Yeni alınan bitkilerin temizlenmesi


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2007 22:08
   Yeni alınan bitkilerde sizin akvaryumunuza gelinceye kadar kaldıkları yerden çeşitli parazitleri, bakterileri ve hastalık yapıcı pek çok canlıyı  getirmeleri olasıdır. Ayrıca salyangozlar da cabası... Bu durumda bitkileri direk olarak akvaryuma koymanız balıklarınızın sağlığını riske atabilir, salyangoz sorununa sebep olabilir. Bunun için benim uyguladığım ucuz ve kolay bir yöntem var. Yazımda bu yönteme değinmek istiyorum.

Malzemeler

1) Permasol tablet

   Potasyum permanganat adlı kimyasalı içerir. Eczahanelerde  2-3  liraya  bulunabilir. Çok etkili bir dezenfektandır. Zehirlidir, kullanım talimatları ve dikkat edilmesi gereken şeyler kutusunun içindedir. Pek çok parazit ve mikrobun kökünü kurutur.

2) Bakır Sülfat(Göz taşı)

   Zirai malzemeler ve tarım ilaçları satan dükkanlarda 'Göz taşı' adı ile de bulunabilir. Fiyatı makuldür. 100 gram kadar aldığınız taktirde size uzun süre yeter. İçindeki bakır sebebiyle salyangozlar için öldürücü etki yapar. Çok zehirlidir, içinde balık olan akvaryumdaki salyangozları öldürmekte kullanılmamalıdır. Kuru halinde solunmamalı, içilmemeli ve cilt ile mümkün olduğunca temastan kaçınılmalıdır.


Hazırlık

   Bu malzemeleri temin ettikten sonra 2 adet kova veya bitkilerimizin sığacağı başka bir kap alıyoruz. İkisine de su koyuyoruz. Bunlardan biri durulama, diğeri ise ilaçlama kovası olacaktır. Ayrıca kapların deterjan vb. kimyasallar ile kirlenmediğinden emin olmak için önceden yıkanması iyi olacaktır.

   Permasolü eritmek için 1 adet cam bardak gerekiyor. Yalnız bu eritme işleminde cam dışında bir şey kullanmayın.

   Kullanacağınız sular sıcak olmamalıdır. Oda sıcaklığındaki su yeterlidir. Sıcak su kullanırsanız bitkileriniz geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görebilir.


Uygulama

Bakır sülfat banyosu:

   İlaçlama kovasına 5 litreye 3 çay kaşığı bakır sülfat koyuyoruz ve tamamen çözünmesi için suyu uygun bir cisim ile biraz karıştırıyoruz.

   Bitkileri bu kovaya koyuyoruz ve 10-15 dakika kadar bekletiyoruz.

   Ardından bitkileri durulama kovasına alıyoruz. Burada temiz suyun içinde 10 dakika kadar bekletiyoruz.

   Bitkileri durulama kovasına aldıktan sonra ilaçlama kovasındaki suyu döküyoruz. Ardından kovayı iyice yıkayıp bir sonraki adıma geçmek için temiz su ile yeniden dolduruyoruz.

Permasol banyosu

   5 litreye 1 tablet gelecek şekilde permasol tabletlerini alıp yarıya kadar su dolu cam bardağa koyuyoruz. Bardağı hafifçe sallayarak veya döndürerek tabletlerin erimesini bekliyoruz. Eğer tabletler tamamen erimezse bardaktaki suyun bir kısmını kovaya boşaltıp yeniden su doldurabiliriz. Yalnız potasyum permanganat çok aktif bir madde olduğu için eritme işlemi mümkün olduğunca cam bardakta yapılmalı, bardağa metal kaşık vb. şeyler sokulmamalıdır.

   Bardaktaki permasol eriyip tamamı kovaya konduktan sonra kovayı elimizle veya başka bir alet ile biraz karıştırıyoruz. (Elinizle karıştırırsanız daha sorna elinizi gözünüze veya ağzınıza götürmeyiniz.)

    Durulama kovasındaki bitkileri  ilaçlama kovasına alıp bitkileri burada 30 dakika kadar bekletiyoruz.

    Eğer bitkileriniz cryptoryne, anubias, echinodorus gibi kalın yapraklı bitkilerse yapraklara zarar vermeyecek yumuşak dokunuşlarla yaprakları ovabilirsiniz.

    30 dakika geçtikten sonra bitkileri yeniden durulama kovasına alıyoruz ve birkaç dakika burada bekletiyoruz.

   Bitkiler artık akvaryuma konmaya hazırdır. Permasol ile pek çok hastalık etmenine karşı elimizdeki en iyi tedbiri almış olduk. Ayrıca bakır sülfat ve potasyum permanganat ile beyaz benek vb. zararlıların da kökü kurudu. Bakır sülfat ile ayrıca pek çok salyangozun önüne geçtik.

   Yalnız salyangoz yumurtaları içinde bulundukları jel halindeki kese ile pek çok kimyasala karşı korunmuş oluyorlar. Ben bu yoğunluktaki bakır sülfatın pek çok yumurtayı da öldürdüğünü gözlemledim ama yine de bazı yavrular yumurtadan çıkabiliyorlar. (Bizzat aynı akvaryumdan alınan yumurta keselerini bu yoğunluktaki bakır sülfat çözeltisine atarak deneme yaptım.)


Bu yazı akvaryum.com yönetimi ve yazarın izni olmadan tamamen veya kısmen kullanılamaz.


Saygılarımla;
Onur UYGUN
onuruygun2008-07-28 22:18:10

Beğenenler: [T]174666,Shark_Attack[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]210805,TuNCaY61[/T][T]220236,harunk[/T][T]180482,atlas0609[/T]
Teşekkür Edenler: [T]204364,Sj Injection[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]210805,TuNCaY61[/T][T]180482,atlas0609[/T]
+1: [T]191426,lojistisyen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fuatdenizÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 466
fuatdenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2007 12:42
Valla dun aldim bitkileri hic ilacimda olmadigindan direk diktim akvaryumuma.Umarim bir sorun cikmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2007 18:27
Cihat Bey, Bilgin Bey, Latif Abi teşekkürler. Beğendiğinize sevindim.

Fuat Bey; eğer bitkilerin siz almadan önce bulundukları ortam sağlıklı ise büyük bir sorunla karşılaşmazsınız. Hastalık taşınsa bile sizin su şartlarınız iyi, balıklarınızın sağlığı yerinde ise pek çok hastalığı rahatça atlatırlar. Bitkileri aldığınız akvaryum çok sağlıksız değilse sorun yaşamazsınız. Sorun çıkarsa ancak salyangozdan çıkar. Fakat yine de tedbirli olmak gerekiyor, bu iki yöntemin de uygulanmasını tavsiye ederim.

Şunu söyleyeyim ki ben bir tanıdık akvaryumcunun bitki akvaryumunu düzenlerken o akvaryumdan hastalık kaptım. Tüm sindirim sistemim alt üst oldu, avuç avuç ilaç içmek zorunda kaldım, yataklara düştüm. Tabii bu cümleden sonra akvaryumun içindeki ölü balıkların 4-5 gün beklediği gibi ayrıntılara girmeme sanırım gerek yoktur. Özellikle bu tip akvaryumlardan bitki alınınca permasol kadar etkili bir uygulama yoktur.
encort2007-09-28 18:31:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2007 12:40
Çok yararlı bir makale ,çok teşekkürler.
 
Benim akvaryumumda bu işlemleri yapmadan yerleştirdiğim için salyangoz problemi ortaya çıktı. Bu salyangozlar aşırı miktarda arttı. Akvaryumda sadece gül bitkim var ve yaklaşık 20-25 kök kadar bitkim bulunmaktadır.Şu anda salyangozların herhangi bir zararları yok gibi görünüyorlar. Sadece görüntü açısından sorun çıkarıyorlar. Ancak ileride ne türden sorun çıkaracaklarını tahmin edemiyorum ve sayıları daha da artar mı bilemiyorum.
 
Çözüm için macracanta balığı mı almak daha iyi olur yoksa salyangoz ilacı mı kullanılmalıdır?
 
Macracantaların canlıdoğuran yavrularını yeme ihtimali var mıdır çünkü benim balıklarım ana tankta doğum yapıyor.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2007 18:26
Volkan Bey; salyangozların ve bitkilerin türüne göre zararlar değişir. Gül gibi yaprağı nispeten sağlam bitkilere pek çok salyangoz zarar veremez fakat elodea, cabomba gibi zayıf yapraklı bitkilere zarar gelebilir. Bitkiler açısından sorun yaşama ihtimaliniz düşük fakat salyangozların çoğalma ihtimalleri de yüksek.

Makrakantalar özellikle gece dibe inip dinlenen yavrulara zarar verebilir. Salyangoz ilaçları ise kullanılacağı zaman balıkları akvaryumdan çıkartmak, ilaç kullanıldıktan sonra da akvaryumda esaslı bir temizlik yapmak gerekir. Şimdilik salyangozları gördüğünüz yerde parmağınızla ezmeyi deneyin, akvaryumda ufak, saydam, jelimsi kesecikler görürseniz salyangoz yumurtasıdır, akvaryumdan çıkartın. Bunları yaparak tamamen kurtulamasanız da ilaç veya başka bir yönteme gerek kalmadan üremelerini durdurur, hatta nüfuslarını azaltabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sutozuÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Eskisehir
Mesaj: 983
sutozuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2007 00:18
Volkan dostum tecrübe ile sabittir. Makrakanta salyangozların kesin çözümüdür. Yalnız makrakantalar sürü şeklinde beslenmelidir ve bundan dolayı en az 2 adet alınması gerekir diye düşünüyorum.
Biliyorsun canlı doğuran akvaryumumda 2 adet makrakanta vardı ve 2-3 gün içinde akvaryumdaki salyangozları kuruttular. Ara ara yine salyangozlar çıkıyordu ama onlarda Makrakantaların gözünden kaçanlardı diye düşünüyorum. Smile
 
Bu arada Onur bey harika makaleler yazıyorsunuz. Sizi tebrik ederim emeğinize sağlık. Potasyum permangantı ben devamlı kullanıyorum hatta bu kimyasal Japon balıklarının dış yüzeyinde temizlik için dahi kullanılıyor diye duymuştum bir akvaryumcudan. Bunun sebebide Japonların her hangi bir hastalığa yakalanmaması ve parlak görünmesi içinmiş. Yalnız bunu yapmak oldukça zor çünkü bu kimyasal katiyen ağız ve çevresine değmemesi gerekiyor.
 

Teşekkür Edenler: [T]5339,electrofish[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2007 00:31
Teşekkür ederim Doğan Bey, beğendiğinze sevindim.

Yalnız hazır konu açılmışken söylemek istiyorum; potasyum permanganatın balıklarda kullanılmasının ciddi zararları vardır. Yoğun olarak banyo yaptırılırsa o zaman balıkların ölmesi gibi bir durum vardır, ayrıca ölmese bile yoğun çözeltide banyo yapılması mukozaya ciddi hasar veriyor. Bazılarının yaptığı gibi belirli periyotlarla balığı öldürmeyecek şekilde akvaryuma düzenli olarak verilmesi de uzun sürede karaciğere zarar veriyor.

not: Mukozaya zararı benim gözlemimdir. Uzun vadede karaciğer zararı ise araştırmam sonucu yabancı kaynaklardan bulduğum bir bilgidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2007 17:36
Onur bey faydalı bir çalışma olmuş. Hobicilerinin çoğunun bilinçsiz davrandığı bir konuya değinmişsiniz de bu permasol tablet fazla riskli değilmi? Daha az risk alarak uygulayacağımız yöntemlerde bildiğinize eminim. Hadi cimrilik etmeyin, kefenin cebide yok akvaryumuda.LOL
 
Gerçekten gerekli bilgiler sunulmuş. Onur beyinde üzerinde durduğu gibi, permasol aşırı etkili bir dezenfektandır ve dikkatli kullanılmalıdır.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2007 23:02
Murat Bey; zaten permasolü ana akvaryumda veya balıklar üzerinde kullanmayacağız. Ayrı bir kovada bitkileri kısa süreli olarak permasollü suda bekleteceğiz. Bu sayede de alındıkları yerden parazit, bakteri vs. zararlıların gelmesi engellenmiş olacak.

Yoksa dediğiniz gibi gibi permasol zaten ana akvaryumda veya herhangi bir şekilde balıklar üzerinde kullanılmaz. Öldürmese de süründürür. Bu konuda sonuna kadar haklısınız.
encort2007-12-27 23:03:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FormicasmindÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 54
FormicasmindÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2007 17:48
Permasolun bitkilerin yapraklarında oluşan algleri temizlemek i,çinde faydalı olduğunu söylemeden geçemiyecem bende co2 sistemine geçmeden bitkilerimin üzerinde oluşan sakal alglerinden kurtulmak için permasolu denemiştim ve gayet iyi bir netice aldım salyangoz içinde akvaryumculardan almış olduğunuz bitkileri salyangoz için üretilmiş ilaçlar ile bi,r kovaya koyup ilaç ekleyerek 30 dakika kadar bıraktığınız taktşirde yine aynı sonucu alıyorsunuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2008 14:59
Gökhan Bey; bazı salyangoz öldürücü ilaçların hammaddesi de bakır sülfattır. Balıklar varken uygulanabilen ilaçlarda ise bildiğim kadarıyla başka maddeler kullanılıyor. Sebebi de bakır sülfatın balıkları da zehirlemesi. Fakat biz balık olmayan bir ortamda bu temizliği yapacağımızdan bakır sülfat kullanımı fiyat açısından daha makûldür. (2-3 liralık bakır sülfatla ömür boyu salyangoz temizleyebilirsiniz.) Etkiye gelince; dediğiniz ilaçlar da bu iş için tamamen uygun olacaktır fakat dediğim gibi, işin fiyat kısmı da pek çok kişi için önemli.
encort2008-01-14 15:00:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2008 14:08
Az önce permasol tablet aldım.İçinde 20 tablet var ve 2.25 ytl fiyatı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arzuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 380
arzuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2008 18:49
BAKIR SÜLFAT

Göztaşı olarak da bilinir. Mavi ve kokusuz bir maddedir. Yoğunluğu : 1.02 g/cm3. Suda tamamen çözünür.

Sağlık Etkileri

Yanlışlıkla içildiğinde veya yutulduğunda : mide ağrısı, kusma, ishal, kan basıncında düşme (hipotansiyon), çarpıntı, asidoz, bayılma şikayetleri ortaya çıkabilir. Kısa süre içerisinde ölüm meydana gelir.

Göze temas ettiğinde korneada hasar meydana gelebilir.

Cilde temas ettiğinde hafif irritasyona neden olabilir.

Solunduğunda : solunum yollarında irritasyon, öksürük, nefes darlığı meydana gelir. Çok miktarda solunmuşsa metal-dumanı ateşi denilen durum meydana gelir.

İlk yardım

Yutulduğunda : Çok miktarda su içirilir ve kusturulur. Hekim çağrılır.

Göze temas durumunda : göz kapakları genişçe açılarak bol temiz su ile yıkanır.

Cilde temas durumunda : temas eden yer bol su ile yıkanır.

Tüm bakırlı bileşikler, sudaki her tür canlı için zehirlidirler. Bakır iyonları ; balıkları, algleri, protozoa ve bakterileri 1mg/Litre.nin altındaki dozlarda öldürürler. İstiridye, midye gibi kabuklu deniz hayvanları da 12 saat süreyle 0.1-0.55 mg/Litre bakır iyonlarına maruz kaldıklarında ölürler.


http://www.hekimce.com/index.php?kiid=65

Teşekkür Edenler: [T]158654,vatanen[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2008 16:21
Arzu Hanım; doğal olarak burada kullandığımız maddelerin hepsi zehirlidir.(yazıda da belirtmiştim zaten)Bu sebeple durulama için ayrı bir kap kullanılması gerektiğini yazıda belirttim. Yanlışlıkla yutulması veya göze kaçması durumunda mesajınız çok işe yarayacaktır, bu sebeple paylaşımınız için teşekkürler.

Fakat bu uyarılar kullanımın ne kadar güvenli olduğu konusunda korkuya sebep olmasın, bahsettiğim yöntemleri ben de bizzat kullanıyorum. Hatta karides gibi çok hassas olan canlıların yaşadığı akvaryumu bu yöntemleri kullandıktan sonra bitkilendirmiştim. Yemedikçe veya tutup gözünüze sürmedikçe sorun çıkarmazlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir