A'dan Z'ye çöpçü bakımı ve temel bilgiler


Yunus EmreÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 1180
Yunus EmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 01:53
Onur çöpçülerle ilgili söylediğin şey doğrudur bence.Çünkü balıklar soğukkanlı canlılardır ve metabolizma hızları çevre ısısına göre değişir.Yani su soğuduğunda damarları genişlediği için kan akış hızı azalır ve buna bağlı olarak metabolizma hızları düşer(kaplumbağalar).
Ama insanlar tam tersi.Mustafa Bey anlatmış zaten.Bu nedenle bu konuda insanla karşılaştırma yapmak yanlış olur diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 02:21
Tabi ki haklısınız Onur Bey. Balıklarda bahsedilen olay çok farklı ve doğru olduğundan şüphem yok. Sonuçta bu işin uzmanları tarafından araştırılarak ortaya konulmuş biligiler. Bize de sizin gibi tecrübeli üstadlarımızdan faydalanmak düşer.
Ben çöpçü üretmeye yeni başlayacağım. Birçok sabırsız hobici gibi ben de kendi damızlıklarımı yetiştirmek yerine hazır damızlıklar aldım. Aldığım arkadaş bu konuda tecrübeli bi insan ve bizzat üretimhanedeki balıklarından verdi. Balıkları akşam eve getirdim, edindiğim yarım yamalak bilgiler doğrultusunda cama cam bi akvaryuma  ısıtıcı olmadan yerleştirdim. Filtre olarak da  küçük bir şelale filtre yardımıyla yağmurlama yöntemini kullanıyorum. Kendi bitkili tankımdan da yavrudan büyüttüğüm bikaç adet çöpçü vardı onları da aynı tanka koydum. Yine üretici arkadaşın tavsiyesi üzerine tanka bir miktar kan kurdu ekledim ve beklemey başladım.  Balıkları akşam almıştım, sabah uyandığımda oldukça şaşırdım çünkü tankta yumurta vardı, ancak yumurta alışılagelenin dışında cama yapışmış bi şekilde değil de tabanda serbest bi şekilde dağılmıştı. Birkaç saat sonra yumurtaların yenmiş olduğunu gördüm. Eğer akvaryumda canlı yem varsa yumurtaları yemeyeceklerini duymuştum ancak bende öyle olmadı. Bugün başka bi arkadaştan birkaç tane daha damızlık aldım. Şu anda 2 d 3 e komando, 3 d 3 e bronz çöpçü mevcut. Üstadlara sormak istediğim birkaç soru var:
1- Bu iki türün aynı tankta olması üremeyi engeller mi yoksa böyle devam edebilir miyim?
2-Komando ve bronz çöpçülerde üreme sıcaklığı en uygun ne olmalı?
3-Balıkları sürekli üreme sıcaklığında mı tutmalıyım yoksa yumurtladıktan sonra tekrar ana tanka bırakarak yüksek sıcaklıklarda mı besleyeyim (26-28) ?
4-Tankta sürekli olarak kan kurdu bulunduruyorum, buna ek olarak kuru yem vermemin faydası ya da zararı olur mu ?
5- Akvaryumda sürekli canlı yem olması yumurtaları yemelerini engeller mi?
6- Albino da üretmek istiyorum, albinoların daha zor ürediği doğru mu ?
7-Yumurtlama bittikten sonra yumurtaların ve birkaç gün sonra çıkan yavruların sıcaklığı ne olmalı?
8- Kan kurdu yerine beyaz kurt, grindal kurt , mikro kurt kullanabilir miyim?

   Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim, saygılar.

mico2008-11-23 02:24:41

Beğenenler: [T]203791,GOPA[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 02:48
 Merhaba Mustafa bey,

1) Üremeyi engellemez ama bronzlar komandolara göre çok daha kolay ürediklerinden üreme zamanlarının aynı olma ihtimali düşük olur.

2) Bronzların 30 dereceye kadar ürediklerini gördüm, şuan 27 derece tankımda her hafta yumurta bırakıyorlar, ama komandolar 26 derece altı 23-25(18 dereceye kadar düşebilir) gibi üremeye daha yatkınlar.

3) Zaten yumurtalarla damızlıkları aynı tankta tutamayacağınızdan üçüncü bir tankınız yoksa yumurtlama olayından sonra damızlıkları ana tanka almanız lazım. Üremeyi düşük ısı değil, ısı düşüşü tetikler o yüzden 26-28'de bakıp üretmek istediğinizde ısıyı düşürürseniz daha iyi verim alırsınız.

4) Üreticiler devamlı kan kurduyla beslerler ve çoğunlukla bir problem yaşamazlar. Ama kan kurdunun iç parazite ve mantara yol açma ihtimali göz ardı edilmemeli. Ve arada sırada bitkisel kuru yem verilmeli diye düşünüyorum. Hatta kan kurdu yerine Yüksek protein oranlı yavru büyütme yemleri vermeniz yanında düzenli olarak bitkisel yem vermeniz daha güvenli olur. Ben şimdie kadar sadece 1-2 kere kan kurdu verdim ve kuru yemle üretmede bir sorun yaşamadım.

5) Aç kalmadıkları için yemezler gibi bir mantık yürütülebilir ama bence buna güvenmemeniz lazım, hem canlı yemden gelen parazitler damızlıkları etkilemeyecek kadar az olsa bile yumurtaların mantarlaşıp bozulmasına neden olabilir.

6) Bu konuda net bir bilgim yok ama genetik olarak hastalıklı sayıldıklarından böyle bir ihtimal var, ama benim albino erkeklerim üremede normal erkeklerden farklı davranmıyorlar.

7) 25-28 arası uygundur.

8) Bunları kullanmanız kendi üretiminiz olacağından hastalık riskini oldukça düşürür, tavsiye ederim. Aksini iddia edenler tabiki olabilir ve üreticiler devamlı kan kurdu kullanıyor da olabilir ama ben zamanında kan kurdundan gelen hastalıklar yüzünden akvaryum dolusu balık kaybettiğimden size eve bile sokmanızı tavsiye etmem, diğer saydığınız yemler çok daha iyi olur. Özellikle mikrokurt yavru büyütmede çok işinize yarar.

 Bu arada kan kurdu diye bahsettiğiniz yemin eğer kurutulmuş yada dondurulmuş kan kurdu değil ise tubifex olarak bilinen canlı yem olduğunu kabul ederek yazdım. Kan kurdu sivrisinek larvalarına verilen isimdir, Türkiye'de canlı olarak satıldığına rastlamadım. Bizim akvaryumcularımızda canlı olarak bulunan yem tubifex isimli solucan türüdür.
 Saygılar..

kabaltah2008-11-23 03:03:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 12:45
1-) Mustafa Abi(kabaltah)ye katılıyorum.Ancak bu cümleyi biraz daha açmak istedim. Bronz çöpçüler nispeten daha sıcak sularda ürediği için üretilebilme zaman aralığı Türkiyede komandoya göre daha geniş.Bunda bronzların daha alçak hava basıncında üremesinin de etkisi var.

2-)Mustafa Abiye katılıyorum.

3-)Aynen Mustafa Abinin dediği gibi.Zaten ayrı bir tankta üretim yapmalısınız.Daha sonra da anaçları ayırmalısınız.

4-)Sürekli olarak kan kurdu vermeyiniz.Bunun yanında bitkisel yemlemeler de yapınız.Ayrıca haftada bir gün de aç bırakın.Önemli olan çok aşırı sayıda yumurta almak değil,iyi yumurta alıp çıkan yavruları sağlıklı büyütebilmektir.
 
5-)Bu uygulama çoğu çöpçüde işe yaramıyor.(Ben hiçbir çöpçümde bunu sağlayamadım.)Şahsen ben oldukça iyi beslememe rağmen geç kaldığım an yumurtalar yenmeye başlıyordu.Bugün yenmezse yarın yeniyor.Veya yavrular çıktığında yem oluyor.Bu yüzden ayrı tankta yumurtlatıp anaçları ana tanka almak şart.
 
6-)Albinoluk geniyle üreme geni arasında bir ilişki yoktur.İster albino olsun ister olmasın,balık türüne göre daha kolay veya zor ürer.
 
7-)Eğer ki komandoyu yavrulatırsanız 24 derecede yumurtaları çıkartın ve de öyle devam etsin.Eğer ki bronzu yavrulatırsanız sıcaklığı 25.5 - 26 ya çekin.Yumurtalar açılsın ve yavrular da o  sıcaklıkta büyüsün.
 
8-)Mikrokurt özellikle yavru çöpçüler için iyi bir gelişim sağlıyor.Yeterli büyüklüğe ulaştığında ise grindal ile devam edebilirsiniz.Ama yine de bu süre zarfında da sadece canlı yemle beslemeyin.Haftada bir aç bırakmanıza gerek yok yavruları bir aylık olana kadar.
 
Benim her zaman tavsiye ettiğim gibi dengesi oturtulmuş,tabanda ince kum bulunan,içinde geniş yapraklı bitkilerin olduğu(özellikle amazon ve microsorium windelov tipi bitkiler)tanklarda üretim yapmak daha sağlıklıdır.
 
Şunu da unutmayınız.Önemli olan hızlı değil sağlıklı büyütmektir.Ve daha önce değinmediğim bir bilgiden burda bahsetmek istiyorum.Ülkemizde bulunan sterbai,komando,bronz vb.türler aşağı yukarı 20 yaşındayken yaş haddinden ölüyorlar ve yine çok iyi bakıldığında ve uygun ortam sağlandığında 15 yaşına kadar üreyebilen örneklerine rastlanmış.
 
İyi bakmaktan kastımı belirteyim.
1-)Çok aşırı yemleme yapmayınız.
2-)Birilerinin sözüne kanıp da asla ve asla kırmızı etle beslemeyiniz.Ömrü ciddi oranda kısaltır.
3-)Sürekli olarak canlı yeme odaklanmayınız.Diyetlerine mutlaka zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip olan bitkisel yemleri sokunuz.
4-)Günlük %10-20 su değişimi yapınız.
5-)Su düzenleyicisi kullanınız.
6-)Tabanda gölgelik sağlayacak su üstü bitkileri veya uzayıp suyun üstünü bir nebze de olsa kapatabilecek bitkiler kullanın.
7-)Ve en önemlisi de hiçbir zaman acele etmeyip sabırlı olun.Bir balığa doğal ortamına uygun koşullarda baktığınız takdirde o zaten soyunu devam ettirmek istediği için üreyecektir.Çünkü o ürerken sizi değil kendisini düşünüyor.
 
Saygılar...
 
 

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan öztamurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 954
hasan öztamurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 12:51
Tebrikler!
Gerçekten çok yeterli bir içerik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 12:57
Onur Peki Anubias Tipi Bitkiler Yerine. Lotus Türleri Kullanalım ozmn dimi?
Birde Çöpçüler İçin Kullanılabilicek Kimyasalları ve Su şartlarını yazarsan Bir çok Arkadaşımız Burdan Faydalanabilicektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 13:09
[QUOTE=CoryCory]Onur Peki Anubias Tipi Bitkiler Yerine. Lotus Türleri Kullanalım ozmn dimi?
Birde Çöpçüler İçin Kullanılabilicek Kimyasalları ve Su şartlarını yazarsan Bir çok Arkadaşımız Burdan Faydalanabilicektir.
[/QUOTE]
 
Tankımda hiç anubias bulundurmadım şimdiye kadar.Ama şunu söylemeliyim ki daha çok yayvan yapraklı ve yaprağı,ucuna doğru hafifçe aşağıya eğimli bitkileri seçiyorlar.
Sularımızdaki metal iyonların miktarının fazlalığı malesef çöpçüleri az ya da çok bir şekilde olumsuz etkiliyor.En yüksek verimi alabilmek için sera aquatan tipi su düzenleyicileri kullanmamız lazım.pH aralığı genelde 6.0 - 7.5tur.Tabi bu aralık standart değildir ama genel anlamda bu aralıktaki pH ta bakılmaları gerekir.Ülkemizdeki yaygın türlerden en asidik ortamda bakılması gereken tür ise trilineatus dur.Diğerlerinin pH üst sınırı 7.5 civarıyken trilineatusun 7.2dir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 14:22
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. İzninizle birkaç sorum daha olacak. Sürekli soru soruyorum ama ne yapayım öğrenmeye çalısıyorum :)). Yine sorularımı sıralayacak olursam :
1- Anaçları ayırmak yerine yumurtaları çok dikkatli bir şekilde ayırsam olur mu?
2- Yumurtalar için metilen mavisi kullanmak şart mı, kullanmadan başarı şansım ne olur ?
3- Yavrular kaç haftalık olunca anaçların yanına koyabilirim ?                                                            
mico2008-11-23 14:23:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2008 14:36
1-)Yumurtaları ayırırken ne kadar dikkat etseniz de sizin alırken verdiğiniz hasara bağlı olarak çıkma oranında ciddi düşüşler olabiliyor.
 
2-)Metilen mavisi kullanmak sizin oldukça yararınızadır.Çıkış oranını artırır.
 
3-)Şu kadar haftalık olunca diye bir sınırlama yok.Büyümesine bağlı.Ben 1,5 cmlik olana kadar ayırmam.Çünkü her ne kadar anaçlar yavruları yemese de yavrular anaçların yanında yem yarışında geride kalabilir.Böyle olunca da yavruları kaybetme riskiniz arttığı gibi geç gelişmesi de bir sorun olarak karşınıza çıkabilir.
unotim1232008-11-23 18:00:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2008 21:00
Güzel bir paylaşım olmuş.Tebrikler.Thumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 14:59

Türlerin tanıtıldığı birbirinden harika videolar

 

Youtube a girmenin yolu.

 

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=13658487

 

ya da http://www.teknobakis.com/2008/08/youtube-icin-kesin-cozum-saglayan-program/#more-45

 

 

Corydoras duplicareus

 

 

Corydoras Gossei ve Seussi.Yalnız bu tankta bariz hatalar var.Taban substratı çok kalın.Corydoraslar için çok ince kum serili olması gerekiyor. 

 

 

Corydoras Adolfoi üreme videosu(Dişinin karın yüzgeçlerinde yumurta var.)

 

 

Corydoras Arcuatus(Soldaki ve sağdaki üstünden çizgi geçen corydoras)

 

 

Corydoras İncolicana

 

 

Corydoras Panda

 

 

 

Corydoras Weitzmani

 

 

Corydoras Elegans üreme videosu

 

 

Corydoras Schwartzi

 

 

Corydoras Pygmaeus üreme videosu

 

 

Corydoras Melanistius

 

 

Corydoras Concolor üreme videosu

 

 

Corydoras Sterbainin hep büyüğünü gördünüz,buyurun yavrusu.

 

 

Corydoras Trilineatus

 

 

Corydoras Loxozonus(Çapraz siyah çizgisi olan corydoras)

 

 

Corydoras Similis

 

 

Corydoras Robinae

 

 

Corydoras Metae

 

 

Corydoras Habrosus

 

 

Corydoras Bilineatus üreme videosu

 

 

Corydoras Pinheiroi

 

 

Corydoras Melini

 

 

Corydoras Sodalis

 

 

Corydoras Loretoensis üreme videosu

 

Devamı sonraya.

unotim1232009-01-10 15:13:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaintedÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2008
İl: Diyarbakir
Mesaj: 477
SaintedÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 15:03
Kralsın. Çöpçülerin kralısın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 15:13
Onur abi, paylaşım için teşekkürler çok güzel videolar. Senin sayende bende Coryci olacam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2009 15:14
[QUOTE=Matrak]Onur abi, paylaşım için teşekkürler çok güzel videolar. Senin sayende bende Coryci olacam.[/QUOTE]
 
Amaç o zaten Sergencim.Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir