Zemzem ile olurmu dersiniz?


lefkeleeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 187
lefkeleeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2014 21:06


Merhabalar, Yaklaşık 4 yıldır akvaryum ile uraşmaktayım çocuklukta lepistes bakmış ve son yıllarda cihlid türlerine sarmış durumdayım. Bu durum ticari görüşümle birleşerek küçükte olsa 3500 LT kapasiteli hobihane yapmama sebep oldu. fakat üretim bir yana bunun yanında ilginç şeylerede heves ediyor ve denemek istiyorum.
pek çok şey uygulanmış ve denenmiş durumda çaylı sudan ceviz yaprağı gibi pek çok şey akvaryumdaki dengeyi kurma çabasında kullanılmış fakat benim hep merak ettiğim acaba Zemzem suyunda balık yaşarmı?

Bilindiği üzere zemzem suyu hiç bir bakteri içermeyen çoğu araştırmalar sonucunda dünya üzerinde şüphesiz tüketilebilmesi için çok kesin kullanılabilir denilmiştir. Fakat zemzem suyunu sürekli tüketen birisi diyer kaynak suları gibi sular tükettiğinde lavabo ihtiyacı duymazsınız ve zemzemi ancak terleme ile atabilirsiniz. Ayrıca zemzem suyu diyer sulara karıştığında mayalanabilir.

Balıklardaki tepkisi acaba ne tür olur? yeni yetiştirilen yavruları bu atmasforde yaşatsak onları tekrar zemzem suyu olmayan bir akvaryuma alsak ne tip bi tepki verir. sizlerin görüşleri nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çelebiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 1799
çelebiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2014 22:35
Linkteki makalenin son sayfasında analiz değerleri var. Nitrat biraz fazla. Özellikle hassas balıklar için pek iyi olmayacaktır. Diğer minerallerde de çeşme suyuna göre farklılıklar var. Ne kadar etki edeceğini bilemiyorum.

http://faculty.ksu.edu.sa/khounganian/Interns%20Seminar/Zamzam-waterpublicationarticle.pdf


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 18:12
Mahmut bey,

ben kullanmamış olsam da çaylı su, ceviz yaprağı vesair şeylerin akvaryumda kullanılmasının belli bir bilimsel mantığı bulunmaktadır.
Bunlar öyle rastgele denenip seçilmiş ürünler de değildirler. Mesela birisi çaydaki kafeinden yararlanmak için çay önerir, diğeri ceviz yaprağındaki tannik asitin ph ı daha stabil yapabilmesi için tercih eder vesair. Yani bu tür şeyleri kullanmanın belli bir mantığı vardır ve öyle rastgele herhangi bir şey denenip bu iyi geliyor denilmemektedir. Yani bu tür şeyleri deneme yanılma gibi görmeniz biraz hatalı bir durumdur ve zemzem deneme fikriniz de bu açıdan bakılırsa çok mantıksızdır.

Önce şunu yazayım, zemzem öyle sanıldığı gibi kutsal bir su da değildir. Tabii insanların uydurmaları ile kutsallaştırıldığı doğrudur. Ancak defalarca aratıp tartattım Kuran'da zemzem diye kelime dahi geçmemektedir. Yani Allah'ın kutsal demediği birşeye kutsal nasıl denebilir orasını ilahiyatçılar açıklasınlar. Diğer taraftan zemzemin çıkışı konusunda birbiri ile çelişik çeşitli rivayet ve hikayelerden başka herhangi dini temeli olan bir bilgi de bulunmamakta.
Yani dinimize göre Allah, bize bu su iyidir şifadır bu sudan iyi bir su yoktur, vesair demiyor, bilginiz olsun.

Diğer taraftan, kimi internet ortamlarında vesar bu suyun çok şifalı olduğu, yok ezan okununca parladığı, yok efendim tuvalete çıkartmadığı, hiçbir bakteri içermediği ve sizin de yazdığınız gibi diğer suları mayaladığı vesair gibi safsatalar yer alabilmektedir.

Konuyu görünce Selçuk beyin eklediği çalışmaya baktığım gibi internetten birçok kaynaktan çeşitli bilgiler de edindim. Bakın size ilginç bir şey yazayım, mucize diye lanse edilen bakteri olayı varya nasıl oluyor biliyormusunuz. Zemzemi araplar UV ile filtreliyorlarmış da ondan. Yani suda o biçim bakteri var da, uv ile filtrelemişler, sonra pazarlarken bu suda bakteri yoktur diyorlar, sonra bizde ne mucize ya suda hiçbir bakteri bulunmuyormuş diyoruz.
Sular genellikle 3 şekilde dezenfekte ediliyor. Klorlama, ozonlama, ve Uv ile.
Şimdi dinsizler aksini uydurmuşlardır vesair düşünmeyin bu yazdıklarım kesindir, yani nasıl kesin oluyor şöyle kesin. Bir suda nitrat varken bakteri olmaması mümkün olur mu? olmaz. Peki aynı suda bir de 0,1ppm amonyak varsa ne olacak. Zemzem de 0,1mg/lt amonyakta varmış. Yani bu suda bol miktarda organik atık var, ve nitrat organik atıkların bakteriler tarafından giderildiğinin işareti, yani fazlasıyla bakteri olur o tür sularda. Diğer taraftan okuduğum bazı makalelerde sudaki çok zehirli arsenik miktarının, dünya sağlık örgütünün güveli dediği sınırın 3 kat üzerinde olduğu gibi bir durum da var bilginiz olsun. Tabii ben arsenik falan fazla anlamam ancak biz hobiciler ca mg hco3 amonyak nitrat vesair parametrelerden az çok anlarız. Bir suda nitrat nasıl yükselir az çok biliriz.
Aşağıya zemzem, İstanbul kağıthane şebeke suyu ve Tanganika gölünün bazı parametrelerini ekleyeyim.

                         zemzem      İstanbul     Tanganyika
Na...................     133            20             60
Ca...................      96            46             13
Mg...................      38             6             40
K....................      43             2             18
HCO3.................     195            70            300
Cl...................     163            40             28
NO3..................     124             2              0
SO4..................     123            55             10
PH...................       8             7              9
TDS (840ppm)ms olarak    1300           450            600

Tablodaki hangi bütün parametreler hakkında birçok şey yazabilirim ancak kısa bir değerlendirme yapayım.
Göreceğiniz üzere zemzem suyunda tüm parametreler çok yüksek bu ne demek. Yani saf suyun içinde çok şey çözünmüş, yani oldukça tuzlu bir su. Bu tür sulara acısı deniyor. Nitrat daha az olsa idi belki bazı acısu balıklarına bakabilirdiniz. Neden bütün değerler çok yüksek, çünkü bu su bir yeraltı suyu. Yeraltı sularında, fazla temastan dolayı tuzluluk artar da ondan dolayı bu değerler hep yüksek. Diğer taraftan bu yeraltı suyuna organik atıklar karışıyor ve bu suda organik bir kirlilik var.

Kısacası bu sudaki ne kalsiyum, ne nitrat ne başka bir parametre bizim tatlı su akvaryumlarında baktığımız balıkların tolere edebileceği bir değerde olmadığı gibi, tabloda gözüken ve diğer taraftan amonyak, arsenik vesair parametreler de insan sağlığı açısından da bu suyun pek riskli olduğunu göstermektedir. Mesela klorür diyelim, araştırın bakın tatlı suda klorür esasen bir kirlilik ölçüsüdür. Bilim adamları bir suyun ne kadar kirlenmiş olduğunu, özellikle azot (amonyak nitrit nitrat), fosfat, klorür gibi parametreleri ölçerek anlıyorlar. Yani bir tatlı suda klorür biraz fazla ise ve bu suya deniz suyu vesair de karışmıyorsa anlayın ki bir kirlenme var. Azot varsa anlayın ki organik bir kirlenme var.

Ben her ne kadar bunları yazmış olsam da tabii siz yine de bir deneyin, ancak balıklarda denemeden önce (çünkü balıklarınıza yazık olabilir) önce bol miktarda bir zemzem için, tuvalete çıkıp çıkmadığınızı bakıp, hakikaten çıkmıyorsanız o zaman suyun kutsallığına inanıp balıklarınızda denersiniz.

Saygılar.

Bazı notlar ekleyeyim.
-Tanganika oldukça tuzlu bir göldür su parametreleri birçok suya göre biraz ilginçtir yani. Normalde mesela bir batı amazon suyu olsa idi o parametrelerin çoğu sıfıra çok daha yakın olur. Mesela 3ppm kalsiyum, 1ppm sodyum, 5-6ppm klorür gibi oluyor. Bikarbonat 20-60 gibi.
- Bikarbonatı dkh olarak anlamak isterseniz hco3 rakamlarını 18 e bölebilirsiniz.
- Bir de sakın ph a bakmayın, ph içlerindeki en önemsiz parametre olup esasen kendisi birçok şeyin bir sonucudur. Özellikle kh sonucu olmakla beraber, diğer asidik etki ve suda bulunabilecek asit tamponları ile ilgili bir sonuçtur.ringo2014-12-15 19:06:09

Beğenenler: [T]198587,DogukanKosem[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198587,DogukanKosem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lefkeleeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 187
lefkeleeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 20:00
suyun içeriğini ölçmemiştim daha dorusu böyle bir imkanım yok. Verdiğiniz ölçülere göre çoğu deyerler istanbul sularına oranla 4 ila 5 misli fazla. Allahın hikmeti ise 1 bardakta 1 oran alıyorsak zemzem ile 1 bardakta 5 oranı birden alıyor olmamız fakat bu işin bir sırrına hiç açıklık getirmemişsiniz ki beni en çok böyle anlamama sebep kılan zemzemin içindeki kristallerin verdiği tepkimelerin farklı olması. bence bu bu şekilde bir tablo ile kolayca sevap verilebilcek bir iş değil. balık suda yüzmeseydi deniz hayvanı demezdik demek gibi kesin bir cevap oldu. ama bunu daha yakından farklı canlılar ile araştırıcam ve deniycem.

Not: zemzem aşılanabilir, bu sayede her nekadar aşılansada o suda bence bazı şeyler yetersiz kalıcaktır. taklit etmiş dahi olsa sudaki mineral farkı balıkta başka olucaktır. 


yalçın bey amacımız zemzem suyundan bir şifa aramak değil. amaç bu suyun başka olmasına rağmen balığın bu kutsal suda vereceği bir tepki. yani ona bir yuva kurmuyoruz aksine balın renk hastalığındaki tepki gibi faktörleri denemek. Rabbimin verdiği mucizeyi onlar üzerinde görmek istedim. bunu denemek yada görceğim tepki her ne olursa olsun Allah ile olan bağımızı koparmaz aksine ona olan bağlılığımızı bu mucize ile tastik etmiş oluruz, hamd ve şükrümüzde aksine artar. vuslat2015-02-14 00:09:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2014 18:42
Mahmut bey,

Öncelikle yukarıda yazdıklarımı bir tepki gibi düşünmenize üzüldüm, ayrıca amacım sizi kırmak veya üzmek olmadığı gibi bu şekil bir alınganlığa yol açtıysam özür dilerim. Sizin halisane niyetlerle denemeler yapmak isteğinizi anlıyorum, fakat önünüzde duran verilere bakmazsanız, insanların uydurduğu yalanları görmezden gelirseniz, mesela hac farzı yerine getirilirken kabenin yanından çıkan bu suyu içmenin neden haccın bir parçası olmadığını sorgulamazsanız, Kuran da zemzem kelimesi dahi  geçmiyorken, düşünme ile bakma ile görme ile yüzlerce ayet geçmesine rağmen, zaten önünüzde bir mucize olarak duran suyu görmezseniz, akvaryumda dönen tabanda dönen olağanüstü denge ve mucizeleri arayıp görüp anlayamazsanız, kısacası önünüzde duran mucizeleri görmeyip de, esasen kirli olan bir sudan mucize beklerseniz bu olmaz. 

Bildiğiniz gibi burası bir akvaryum formu olması itibari ile esasen yazabileceğim bir çok şeyi, konunun sanki bir dini tartışma ortamına dönmemesi adına yazmaktan özellikle imtina ettiğimi belirtmek isterim. Ancak şundan emin olun ki, dini bilgim bu konuya yazdığım su kimyası bilgilerimden biraz daha fazlacadır. Elhamdülillah kendimce iyi de bir müslümanım.  Ancak Irak taki Suriye Arabistandaki veya atıyorum dünyanın herhangi biryerindeki müslümanın diyen herkes gibi müslüman da değilim, hele ülkemizdeki gibi hiç değilim, adam bir kere Kuran ne diyor diye bakmamış, anlamını okumamış müslüman oluyor ve üstelik işine gelmeyen birşey söylendiğinde kendini çok inançlı sizi de gizliden gizliye dinsiz ilan ediyor. Var mı öyle yağma. Yok tabii. 

Bilindiği üzere zemzem suyu hiç bir bakteri içermeyen çoğu araştırmalar sonucunda dünya üzerinde şüphesiz tüketilebilmesi için çok kesin kullanılabilir denilmiştir. Fakat zemzem suyunu sürekli tüketen birisi diyer kaynak suları gibi sular tükettiğinde lavabo ihtiyacı duymazsınız ve zemzemi ancak terleme ile atabilirsiniz. Ayrıca zemzem suyu diyer sulara karıştığında mayalanabilir.

Yukarıda sizin mesajınızdan alıntıladığım yazı, herhalde internet ortamından edindiğiniz bilgilerdir.
Ancak bu bilgileri sorgulamadan inanmanız ve yukarıda eklediğim bilgilere rağmen bir tablo ile açıklanacak şey değil diye düşünmeniz, diğer taraftan hala kristal vesair biryerlerinden mucizeler beklemeniz, vardır bir hikmeti demenizden kaynaklandığını anlayabiliyorum.  Dolayısıyla işin kendinizce bir inanç boyutu vardır ve sizi bu konuda yadırgayamam, ancak o yazıları ilk yazan şeytanların bilerek yalan yazdığını söylememiz ve bunlara kızmamız olağan olsa gerek.

Bakteri mucizesinin nasıl gerçekleştiğini yukarıda yazmıştım. 
Şimdi sizin kafanıza takılan kristale geçelim. Bunu uzun uzadıya yazamam şimdi size iki tane link ekleyeceğim, 
http://www.youtube.com/watch?v=3nnDSADh1y4
http://yalansavar.org/2011/07/05/suyun-gizli-mesaji/

ilk eklediğim videonun 3 bölümü var, üçünü de izleyin,
sonrada ikinci linkteki yazıyı da okuyun ama.

Bunları izleyip yazıyıda okuduysanız, alıntıladığınız yazıdaki uv yalanının yanında kristal ve maya yalanını da anlamış oldunuz.

Şimdi o alıntıdaki başka bir cümleye geçelim.
 çoğu araştırmalar sonucunda dünya üzerinde şüphesiz tüketilebilmesi için çok kesin kullanılabilir denilmiştir.

Ne demek ÇOĞU araştırmalar sonucunda. Lafa bak yaaa.... Çoğu araştırmalar sonucunda
Mahmut bey, siz bir yazıyı okuduğunuzda birşey anlarsınız ben başka bir şey anlarım. Ben bunu okuyunca ne anlıyorum yazayım.  Suyun kullanılabilir olup olmadığı tartışılmış da, suyu aklamak isteyenler para ile kimilerinden rapor almışlar da onu özetliyor o cümle. 
Cümlenin sonu ise aslında şunu söylüyor, tüketilebilmesi şüpheli aslında da, ancak kesin olarak kullanılabilir demiş raporu verenler. 

Lavabo ihtiyacı konusunda birşey yazmaya gerek yok, test etmesi kolay, test edersiniz olur biter. Ancak tuzlu bir su içince, mesela denizde nasıl susuzluktan ölünüyor vesair biraz araştırın. Yani su tuzlulaştıkça vücudun tuzu atmak için ne yaptığını biraz araştırın cevabı test etmeden de bulursunuz.

Turan bey, diğer taraftan cevabi yazınızda yazdığınız 5 misli fazla alıyoruz açıklık getirmediniz dediğiniz hususda da açıklık var. Yeraltı sularının tuzluluklarının fazla olduğunu yazmıştım. Tuz sadece nacl değildir. Cacl de bir tuzdur mesela. Bu suda çözününce bol miktarda kalsiyum ve klorür iyonları bırakır gibi. Fazlalığı makbuliyet kabul ederseniz mesela maden sularında 300ppm kalsiyum bulunabiliyor. Yani birşeylerin fazla olması iyi birşey değil. Tabii belli bir hadde kadar. 
Çok uzun yazmak istemiyorum, şöyle kısaca belirteyim, dünyanın en makbul en iyi suları, temiz bir havası olan bölgede yağan yağmur suyunun, yüzey sularından alınan halidir. 
Yeraltı suyu ile mesela zemzemle çiçeklerinizi sulasanız, içindeki tuzluluktan dolayı 5-10 sulamadan sonra çiçekleriniz ölür. Zaten öyle olmasaydı zemzem kuyu veya kuyularının etrafı yemyeşil olurdu. 

Kısacası mevcut parametrelere göre bu su iyi bir su değil. Belki zemzem yani yeraltı suyu kaynakları insanlar tarafından kirletiliyor veya  tarım vesair gibi bir durumda toprağa bilinçsizce eklenen bazı gübreler vesair bu suya karışıyordur. Belki 1000 sene evvel çok iyi bir su idi de sonraları kötüleşti vesair ancak bu suyun mevcut halinin mevcut durumu hakkındaki bilimsel verileri görmezden gelip insanları kandırmanın bir alemi yok. 
Şimdi ben bunu anlayıp biliyorsam, Allah'ımız da zaten biliyorsa, Allah ın bildiğini kuldan saklayacak halimiz de yok. Olayı bu şekil değerlendirirseniz sevinirim.

Saygılar. 

 







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lefkeleeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2011
İl: Bilecik
Mesaj: 187
lefkeleeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2014 19:25
hocam ben kendim bizzat mayaladım çeşme suyu ile demedim ki bunu bir ben değil çoğu kimse yapmış. ayrıca aynı evde hiç suyun içine zemzem kattığımı bilmeyen ailemden biri sudan içmiş ve suyun tadı başka gelmiş. döksemmi diye düşünüp bana sordu. bende zemzem döktüm dedim. yani bu durumda suyun tadının değişmesine olanak kesinlikle ispatlanmış. uzun uzun yazmanız açıklayıcı değil. zemzem dinen efendimiz tarafından da bizzat anlatılmıştır. tüm dünya bilimi gelsin söylediklerinizi tek geçerim. genede sağolun. 

Beğenenler: [T]241587,RUTBELI[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çelebiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 1799
çelebiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2014 00:02
Konunun akvaryum hobisi ve tekniği ile ilgili tarafında kalırsak iyi olacak. Forumda din bütünlüğü testi yapamayacağımız için tartışma uzar gider. Kırılan kırılır, üzülen üzülür.

Detaylı bilgi edinmek isteyen arkadaşlar zemzem araştırmaları kurumunun web sitesini ziyaret edebilir. Arapça değil. İngilizce bilmeniz veya çeviri araçları kullanmanız yeterlidir:


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2014 23:21
Türk Standartlar Enstitüsü TS-266 kodlu standarta göre 1. sınıf sularda nitrat seviyesi 25mg/L'den küçük olmalı, 2. sınıflarda ise 50'den küçük olmalıdır. İzin verilen üst değer dünya sağlık örgütü, avrupa birliği ve tse'de 50 mg/L'dir. 
Kaynak: 
http://www.waterboss.com.tr/upload_file/TS266.pdf
http://ketsaritim.net/su-aritma-sistemleri/276/TS-266-ve-Su-Standartlari.html

Tetra firması balıklar için bu değerin 40mg/L'nin altında olmasını önermektedir.
Kaynak: http://www.tetra-fish.com/aquarium-information/ideal-aquarium-temperature-water-quality-maintenance.aspx

Kral Suud Üniversitesi'nin ölçümüne göre zemzem suyunun nitrat seviyesi 124.8 mg/L'dir. 
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Zamzam_Well

İstanbul'un en kötü suyunda bile nitrat 3.64 mg/ltnin altında.
Kaynak: http://www.iski.gov.tr/Web/UserFiles/File/su_kalite_raporu/pdf/sukalite_kasim2014t.pdf

Konunu inançsal boyutu bu forumu ilgilendirmemektedir, zaten forum kuralları bu konuda oldukça açıktır. Olayın bilimsel yönüne gelirsek Zemzem suyundaki nitrat seviyesi balıklar için kabul edilen değerin üzerindedir, balıklarınızın sağlığı için onları bu suya koymayın. İstanbul'un suyu kaliteli.

bjkalley2014-12-18 23:24:29

+1: [T]206907,AhmetKaymakoglu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karaefeÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2009
İl: Bursa
Mesaj: 788
karaefeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2015 21:36
Herkese selamlar. Herkesin görüşünü saygı duyarak okudum. Fakat konuyu açan arkadaşımız bunun böyle bir tartışmaya sebep olacağını düşünmemiş. Kendisi sadece bir deneme yapmak istemiş ve fikir sormuş bizlere . Yorumlarımızı hobi üzerine sürdürmek önerisindeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2015 22:24
Merhaba.
 
Önceli mesajlarda Refet Beyin açıklaması ve konu hakkındaki yorumunu bir kez daha gözden geçirmenizi rica ederiz.
 
KOnu akışını değiştirip farklı boyutlara taşıyacak mesajlar silinmiştir. Durumun devam etmemsini rica ederiz.
 
saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TacettinÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 148
TacettinÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2015 22:45
Konu uçmuş gidiyor. Polemiğe girmenin manısı yok. Arabistan'da Zemzem suyunu kim bilir nerelerde kullanıyorlardır. Dinimiz bilime yön vermiştir. Bence denemekte bir zarar yok. Farklı renklerde 2-3 tane balık bu suya konulup gözlenmeli. Aklımda bulunsun denk geldiğim ilk yerde alıp deneyeceğim.
tcttn2015-02-13 22:47:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KillLaKillÇevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2013
İl: Bursa
Mesaj: 68
KillLaKillÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2015 23:58
Denenmesinde fayda görmüyorum. Su değerlerinden çok anlamam ama ilgili kişiler değerler konusuna açıklık getirmişler. Kaynağı ülke dışında olan bir suyun hobinin gelişimine faydası olmayacaktır. vuslat2015-02-14 00:05:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmutAydnÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 688
UmutAydnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2015 01:29
Su değerlerine bakıldığında bitkiler için fevkalade olduğu anlaşılıyor. Bir bakıma şey gibi. Fakat bence de canlılar üzerinde denenmemeli. Çöl ortamı göz önünde bulundurulduğunda hiç yoktan var olan iyidir tabi ki.

FAkat yapmayın. Gözünüzü seveyim. Ülkemiz su cenneti. Kendi bal gibi pınarlarımız sağlıklı sularımız varken, illa ki su denenmek isteniyorsa bunlarda denensin.

Denemek için bile sakıncalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir