ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
Haksızlık yapmak haksızlığa uğramaktan daha acıdır (Socrates)
SON 10 MESAJI
Sevgili Ege
Allerjik astım hastası olarak odandaki akvaryumun üzeri açık olarak bulunması senin için risktir. Kendi üzerinde deney yapmanı da bir doktor olarak yanlış bulurum. Akvaryumların içinde bulundukları oda şartları ile uyumlu hale getirilmemesi sıkıntı yaratabilir. Forumdaki yazıları ara ara okuduğumda tartışmanın genel bilimsel doğrulardan kayarak kişisel deneyimlere döndüğünü fark ettim o nedenle bu yazıyı yazmaktan kendimi sorumlu hissettim. Tabii ki bir çok kişi çevre koşulları ile akvaryum uyumuna dikkat etmeksizin bu hobiyi başına birşey gelmeden yapabilir. Fakat bu deneyimler akvaryumlarınızın içinde bulunduğu ortam ve oda ile uyumlu olmasına dikkat etmemize hiç gerek yoktur, hele astım da olsanız korkmanıza gerek yoktur izlenimi uyandırabilecek yanlış bilgilendirmelere neden olmamalıdır diye düşünmekteyim.
Saygılar
http://www.akvaryum.com/forum/pseudotropheus_socolofi_k52925.asp
Bağışıklık sistemi omurgalı canlılarda iki temel sınıfa ayrılır; 1) doğal bağışıklık 2) kazanılmış ya da adaptif bağışıklık.Balıklar da omurgalı canlılar olduğu için hem doğal hem de adaptif yani kazanılmış bağışıklık sistemlerine sahiptirler. Doğal bağışıklık organizmanın hiç bir mikroorganizma ya da virusla karşılaşmasa bile her zaman canlıyı korumaya hazır ve nazır bulunan sistemidir. Bu sistem omurgasız canlılar gibi evrim sürecinin daha alt basamaklarındaki canlılarda da bulunmaktadır. Bu sistem organizmaları ortamda bulunan yabancı canlı ve moleküllerin çoğundan büyük bir başarı ile korur. Doğal bağışıklık sisteminin komponentlerini inceleyecek olursak bunlardan ilki balıklarda pullar, balığın derisini kaplayan mukus tabakası, sindirim kanalını kaplayan epitel ve epitelin üzerindeki koruyucu maddeleri de kapsayan mukoza tabakası gibi doğal bariyerlerdir. Normalde bu bariyerler balığın ortamda bulunan milyonlarca mikroptan korunmasını sağlar. Eğer bir mikrop (mantar, bakteri, parazit vs)bu bariyerleri çeşitli nedenlerle geçmeyi başarabilirse, örneğin balığın bir kavga sonucunda derisinde oluşan bir açık yaradan mikrop girmeyi başarabilirse o durumda doğal bağışık yanıtın ikinci komponenti olan enflamasyon hücreleri yani iltihap hücreleri devreye girer. Yara bögesinde oluşan kanlanma, şişlik bu toplanan enflamasyon hücrelerinden kaynaklanır. Deriyi veya mukozayı geçmeyi başaran mikropların önemli bölümü bu iltihap hücreleri tarafından yok edilir. Bunu lökosit denen hücrelerin bir bölümü gerçekleştirir.Eğer iltihap hücreleri de mikropları yok etmeyi başaramazsa (örneğin yara çok büyük veya ortam çok kirli olduğu için yaradan giren mikrop çok fazla ise)devreye bağışıklık sisteminin ikinci ana kolu olan adaptif yani kazanılmış bağışıklık sistemi devreye girer. Bu sistem oldukça karmaşık tepkimeler içerir ve giren her yabancı mikroorganizmaya karşı fakrlılaşmış ve özelleşmiş uzman hücreler üretilir. Bu özelleşmiş hücreler çok sayıda üretilir ve içeri giren o andaki mikroba özgül bir yanıt verir ta ki o mikroorganizmayı tamamen yok edinceye dek bu hücrelerin çoğalması ve aktivitesi devam eder. O mikroorganizma tamamen ortadan kaldırıldığında ise bu hücreler apoptozis adı verilen mekanizma ile kendilerini öldürerek ortadan kaldırırlar. Yalnızca bu özgül hücrelerden çok çok az bir kısım canlılığını sürdürerek hafıza hücreleri denen bir grup hücre olarak devamlılık gösterir. İşte bu hücreler aynı mikrop o organizmaya yeniden girecek olursa çok hızlı bir şekilde o mikrobu tanır ve hızla çoğalarak onu ortadan kaldırır. İşte bizim de bazı hastalıkları bir kez geçirdikten sonra bir daha geçirmememizi bu sisteme borçluyuz.
Bağışıklık sisteminin tüm elemanları fonksiyonel olarak genetik özelliklerle yakından ilişkilidir. Yani populasyonu oluşturan her bireyin genetik çeşitliliği kadar vediği bağışık yanıtta çeşitlilik gösterir. Dolayısı ile her bireyin bağışık yanıtı iki temel özelliğe bağlıdır. 1) genetik olarak kazanılan bağışıklık sistemi elemanlarının işlevsel gücü 2) daha önce karşılaşılan mikroplar ve bunlara karşı geliştirilen hafıza hücrelerinin gücü.
Bağışıklık sistemi aslında çok karmaşık mekanizmalardan oluşur ve bunların her biri bir bilim adamı ordusunun hayatını adadığı araştırma konularıdır. Ben konuyu mümkün olduğunca basitleştirerek anlaşılır hale getirmeye çalıştım umarım başarabilmişimdir.
Herkese sevgi ve saygılar
Gerçekten olağan üstü bir iş başarmışsınız Ahmet Bey. Tebrikler. Balığın dikiş bölgesi oldukça temiz görünüyor bundan iyisi olamazdı bence.
Herkese iyi günler
Bu başlığı şimdiye dek görmediğim için kendi kendime çok kızdım, sanırım kaplumbağalar pek ilgi alanıma girmediğinden olsa gerek. Ancak size konu hakkında şunu söyleyebilirim ki kaplumbağa dahil soğuk kanlı sürüngenlerin evde beslenmesi salmonella türü bakterilerle infeksiyon bakımından ciddi bir risktir. Bununla ilgili olarak Avrupa birliği "Eurosurveillance report" adı altında çok ciddi ve kapsamlı yıllık raporlarından birini bu konuya ayırmış ve yayınlamıştır. Linkini verdiğim dosyada (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=18902) bu yıl haziran ayında yayınlanan raporun tamamını bulabilirsiniz.
Rapor, linkte de görüldüğü üzere İsveç, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Litvanya ve Hollanda hükümetlerine bağlı konu ile ilgili en yetkili devlet kuruluşlarının bir ortak çalışması olarak hazırlanmıştır.
Bilgilerinize sunarım
Cihazınızla ilgili fazla bilgi yazmamışsınız o nedenle ancak genel ilkeler bazında birşeyler söyleyebilirim. Kapağı derken eğer probun ucuna kapatılan kapaktan bahsediyorsanız, benim bilmediğim bir yeni teknoloji çıkmadı ise prob uçları için saklama ortamı daha önce de belirttiğim gibi 3M KCl dür. Musluk suyu denmesi çok saçma geldi bana çünkü musluk suyunun bir standardı yoktur. Bölgeden bölgeye içindeki metallerin tuzların ve hidrojen iyonlarının miktarı değişebilir. bu durumda yaptığınız ölçümler çok etkilenecektir.
Kalibrasyona gelince ise pH ölçümünde kalibrasyon mümkün olduğunca sık yapılmalıdır, çünkü pH ölçümü birçok değişkenden etkilenen bir işlemdir ve o nedenle ölçümünüze yakın zamanda yaptığınız doğru kalibrasyonlar ölçümünüzün güvenilirliğini arttıracaktır.
Saygılar.
[Quote]"Benim odamda bir adet 500 lt. bir adet 40 lt. Bir adette 30 lt akvaryum var. Tek sorunum yeterli havalandıramazsam duvarlarda yeşilimsi bir tortu oluşuyor. Bunun haricinde bana bir zararı yok.."[/QUOTE]
İsmail Bey, odanızdaki akvaryumların oluşturduğu nem duvarlarınızda küflenmeye neden oluyor sanırım. Bu durum sağlıksız ve ileride sizde ya da odada yaşayan insanlarda allerjik tepkimelere yol açabilir. Odanızı sık havalandırmanızı ve akvaryumlarınızın kapaklarını kapalı tutmanızı öneririm.
Saygılar.
Emre arkadaşımızın açtığı bu konuyu ilgi ile okurken Tansel Bey'in eklediği bilgiler bana uzun zaman önce yazmaya başlayıp da sonra ara verdiğim akvaryum mikrobiyolojisi ile ilgili bir makalenin bitirilmesi gerekliliğini anımsattı. Ben bir mikrobiyoloji uzmanıyım ve bu konunun (Akvaryum ve çevre ilişkisi), uzun zamandır bilimsel bir şekilde tartışılması gerekliliğini düşünüyordum. Sanırım bu başlık tam yeri oldu. Öncelikle Astım hastası bir mikrobiyolog olarak Tansel Bey'in yazdıklarına (alıntı yaptığım kısma) ben de katılıyorum.
Özellikle yurdumuzda sporları oldukça yaygın olan Aspergillus, Mucor, Rhizopus, Pencillium vb. küfler solunum yollarında astıma veya hipersensitif bronş reaksiyonlarına neden olabilmektedir. Peki aslında sorun sadece yatak odalarımızda mı? Tabii ki hayır aslında sorun evdeki her odada mevcut. İşte ben bu noktada sorunun asıl kaynağının akvaryum değil akvaryuma uyumlu hale getirilmemiş çevre koşulları olduğunu düşünüyorum. Örneğin akvaryumdan ortama buharlaşan nem direk olarak allerjik tepkimeye yol açmaz, hatta çocukluk çağıda solunum yollarının nemli tutulması iyi bile sayılabilir. Ancak sorun bu nemin diğer koşullara dikkat edilmediği durumda küf mantalarının üremesi için çok uygun bir ortam oluşturmasıdır ki bu da astım için en önemli tetikleyicilerdendir. Peki ne yapmak lazım? Burada akvaryumun bulunduğu tüm odalar için aynı şey söz konusu çünkü biz evde sadece yatak odasında yaşamıyoruz, öncelikle odalar çok iyi güneşlendirilmeli ve havalandırılmalı, çünkü küfler güneşsiz loş ve nemli ortamlarda çok daha hızlı çoğalırlar sporulasyonlarını tamamlarlar. Ayrıca akvaryumlarda mutlaka buhar kapakları bulunmalıdır. Akvaryum suyunda üreme olması ve sonrasında aerosolizasyonla burada üreyen küflerin ve diğer akar vs parazitlerin havaya karışmasını engellemek için akvaryumda mümkünse ultraviyoleden geçirilmiş su kullanılması balıkların sağlığının yanısıra oda koşullarının korunması bakımından da avantaj sağlar (ancak odanın havalandırması ve ışıklandırması uygun yapıldıktan sonra şart değildir).
Klor konusunda gelince bence akvaryuma klorlu su zaten konulmamalıdır ancak eğer buna mecbursak koymadan önce suyu dinlendirmeliyiz. Burada ise dikkat edilmesi gereken nokta klorlu suyun dinlendirilmesi için mümkünse balkon, bahçe vs açık havadaki ortamların tercih edilmesidir.
Sonuç olarak ben sadece yatak odası değil evin her odasında akvaryum çevre uyumluluğunun sağlanmasına dikkat edilmesi gerekliliğini vurgulamak istedim.
Herkese saygılar ve sevgiler.
[QUOTE=özkoçak]Hacim dışında evinizde sağladığınız şartlar doğada bulabileceklerinden çok daha iyi. Unutmayın ki doğada olsaydı o balık muhtemelen başka bir balığa yem olacaktı.
Ben Totto growth blend ve nutrition kullandım. Sarı prenses besliyordum. Tavsiye etmiyorum bir kere yemler yüzüyorlardı bu nedenle balıklar yemleri rahat tüketemiyorlar. Ayrıca bu yemleri kullanmaya başladıktan sonra kolonimin performansında bir miktar düşme gözledim. Bu tesadüfmüydü bilemiyorum ama yemleri kestim ve kullanmaktan vazgeçtim. Bu arada balıklarım yemleri yüzeyde kaldığı için zorlansalarda yiyorlardı. Arkadaşım ise totto colour enhancing renk yemini kullanıyordu. Mavi balıkları müthiş renklendiriyor dişi ahlileri en sıkı erkek ahliden daha parlak maviye dönüşmüştü ancak yavrulama kesildi. Yavru almayı düşünmüyorum ama renklerin gösterişli olmasını önemsiyorum derseniz kullanabilirsiniz bu kadar etkili renklendiren başka yem görmemiştim. Bu arada içerisinde UGF gibi garip ve ne olduğu belirsiz kısaltmalarla gösterilen bir takım maddeler içeriyor. Araştırdığımızda UGF'nin "unknown growth factor" olduğunu öğrendik yani bilinmeyen gelişme faktörü.
SON MESAJLAR
- Akvaryum Damlaları Kübra_6434, 18:48
Hastalıklar ve İlaçlar - Co2 Sistemleri Hakkında kilgarrah, 18:33
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryum Filtre İnci Kefali, 17:53
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Hareketsiz KaanE, 17:33
Yeni Üye Forumu - Yavru Ciklet Boylandırmak İçin Havuz Balıkçı Ali, 17:05
Yeni Üye Forumu - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 17:00
Akvaryum Tanıtımı - Clown Killifish Ehtiyar, 16:51
Diğer Tatlı Su Canlıları Tanıtımı - Lepistes Ani Ölümler Ve Solungaç Kızarıklığı Tortuga7, 16:02
Hastalıklar ve İlaçlar - G. Amerika Bitkileri Taban Önerisi sametyildiz, 15:40
Taban ve Gübreleme - Başka Balıkların Pullarıyla Beslenen Bir Ciklet Orhan76, 15:35
Makaleler ve Tercümeler - İlk Akvaryum Deneyimim ogurcay, 15:03
Akvaryum Tanıtımı - Multi Tankım - 0dan Tanganyika neomeo, 14:05
Akvaryum Tanıtımı - Aydınlatma Tavsiyesi fishhyy, 13:55
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Yeni Kabukçul Kurulumu Hakkında fishhyy, 13:31
Tanganyika Cichlidleri - 200 Litre Low Tech ogurcay, 13:30
Akvaryum Tanıtımı - Yıllar Sonra Hobiye Dönüş enginhayta, 12:42
Akvaryum Tanıtımı - Uzun Bir Aradan Sonra Gelen Güncelleme mutlubaba, 11:31
Akvaryum Tanıtımı - Su Değişimi Sonrası Akvaryumum saturday, 10:29
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Cardinal Tetraların Sudan Atlaması Orhan76, 09:26
Amerikan Tetraları - Cüce Kerevit Almak İstiyorum. Güvenilir Site Öneri İnci Kefali, 09:26
Omurgasızlar - Synodontis Ters Yüzen Çöpçü De Hastalık Orhan76, 09:02
Hastalıklar ve İlaçlar - Neothauma'nın Kullanıcı Adının Hakkını Vermesi Neothauma, 07:41
Akvaryum Tanıtımı - Zebra Ciklet İrfan kargı, 01:52
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 55 Litre Kerevit Akvaryumu İçin Filtre Önerisi neomeo, 01:36
Filtreleme Seçenekleri - Işık Yanınca Cama Vuruyorlar Zaid, 01:13
Yeni Üye Forumu - Lepistesimin Kuyruğu Soldu Küçüldü Hasta Gibi Cyber_Scout, 01:02
Yeni Üye Forumu - Karides Tavsiye (akvaryum Görselli) AliEmre, 00:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Aydınlatma Tavsiyesi Bozajuniors, 23:13
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Gübre Karideslere Zarar Verir Mi Ahmett455, 22:34
Omurgasızlar - Akvaryuma Sorun Çıkarırmı dekul, 21:54
Hastalıklar ve İlaçlar - Sheyda'nın Minik Karides Dünyası:) adige42, 21:52
Akvaryum Tanıtımı - Eheim Biopower İç Filtre bahadirmmetinn, 21:50
Ürün Tanıtımları - Yosun Lekeleri Ve Kireç Lekeleri Çıkmıyor KaanE, 21:32
Yosun - Sahte Hobiciler Ve Dolandırıcılık Hakkında Jemaisvu, 20:46
Akvaryum Dünyasından Haberler - Beta Balığımda Kuyruk Erimesi Var Mı? lepistesvebetta, 20:24
Yeni Üye Forumu - Beta Balığı Kuyruk Erime Busbus, 19:36
Yeni Üye Forumu - Oranda Havada Asılı Kalma ahmetfiratozkaya, 19:33
Hastalıklar ve İlaçlar - Yumurtalarda Sıkıntı Olur Mu Cyber_Scout, 19:29
Kedi Balıkları Forumu - Albimarginata Ve Vaillanti Cyber_Scout, 19:28
Akvaryum Tanıtımı - İç Kule Sump Rengi Değiştirme secreteriat, 18:07
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Mavi Melek Diye Aldığım Karideslerim GalaxyAquatics, 17:21
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Akvaryum Dış Filtre Cyber_Scout, 17:09
Malzemeler ve Yemler Forumu - Motorun Arızalı Mı WnrAquascaping, 16:54
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Macrostoma Cyber_Scout, 16:28
Labirentliler Tanıtımı - Aquael Ultramax Burakaydn, 15:38
Filtreleme Seçenekleri - Canlı Doğuranlar Hakkında Amatör balıkçı, 14:49
Canlı Doğuranlar - Cüce Gurami Yavru Cyber_Scout, 14:41
Labirentliler Tanıtımı - Akvaryumdaki Soluncan Benzeri Canlı Seyşey, 14:04
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Başlayanlar İçin Akvaryum Kurulumu AtakanBlog, 11:58
Yeni Üye Forumu - Akvaryumum ogurcay, 11:15
Akvaryum Tanıtımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Hobiyi Bırakıyorum - Malzeme barsbingul 19:09
- Mobilyalı Akvaryum Set vedat79 18:39
- 35x35x15h Mangrow Kökü Balık Takaslı Yigiiit_can 18:29
- L144 Tül Vatoz Mavi Göz contact 18:12
- Co2 Set Yeni Doguhanka 18:08
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 17:42
- Bitki Çeşitleri emreemin 17:42
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 17:42
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 17:42
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 17:42
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 17:07
- Rasbora Arıyorum Miller 17:07
- Apisto Türleri Ve Tül Ramirezi yamansengonca 16:28
- Sobo Da08 Yemleme Makinesi, Pipo Filtre, Kepçe yamansengonca 16:28
- 100cm Ceraqua Firefly Armatür egedin 14:44
- Needle Leaf Java Fern egedin 14:44
- Vallisneria Gigantea Rubra (kırmızı Dev Saz) egedin 14:44
- Haqos Expro 500- Yati Kökü Mehari 14:32
- Apistogramma Hongsloı Red Satılık Taskinilsever 14:29
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 14:05
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 14:05
- Su Piresi 200 - 300 Adet 80 Tl CevdetSERBEST 14:05
- Ada Amazonia V2 Soil Toprak WnrAquascaping 13:52
- Özel Tür Lepistesler Kampanya Da FULL RED MEHMET 13:22
- Akvaryum Dophin Dış Filtreler-sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 13:22
- Türkiye Lepistes Evi -lepistesin Adresi!!! serkancilek 13:03
- Tavşan Salyangoz Ve Amazon Hançeri _rammstein_ 11:50
- Hongsloi Süper Red AtlasPoyraz 11:44
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 11:30
- Su Piresi+ Yeşil Su & Infusoria & Yetişkin Artemia Amati340 11:30
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 11:30
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 11:30
- Osmocote Akıllı Kapsül Gübre ( 9 Ay Etkili) Amati340 11:30
- Spade Tail Blue Mahachai Betta Yavruları (wild) Amati340 11:30
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 11:16
- 24 Adet Erkek Kitumba DenizUlucutsoy 11:02
- Crypt. Cris. Var. ''''''''''''''''balansae'''''''''''''''' Amazon Hançeri DenizUlucutsoy 11:02
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 10:50
- Kalın Bant Duboisi Maswa Yavru &ramshorn Salyangoz yns325 10:34
- L144 Tülden Olma Düz Kuyruk Çiftler yns325 10:34
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 10:15
- Süper Red Erkek Vatoz, Corydoras Sterbai nikon_ 10:15
- Beyaz Ve Mikro Kurt Kültürleri nikon_ 10:15
- Mikrofex & Su Piresi & Mikrokurt scorpion26 10:13
- Katil Saly. & Sakura & Sarı & Ramshorn & Java Moss scorpion26 10:13
- Leleupi scorpion26 10:13
- Odessa Barb rasporasrc 09:28
- Satılık Uaru Çifti – 25cm+ rasporasrc 09:28
- Dişi Ramirezi (german Blue) TurX 09:08
- 40x40x40 Yada Sumplu 50x40x40 Akvaryum Arıyorum TurX 09:08
KULLANICILAR
- 118 Online Kullanıcı, 64 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

