Bitkili denemesi, sonuç ne olacak ?


BorodinÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
BorodinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 10:00
Merhaba,
Malawi tankında hastalanan balığım için acele ile ufak bir akvaryum almıştım geçmişte. 49x29x20 boyutlarında 29cm olan yükseklik. Bilgisayar masamın sol köşesine yerleştirdim ve boş boş duruyordu. Ufak bi iç filte ve ısıtıcısıyla beraber.
Zaman içinde bunda bitki büyüteyim bari, güzel bir görüntü olur hemde bende biraz tecrübe etmiş olurum kışkırtıcı fikrinden hareketle önce bir güzel forumlardan bilgi edinmeye başladım.

Başlangıç bilgilerini forumlarımızdan edindikten sonra okudukça kafam karışmaya başladı. Nitrat, fosfat, potasyum, magnezyum ve diğer elementler işin içine girmişti. Eser olanlar olmayanlar, taban-tavan, ph, asidik, bazik, değişik bitkilerin değişik dikme biçimleri, kökten beslenen, yapraktan beslenen, Co2, tüp, difüzör , ışıkların dalga boyları, high tec- low filan derken... Bu ne yaa dedim gözüm korktu. Şurda 2 tane yeşillik dikecez bunlar derelerde göllerde kendi kendilerine toprakta çamurda büyüyor duruyor. Dik gitsin büyür, büyümezsede anlamaya çalışırız deyip bir gün alışveriş merkezine uğradığımda bir torba torf ve kedi kumunu aldım. İlerleyen zamanda ısıtıcı hava motoru vesilesiyle uğradığım akvaryumcuda (okuduklarımdan Hagen kum alacağıma karar vermiştim) kumda alalım dedik, akvaryumcu bana hagen yok diğer kumlarda da büyür, bak bende büyüyor diye gösterip ikna edince midye kırığı kumu da almış olduk.

Buna ışık lazım deyip işyerindeki elektrikçi arkadaşımızla ledlere bakıp sonrasında akvaryumun kendi kapağına iki tasarruflu ampul yerleştirdik. Neticede ışık işinden anladığım litrenin en az yarısı kadar güç lazımdı. Kelvin işine hiç girmeyip Osramın11 W beyaz ve birde 9 watt daylight tasarruflu ufak spiral gibi olanından fluoresanını kapağa yerleştirdik..

Alta torf üstüne kedi kumu onun üstünede midye kırığını koyup 3-4 cm. kadar taban yapıp saz, eledoa ve sonradan çam olduğunu öğrendiğim bide ne olduğunu hiç öğrenemeyeceğim (aslında internette ne olduğunu buldum ama adı latince, aklımda tutamam) bitkileri diktim.





Resimlerde görünen kök bir bahçe gülünün kökü, üzerine java moss sarmayı düşünüyordum ve bu hafta sarıp akvaryuma koydum. 2-3 kökte gül aldım bu arada onlarıda ekledim. Akvaryumda bilerek alınan 2 adet elma salyangozu ve camda görünen muhteviyatı belirsiz davetsiz başka ufak salyangozlar var.

- Geçen 2 haftalık sürede sazlar 2 adetten kök atarak yana doğru 6 kök oldular. Bu kadar sürede bu kadar kök artmaları normal mi? Normal yada değil ama sevindim.
- Eleodalar hızla uzadılar ama sonrasında yaprakları şeffaflaşmaya başadı. Bu arada sazların yapraklarıda şeffaflaştı. Ölüyorlar mı? Üzüldüm.
- Bunlar besinsizmi kalıyor diye haftada 1 kez NPK gübre döktüm yaklaşık 5ml kadar. Ve 5 tetrazone, 2 moli ve 2 de cama yapışan bir balık ekledim.





Borodin2010-11-28 10:03:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2010 12:15

Bitkiliye girişmeniz çok güzel tebrik ederim.

Sazların yeni filiz atmaları normaldir eledoaların hızlı büyüyüp sonrasında yapraklarının şeffaflaşmasıda normal şeffaflaşan yapraklar yeni yapraklar sanırım demir (Fe+2)eksikliğinden olur sıvı demir gübre eklemeniz gerekir.NPK gübreleri yerine sıvı mikro element ve sıvı potasyum gübresi eklemeniz daha uygun olacak sanırım.Yemler ile suya yeterli azot ve fosfat girecektir ama potasyum yeterli gelmeyecektir.Potasyum sülfat edinerek sizde DIY potasyum katkısı yapabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BorodinÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
BorodinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2010 23:03
- 29 cm yükseklik bitkili tank için pekte uygun değil gibi. Çoğunlukla bitkilerin yükseklği akvaryum boyunu geçiyor. Böyle bir tankta ancak kısa boylu ve hep kısa kalan bitkiler beslenebilir. Çamlar eleodalar ve gül ve saz suyun üzerinde uzanmaya başladı. ısıtıcı bile hafif kaykık takılmak zorunda kaldı. Gerçi henüz ihtiyaç duymadım sıcaklık 24-25 derecde ama ya ihtiyaç olursa...

-Demir içerikli bitki coşturandan 5 ml kadar ekledim 30 litrelik tanka, %2 demir içerdiğine göre sanırım 30 lt lik tanka 5mlx0,02 / 30litre hesabı doğrumudur acaba. Buda 0,004 ppm e denk geliyor sanırım. Tanktaki demir oranı 0,2 -0,5 arası olması lazımmış, böyle okudum biryerlerde. Buna göre tankta 0,2 ppm demir olması için bu tanka 6mg demir eklemek gerekecek buda 6 / 0,02 = 300ml sıvı gübre eklemek mi gerekiyor? 10 kapağa filan denk geliyor bu rakam sanırım biryerlerde hata yapıyorum.

Emreutku beyin forumda yazdığı bir yazıda ise sıvı gübrelerde %nin yanındaki değerin 10 ile çarpımı ml deki mg cinsinden demir miktarını verir diyor. Buna göre %2 lik gübrede ml de 20 mg demir var. 10 ml ekledim buda 200 mg demir eder /30litre hesabına görede 6 ppm çıkarki buda fazla.


Borodin2010-11-30 23:12:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugurtheorcaÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Bursa
Mesaj: 69
ugurtheorcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2010 17:50
Arkadaşım bitkiler ve dekorasyonun üzerine bir sürü yorum gelecek. Ama benim gözüme başka birşey takıldı. 5 adet tetrazon koydum dedin?
 
Tetrazon sert bir balıktır. Birkaç barb türü dışında, başka türlerle uyumsuzdur. Canlarına okur :) Hatta salyangozlarının antenlerine bir bak bakalım hala duruyor mu? Acayip tatlı balıklardır, yemleme olayı harikadır, ancak başka türler hele canlı doğuranlar bu balıkla zor yaşar. Bir araştır bakalım derim ben.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kocabeyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/11/2010
İl: Konya
Mesaj: 717
kocabeyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2010 18:32
İsmail bey benimde dikkatimi çeken içfiltre kullanmanız.Bitkili tanklarda çok iyi sonuçlar vermeyecektir,ayrıca biitkileriniz resimdede görüldüğü gibi sudaki fazla akıntı sebebi ile sağa sola savrularak doğal görünümü bozacak ve gelişimlerini kötü yönde etkileyecektir.
Bir dış filtre almanızı tavsiye ederim..resun cyclone cy 20 dış filtre işinizi rahatlıkla görecektir hemde oldukça cazip fiyatı nerdeyse içfiltre fiyatına 40 tl civarı en yakın petshoptan fiyatını sorun...

Bu gün aynı filtreyi ikinci kez tavsiye ediyorum Big%20smile primmi istesem acabaSok
kocabey2010-12-01 18:34:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furrionÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2157
furrionÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2010 18:50
BEnde böyle 10 ltlik bir ufak tankta bitkili ve beta denemiştim .Işıklandırma , filtre sorunları yüzünden yarım kalmıştı.Şimdi bu konuyu okuyunca içim bir tuhaf oldu , acaba 40 x 40 x 40 bir tank yaptırsam yeterli gelir mi_?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BorodinÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 79
BorodinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2010 22:34
Tetrazonlar biraz agresiflermiş. Salyangozlar gerçekten antenlerini saklıyor. Ancak yemediklerini tahmin ediyorum. Dün korktum yemişler diye ama bugün yukarı çıktıklarında antenlerini gösterdiler, yememişler.
İç filtrenin ise şelale aparatı var. Onu taktım yönünü yan cama çevirip ayarını kıstım yalnızca yüzeyde akıntı yapıyor hafif. Artık bitkiler sağa sola savrulmuyor. Yinede iç filtreyi değiştirmem gerekir mi?
Akvaryuma eklediğim demir konusunda hala hesabın doğru olup olmadığını bilemiyorum. Bir miktar su değişimi yapıp potasyumda ekledim.

Ancak, çamlar sarardı, sazların yaprakları inceldi ve kopanlar oldu. Genel görüntü şöyle; bitkilerde yapraklarda sararma, incelme ve şeffaflaşma var. Gövdelerden çok sayıda aşağı doğru kök gibi uzantılar çıkarıyorlar acaba besine mi ulaşmaya çalışıyorlar? Diğer bir görünüm ise eleodalar ve çamlar yanlardan sürgünler veriyorlar. Sürgün sayısı çok gibi geliyor bana onlarda sağlıklı değil.

Eklediğim gübrelerden sonra beklemekten ve durumu kontrol etmekten başka şansım var mı?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir