Beyaz Lekeler


Fishfish25Çevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2022
İl: Bayburt
Mesaj: 1
Fishfish25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2022 18:26
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235250/160520221824201.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2022 20:04
Mantar, kötü su şartlarından kaynaklanır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8784
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2022 21:13
Mantar olmuş.
--Akvaryumun hacmi nedir?
--Suyun sıcaklığı nedir?
--Co2 sistemi vs. var mı?
--Filtre nedir?
--Filtreyi kapatma, içini temizleme vb. müdahalelerde bulunuyor musunuz?
--Ekstradan hava motoru bağlı mı?
--Akvaryumda hasta balık dışında başka bir canlı var mı?
--Varsa sayısı, dişi erkek oranı ve türleri nelerdir?
--Kullanılan yemler neler?
--Su değişiminin sıklığı nedir? Şekli nedir? Oranı nedir? Kullandığınız su nedir?
--En son ne zaman suyu değiştirdiniz?
--Balık ne kadardır akvaryumda?
--Genelde veya hastalıktan sonra kullanılan katkılar var mı?
--Akvaryumun genel bir fotoğrafını verir misiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkOceanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2022
İl: Ankara
Mesaj: 582
DarkOceanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2022 21:52
Akvaryum Balıklarında Mantar Hastalığı ve Tedavisi



Mantar hastalığı, akvaryum balıklarında sıklıkla görülebilen hastalıklardan biridir. Su kalitesindeki yetersizlik, akvaryumdaki su dolaşımının yetersizliği, suyun düzenli bir şekilde havalandırılmaması ve suda çürüyen yemler mantar sporlarının artmasına ve hastalığın sürekli tekrar etmesine neden olur. Mantar sporları suda bir anda belirmezler aslında. Zaten suda normal seviyelerde bulunan mantar sporları yukarıda bahsettiğimiz şekillerde suyun kalitesinin düşmesiyle birlikte; balıklarınızda meydana gelen fiziksel yaralanma ya da strese girmeleriyle gelişebileceği ortamı bulur. Mantar hastalığı erken fark etmeniz gereken ve fark edilmediği durumlarda kötü sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Balıklarınızda mantar hastalığı var ise bunu kolaylıkla fark edebilirsiniz. Mantar enfeksiyonu beyaz kabarık bir görüntüyle ortaya çıkar ve çoğunlukla pamuksu yapıda olmaktadır. Hastalık genelde balıklarınızın dudak ve kafa çevrelerinde başlar buradan yüzgeçlerine yerleşirler ve tedavi edilmezler ise oradan tüm vücuda bölgeler halinde yayılma göstermeye başlarlar. Akvaryumunuzda oluşabilecek mantar hastalığı, balıklarınızın ve yumurtaların dış yüzeylerine zarar verebilmektedir. Balıklarınızın bağışıklıklarının düşmesi hastalığa yakalanma risklerini arttırmaktadır. Mantar hastalığı geçirildikten sonra akvaryum temizlenip, dezenfekte edildikten sonra balıklar suya bırakılsa dahi bu balıklarınızın bir daha mantar hastalığına yakalanmayacağı anlamına gelmez. Mantar sporları her zaman suda bulunmaktadırlar, uzun yıllar boyunca varlıklarını koruyabilirler ve çokça dağılım gösterirler.



Ağız mantarı, Lepistes balıklarında sık görülen hastalığın bir çeşididir. Balığınızın ağzını kapamasını engelleyen beyaz küçük kabarcıklardan, bütün ağzını kaplayan süngerimsi büyük bir yapıya dönüşür ve balığınızın ölmesine sebep olabilir. Büyüme sadece ağızda kalmaz, tedavi edilmemesiyle dokunun kenarlarından yayılmaya başlar. Düşünülenin aksine balığınız açlıktan ölmez, ağızdan girmesi gereken ve solungaçlardan geçen su akışı kesilir bu da balığınızın ölümüne sebep olur. Eğer balığınız hastalığa yakalandıysa; akvaryumu iyi temizlenmiş, iyi havalandırılmış olsa bile balığınız akvaryum yüzeyinde ilgisiz ve hareketsiz duruyordur.





Tedavi Yöntemleri

Mantar hastalıklarının tedavisi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Aşağıda bahsedeceğimiz tedavi yöntemlerini uygularken kendinizin ve çevrenizdeki sevdiklerinizin sağlığına mutlaka dikkat edin. Balıklarınız için kullanmanız gereken bazı ilaç türleri oldukça zararlı olabilmektedir.



Mantar hastalığının balıklarda görülmesinin asıl sebebinin akvaryum suyunun kalitesinin düşmesi ve havalandırılmasının yetersiz olmasından kaynaklandığını söylemiştik. Bu yüzden tedaviye başlarken ilk yapmanız gereken balıklarınızın akvaryumundaki su kalitesini ve havalandırmayı arttırmak olmalıdır.


Hasta balığınızı sağlıklı balıklardan ayırarak karantina akvaryumuna alın. Balığı taşıma sırasında kullandığınız araç gereçleri sağlıklı balıklar için kullanmayın. Karantina akvaryumunda başka deniz canlısı bulundurmayın çünkü kullanacağınız ilaçlar onlar için ölümcül olabilir.


Hasta balığınızın türüne göre tedavisi için karantina akvaryumuna bir miktar tuz ekleyebilirsiniz. Lepistes, Plati, Moli ve Kılıçkuyruk balıkları az bir miktar tuzdan zarar görmezler. Ancak akvaryuma koyacağınız tuz oranına çok dikkat etmelisiniz. Tuz oranını yavaş yavaş arttırmalısınız ve en fazla %1 oranında olmalıdır. Akvaryumdaki her 5 litre su için 1 çay kaşığı tuz olacak şekilde hesaplayabilirsiniz. Hasta balığınız Çöpçü balığı, Vatoz, Tetra, Kaplan Barb, Ramirezi ya da Discus türlerinden biri ise tuz tedavisi uygulamamalısınız.


Phenoxyethanol genellikle balıkları sakinleştirmekte kullanılan bir ilaç türüdür. Fakat mantar hastalığının tedavisinde de işe yaradığı görülmüştür. Balığınıza banyo şeklinde uygulayacaksanız 100 mililitre damıtılmış suya 10 miligram ilaç ekleyin. Sonra karışımdan 10 mililitre alarak bu suyu hasta balığınızın bulunduğu akvaryuma ekleyin. Balığınız iyileşene kadar 2-3 günde bir ilaçlı sudan akvaryuma ekleme yapabilirsiniz ancak en fazla 3 defa uygulayabilirsiniz ve her seferinde uygulamadan önce %50 su değişimi yapmanız gerekmektedir.


Organik boyalar da mantar hastalığının tedavisinde kullanılabilmektedir. Metilen mavisi organik boyalardan birisidir ve toz halinde satışa sunulur. Akvaryum balıklarında mantarların, parazitlerin ve bakterilerin tedavisinde sıklıkla kullanılır.


Malahit yeşili de bu organik boyalardandır ancak insanlar için zararlı olduğundan kullanacaksanız çok dikkat etmeniz gerekir. Hasta balığınıza uygulayacaksanız, 100 mililitre damıtılmış suya 1 gram ekledikten sonra bir pamukla hastalıklı bölgeye sürün.

Sodyum kloriti de mantar hastalığında kullanılabilmektedir ama aslında bir çamaşır suyu olduğu için miktarına çok dikkat etmeniz gerekir.

Genellikle bakterilerin tedavisinde kullanılan Gention Violet suda çözünebilir bir boyadır ve bazen mantar hastalıkları tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Mantar hastalıkları ve yüzgeç çürümesini bazen birbirinden ayırt etmek zordur. Bu durumda tedavi için zaman geçmesini ve hastalığı tam teşhis etmeyi beklemeden formalin ve malahit yeşilini birlikte kullanabilirsiniz. Çünkü bu iki kimyasal ürün birçok bakteri ve mantar hastalığında etkilidir.

Balığınıza hastalık yerleştikten sonra tedavi süreci çabuk etki etmeyebilir ve geçmiş gibi gözüküp devam edebilir. Hastalığın geçtiğini düşünüp balığınızı hasta olmayan diğer balıklarınızın yanına aldığınızda, hastalığın diğer balıklarınızda da görülme riskine karşı hasta olmuş balığınız bir süre daha karantina akvaryumunda kalmalıdır.
[B]
Atakan petshoptan alıntıdır.[/B]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir