Yavruların Bakımı Gelişmesi Ve Beslenmesi


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2008 22:20
Merhaba ;


Arkadaşlar son zamanlarda  forumda yavru bakımı hakkında sorular gündeme geldiği için böyle bir makale hazırlama gereği duydum.Makale tamamen şahsıma ait'tir.İçerisinde bazı linkler mevcuttur onun için verdiğim linklerde isim belirttim.


Genel olarak yavruların bakım ve beslenme aşamaları aynıdır fakat bazı türler farklılıklar gösterebilir.Makalede genel ve olağan bakım,gelişme ve beslenmeye yer verdim.


Elimden geldiği kadar açık ve net yazmaklar beraber resimler ile desteklemeye çalışacağım.


Arkadaşlar ; genel olarak hobicilerin büyük bir kısmı (belkide tamamı) maliyet gözetmeksizin  büyük bir heves ile akvaryum kurup keyif alarak beslediğimiz balıklarımızdan günün birinde minicik , sevimli yavrular almak isteriz.


Zaten benim düşüncem ; beslediğimiz bir balığı üretebilmek ve sonucunda doğan yavrulara bakabilmek akvaryum hobisindeki zevkte  ulaşabileceğimiz son noktadır.
Fakat kimi zaman zorluklarla üretip sonucunda doğan yavrulara yeterli bakımı gösteremeyip sağlıklarını ciddi derece bozabiliyoruz.Yada herşey güzel giderken bir anda akvaryuma yada balıklara birşeyler oluyor ve herşey bir anda alt üst olabiliyor.O yüzden bu konu oldukça hassas olup herkesin bilinçlenmesi gerekmektedir.


Yavruların sağlıklı olması , gelişmesi ve büyümesi için esas olan 3 temel unsur vardır.


[b]1-)[/b]Hacim
[b]2-)[/b]Balık sayısı ve farklı türler
[b]3-)[/b]Doğru ve düzenli beslenme


Tabi yalnızca bunlarla sınırlı kalmayıp adeta bir ağacın dalları gibi konulara ayrılmaktadır.


[b]1-)HACİM[/b]


Aşağıda yavru akvaryumundan bahsedeceğim fakat kabaca burada yer vermek istiyorum.
Akvaryumlarımızda beslediğimiz her türün hacmi aynı değildir bunu hepimiz biliyoruz.Örneğin bir sarıprenses'i 120 litrede besleyebiliriz fakat bir frontosa'yı 120 litrede beslemek balığı hem strese sokar hemde gelişimine engel olur.
Bu durumun özellikle yavrular için önemi büyüktür.Hacim ne kadar fazla olursa yavrular o kadar hızlı gelişirler.Onun için yavru akvaryumu edinirken yavruların ilk batın değil 2. ve 3. batın'ını  düşünerek yada ulaşabileceğiniz maksimum yavru sayısını ve bu yavruların büyümüş hallerini varsayarak yavru akvaryumu edinmelisiniz.
Hatta son dönemlerde yavruları boylandırmak için havuzlar yada büyük su tankları kullanılmaya başlandı.Gerçi çiftliklerde zaten işler bu şekilde yürüyor.Hacmi küçük olan akvaryumlarda ve balık sayısının fazla olduğu akvaryumlarda yavrular yanık kalırlar.Yani büyüyemezler.Mesela , 5-6 aylık olduklarında bile hala normal olması gereken boyutun yarısına ancak ulaşabilirler.Onun için yavruların sağlıklı olmaları , hızlı gelişip büyümelerinin sırrı hacimdir.


Aşağıda 2 adet yavru büyütme havuzu görünmektedir.




Yavru büyütme için su tankları




[b]2-)BALIK SAYISI VE FARKLI TÜRLER[/b]


2. bir diğer etkende akvaryumda bulunan balık sayısı ve uygunsuz türlerdir.Hacim ile balık sayısı orantılı olmalıdır.
Örneğin ; (rakamları ve hacimleri örnek veriyorum) 300 litrelik tank dukça iyi bir yavru tankı olur gibi görünüyor fakat 300 litrelik bir tanka 400-500 tane yavru koyacak olunursa o zaman o 300 litrelik tankın hiçbir anlamı kalmamaktadır.
30 litrede 3 yavru büyütmek çok daha mantıklı ve sağlıklı olur.Onun için her zaman elimizdeki mevcut yavru tankındaki balık sayımızı kontrol altında tutmalıyız.


Farklı türler konusuna gelince ise ; bilindiği gibi akvaryumda tek tür balık beslemek en idealidir.Bende dahil olmak üzere bir çok akvarist akvaryumlarda tek tür balık olmasından yanadır.Aksi takdirde uyumsuz türler birbirlerinden hemen etkilenirler.Yavrulardada bu durum çok kritiktir.Çünkü akvaryumunuzdaki farklı yavrular zaman ilerledikçe farklılıklar gösterecektir.


Örneğin bir venüstüs , sarıprensesten oldukça hızlı büyüdüğü için ilerde sarıprenses'lere rahat vermeyecek huzurunu bozacak ve strese sokacaktır.


Yada yunus , sarıprensesten daha yavaş büyüdüğü için sarıprensesler hemen gelişip yunuslardan daha baskın olacak ve yemlerden büyük payı sarıprensesler alacaktır.Bu durumda yunuslar yeteri kadar beslenemeycek ve sağlıksız kalacaklardır.
Tabi yanık kalmalarıda cabası.


[b]3-)DOĞRU VE DÜZENLİ BESLENME[/b]


Yavru bakımındaki en önemli konulardan birisi yavruların doğru ve düzenli bir şekilde beslenmesidir.Yavrular büyümelerini , renklenmelerini onlara verdiğimiz yemlere borçludurlar.Onun için her zaman gerek yarularımıza gerekse diğer balıklarımıza kaliteli yemler vermeliyiz.Biz insanlar nasıl yemeklerimizin temiz,sağlıklı ve kaliteli olmasını istiyorsak aynen bu durum balıklar içinde geçerlidir.O yüzden sorumluluğunu üzerimize aldığımız balıkların sağlıklı ve kaliteli beslenmesi bir nevi zorunluluktur.
Yavrularınızı günde 5-8 kez yemleyebilirsiniz.Ben genelde 6 kez falan yemliyorum ve şuana kadar hiçbir problem çıkmadı , aksine balıklarım oldukça renklendiler ve büyüdüler.(Maaşallah)


Temel 3 unsuru kısaca açıkladım , aşağıda daha ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.


[b]1-)İLK AŞAMADA YAVRULAR , YAPMAMIZ GEREKENLER VE UYGUN ORTAMIN HAZIRLANMASI[/b]


Balıklarımız üreme döneminde çiftleşirler ve yumurtalarını ağızlarında tutmaya başlarlar.
Africa cichlidlerinde genelde dişiler yumurtalarını 18-25 gün arası ağızda kuluçka yaparlar.Fakat bizler hem dişi balığımız aç kalmasın , hemde yavru sayısının biraz daha fazla olması açısından dişi balığımızı 13. günde  aknı akvaryumun suyundan doldurulmuş bir kap'a kustururuz.


[img]http://img297.imageshack.us/img297/4076/yavrular012jh2.jpg[/img]


Anne'nin ağızında 8. günde yavrular oluşmaya başlar.13. gün kusturulan dişilerin bazılarında yavrular keseli bazılarında kesesiz olmaktadır.Bu tamamen dişinin bulunduğu akvaryum ile ilgilidir.Su sıcaklığının bu konu üzerinde etkisi büyüktür.


Örneğin ; 22 derece sıcak suda bulunan dişinin 13. günde yavruları keseli olurken , 28 derece sıcak suda bulunan dişinin yavruları kesesiz olabilir.


Eğer akvaryumumuzda balık besleyipte , o balıklardan yavru bekliyor isek , o halde mutlaka ayrı bir akvaryumunuzun bulunması gerekli.Buna yavru akvaryumu denir.


Yavrular 2 türlü doğarlar.


[b]1-[/b]Keseli yavrular


[b]2-[/b]Kesesiz yavrular


[b]Keseli yavrular ; [/b]


Yavrularımız ilk doğduklarında savunmasız ve narindirler.Fakat keseliler kesesizlere göre biraz daha narin ve çelimsizdir.Bu yüzden keseli yavrularımıza gerekli özeni gösterip ilk aşamada keselerinden kurtulmalarını sağlamalıyız.


[b]Peki bunu nasıl yaparız ?[/b]


Piyasada , Sera gibi ünlü markaların tül yavrulukları mevcuttur fakat bu gibi basit ürünlere para vermek yerine sıfır maliyet yerine kendi yavruluğumuzu yapabiliriz.


Tül yavruluğu kullanıpta memnun olanlar var fakat ben tavsiye etmiyorum ve kendimde olmasına rağmen kullanmıyorum.


[img]http://img299.imageshack.us/img299/4314/seratt0.jpg[/img] [img]http://img68.imageshack.us/img68/6103/tlcp7.jpg[/img]


Bu ürünlerin yerine 5 litrelik bir pet şişeyi kesip yada kullanmadığınız temiz bir leğenden basit bir yavruluk yapabilir ve ilk aşamada yavruların keselerinden kurtulmalarını burada sağlayabiliriz.


Aşağıdaki resimde 10 litrelik pet şişeden yaptığım yavruluk görünmektedir.İçerisinde 120 adet yeni doğan yavru 1 hafta boyunca rahatlıkla kalabiliyor.


[img]http://img354.imageshack.us/img354/8948/img1853smallgj4.jpg[/img]


Ayrıca birşey daha belirtmek istiyorum , tül yavruluğa koyduğumuz yavruları ana tankımızda bulunan balıklarımız potansiyel bir yem olarak görüp yemek isteyeceklerdir.Biz her ne kadar yavrularımızı güvende hissetsekte , yavruluktaki deliklerden yavruların çıkamayacağını tahmin etsekte büyük anaçların yavruluğa vurup yavrulara zarar vermesi yavruları olumsuz etkileyecektir.


Ben pet şişeden yaptığım yavrulukların taban kısmına ve yanlardanda ilk 7.5 cm'lik kısıma delik delmiyorum dolayısı ile ana tankımdaki balıklar ne yavruları çekebiliyorlar nede vurabiliyorlar.


Hatta en güvenli yol ; yavruluğumuzu yavru akvaryumua yerleştirmemiz olacaktır.Yavrular keselerinden kurtulduktan sonra kendi akvaryumlarına salabiliriz.


Efe Bey'in (efege) pet şişeden yaptığı yavruluk ;


[url=http://www.akvaryum.com/Forum/5_lt_pet_siseden_yavruluk%284_aylik_sp_yav%29_k66642.asp]http://www.akvaryum.com/Forum/5_lt_pet_siseden_yavruluk(4_aylik_sp_yav)_k66642.asp[/url]


Yavuz Bey'in  (yslmturan) leğenden yaptığı yavruluk ;


[url=http://www.akvaryum.com/Forum/tam_güvenli_yavruluk_fotolu_anlatim_k162886.asp]http://www.akvaryum.com/Forum/tam_güvenli_yavruluk_fotolu_anlatim_k162886.asp[/url]


Ekrem Bey'in (ekremkarakurt) plexiglas'tan yaptığı yavruluk (Bu biraz maaliyetli) ;


[url=http://www.akvaryum.com/Forum/pilexiden_yavruluk_yapimi%28yeni_resimler_2sayfada_k166985.asp]http://www.akvaryum.com/Forum/pilexiden_yavruluk_yapimi(yeni_resimler_2sayfada_k166985.asp[/url]



[b]Yavruluğu yaptık peki sonra ne yapmamız gerekir ?[/b]


Yavrularımıza zarar vermeden yavruluğun içine koyup hava hortumunu yavruluğun içine sabitleyip yavrularımıza hava verip hareketli olmalarını sağlamalıyız.


Fakat buradaki en önemli konu ise ; havanın ayarının iyi yapılmasıdır.Aksi takdirde hava fazla verildiğinde suda çok fazla akıntı olup yavruların devamlı sürüklenmesi yada akıntıya bir süre karşı koyma durumuna itecektir ve böylelikle bir süre sonra yavrular zerre kadar olan güçlerini yitirip yenik düşecektir.Tabi bu sefer yavru kayıpları kaçınılmaz olur.


Onun için hava ayarına balıkların hareketini sağlayacak fakat onları sürüklemeyecek , istedikleri zaman durduklarından akıntıya karşı koymalarını engelleyecek şekilde hava verilmelidir.


Keseli yavruların diğer bir risk'i ise mantarlaşmalarıdır.Keseli yavrulara yem vermek onlara yapacağınız büyük bir hatadır.Suda bekleyen ve zamanla mantarlaşmaya başlayan yemler balıklarınıza oldukça büyük zararlar verir.Onun için balıklar keselerinden tamamen kurtulmadan yem vermeyiniz.Aksi takdirde mantarlaşma bir çok yavrunun olduğu gibi sizinde yavrularınızın kaçınılmaz sonu olur.


Tahmini 4 veya 5 gün sonunda yavrular keselerinden kurtularak normal görünümlerine kavuşacaklardır.


[b]Kesesiz yavrular ; [/b]


Yavrularımız keselerinden kurtulduklarından sonra artık yavru akvaryumuna salabilirsiniz.Tabi yavru akvaryumu deyince 10-15 litrelik akvaryumlardan ziyade 50-100 hatta 150 litre bile olur.


Unutmayın ki yavrular için yemlemeden ziyade hacim çok önemlidir.[b]Hacminiz ne kadar büyük olursa yavrularınız o kadar sağlıklı ve hızlı büyürler.[/b]


[b]2-)YAVRULARIN BAKIMI , GELİŞMESİ VE BESLENMESİ[/b]


Yavrularımız için gerekli olan ilk yapmamız gerekenleri yaptık ve sıra geldi bakımlarına.


[b]Peki yavru akvaryumu nasıl olmalı ve ekipmanları nelerdir ?[/b]


Yavrularınızın sayısına göre bir yavru akvaryumu edinmelisiniz.
Üretimci olmayan , ev ortamında balık besleyipte üreten bir akvariste ortalama 100 - 200 litrelik bir yavru uygundur.Onun yanında bir tanede 30-50 litrelik bir tank oldukça ideal olacaktır.


Zaten üretim setleri 3'lü setlerden oluşur genelde.En üst katta damızlıklar , orta katta genç balıklar ve en alt katta yavrular bulunur.


Benim 2 adet yavru akvaryumum bulunmakta.İlk doğan yavruları 1 hafta kadar yavrulukta gözlemledikten sonra 30 litrelik akvaryuma alıyorum ve 2 hafta burada misafir ediyorum.2 haftanın sonunda 110 litrelik asıl yavru akvaryumuma geçiriyorum ve bundan sonraki yaşamlarına burada devam ediyorlar


Yavru akvaryumlarımızda dış filtre , iç filtre yada şelale filtre gibi temizlik ve filtrasyon ekipmanları kullanmak , yavrularımız belirli bir boya ulaşana ve güce sahip olana kadar bir müddet tehlike arz ederler.


Onun için yavru akvaryumumuzda pipo filtre kullanmak en isabetli karardır.
Akvaryumumuza hava vermenin yanı sıra suda mekanik temizlik yapar ve hatta biyolojik ortam bile olarak kullanılabilir.
Aşağıda pipo filtrenin biyolojik etkisini ayrıca açıklayacağım.


[b]Pipo filtre[/b]


[img]http://img99.imageshack.us/img99/6504/adszmb2um7.jpg[/img]

1'den fazla çıkışlı hava motorları çok kullanışlıdır.Araştırırsanız eğer piyasada diğer motorlara göre daha makul fiyata 6 çıkışlı hava motorları bulabilirsiniz.


[img]http://www.deveyuku.com/ProdImages/group8/4848_buyuk.jpg[/img] [img]http://www.orijinpet.com/img/mid/rs-8801.jpg[/img]


2 ana çıkışın birini ana akvaryuma hava vermekte , diğerini 110 litrelik (ana) yavru tankımda kullanıyorum.


Yardımcı çıkışların 1.sini artemia çıkartmada , 2.sini 30 litrelik geçici yavru tankımda , 3.sünü pipo filtrede 4. yardımcı çıkışı ise yavrular için dinlendirdiğim suların içinde kullanıyorum.Böylece toplam 6 çıkışta işime yarıyor.


Akvaryumunuzu 100 litre olarak farzedersek eğer , 100 watt'lık bir ısıtıcı işinizi görecektir.


[img]http://www.akvaryum.com/foto_arsiv/3142.jpg[/img]


Yavrular anne babaları gibi dayanıklı ve dirençli olamadıklarından sebep ısı karşı töleransları çok düşüktür.Ani sıcaklık değişimleri tahmin ettiğinizden daha fazla etkilemektedir yavrularınızı.Onun için su değişimlerinde ekleyeceğiniz taze suyun akvaryumdaki su ile aynı sıcaklıkta olmasına özen göstermelisiniz.Aksi takdirde kayıp vermek kaçınılmaz olur.


[b]Akvaryum ekipmanlarıda hazır peki şimdi ne olacak ?[/b]


Akvaryumumuza suyu doldurup en az 24 saat dinlendirmeliyiz ama siz garantiye alın 48 saat civarı bekletin.Suya hareket vererek bu süreyi kısaltabilirsiniz.Biyolojik döngü oluşturmak için bakteri kültürü eklenebilir.


[b]Not:[/b]Bakteri kültürü eklendikten en az 24 saat sonra balıklar akvaryuma salınır.



[b]Yavru akvaryumunda zehirlenme[/b]


Yavru akvaryumlarında kum kullananlar var fakat pek tavsiye edilmez.Çünkü kumlar sizin gözünüze küçük gibi görünsede yavrularımız için oldukça büyüktürler ve aralarına giden yemleri ya bulamazlar yada bulsalarda alamazlar.Böylece akvaryumda amonyak oluşur ve balıklarımız için tehlike çanları çalmaya başlar.Eğer gerekli önlemi almazsak ertesi gün büyük bir hevesle kalkıp balıklarımıza bakmak istediğimizde o kötü manzara ile karşılaşırız.


Pipo filtrenin görevi akvaryumdaki oluşan biyolojik döngünün elemanları olan nitrifikasyon bakterilerine ev sahipliği yapmaktır.Bakteriler filtrede kolonileşirler ve suyun biyolojik döngüsüne yardımcı olurlar.Amonyum/Amonyak/Nitrit ve Nitrat gibi zehirli maddelerden kurtulmanın en sağlıklı yolu su değişimi yapmaktır.


[b]Yavru akvaryumunda bitki[/b]


Varsayalımki akvaryumunuzda biyolojik döngü başladı ve amonyak nitrite , nitritte nitrata dönüşüyor.Bilindiği gibi nitrat yavruların büyümesini , gelişmesini olumsuz olarak çok fazla etkilemektedir.Yukarıda Amonyum/Amonyak/Nitrit ve Nitrat gibi zehirli maddelerden kurtulmanın en sağlıklı yolu su değişimi yapmaktır demiştik.Nitrat ne kadar az olursa yavrularınız o kadar sağlıklı olurlar ve hızlı büyürler.Su değişiminin yanı sıra akvaryumunuzda bitki kullanarakta nitratı azaltabilirsiniz.
Lemna minor (Su mercimeği) biyolojik arıtma yönüyle oldukça ünlü bir bitkidir.Hem bakımı kolay , hem töleransı fazla hemde çabuk çoğalmaları ile gözde bir bitkidir.Ayrıca balıklarınız içinde besin kaynağıdır.
Tabi Lemna Minor'un yanında tilki kuyruğu gibi diğer su üstü bitkilerindende kullanabilirisiniz.Yalnız su üstü bitkilerine değinmemin sebebi ; yavru akvaryumunuza kum koymadığınız içindir.
Bitkiler akvaryumda nitratı emmekten ziyade yavrular içinde iyi bir besin kaynağıdır.


[b]Lemna Minor'u tanıyalım:[/b]


Yeterli seviyede tutulduğunda çok iyi bir biyolojik filtrasyon yardımcısıdır. Ülkemizde su mercimeği adıyla satılmaktadır. Labirentli balıkların yuva yapmaları için ideal bir ortam oluşturur. Ayrıca yavru balıkların saklanmaları için ve bitkisel olarak beslenmeleir için çok uygundur. Özellikle ışık gördükleri zaman yapıları koni biçimini alır. Akvaryumda doğal bir gölgeleme yaparlar ve ışık oyunlarıyla çok daha dekoratif bir ortam yaratırlar. Özellikle üstü açık akvaryumlarda tercih edilirler. Uygun ortamı bulduklarında çok hızlı yayılırlar. (Ana sayfadan alıntıdır)


[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Eendekroos_dicht_bijeen.JPG/260px-Eendekroos_dicht_bijeen.JPG[/img] [img]http://site.mynet.com/aquaplant/mynet_resimlerim/lemna_minor.jpg[/img]


Gene forumda Onur Bey'in (unotim123) Lemna Minorun Faydaları hakkında bir konusu bulunmaktadır.


Link'i: [url=http://www.akvaryum.com/Forum/lemna_minorun_faydalari_k182851.asp]http://www.akvaryum.com/Forum/lemna_minorun_faydalari_k182851.asp[/url]
Lema minor yanında diğer su bitkilerindede kullanabilirsiniz demiştim.Bunların birkaçına örnek verelim.


Riccia fluitans


[img]http://www.fnzas.org.nz/uploads/plants/riccia-fluitans.jpg[/img]


Ceratopteris thalictroides


[img]http://biological-diversity.info/images/Luha/Ceratopteris_thalictroides.jpg[/img]


Azolla caroliniana


[img]http://www.lucidcentral.org/keys/FNW/FNW%20seeds/images/large/Azolla_caroliniana_02L.jpg[/img]


Bitki konusu biraz hassas bir konu olduğundan yavruların haricinde birde bitkinin bakımı vardır.


Necdet Bey'in (nyucel) Bitkili tankların bakım bilgisi isimli makalesi mevcuttur.


Link'i: [url=http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tanklarin_bakim_bilgisi_k183928.asp]http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tanklarin_bakim_bilgisi_k183928.asp[/url]


[b]Yavruların gelişmesi ve su değişimleri[/b]


Yukarıda nitrat'ın yavrular üzerindeki etkisini anlatıp , en sağlıklı yolun su değişimi olduğunu belirtmiştim.Su değişiminin balıklar üzerinde çok fazla etkisi vardır.Suyunuz tazelendikle balıklarınızda farkedilir şekilde boylanma görülür.Kısa sürede boy atmaya başlarlar.Herkesin su değişim oranı ve süre farklıdır.


ilk 1 hafta %15 sonraki 3 hafta %10 ve takip eden 1 ayda %5 şeklinde hergün su değişimleri yapabilirsiniz.Çok fazla su gidiyor gibi görünsede küçük bir yavru akvaryumunda o kadarda fazla gitmiyor.Tabi bu kadar sık su değişimi olmazsa olmaz değildir.Kısacası ne kadar taze su o kadar sağlıklı balık demektir.


[b]Yavruların yemlenmesi[/b]


Çeşitli yemler ile yemleme şekillerini aşağıda resimli olarak anlatacağım.


Öncelikle artemia'nın önemi çok büyüktür.
Onun için artemia nedir önce onu bir tanıyalım.


[img]http://www.deltaqua.com/images/Artemia1.jpg[/img]


[img]http://www.acquariando.info/wp-content/uploads/image/artemia-salina-adulta.jpg[/img]


[b]Artemia Salina naupli-Artemias salinas,[/b] Tuzlu sularda, tuz göllerinde, tuzlalarda yaşayan bir tür eklembacaklıdır. Okyanuslarda yaşamaz. Amerika'da halk arasında deniz maymunu (sea-monkey) adıyla da bilinir. Akvaryumculukta yavru balıkların beslenmesinde çok değerli bir canlı yemdir.


Yavrularımız için artemialar çok lezzetli ve yarayışlı bir besindir.


[img]http://www.artemiaworld.com/img/artemia.03.jpg[/img]


Piyasada Sera yada diğer markaların artemiaları mevcuttur.


[img]http://www.merveakvaryum.net/images/sera%20artemia.bmp[/img] [img]http://aquapetcenter.com/shopping/images/13a29428c2623270c5e0cbee23daca47.jpg[/img]


[img]http://www.fishandfins.co.uk/images/artemia-mix-hobby.jpg[/img] [img]http://img.alibaba.com/photo/10454800/100_Artemia_Cysts.jpg[/img]


Piyasada artemia'nın kabuksuzuda mevcuttur.


[img]http://img88.imageshack.us/img88/8071/artemia5zq.jpg[/img]


[b]Peki artemia nasıl çıkarılır ?[/b]


Mehmet Bey (SİLİVRİLİ) oldukça açık ve net bir şekilde resimler ile destekleyerek anlatmıştır.


Link'i: [url=http://www.akvaryum.com/Forum/artemia_çikartmak_resimli_anlatim%28silivri_k127125.asp]http://www.akvaryum.com/Forum/artemia_çikartmak_resimli_anlatim(silivri_k127125.asp[/url]


Ben yavrularıma ilk 1 ay artemia , sonraki 1 ay hem artemia hem diğer yemlerden ezip veriyorum.Yani ilk 2 ay artemia kullanıyorum ve faydasını çok güzel bir şekilde görüyorsunuz.Tabi isterseniz daha uzun sürede verebilirsiniz balıklarınıza.


Yavrularınıza artemia dışında ünlü markaların yavru büyütme yemi yada diğer balıklarınıza verdiğiniz yemleri ezerek verebilirsiniz.Yalnız balıklarınız daha yavru olduğundan çeneleri ve gırtlakları yumuşak olduğundan dolayı mümkün olduğunca sert yem vermemeye çalışın.Pul yada granül yemler isabetli bir karardır.


Bazı markaların yavru büyütme yemleri ;


Sera Micron
Sera Micropan
Sera Microgran
Tetra Baby
Tetra Junior


Yavrularımıza bir başka alternatif olarak diğer balıklarımıza verdiğimiz yumuşak ve granül yemlerden verebiliriz demiştik buda oldukça basit bir yöntemdir.Bitkisel yemler yavrularımızın doğal ve canlı renklere sahip olmasını sağlar.


Ayrıca önemli bir noktayada değinmeden geçmeyeceğim ,
Yavrularınızı yemlerken hep aynı noktadan yem vermeyin ve yemi oldukça fazla verin.Tabi yemlenmenin sonunda dipten artık yemleri çekmeyi unutmayın.Aksi takdirde yukarıdaki zehirlenme konusunda anlattıklarım gerçekleşir.


Piyasadaki ünlü markaların pul ve granül yemlerini balıklarınıza ezerek verebilirsiniz.


Sera Flora
Sera Vipan
Sera Vipagran 
Tetra vegetable
Tetra phyll
Tetra pro gibi yemleri verebilirsiniz.Haftada 1 gün Sera Sprulina tablette veriyorum severek yiyorlar.


Sera Spruline yerken ;


[img]http://img354.imageshack.us/img354/8619/img1828smallgl1.jpg[/img]


Elek,sineklik,süzgeç vs. bu malzemelerin herhangi birini kullanarak yemlerimizi rendelermiş gibi minik parçalara ayırabilirsiniz.
Ardından bir kapta muhafaza edebilir ve gerektiğinde tekrardan kullanabilirsiniz.
Bu şekilde yemleme yapmak için gerekli olan malzemelerin maliyeti neredeyse sıfırdır.


Minik bir süzgeç
Boş bir kap (bitmiş yem kabınız olur)
Şırınga ve içinde su ve yemi karıştırabileceğiniz minik bir kap.


Bunlar benim malzemelerim , yem kutusunun içindeki Sera Flora


[img]http://img187.imageshack.us/img187/6964/img1848smallcy5.jpg[/img]


Minik parçalara ayırdığınız yemlerden balıklarınıza yetecek kadar minik boş bir kaba dökün ardından akvaryumdan şırınga ile su çekip yem dolu kaba boşaltın ve karıştırdıktan sonra kaptaki suyla beraber karışık olan yemi şırıngaya çekin ve yavaş yavaş , balıklarınızın yemelerini gözlemleyerek akvaryumunuza basın.Burada şırınga kullanılmasının sebebi , yemlerin çok küçük olduğundan dolayı dibe batmayıp su yüzeyinde kalmasıdır ve balıkların yeteri kadar beslenememesidir.Şırınga ile yemleri istediğiniz direk olarak balıklarınıza ulaştırabiliyorsunuz.


Yavrularımı anlattığım şekilde yemlerken ;


[img]http://img187.imageshack.us/img187/1848/img1849smallon2.jpg[/img]


[img]http://img185.imageshack.us/img185/4397/img1851smallhl5.jpg[/img]


[img]http://img354.imageshack.us/img354/3066/img1852smallzv2.jpg[/img]


Balıklarınızın biraz daha büyüyüp artık diğer yemlerdende yiyebileceklerine kanaat getirdiğiniz zaman Sera granügreen , granümeat , Tetra cichlid stick  vs. yemlerdende kırarak parçalar halinde verebilirisiniz.



Arkadaşlar benim anlatacaklarım bu kadar.Eğer aklıma farklı birşeyler gelirse sonradan eklerim.Eğer yanlış olduğunu düşündüğünüz yada eklemek istediğiniz birşeyler varsa belirtebilirisiniz.


Lütfen emeğe saygı duyalım o yüzden izinsiz yada isim belirtmeden başka yerlerde kullanmayalım.


Bol ve sağlıklı yavrular


SaygılarRadinant2008-08-15 22:21:39[EDIT]bjkalley,2016-05-14 15:38:12[/EDIT]

Beğenenler: [T]177654,Zilong[/T][T]182608,Akvaryumcuaga[/T][T]187739,hakanoz[/T][T]190039,robocop[/T][T]188318,Erdemg[/T][T]183034,Msasa[/T][T]204480,subalik[/T][T]205171,imuhendisi61[/T][T]205307,brkygt[/T][T]218919,Tamer48[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187739,hakanoz[/T][T]190039,robocop[/T][T]188318,Erdemg[/T][T]205171,imuhendisi61[/T][T]205307,brkygt[/T][T]214103,mustafa59[/T][T]225823,Ilgın[/T]
+1: [T]188318,Erdemg[/T][T]205307,brkygt[/T][T]231855,Berat Kaan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2008 22:23
Muhteşem bir çalışma olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2008 22:55
Ciddi emek sarf edilerek hazırlanmış bir makale,eminim ki birçok kişiye faydası olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozan_106Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Samsun
Mesaj: 104
ozan_106Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2008 23:15
Bence harika olmuş..
Ama çok zahmetliymiş bu yavrular...Smile
 
Teşekkürler....
ozan_1062008-08-15 23:15:54

Beğenenler: [T]177654,Zilong[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AklazararÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 122
AklazararÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2008 15:15
Emeğinize sağlık,çok sağlam bilgileri üşenmeden paylaşmışsınız çok tşk ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ağustos 2008 17:13

Merhaba ,

Rica ederim arkadaşlar , yeterki işe yarayacak birşeyler olsun ne kadar uzun olduğu , ne kadar süreceği yada emek harcandığı o kadarda önemli değil.Bilinçlenmek her zaman iyidir.
 
 
Saygılar
 
 

Beğenenler: [T]231855,Berat Kaan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]231855,Berat Kaan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rubraÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 140
rubraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2008 09:44
Gercekten mukemmel bir çalışma olmus.Emeğinize saglık.


Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kralbosnaÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 826
kralbosnaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2008 09:51
Elinize  sağlık,bu kadar  güzel  bir  anlatım olurdu.Çok  faydalı bilgiler  mevcut.Resimlerle  destekleme  işi  daha verimli olmuş.Teşekkürler.Clap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2008 00:07
Rica ederim , beğenmenize sevindim doğrusu.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PEKTASMURATÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 971
PEKTASMURATÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 16:26

Ellerinize emeğinize sağlık. Ben pet şişeden yavruluğu kendim akıl edip yaptığım ve kullandığım için ve sizden de aynı öneriyi burada gördüğüm için çok mutlu oldum :) sanırım mantığı kapmışım.

 
Şimdi sırada yavru akvaryumu kurmaya geldi.
 
Saygı ve sevgilerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 17:44
[QUOTE=PEKTASMURAT]

Ellerinize emeğinize sağlık. Ben pet şişeden yavruluğu kendim akıl edip yaptığım ve kullandığım için ve sizden de aynı öneriyi burada gördüğüm için çok mutlu oldum :) sanırım mantığı kapmışım.

 
Şimdi sırada yavru akvaryumu kurmaya geldi.
 
Saygı ve sevgilerimle.
[/QUOTE]
 
Murat Bey rica ederim.Yavru akvaryumunuzuda sorunsus kurarsınız inşallah.
 
Saygılar bizden,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 05:04
Yeni başlayan birinin bu konuyu okuyup hata yapması söz konusu olmamalı.Gayet net ve açık şekilde bir anlatım ile faydalı bir çalışma olmuş.Tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawici_54Çevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 1225
malawici_54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 20:21
Furkan bey yazdıgıgın bilgiler hobi  ye yeni başlayanlar için çok faydalı olacagını düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustang_27Çevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2008
İl: Gaziantep
Mesaj: 363
mustang_27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 20:34
[QUOTE=unotim123]Ciddi emek sarf edilerek hazırlanmış bir makale,eminim ki birçok kişiye faydası olacaktır.[/QUOTE]
Aynen katılıyorum ellerinize sağlık emeğinize sağlıkDans

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir