Bitkili Akvaryum Kurulum Tavsiyeleriniz Bekliyorum


caatiÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 73
caatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2018 23:25
Merhabalar,

Daha önce birçok defa bitkili bitkisiz akvaryum girişimim oldu. Zaman zaman başarısız oldum, veya bir süre sonra sıkıldım. Fakat bu sefer sabırla adım adım bitkili kurulumu yapmak istiyorum. O kadar ki 2-3 ay canlı bile koymadan sabırla bekleme niyetindeyim.

Akvaryum ölçülerim, ekipmanlarım ve yapmak istediklerim (ve başarısız olduklarım konular) ile ilgili bilgi vereyim;

Akvaryum ölçüleri : 45x28x30h

Filtre; Eurostar HBL802
Filtre askılı dış filtre gibi çalışmaktadır. Aslında şelale ile dış filtre karışımı gibi bir ürün. Ürün bu anlamda efektif ve başarılı fakat özellikle debisi bitkili akvaryum için fazla -500Lt/saat. Debiyi kısınca da su yüzeyinde yağlanma oluştur. Filtre ile ilgili araştırmalarım sonucunda Sunsun HBL301 şelale filtre öneriliyor, fakat şelale akışında dolayı tank içerisinde fazla sirkülasyon oluşturacağından endişe ediyorum. Yine farklı bir öneri de Sunsun HW603B dış filtre var. Onun debi ayarı da olmadığı için o konuda da endişelerim var açıkçası. Lily pipe borularla çözülebilir mi? Bu ürünlerle ilgili ya da farklı bir ürün önerisi bekliyorum açıkçası. Yine filtre ile ilgili Eheim ın 350 surface skimmer ürünüyle yüzeydeki yağlanma ve tortular için yararlanmak iyi olur mu bilemedim. Deneyenlerden artı/eksi yorumlarını bekliyorum. Bir de filtre malzemeleri için özel önerileriniz var mı? Araştırmalarımda karbon kullanımını pek önermiyorlar diye okudum hep.

C02; 1 Lt. CO2 Tüp, Yıldız regülatör, ISTA 3 in 1 difüzör.
Genel olarak saniyede bir damla şeklinde uyguluyorum ve sürekli açık şekilde. Bu konuda ışıklar açık olduğu zaman verilmeli, sürekli de verilebilir diye yorumlar var aslında. Balıkların hareketlerinden takip etmeye çalışıyorum fakat yağlanma da oluyor, hata var mı bilemedim. Selenoid valf ile kontrol altına mı almalıyım? CO2 göstergesi ürünleriyle mi de test etmeliyim?

Aydınlatma: Bitkiler için destekli özel yapım SMD LED armatür temin ettim. 865 6500 kelvin değerlerinde ve yeterli düzeyde gibi. Yaklaşık 22,5 watt. Ortalama 6-7 saat yanıyor. Süre yeterli mi ve yeterli ise de süreyi bölmek gerekir mi? Tek sefer de uygulansa sorun olur mu?

Bitki: Taban bitkisi olarak Monte Carlo, çeşitli moss türleri, Anubias petite, Rotala rotundifolia.
Özellikle taban bitkisinde şimdiye kadar ciddi denemelerim olmadı ve bu yüzden Monte Carlo ile başlamak istiyorum. Öncelikli sorum tabanda ne kullanmalıyım. Aktif toprak önerenler de var, Hagen önerip misket gübre öneren de. Tecrübe ettiğiniz ürün marka model olarak da bekliyorum.

Gübre : Şimdiye kadar misket ve sıvı gübre kullanımım oldu ve bu da sadece Reeflowers All Inclusive ve JBL misket olarak. Açıkçası pek yararını da gördüm diyemem. El yapımı gübre mi almak daha iyi ya da marka öneriniz varsa onları da değerlendirebilirim.

Isı: Genel olarak 24-25 derecede sabit.

Hava: Genel olarak kullanmıyorum fakat gece verenler oluyormuş. Canlı kayıplarım oldu fakat bunların birçok nedeni var tabi. Ayrıca suda oluşturacağı hareketlilik için de CO2 kaybına neden olabilir deniliyor. Yorumlarınızı rica ediyorum.

Canlı: İlk defa sabrederek akvaryum oturana kadar canlı eklemeyeceğim[:)]. Sonrasında planladığım canlılar; Big Ear Lepistes, Cüce Vatoz, SAE ve Otocinclus affinis. Önerilerinize de açığım. Özellikle bitkili temizlik için özellikle öneriniz varsa çok merak ediyorum. Salyangoz da düşünüyorum fakat uygun türleri bilmiyorum.


Destek ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Tüm bu detaylarla ilgili çeşitli araştırmalar yaptım fakat bildiklerim ve yanlışlarımla ilgili de yorum almak istedim.

İyi Akşamlar.
[EDIT]caati,2018-01-28 11:35:10[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brigantesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/11/2014
İl: Bursa
Mesaj: 3586
brigantesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2018 09:48
Low tech

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779.asp[/URL]

High tech

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/bitki_akvaryumunda_basarihi-tech_k162934.asp[/URL]

Teşekkür Edenler: [T]157694,caati[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Clear06Çevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2015
İl: Adana
Mesaj: 274
Clear06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2018 10:02
Hocam merhabalar uzun uzun okudum ama aydinlatma bolumunde kisaca smd led yazip ışık sisteminizi anlatmissiniz fakat bence ufak bir yanlisiniz var.isik bitkinin en onemli gelisim kaynagidir.soguk beyaz en verimli ve mor kirmizi mavi ledlerlede orantilayarak bir sistem olusturmaniz gerekmektedir bitkilerinizin gelisim sureci icin bu konuya onem vermelisiniz.kurulumunuzu takipteyim insallah gonlunuzce bir bitkili kurulum yaparsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]157694,caati[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caatiÇevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 73
caatiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2018 11:31
[QUOTE=Angelfish]Hocam merhabalar uzun uzun okudum ama aydinlatma bolumunde kisaca smd led yazip ışık sisteminizi anlatmissiniz fakat bence ufak bir yanlisiniz var.isik bitkinin en onemli gelisim kaynagidir.soguk beyaz en verimli ve mor kirmizi mavi ledlerlede orantilayarak bir sistem olusturmaniz gerekmektedir bitkilerinizin gelisim sureci icin bu konuya onem vermelisiniz.kurulumunuzu takipteyim insallah gonlunuzce bir bitkili kurulum yaparsiniz.[/QUOTE]

Merhabalar,

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.

Aydınlatma konusunda birçok denemem oldu aslında. Sylvania floresan(Grolux, Aqua, Day light, 865...), tasarruf lambalar (Philips 23 Watt Tornado) ve çeşitli Led denemeleri. Akvaryum ebatları küçük olduğu için floresan çözümü otomatik olarak iptal oldu. Arayıştayken Murat Kond Bey in üretimi olan özel spektrumlu ve bitki gelişiminde etkili özel led armatürlerinden temin ettim. Kendisi de aynı ürünleri kendi tanklarında kullandığı için ürün ve akvaryum ebatı olarak yeterli olacağı kanaatindeyim. Yine de yetersiz olması durumunda cool day light Philips Tornado 6500 kelvin tasarruf ampul ile desteklemeyi planlıyorum. Bunu da aydınlatmayı süre olarak kademe kademe arttırıp gözlemleyerek yapacağım.

Armatür yaklaşık 22,5 Watt tır.

Tekrar yorum ve uyarılarınız için teşekkür ederim.



[QUOTE=brigantes]Low tech

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779.asp[/URL]

High tech

[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/bitki_akvaryumunda_basarihi-tech_k162934.asp[/URL][/QUOTE]

Merhabalar,

Bilgilendirme için teşekkür ederim. İlgili yazılardan sorularıma cevap bulurum umarım[:)]

İyi günler.

Beğenenler: [T]168086,brigantes[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168086,brigantes[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Clear06Çevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2015
İl: Adana
Mesaj: 274
Clear06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2018 12:24
Banada suan led bar lazim ankaradamisiniz temin edebilecegim bir oneriniz varmi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demirsoyÇevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2008
İl: Afyon
Mesaj: 116
demirsoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2018 13:31
Gittigidiyor veya n11 de aradıklarınızı bulabileceğinizi düşünüyorum hem power led hemde smd bar led olarak.

Teşekkür Edenler: [T]178434,Angelfish[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir