yazıyorum.
Yavru sp. Bemba ya da ikola : 25 TL
Yavru ilangi, red rainbow ya da kasakawale : 50 TL
Yetişkin bemba ya da ikola : 40 TL
Yetişkin ilangi , redrainbow ya da kasakawale : 150-160 TL

Buradan yola çıkarak 30 yavru ile bir koloni yapmaya başlamak demek, 750 TL sadece balık parası ediyor. Yetişkin bir koloni alıyım derseniz, 3-4 milyarı ( balıklar F0 ise ) bulabilirsiniz. Kaliteli yemler, büyük akvaryum ve diğer masrafları da göz önüne alırsanız oldukça büyük maliyetli balıklar...

6) STABİLİTE SORUNU : Benim yaşadığım yine en büyük sorunlardan birisi, stabilite sorunu idi. Balıklarımı önce 80 cm lik ilk akvaryumuma koymam, hastalıkla mücadele etmem, sonra diğer akvaryuma almam, tam ortalık sakinleşirken yeni balık almam gibi problemler, balıkların stabilitesini bozdu. Tropheuslar düzenli ve sakin bir ortam, yaşam alanı istiyorlar. Değişikliklerden ( su değişimi hariç ) nefret ediyorlar. Tropheus besleyecekseniz, ışığınız tam saatinde kapanıp açılmalı, yem hep aynı saatlerde verilmeli, dip çekimi hep aynı günde ve düzende yapılmalı. Bunlar düzenli olmazsa, stres olur ve orta vadede problem yaşarsınız.


Sonuç olarak tropheus bakmak isteyen her kim olursa olsun, mutlaka koloni şeklinde, büyük akvaryumda bakmalıdır. Bu noktada benim önerim, yavru tropheuslar alarak akvaryum hacmine göre 30 , 40 hatta 50 adet bile olabilir büyütülmeli ve ilerleyen dönemde seçilmelidir. Bol kayalık, saklanma alanları ve stabil bir akvaryum düzeni oluşturulmalıdır. Bu şartlar yerine getirildiğinde, kişisel fikrim en keyifli ve mükemmel balık türüdür.

Dilerim, tropheus besleyen ya da beslemeye başlamayı düşünen arkadaşlar, benim yaşadıklarımdan ve hatalarımdan dersler çıkararak, fayda sağlayabilirler. 

Bir kaç fotoğraf ;

80 cm lik akvaryumumda malavi balıkları


80 cm lik akvaryumumda tropheuslar


120 cm lik akvaryumumda tropheuslar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 08:37
Geçmiş olsun Sami Bey sıkmayın canınızı. Birgün tekrar denemenizi tavsiye ederim, tropların nispeten zor canlılar oldukları bir gerçek fakat gördüğüm kadarıyla şu anda çok daha hazırsınız trop bakmaya; ilerleyen dönemde tekrar denemeniz durumunda başarılı olacağınızı sanıyorum.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 08:40
Kayıplarınız ve yaşamış olduğunuz deneyim adına üzücü bir durum. Söylediklerinizde haklılık payınız var , ancak şunuda unutmamak gerekirki araştırmalarınızı yaparken elinizdeki imkanları , şartları , alacağınız türü ve sayısını ve en ince ayrıntısına kadar yapmanız gerekenleri forumda paylaşsaydınız belki bu sıkıntılarla karşılaşmamış ve balıklarınızı da kaybetmemiş olacaktınız. Balık ölümü ne hobiden, nede elinizde can veren türlerden soğumanıza neden olmamalı aksine sizi körüklemeli. Şükürler olsunki be bu inadımla 2e11d lik Redrainbow Kasanga kolonisine sahibim ve yavru almak üzereyim.(kısmetse yarın kusturacağım). Balık alırken öncelik hobicileri tercih edin ve balık alırken  daha önce beslemediğiniz bir tür alacaksanız 4-5 cm yavru alın. Genellikle bu boylardaki balıklarlda tropheuslarda sıkça karşılaşılan bloat hastalığı ile karşılaşma ihtimaliniz damızlık altı ve damızlık tropheuslara nazaran daha düşüktür. Paylaşın , sorun ,öğrenin ve uygulayın. 4 cm bemba yavrusunu çok uygun fiyata forumda ilanlar bölümünde bulabilirsiniz.
 
 
Hiç bir şey için geç değil.
 
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinemreÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 99
metinemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 08:52
[QUOTE=akrilik]Kayıplarınız ve yaşamış olduğunuz deneyim adına üzücü bir durum. Söylediklerinizde haklılık payınız var , ancak şunuda unutmamak gerekirki araştırmalarınızı yaparken elinizdeki imkanları , şartları , alacağınız türü ve sayısını ve en ince ayrıntısına kadar yapmanız gerekenleri forumda paylaşsaydınız belki bu sıkıntılarla karşılaşmamış ve balıklarınızı da kaybetmemiş olacaktınız. Balık ölümü ne hobiden, nede elinizde can veren türlerden soğumanıza neden olmamalı aksine sizi körüklemeli. Şükürler olsunki be bu inadımla 2e11d lik Redrainbow Kasanga kolonisine sahibim ve yavru almak üzereyim.(kısmetse yarın kusturacağım). Balık alırken öncelik hobicileri tercih edin ve balık alırken  daha önce beslemediğiniz bir tür alacaksanız 4-5 cm yavru alın. Genellikle bu boylardaki balıklarlda tropheuslarda sıkça karşılaşılan bloat hastalığı ile karşılaşma ihtimaliniz damızlık altı ve damızlık tropheuslara nazaran daha düşüktür. Paylaşın , sorun ,öğrenin ve uygulayın. 4 cm bemba yavrusunu çok uygun fiyata forumda ilanlar bölümünde bulabilirsiniz.
 
 
Hiç bir şey için geç değil.
 
 
Saygılar.
[/QUOTE]
Söylediklerinize tamamen katılmakla birlikte, bir konuda düzeltme yapmak isterim. Tropheuslar'ın yaşları ve büyüklükleri arttıkça bloat ve diğer hastalıklara karşı dirençleri artar. Yavrular bloat dahil her türlü hastalığa karşı daha dayanıksızdır. Buna ek olarak F0 balıkları ekleyebiliriz çünkü alıştıkları vahşi ortamlarından tamamen farklı koşullara uyum sağlamaları en az yavrular kadar zor olmaktadır.
Akvaryum ortamında doğmuş olan, yeme alışkanlıkları hazır yem ile şekillenen ve bağışıklık sistemleri akvaryuma uyum sağlayan yetişkin altı ve yetişkin tropheuslar büyük yanlışlıklar yapılmadığı takdirde çok zor bloat olurlar.
metinemre2009-12-07 09:04:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent93Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 134
levent93Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 09:14
Yazdığınız sebeplerde haklı olduğunuz taraflar mutlaka var ama bence en büyük hata herşeyin çok aceleye getirilip hazır olmayan akvaryum ve suya balıkları koymanız.Tropheuslar su değerlerine çok hassas balıklardır.Akvaryum değişikliklerinde bile balığın akvaryuma konulmadan önce yeni suya alıştırılması gerekir.Özelliklede yeni kurulan akvaryumların oturması zaman alır.Bence bu kadar çabuk hasta olup ölmelerinin nedeni ne dişi erkek oranı,ne balık sayısı,ne koloni nede yem,tamamen hazır olmayan akvaryum ve su değerleri.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 09:36
Sami Bey, geçmiş olsun, gerçekten üzücü şeyler yaşamışsınız.
 
Yazdıklarınızın çoğuna katılmakla beraber itiraz edeceğim birkaç nokta olacak. Balık sayısının en az 20 olması gerektiği düşüncenize katılmıyorum. Tank çok büyük değilse 10 balıktan (2e, 8d) koloni en idealidir. Ayrıca kolonilere balık eklenebilir. Troplarda hacim ve sayı azaltmak genelde kötü sonuçlar doğurur, ancak mevcut koloninize akvaryum dizaynını değiştirerek dişi ekleyebilirsiniz.
 
Sağlıklı balıklar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 09:58
[QUOTE=metinemre][QUOTE=akrilik]Kayıplarınız ve yaşamış olduğunuz deneyim adına üzücü bir durum. Söylediklerinizde haklılık payınız var , ancak şunuda unutmamak gerekirki araştırmalarınızı yaparken elinizdeki imkanları , şartları , alacağınız türü ve sayısını ve en ince ayrıntısına kadar yapmanız gerekenleri forumda paylaşsaydınız belki bu sıkıntılarla karşılaşmamış ve balıklarınızı da kaybetmemiş olacaktınız. Balık ölümü ne hobiden, nede elinizde can veren türlerden soğumanıza neden olmamalı aksine sizi körüklemeli. Şükürler olsunki be bu inadımla 2e11d lik Redrainbow Kasanga kolonisine sahibim ve yavru almak üzereyim.(kısmetse yarın kusturacağım). Balık alırken öncelik hobicileri tercih edin ve balık alırken  daha önce beslemediğiniz bir tür alacaksanız 4-5 cm yavru alın. Genellikle bu boylardaki balıklarlda tropheuslarda sıkça karşılaşılan bloat hastalığı ile karşılaşma ihtimaliniz damızlık altı ve damızlık tropheuslara nazaran daha düşüktür. Paylaşın , sorun ,öğrenin ve uygulayın. 4 cm bemba yavrusunu çok uygun fiyata forumda ilanlar bölümünde bulabilirsiniz.
 
 
Hiç bir şey için geç değil.
 
 
Saygılar.
[/QUOTE]
Söylediklerinize tamamen katılmakla birlikte, bir konuda düzeltme yapmak isterim. Tropheuslar'ın yaşları ve büyüklükleri arttıkça bloat ve diğer hastalıklara karşı dirençleri artar. Yavrular bloat dahil her türlü hastalığa karşı daha dayanıksızdır. Buna ek olarak F0 balıkları ekleyebiliriz çünkü alıştıkları vahşi ortamlarından tamamen farklı koşullara uyum sağlamaları en az yavrular kadar zor olmaktadır.
Akvaryum ortamında doğmuş olan, yeme alışkanlıkları hazır yem ile şekillenen ve bağışıklık sistemleri akvaryuma uyum sağlayan yetişkin altı ve yetişkin tropheuslar büyük yanlışlıklar yapılmadığı takdirde çok zor bloat olurlar.
[/QUOTE]
 
Metin bey yazdıklarınıza katılmakla birlikte  benim kastım dayanıklılıktan öte küçük balıkların bloat rahatsızlığının ana nedeni olan strese damızlık balıklar kadar yatkın olmadıklarındandır. Bununla birlikte dayanıklılık hususunda size katılıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinemreÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 99
metinemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2009 23:54
Doğru levent bey yavrular zaten birşeyin farkında değil pek ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lderinkokÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2007
İl: Ankara
Mesaj: 100
lderinkokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 16:45
Öncelilikle geçmiş olsun diyeyim.1 den 6 ya kadar madddelediniz başlıklardan ilk 5 tanesine katılıyorum ama 6ncı maddeye katılmıyorum.Bu balıkları 18 aydır besliyorum ve hiç bir zaman yemlerini, su degişimini ve aydınlatma olayını sabitlemedim.Her zaman farklı olmuştur vede olmalıdır bu balıkların dogal ortamlarında bu bahsettigimiz konuların tamamen degişken olduğuna inanıyorum.Benimde Tropheus besleyen arkadaşlara nacizane görüşüm akvaryumunuza fazla elinizi sokmayın bırakın dogal döngü oluşsun, içi yosunlaşıyor kayalarım yeşil renk alıyor alayım bunları yıkıyayım akvaryumun içten camını sileyim gibi şeyler yapmayın akvaryuma ne kadar az eliniz girerse okadar az hastalık ve rahatsızlık olur balıklarınızda sizde rahat edersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuduzruhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2006
İl: Nevsehir
Mesaj: 641
kuduzruhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 17:12
 Konu açıldıktan buyana yazılanları okuyup konuyu takip ediyorum.Burda yazılanların genel olarak hepsi doğru fakat ben sn. Derinkök ile aynı fikirdeyim genel olarak biz hobiciler çok abartıyoruz bazı şeyleri ve gözümüzde çok büyütüyoruz.Aslında hepimiz  şunu çok iyi biliyoruzki en az müdahale bu hobide en iyi sonuç verir ben tropheus akvaryumumda 6ad.redraibow kasanga 4ad murago 2çift endler 1çift brevis 6ad lelupi yavru 1ad calvus 2ad ocellatus gold.besliyorum fevkalade güzel de geçinip gidiyorlar kimse kimseye karışmıyor.beslenme şekli genelde tropların sevdiği bitkisel ağırlıklı yemlerle yapılmakta nadiren tetrabits ve artemia veriyorum onuda troplar suprilina tablet yerken yapıyorum.Kısaca formata uyulduğu sürece problem yaşanmayacağı kanaatindeyim.
 Sami bey büyük geçmiş olsun.En kısa zamanda tropheus beslemeye başlamanız dileğiyle.Saygılarımla.
kuduzruh2009-12-08 17:14:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaYLaZzZÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 129
HaYLaZzZÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 20:00

Sami Bey Yazdıklarınız karşısında gercekten şok oldum. Bende bu aralar Tropheus  balıklarını araştırmaya geçmişken sizin yazınızı okuyunca duraksama geldi bana :) ben normalde malawi üreticisiyim . Ama anlaşmalı olarak çalıştığım akvaryumcular artık bemba, ikola felan istemeye başlayınca bende bu balıkları araştırmaya başlamışken sizin yazınızı okuyunca gercekten geri adım atmaya karar verdim. Bu balıklar malawi balıkları gibi değil daha cok diskus gibi özen , bakım, bilgi isteyen balıklar olduğunu formda ki konuları okuduğumda anladım. Balıkların fiyatlarının cok yüksek olma sebebide sanırım balıkların az yavru vermesi , anacların az sayıda bulunması, balıklara kaliteli ve cok sayıda yem verilmesi, yavruların yavaş büyümesi gösteriliyor sanırım. Allah yardımcım olsun ...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

boreas06Çevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 444
boreas06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2009 21:09
Usta yapmayın o kadar büyütülcek bişey yok inanın buna hele yavru alma derdiniz yoksa ben 2 akvaryum birden kurdum o kadar güzellerki .. bence bu türü bırakmamalıyız insan ne beslediğini anlıyor bu şekilde bana göre..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lderinkokÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2007
İl: Ankara
Mesaj: 100
lderinkokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2009 09:35
Serkan bey (HaYLaZzZ ) ben ilk akvaryumumu 18 ay once aldım ve içine 18 adet Tropheus Bemba koydum.Ne Tropheus nede akvaryumculukla ilgili hiç bir bilgim yoktu.Bu sitede okudugum onca insanların tecrübelerini yazdıgı konulardan sonra Tropheusların çok kolay bakılan ve üretimi çok kolay balıklar olduguna kanaat getirdim.Sonuçta  18 ay içinde toplam 136 adet yavru aldım.Bu yavruları alırken hiç bir ilaç, tuz,soda,sebze(ıspanak marul ...) gibi şeyler kullanmadım.Sadece kaliteli yem kullandım ve akvaryumu kurcalamadım Tropheusları herkes besler, yavru alır ve onları buyutebilir.Sadece dikkat etmeniz gereken tek şey var oda acele etmemek özellikle ilk kez akvaryumu kurup balıkları koyarken.
Tropheus besleyecek ve hatta bunlardan para kazanmak ticaretini yapmak isteyen arkadaşlar sadece sabırlı olsunlar ve balıkları rahatsız etmesinler görecekler ki besledikleri en kolay balık cinsi Tropheus olacak.
" AKVARYUM.COM "bu sitedeki yazıları iyi okuyun gerçekden çok degerli bilgiler var bunlar sizlere çok yardımcı olacaktır bana gerçekten çok yardımcı oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent93Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/02/2009
İl: Izmir
Mesaj: 134
levent93Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2009 10:16
[QUOTE=lderinkok]Serkan bey (HaYLaZzZ ) ben ilk akvaryumumu 18 ay once aldım ve içine 18 adet Tropheus Bemba koydum.Ne Tropheus nede akvaryumculukla ilgili hiç bir bilgim yoktu.Bu sitede okudugum onca insanların tecrübelerini yazdıgı konulardan sonra Tropheusların çok kolay bakılan ve üretimi çok kolay balıklar olduguna kanaat getirdim.Sonuçta  18 ay içinde toplam 136 adet yavru aldım.Bu yavruları alırken hiç bir ilaç, tuz,soda,sebze(ıspanak marul ...) gibi şeyler kullanmadım.Sadece kaliteli yem kullandım ve akvaryumu kurcalamadım Tropheusları herkes besler, yavru alır ve onları buyutebilir.Sadece dikkat etmeniz gereken tek şey var oda acele etmemek özellikle ilk kez akvaryumu kurup balıkları koyarken.
Tropheus besleyecek ve hatta bunlardan para kazanmak ticaretini yapmak isteyen arkadaşlar sadece sabırlı olsunlar ve balıkları rahatsız etmesinler görecekler ki besledikleri en kolay balık cinsi Tropheus olacak.
" AKVARYUM.COM "bu sitedeki yazıları iyi okuyun gerçekden çok degerli bilgiler var bunlar sizlere çok yardımcı olacaktır bana gerçekten çok yardımcı oldu.
[/QUOTE]
 
Sadece tropheus akvaryumuna değil genel anlamada bütün akvaryumlara fazla müdahele edilmemesi gerektiği söylemine katılmakla birlikte,bütün tropheus türlerinde bemba kadar kolay bakım ve yavru alınabildiği düşüncesine katılamayacağım.Tropheusların genel anlamda bazı ortak noktaları olmasına rağmen uzun süre ülkemize giren ve su şartlarına uzun süre önce uyum sağlayan türlerle daha yeni yeni giren türlerin bakım ve yavru alımı farklıdır.Bugün bir ilangiden bemba ile aynı şartlarda aynı yavruyu alamaz aynı sağlıklı renklere ulaşmazsınız.Mutlaka daha düzgün şu şartları gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir