Yoksa Siz Halâ Dip Mi Çekiyorsunuz?


seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 22:10
[QUOTE=melektrikci][QUOTE=senior][QUOTE=Cüneyt ERGÜN][QUOTE=senior][QUOTE=Vasfi]Konuyu Uzun Süredir Takip Ediyorum ve Bütün Sayfalarını Okudum, 
Konuyu Takip Etmeye Başladığımdan Beridir ( Yaklaşık 1 sene Olacak ), Ana Tankımdan Hiç Dip Çekimi Yapmadım, Sadece Azalan Suyu Tamamladım, Çok Şükür Tankımda En Ufak Bir Sorun Yok, Bitkili Olduğu İçin, Arz Talep Dengeside Oturdu Haliyle, Canlı Doğuran Türleri Besliyorum. 
[/QUOTE]

Akvaryumunuzdaki canlılar su ortamına alışmış.Dışarıdan en son ne zaman yeni balık getirdiniz? Yada akvaryumunuzdaki canlıları birkaç gün başka bir akvaryuma götürün.Bakalım her iki durumdada sonuç nasıl olacak? Sadece azalan suyu tamamlayarak akvaryuma mineral eklersiniz.Akvaryum suyu buharlaşarak azalır ama o mineraller hala o suyun içindeler.Siz her yeni su eklediğiniz zaman bu mineral sayısı artmakta.Balıkarınız doğal olarak yaşadıkları ortama uyum göstermekte.Fakat dışarıdan gelen sizin su şartlarınıza uyum sağlamamış balık bu akvaryumunuzda çok zorlanacaktır.Yada sizin akvaryumdan çıkan bir balık benim akvaryumda kısa sürede ölebilir.Sizin balıklarınızın o akvaryumda sorunsuz yaşaması su kimyasının çok iyi olduğu anlamı taşımaz.Dışarıdan gelen her canlı doğuran sizzin akvaryumunuzda bkısa süre sonunda sağlıklı olarak yaşama amaçları olan üreme döngüsüne katılıyorsa lafım yok.Ama kuyruk büzüp sallanarak bir köşede bekliyorsa en kısa sürede dip çekimine başlayın..
[/QUOTE]

Sanırım bir yanlış anlaşma söz konusu, isterseniz konuya baştan sona bir göz atın.
[/QUOTE]

Yanlış anlama sözkonusu değil.Kişisel görüşüm tüm dünyada'da kabul edilen adına ister dip çekimi deyin,ister su değişimi deyin işlemin yapılmasıdır.Her zaman örnek alıp,akvaryumlarımızı benzetmeye çalıştığımız doğa bile bu su değişimini,su döngüsü ile mükemmel şekilde yapmakta iken suda yaşayan canlıların kısmi insan müdahaleleri ile yaşamlarını devam ettirmede sıkıntılar çekerken.tamamen insan kontrolünde olan akvaryumlardaki canlıların su değiştirmeden sağlıklı kalmaları mümkün değildir.İstisnalar kaideyi bozmaz..
[/QUOTE]

siz konuyu yeterince okumamışsınız, bir kere konu da su değişiminin gerekli olduğu ifade edilmiştir zaten karşı çıkılan dip çekimidir, ikisi birbirinden ayrılmıştır yani 
[/QUOTE]
Adı su çekimi yada dip çekimi olsun hiç fark etmez.Sonuçta akvaryumdan ister yukarıdan ister dip'ten mutlaka su değişimi gereklidir.İsimlere takılmayın..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çelebiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 1799
çelebiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 22:45
Burada 28 sayfa zaten takılmayın dediğiniz nokta tartışılıyor. Su değişimine kimse itiraz etmemiş. Dipteki bakterileri rahatsız etmemek adına dipten bir şey almayın deniyor. Suyu yukarıdan değiştirin ki biriken mineraller uzaklaşsın, taze su eklensin. Bunu yaparken de dipte kurulmuş olan düzen bozulmasın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2014 23:29
Dip çekimi hem gereksiz hem de oldukça zararlıdır. "Bazı aktivistlerin dip çekimi yapınca balıklarım yaşıyor ama" serzenişinin fiziksel ve mantıksal nedenini bulamıyorum.

Evet akvaryumda denitrifikasyon bakterilerinin işlevsizliği sebebiyle aşırı biriken nitratı ancak su değişimleriyle uzaklaştırabiliyoruz. Maalesef bitkilerde çaresiz kalıyor.(Ama bol bitkili ve çok iyi ışıklandırılmış ya da en iyisi yeterli bol güneş ışığı alan akvaryumları bilemiyorum. Onlarda ihtiyaç olmasa gerek)

Bunun haricinde balık dışkısında amonyum bulunmaz. Kaldı ki Amonyum, nitrit ve nitrat dipte biriken toksinler değil!. Homojenize olarak akvaryumunuzda dağılmış olarak bulunurlar.

Nitratın akvaryumunuzda %25 olduğunu düşünün. Suyun neresinden çekerseniz çekin suyunuzun yarısını değiştirdiğinizde bu oran %12.5' düşer. Çünkü toxinler suya homojenize eşit olarak dağılmıştır. Dipten çekince daha temiz olacak diye bir kural kaide yok!!

Bazıları pis görüntüden rahatsız oluyor ve insan psikolojisinin doğal tepkisi olarak dışkı varsa hastalık da olur diye bir önyargıya düşüyor. Halbu ki balıkların bir numaralı amansız düşmanı Amonyum dışkı yoluyla değil solunum yoluyla akvaryuma bırakılır. Balık dışkılarıysa, akvaryum dip malzemeniz biraz iriceyse (Mercimek tanesi kadar) aralarından kayar dibe çöker ve akvaryum için nimet olan tortuya dönüşür. Özellikle bu tortunun iç kısımlarında denitrifikasyon bakterileri yaşar ki bu da suyun nitrat dan da her durumda gece gündüz ışıklı ışıksız, Co2 olsun olmasın arındırılması demektir.

Bana kalırsa tamamen önyargısal bir durum var. İnsanlar çok da yararlı olup olmamasına bakmıyor. Bir çeşit psikolojik rahatlık sağlıyor. Eğer bu rahatlık balıklara da sirayet ettirilebiliniryorsa ne ala, ettirilemiyorsa zorlamanın manası yok.

hobici balıklarını iyice gözlemleyip kendi karar versin. Ama şu muhakkak ki dip çekimi yapıyorum balıklarım daha uzun ömürlü oluyor veyahut eskiden ölüyorlardı şimdi ölmüyorlar sözü, hayal-ü zikirden boş bir temenniden ibarettir.  Hiç bir gerçekçi yanı yok!

Beğenenler: [T]152069,Notilus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 00:26
[QUOTE=çelebi]Burada 28 sayfa zaten takılmayın dediğiniz nokta tartışılıyor. Su değişimine kimse itiraz etmemiş. Dipteki bakterileri rahatsız etmemek adına dipten bir şey almayın deniyor. Suyu yukarıdan değiştirin ki biriken mineraller uzaklaşsın, taze su eklensin. Bunu yaparken de dipte kurulmuş olan düzen bozulmasın.[/QUOTE]

Konunun bu kadar tartışılmasını anlamsız buluyorum.Sonuçta akvaryumdan su çekilip,yerine taze su ilavesi yapılarak döngü sağlanır.İllaki dip'ten su çekilmesi gerekli değildir.Yine ifade etmek istiyorum;İster dipten çekin ''dip çekimi'' deyin ,ister üstten çekin ''su değişimi'' deyin.yada ne derseniz deyin;Akvaryumlarda su değişimi şarttır ve su değişimi yapılan akvaryumlar her zaman çok daha sağlıklıdır.Aynı şey değil ama bir benzetme yapmak gerekirse;Başınızı yorganın altına sokun ve bir müddet bekleyin,Azalan oksijen seviyesi ile sıkıntılı bir hal oluşmaya başlar ve tekrar yorganı açıp temiz hava alınca rahatlarsınız.Kabaca buna benzetelim bu işi.Aralarında çok fark var ama  sonuç birbirine yakın.Konu dipten su çekip çekmeme ise o hiç fark etmez.Kumu karıştırmayın yeter.İster dipten ister üstten çekinde nerden çekerseniz çekin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muhammed İlkarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 111
Muhammed İlkarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 00:27
Gerçekten haftalar geçtikçe can alıcı, bezdirici, hobiden soğutucu bir olaydır dip temizliği. Tam eve yorgun gelip dinlenmek için uzanayım derken "Aman,bugün dip temizliği vardı" dedirten, rahattan uzaklaştıran. İsteksizce yapılması sonucu tekrar söylüyorum "hobiden soğutan" bir olaydır.

Toprak Beye tamamen katılıyorum.

Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melektrikciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 678
melektrikciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 00:37
Yasin bey neden anlamamakta ısrar ediyorsunuz, burada su değişiminin gerekli olduğu ama suyun dip kısımdan kumu karıştırarak yapıp akvaryumun biyolojik dengesinin bozulmaması gerektiği yani su değişiminin yüzey ve orta kısımlardan yapılması gerektiği ifade edilmiş. Herkes su değişimi dediğimiz taze su ekleme konusunda hemfikir ancak dipte zamanla oluşan tortu ve yararlı bakteri popülasyonunu bozmamak için suyun dip çekerek akvaryumdan uzaklaştırılmamasının daha faydalı olacağı videolarla da ispatlanmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 00:48
[QUOTE=melektrikci]Yasin bey neden anlamamakta ısrar ediyorsunuz, burada su değişiminin gerekli olduğu ama suyun dip kısımdan kumu karıştırarak yapıp akvaryumun biyolojik dengesinin bozulmaması gerektiği yani su değişiminin yüzey ve orta kısımlardan yapılması gerektiği ifade edilmiş. Herkes su değişimi dediğimiz taze su ekleme konusunda hemfikir ancak dipte zamanla oluşan tortu ve yararlı bakteri popülasyonunu bozmamak için suyun dip çekerek akvaryumdan uzaklaştırılmamasının daha faydalı olacağı videolarla da ispatlanmış.[/QUOTE]

[QUOTE=senior].Konu dipten su çekip çekmeme ise o hiç fark etmez.Kumu karıştırmayın yeter.İster dipten ister üstten çekinde nerden çekerseniz çekin..
[/QUOTE]

Neyi anlamam gerekiyor izah edermisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 00:49
Su değişimi gereksizdir diye bir yazı göremedim. Israrla  "su değişimi şarttır" denilmesine şaşırdım.  

Zaten yazılabilir ne varsa yazılmış ve konu ulaşması gereken noktaya ulaşmış.  Konunun tartışılabilecek bir tarafı kalmadığı görüşündeyim. 

Nefer2014-12-20 00:51:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hersanliÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 06/03/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 893
hersanliÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 12:20
Konuda neredeyse sorulabilecek tüm soruların cevabı bulunmakta. Biraz konuyu karıstırip yorum yazmak daha iyi olacaktır. Konu arastırılmadan okunmadan konunun icinde cevabi olan soruları tekrar takrar konuya yazmak tartişmalara yol açmaktan başka hiçbirsey  kazandirmiyor. Buna dikkat ederek konuya yorum yazmaliyiz. Kimse hatasız değil kusursuz değil. Eğer bir yanlis varsa bu sekilde duzeltilebilir. Diger şekilde birbirimizi kirmaktan baska bir yere gelemiyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melektrikciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 678
melektrikciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 16:44
[QUOTE=senior][QUOTE=melektrikci][QUOTE=senior][QUOTE=Cüneyt ERGÜN][QUOTE=senior][QUOTE=Vasfi]Konuyu Uzun Süredir Takip Ediyorum ve Bütün Sayfalarını Okudum, 
Konuyu Takip Etmeye Başladığımdan Beridir ( Yaklaşık 1 sene Olacak ), Ana Tankımdan Hiç Dip Çekimi Yapmadım, Sadece Azalan Suyu Tamamladım, Çok Şükür Tankımda En Ufak Bir Sorun Yok, Bitkili Olduğu İçin, Arz Talep Dengeside Oturdu Haliyle, Canlı Doğuran Türleri Besliyorum. 
[/QUOTE]

Akvaryumunuzdaki canlılar su ortamına alışmış.Dışarıdan en son ne zaman yeni balık getirdiniz? Yada akvaryumunuzdaki canlıları birkaç gün başka bir akvaryuma götürün.Bakalım her iki durumdada sonuç nasıl olacak? Sadece azalan suyu tamamlayarak akvaryuma mineral eklersiniz.Akvaryum suyu buharlaşarak azalır ama o mineraller hala o suyun içindeler.Siz her yeni su eklediğiniz zaman bu mineral sayısı artmakta.Balıkarınız doğal olarak yaşadıkları ortama uyum göstermekte.Fakat dışarıdan gelen sizin su şartlarınıza uyum sağlamamış balık bu akvaryumunuzda çok zorlanacaktır.Yada sizin akvaryumdan çıkan bir balık benim akvaryumda kısa sürede ölebilir.Sizin balıklarınızın o akvaryumda sorunsuz yaşaması su kimyasının çok iyi olduğu anlamı taşımaz.Dışarıdan gelen her canlı doğuran sizzin akvaryumunuzda bkısa süre sonunda sağlıklı olarak yaşama amaçları olan üreme döngüsüne katılıyorsa lafım yok.Ama kuyruk büzüp sallanarak bir köşede bekliyorsa en kısa sürede dip çekimine başlayın..
[/QUOTE]

Sanırım bir yanlış anlaşma söz konusu, isterseniz konuya baştan sona bir göz atın.
[/QUOTE]

Yanlış anlama sözkonusu değil.Kişisel görüşüm tüm dünyada'da kabul edilen adına ister dip çekimi deyin,ister su değişimi deyin işlemin yapılmasıdır.Her zaman örnek alıp,akvaryumlarımızı benzetmeye çalıştığımız doğa bile bu su değişimini,su döngüsü ile mükemmel şekilde yapmakta iken suda yaşayan canlıların kısmi insan müdahaleleri ile yaşamlarını devam ettirmede sıkıntılar çekerken.tamamen insan kontrolünde olan akvaryumlardaki canlıların su değiştirmeden sağlıklı kalmaları mümkün değildir.İstisnalar kaideyi bozmaz..
[/QUOTE]

siz konuyu yeterince okumamışsınız, bir kere konu da su değişiminin gerekli olduğu ifade edilmiştir zaten karşı çıkılan dip çekimidir, ikisi birbirinden ayrılmıştır yani 
[/QUOTE]
Adı su çekimi yada dip çekimi olsun hiç fark etmez.Sonuçta akvaryumdan ister yukarıdan ister dip'ten mutlaka su değişimi gereklidir.İsimlere takılmayın..
[/QUOTE]

Burada ister dipten deyince bildiğimiz manada dip çekimi dışında başka bir şey gelmedi aklıma, anlaşılmışsa mesele yoktur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

seniorÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 609
seniorÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 20:06
[QUOTE=melektrikci][QUOTE=senior][QUOTE=melektrikci][QUOTE=senior][QUOTE=Cüneyt ERGÜN][QUOTE=senior][QUOTE=Vasfi]Konuyu Uzun Süredir Takip Ediyorum ve Bütün Sayfalarını Okudum, 
Konuyu Takip Etmeye Başladığımdan Beridir ( Yaklaşık 1 sene Olacak ), Ana Tankımdan Hiç Dip Çekimi Yapmadım, Sadece Azalan Suyu Tamamladım, Çok Şükür Tankımda En Ufak Bir Sorun Yok, Bitkili Olduğu İçin, Arz Talep Dengeside Oturdu Haliyle, Canlı Doğuran Türleri Besliyorum. 
[/QUOTE]

Akvaryumunuzdaki canlılar su ortamına alışmış.Dışarıdan en son ne zaman yeni balık getirdiniz? Yada akvaryumunuzdaki canlıları birkaç gün başka bir akvaryuma götürün.Bakalım her iki durumdada sonuç nasıl olacak? Sadece azalan suyu tamamlayarak akvaryuma mineral eklersiniz.Akvaryum suyu buharlaşarak azalır ama o mineraller hala o suyun içindeler.Siz her yeni su eklediğiniz zaman bu mineral sayısı artmakta.Balıkarınız doğal olarak yaşadıkları ortama uyum göstermekte.Fakat dışarıdan gelen sizin su şartlarınıza uyum sağlamamış balık bu akvaryumunuzda çok zorlanacaktır.Yada sizin akvaryumdan çıkan bir balık benim akvaryumda kısa sürede ölebilir.Sizin balıklarınızın o akvaryumda sorunsuz yaşaması su kimyasının çok iyi olduğu anlamı taşımaz.Dışarıdan gelen her canlı doğuran sizzin akvaryumunuzda bkısa süre sonunda sağlıklı olarak yaşama amaçları olan üreme döngüsüne katılıyorsa lafım yok.Ama kuyruk büzüp sallanarak bir köşede bekliyorsa en kısa sürede dip çekimine başlayın..
[/QUOTE]

Sanırım bir yanlış anlaşma söz konusu, isterseniz konuya baştan sona bir göz atın.
[/QUOTE]

Yanlış anlama sözkonusu değil.Kişisel görüşüm tüm dünyada'da kabul edilen adına ister dip çekimi deyin,ister su değişimi deyin işlemin yapılmasıdır.Her zaman örnek alıp,akvaryumlarımızı benzetmeye çalıştığımız doğa bile bu su değişimini,su döngüsü ile mükemmel şekilde yapmakta iken suda yaşayan canlıların kısmi insan müdahaleleri ile yaşamlarını devam ettirmede sıkıntılar çekerken.tamamen insan kontrolünde olan akvaryumlardaki canlıların su değiştirmeden sağlıklı kalmaları mümkün değildir.İstisnalar kaideyi bozmaz..
[/QUOTE]

siz konuyu yeterince okumamışsınız, bir kere konu da su değişiminin gerekli olduğu ifade edilmiştir zaten karşı çıkılan dip çekimidir, ikisi birbirinden ayrılmıştır yani 
[/QUOTE]
Adı su çekimi yada dip çekimi olsun hiç fark etmez.Sonuçta akvaryumdan ister yukarıdan ister dip'ten mutlaka su değişimi gereklidir.İsimlere takılmayın..
[/QUOTE]

Burada ister dipten deyince bildiğimiz manada dip çekimi dışında başka bir şey gelmedi aklıma, anlaşılmışsa mesele yoktur.
[/QUOTE]
Benim anlatmak istediğim fikri farklı kelimeler kullanarak bana  anlatmaya çalışıyorsunuz  ve bunu neden anlamamakta ısrar ettiğimi soruyuorsunuz.Şu yukarıda yazdıklarıma birdaha bakmanızı ve bana yazdığınız mesajı tekrar okumanızı şiddetle size tavsiye ediyorum.Bildiğimiz manadaki dip çekiminden ne anladığınızı bilmiyorum ama şimdi bunuda yazsam muhtemelen aynı kulağı farklı ellerimiz ile tutacağımızdan emin olduğum için konuya burada kendi açımdan son noktayı koyuyorum..
senior2014-12-20 20:22:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kutay3757Çevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 171
kutay3757Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2015 22:53
Dip çekimi gereksiz görülse de 1 hafta önce yaptıktan sonra suyun rengi sarımsıydı. 1 haftadır su olduğu bile belli olmuyor ve mücevherlerin renkleri epey bir güzelleşti. Dip çekimi yapmadan önce gri renktelerdi hepsi.  Rüzgardegirmeni2015-01-14 10:34:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2015 23:27
[QUOTE=kutay3757]Dip çekimi gereksiz görülse de 1 hafta önce yaptıktan sonra suyun rengi sarımsıydı. 1 haftadır su olduğu bile belli olmuyor ve mücevherlerin renkleri epey bir güzelleşti. Dip çekimi yapmadan önce gri renktelerdi hepsi.  [/QUOTE]

Balık dışkılarında Amonyum bulunmaz. Akvaryumumuzu zehirleyen şey ise Amonyum ve türevleri olan Nitrit, Nitrattır.

Oturmuş bir bakteri döngüsü varsa elimizde kalan tek tehlikeli atık Nitrat olacaktır. Nitrattan kurtulmanın tek yolu su değişimidir.

Yukarda saydığım zehirlerin hiç bir akvaryumun dibinde birikmez. Hepsi akvaryumun her köşesine yukarısı aşağısı fark etmeksizin homojenize olarak dağılmıştır. Yani eşit miktardadır.

Suyu nerden çektiğinizin hiç bir önemi yoktur. Fakat sürekli dip çekimi yaparsanız sağlıklı oturmuş bakteri döngüsünden mahrum kalacağınızdan Akvaryumunuzda en tehlikeli birincil atık olan Amonyum birikmesi oluşacaktır. Ve sürekli olarak daha sık su değiştirmek zorunda kalacaksınız. Balıklarınız Nitratı bir şekilde tolere edebilir. Edemediği Akvaryum içinde sindirilir. Yine de eninde sonunda bir su değişimi şart olacaktır. Fakat siz kendinizde belirtiğiniz gibi Sizin akvaryumunuzda Amonyum birikmesi oluyor. Ve siz suyu değiştirdikçe kendi kendinize bir kehanet gerçekleştiriyorsunuz. Bunu da dip çekimine bağlıyorsunuz.

Suyu yine değiştir. Ama dipten çekme. Bakalım ne olacak? Siz hala fark var diyorsanız. Neden olabilceği konusunda teknik ayrınıtıyı vermenizi istiyorum.

Dip çekimi yapmazsanız ne olur. Akvaryumunuza hiç bir zararı olmayan Balık dışkılarınız zamanla dibe çöküp burda faydasını sayamayacağım kadar çok olan bir tortu katmanı oluşturur. Özellikle bu tortuda yaşayan çok nadir bakteriler zaman içinde akvaryumunuzdaki Nitratı bile absorbe edebilir hale getirir.

Sonuç olarak tabi ki su değişimi şarttır. FAkat bunun dipten yapılması akvaryum içindeki bakteri döngüsünü sarsabileceğinden sakıncalıdır.

Dipten çekiyorum balıklarım daha güzelleşiyor ise hurafedir. (Olmadığını düşünüyorsanız lütfen doyurucu bilgiler ışığında teknik olarak nedenlerini de yazın ki bizde bilmiş olalım.)

Saygılarımla.
Neontetra2015-03-05 23:28:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2015 16:54
Dip çekimini savunan ve dip çekimi zararlı diyen arkadaşlar için birbirlerine izah etmekte zorlandıkları bir noktaya değinmek istiyorum.

Bazı chiclid balıkları kumu kazmaktan ve kum ile oynamaktan hoşlanıyorlar. Bu tip balıkların bulunduğu akvaryumlarda taban sürekli kazıldığı için tabanı karıştırarak dip çekimi yapılmasa bile amonyak ve organik fosfat birikimi olur. İki tarafın anlaşamadığı nokta da sanırım burası.

Kör dövüşü yapmak yerine tartışmayı bu minvalde geliştirip çözüm önerileri getirilirse sanırım daha yararlı olacak.
Acil Stop2015-03-10 16:55:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir