100 Lt Akvaryum Ve Balıkların Konforu Hk.


nozguraÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 3
nozguraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2021 15:35
Merhaba arkadaslar, bu hobiye yeni merak saldim. Cocukken fanus icinde (ne acimasiz bir hata) japon beslemis ve baliklar kisa surede ölunce cocuk akliyla uzuntu yasamis kisilerdenim :)

Bu hobiye merak salinca hemen akvaryum alayim ve icine irili ufakli rengarenk baliklar atip hemen izlemeye baslayayim gibi bir dusuncem asla olmadi. Cunku oncelikle bu forumda ziyaretci olarak epey dolastim ve gercekten cok faydali seyler ogrendim. Ogrendiklerim dogrultusunda da onceligi besleyecegim canlilarin konforuna vermeye karar verdim. Simdi sizlerden bilgilerinizi rica edecegim.

Oncelikle 85x40x30 olculerinde 100 lt civari bir akvaryum aldim. Akvaryum icin isitici secimim; Tetra ht 100, ic filtre secimim ise; Eheim pickup 160 (dis filtre alsaydin dediginizi duyar gibiyim) oldu.

Bunun disinda baliklari koymadan 15 gun civari suyu hazirlamak icin reeflowers'in effective conditioner ve bacteri feeder urunlerini aldim. Bakteri kulturu icin ise jbl denitrol urununu tercih ettim. Bu urunlerle belirttigim gibi 15 gun civarinda suyu hazirlayip baliklari oyle atacagim.

Buraya kadar bir eksigim veya yanlisim var midir ? :)

Diger sorularim ise;

1) 1 erkek 3 disi lepistes, 7 adet neon tetra (sürü halinde yasasiklari icin minimum bu sayida tuttum. Ayrica disi erkek ayrimi nasil olmali?), 1 erkek 1 disi cuce vatoz beslemeyi dusunuyorum. Bu sekilde balik sayisi mantikli mi? (Lepistesler cok sık yavruladigi icin sayilarini az tuttum.)

2) Cuce vatoz icin tavsiyeniz var midir? (Tür tavsiyesi)

3) Bitki olarak co2 istemeyen basimi agritmayacak tür tavsiyeniz var mi?

4) Bitkili olacagi icin tabani nasil olmali? (Lav kirigi vb.)

5) Elma salyangozu koymamin bir faydasi olur mu?

6) Tum belirttigim canlilar birbiriyle uyum halinde yasar mi?

Not; Surekli yavru alayim, cogaltayim vb gibi bir dusuncem yok.

Cok uzun oldu biliyorum. Fakat buraya kadar okuyan varsa ve fikrini paylasan varsa simdiden tesekkur ederim.



[EDIT]nozgura,2021-11-15 15:36:59[/EDIT]

+1: [T]230948,Pamir Kandemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İtidalÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 158
İtidalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2021 17:02
Merhaba, lepistesler bol bol yavrular, tetralar da bol bol afiyetle tüketir [;)]

Teşekkür Edenler: [T]232912,nozgura[/T]
+1: [T]232902,gencmaker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GokKurtÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2018
İl: Antalya
Mesaj: 360
GokKurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2021 17:25
1e3d lepistes güzel ama riskli bir düşünce. Olası erkek balık kaybında tank erkeksiz kalır, gerçi lepisteslerin sürekli gebe olması durumu biraz tolere edebilir. Tankımda 2e2d lepistes ve 6 neon tetra ile başladım yola, bitkili tanklarda yahut iyi bir gözlemci iseniz gebe balığı yormadan irice bir yavruluk ile yavru balık kaybını minimuma indirebilirsiniz. Kaldı ki son doğumundan önce yavruluğa almadığım lepistesten kayıpları düşünce 9 tane yavru aldım ki doğal selesyon açısından bu benim için kafi. Ayrıca tankımda karideste var, popülasyon patlaması yaşamak yerine, kontrol altında bir nüfusu tercih ediyorum şahsen.Zemini hareketlendirmek için çöpçü (cory) öneririm, taban için lav kırığı bence tam bir f/p ürünüdür ama hagen diye tabir edilen siyah kumların da görseli epey iyidir, bitkili tank için ben siyah kum tercih ediyorum. Bitki konusunda ilanlara bakabilirsiniz, low tech diye tabir edilen düşük destekli bitkilerden seçebilirsiniz. Işıklandırma da önemli bir faktör es geçmemek gerek. Elma salyangozundan İllallah etmiş birisiyim. Şahsen adi salyangozu elma salyangozuna tercih ederim. Son olarak da bu deneme yanılma ve tecrübe kazanma üzerine kurulu bir hobi. Olabildiğine az kayıpla ve bol keyifle bu hobiye devam etmenizi dilerim. :)

Teşekkür Edenler: [T]232912,nozgura[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nozguraÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 3
nozguraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2021 12:56
[QUOTE=GokKurt]1e3d lepistes güzel ama riskli bir düşünce. Olası erkek balık kaybında tank erkeksiz kalır, gerçi lepisteslerin sürekli gebe olması durumu biraz tolere edebilir. Tankımda 2e2d lepistes ve 6 neon tetra ile başladım yola, bitkili tanklarda yahut iyi bir gözlemci iseniz gebe balığı yormadan irice bir yavruluk ile yavru balık kaybını minimuma indirebilirsiniz. Kaldı ki son doğumundan önce yavruluğa almadığım lepistesten kayıpları düşünce 9 tane yavru aldım ki doğal selesyon açısından bu benim için kafi. Ayrıca tankımda karideste var, popülasyon patlaması yaşamak yerine, kontrol altında bir nüfusu tercih ediyorum şahsen.Zemini hareketlendirmek için çöpçü (cory) öneririm, taban için lav kırığı bence tam bir f/p ürünüdür ama hagen diye tabir edilen siyah kumların da görseli epey iyidir, bitkili tank için ben siyah kum tercih ediyorum. Bitki konusunda ilanlara bakabilirsiniz, low tech diye tabir edilen düşük destekli bitkilerden seçebilirsiniz. Işıklandırma da önemli bir faktör es geçmemek gerek. Elma salyangozundan İllallah etmiş birisiyim. Şahsen adi salyangozu elma salyangozuna tercih ederim. Son olarak da bu deneme yanılma ve tecrübe kazanma üzerine kurulu bir hobi. Olabildiğine az kayıpla ve bol keyifle bu hobiye devam etmenizi dilerim. :)[/QUOTE]

Değerli bilgiler için çok teşekkürler :)

Beğenenler: [T]209881,GokKurt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baranashiÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2021
İl: Bursa
Mesaj: 149
baranashiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2021 14:12
@nozgura Öncelikle hoşgeldiniz, araştırmalarınız gösteriyor ki canlılara güzel bir ortam sağlayacaksınız. Ben de bir acemi hobici olarak benzer iyi-kötü tecrübeler edindim.
Nacizane,
1) Ortalama olarak Neonlar 5.0-7.0 lepistesler ise 7.0-8.5 ph değerlerinde yaşarlar, suya fazla salınım yapmayacak kaya,kütük vb kullanmadığınız sürece PH dengelemesini yakalayıp birlikte bakabileceğinizi düşünüyorum. Tabi lepistes yavrularını yiyeceklerini akıldan çıkartmamak lazım.
2) Bitkili bir akvaryum bakacağınızı düşünürsek vatoz türü olarak Otocinclus affinis yani otocat balığı hem yosun yeme olarak hem de habitata fayda olarak daha iyi olacağını düşünüyorum.
3) Anubias Barteri, Cryptocoryne Crispatula, Bacoba Caroliniana, Elodea .. böyle sürer gider low tech bitkiler olarak aratırsanız hoşunuza gidenleri alabilirsiniz, ortalama bir ışıklandırma ile güzel bir şekilde büyürler.
4) Alt tabana 1-2 cm ufak boy lav kırığı, üzerine 4-5 cm hagen veya aquaclay kullanabilirsiniz.
5) Ben elma salyangozunu yosun yesin diye almıştım fakat sürekli bitkilerime saldırdığından çıkartmak zorunda kaldım, fakat çoğu insan güzel verim alıyor. Kişisel olarak ben tercih etmiyorum.
6) Yazdığınız tüm canlılar birlikte yaşar fakat habitat olarak lepistes-neon tetra uygun değiller. Ama beslenmez diyemeyiz tabi ki.

Yazdıklarım tamamen kişisel tecrübemdir forumdaki üstadlar çok daha doğru cevaplar verebilirler. Keyifli hobiler dilerim.[EDIT]baranashi,2021-11-17 14:14:03[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mkocakÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2021
İl: Manisa
Mesaj: 125
mkocakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2021 11:58
Henüz balık almadıysanız kendi tecrübemden bahsedeyim. Ben hobiye yıllar sonra döneli 6 ay oluyor. Sizinle aynı ölçülerde low tech bitkili akvaryumum var. 6 aydır moli, plati, lepistes ve cüce vatoz bakıyorum. Ben zemin için sadece 1-2 mm olan dere kumu tavsiye ederim. En doğal ve en aydınlık duran zemin bence dere kumu. Katman katman yapılan zeminlerden kesinlikle yapmayın. Zamanla onlar birbirine karışıyor ve akvaryum doğallıktan uzak hale geliyor. Sadece lav kırığı kullanmayı da tavsiye etmiyorlar. Arasında kalabilen çürümeye yön tutmuş yemler balıklarda hastalıklara yol açıyor. Ben bu süreden beri en çok molilerden yavru aldım. Hatta büyütüyorum. Lepisteslerin yavruları daha küçük doğduğu için hep başka balıklar yedi. Moliler en cana yakın en ürkek olmayan hatta yosunları kemiren tür. Tetra ve canlı doğuran türlerini bir arada tavsiye etmem. Bu süreden beri en çok kaybı lepisteslerden verdim. Baskın olan erkek balığım tüm dişi balıkları yordu. Ve iç parazite en yatkın olan tür lepistesti. Plati ve moli karmasını yeni başlayan için şiddetle tavsiye ederim. Moli ile lepistesi de tavsiye etmem karma olarak. Mesela benim büyüttüğüm bazı yavru moliler lepistesleri kovalıyor ve rahatsız ediyordu. Full spektrum iyi bir ışık ve makro, mikro elementlerı verecebileceğiniz kaliteli sıvı gübre tavsiye ederim. Seachem ürünlerini de tavsiye ederim. Başlangıçta tank oturana kadar 6 saat ışık verin derim. Bol bitki ile başlamak tankta oluşabilecek yosun sorunlarını en aza indirger ayrıca. Cüce vatoz da bakıyorum. Onu da tavsiye ederim. Çok sevdim keratayı, iyi de çalışıyor. :)

Beğenenler: [T]232902,gencmaker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir