Canım sıkkın ve Kafam karışık.


kadirizmÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2
kadirizmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 15:08
Forum Üyelerine İyi Günler dileyerek başlamak istiyorum.
 
2008 yılında 16 lt kapasiteli ufak bir akvaryumum vardı. Canlı doğuran balıklar ile akvaryum hobime başladım. Fakat çok bakım ve sabır gerektiren bir iş olduğunu balıklarımı teker teker kaybettikten sonra anladım. Artık bu akvaryum sevdasından soğumuştum. Ta ki dün bir kuaförün önünden geçip o malawi akvaryumunu görene kadar unutmuştum bile ama içim gitti ve yeniden başlamaya karar verdim. Kafam karmakarışık olduğu için konu açıp sizlere yazmayı tercih ettim. Umarım bana yardım edersiniz. Siz saygıdeğer forum üyeleri nerden başlayacağımı bilmiyorum. Tabiki bir akvaryumdan başlayacağım ama nasıl diye düşünüyorum. Bu malawi tür balıklarını beslemeyi çok istiyorum. Sanki canlı doğuranlardan biraz daha kolay olacak gibi geliyor bana yoksa yanılıyormuyum. Sizden merakla beklediğim ve bana yardımcı olacağınızı umut ettiğim sorularım olacak.
 
1- Akvaryum için çok güzel bir köşem var. Ölçülerini aldım. Boy 120 cm En 60 cm Yükseklik 105 cm bu ebatta olan bir tankta malawi türlerini besleyebilirmiyim. Hesaplamalar içeriğinde hesaplama sonucu 600 lt hacmi geçiyor.
2- Tankım için gerekli olan zorunlu ama hesaplı olmazsa olmaz malzemeleri tam olarak bilmiyorum.
3- Malawi türü için kullanacağım kum türü nasıl olmalı bilmiyorum. Kum yıkanmalımı bilmiyorum.
4- Forumda göz gezdirdiğimde bazı üye arkadaşlar ya malawi kayası veyahut yuvarlak sanki denizlerde gördüğümüz  kayalardan (beyaz,gri renkte) kullanmışlar. Acaba hangisi kaya türü doğru bilmiyorum. Ve bu kaya türleerini nereden temin edebileceğimi de bilmiyorum. Şu ana kadar akvaryumcularda görmedim. Ulus semti Akvaryumcular  çarşısı içinde hiç görmedim.
5- Kumu yerleştirdikten sonraki adımlar nelerdir. Kayalarda yıkanmalımıdır.
6- Suyu musluk suyumu olmalı bilmiyorum.
7- Alacağım malawi türlerinin sevdiği bitki türlerinin isimlerini bilmiyorum.
8- Bitkileri yerleştirdikten sonramı tankı suyla dolduracağım. Suyun tamamını doldurduktan sonra bitkiler suyun üstüne çıkarsa yandık. Bu durumda ne yapacağım.
9- Suyun sıcaklığı her zaman kaç derecede olmalı yaz ve kış şartları düşünüldüğünde sabit her mevsim için olabilecek bir derece nedir?
10- ph kaç olmalı bunu nasıl sabit tutacağım.
11- Kullanacağım ilaçlar ve suyun hazır hale gelmesi (kaç gün dinlendirmem gerek) durumlarını bilmiyorum.
12- Dış filtre markası ne olmalıdır. En çok tavsiye edilen fazla ses çıkarmayan tetra marka olabilirmi yoksa önereceğiniz başka bir marka varmı. 600 lt için ne kadarlık bir dış filtre tam randuman sağlar.
13- Diğer motor, ısıtıcı, hava  v.s. gibi malzemeler hangi marka olursa daha iyi sonuç alırım. Bu malzemeler ne kadar büyüklükte olmalı. İç filtre de kullanacakmıyım bilmiyoruym.
14- Malawi balıklarını aldığımda suyun üzerinde poşetli kaç saat veya gün kalmalılar bilmiyorum. Yoksa direk tanka bırakmam mı gerekiyor.  
 
Bu cevapları alırsam siz saygıdeğer forum üyelerinden hepinizden Allah razı olsun diyeceğim. Şunuda unutma diyecekleriniz varsa lütfen yazınız.Kafam karışık demiştim. Bekli bazı arkadaşlar bunlara soru çok diyerek cevap yazmayabilirler. Onlarından canları sağolsun. Artık başlamak istiyorum. Tankın siparişini hemen vereceğim. Sizlerden yardımlarınızı rica ediyorum. Evet forumda açılan malawi türleri konularına baktım. Konular dağınık bir biçimde olduğu için fazla yararlanamadım.
 
Tüm forum üyelerine sağlıklı ve mutlu günler dilerim.    

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yagiz666Çevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 69
yagiz666Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 15:20
Merhaba,yeniden hobiye dönmenize sevindim 600 lıtre baya büyük bir hacim rahatlıkla malawi besleyebilirsiniz.Bence akvaryuma bitki koymayın çoğu bitkiyi yiyorlar malavi türleri.Kayaları ve kumu yıkayın hatta bellı bir süre suda kalsınlar.İnce silis kum kullan göze hoş gelir.Tebessüm
saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan_ali05Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 2147
hasan_ali05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2009 15:32
 Baştan başlayayım.
 Balık olarak bence cichlidlerin dayanıklılarıyla başlayabilirsiniz.
 1-O akvaryum çok yüksek camını çok kalın yapmanız lazım.Bence o yüksekliği 60 cm ye düşürüm kafadan hesapladım ve benim dediğim akvaryumda 396 lt yapıyor.Bunda da çok balık beslersiniz.
 2-Olmazsa olmazlar ısıtıcı bu boydaki akvaryuma dış filtre(atman olursa iyi olur) Aslında sump yaparsanız çok daha iyi olur.Cichlid besleyecekseniz kaya.Görüntü için kum.
 3-Kum olarak suyu sertleştirecek kumlar olabilir.Ben parasal olarak uygun olması için ince olanlarından deniz kumu kullanıyorum.Yıkama ise asla kimyasal kullanılmamalı.10-12 kere bir bir kovanın içine koyun suyu doldurup elinizle alt üst edin.Suyun bulanıklılığı geçinceye kadar tekrar edin.
 4-Bu kayalar peyzajlarda olur denize girerken bulduğunuz yuvarlak taşları toplar kaynatılır soğutulur tekrar yıkanır ve akvaryuma konur.
 5-Kumu serersiniz kayaları yerleştirsiniz.Sonra ısıtıcı sonra hava motoru.Sonra su doldurulur.Sonra sumpsa sumpın dış filtreyse onun suyu doldurulur ve çalıştırılır.2 gün su dinlenir ve balıklar eklenir.
 6-Suyu dinlendireceğiniz için sorun olmaz.
 7- Cichlidlerle bitki pek iyi olmaz bitkileri yerler.Ama ilaaki isterseniz sert yapraklı bitkiler olabilir.
 8-Önce kum konulacak sonra taş bitki konulacaksa sonra bitki hemen ardında da su.Evet bitkiler çıkarsa kafayı yedirtir.O yüzden bitki koyacaksanız çok kum lazım.
 9- Tutabilirseniz her zaman 26 ve 30 derece arasında oynasın bu dereceler had safhadır.Yani bunun ortasında yani 28 de ayarlarsanız iyi olur.
 10- Ph suyu doldurup 2 gün bekledikten sonra kayaları koyduktan sonra ayarlanır kendisi.
 11-Suyun dinlenme süreci ne kadar uzun o kadar iyi ama 2 gün iyidir.İlaç olarak kaya tuzu hastalık olmadığı sürece en iyisidir.
 12-Dış filtre en iyi atmandır.Ama sump çok daha iyidir.
 13-Bütün malzemelerin en iyisi Atmandır bence.
 14- Tama anlamadım soruyu ama.Akvaryuma salarken il önce poşeti akvaryuma salın 5 dk dursun sonra poşete biraz akvaryumun suyundan koyun 1 dk sonra biraz daha akvaryum suyu koyun 1 dk sonra yine ine derken 5 defa falan olsun sonra poşetin ağzını suyun içine aşağı bakacak şekilde tutup balıklar salarsınız.

  Asla unutma diyeceğim şey balıkları almadan önce bize sorun uyumlu olası konusunda fikir danış.Ayrıca akvaryumcaya asla bir şey sormayın.


  Saygılar.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EMSAL_KUCUKÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 266
EMSAL_KUCUKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 03:58
İlk itirazım olarak söylüyorum yükseklik çok fazla geldi bana sanki :S

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HerekeliÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 66
HerekeliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 04:12
Hesaplamalar kısmında 600 litre hacim olduğuna bakmışsınız camın 17 mm gerektiğine de bakmışsınızdır umarım yüksekliği 55 60 lara indirebilirseniz hem akvaryum maliyeti acısından hem de tankın içine müdahale etme açısından daha rahat edersiniz...
 
İnşallah bi aksilik cıkmaz güzel bi tanıtımla akvaryumunuzu ve balıklarınızı bizlere tanıtırsınız.
 
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadirizmÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2
kadirizmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 14:11
Evet yükseklik konusunda haklısınız. Bende ölçüleri tekrar belirledim. Boy 120 x en 60 x yükseklik 60 olacak şekilde sipariş vereceğim. Fakat sumplu ne demek, çünkü daha iyi olur diyorlar. Birde google den taş dünyası diye yazdığımda ilk gelen linke tıkladığımda yerleri Kemerburgaz İstanbul da olan bir taş fabrikası var. Her çeşit taş mevcut. Acaba benim malawi tankıma o sitede yer alan anasayfadaki taş resimlerinden adı sütun Gnays Taşı olarak geçen taş olurmu ? Yardımcı olurmusunuz. Evet derseniz firma ile irtibata geçip 40-45 kilo kadar yatay ve dikey olarak şekillendirilmiş o taştan sipariş göndermelerini isteyeceğim. Tabiki inşallah kabul ederler.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeardfishÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 120
BeardfishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 14:24
Ferdi Bey öncelikle sizi Tebrik ederim Akvaryumu kurmadan önce arastırma yaptığınız icin.
 
Ferdi Bey, önce hangi türü besleyeceğinize karar verin ondan sonra Dekorasyon gibi işleri o türe göre yapın. Ilerde keske dememek için acele etmeyin. Akvaryumları inceleyin, size fikir verecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkan16Çevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Bursa
Mesaj: 291
berkan16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 17:48
Sizinde ilk cümlelerinizde söylediğiniz gibi akvaryum hobisi sabır gerektiren bir hobidir bencede araştırmaya devam edin ve öncelikle hangi türü besleyeceğinize karar verin benimde bir malawi akvaryumum var şuan içinde sarı prenses kafalı yunuslar ve elongatus mpangalar var benim size tavsiyem ilk başlarken sarı prensesle başlayın yavru alın 20-30 tane sonra bu balıklar büyüdüğünde 7-8 aylık olduklarında içlerinden eleme yapın ve en iyi 2 erkek 8 dişiyi ana tankta dursun diğerlerini alın 10 tane öldüğünü varsayarsak 10 tane sarı prensesiniz var gidersiniz takas yaparsınız 2 erkek 6 dişi bir yunus kolonisi alırsınız üstüne parada isteyebilirler ama yunuslarla sarı prenseslerin boyları hemen hemen aynı olmalı bu şekilde bir kaç sene bakarsınız 2-3-4 yada ne kadar isterseniz ama mutlaka elongatus mpanga ve red rubin besleyin derim ben.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wildeagle36Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Izmir
Mesaj: 600
wildeagle36Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2009 17:51
105 santimde çok kalın cam gerekir.Balıklara da müdahale şansınız olmaz. Yanında dalgıç kıyafeti almanız gerekebilir. :) 50 cm uygundur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lif.e_for_rentÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2009
İl: Karaman
Mesaj: 34
lif.e_for_rentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2009 05:02
1-    Yükseklik gerçekten çok fazla mobilyalar ağırlığa basınca dayanamayabilir. 350-400 litrelik bir tanktada istediğiniz türün hemen hemn bütün balıklarını besleyebilirsiniz.
2-    Dış filtre, iç filtre, ısıtıcı, hava motoru ve taşı, derece, aydınlatma ekipmanları.
3-    Benim tavsiyem midye kırığıdır. Çok hoş ve güzel bir görüntü oluyor. Yıkanmalı mı sorunuza gelince kesinlikle yıkamalısınız.
4-    Akvaryumda kaya olayı balıkların saklanması, baskın balıkların diğerlerine zarar vermemesi için gereklidir. Nasıl olacağı önemli değildir önemli olan keskin kısımlarının bulunmaması balıklara zarar vermemesidir. Kendi göz zevkinize göre istediğinizi seçebilirsiniz.
5-    Kumu yerleştirdikten sonra kayaları daha sonra da suyu eklemelisiniz. Kayalarda yıkanmalıdır.
6-    Ben suyu musluk suyu kullanıyorum. Sizde taktir edersiniz ki o hacimdeki bi tanka damacana su koymaya kalkmak çok masraflı olacaktır.
7-    Bitki tavsiye etmem. Çünkü bitki de balıklar gibi ayrı bir bakım istiyor. Zahmetli bir iş olacaktır.
8-    Bitki tavsiye etmem. Çünkü bitki de balıklar gibi ayrı bir bakım istiyor. Zahmetli bir iş olacaktır.
9-    Suyun sıcaklığı aşağı yukarı 24-26 derece olmalıdır.
10-    Ph konusunda bir fikrim yok. 300 litrelik bir trop tankım var ve daha hiç ph ölçmedim ve ilaç vs. kullanmadım.
11-    Suyu ekledikten sonra 2-3 gün dinlendirin. Filtreleri ısıtıcıyı ve hava motorları açık olsun. İlaç olarak tek tavsiye edeceğim klor giderici. Oda eğer bulunduğunuz şehrin suyu çok klorlu ise. Aksi taktirde hiçbir ilaç kullanmanızı tavsiye etmem.
12-    Ben 1 senedir sera fill 1300 dış filtre kullanıyorum ve çok memnunum. Ama maliyet açısından biraz pahalı bir filtre. Bu konuda herkes kendi kullandığı filtreyi öneriyor bu yüzden bilindik markalar olmak kaydı ile bütçenize uygun ve akvaryum kapasitenize yetecek bir dış filtre işinizi görecektir.
13-    İç filtre kullanmalısınız. Marka olarak yine dış filtredeki durum bunda da geçerli. Ben sera kullanıyorum memnunum ama tabiî ki başka markalarda olabilir. Önemli olan ses yapıp kafa ağrıtmaması.
14-    Balıkları eklerken ben poşeti suyun üstüne bırakmanızı tavsiye etmem. Bence balıklarınızı bir kaba(leğen vb.) boşaltın ve bu kaba her 10dk.da 1 litre akvaryumdan su ekleyin ve balıkların akvaryum suyuna adaptasyonunu sağlayın.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir