Duvar içi çift taraflı akvaryum...


somerÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 65
somerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 20:23
Tüm form üyelerini selamlarım... Yaklaşık 2 yıldır bitkili akvaryum tanıtımlarını okuyup hiç bir yorum veya yazımın olmadığını belirtmek isterim. Ama o kadar çok okudum ki hemen hemen herkezi tanıyorum gibi gelmeye başladı. Üye olduğumdan beri çok değerli insanların olduğu bu ortamda amacım tamamen bilgi almak oldu. Tam bir soru yazıcak oldum yazıların içerisinde cevabını buldum. Sn Tunç Sönmezoğlu'nun yazılarını, Sn. İlhami Özdemir'in Duvaryum projesini, Amanonun akvaryumlarını, ADist organizasyonları, Uluslar arası katılımlarımızı (Sn. Abdullah Tezer, Sn. Ertuğrul Saygın, Sn. Tevfik Uslu, Sn. Mustafa Sezgen, Sn Rahman Keskin ve ismini yazmadığım bir çok üstadın yorum, yazı, makale, dizaynlarını da) ilgiyle takip ettiğimi söylemek isterim. İnternetteki hoşuma giden resimleri kopyaladım, zaman buldukça tekrar tekrar bakıyorum. İçindeki bitkilerin adlarını bulup bakım şartlarını öğrenmeye çalışıyorum. Latinceyi ilerlettim
 
7 yaşımda ilk akvaryumum oldu ve 28 yaşıma kadarda hep büyük akvaryum isteğim vardı ama almaya cesaretim yoktu. 10-15 yıl önce bir akvaryum imalatçısının yerini ilk kez görmüştüm yaklaşık 3 yıl öncede bayram arifesinde oralardan geçerken açıkmı acaba deyip bakmak istemiştim. Çıkarken yanımda iki kişi 150x50x60h bir akvaryumu arabaya sokmaya çalışıyorduk. Evde eşimle mini tartışmalar. Sonunda kabul ettirdim. 3-5 ay yerde durdu garibim. Sonra çaktırmadan diğer gereçleri tamamlamaya başladım Eheim Pro 3e, Hopar ısıtıcı, CO2 tüpü vs (Akvaryumu birkez kurdum ve bozdum)
 
 
Bir hevesle saldırıp paldır küldür giriştiğim kurulumdan örnekler. Kurulum sonrası resimleri. Son halini tahmin bile edemezsiniz  Taban halis muhlis kumcudan alınmış kırmızı mozaiktir. Göze güzel gözüküyor dimi?
 
 
O zamanlar gözüme çok güzel geldiği için bizim ufaklıkla resimlerini bile çekmişim. Renkli renkli ne güzel diyordum. He he heee  Spektrumun, kelvinin bitkiler üzerindeki etkisini bilmeyen yurdum insanıydım işte. (Ver kardeş 3 florasan bir kırmızı bir beyaz bide mavi, azcıkta led ver. Şu dibe koyulan aydınlatmalardan da ver güzel olsun)
 
 
Canlı bitki satan bir akvaryumcudan "Dostum şöyle bol çeşitli bitkiler ver" dediğimi hatırlıyorum. O bitkilerin bana hesap soracağı günde gelicek. Amacım ölen ölür kalan sağlar bizimdir di sanırım. Yaptığımın bu hobiye saygısızlık olduğunu şimdi daha iyi biliyorum. Cahillik işte. Okurken söylediklerinizi duyuyorum gibi  Bu maceranın sonunda 1000 kadar lepistes ve sayısını hiç bilemediğim elma salyangozlarım oldu. (sağdaki akvaryumda görüne görünmeyen sarı sarı fındıklar) Akvaryumun gerileme ve çöküş evresinde yetersiz ışık, yetersiz CO2, kontrolsüz sudan dolayı göz göre göre yitip giden bir kaç bitkimi kurtarmak için minik bir akvaryum daha aldım ve bitkileri kurtarmaya çalıştım. Resmi alttadır  Bu tecrübede mavi kerevitin bitki akvaryumuna sokulmaması gerektiğini, bilinçsizlikten dolayı sürünen birkaç bitkiyide onun söküp atıcağını öğrendim. Ama kiraz karideslerim çok güzeldi 100 150 tane olmuşlardı sonra kontrolsüz Co2 den hepsini bir gecede kaybettim. Öteki tarafta yakama yapışıcaklar.
 
 
Bu akvaryum sonradan sakal yosunu olduğunu öğrendiğim yosunun istilasına uğradı ama her biri bir ders oldu. Acı dersler. Bitkilerin suya dikilip, Co2 verip hadi büyüyün bakalım şimdi demekle büyümediklerini öğrendim ve okumaya bilgi edinmeye başladım. Burda şunu yazmadan geçemiyicem yosundan dolayı elma salyangozlarım çok mutluydu. Minik akvaryuma aldığım salyangozlar 1-2 haftada büyük akvaryumdakilerin 2-3 katı büyüklüğe ulaşıyorlardı 
 
Bu arada bir tanıdığımın sumplu sistem 120x50x56h (ilk başta 60h sanıyordum) akvaryumunu bakamadığı için atıcağını haber aldım. Gönlüm razı olmadı. "Getir bizde saklıyalım" dedim ama bizim hanımı göz ardı ettim  Bir gece operasyonu ile diğer akvaryumun yanına, odaya soktum. Gözüm hepten korktu. Arkadaşım, eşinin akvaryumdan kurtulmuş olmanın mutluluğuyla bir daha geri eve sokamayacağını istersem satmamı söyledi. Hanıma mutfağını yeniliyeceğim sözüyle salon mutfak arasına koymama ikna ettim. Ve macera başladı.
 
 
Salon mutfak arası duvar indirildi
 
 
Her akvaryumun bağımsız zemine basabileceği demir profillerden sehpalar imal edildi
 
 
Eve getirilip yerlerine koyuldu
 
 
Kurup bozduğum akvaryumdaki lepisteslerim diğer akvaryuma aktarılıp ilk akvaryum yerine yerleştirildi (Arkada benim minik teröristim görülmekte. Ev halkı şokta tabi. Bende dahil)
 
 
İki akvaryumum arasında yükseklik farkı olduğunu yerlerine yerleştirirken gördüm, tavan kotlarını eşitleyebilmek için ayrıca direk sehpa üzerine basmaması için strafor yerleştirdim. Aradaki farkı birine daha kalın koyarak kaybettim. Şimdi üst noktaları aynı seviyede
 
 
Dolap ve alçıpanı tutturacağımız demir profiller yerlerine yerleştirildi. Akvaryumun dolumu için su tesisatı hazırlandı.
 
 
 
 
 
Alçıpanlar yerlerine sıkıldı ve alçısı çekildi.
 
Gelelim mutfak tarafına. Eşimin gönlünü almak için bir akvaryumun altını onun kullanımına verdim bana diğer akvaryumun altı yeter dedim. +1 puan daha aldım
 
 
 
 
Üç boyutlu bir duvar kağıdı görünce salon tarafına yapıştırdık. Kumun kesitinide duvar kağıdıyla saklayabiliceğimi düşündüm. Ayrıca akvaryumun cam birleşimindeki silikonlarıda duvar kağıdının altında bıraktık. Fena olmadı sanırım
 
 
Eve eşimin arkadaşları geldiğinde rahatsız etmemek için bazen mutfakta oturuyorum bazen salonda. İstediğimiz zaman görüntüyü kapatabiliceğimiz perde yapalım dedik. Hem salondan hem mutfaktan kapatabiliyoruz. Ayrıca kurulum aşamasında pekte göz önünde olmasını istemediğim için perdeleri çekebilirim. İki akvaryumu ayrı ayrı örtebiliyorum. Ama görüntüde bir anormallik var beni rahatsız ediyor. Bir düzenleme daha yapabilirim bu perdelerle ilgili !!!
 
 
Nasıl bir döngüdür şimdi daha iyi anladım. Yüksek ışık gereksinimi istenmeyen sıcaklık demekmiş. Balanslar bir ısınıyordu inanamadım. Üstüne bir 200 lük fan altınada bir 150 lik fan yerleştirdik. Drenflex (delikli) boruyla hem istenmeyen sıcaklıktan hemde rutubetten kurtulucaz.
 
 
Resimde balanslar gözükmekte.
 
 
Sn Tunç Sönmezoğlu'nun Bitki Akvaryumda Başarı yazısındaki ısıtmalı tabanı uygulamayı düşündüğüm için kablo ısıtıcılardan aldım. (Sağdaki akvaryumun içinde gözükmekte. Soldakinde bağlı deve kaybolur zaten ) Her iki akvaryuma da yerleştirmeyi düşünüyorum. Ayrı ayrı çalıştırılabilicek.
 
İnanın kurulumu yapmaya korkar oldum. Bir şeyleri atlayıp geri dönülmez yola girmemeliyim. Makaleleri tekrar tekrar okuyorum.
 
Taban kurulumunda son karar
 
BİTKİ AKVARYUMDA BAŞARI

I. BÖLÜM
1. Taban Kurulumu ve Bakımı - Isıtmalı Taban

a) Kablo ısıtıcı
b) 4-5 micron quartz kum (4-5 cm)
c) Misket gübre, torf, hindistan cevizi torfu, zeolite, pomza taşı, latarite
d) Besin içerikli kum (1-2 cm)
e) 1-3 mm kum (3-4 cm)
f) İsteğe bağlı dekoratif kalın taneli kum (2 cm)

(Sn.Tunç Sönmezoğlu'nun yazısıdır)

deee  dizaynı nasıl yapacağıma karar veremedim. Isıtmalı tabanı kurana kadar da 1-2 gün geçer nasılsa. Her iki taraftan görünüyor olması stresi körüklüyor. ADA nın girişinde duvar içi çift taraflı bir akvaryum gördüm
 
 
belki böyle bir iş için başlangıç yapabilirim. Tabi sonunda ne çıkar onu tahmin dahi edemiyorum . İlk akvaryumuma, su bitkilerinden bi haberken binanın kapısının önündeki çimenleri köküyle söküp ekmiştim. Çok kolay olmuş vede güzel gözükmüştü. Bununda sonu öyle bitmez umarım 
 
Belkide olaya çok kopleks bakıyorum. Bir çok faktörün olduğundan haberdarım fakat daha bilmediklerimin olduğunu hissediyorum. Yerleşimde altın oranı dikkate almak istiyorum ama daha ortada bişey yok.
 
Yorumlarınızı, varsa sonradan problem yaratıcak atladığım noktaları lütfen yazın. Değerli mesajlarınızı bekliyorum.
 
Somer Nuri TUNÇ
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquaykutÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 102
aquaykutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 21:31
Somer Bey hayırlı olsun. Zorlu bir işe girişmişsiniz gerçekten, Allah kolaylık versin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SpeLiaRÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2009
İl: Nevsehir
Mesaj: 361
SpeLiaRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 22:15
Abi ALLAH sana kolaylık, hanımıda sabır versin

Perde konusunda nacizane bir öneri sunabilirim, perdeler sanırım "stor perde" olarak satılan perdelerdeno perdelerin desenli ve renkli olan onlarca çeşiti var bi göz atabilirsiniz olmazsa eğer hoşunuza giden bir resimi bastırarak o perdenin üzerine yapıştabilirsiniz, mesela kendi odamda da beyaz stor perde var, hoş gözükmediği için bir reklamcıdan hayalimdeki bir arabanın resmini bastırarak çift taraflı bant ile yapıştırdım perde katlanırken de açılırken de sorun olmuyor sizde perdenin gözüken kısmına bir resim bastırabilirsiniz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 23:31
Valla harika elinize saglık çok masraf etmişsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3331
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 23:33

Tebrikler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 23:37
Kürşat , Somer beyin akvaryumu değil bunu hedefliyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3331
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2012 23:41
[QUOTE=mersinli33]Kürşat , Somer beyin akvaryumu değil bunu hedefliyor [/QUOTE]

Yazıyı baştan sona okumadım,direk tebrik ettim ve sonra baştan sona okudum ve dediğiniz gibi hedefteki akvaryumu tebrik etmişim.İnşallah Somer bey daha iyisini yapar ve ben de onu  tekrardan tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sayerÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,65899[/C]
Kayıt: 14/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1267
sayerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 00:14
 
Gördüğüm kadarıyla büyük bir işe girişmişsiniz, hem maddi hem manevi yönden konuyu ilgiyle takip edicem.
 
Başarılar dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

by_mustafaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 359
by_mustafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 00:17
[QUOTE=oscarus] [QUOTE=mersinli33]Kürşat , Somer beyin akvaryumu değil bunu hedefliyor [/QUOTE]

Yazıyı baştan sona okumadım,direk tebrik ettim ve sonra baştan sona okudum ve dediğiniz gibi hedefteki akvaryumu tebrik etmişim.İnşallah Somer bey daha iyisini yapar ve ben de onu  tekrardan tebrik ederim.
[/QUOTE]


:D  Bende ilk başta dedimki off adama bak bu işi çözmüş birde baktım başkasının akvaryumu :D

Yinede tebrikler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xclusiveÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,89923[/C] [C]2,3,89923[/C]
Kayıt: 11/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 624
xclusiveÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 09:41
Somer bey tebrikler eşinizide takdir etmemek elde değil sizi gerçekten çok seviyormuş

Sayabildiğim kadarıyla herbir tankda 15 florasan kullanmışsınız tankınızın boyutları ve ışık gücünüz çok merak ettim.  

Yosunsuz bir kurulum olması dileğiyle kolay gelsin.
xclusive2012-01-26 09:42:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

somerÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 65
somerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 14:50
Tekrar merhaba;
 
Ulaşmak istenilen noktanın resmini koymakla küçük bir karışıklığa yol açtım sanırım. Yanlış anlama olduysa kusuruma bakmayın. Son durum da ne olucak bende merak ediyorum.
 
Yorum yazanlara teşekkür ederim.
 
Ertuğrul hocam sizin takibinizde olmanın beni mutlu ettiğini bir o kadar da heyecanlandırdığını bilmenizi isterim.
 
Çağatay bey sizin konularınızıda takip ediyorum. Topladığım kurulum dökümanları içinde sizinde paylaştığınız bilgilerden alıntılar var.
 
Eşim konusuna gelince; Sanırım yıldırdım kızcağızı. Çok sevdiğimi ve zevkle yaptığımı görünce kıyamadı bana, ağzından bir tamam yap sözü çıkıverdi  bende bunu fırsat bildim.
 
Salon tarafından sağda gözüken 150x50x60h diğeri 120x50x56h. İlk kurmaya niyet ettiğim 150x50x60 olan. Akvaryum için farklı kombinasyonlarda kullanabileceğim 810 W var. Başlangıcı yaptıktan sonra tankta kullanılan tüm ekipman ve malzemeleri ilk yazıya ekliyicem.
 
Tüm arkadaşların olumlu, olumsuz görüş ve önerilerine açığım. Kargaya yavrusu kuzgun görünürmüş derler. Kaptırınca yanlışa doğru gidersem uyarın.
 
Saygılarımla...
 
 
 
 
somer2012-01-26 15:13:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 20:19
Somer bey gerçekten büyük bir işe baş koymuşsunuz Allah kolaylık versin. Herşey oldukça yerinde görünsede ben sizi bir konuda uyarmak isterim. Aydınlatma sisteminizin balastları ( 30 adet )her ne kadar elektronik olsada bitişik nizam ve dik şekilde montajı ısının birikip artmasına ve yukarıdaki balastlara iletilen ısının daha fazla olmasına sebep verecek. Her ne kadar fan kullansanızda önemli olan ısı üretimini ve ısı birikmesini en aza indirmenizdir. Bence yol yakın iken balastların arasında boşluk kalacak ve yatay duracak şekilde montajını yeniden yapmanız. (Balastların kapaklarını sökseniz bile oldukça ısı düşecektir) Böyle bir balast montajından 1500 wattlık bir aydınlatma sistemi yüzünden biz kuyumcu dükkanını yakıyorduk yıllar önce (yaklaşık 15 yıl önce) üstelik balastların altında aspes denen ısı emici bir madde olmasına rağmen vitrin alev alev yandı. Bitkili tanklarda aydınlatma çok önemli olduğu aşikar, yüksek ışık için çok kuvvetli ama güvenli sistemleri tercih etmeliyiz.Kaş yapalım derken göz çıkarmıyalım Allah korusun...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 21:36
Üstadım gerçekten güzel ve iddialı bir çalışmaya imza atıyorsunuz. 
Umarım sonuçta mükemmel olacak. Ben kurulumu yaparken 1-2 nokta da hata yapmıştım onları paylaşayım aklınızda bulunsun umarım sizin başınıza gelmez.

1. Tasarım konusunda acele etmeyin her adımı düşünerek atmaya çalışın. Bu kadar sağlam bir alt yapı biraz acele ile beklenen altında birşey çıkmasına sebep olabilir. Ekipmanlarınız ve akvaryumlarınız çok iyi ama vurucu nokta tasarımdır. Ben beceremiyorum bir türlü ama zor iştir.

2. nokta ışık gücünüz çok fazla. Eğer bitki koyulduktan sonra fazla gübre ile birleşirse çok güzel yosun türevleri üretiliyor. Ben baya bir çeşit kendimce gördüm. Birde akvaryuma sabahları güneş vurunca işler dahada karışıyor. Ben çözene kadar baya uğraştım.

Ben kendi akvaryumumda ne zaman tanka, bitkilere ve balıklara zaman verdim. Elimi sürekli tankın içine sokmadım o zaman bana güzel geri dönüşler yaptılar. Son dönemde çok az gübre ve çok az su değişimi ile dehşet bitki üretimlerim oldu. O nedenle sabırla çok çok güzel bir sonuç çıkacak zira bu konuda gerçekten uzun bir araştırma yapmışsınız.

Saygılarımla 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xclusiveÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,89923[/C] [C]2,3,89923[/C]
Kayıt: 11/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 624
xclusiveÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2012 22:16
Taban ısıtmasını benim bildiğim ilk siz kullanacaksınız bu konuda hiç bir deneyimim yok ama tabanda uygun ısıyı ayarlamanın zor olduğunu duymuştum. Tecrübenizden bizde yararlanacağız
Fakat bitki yetiştirmede asıl önemli 3 faktörü göz ardı etmeyin co2 , ışık gücü ve sıvı gübre . Faslası yosun azı bitki ölümü yapar.
Umarım herşey çooook güzel olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir