ve huzurlarinizda minik! :) Guncelleme 1 EKIM


GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 13:51

[QUOTE=Galathir]Çok pardon Gökmen bey, yazarken yanlış yazmışım. Çalıştığım iş yerinde 3w'Lık powerled spotlardan olunca elim otomatik olarak bunu yazmış...[/QUOTE]

Evren Bey Merhabalar, 

Size ozelden ledlerle ilgili yazdim. Buraya yazmistim ama cok uzun oldu :) O buyuklerimizle burada degil de artik kismetse Turkiye'ye geldigimde tanisiriz artik :)

Neyse :) Ilginize cok tesekkurler. Hazir 3 gun dolmadan mesaj yazabilme firsati yakalamisken sizin nezdinizde yeni fotograflari da ekleyeyim. 


Ilk budamami yaptim. Neredeyse 8-10cm kadar budadim arka plan bitkilerini. Sol tarafa diger tankimda da kullandigim bitkileri ekledim, isimlerini bilmiyorum ne yazik ki. Kayalarin arasina azicik moss ekledim. Bir deli cesaretiyle on plana glosso da ekledim. :) Glossolari en uc kisimlardan budama yaparak ekledigim icin uctaki kisim yer degismemis gibi surgun vermeye devam ediyor. Ayrica cok ucuza uc adet ufacik helferi buldum, kacirmayim dedim onlari da orta kisma yerlestirdim. Sanirim daha fazla bitki eklemeyecegim. Tank biraz daha otursun a grade sakura karidesleri de saldim mi tamamdir :)

 

  

  

  



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 16:08
Glossolar biraz yayıldımı tadından yenmez. Arkadaki ağaçlık efekti çok güzel bir şekilde oturmaya başlamış. Tam Çam ormanı gibi. Maşallah çok güzel oluyor bu tank da. Sakuralar gözbebeğimdir buarada, şu tankı bir doldurim salıcam A grade sakuralardan içine :))) Yalnız taban için çok yorum yapmaktan çekiniyorum ama glossoların dibine minik gübre toplarından 1-2 tane koymak fayda eder mi acaba. Ama kum sanki yeterli besin ihtiva ediyormuş gibi de görünüyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 18:11

[QUOTE=Galathir]Glossolar biraz yayıldımı tadından yenmez. Arkadaki ağaçlık efekti çok güzel bir şekilde oturmaya başlamış. Tam Çam ormanı gibi. Maşallah çok güzel oluyor bu tank da. Sakuralar gözbebeğimdir buarada, şu tankı bir doldurim salıcam A grade sakuralardan içine :))) Yalnız taban için çok yorum yapmaktan çekiniyorum ama glossoların dibine minik gübre toplarından 1-2 tane koymak fayda eder mi acaba. Ama kum sanki yeterli besin ihtiva ediyormuş gibi de görünüyor. [/QUOTE]

Glossolar ilk adimlarini atmaya basladilar bile :) Arka plani simdilik tank oturana kadar olusturmustum ama sanki yerlerinde iyiler gibi. 

Bu birkac gun onceki fotografi. Bugun bile gelisme acikca belli aslinda ama birkac gun daha bekleyip oyle fotograflamak istiyorum.

Aslinda taban biraz deneysel oldu. Bakteriyel acidan ben lav kiriklarinin ise yarayacagini dusunuyorum. ADA powersand bile farkli maddeler eklenmis lav kirigi aslinda. Biliyorum agzimiz alismis kum demeye ama geri kalani da kum degil, toprak.  Ozel olarak karidesler icin hazirlanmis bitkili akvaryum topragi. Denilene gore ilk 6 ay boyunda gubrelemeye gerek duymuyor. Bakteri vs zaten hemen hemen ilk kurulumda oturuyor. Dun itibariyla ilk cyclops denilen minik bocekleri de gordum. Tamamen zararsiz olduklarini bildigim icin olumlu isaret olarak kabul ediyorum. Bu taban olayi basarili olursa birdahaki kurulumlarda en azindan bir miktar daha az kum/toprak kullanip tasarruf yapabiliriz :D

Bakalim neler olacak...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 09:20
Cyclops varsa su olmuş bile. Glossollar yayılmaya başlamışsa zemin süper demekki. Karidesler çok kısa bir sürede eklenebilir. Çok güzel olacak kesin. Gelişmeleri 4 gözle bekliyorum :) 

Size Ö.M. den biraz ayrıntılı yazdım ama çoook uzun oldu :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 17:48
[QUOTE=Galathir]Cyclops varsa su olmuş bile. Glossollar yayılmaya başlamışsa zemin süper demekki. Karidesler çok kısa bir sürede eklenebilir. Çok güzel olacak kesin. Gelişmeleri 4 gözle bekliyorum :) 

Size Ö.M. den biraz ayrıntılı yazdım ama çoook uzun oldu :) 

[/QUOTE]

Evren Bey yine sizin nezdinizde tanktaki durumlardan bahsedeyim. Ayrica dayanamadim yeni fotograflari de ekledim :)

Bugun tankta onemli bir degisiklik yaptim. Havalar cok sicak burada malum. 85 litrelik tankimda chiller denilen sogutucu kullaniyorum. Yakinda 10 gunlugune tatile cikacagim icin kara kara minik tankimi ne yapacagimi dusunuyordum. Fan sistemi idare ediyor fakat hemen hergun su eklemek gerekiyor. Tabi 10 gun bayunca 6 litrelik tankin yarisindan cogu buharlasmis olacak. Bunun icin 85'likle aralarinda overflow ya da asirtma diyebilecegimiz sistemi kurdum. Gorunus itibariyla cok cirkin oldu. Koca koca hortumlar tankin icinde. Fakat sistem calisiyor. Bu da bana ve minige yeter. 

Oncelikle minikle 85'ligin su seviyelerini ayni hizaya getirebilmek icin minigin altina biraz yukselti koydum. Daha sonra bahce hortumu ile bu iki tank arasinda bir kopru olusturdum. Bu kopru gibi olan hortumun icindeki havayi, icine ince hava hortumu sokarak aldim. Bu kisim onemli yoksa sistem calismaz. Elimde atil durumda olan kucuk bir ic filtreyi 85'lik tankima koydum. Bu filtrenin cikis kismina da uygun incelikte bir hortum baglayip minik tankin icine verdim.

Amac; minik tanka 85'likten su basip, bu kopru dedigim hortumdan geri 85'lige almak. Boylece iki tankin suyu da soguk kalacak, ayrica minik tank 85'ligin co2'sinden de faydalanacak. 

Neyse sistem basarili bir sekilde calisiyor. Uzerimden buyuk bir yuk kalkti. 

Biraz karisik gorunebilir ama aslinda sistem cok basit. 

Glossolarin ilk adimlari :) Sol arkadaki bitkiler tutmadi sanirim. Tutturabilsem cok guzel gorunecekler...

Bunlar da sagdan sola yuruyenler :)





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 18:25
Su yüzeyi 85 likte daha geniş. buharlaşma daha fazla olacaktır. Su seviyesinin değişmesi durumunda beklenmedik kazalar olmasın birde Gökmen hocam? Aklıma böyle bir olumsuz durum geldi.. Yada tam tersi durumda (büyükten küçüğe giden suyun geri dönmemesi) taşma olursa? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 18:35
Vayy canınaa :)Gökmen Bey ben fizik kurallarını bu kadar gerçek hayata dökeni çok görmedim :) İnşaat mühendisiyim, fizik benim işim ama yaptığınız uygulama karşısında şapkamı çıkartıyorum :) Çok akılcı bir iş çıkartmışsınız. Kaplar sistemi ;) Soldaki bitkilere canınızı sıkmayın, dönüşünüzde güzel süprizler göreceksiniz kesin. Küçük ve büyük tanka buhar camı eklemenizi tavsiye edeceğim birde tabii mümkün olursa, su kotu zaten iki tank içinde sabit olacak ama su kaybının minimum olması daha tercih edilebilir bir durum ama hani çoook da elzem değil. Fotolar konuşuyor.

İyi tatiller buarada :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 18:47

[QUOTE=Umut Başar]Su yüzeyi 85 likte daha geniş. buharlaşma daha fazla olacaktır. Su seviyesinin değişmesi durumunda beklenmedik kazalar olmasın birde Gökmen hocam? Aklıma böyle bir olumsuz durum geldi.. Yada tam tersi durumda (büyükten küçüğe giden suyun geri dönmemesi) taşma olursa? [/QUOTE]

Su yuzeyi genis ama fanla degil, chiller ile soguttugum icin suyun kendisi soguk zaten. Ekstradan buharlasmaya neden olacak bir durum yok. (nem hala %80'lerde bu arada) Su seviyesi buharlasmadan dolayi da 10 gunde en fazla 2 - 2,5 cm dusuyor.  Yani bu durumda minik tankta da 2,5 cm dusus olacak. O da hic onemli degil zaten. Buyukten kucuge giden suyun geri donmemesi iki sekilde gerceklesebilir. Birincisi kopru seklindeki hortumun icine bir sekilde hava girmesi durumu. Olmaz olmaz ama yine de onlem olarak uclari mumkun oldugu kadar dibe yakin koydum. Iceri hava kacmasi imkansiz gibi. Diger olasilik yine bu buyuk hortumun tikanmasi. O da neredeyse bir parmak kalinlikta oldugu icin 10 gunde yosun vs tikamasi imkansiz. 

Zaten giris hortumunun ince (debi de cok dusuk) cikis hortumunun kalin olmasi bu yuzden. Ayni kalinlikta olsaydi cikis hortumundaki en ufak tikanma ya da bukulme debi dususune neden olup giren suyun cikan sudan daha fazla olmasina, boylece tatil donusu tam bir rezalete neden olurdu. :) Hatta tum canlilari bile kaybedebilirim bu durumda. Bu gibi durumlari mumkun oldugunca dusunup onlem almaya calistim ama yine de aklina birseyler gelirse haberdar et. Cunku ilk defa boyle bir sistem kullaniyorum. Akil akildan ustundur :)

Neyse biz yine de agzimizi hayra acalim. :) 



[QUOTE=Galathir]Vayy canınaa :)Gökmen Bey ben fizik kurallarını bu kadar gerçek hayata dökeni çok görmedim :) İnşaat mühendisiyim, fizik benim işim ama yaptığınız uygulama karşısında şapkamı çıkartıyorum :) Çok akılcı bir iş çıkartmışsınız. Kaplar sistemi ;) Soldaki bitkilere canınızı sıkmayın, dönüşünüzde güzel süprizler göreceksiniz kesin. Küçük ve büyük tanka buhar camı eklemenizi tavsiye edeceğim birde tabii mümkün olursa, su kotu zaten iki tank içinde sabit olacak ama su kaybının minimum olması daha tercih edilebilir bir durum ama hani çoook da elzem değil. Fotolar konuşuyor.

İyi tatiller buarada :)

[/QUOTE]

Evren Bey cok tesekkur ederim. Inanin bir anda aklima geldi bu sistem. Yani oyle fizik kurallarini dusunup hesap kitap falan degil de Turk usulu yaptik oldu gibi :D 

Aslinda saka bir yana sump sistemleri icin tanki delmek istemeyenlerin yaptigi overflow sisteminin birazcik farkli versiyonu. Esim labaratuvar gibi oldu oda demeye basladi zaten. Mayali sistemler, otomatik yemlemeler, kocaman iki tane tursu bidonundan filtre, aydinlatma sistemi zaten felaket :)

Tatil donusu DIY lily pipe yapimina baslayacagim sanirim :D celik ve akrilik. 

Neyse guzel sozleriniz icin cok cok tesekkur edip yavas yavas uykuya geceyim. Saat burada su anda tam geceyarisi :)

Selamlarimla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliergennÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 129
aliergennÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 20:29
Hocam gerçekten diyecek hiç bir şey yok

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GalathirÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 325
GalathirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 13:43
Oyy oyy gerçekten labaratuvar havası var :) Olsun ilerleyen zamanlarda görsel çalışmalar yapıp gizlemeler veya kaplamalar yapabilirsiniz. Malum eşler kolay beğenmiyor :) Tatil dönüşü yeni çalışmalarınızın olacağına dair yeşil ışık yaktığınıza göre bize de dört gözle süreci beklemek düşer 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2013 14:36
Bir ay daha idare edebilirsem o kadar sicaklar kalmayacak. Tabi o zaman da isiticinin isisini diger tanka aktarmak derdi baslayacak. Dediginiz gibi gorselligi bozmayacak sekilde bir ayarlama yapmak lazim.

Aslinda esim benden cok merakli ama tabi kendisi isin gorselliginde. Goldfish market'e gittigimizde bana tetralarin yanina onermedigi chiclid, istemedigi beta, istemedigi karides kalmiyor. Tabi bilgim dahilinde tek tek anlatiyorum, bu balik bizimkileri kahvaltilik olarak gorur, farkli su degerleri ister, tek tur olarak bakilir vs... yakinda onun kontrolune bir nano hazirlayip yavas yavas isin teknik yanina dahil edecegim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 13:47

Merhaba Arkadaslar...

Tatilden dondum. Tatilde hobiye dair cok guzel bilgiler edindim ve bol bol fotograf cektim. Ziyaret ettigim ulke Tayland olunca, orada gordugum sampiyonluklar kazanmis Betta baliklarina yildirim askiyla vuruldum :) Tahminen yakin zamanda bir cift betta icin yeni bir tank kuracagim :D

Neyse ben yokken hersey tikir tikir calismis. Yemleme biraz az da olsa sorunsuz, sogutucu iki tanki da sogutmus, en onemlisi iki tank arasindaki asirtma sistemi (overflow) sorunsuz calismis. Geldigimde 1cm kadar bir su seviyesinde azalma vardi. Tahmin ettigimden de daha az yani. 

Kisaca gelismelere gelelim.  Genel olarak sorun yok. Arka plan bitkilerinin isik alan kisimlari ilk budamanin ardindan 15. gunde yine budanacak seviyeye gelmis hatta gecmisler bile :) Helferiler tutunmus ve canli yesil renklerini almislar. Sadece Glossolar guzel gelisme gostermelerine ragmen biraz yukari dogru uzamaya baslamislar. Bunu aslinda tahmin etmistim. Borular vs. isigi ciddi olcude kesiyordu. Bundan dolayi yukari yonelmisler. Ama sanirim onlar da 10-15 gun icinde toparlar. 

Daha once diger tankimda yapimina basladigim moss duvarini da kucuk tanka almistim. O da inanilmaz hizla buyumus. 

Camlarda biraz kavherengi diatom gibi katman vardi ama cok kolyca temizledim. Ayrica hafiften dip kisimda yosunlanmaya benzer bir olusum oldugu icin hemen buyuk tanktaki iki adet SAE'yi birkac gunlugune kucuk tanka aldim. Biliyorum onlar icin cok kucuk ama 3-5 gun sonra tekrar buyuk tanka alirim diye dusunuyorum. 

Fotograflar asagida, taze taze :D

 

  

  

  

  



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 14:55
Gökmen bey tebrik ederim yine harika bir çalışma yapmışsınız. Bitkiler ve kendi el emeğiniz olan ilginç sistemleriniz çok güzel gözüküyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

StaatSanWaltÇevrim Dışı

Kayıt: 22/07/2010
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 123
StaatSanWaltÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2013 15:29
Çalışmanız çok iyi maşallahı var . Akvaryum hazır sistem miydi yoksa filtre aydınlatma v.s siz mi düzenlediniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir