Ülkemize gelen ilangi adındaki canlıların gerçek türünün araştırılması


KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 01:15
Kendime çok direndim ama üzülerek söyleyeyim ki İlangi'den soğumaya başladım. KILIÇ2011-05-03 02:19:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BASKANÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 19/02/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 455
BASKANÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 01:44
Biz bu balıklarin ithalatını yapan biri olarak.Getirdigimiz ilangilerin sayısi toplamda  500 gecmez ve bir çok ithalatımız için gecerli olan sayıdır.Balıkların hangisi ilangi hangisi Chilangi bunu ayirt edebilecek kapaside ve bilgiye sahıbiz.Bi arkadaşımız yazmış işin için para girince diye evet haklsın işin içine paragirince ınsanlar degişiyor.Nasılmı:İLANGİYE  fiyat olarak 120 tl diyince ooo ne kadar fiyat x firma 70-80 veriyor diyorsunuz.Afrikadan her balık dogru gelmıyor.Biz firma olarak balıgı ilangi diye satıyorsak ilangi satıyoruzdur.Gelen balıklar ayrılır ve 1 hafta balık satışı yapılmaz.Almanyadan gelen balık ilangi olarak 32€alıyoruz 7ila 10€ gümrük biniyor.Balıgın gelışini siz hesaplayın.Benim elimde ilangiye benzeyen en az 150 balık var ama balık Chilangi deyil buna emin olun.Sarı rengi az olan renk formları farklı ve vucut kafa goz cevresi olarak ilangiyle nerdeyse aynı balık.Formlarda ilangi yavrusu satan bir çok arkadaş var ve çok güzel balıkları olanlar var ve ilanginin bana göre 10 numarasi onların yavrusu şu an ülkemizde çogalıyor.Gelin biz ithalatcilardan ilangi almayın onlardan yavru alın seneye ülkemizde ilangi çogalsın.Seneye burda herkez paylaşşsın.Arkadaşlar ben afikada şirketle çalışırken şu şekıl anlaştim.Ülkemize en orjınal en güzel balıkları getirmek ve bir şeyleri başarmak için cabaladım.Ve kabul ettiler ve gelen bütün balıklar orjınal ve 1. sınıf balıklardı.Çunku büyük paralar kazanıyorlar.Böyle devam ederken ülkemizden bir kac firmada bizim çaliştıgımız firmayla çalışmaya başladı.Afrikadaki insanlar buraya balık yetiştirmek için ellerine ne geçtisye göndermeye başladı.Türkiye tropheus çoplugune döndü.Neden böyle yazdım derseniz kaliteyi düşürduler.Beni lütfen kimze yanlış anlamasin.Ben ticaret yapan büyk bi hobıcıyım buna emin olun.Gece gündüz arayış ve heyacan içinde en iyi olani getirtmek için ugraşıyorum.Ve sonuna kadarda dogru balık sattıgıma eminim.Kimsenin hakkı kimsede kalmaz.En önemlisi yerli üreticilerin çogalması bılınçlenmesi bir meslek halini almasi.Ve yurt dişina bagımlılıgın azalmasıdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 02:07
Açıkçası, bana göre bu işin öncüsü olan ve getirdiği balıkların kalitesi tartışılmaz olan bir firmanın yetkilisinden bu yazıyı okumak doğrusu yüreğime su serpti. Doğrusunu söylemek gerekirse; burada her ne kadar soğuduğumu belirtsemde, bunun nedeni mevcut İlangilerin de performanslarını beğenmeme rağmen, bu türün biraz fazla speküle edilmeye başlandığını düşünmemdi. Yine de size danışmadan ve fikirlerinizi almadan balık almayacaktım. Ticareti yaparken hobici kimliğinizi kaybetmediğinizi bizzat yaptığım alışverişte ve zaman zaman danışmak için telefon ettiğimde gözlemledim. Bunun dışında bir "İlangisever" olarak LD Akvaryum'un bu garantiyi vermiş olması, başkalarını bilmem ama benim için yeterlidir. Teşekkür ederim.
Saygılar, selamlar...
KILIÇ2011-05-03 02:20:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 09:59

Bence bu şekilde ilangi ithalatı yapılmasın , burayı okuyanlar eminim bu şekilde ki ilangileri almamaya karar vereceklerdir ama ya okumayanlar sonradan gerçekten ilanginin rengini tam yansıtmadığını öğrenince ne olacak ?

İnsanlar 110-120 TL para veriyor ama gel gelelim moliro chilanganın renginden farkı yok , yazık değil mi ? Ya balıkları alıp pişman olanlar ?
Herkes Burak bulut gibi anlayışlı olamayabilir ayrıca Burak'ın sermayesi vardır pek sorun olmayada bilir ama ya elinde avcunda olmayıp buna yatıran insanlar ne olcak ?  Burak'ı da tebrik ediyorum  bu konuya açıklık getirmek için çok özverili konuştu hep ,yardımsever olarak. Vicdanımız'a kulak verelim. Burda kimseyi suçlamıyorum nasıl bir yol izlenebilir gerçekten bu işi bilmeyen saf insanlar için yol gösterilir onun derdindeyim.
bjk062011-05-03 10:24:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 10:10
[QUOTE=bjk06]

Bence bu şekilde ilangi ithalatı yapılmasın , burayı okuyanlar eminim bu şekilde ki ilangileri almamaya karar vereceklerdir ama ya okumayanlar sonradan gerçekten ilanginin rengini tam yansıtmadığını öğrenince ne olacak ? Mesela benim bir arkadaşım var ilanginin bu şekli olduğunu öğrenir öğrenmez geri gönderecek aldığı kişiye mesela o oşekilde konuşmuş hani garantisini almış ya almamış olanlar ? İnsanlar 110-120 TL para veriyor ama gel gelelim moliro chilanganın renginden farkı yok , yazık değil mi ? Herkes Burak bulut gibi anlayışlı olamayabilir ayrıca Burak'ın sermayesi vardır pek sorun olmayada bilir ama ya elinde avcunda olmayıp buna yatıran insanlar ne olcak ?  Burak'ı da tebrik ediyorum  bu konuya açıklık getirmek için çok özverili konuştu hep ,yardımsever olarak. Vicdanımız'a kulak verelim. Burda kimseyi suçlamıyorum nasıl bir yol izlenebilir gerçekten bu işi bilmeyen saf insanlar için yol gösterilir onun derdindeyim.

[/QUOTE]

Buğra Teşekkürler yorumların için ben hobi adına elimden geleni yaptığımı ve yazdığımı düşünüyorum siz değerli hobici arkadaşlarımın bu çabalarımın farkında olması beni sevindirdi.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 11:48
Ld akvaryumun kendi web sitesinden aldığım resimdir bu balık İlangi Yellowdur. Olay burda biter bana göre. Herkez kendi balıgını yorumlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 12:41
Arkadaşlar bir haftadır bir çok kişi ile görüştüm ayrıca ticari işletmeler ile görüştüm yurt dışı ile arkadaşlarım aracılığı ile bağlantıya geçtim.



Sonuç: İlangi Yellow limon sarısı gövdeye sahip bir balık bunu bulmak şu an Türkiye ve dünyada çok zor bizler gibi o balığın peşinde koşan ve adedine milyarlar dökecek çok kişi var. Elimizde ki balıklarda ilangi yellow fakat varyete farkı var ayrıca limon sarısı bir balığı akvaryumda aynı rengini yansıtmasını bekleyemeyiz sadece ve sadece doğasında bu rengi yansıtıyormuş. Akvaryumda her ne kadar doğal ortam sağlarsak sağlayalım hiç bir zaman gerçeği gibi olamıyor. Limon sarısı diye tabir ettiğimiz ilangi videoları dünya forumlarında zaten sayılı oranlarda ve tarih olarak çok eski. Şu anda Türkiyede bulunan bütün ilangi yellowlar kesinlikle ilangi yellowdur fakat varyete farkı var. Ayrıca ilangi ile ilangi yellow arasında çok minik bir fark var kimi kaynağım fark yok derken kimisi var diyor burada kesin bir bilgiye ulaşamadım. Şu anda ilangi yellow diyerek hitap ettiğimiz balığa bir kaç ay önce yukarıda verdiğim linkte herkes '' Hayır ilangi tektir yellow diye bir şey yoktur ticari takıntıdır ditorlar '' şimdi burada ise hayır ilangi yellow var ama bizim ülkemizde ve forumumuz da yok diyorlar. Bu yazdıklarımdan sonra bir çok hobici arkadaşım gönlünü ferah tutsun balıklarımızdan şüphe etmemize gerek yok biraz araştırarak uygun renk pigmentelerini en iyi şekilde sergilemelerinin yollarını bulabilirsiniz.

Buğra beyin paylaştığı resmide ben sordum ve soruşturdum ilangi yellow insan eline alındığında veya aşırı stresli olduğunda renk veriyor balığı eline aldığında balığın bu şekilde sapsarı olması bundan dolayıymış bunu ben kendimde yaşadım balıklarınız gece uyurken içeri girin renklerinin sarı olduğunu göreceksiniz ışığı yaktığınız zaman siyaha dönerler. Kısacası o resimde bir ölçü değilmiş fakat Buğra beye itinalı araştırmasından dolayı teşekkür ederim. Bende resmi gördükten sonra araştırdım çünkü.



İlangi yellowun resimlerinde ve çekimlerinde farklı teknikler uygulanarak sarı rengin yoğunlukta olduğunu vurguluyormuş tanıtım yapan kişiler bu insanları yanıltıyor. Bir çok kişinin istediği tam sarı gövdeli ilangiyi bulsak dahi akvaryuma koyduğumuzda o aşırı sarısını zaten yitiriyormuş onu yakalamanın farklı yöntemleri olarak en başta yüksek yoğunlukta kalabalık tanklar beslemek varmış. Mesela 50 adet ve üzeri ama sadece kalabalık yapmakla bitmiyor tabii ki aynı zaman safkan balıklar elde etmek lazım. Ph değeri su sıcaklığı ışık değeri ışık seçimi ve ışığın yandığı zaman aralıkları yemler yem seçimleri bunların hepsi bu balıkların renk pigmentlerini etkiliyor bunu unutmamak lazım ben gerekli bilgileri edindim ilerleyen günlerde balıklarımın formlarının hat safhaya çıkacağından eminim.


Kısacası ben tatmin oldum bu yazımdan sonra bu konuya yazmayacağım çünkü açık konuşmak gerekirse bir ara bende soğudum balıklarımdan fakat şimdi bu açıklamaları duyduğumda ve okuduğumda hem tatmin oldum hem mutlu oldum.


Arkadaşlar hiç bir insan doğayı tam anlamıyla taklit edemez her ne yaparsa yapsın eksik yanı olacaktır ve yine her ne yaparsa yapsın taklit olacaktır. Doğada ki güzelliği akvaryumda aramak biraz yersiz. En iyisine kavuşmak için emek ve çaba sarfetmeliyiz.

Saygılar...


Not: Konunun 9 sayfa sonunda hobiye katkı yerine şahsi görüşüm olarak farklı çekişmelere sebep olduğunu düşünerek konuya yazmayı kesinlikle bırakıyorum ben şahsım adına açıklamalardan kesinlikle tatmin oldum.
Burak Bulut2011-05-03 14:14:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YahyaBarbarosÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 357
YahyaBarbarosÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 15:51

Arkadaşlar ben bu konuda bir bilgim olmamasından dolayı,ilangiler hakkında fazla yorum yapamam,yaptığımda ise sonradan yanılgıya düşüyorum.Başımdan gecen bir olayı sizlerle paylaşim LD Akvaryum sahibi lütfullah bey 3 ay önce benim akvaryumuma bakmaya gelmişti.Balıklarımı cok güzel gözle kontorül etdi,bana balıkların daha oturmamış dedi 6 ay gecmesine rağmen bunu diyince şaşırdım.Neden diye sordum ve bana oturduğunda bütün balıkların erkeğin rengi gibi rengini basacaklar dedi.Ve 3 ay gecti bu konuşmadan sonra şimdi hemen hemen bütün balıklarım erkek gibi renklerini basmaya başladılar.Demek istediğim bir balığın performensı 6 ayda olabilir bir yılıda bulabilir.Bu benim başımdan gectiği için belki ilangilere haksızlık ediyoruz,bir anda performans renk görselliği bekliyoruz öyle bir anda olamyıncada bu nedir nasıl bir balık demeye başlıyoruz.Kısaca tropheus beslemek sabır isteyen bir hobidir,o yüzden sabırlı insanların beslemesi gerektiğini düşünüyorum.SAYGILAR... 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DAMATFERİT06Çevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 650
DAMATFERİT06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 16:08
Bence konuyu açan arkadaşı öncelikle tebrik ediyorum. Belkide avrupada bizden başka tropheusu bu kadar seven ve bu kadar önemli besleyen hiç kimse yoktur. Düşünün ki avrupa da insanlar lepistes ve japon balığı çeşitleri hastaları iken bizler tropheus'besliyoruz. Ve tropheus'ta nerelere geldiğimiz açık ve kesindir. Belki ilerde bir gün tropheuslar hakkında Türkiyede  belgesel olursa kaç kişinin çok güzel ve net cevaplar vereceği açıktır. Şahsen gururlanıyorum. Ama şunada takılmayın illaki Tropheus ilangi' mi yada red rainbow kasanga mı güzel. Düşünün duboisi'nin orjinal ve oturmuş düzgün bantlı bir balığını yada ikola kaiser'i yada blue point'i yada red bemba'yı yeter ki gönülden beslenmeli. Unutmayın ki orjinal fo gitip elden kendiniz bire bir tutsanız bile ve akvaryumuna koyup adam gibi beslemedikten sonra hiç bir balık'tan zevk alamazsınız. Yani çocuğunuza nasıl bakıyorsanız bize uzaktan gelen ve gönüllüsü olduğumuz bu balıklarıda o derecede bakmalıyız. Sonuçta iyi araştırma, iyi gözlem ve iyi tertibat ile sonuç daha güzel olur diye düşünüyorum.
Saygılar
DFT

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ruffles05Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]6353,2[/B]
Kayıt: 21/10/2010
İl: Adana
Mesaj: 670
ruffles05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 16:28
İlanginin gölde kırıldığına inanan bir insanım ama ilangi renginin yansıtması için de güzel bir bakım gerektiğini de düşünüyorum.Adanadaki değerli bir hobiciden  aldığım balıklardaki değişimi göstermek istiyorum umarım onun akvaryumundaki fotografı kullandığım için bana kızmaz. Alırken ilandaki fotoğraf yerlerine alıştıktan sonraki, şuandaki fotoğraf bu balıklar aynı balıklar, bu balıklar daha 7-10 cm arası genç damızlıklar vede LD çıkışlı balıklardır. Demek istediğim şu internetteki fotoğraftakiler kadar SAF balık bulamayabiliriz ama elimizdeki balıkları en iyi şekilde besleyip yaklaşık renk tonunu sağlayabiliriz.Karamsarlığa düşecek bişey göremiyorum en azından bir ilangi besleyecisi olarak ben görmüyorum. Buarada fotoğraf cep telefonu cekimidir kusura bakmayın.
ruffles052011-05-03 16:33:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

donutÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3135
donutÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 17:00

Konuyu sonuna kadar okudum ve yazılanlar ülkemizdeki hobinin gelişimi açısından gerçekten çok faydalı bence..Fikir Beyan eden herkese teşekkür ederim.

  Uzun süredir tropheus besliyorum, balık besleyen insanlar olarak hepimiz biliyoruzki özellikle ciklet gibi sosyal davranışlara daha yatkın balıklar arka fon,zemin rengi,dekorasyon,ışıklandırma gibi sebeplerle gerçek renklerini tam olarak göstermiyorlar..Gördüğümüz farklı farklı ilangilerde bunun payı olabilir..
  Bazı tropheus çeşitleri ise bence akvaryum ortamına daha az adapte oluyor ve renklerini sergilemekte biraz daha anti cömert:) oluyorlar..Bence ilangi de bunlardan birisi..
  Biraz incelediğinizde duboisi ve ikolaların akvaryum şartlarına daha adapte olup renklerini parıl parıl verdiklerini,bemba ların özellikle dişilerde renk kapattığını görürsünüz..Kasakalawe daha çabuk stresten kurtulup renklerini sergilerken,ilangiler aynı şartlarda biraz daha geç sergiler..
  Malawiler içinde yunuslar böyledir mesela..Renklerinin tam oturması zaman alırken,akvaryumda ortaya çıkan bir hastalık ilk ynuslarda gösterir kendisini..
   Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasin_canÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 50
yasin_canÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 17:28
Araştırma, bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler.
Genelde herkes duygularını paylaşmış ve Türk milleti olarak yaptığımız işe verdiğimiz önem ve duygusallığımız yine ortaya çıkmış.
Yeni bir tropheus tutkunu olarak bizlere böyle ışık tuttuğunuz için tekrardan teşekkürler.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bar0nÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1882
bar0nÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 17:46
[VID]http://www.dailymotion.com/video/xherni_f0-ilangi-2e6d_animals[/VID]

Benim 1 ay beslediğim aldıkdan 4 gün sonraki videoları geldiği günün bir sonraki gün risk ve kavga dövüş zorla aldığım ilangiler 2e6d idi ama duboisi aşkından hiç vazgeçemedim o yüzden sattım bu videoda ne flaşh var ne ışık açık nede başka bir etken iyi seyredin yorumları siz verin.
bar0n2011-05-03 17:46:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2011 20:04
[QUOTE=Burak Bulut] 
Not: Konunun 9 sayfa sonunda hobiye katkı yerine şahsi görüşüm olarak farklı çekişmelere sebep olduğunu düşünerek konuya yazmayı kesinlikle bırakıyorum ben şahsım adına açıklamalardan kesinlikle tatmin oldum.
[/QUOTE]

+1

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir