yunus besliyorum yardımınıza ihtiyacım var


erk_fenerbahceÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2014
İl: Nigde
Mesaj: 18
erk_fenerbahceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 13:01
Merhaba arkadaşlar bende yeni başladım balık beslemeye .
Balığımın cinsi yunus ve sarı prenses.
Akvaryum boyutum : Boy : 90 En:40 Yükseklik : 45
İçinde 1 tane sarı prenses (erkek) 10 tane yunus var 5 i erkek 5 i dişi bazı sorularım olacak sizlere.
Yeni başladığım için fazla bilgim yok sorularıma cevap verirseniz çok memnun olacağım .

1) Balıklarıma yem olarak ne tavsiye edersiniz ?

2) Gece yatarken iç filtrenin hortumunu tıkıyorum pamukla sesi komple kesiliyor ama motor çalışıyor bu balıklarıma bir sıkıntı verir mi ?

3) Gemi ne aralıklar ile atmalıyım ve ne kadar yem vermeliyim ?

4) Gece lambalarını kapattıgım zaman balıkların rengi koyu mavi rengini
alıyor acaba sürekli açıkmı kalıcak lambası ?

5) İç filtrem 3 kademeli en üstteki pislikleri çekiyor 2.si az çekiyor 3.sü hiç çekmiyor gibi birşey filtremde sorun mu var ?

6) Isı değerim 26 derecede normal midir ?

7) Su değişimini ne sıklıkla ve nasıl yapmalıyım ?

8) Salatalık veriyorum arada bi sakıncası olur mu ve hangi aralıklarla vermeliyim ?

9) Akvaryumun dibindeki balık pisliklerini nasıl temizlemeliyim iç filtre çekmiyor ?=

10 ) Akvaryumumda kapak yok bir sıkıntı olur mu ?

11) Balıklarımı aldıgımın ikinci günü balıklar dairesel hareket çizerek çiftleştiler ne zaman agzına yavru alır ?

erk_fenerbahce2014-04-05 16:12:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

S0nerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 141
S0nerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 15:29
Merhabalar hemen sorulara geçeyim;
1)canlı yem tavsiye ederim tabii ki. Fakat alma imkaniniz yoksa ben jbl hem normal hem bitkisel yemlerini kullaniyordum. Tavsiye ederim. Ayrica kurutulmus kan kurduna da bayilirlar.
2)Dogru anladiysam pamugu tikiyorsunuz ve filtre hava vermiyor sadece cekim yapiyor. Eger her sabah uyandiginizda pamugu cikaracaksaniz sorun olmaz. Ama aksi halde oksijensizlikten balik ölümleri bile olabilir.
3)Eger gunde bir kez yemleyecekseniz 2 dakika icinde bitirecekleri miktarda yem atmanizi oneririm. Sabah aksam yemleyecekseniz 1er dakikada bitirebilecekleri kadar yemlemenizi tavsiye ederim.
4)Ah ozlemisim yunuslarin o renk degisimini. Bu sorun degildir ve sakın ha geceleri uyurken isiklarini acip uyumayin. Sabah gunes isigi gece akvaryum isigi derken bu baliklar ne zaman uyuyacak?
5)Net bir sey soyleyemeyecegim filtreleri iyi bilen bir arkadas yorumlarsa daha iyi olur.
6)idealdir.
7)su degisimini ve 9. soruyu burda yanitlayayim. Oncelikle mutlaka dip cekimi dedigimiz seyi ogrenin ve uygulayin. Dip cekiminde mantik şudur; dipte kalan yemler pislikler bir hortum araciligiyla cekilir ve hortumun diger ucundaki yere(kovaya, plastige, baska bir kaba) aktarilir. Bu islemi yaparken tabii suyunuzu da cekmis olursunuz. %20-%30 suyu cekmenizi oneririm. Hem suyunuz degisim ve sirkulasyon icerisinde olur hem de akvaryumunuz temizlenir. Dip cekimi sarttir mutlaka forumda arastirin cok cok sayida konu var.
8)Benimkiler salatalik yemiyordu ama sizinkiler yiyorsa iyi haber. Salatalik gibi bitkisel seyler baliklarinizin sindirim ve bosaltiminda yardimci olacaktir. Benimkilerde mi yoksa salataliklarda mi sorun vardi bilmiyorum ama ben bitkisel yem kullanmak zorunda kaliyordum.
9)7de cevapladim.
10)Olmaz. Su daha cok buharlasir ama bu sorun degildir.
11)Valla daha 2. Gunde ciftlesmeleri cok zordur cunku o gunlerde yunuslar yeni akvaryum stresinde olurlar. Ama eminseniz ciftlestiklerinden soyle aciklayayim; disiler 2 haftada yumurta alirlar agizlarina. Kulucka sureleri tamamlaninca da kusturmak gerekir. Ama bu verdigim sureler uygun ortamlarda gecerlidir.
12)Bu 12 de nerden cikti demeyin bir tane de ben ekleyeyim istedim. Erkan Bey akvaryumunuz 10 yunus hatta 1 tane de sari prenses icin yetersiz kaliyor. Tankinizi buyutmenizi veya balik sayinizi azaltmanizi oneririm. Cunku kucuk akvaryumda hem ureme olmaz hem baliklar saglikli buyumez, streste olurlar ve yer sıkıntısından birbirlerine çatmaya baslarlar. Hele bir de yunus gibi bir balik besliyorsunuz -ki bu baliklar icin akvaryum ne kadar buyuk olursa o kadar iyi, o kadar iyi kafa yaparlar.
13)Telefondan yazdigim icin turkce karakter kullanamadim genel olarak. Kusura bakmayin.
Saygilar...S0ner2014-04-05 15:30:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erk_fenerbahceÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2014
İl: Nigde
Mesaj: 18
erk_fenerbahceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 16:11
Soner bey cevaplarınız için çok teşekkür ederim ben bir kaç araştırma yaptım bu yunusları elimden çıkarmayı düşündüm çünkü akvaryum boyutum çok yetersiz 160 litrelik bir akvaryumda neLer besleyebilirim etçil olabilir hem etçil hem otçul olabilir cıvıl cıvıl renkli olabilir siz neleri tavsiye edersiniz konuma verdiginiz cevaplardan ötürü çok teşekkür ederimm ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

S0nerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 141
S0nerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 17:32
Rica ederim ne demek.
Eger yeni akvaryum alamiyorsaniz yunuslari elinizden cikarmak kesinlikle en dogrusu olacaktir cunku 1 yunus icin minimum 40-50 litre onerilir. 10 yunus icin varın siz hesaplayin
Eger bu işte yeniyseniz size önerecegim grup canli doğuranlar olabilir. Ben tam bir lepistes hastasiyimdir cunku rengarenk olmalari ve surekli uremeleri beni benden alir. Bir de lepistes akvaryumuna yapilabilinecek bitki dekorlari da gayet guzeldir goze hos gorunur. Fakat yunustan sonra lepisteslerin boyutlari size cok kucuk gelebilir o yuzden baska canli doguranlari veya tamamen baska grup baliklari arastirabilirsiniz. Lepistes almak isterseniz 1e/3d oranini tutturacak sekilde 20-25 hatta 30a kadar cikarabilirsiniz sayilarini. Ama cok fazla lepistes almanizi onermem, cunku zaten 2-3 ay sonra akvaryumunuzda yeterli saklanma alani olursa onlarca lepistes yavrusu gezinip buyuyeceklerdir
Edit: Eger cichlidden devam etmek isterseniz 1 çift zebra(albinolarini cok severim ozellikle) iyi bir baslangic olabilir. S0ner2014-04-05 17:38:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erk_fenerbahceÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2014
İl: Nigde
Mesaj: 18
erk_fenerbahceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 18:05
Kesinlikle katıLıyorum size :) Bitkili Akvaryum istiyorum asLında renk renk güzeL oLur diye düşünüyorum LepistesLerLe beraber .. LepistesLer hangi süre içinde yavru vermeye başLar acaba ? Çok yavru veren bir cins midir ? sürekLi yavru alımı yapmak istiyorum ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 18:14
Erkan bey kardeşim, ben bir cichlid aşığı olarak lepistese sonradan başlamış biriyim. Okuduklarıma göre 30-45gün aralıklarla lepistes dişileri doğum yapıyor. Ben bir hafta kadar önce aldığım dişilerin birinden 2 gün önce yavru aldım, yüzüyorlar hepberaber. Lepisteslerde dikkat edilecek 2 husus var: 1-dişi-erkek oranı ve ideal su ısısı, 2-gerekli oranda bitkilendirme.. Tabi su değerleri konusunu da araştırmanızı öneririm, hangi balık hangi ph değerinde yaşar bilirseniz dekoru ona göre şekillendirirsiniz. Akvaryum hobisinde mantık şudur; beğendiğim balığı seçtim, şimdi bu balığın doğadaki yaşam koşullarını akvaryumda taklit etmem gerekiyor. Bu mantığı edindikten sonra doğal koşulları oluşturmaya kalıyor iş. Yani aydınlatma, su değerleri, su ısısı, dekor, yem seçimi vs vs, hepsi doğadaki yaşam alanını taklit etme mantığıyla seçilmeli.

Söylemeden geçemeyeceğim, Soner beye katılıyorum, o hacim o balıklara yetersiz.

İyi hobiler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

S0nerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 141
S0nerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 19:26
Makbule Hanım gerekli aciklamayi ziyadesiyle yapmis pek bir soze gerek birakmamis.

Erkan Bey siz de lepisteslere sicak bakiyorsaniz ve yavru alimi yapmak istiyorum diyorsaniz kesinlikle oneririm lepistes tanki yapmanizi. Makbule Hanim'in dedigi gibi yeterli bitkilendirme(yavrularin saklanmasi ve anaclarin gozunde yem olmayana kadar buyumeleri acisindan bitki son derece onemlidir) ve su sicakligi ayarlamalari yaparsaniz surekli ureyip yavru vereceklerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erk_fenerbahceÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2014
İl: Nigde
Mesaj: 18
erk_fenerbahceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 20:07
Çok teşekkür Ederim Verdiğiniz biLgiLer İçin Makbule hanım soner bey size bir sorum daha olucak elimde BİR TANE BOŞTA AKVARYUM VAR  GENİŞLİK : 50 cm YÜKSEKLİK : 40 DERİNLİK : 25 CM BU AKVARYUMDA LEPİSTES BESLEYEBİLİR MİYİM ACABA

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

isasaritasÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 50
isasaritasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 20:51
öncelikle yeni akvaryumunuz hayırlı olsun. sağlıklı balıklar dilerim. Balıklarınızın boyunu tam olarak bilemediğim için hacim konusunda kesin bir yorum yapamayacagım. fakat resimdeki renklerine bakarak stresli olmadıklarını söyleyebilirim. benim bildiğim genç damızlık yani ortalama 10-13 cm arası yunuslar için tane başı 8 ile 10 litre hacim yeterli diye biliyorum. boy arrtıkça 1 cm için yarım ile 1 litre arası suya denk gelecek şekilde hacim artırmanız hacmi artıramıyorsanız balık eksiltmeniz uygun olabilir. fakat bence ondan önce akvaryum ve su temizliği, dip çekimi, filtre temizliği ki iç filtreler haftada en az 3 kez temizlenmeli, yemlerin kaliteli ve katkısız olması daha önemli. canlı yemin faydası zaten tartışılmaz. su piresi ve artemia desteği vermenizi imkanınız varsa haftada 2 ya da 3 kez yoksa en az ayda 2 kez vermeniz üreme, boylanma ve kafa yapma açısından oldukça faydalıdır. iç filtrenizin tepkisi normal. alt taraflar daha az su cektiği için fazla kirlenmez. ama o da sirkülasyon yarattığı için nitrat oluşumuna engel olur. 
yemleme konusuna gelince bu konuda bende bir paylaşım yaptım dilerseniz takip edebilirsiniz. ama tavsiyem SONER beyin verdiği yöntemle belirlediğiniz miktarı ya da bir miktar daha fazlasını imkanınız varsa daha fazla sayıda öğünlere bölerek günde 4-5-6 defaya cıkarmanız. bu balıklarınızın boylanmasında ve yunusların kafalanmasında etki gösterecektir. arada birde ortalama 2 haftada 1 ya da yaklaşık sürelerde balıklarınızı 12 ile 18 saat arasında aç bırakmanız gelişim, sindirim ve kafa yapısı açısından fayda sağlayacaktır.su sıcaklığınız ise normal. ama 2-3 derece daha düşürmeniz 23-24 belki kademeli düşürerek 22 dereceler yunusların kafa yapmasında daha etkili. fakat bu seferde soğuk su beyaz benek parazitlerini etkinleştirdiği için metilen mavisi kullanmadan bu sıcaklıklara düşmemenizi tavsiye ederim. bu konuda da ceşitli paylaşımlarım ve ilanlarda bilgi paylaşımım mevcut. birde erkek sarı prensesiniz için bir dişi edinmeniz doğru olabilir. sarı prensesler biraz agreasif ve hareketli olduğu için yanlız kaldığında yunusları rahatsız edebilir. diğer bir tavsiyem ise mutlaka 1 ya da 2 adet cüce vatoz edinmenizdir. yoksa yeşillenme ile başedemezsiniz.
anlattıklarım tamamen gözlem ve tecrübelerime dayalı bilgilerdir. lütfen yanlışlık ya da hata olduğunu farkeden olursa beni de ikaz ederse sevinirim.
sürçü lisan ettiysem kusuruma bakmayın. herkese sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erk_fenerbahceÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2014
İl: Nigde
Mesaj: 18
erk_fenerbahceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 21:28
-İsa bey önceLikLe Soruma verdiğiniz iLgiden Ötürü Size Çok Teşekkür Ederim , Sarı Prenses zaten çok agresif oLdu tek başına büyük olan erkek yunusum iLe sürekLi kavga haLindeLer , 1 tane dişi sarı prenses alacağım pazartesi günü,
- Fakat Şu dediğiniz su ısısı azaLtma oLayına herkez diyor ki boşuna ısıyı falan düşürmeyin kafa yapmanız imkansız alakası yok balıkLarı üşütmeyin demişLerdi Balıkların anne babası kafaLı ise zaten kafaLı oLur diyorLar ?

-Bugün dip çekimi yaptım kovanın içine çektim hortumla bütün pislikleri o sırada içindeki suyuda çekti normal olarak o suyun hepsini lavaboya döktüm yeni su doldurdum döktüm çeşmeden dinlendirmedim bir sıkıntı oLur mu acaba ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

S0nerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 141
S0nerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2014 21:44
[QUOTE=erk_fenerbahce] Çok teşekkür Ederim Verdiğiniz biLgiLer İçin Makbule hanım soner bey size bir sorum daha olucak elimde BİR TANE BOŞTA AKVARYUM VAR  GENİŞLİK : 50 cm YÜKSEKLİK : 40 DERİNLİK : 25 CM BU AKVARYUMDA LEPİSTES BESLEYEBİLİR MİYİM ACABA[/QUOTE]

Erkan Bey besleyebilirsiniz tabii ki. Tavsiyem 2-3 erkek 6-9 disi olabilir 50 lt akvaryum icin.

İsa Beyin onerilerini ozellikle de yemleme taktiklerini dikkate almanizi tavsiye ederim.

Sorunuz/sorununuz olursa buradan veya özelden her zaman yazabilirsiniz.
Sağlıklı balıklar..

Edit: eklemeyi unutmusum. Lutfen 10 adet yunusu 160 litre akvaryumda beslemeyin Erkan Bey. Genellikle 300 litre ve ustu onerilir. Mevcut akvaryumunuzda 1e1d zebra bakabilirsiniz ve zebralar da es tuttuklari zaman cok fazla sayida yavru verebilirler. Veya illa malawi istiyorum diyorsaniz sari prenses alabilirsiniz. 1e3d olacak sekilde 160 litrelik akvaryumda yunuslardan daha saglikli sekilde yasarlar. Ama yunuslara bu sekilde yazik olur S0ner2014-04-05 22:11:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erk_fenerbahceÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2014
İl: Nigde
Mesaj: 18
erk_fenerbahceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2014 00:01
[QUOTE=S0ner] [QUOTE=erk_fenerbahce] Çok teşekkür Ederim Verdiğiniz biLgiLer İçin Makbule hanım soner bey size bir sorum daha olucak elimde BİR TANE BOŞTA AKVARYUM VAR  GENİŞLİK : 50 cm YÜKSEKLİK : 40 DERİNLİK : 25 CM BU AKVARYUMDA LEPİSTES BESLEYEBİLİR MİYİM ACABA[/QUOTE]

Erkan Bey besleyebilirsiniz tabii ki. Tavsiyem 2-3 erkek 6-9 disi olabilir 50 lt akvaryum icin.

İsa Beyin onerilerini ozellikle de yemleme taktiklerini dikkate almanizi tavsiye ederim.

Sorunuz/sorununuz olursa buradan veya özelden her zaman yazabilirsiniz.
Sağlıklı balıklar..

Edit: eklemeyi unutmusum. Lutfen 10 adet yunusu 160 litre akvaryumda beslemeyin Erkan Bey. Genellikle 300 litre ve ustu onerilir. Mevcut akvaryumunuzda 1e1d zebra bakabilirsiniz ve zebralar da es tuttuklari zaman cok fazla sayida yavru verebilirler. Veya illa malawi istiyorum diyorsaniz sari prenses alabilirsiniz. 1e3d olacak sekilde 160 litrelik akvaryumda yunuslardan daha saglikli sekilde yasarlar. Ama yunuslara bu sekilde yazik olur [/QUOTE]

yunusLarı böyLe besLiyor benim Arkaaşım aynı boyutta akvaryumda sıkıntı olmuyor yavru bile aldıgına şahit oldum nasıl oluyor anlamadım ben :S ne gibi sorunLarLa karşıLaşırım öLümLer gibi mi = 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

isasaritasÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 50
isasaritasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2014 00:42
Acik konusmak gerekirse hacim konusu dogduklari andan itibaren yetistikleri yere bagli diye dusunuyorum. Benim 60 litre yavru akvaryumumda yetistirdigim baliklarim hemen hemen 10 cm oldular. Buyumeleri ve kafa yapmalari inanilmaz hizli gerceklesiyor. Resimleri ilanlarimda mevcut. Ayrica gariptir ki yavru vermeye basladilar. Daha da garibi ayni kosullari sagladigim 300 litre akvaryuma aldigim kardesleri kayip verdi ve geri getirdigimde hayatlarina mutlu bir sekilde devam ettiler. Ama bi mmuddet sonra buyumeleri yavaslayacak hatta duracaktir. Simdilik mutlu ve huzurlular. 8 yunus ve 2 sp. Ayrica tavsiyemi onayladigi icin soner beye tesekkurler.
Dip cekimi icin devam etmenizi tavsiye ederim. Haftada en az 1 2 kez. Dinlenmemis su aliskin olmayan baliklarda halsizlik istahsizlik stres ve agreasiflik gibi olaylara sebep olabilir. Su bekletme imkaniniz yoksa ufak ufak degisimlerlerle alistirmaniz iyi olur. Hacmi buyutemiyor ve yunustan vazgecmek istemiyorsaniz litre/sayi hesabina uyumak faydali olur. Baliklar yavrudan ayni koloni ise birbirlerine zarar vermez. Ama degilse alisana kadar kesinlikle ac birakmayin. Akvaryum temizligi, hava ve oksijen takviyesi, dogru miktar ve duzenli besleme, canli yem takviyesi hacim sikintisini bir nebze unutturacak baliklara huzur ve rahat saglayacaktir.
Sicaklik konusuna gelince. Hayvanlar sicaklik sartlarina, ac kalma ve yem bulamama ihtimaline, mevsimlere ve ureme donemlerine gore yag depolarlar. Bu icgudusel ve metabolik bir olaydir. Bkz. Vikipedia. Yunuslarda kafa denilen olayda biriken yag bezeleridir. Bu yuzden suyun soguk olmasi, zaman zaman ac kalma ki haftada birgun yemleme saatlerini degistirmek ve takip eden haftayi o saatlere gore beslemek ve haftada ya da 10 gunde bir 12 ila 18 saat arasi ac birakmak yag depilamayi tetikleyecektir. Dedigim gibi soylediklerim gozlem ve tecrubeye bir kismi ise bilimsel gerceklere dayanmaktadir. Soylediklerimi aliskin olmayan baluklara bir anda uygulamak dogru olmaz. Alistirarak ve yavas yavas gecis saglanmalidir. Ve tekrar ediyorum soguk su bazi parazit ve bakterileri tetikledigi icin en azindan metilen mavisi kullanmadan isiyi dusurmeyin. Ayrica her su degisiminde iyotsuz kaya tuzu kullanmayi ihmal etmeyin. 50 litre degisime 1 yemek kasigi oraniyla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir