Yeni başlayan için tavsiyeler


leroixÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2011
İl: Içel
Mesaj: 54
leroixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2011 23:47
Merhaba değerli arkadaşlar,
Aranıza yeni katıldım. Uzun süredir hayalimdi, nihayet fırsat buldum ve tamamen sıfır olan bir akvaryum kuruyorum. Bütçem yettiğince forumdan öğrendiğim en kaliteli ekipmanı almaya çalıştım. Tankım 105x35x50 boyutlarında, yaklaşık 180 litre ahşap kapaklı sıfır bir tank. Dış filtre olarak Eheim Classic 2213 02 Dış Filtre (Plus) modelini aldım. Diğer başlıca ekipmanlarım Resun AC-1500 çift çıkışlı hava motoru, 20 cm hava taşı, su ısıtıcısı 200 W.
 
Başlangıç için tecrübeli arkadaşlarımıza danışmak istediğim birkaç konu var, sırayla yazayım müsaadenizle.
 
1) Ne tür balık besleyeceğime karar verebilmiş değilim, türleri birbirleriyle olan uyumları, beslenme alışkanlıkları, istedikleri su özellikleri ve yüzme seviyelerine göre inceledim ancak okudukça kafam epey karıştı. Fazla agresif ve bölgeci olmayan, küçük-orta boy sürü balıklarından oluşan barışçıl karma bir akvaryum olsun istiyorum. Görsellik benim için öncelikli ölçüt. Başlangıç için tetra ve gurami türleri en uygunu olur gibi düşünüyorum, sizlerin bu konudaki tür ve sayı tavsiyeniz ne olur?
 
2) Akvaryumu başlangıçta olmasa da aşama aşama bitkilendirmek istiyorum. Bitkiler akvaryumun kurulumu sırasında mı dikilmeli, yoksa peyderpey akvaryuma eklenebilir mi? Karbondioksit aparatları vb. gibi high-tec uygulamalar için çok deneyimli değilim, bu yüzden bakımı kolay, su şartlarına dayanıklı ve özel ışıklandırmalara vb. ihtiyaç duymayan ne tür bitkiler önerebilirsiniz? Bitki dışında akvaryuma kalkerli olmayan kayalardan eklememde sakınca olur mu?
 
3) Bitki eklemeyi düşündüğüm için Vitasand siyah bitki kumu (5 kg. 2 mm kalınlıkta) ve (5 kg. da 3 mm kalınlıkta) aldım, bunun altına sermek için de 10 litre JBL Manado bitki toprağı aldım. Bu taban malzemesi doğru mudur?
 
4) Akvaryumun kapağında koruyucu bir cam ve bunun üstünde ışıklandırma olarak 40 wattlık bir elektronik balasta bağlı klasik T8 beyaz floresan var. Floresan 90 cm uzunluğunda, 30 watt ve 6400 kelvinlik bir ampul. 50 cm derinliğinde bitkili bir akvaryum için bu ışıklandırma yeterli midir, yoksa başka bir ampul daha eklemeli miyim? Eklemem gerekirse nasıl bir ampul kullanmalıyım?
 
5) Akvaryumda mecburen musluk suyu kullanacağım. Klor giderici ve su hazırlayıcı vb. kullanmam gerekir mi? Gerekiyorsa, suyu akvaryuma koyup mu klor giderici eklenir, yoksa suyu akvaryuma almadan önce başka bir yerde mi (kova vb.) bu işlemleri yapmalıyım? Yaklaşık 180 litre suyu başka bir yerde ilaçlayıp, dinlendirip sonra akvaryuma almak takdir edersiniz ki zor. Bir de klor giderici, su hazırlayıcı vb. ilaçları su akvaryumdayken kullanırsak, bu sırada filtre çalışır durumda mı olmalı?
 
Epey fazla oldu sanırım sorularım, fakat bu konularda okudukça, akvaryumcularla ve akvarist arkadaşlarla konuştukça çok farklı önerilerle karşılaştığım için kafam epey karıştı. Değerli bilgilerinizi paylaşıp, tavsiye verirseniz çok sevinirim. Saygılar.
 
Ahmet Taylan-Ankara
leroix2011-09-07 17:25:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrkunAkdaggÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 240
OrkunAkdaggÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2011 00:03
3-4 gün akvaryum boş çalıştıktan sonra 2e 8d bir sp kolonisi kurabilirsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ano807Çevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2011
İl: Nigde
Mesaj: 2
ano807Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2011 21:43
2 ERKEK 8 DİŞİ SARI PRENSES BENCEDE ÇOK MANTIKLI ÜRETİMİ KOLAY YAVRU ALIMI BOL OLUR.
...SAĞLIKLI BALIKLAR...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metal0853Çevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 49
metal0853Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2011 22:07
ARKADAŞLAR LÜTFEN YANLIŞ YÖNLENDİRMEYELİM...AHMET BEY BİTKİLİ TROPİKAL BİR AKVARYUM KURMAK İSTİYOR.SARI PRENSES UYGUN OLMAZ.LÜTFEN AHMET BEY'İN SATIN ALDIKLARINI SIRASIYLA OKUYALIM VE BİLGİMİZ DAHİLİNDE CEVAP VERELİM...AHMET BEY BİTKİLİ AKVARYUMLAR HAKKINDA BİLGİM YOKTUR FAKAT SU DOLU AKVARYUMA HAVA VEREREK 3-4 GÜN BOŞ ÇALIŞTIRIRSANIZ KLOR GİDERİCİ KULLANMANIZA GEREK YOKTUR.BU ARADA YENİ AKVARYUMUNUZ HAYIRLI OLSUN.SAĞLIKLI BALIKLAR DİLERİM

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

parabelyumÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 172
parabelyumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2011 22:11
bende sp diyorum. Daha önce sp beslemeye çalıştım ama akvaryumum yeterli olmadığı için hevesi kursağimda kalmıştı umarım sizde sp'den hoşlanıyorsunuzdur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leroixÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2011
İl: Içel
Mesaj: 54
leroixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2011 17:18
Teşekkürler Murat bey, evet haklısınız bitkili tropikal bir akvaryum kurmayı istiyorum. Deneyimli arkadaşlarımız diğer sorularımla ilgili de bilgi verebilirlerse minnettar olacağım. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ParliamentÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2010
İl: Konya
Mesaj: 1168
ParliamentÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2011 20:15

Ahmet bey merhabalar,

yeni akvaryumunuz hayırlı olsun.

Öncelikle tabanınız low tech tanklarda bakılabilecek bitkiler için yeterli ışıklandırma olarak bir adet daha

floresan iyi olur diye düşünüyorum Slyvania Grolüx veya Slyvania Aquastar olabilir mesela.

Bitki olarak önerim Saz, Eledoa , Anubias , JavaMoss'dur.

Su hazırlamaya gelirsek akvaryum 15-20 gün boş halde tüm ekipmanlar faal durumda çalışırsa balık ekleme için hazır hale gelecektir.

Sağlıklı balıklar.

Parliament2011-09-07 20:17:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3498
capodicapiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2011 22:10
Arkadaş bitkili akvaryum kurmak istiyor , siz sp öneriyorsunuz..anlamıyorum kim tür tavsiyesi istese hemen birileri çıkıyo SP , YUNUS ,SP YUNUS , SP , YUNUS YUNUS , SP...yahu başka balıkmı yok...sp ve yunustan kat ve kat güzel balıklar var ..güzellik kişiden kişiye değişir tamam ama her 3 akvaryumdan 1inde mutlaka sp veya yunus var..

anlamadığım şu , birisi akvaryum bilgilerini , hacmini , dekorunu , istediği şeleri sölerken onu hiç okumadan mı kafanıza göre cvp veriyosunuz yoksa sp ve yunustan başka türde tecrubeniz mi yok..?

düz bir cichliddir yunus veya sp..devamlı yavru verir..populasyonu yüksektir..buna rağmen bulunmaz hint kumaşıymış gibi davranmak niye..iyi canlı hoş canlı da her kese de besle denmez be kardeşim :)))


Ahmet bey size tavsiyeme gelince , high tech dediğiniz gibi zor bir iş yeni başlayana..size önereceğim bitkiler , tilki kuyruğu , saz , anubias , cobamba , ışığınız iiyse limon bitkisi vsdir..onun duışında kesinlikle önermeyeceğim bitkiler , glossotigma , hemiantus , crypto , java fern... ama ilerde geliştirdikçe bunları da düşünebilirsiniz..

Musluk suyunu dinlendirip kullanınız..mümkünse kimyasal kullanmayınız...filtre de çalışsın..yararlı bakteriler oluşmaya başlasın...

Balık tavsiyesine gelince , bitkili - az bitkili - ortamda yaşayabilecek türleri seçin..en önemlisi ortama uygun olması ve sizin beğenmeniz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SEDAT ŞENOLÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SEDAT ŞENOLÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2011 00:02
Değerli arkadaşım bitkili bir akvaryum için yeterince bilgiye sahip olmadığınız görüyorum.bitkili bir akvaryumda ışıklandırmasından co2 sine bitki gübresine kadar sizi gerçekten yoracak bir uğraş bekliyor karar ynede sizin tabiki daha basit bir sistem ile başlayarak basamak basamak ilerlerseniz daha uygun olur düşüncesindeyim şahsi fikrim olarak salıklı balıklar dilerim şimdiden

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sekizÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2011
İl: Gaziantep
Mesaj: 101
sekizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2011 00:26
Merhabalar.Neon tetra ve türlerinden hareketli bir tropical akvaryum kurulabilir.Öyle bir akvaryuma çoğu tür bitki gidecektir,sizin zevkinize kalmış.Bitkiinin yanında ayrıca bir de mangrow kökü koymanız su değerleri ve görünüm açısından  iyi olacaktır.Taban malzemerliniz gayet uygun ve CO2'yi bu konuda deneyimli arkdaşlardan öğrenseniz daha iyi olur.ışıklandırmanız yeterli gib geldi bana.Son sorunuzun ve diğer sorularınızın cevaplarınızı buradaki videodan bulabilrisiniz.http://www.akvaryumculuk.biz/akvaryum%20_kurulumu.html.(Reklam olarak algılanmasın,öyle bir niyetim yok) Kolay Gelsin ...sekiz2011-09-08 00:26:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihbozdagÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/12/2010
İl: Adana
Mesaj: 1391
fatihbozdagÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2011 01:29
Öncelikle aramıza hoş geldiniz Ahmet bey. Aldığınız malzemeler iyi, ek olarak akvaryum hacmine paralel bir iç filtre tavsiye ederim, dış filtrenin mekanik temizliğine yardımcı olacaktır ve hoşunuza gidecek bir arka fon. Tek renk olmasını tavsiye ederim, siyah veya mavi...

1-) Balık seçimi tamamen kişisel bir seçime ve birbirleriyle uyuma bağlıdır. Etrafınızdaki akvaryumcuları gezin, dolaşın, isimlerini buraya yazdığınız takdirde uyum konusunda yardımcı olabiliriz. 

2-) Bitki dikimi her iki şekilde de olabilir ama canlıları eklemeden önce bitkilendirme işini halletmenizi tavsiye ederim. İstediğiniz manzarayı yakaladığınızda canlıları eklemeye başlayabilirsiniz. Canlı konusunda hiç acele etmeyin.

3-)Taban malzemeleriniz doğrudur. Ortalama 5-7 cm'lik yükseklik yetecektir. Yer yer tepe görüntüsü vermeyi de deneyebilirsiniz, değişik bir hava katar akvaryuma, gerçi bitki sıklığı bunu gizleyebilir ama dekoru buna göre yapabilirsiniz.

4-) Efe arkadaşımızın tavsiye ettiği floresanlardan birini daha ekleyebilirsiniz sisteminize.

5-) Bence ilaç kullanmayın. tüm malzemeleri yerleştirin ve suyunuzu doldurun, 10-15 gün bekleyin ve tüm ekipmanlar çalışır durumda olsun. Bu süreçten sonra bitki dikimine başlayabilirsiniz. Aklınızdaki görüntüyü yakaladıktan sonra canlıları ekleyebilirsiniz.

Sağlıklı balıklar...
fbozdag2011-09-08 01:31:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir