Lepistes tankı problemi


thanatasÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 49
thanatasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 09:13
Merhaba Arkadaşlar,

Uzun süreden beri lepisteler ile ilgili ciddi problemlerim var. Bu yüzden neon tetra gibi balıklarımın olduğu aynı akvaryumu böldüm. Biri lepistes biri diğeri olmak üzere iki akvaryuma çevirdim. 

Genel problemim şu perşembe akşam yeni alıp koyduğum lepisteslerde (7 adet damızlık) bir uyuşuklaşma, renklerinde belirli belirsiz solgunluk ve kuyruklarında hafif büzülme başladı. 

Bu akvaryumda Mayıs başından beri lepistesler için dikiş tutturmaya çalışıyorum. Bir takım yavrularım var büyüyorlar ama genelde yetişkinleri kaybediyorum.  Akvaryum özelliklerim şu şekilde;

  • 80 Litre
  • Dış filtre Jebo 835
  • Siyahlı beyazlı kırılık bir çakıl-kum
  • bir adet kök + üzerine sarılı java-moss (hastalık engellemek için tuzdan dolayı sarardı)
  • Nitratı almak için mercimek
  • 5-7 gün arası su değişimi (ilk başlarda damacana su aynı belirtiler devam edince musluk suyu ile devam ediyorum. Dinlenmiş su)
  • su değişimde ara ara mikofish kullanıyorum
  • B vitamini kullanıyorum
  • PH ölçümü yapıyorum 8.2-.84 arası
  • Sıcaklık 28-30 arası gün içine göre değişiyor. (kışında sabit olduğunda fark etmiyordu)


  1.  Yeni aldığım ya da getirdiğim tüm lepistesler hızlıca hacamat oluyor. Yavrular (full black gibi nadir türler ise, iğne kuyruktan ölüyor)
  2. Ara ara akvaryumda uzun süreden beri olan, ya da büyüyen yavrular kuyruk erimesinden gidiyor.
  3. çok eskiden aldığım bir dişi lepistes damızlık kalmış durumda diğer tüm yetişkinler öldü. (yeni aldıklarım hariç)
  4. Forumdan bir arkadaştan aldığım lepisteslerde kayıplar yaşıyorum, bunlar damızlık altı (musluk suyuna alışkın sağlıklı balıklardı, daha önce aldığım yerden şüphelendiğim için farklı bir yerden alım yapmıştım ama nafile)
  5. O tankta başka hiç bir tür rahatsızlanmıyor. Denediklerim (kılıç, melek, neon, zebra)
  6. çarşamba günü o tanka cüce vatoz yavruları ilave ettim, gayet sağlıklılar.
  7. Eskilerin kuyruları yırtılıp, eridiğini gördüm.
  8. Toplamda 8 tane damızlık boyda, 4-5 damızlık altı, 10-15 civarı yavru, 7 tane cüce vatoz var. (sayı az ikende pek farketmedi)

Ben bu noktadan sonra ne yapmalıyım, işler hobiyi geçti çok can sıkıcı bir hal almaya başladı. YEni aldıklarımı kayıp edeceğim. Halsizleştiler ve kuyruları büzülüyor. İlaç ve dezenfektan kullanmak çözmeyecek. Akvaryumun döngüsünü bozacağım. 

Tanktan kumu, java-moss ve kökü çıkarmayı planlıyorum. Onlardan kaynaklı bir sorun olabilir mi?

Ne önerirsiniz, bu durumla uğraşmaktan keyif alamadım lepisteslerden. 

Halbuki akvaryumu tekrar onlar için kurmuştum.
thanatas2013-09-02 09:16:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YYILDIZ51Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2009
İl: Nigde
Mesaj: 6194
YYILDIZ51Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 09:37
Lepistes balıkları her ne kadar sıcaklık değerleri 28 yazsasa max 26 derece lik bir su olmasında fayda var. Ph değer 7-8 olmalıdır.Su değişimlerinde microfish kullanmanız hatalı olmuş.Onun yerine su düzenleyicisi kullanılmaldır (sera aqutan öneririm). Akvaryumunuzda vatoz balıklarını çıkarıp yerine salyangoz ve canlı tatlı su mideyesi koymanızı öneririm.Çöpcü balıklarınız yoksa çöpçü ekleyin.
Dış filtreniz 80 litre için çok fazladır. Max 500 L/H lık bir filtre seçmelisiniz.Balıklar suda sürekli akıntıya karşı yüzüp yorgun düşerler.Buda çabuk hastalanmalarına sebeptir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 09:55
Erkan Bey geçmiş olsun. Ben sorunu kafamda çözdüm merak etmeyin, kısa zamanda sorunun önüne geçeceğiz.
Öncelikle: Lepistesler için akvaryumun bakteri dengesi çok önemlidir. İlk kurulumda bakteri kültürü olmadığı için çabucak hastalanan Lepistesler oldu. Siz bunu engellemek için kimyasal ilaçlar kullanmaya başladınız. Bu ilaçlar direkt tedavide işe yarasalar da akvaryumda genel mânâda kullanıldığında pek bir etkisi olmaz. Etkisi negatiftir, yani bakteri döngüsünü sıfırlayarak balıkları hassaslaştırır ve hastalıktan "koruyayım" derken siz onları hastalıkların kucağına atıyorsunuz. Genel olarak özetlersek durum bu. Şu an akvaryumunuzda nitrifikasyon bakterileri yok. Bu da suyunuzun değerlerinin aşırı derecede oynak olmasına sebep oluyor. Bu oynamalar balıklarınızı hassalaştırıyor. Şimdi şöyle de bir durum var; siz nitrattan çekiniyorsunuz ama daha zehirli olan Amonyak zehiri akvaryumunuzda bulunuyor. Yani amonyak zehirini parçalayıp bitkilerin alabileceği nitrat bileşiğine çevirecek olan bakteriler yok. Nitrat zehirli ama amonyak ondan 3 kat daha zehirli. İğne kuyruk diye tabir ettiğiniz yüzgeç kilitleme de tam olarak bu bozuk su değerlerinden dolayı gerçekleşiyor. Bununla ilgili konu hazırlamıştım, bu konuyu mutlaka okuyun:
Ichthyobodo necator - Costia

Şimdi sizin probleminizi kısa sürede çözeceğiz. İlk önce akvaryumunuzu boşaltmanız gerekecek çünkü kullandığınız ilaçlar kum içinde ve filtre içinde çökelti oluşturan ve Nitrifikasyon bakterilerinin çoğalmasına engel olan ilaçlar. Mecburen akvaryumu boşaltıp kumu yıkamalısınız. Sonra filtreyi iyice yıkayın. Değiştirebileceğiniz malzemeleri (elyaf gibi) değiştirin, bioball-seramik gibi parçaları ise sıcak ve tuzlu suda bekleyip sıfırlamanız gerekir (böylece içine işlemiş ilaç kalıntılarından kurtulursunuz). Sonra sıfırdan kurulum yapıp dinlenmiş şebeke suyu ile akvaryumunuzu doldurup filtreyi çalıştırın. Filtreye karbon koyarsanız son kalıntıları da emeceketir ama şart değil. Sadece 1 ay kadar olsa iyi olur diye öneriyorum. Balıkları koymadan önce mutlaka Seera Nitrivec ya da benzeri bakteri kültürünü akvaryumunuza ekleyin. Su bulanacak, siz bu bulanık sulu boş akvaryuma biraz yem atıp çürümesini bekleyin. Yemler çürürken açığa çıkan amonyak ile eklediğiniz bakteriler beslenip ürerken bir hafta içerisinde %100 hazırlanmış kaliteli bir su yakalayacaksınız. Su değişimi yapmayın bu süre içinde. Ara ara yemleme yapın. 2. günden sonra akvaryuma ufak yavru olmaması şartıyla Corydoras çöpçüleri grubu ve Vatoz ekleyin. Onlar bu şartlara karşı dayanıklı balıklardır ve sizin için amonyak üretip süreci hızlandıracaklar. Bunları yaparken Lepistes'lerinizi ayrı bir karantina bölgesinde bol havalandırarak ilaçlı suda bekletin. Su hazır olduğunda tamamen sağlıklı olan balıkları oradan alıp ana tanka ekleyin. Bu zamandan sonra ilk haftada belki adaptasyon sorunu çeken balıklar olabilir ama müdahale etmeyin, sadece hasta balıkları ayırıp karantina bölgesinde tedavi edin. Aklınıza takılan bir şey olursa buraya yine yazın, ya da bana özel mesaj gönderebilirsiniz. Akvaryumunuzu 10 gün içinde sorunsuz ve düzenli bir akvaryum hâline getirelim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thanatasÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 49
thanatasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 09:56
Bu aradaikinize de çok teşekkür ederim. 

Filtrenin çıkış kısmının vanası kısık durumda, akıntı yok denecek kadar az, belli belirsiz.
Micofish kullanmasamda aynı durumlar başıma geldi, geldiği için  kullanmaya başladım. 
%10 - %15 su değişimi yaptığım için düzenleyiciye ihtiyaç var mı? 
Suyun sıcaklığını nasıl düşürebilirim, 
katil salyangozum var. çöpçüm yok ve düzenli dip çekimi yapımıyorum.



Ama işler iyice çıkmaza giriyor, balıkları koymak için başka bir tankım yok ne yazık ki, elde avuçta ne varsa zaten karantina yaptım. 

Yerim yeterince kısıtlı,ve bunun için ayrı bir tank almalıyım sanırım. Ama yeni akvaryum alırsam evin hanımı işleri karıştırabilir.

Diğer akvaryuma alırsamda çok sıkışık olacaklar. 

Bir hafta nasıl bir yerde bekletebilirim önerileriniz var mıdır, bu durumlarda siz ne yapıyorsunuz? 

Hemen önerilerinizi akşam uygulamaya başlayacağım. 

thanatas2013-09-02 10:11:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 10:20
:) Ben bunun gibi acil durumlarda şeffaf geniş saklama kaplarını kullanıyorum. Ucuzcularda karantina akvaryumu yerine kullanılabilecek plastik saklama kapları var (şeffaf). Bunları kullanıyorum, karantina için, bazen doğumhane olarak, bazen çöpçü üretimi için... Çok pratik. 10 gün kadar sadece hava vererek balıkları onda tutabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thanatasÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 49
thanatasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 10:28
Tamamdır çok teşekkürler.

Akşam bir girişeyim. Tabi ilk önce kültürü almam gerekir.Oda ayrı bir sorun.

Diğer akvaryumdan su aktarmak nasıl bir etki yaratır. Onu kuralı 1 ayı geçti, içinde bitki ve neon,kırmızı burun melek ve zebra var.  Gidip o ürünü almak benim için epey bir zaman kaybı olacağı için böyle bir şey sorayım dedim. %30 oradan su alsam diğer akvaryumdan, kültür yerine geçer mi ?benim için yararlı olur mu?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 10:56
Tabi tabi, o akvaryumda ilaç kullanılmadıysa oradan aldığınız su da aşılama için yeterlidir. Bu şekilde akvaryumunuzu kurabilirsiniz. Kültüre para vermeye gerek yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thanatasÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 49
thanatasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 23:14
Merhabalar, 

Size başımdan geçenleri anlatayım;

Eve gelirken genede Sera Nitrivec buldum aldım. Eve geldiğimde perşembe aldığımda süper canlı olan damızlıktan biri ve kendi balıklarımdan birini ölü buldum. 

Ama diğer taraftan aldığım damızlıklardan bir dişi 50 civarı yavru bırakmış. Kepçe ile bile toplanmıyorlardı. Onları toplama 1.5 saatimi aldı  

Bu arada bir başka erkek damızlığı daha ben bu işlemleri yaparken kaybettim. Tahminimce sabaha hiç biri çıkmayacak. 

Su düzenleyiciden de almıştım, onların tankına koydum. Bir umut işe yarar mı göreceğiz. Ayrıca mikofish, ve  metilen mavisi kullandım. Bol havalı şekilde ayrı bir yerde tutuyorum ama sanırım nafile.

- Akvaryumu boşalttım
- Kumu çıkardım, dinlenmiş çeşme suyu ve damacana su ile doldurdum. kültürü ekledim. Diğer akvaryumdan su ilave ettim (sağlıklı olandan). 
- dış filtremi tamamen temizledim. kullanabildiğim noktalarda kaynar su ile temizledim.
- çakıl gibi olan kumu yıkamaktan sıkıldım,çünkü hala daha bulanık su çıkarıyor. O yüzden akvaryuma koymama kararı aldım.  Akvaryumu şu anda boş şekilde kültür, dış filitre ve biraz yem ile çalıştırdım.

Sanırım yeni bir kum almalıyım.

- kum olarak ne almalıyım?
- sabah tüm lepistesler ölmüş olacak sanırım,pek kötü durumdalar. İşe gitmeden son bir müdehale edeceğim. Ama elimde sadece yeni yavrular kalacak gibi gözüküyor. perşembe harcadığım tüm para gitmiş oldu.

- Yeniden alım yapmalı mıyım?
- Var olan hepsi kuyruk büzmüş balıkları kurtarma şansım sizce nedir?
- tüm koloniyi kayıp edersem, canlı doğurandan vaz mı geçmeliyim.

Nedir arkadaşlar yorumlarınız?


thanatas2013-09-02 23:51:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 08:21
Hasta olanlar için yapacak pek fazla bir şey yok. Hiç üzülmeyin, o yavrular sizi kurtaracak Yeniden alım yaptığınızda alacağınız hiç bir balık sizin akvaryumunuzda doğan yavrular kadar sağlam olmaz. Akvaryum düzenini sağladığınız andan itibaren yavru balıkları orada besleyin, sık sık azar azar yem verin. Çok kısa zamanda nasıl da hızlıca büyüdüklerini fark edeceksiniz. Şimdilik balık almaya gerek yok, Yavru almanız çok iyi oldu. Siz yine tarif ettiğim gibi devam eedin kuruluma, hastalar ölüp çıkacak zaten, gerisi sizi kurtaracak. Tam olarak düzeni sağladığımızda yine eklenecek balık konusunu ayrıntılı konuşuruz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EliasÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2013
İl: Bursa
Mesaj: 56
EliasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 08:38
Acil şifalar çok üzüldüm durumunuza kendimi sizin yerinize koydum direkt sogutur adamı hobiden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sametkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 800
sametkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 09:00
Aynı kuyruk iğneleşmesi benim tankımdada oldu durduk yere, ana akvaryumda ilaç kullanmıyorum,bol bitkili,midyesinden tut vatozuna çöpcüsüne kuhli hepsi sağlıklı ama bluegrass yavruları ufakta değil 1 aylık 6 yavrunun 3 tanesini bu yüzden kaybettim yetişkin balıklarda hiçbir sorun yok yavrular igne kuyruktan gidiyorlar. 

Karantina tankında diğer 3 yavru kuyrukları düzeldi ama pek umudum yok 
sametk2013-09-03 09:01:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thanatasÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 49
thanatasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 09:31
Yetişkinler patır patır dökülüyor 2 tane daha aldım sabah, akşama epey bir kırım olur.

- Kum gözümüe çok problemki gözüktü. Kum koymazsamda bakteri için uygun ortamı sağlamamış olurum değil mi? Ne yapmalıyım. Ne önerirsiniz?

- Elimde sararmış java-moss ve bir kök var. Onu geri koymadım, çok yosun kokuyor, kumda da benzer bir koku var, bana pek normal gelmedi. kökü ve mossu ne yapmalıyım sizce?

Bir taraftan balıkları öldürdüğüme mi, yoksa harcadığım paraya mı yanayım bilemedim. 





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 09:43
Ben kum olarak AkvarKum marka bitki kumu kullanıyorum ve kumumdan memnunum. Gittigidiyor.com'da ilanları var bu firmanın. Hatta forumda da üyeliği var. Satışta olan 3 farklı kumu var (bitkili akvaryumlara uygun olan).
1: Kırmızı doğal bitki kumu
2: Siyah Kum
3: Beyaz Kuvarz kum
(silis kum ve kalsiyum karbonatlı kumları da var ama bitki için uygun değil). Bu üç kumdan herhangi birini ya da istediğiniz karışım oranında alabilirsiniz. 10 kg'lık çuvallarda geliyor kum ve kargo bedava.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thanatasÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2013
İl: Ankara
Mesaj: 49
thanatasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2013 11:43
Eve geldim, yetişkinler ölmek üzereler. Alman lepistes olan ve doğuran dişinin kuyuru kanlı. Epey kötü olmuş. Diğerleride aynı durumdalar. Ayrıca yeni doğan yavruların %80 iğne kuyruk olmuş. Tecrübelerimden onların da kurtuluşları yok. 

Sonuç olarak lepistes tankımda damızlık altı kalan 3-5 dişiden başka birşey kalmayacak. Onlar için erkek almak çok tehlikeli olacak çünkü o erkekler de ölecekler. 

Sanırım lepistes tankını bozmam gerekiyor. Pes ettim arkadaşlar. Yeni kurduğum akvaryuma kalanları koydum, ne 10 günlük bekleyecek sabrım kaldı, nede hırsım.

Soğudum bu türden.





thanatas2013-09-03 20:02:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir