Yatak Odalarında Akvaryum


maliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 76
maliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2008 18:47

[Quote]"Benim odamda bir adet 500 lt. bir adet 40 lt. Bir adette 30 lt akvaryum var. Tek sorunum yeterli havalandıramazsam duvarlarda yeşilimsi bir tortu oluşuyor. Bunun haricinde bana bir zararı yok.."[/QUOTE]
İsmail Bey, odanızdaki akvaryumların oluşturduğu nem duvarlarınızda küflenmeye neden oluyor sanırım. Bu durum sağlıksız ve ileride sizde ya da odada yaşayan insanlarda allerjik tepkimelere yol açabilir. Odanızı sık havalandırmanızı ve akvaryumlarınızın kapaklarını kapalı tutmanızı öneririm.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osmandiscusÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2006
İl: Izmir
Mesaj: 4
osmandiscusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2008 19:03

Memet  Bey'e katılıyorum.

 

osmandiscus2008-11-24 19:05:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kurty_pirateÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 304
kurty_pirateÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2008 23:15
11 yıldır akvaryumum var. Bunun 5-6 senesi kendi odamdaydı bu akvaryum. Bu yüzden sağlığımda tek bir sorunla bile karşılaşmadım. İnsan gürültüye de alışıyor belli zaman sonra :).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E_C_NÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2007
İl: Konya
Mesaj: 1752
E_C_NÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2008 00:03
[QUOTE=hacilar]Hacim içindeki nem miktarının % 80 dolayında olması; o mekânda çeşitli mikroorganizmaların yaşamaları ve üremeleri için en uygun ortamdır. Bu organizmalar ancak, nem oranının % 50'nin altına indiği durumlarda veya güneş ışığı ile temasta ölmektedirler.
     
     Nem oranının yüksek olması, insan vücudunda terlemeyi önlemektedir. Kuru havada sıcaklık oranı yüksek olsa da rahatsızlık duyulmamaktadır. Ama nem oranı belli bir sınırı aştığında, kişi terleyemediği için sıcak birikiminden dolayı rahatsızlık verici bir ortam oluşmaktadır. Nem oranı yüksek, merkezi sistem ısıtmalı, duvardan duvara halı kaplı, yeterli vantilasyonun sağlanamadığı evlerde eklem romatizması, yorgunlukve astım hastalığı etkili olmaktadır.     
     iyi vantilasyon sistemine sahip olmayan binalarda yaşayan insanların, bu gibi hastalıklara yakalanma riski daha fazla olmaktadır.
     
     Atmosfer, mikroorganizmaların üremesine uygun bir ortam olmamasına karşın, içinde bu organizmalardan belirli oranlarda bulundurmaktadır. Mikroorganizmaların kaynağı genellikle toprak ve organik maddelerdir. Havadaki mikroorganizmaların durumu, kalkan tozun miktarına, çevredeki insan faaliyetlerine ve havanın nem durumuna bağlıdır.
     
     Mikroorganizmalar atmosferde, nadiren serbest halde, genelde hacmi ve kütlesi değişen taşıyıcılar üzerine tespit edilmiş bulunmaktadırlar. Bu taşıyıcıların başında gelen tozlar, doğada bulunan 10-200 um çapındaki taneciklerdir. Kaynakları bitkisel lifler, hayvansal doku artıkları, tüyler, polen tanecikleri, deri epiteli ve benzeri parçalardır. Havadaki tozlar üzerinde bulunan mikroorganizmalar, havada asılı durumda kalmayarak, kütle ve hacimlerine göre, belirli bir hızla katı bir yüzey düzeyine inmektedirler. Mikroorganizmalar, insan sağlığı için tehlikeli olan toksik, karsinojenik ve teratojenik etki oluşturan mikotoksinler üretebilmektedirler. Atmosferik mantar sporlarının bazılarının allerjen özellikler taşıdığı bilinmektedir. Bazı mikrofungusların ise kronik akciğer hastalıklarına neden oldukları açıklanmıştır .
     Alerji temel olarak organik kökenli maddelere karşı gelişmektedir. Bunlar en sıklıkla ev tozu böcekleri, bitki polenleri, kedi-köpek gibi tüylü ev hayvanları ve küf mantarlarıdır .
     Solunumla ilgili olan ya da olmayan birçok hastalığa neden olan küf sporlarının en yaygın olanları: "cladiosporium", "alternaria", "penicillium", "fusarium", "aspergillus", "helminthhosporium", "phomasacc.", "epicoccum linkexschlecht", "rhi-zopus", "mucormich. Ewfr." gibi küflerdir.
     
     Solunum hastalıklarının en yaygını astım (astma) hastalığıdır. Özellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Yaklaşık on çocuktan birinde, çocukluğunun herhangi bir evresinde astım görülmektedir.
     
     Astım kirli hava solumaktan, duygusal sorunlara kadar çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir.Ama diğer nedenler biryana, astımın en yaygın nedeni evlerde bulunan toz akarları (çok küçük, gözle görülemeyen hayvancıklar), hayvan tüyü ve kılları, çiçek tozları, mantar sporları gibi maddelerin solunmasına tepki olarak, bedenin histamin salgılamasıdır. Yani bu tür maddelere karşı bir alerji tepkisidir. Astımın en önemli nedenlerinden biri olan küf mantarı sporları (cladiosporium, alternaria, penicillium vb.), hem mevsimsel, hem de yıl boyu semptomlara neden olmaktadır.
 
Toz ve nem, Toz böcekleri (ev tozunda bulunan mikroskobik canlılar,akarlar) teknik anlamda kirletici değildir ama bunlar nem ile birlikte şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilirler.
[/QUOTE]
 
 
 
[QUOTE=mali]Emre arkadaşımızın açtığı bu konuyu ilgi ile okurken Tansel Bey'in eklediği bilgiler bana uzun zaman önce yazmaya başlayıp da sonra ara verdiğim akvaryum mikrobiyolojisi ile ilgili bir makalenin bitirilmesi gerekliliğini anımsattı. Ben bir mikrobiyoloji uzmanıyım ve bu konunun (Akvaryum ve çevre ilişkisi), uzun zamandır bilimsel bir şekilde tartışılması gerekliliğini düşünüyordum. Sanırım bu başlık tam yeri oldu. Öncelikle Astım hastası bir mikrobiyolog olarak Tansel Bey'in yazdıklarına (alıntı yaptığım kısma) ben de katılıyorum.
Özellikle yurdumuzda sporları oldukça yaygın olan Aspergillus, Mucor, Rhizopus, Pencillium vb. küfler solunum yollarında astıma veya hipersensitif bronş reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Peki aslında sorun sadece yatak odalarımızda mı? Tabii ki hayır aslında sorun evdeki her odada mevcut. İşte ben bu noktada sorunun asıl kaynağının akvaryum değil akvaryuma uyumlu hale getirilmemiş çevre koşulları olduğunu düşünüyorum. Örneğin akvaryumdan ortama buharlaşan nem direk olarak allerjik tepkimeye yol açmaz, hatta çocukluk çağıda solunum yollarının nemli tutulması iyi bile sayılabilir. Ancak sorun bu nemin diğer koşullara dikkat edilmediği durumda küf mantalarının üremesi için çok uygun bir ortam oluşturmasıdır ki bu da astım için en önemli tetikleyicilerdendir. Peki ne yapmak lazım? Burada akvaryumun bulunduğu tüm odalar için aynı şey söz konusu çünkü biz evde sadece yatak odasında yaşamıyoruz, öncelikle odalar çok iyi güneşlendirilmeli ve havalandırılmalı, çünkü küfler güneşsiz loş ve nemli ortamlarda çok daha hızlı çoğalırlar sporulasyonlarını tamamlarlar. Ayrıca akvaryumlarda mutlaka buhar kapakları   bulunmalıdır. Akvaryum suyunda üreme olması ve sonrasında aerosolizasyonla burada üreyen küflerin ve diğer akar vs parazitlerin havaya karışmasını engellemek için akvaryumda mümkünse ultraviyoleden geçirilmiş su kullanılması balıkların sağlığının yanısıra oda koşullarının korunması bakımından da avantaj sağlar (ancak odanın havalandırması ve ışıklandırması uygun yapıldıktan sonra şart değildir).
Klor konusunda gelince bence akvaryuma klorlu su zaten konulmamalıdır ancak eğer buna mecbursak koymadan önce suyu dinlendirmeliyiz. Burada ise dikkat edilmesi gereken nokta klorlu suyun dinlendirilmesi için mümkünse balkon, bahçe vs açık havadaki ortamların tercih edilmesidir.
Sonuç olarak ben sadece yatak odası değil evin her odasında akvaryum çevre uyumluluğunun sağlanmasına dikkat edilmesi gerekliliğini vurgulamak istedim.
Herkese saygılar ve sevgiler.

[/QUOTE]
 
 
 
İki Uzman doktorların tesbitleri..
 
E_C_N2008-11-27 00:09:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2008 21:02
Bu konuyu açmama rağmen ve yatak odalarında akvaryum kurulmasına ne kadar karşı olsamda ne yazıkki mecburiyetten kendi odama 45 litrelik bir yavru tankı taşımak zorun da kaldım.
 
Şimdiden odanın havası, nemi herşeyi değişmiş durumda. + Odadaki sese alışmam zaman alacak. Gece uyuyamazlıklar meydana geldi. Böyle pek sürmeyecek ancak bir süre bu şekilde idare etmek zorundayım.
 
Siz siz olun kesinlikle odanızda akvaryum kurmayın. Eğer şu anda odasında akvaryumu olanlar varsa odalarından çıkardıktan sonra çok memnun olacaklarına garanti verebilirim.
 
Saygılar,

Beğenenler: [T]239568,Ulubey35[/T]
Teşekkür Edenler: [T]239568,Ulubey35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2008 17:48
arkadaşlar akvaryumun sesini kapak kullanarak halledebilirsiniz akvaryumun dinlendirici huzur verici yanıda unutulmamalıdır ne zaman uyuyamasam balıklarım benim uyumamda yardımcı rol oynuyolar sesi filanda hiç duyulmuyo yani bi şikayetim yok odamda akvaryum olmasından mutluyum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

istanbullsÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1
istanbullsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2008 01:38
Benim akvaryumum holde kuruluydu belli bir zaman sonra evde iç işleri bakanı (valide)  izin vermedi. Cebren ve hile ile kaldırmak için zorlandım. Akvaryum bende hastalık olduğu için kendi odama aldım. Abartmıyorum ilk 4-5 gün dış filitrenin, hava motorunun ve balıkların sesinden (balıklarım çok fazlaydı ve en ufağı o zaman 20 cm idi gece birbirlerini kovaladıklarında sıçrarken suyun yüzeyinde baya su sesi oluyodu ayrıca üst kapağada vuruyolardı) parça parça uyudum. Ama dediğim gibi akvaryum sevgisi hepsinin üstünde benim için sonra alıştım... Ayrıca kışın dikkat etmek gerekiyor benim gibi akvaryumun büyükse oda fena halde boğuk kokuyor ve havasız kalıyor. Akvaryumun ısıtıcısı çalıştığı için buharlaşma çok oluyor sabaha kadarda sen kalıyorsun doğal olarak hava soğuk... kapı pencere kapalı... sabahleyin kalktığında asker koğuşu gibi oluyor oda :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2008 14:23
[QUOTE=istanbulls]Benim akvaryumum holde kuruluydu belli bir zaman sonra evde iç işleri bakanı (valide)  izin vermedi. Cebren ve hile ile kaldırmak için zorlandım. Akvaryum bende hastalık olduğu için kendi odama aldım. Abartmıyorum ilk 4-5 gün dış filitrenin, hava motorunun ve balıkların sesinden (balıklarım çok fazlaydı ve en ufağı o zaman 20 cm idi gece birbirlerini kovaladıklarında sıçrarken suyun yüzeyinde baya su sesi oluyodu ayrıca üst kapağada vuruyolardı) parça parça uyudum. Ama dediğim gibi akvaryum sevgisi hepsinin üstünde benim için sonra alıştım... Ayrıca kışın dikkat etmek gerekiyor benim gibi akvaryumun büyükse oda fena halde boğuk kokuyor ve havasız kalıyor. Akvaryumun ısıtıcısı çalıştığı için buharlaşma çok oluyor sabaha kadarda sen kalıyorsun doğal olarak hava soğuk... kapı pencere kapalı... sabahleyin kalktığında asker koğuşu gibi oluyor oda :)  [/QUOTE]
 
Malesef akvaryumun dışarıya verdiği buhar ilerde sizin sağlığınızada olumsuz etkileyebilir. Başta romatizmal ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baris.aydinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1563
baris.aydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 16:48
Ben sırf bu yüzden evimde bulunan bir odayı akvaryum odası yaptım.1 adet 360 litre, 1 adette 65 litrelik akvaryumum var.Her ne kadar balık sevgimiz çok olsa da (ki hepimiz balıkları çok sevdiğimiz için buradayız) bence bizim sağlığımız daha önemli. İleride nasip olurda bir bebeğimiz olursa o oda çocuk odası olacak ve ben akvaryum için başka bir yer bulacağım.Belki de 360 lığı kaldırıp sadece 65 litre olanı koyacağım oturma odasına. Çünkü insanı nem kadar sinsi öldüren çok az şey var.Bunlardan biri de sigara.Şu an çoğumuz genç denebilecek yaşlardayız.Bazlılarımız bu sınırın altında bazılarımız üstünde belki.Ama ortalama 20-25 yaş dersek,, bu romatizma denen illeti şu an belki çok hissetmeyebiliriz.Ama ilerde bu mutlaka büyüyecektir.Sonra astım'da kötü bir rahatsızlık.
Akvaryumda mutlaka kapak olmalı. Hem ısı yalıtımı için, hemde su buharını bir nebze olsun içeride tutmak için. Ama bu kesin çözüm değil tabi ki. Ben eve gelir gelmez, hemen akvaryum odasına gidip, pencereyi açıyorum. İçerisi soğuyor ama hiç olmazsa biriken nemi kırmaya çalışıyorum.Akvaryum odasında 1 adet misafir yatağı var.Gelen misafir olunca hava motorunu kapatıyorum veya düşük seviyeye getiriyorum. Şahsen ben o sesle uyuyamıyorum.Sanki beynimin içinde tekrar ediyor o ses devamlı.Ama bazı arkadaşlarım çok rahat uyuyor.Hatta dış filtre fıskiyesinden çıkan suyun sesini yağmura benzetip, çok rahat uyuyanlar var.Ama ne olursa olsun akvaryumla, zorunlu kalınmadıkça aynı odada uyunmasından yana değilim. Belki aynı odada soba veya elektrikli ısıtıcı yakılarak nem kırılır, ama astım için havalandırma şart.
Akvaryumum orjinalinden yarım kapaklıydı.Oda da kötü bir koku ve nem oluyordu. Buhar camı ile geri kalan kısmı kapatarak bir nebzede olsa bunun önüne geçtim. Ayrıca kapaksız akvaryumları kışın hiç önermiyorum. Çünkü ısı kaybı fazla oluyor.Bu da ısıtıcının daha fazla çalışmasına neden oluyor.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nestaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10420,2[/B]
Kayıt: 30/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1923
nestaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 16:58
Bende mecburiyetten akvaryumu odaya koydum.300 lt. akvaryum ama buhar kapakları var.Onun üstündede kendi mobilya kapağı var.Suyun buharlaşmadan dolayı eksilmesi nerdeyse yok gibi.Sular kapaktan tekrar içeri damlıyor.Belki bu nedenledirki ne koku var ne de nem.Hatta kışın ankarayı bilenler bilir.Bazen akvaryum olmasına rağmen ağzım burnum kuruyorBig%20smileKapaklar seside çok kesiyor.Sadece filtrenin az bir sesi var.Bence akvarymunuz odanızdaysa kesinlikle buhar kapağı ve onun üstünde iyi bir ana kapak olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İsmail KarakaşÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2007
İl: Antalya
Mesaj: 83
İsmail KarakaşÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2008 18:50
[QUOTE=mali]
[Quote]"Benim odamda bir adet 500 lt. bir adet 40 lt. Bir adette 30 lt akvaryum var. Tek sorunum yeterli havalandıramazsam duvarlarda yeşilimsi bir tortu oluşuyor. Bunun haricinde bana bir zararı yok.."[/QUOTE]
İsmail Bey, odanızdaki akvaryumların oluşturduğu nem duvarlarınızda küflenmeye neden oluyor sanırım. Bu durum sağlıksız ve ileride sizde ya da odada yaşayan insanlarda allerjik tepkimelere yol açabilir. Odanızı sık havalandırmanızı ve akvaryumlarınızın kapaklarını kapalı tutmanızı öneririm.
Saygılar.[/QUOTE]
 
Kışın havalandırma yapamıyordum. Şimdi odanın kapısını çıkardım hiç bir şekilde bir küflenme olmuyor. Yazın zaten her yer açık malum antalya:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emogÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2008
İl: Aydin
Mesaj: 318
emogÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2008 21:44
Nem insan sağlığına açısından zararlı değildir akisne üst solunum yollarını yumşatır mukus tabakasının kurumamasını sağlar aşırı olmadıkça aşırı olmasıda o oda 24 saat kapalı kalması ve en asından bi 500 litrelik akvaryum olması lazım akvaryumun bu kadar nem yapabilmesi için;;;

1)Akvaryumlar genellikle 500 litre üstünde deildir.
2)Akvaryum 500 litre dahi olsa 24 saat bi oda kapalı kalmaz ki :D Utangaç


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimasanogluÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 118
ibrahimasanogluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2008 00:25

Bu konu beni çok ilgilendiriyor. Ben spondolit atrit (eklem iltihaplanması)denilen cins bir rahatsızlığım var. Evimde 130lt bir akvaryumum var. Bu hacimli bir tank beni bile etkilemiyor. Örneğin yaz tatilinde trabzona gittim malum trabzon çok nemli bir bölge inanın yatakta yatarken dahi her tarafım aşırı şekilde ağırıyordu. Yürümekte çok zorluk çekiyordum. Gebzede oturuyorum ve ağrılarım trabzon a göre çok çok az demem o ki evdeki akvaryumların romatizmal olarak aşırı bir zararı olduğunu zannedmiyorum. Zaten gerekli önlemler alındığı zaman insanları etkiliyeceğini zannetmiyorum. .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2008 07:05
[QUOTE=emog]Nem insan sağlığına açısından zararlı değildir akisne üst solunum yollarını yumşatır mukus tabakasının kurumamasını sağlar aşırı olmadıkça aşırı olmasıda o oda 24 saat kapalı kalması ve en asından bi 500 litrelik akvaryum olması lazım akvaryumun bu kadar nem yapabilmesi için;;;

1)Akvaryumlar genellikle 500 litre üstünde deildir.
2)Akvaryum 500 litre dahi olsa 24 saat bi oda kapalı kalmaz ki :D Utangaç

[/QUOTE]
 
Emin bey, evet nem insan vucudu için eğer uygun miktardaysa yararlıdır. Ancak bu miktar aşıldığında sizinde örnek verdiğiniz gibi solunum yolu enfeksiyonları daha çok ortaya çıkacaktır. Odanın nemi artmasıyla bakteriler daha çabuk ve çok çoğalacaklardır. Bu bakteriyel enfeksiyonlara kapı açacaktır.
 
Elbetteki 100 litrelik bir akvaryumda 50 watt lık ısıtıcı çalıştırıp hasta olursunuz demiyorum. Ama birçok kişinin odasında 300+ akvaryumlar bulunmakta ve içerisind een az 300 watt lık ısıtıcılar mevcut. Günlük nem oranı ısıtıcılarla birlikte oldukça yukarı çıkmakta. Odanın içinin saunadan farkı kalmıyor.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir