tüberküloz için bir çare


mcmcmcmcÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2014
İl: Erzurum
Mesaj: 41
mcmcmcmcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2014 19:20
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: gözlerin dışarı fırlaması, yalnız kalma isteği, ölmeden karın şişmesi

Akvaryum Kapasitesi (litre): 150 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: kılıç, moli, vatoz, bir çok tip neon, melek, kribensis vs.

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): nitrat 50 mg civarında, pH7-8 arası

Filitrasyon: var

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: yok

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
Bir deney yapıyordum, yaklaşık üç ay hiç dip çek yapmadım, sadece azalan suyu koyuyordum, japon şemsiyesi koyduğum için dip çeke ihtiyaç olmadığını düşünüyordum. Gerçektende japon şemsiyesinin filtreyi çok mükemmel yaptığını ve nitrat seviyesini düşürdüğünü müşahede ettim.

Derken hafta veya ay ara ile bazı balıklarım öldüler. İlk başta düzenli su değişimi yapmadığımdan öldüklerini zannediyordum, taki kribensisimin bir tanesinin gözleri dışarı fırlayarak öldüğünü görene kadar. Diğer ölümlerde de ölmeden evvel balıkların karnı şişiyordu.  Ölenler dişi kribensis, komando çöpçü,erkek moli ve dişi kılıç. Yaptığım araştırmalarda bunun TB olduğu anladım. Evvelden de demek ki ölen balıklarımda aynı semptomlar olmuş ve ben anlayamamıştım.

Gördüğüm kadarı ile tedavisi çok zor bir hastalık imiş, ve nasıl tanka girdiğini de anlamış değilim. Belki 6 aydır dışardan bir balık almadım.

Her ne ise netice: tüm balıklarımı kaybedeceğim şeklinde mi! Galiba bazı balıklar TB den etkilenmiyorlar sanki ?? Mesela neon tetralarda, kılıç kuyruk rasbora, dişi platilerde, meleklerde aylarca herhangi bir belitri gözlemlemedim.  Böyle bir tecrübesi olan var ise lütfen paylaşsın, ben de biraz rahatlayayım. Aksi takdirde sonu belli olmayacak bir maceraya girmek zorunda kalacağım.

TB ye kullanılan yemlerin de olabileceği yazıyor. Ne kadar doğru bilemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedMap87Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 858
RedMap87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2014 08:44
Tb bulaşı bir hastalık değil ve bildiğim kadarıyla tedavi edilemiyor, hastalık sürecide biraz uzundu heralde. Hatırladığım kadarıyla balığı kısa sürede öldürmüyordu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

patrickstarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2012
İl: Antalya
Mesaj: 1134
patrickstarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2014 10:31
Bence balıklarınız bloat hastalığına yakalanıp ölüyorlar. Bu da su değerlerinin değişmesinden ve kötüleşmesinden kaynaklanan bir durum. Benim de bakımını ihmal ettiğim dönemlerde bitkili akvaryumumda yaşadığım bir durum. Örneğin biriken tortulardan ve su değişimi yapılmamasından dolayı balıkların alışık olduğu ph, gh gibi değerlerde değişimler olabilir ve bu durum bloata sebep olabilir. Dip çekimi yapmamayı sistem tolere edebilir; bence faydası da var ama su değerlerinin sistematik olarak kontrol altında tutulması ve düzenli şekilde yeterli miktarda su değişimleri yapılmalı. Bu hastalığın tedavisi en başta, vakit kaybetmeden balığı uygun su şartlarına kavuşturmaktır; bazen bunun dışında bir müdahaleye gerek kalmayabilir.  

Bazı balıkların etkilenmemesi onların tolere edebilecekleri değerlerle ilgili olabilir. Mesela neon tetralar etkilenmedi yazmışsınız; bunlar güney amerika balıkları ve doğal yaşam alanlarındaki sular daha yumuşak bu nedenle ph değerinin düşük olması onları etkilememiş olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mcmcmcmcÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2014
İl: Erzurum
Mesaj: 41
mcmcmcmcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2014 11:58
Sizin yazınız üzerine bloat araştırması yaptım. Gözlerin dışarı fırlaması gibi bir belirtiden bahs etmiyorlar. Yani beklemeye devam mı etmeliyim.


[QUOTE=patrickstar]Bence balıklarınız bloat hastalığına yakalanıp ölüyorlar. Bu da su değerlerinin değişmesinden ve kötüleşmesinden kaynaklanan bir durum. Benim de bakımını ihmal ettiğim dönemlerde bitkili akvaryumumda yaşadığım bir durum. Örneğin biriken tortulardan ve su değişimi yapılmamasından dolayı balıkların alışık olduğu ph, gh gibi değerlerde değişimler olabilir ve bu durum bloata sebep olabilir. Dip çekimi yapmamayı sistem tolere edebilir; bence faydası da var ama su değerlerinin sistematik olarak kontrol altında tutulması ve düzenli şekilde yeterli miktarda su değişimleri yapılmalı. Bu hastalığın tedavisi en başta, vakit kaybetmeden balığı uygun su şartlarına kavuşturmaktır; bazen bunun dışında bir müdahaleye gerek kalmayabilir.  

Bazı balıkların etkilenmemesi onların tolere edebilecekleri değerlerle ilgili olabilir. Mesela neon tetralar etkilenmedi yazmışsınız; bunlar güney amerika balıkları ve doğal yaşam alanlarındaki sular daha yumuşak bu nedenle ph değerinin düşük olması onları etkilememiş olabilir.[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2014 13:10
Su değişimi yapmazsanız, nitrat seviyesi artar ve sonra balıklarda kan zehirlenmesi başlar ve işte böyle ölmeye başlarlar iç hastalık belirtileride vererek. Şişen balıklar için şu aşağıdaki tedaviyi uygulayabilirsiniz, umarım kurtulanlar olur, filtrelerini bakımını yapın bu arada ve yüzde 50 yakın su çekin taze su ekleyin, klorsuz olsun. çeşme suyunu 2 gün kapağı açıok kapta dinlendirirseniz klor uçar.

mesutok2014-10-26 13:12:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

patrickstarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2012
İl: Antalya
Mesaj: 1134
patrickstarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2014 17:06
Bloat veya Dropsy olan balıklarda karın şişer, pullar kabarır ve balığın gözleri tabiri caizse pörtler; bence beklemek yerine kısmi su değişimlerine başlamalısınız. Daha önce de belirttiğim gibi belkide sadece su değişimiyle bile bu ölümlerin önüne geçebilirsiniz. patrickstar2014-10-26 17:09:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir