Yavrulukta Nasıl Doğum Olcak?


AltıparmakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 481
AltıparmakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2009 20:34
Enes Bey;

Öncelikle bu durum sizin kullandığınız yuvalıklarada bağlı, yavru kaybı muhakkak olucaktır onun bir alternatifi yok bugun yuvalıkta anne balıktan kurtarsanız yarın başka bir durumdan kaybedeceksinizdir.

Yuvalıkta pek bir problem olmaz eğer iyi gözlemlerseniz aşırı derecedede kayıp yaşanmaz yeterki iyi gözlemleyin. Perde kısmının altında kalan balıklar bir saat içerisinde haraketlenmeye başlıyacaklardır. Yumurtalarını anne karnında iyi tüketenler ise daha çok haraketli olucaktır yani ortalama su yüzeyine çıkmaya çalışacak balık sayızı %25 civarında olur. Onlarda yeterli haraket kabiliyetine ulaşmış olucaklardır. Mümkün olduğunca karanlık bırakın ki akvaryumu hem balık rahat doğrusun hemde yavrular fark edilmesin, aynı zamanda ışıktan rahatsız olup etrafa kaçıştırmaya çalışmasınlar.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aLLeSaNDRoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Bolu
Mesaj: 281
aLLeSaNDRoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2009 19:17
Yavru yeni doğduğunda hemen alta inmeyebilir ve annesinin yanında dolanabilir. Büyük bir ihtimalle de yem olur. 

Böyle olduğu zaman dişi balığı koyduğunuz aparatı biraz yukarı kaldırın o zaman yavru direk aşağı düşüyor. 

Ama yavruluk alırken o deliklere dikkat edin benim bir dişi damızlık lepistesim var ki 6.5 cm re felan.  Geçende o kadar büyük yavru verdiki yavrular deliklerden aşağı düşemiyolardı. Tek tek elile aşağıdaki hazneye koymuştum baya uğraşmıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlperDemirÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Samsun
Mesaj: 259
AlperDemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2009 13:37
Akvaryuma 2-3 tane tilki kuyruğu gibi bitkiler dikersen bırak akvaryumda doğursun hem balığın strese girmez.Strese girmeyincede stresten dolayı olan yavrunun ölü doğması ortadan kalkar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TECHNOLOGÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2009
İl: Sanliurfa
Mesaj: 11
TECHNOLOGÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2009 22:47
Arkadaşım ben geçen hafta pazar günü iki tane lepistes aldım. Gebe oldukları belliydi, zaten balıkçı da demişti 1 haftaya kadar doğururlar diye. Bende eve getirir getirmez plastik yavruluğa koydum. çarşamba günü bi tanesi doğurdu. anne balığı büyük akvaryuma aldım. Yavru balıklarımı 35 ten sonra sayamadım.  Yavruları da imzamdaki küçük akvaryumuma aldım. aradan 4 gün geçti diğer lepistesim de doğurdu. İkinci doğuran balığımın yavrularını da 40 dan sonra sayamadım. senin soruna gelince ben çoğu akvaryum severlerin sıcak bakmadığı şekilde plastik yavrulukta yavrularımı aldım. imzamdaki küçük akvaryumumda yaklaşık 1 haftadır besliyorum herhangi bir sorun olmadı. ben sabah yavru bıraktıklarını görmüştüm benden önce ne kadarını yem oldularsa bilmiyorum ama canlı kalanlar yaklaşık olarak 70-80 civarı bişey. İlk doğuran anne lepistesimde yorgunluktan öldü. İkinci doğuran maşallah canavar gibi şimdi.
Bu arada ben daha 3-4 ay oldu akvaryum işine gireli. Sürekli bu işi bilen arkadaşlarıma danışarak ve akvaryum.com forumlarında okuduğum bilgilerle yavrularımı aldım. Yani bende yenpi olmama rağmen kendimde gelişmeler olduğunu fark edebiliyorum .
 
Sana da bol şanslar dilerim.
Takıldığın bişey olursa arkadaşlarla beraber yardımcı olabiliriz sana

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PalaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/08/2008
İl: Bursa
Mesaj: 452
PalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 18:37
Yavrulukta doğum zararlı olmakla birlikte ben öncelikle asıl sorunuza cevap vereyim. Yavruluktaki balık yavrulama esnasında bir kısım yavruyu yeme ihtimali vardır (hiç yemeyedebilir ya da hepsini de yiyebilir). Fakat doğumdan sonra balık birkaç saniye daha yumurta içerisindedir ve hareket edemez. Bu esnada boşluktan yavruluğun alt kısmına geçen yavru yumurtadan çıktığında içgüdüsel olarak ebeveynin olduğu kısma geçmez. (Geçmeye çalışsa bile o deliği bulup yukarıya geçmesi zaten düşük bir ihtimal.) Sonra siz yavruları aldıktan sonra onları özenle büyütürsünüz. Sağlıklı zannettiğiniz onlarca yavrunuz olur. Fakat birşeyi unutmuşsunuzdur. Ebeveyn doğumu yavrulukta gerçekleşirdiği için yavruların bir kısmında sakatlıklar olur. Bu durumu da balık büyüdükçe anlarsınız ve onca balığa ve verdiğiniz emeğe yazık olur.
SAYGILAR...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GraveyardÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 81
GraveyardÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2009 23:29
Merhabalar...
Ben doğal yöntem tavsiye ederim fakat yavruluk kullandığım zamanlardan biliyorum dişi balığn doğumuna çok kısa bir süre kala yavruluğa koyarsanız balığınıza birşey olacağını sanmıyorum.Yavrularınız için yavrularınız aralardan aşağıya düşecektir. Özellikle lepistesin yavruları çok küçük olduğundan yavruluktan aşağıya düşmesi daha kolay oluyor. Doğumdan hemen sonra anaç balığı ayırırsanız yukarıya çıksalarda sorun olmaz zaten doğumdan sonra anaç ta yorgun olur yenidoğanlarda. Yenidoğan balıklar ilk seferde aşağıya düşecektir fakat yavruluğunuz benimki gibi değilse hareketlenmeye başladığında yukarı çıkar ve anaç orada olursa büyük çoğunu yiyecektir. Benim yavruluğum aşağıya düşen balıkların yukarıya çıkması çok zordu aradaki parmaklıkların alt kısmı çok dar ve üst kısmı daha genişti. Aşağıya düşmesi kolay yukarıya çıkması zordu yani :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gorkemozgozeÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 367
gorkemozgozeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2009 23:00
Selamlar yavruluk kullanıyorsak ve bölmeliyse yavrular aşağı kaçıyor artık kaçmayanlar varsada artık pek yorum yapamıyorum ana tank dışındaki bu alanlarda yaptığımız üretimlerdede kayıplar oluyor ama bitkisiz ana tanklardan daha az oluyor. Syg.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir