Fotoğraf Makinesi Seçimi


aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 02:01

Akvaryum hobisinin biz akvaristlere kattığı diğer bir hobi,kuşkusuz resim çekmektir. Hepimiz binbir zahmetle özenle kurduğumuz akvaryumumuzun içine aldığımız balıkların resmini çekmek isteriz. Akvaryumun karşısına oturduğumuz zaman,balıklarımızın yüzmelerini,sosyal olaylarını,kurlaşmalarını,renklerini ve yaptıkları her hareketi gördüğümüzde içimizdeki heyacan biraz daha artar ve hemen aklımıza gelen ilk şey bu anı ölümsüzleştirmek olur. Diğer hobici arkadaşlarımıza balıklarımızın güzel resimlerini göstermek,onların olumlu yada olumsuz eleştrilerini okumak,eleştri ile yardım ile akvaryumu daha güzel hale getirmek hepimizin amacı olmuştur.

Piyasada bilhassa digital teknoloji çıktıktan sonra birçok marka fotoğraf makinası üretilmektedir. Şu bilgiyide paylaşayım digital teknoloji çıkmadan önce canon,nikon,kodak,pentax ve minolta gibi markalar piyasadaki en iyi slr ve compact fotoğraf makine üreticileri idi. Bunun yanında çok tercih edilmesede yashica,konica,zenith,ricoh vb gibi markalarda var idi. Digital teknoloji çıktıktan sonra firmalar belli bir süre dayanmaya çalıştılar,nedeni ise işlemcilerin maliyetinin pahalı olmasından dolayı. Neticede ondan sonra işin içine sony,panasonic,vestel,arçelik,casio,benq,siemens gibi o güne kadar sadece ev elektroniği üreten firmalarda girince bazı firmalar üretimi durdurdu ve güçlerini birleştrme sürecine girdiler. İlk olarak konica minolta ile birleşti,ancak bu birleşme istenilen satışları arttıramadı ve üretimi durdurdular. Sonrasında sadece sony ye altyapı sağladılar. Daha sonra diğer firmalarda üretimlerini ya durdurdular,yada kendilerinden mali olarak güçlü firmalara altyapı sağladılar. Ardından nikon ccd işlemci ile bu kategoride öne çıktı. Bayağı bir süre bu böyle devam etti. Neredeyse bütün makinalar nikonun bulduğu ccd işlemci kullandılar. Taki canon dünyanın ilk full frame makinasını tüketiciye sunana kadar. Bu modelde canon ilk defa cmos sensörünüde tanıttı. Bundan sonrada cmos artık bütün makinalarda kullanılmaya başlandı. Ancak şu varki; günümüz teknolojisinde firmalar birbirleriyle yarışmaya devam ediyorlar ve birsürü yenilik ile kullanıcıların karşısına çıkıyorlar. Bu hiçbir zaman bitmeyecek bir yarış,yeniliklere herzaman açık olacağız.

Fotoğraf makinası alacak kişinin ilk tercihi bana göre,nikon veya canon olmalıdır. Nedeni ise bu firmaların kurulduğundan beri yanlız fotoğraf makinesi ve lensi üretmeleridir. Tabi bunun yanında marka kaliteside yabana atılır değil. Burada tercih alınacak makinenin dslr mi,yoksa compact digital mi olacağına karar vermek. Bu konuyu açmak gerekir ise. .

Dslr:digital single lens reflex anlamına gelir. Profesyonel fotoğrafçıların vazgeçemediği makinalardır. Ancak gerek ekipman gerekse body fiyatları yüksek olduğundan,herkesim tarafından kullanılamamaktadır. En büyük özellikleri lenslerinin değişmesidir. Makina body olarak kullanılamadığı için mutlaka lense ihtiyacınız vardır. Dslr makinaların özelliklerinden biride manuel,diyafram önceklikli ve estantene öncelikli çekim yapabilmeleridir. İleri kullanıcılar tarafından kullanılan bu işlemler, profesyonel fotoğrafçıların ihtiyaçlarına tam olarak cevap vermektedir.

Compact digital:adı üzerinde bütün özelliklerin tek bir işlemci üzerinde toplandığı makinelerdir. Lens sistemi üzerinde olduğundan lens almanıza gerek yoktur. Gelişmiş modelleri dslr ler gibi işlemleri yapabilmektedir. Ancak bir dslr kalitesinde görüntü almasına imkan yoktur. Fiyat aralığı ve marka bol olduğundan her kullanıcı için idealdir.

Makina alacak arkadaşlar önce alacakları markayı incelesinler. Birçok arkadaşımız maddi sebeplerden ötürü,kaliteli marka yerine muadili olmaya çalışan başka markalara yöneliyor. Alınacak makina önce sizin ihtiyacınıza cevap veren bir marka olmalı. Piyasada bulunan modellere bakıldığında sony,kodak,samsung,casio ve pentax gibi markalar gerek uygun fiyatları gerek kullanım kolaylıkları ile öne çıkan modeller. Gerçi canon ve nikonunda şuanda piyasada uygun modelini bulmak söz konusu. Neticede fiyat olarak diğer rakiplerinden geri kalmak istemiyorlardır. Makina alımında dikkat etmemiz gereken diğer bir konu 2. El makina alımları. Şahsi fikrim 2. El almamanızdır. Çünkü digital sistem makinalar hassas işlemcilere ve hassas lens yuvalarına sahip olduğundan çabuk bozulabilme özelliğine sahiptir. Alımdan sonra çıkabilien arızalar makina bedelinin bile üzerinde olabiliyor bu durumda makinanın çöpe gitmesi doğal olarak alan arkadaşın zarar etmesi anlamına geliyor.

Şöyle bir sıralama yaparsam sanırım fikirlerinize yardımcı olur. .

Maddi durumunuz iyi ise
canon
nikon
şiddetle tavsiye edilenler. ..

Maddi durumunuz orta halli ise
sony
samsung
casio
kodak

Maddi durumunuz zayıf ise
benq
siemens
arçelik
kodak(ucuz modelleri)
samsung(ucuz modelleri)
vb. .

Tavsiyelerim bunlardır. Ancak arkadaşlar şunu unutmayalım,2. El makina almamaya özen gösterelim. İlla alınacak ise,aldığınız kişi ya tanıdık olsun yada sizden gelen bir düşürme,çarpma,suya düşürmeme olayı olmamak kaydıyla garantisini talep edin.

Hepinize sağlıklı balıklar. Bol fotoğraflı günler dilerim.

Bu arada bana göre dünyanın en iyi makinası leica dır. 

aquatopya2010-01-10 17:27:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 20:15
Hemen her markanın her bütçeye göre modeli var. Dolayısıyla markaları bütçeye göre ayırmak doğru değil.

Really2010-01-10 20:23:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

armankahramanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2010
Mesaj: 12
armankahramanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 20:36
Canonun lensleri ve teknolojisi çok iyi 5 mpsi bile çok kaliteli çekim yapıyor
 
ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM!!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FahrettinÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 799
FahrettinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 21:06
Arkadaşlar fotoğraf makinesini yurt dışından getirtme gibi gibi olanak bulursanız kaçarmayın yurt dışında fiyatlar daha düşük.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redruaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2006
İl: Burdur
Mesaj: 225
redruaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 21:17
Bence şu veya bu marka en iyisidir demek yanlış.Çünkü eğer amaç kaliteli fotoğraflar çekmekse makinenin yanında lens de önemli. Bana kalsa ucuz ama temiz bir ikinci el Pentax(Nikon da olabilir) marka dslr alıp yanınada amaca uygun kaliteli Pentax lens almak en iyisi. Çünkü Pentax,Canon gibi işin kurnazlığına kaçıp sürekli lens yuvasını değiştirmez.Yani on yıl önceki Pentax,Nikon lensi şimdide yeni bir makinaya takabilirsiniz. Ama Canon çoğu kez eski lenslerle çalışmaz.Ama tabiki seçim yinede kullanıcının.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 22:44
[QUOTE=Really] Hemen her markanın her bütçeye göre modeli var. Dolayısıyla markaları bütçeye göre ayırmak doğru değil.

[/QUOTE]
 
 
Marka ayırmıyorum,sadece bütçeye göre alınabilecek markaları sıraladım.Uzun zamandır fotoğraf sektöründeyim.Misal 150 tlye samsung fotoğraf makinesi var,diyelim 8 megapixel,3x optik zoom özelliği var,canonda aynı özellikte makinayı o fiyata alamazsınız.Belki 2.el olarak bulabilirsiniz,onuda tavsiye etmem zaten.


[QUOTE=Fahrettin]Arkadaşlar fotoğraf makinesini yurt dışından getirtme gibi gibi olanak bulursanız kaçarmayın yurt dışında fiyatlar daha düşük.[/QUOTE]
Yurt dışından aldığınız fotoğraf makinelerinin garantisi türkiyede geçerli değil,doğal olarak arıza yaptığında hatırısayılır bir meblağ ödeyebilirsiniz.Tabi terside olabilir,makina illa arıza yapacak diye bişey yok.Ama neticede elektronik ve hassas ürünler.Fiyat olarak amerika ve uzakdoğuda daha uygun yoksa avrupada neredeyse aynı.


[QUOTE=redrua]Bence şu veya bu marka en iyisidir demek yanlış.Çünkü eğer amaç kaliteli fotoğraflar çekmekse makinenin yanında lens de önemli. Bana kalsa ucuz ama temiz bir ikinci el Pentax(Nikon da olabilir) marka dslr alıp yanınada amaca uygun kaliteli Pentax lens almak en iyisi. Çünkü Pentax,Canon gibi işin kurnazlığına kaçıp sürekli lens yuvasını değiştirmez.Yani on yıl önceki Pentax,Nikon lensi şimdide yeni bir makinaya takabilirsiniz. Ama Canon çoğu kez eski lenslerle çalışmaz.Ama tabiki seçim yinede kullanıcının. [/QUOTE]
 
 
Bakın bu yazımdaki amacım insanların fotoğraf makinesi alımlarında kafalarındaki sorunları gidermek.Şu kesin bir gerçek canon ve nikon 2 büyük fotoğraf devi makinaları ve lensleri tüm dünyada onca yıldır kullanılıyor.Şimdi kalkıp samsung veya casio ile bir araya koyamayız.Diğer konuya gelince öncelikle canon kurnazlık yapmıyor bunu belirteyim,eski slr lenslerin birçoğu dslr makinalarda pek tercih edilmez en basit sebebi,28 mm açıya sahip eski slr lensi,dslr makina 35 mm olarak görür.Katsayı çarpımından dolayı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

büyükyilmazÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 425
büyükyilmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 23:05
Arkadaslar,ben yurtdisinda yasayan biri olarak sunu söylemek isterim.4 hafta kadar önce Türkiye'den gelen arkadaslarimiza  buradan (Almanya) Canon EOS  500D aldik.Garantisi Türkiye icinde gecerli.Sadece faturasini göstermesi gerekli.Bende su an Canon EOS 450D kullaniyorum.Tavsiye ederim.
Bilgilerinize,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgrcgdsÇevrim Dışı

[B]3737,3[/B]
Kayıt: 31/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 179
cgrcgdsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 23:20
[QUOTE=aquatopya]

Diğer konuya gelince öncelikle canon kurnazlık yapmıyor bunu belirteyim,eski slr lenslerin birçoğu dslr makinalarda pek tercih edilmez en basit sebebi,28 mm açıya sahip eski slr lensi,dslr makina 35 mm olarak görür.Katsayı çarpımından dolayı.[/QUOTE]

Bu durum makinenin full frame olup olmadığıyla ilgili değil mi? Full frame ise 28mm olarak aynen kullanılabilir uyumlu olursa. Zaten full frame değilse yeni nesil bir 28mm de 28 'den daha dar bir görüntü sunar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2010 23:24
[QUOTE=cgrcgds] [QUOTE=aquatopya]

Diğer konuya gelince öncelikle canon kurnazlık yapmıyor bunu belirteyim,eski slr lenslerin birçoğu dslr makinalarda pek tercih edilmez en basit sebebi,28 mm açıya sahip eski slr lensi,dslr makina 35 mm olarak görür.Katsayı çarpımından dolayı.[/QUOTE]

Bu durum makinenin full frame olup olmadığıyla ilgili değil mi? Full frame ise 28mm olarak aynen kullanılabilir uyumlu olursa. Zaten full frame değilse yeni nesil bir 28mm de 28 'den daha dar bir görüntü sunar.
[/QUOTE]
Tabiki full frame makinelerde lens mm lerinde sorun yok sadece full frame olmayan modellerde bu durum sözkonusu.

[QUOTE=büyükyilmaz]Arkadaslar,ben yurtdisinda yasayan biri olarak sunu söylemek isterim.4 hafta kadar önce Türkiye'den gelen arkadaslarimiza  buradan (Almanya) Canon EOS  500D aldik.Garantisi Türkiye icinde gecerli.Sadece faturasini göstermesi gerekli.Bende su an Canon EOS 450D kullaniyorum.Tavsiye ederim.
Bilgilerinize,
[/QUOTE]
 
Ayşe hn böyle birşey yok malesef.Canonla sürekli alışveriş yapan biri olarak söylüyorum bunu.


Bu arada şunu belirtmek istiyorum arkadaşlar yeni çıkan ithalat yasasına göre artık herkes yurtdışından makina getirip satabilir.Bu yasallaştı,ama burada şu sorun var,getiren kişi distribütör değil ise yedek parça alamıyor.Yani aldığınız makine arıza yapsa yine distribütörüne gidip tamir ettirmek zorundasınız.Cebinizden yine para çıkıyor anlayacağınız.Şuna dikkat edelim özellikle,bazı firmalar bu sorundan dolayı yurtdışından getirdikleri makinaları sanki yurtiçi distribütöründen almış gibi müşteriye söylüyor.Böyle bir durumda makinayı almadan distribütör firmaya telefon edip alacağınız makinanın seri numarasını söyleyip bilgi alın.Çok önemli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 10:51
Muammer, eline sağlık kardeşim. Oldukça faydalı bilgiler paylaşmışsın. Bu faydalı başlığı bir süreliğine iğneli hale getiriyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wiwiwiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1605
wiwiwiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 11:26
Muammer çok sağol güzel bilgiler verdin ama tam alacağım makinede karar kılmışken kafama da soru işaretini bıraktın.
Ben Olympus Sp 570 UZ yada Limux FZ28 düşünüyordum ama bu iki markayı da hiç bir şekilde dile getirmemişsin. Özellikle Limux'un lensinin Leica olması benim için daha cazip geliyor.
wiwiwi2010-01-12 11:57:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 13:43
Selim söylediğin 2 makinayıda inceledim.İki modelde 850 tl civarından başlıyor.Marka klasmanında panasonic dediğin gibi daha ağır basıyor.Ama benim yazımda anlatmak istediğim artık canonmu nikonmu tartışmalarını bir kenara bırakmak.Panasonic markasını 10 sene öncesine kadar ev elektroniği olarak bilirdik.Tabi güçlü firma bir şekilde makina satacak ve bunun için bir marka ile güçbirliğine gidecek.Ancak zamanın bol ise seninle birgün buluşalım sirkecide birkaç yere gidelim.Dslr bile bulabiliriz bu paraya.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

büyükyilmazÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 425
büyükyilmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 13:49
Muammer bey,bu kadar aciklama yapmisken rica etsem Canonun kullanimi hakkinda biraz bilgi verebilirmisiniz.En iyi cekimlerin nasil yapilacagi konusunda mutlaka pratik ve kolay yolu vardir.Zamansizliktan kullanim kilavuzunun tamamini okuyamadim.Siz meslek olarak fotografcilik yaptiginiz icin belki bir iki tavsiyede bulunabilirsiniz.
Tesekkürler,
büyükyilmaz2010-01-12 13:50:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2010 13:53
Tabiki ayşe hn hangi model olduğunu yazarsanız elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir