Co2 Sistem kurulmalı mı?


musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2014 20:43
[QUOTE=jfm54]Mayalıyı yangın tüpüne yapanlar ayarlamasını güzel yapabiliyorlar ve uzun ömürlü oluyor. Ama ben o kadar becerikli olmadığımdan normal bir şekilde yaptım. Verimli olmasını istiyorsan sık sık sistemi yenilemek gerekiyor. Sonuç itibariyle dört sefer yapıp söktüm en sonunda bıraktım kendi haline. [/QUOTE]
Aracımın da tarihi geçmiş küçük bir Y.S.C. var, bununla düşündüm yapmayı aslında ama tankım ölçülerim küçük, şimdilik ZERO şişesiyle denemek için koyduk gözlemliyoruz, fayda görmeye başlarsam tabi bar basıncını görebildiğim daha güvenli bir sistem kurmak daha akıllıca olacaktır. 
[QUOTE=Keys]Hocam bir süre gözlemleyin sistemi. Çok sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Beta çok zor şartlarda yaşayabilen bir balıktır. Genelde sığ ve sakin yerleri tercih eder diye biliyorum. Sorun olursa müdahale edersiniz zaten. [/QUOTE]
Eve geldim yine saklanıyordu bende motorun debisini yine kıstım belli ki rahatsız oluyor hayvan, co2 çıkışımda biraz azalma var saniyede 1 baloncuk ;)
[QUOTE=zupermen]Selamlar bu sistem eninde sonunda göçer. Yukarıda pistalar, ışıklar led. Co. Döngüyü tamamlamaz. Bu litrede bu bitkilere co2 de cok gerekli değil. Sana önerim. 865 kodlu bir adet osram tasarruf ampulü al 20 watt gibi bu 40 cm yükseklik için. 11 watt 827 osram gene tasarruf ampulü al. İkisini birbirine yakın bağla pistslarının orta göbeğini aç lambaları ortaya bağla yani ortadan ışıktabana ulaşsın sıvı gübre atmanı başta 5 damla gibi 3 günde at eger fazla atarsan yosun olur. Eğerki kırmızıbitki kullanırsan bu kombineye Kelvini yüksek bir lamba daha devreye al Sylviana white frost gibi mavi ton ağırlıklı. Bunlar sunu sağlayacak 827 sayesinde bitkilerin co 2 istemeyecek tabana uc bes tanede JBL Misket gübr. Gömersen tadından yenmez. Bendeki bitkilerden balıklar zor yüzüyor. Co2 de hiç olmadı. Halda heryerden sürgün atıp yaprak çıkarıyorlar. Tabanda gubre yaptıktan sonra bir kaç hafta daha bitkiler adaptasyon derler gerçeği sudur. Bitki azotu direkt akamaz köklerinden tabanındaki olusan bakterilerin iyon değişikliği sayesinde alır. Bu kodlu ampullerde gubreye dikkat et. Yapraklarının yeşil tonlarının canlılığını fazla surmez bir hafta sonra gorursun. 827 yesil icin white frost kırmızı için. 865 de ara spectrum renkler için. Saygılarımla.

Bu kodları kullandında ilk göreceğin bunu ikinci günü görmelisin yaprakların alt kısımlarında balon balon o2 çıkışı olmalı.

Akvaryumda orytayı açmaj için daire şeklinde bir köpük kesip içinide kesip pistaları yanlarda tutup ortadan ışık girişi yapabilirsin arkadaşta bunu denemiştik.[/QUOTE]
Merhaba,
  O kadar emek boşa mı diyorsunuz? :) Pistaları çıkardım tank dan, artık ışığı alıyor akvaryum, 
  Birde bu led konusu var, adamlar ithal hazır akvaryum üretmişler, içinde büyük kırmızı, büyük beyaz ve iki tanede küçük mavi led koymuşlar ama, gözlemlediğim bunun hep bir tartışma konusu oluşu, kimisi olmaz diyor, "led le" kimisi ben yaptım oldu diyor, hala aktif kullananlarda var forumda, yabancı forumlarda da görüyorum adamlar aynı akvaryumla bitki bakıyor. (konu açılmışken yazayım istedim)
  Verdiğiniz öneriler değerli sonra bile işimizi görecek, osram 865 8wat tasarruflu ampul elimde mevcut, henüz deneme fırsatım olmadı, akvaryum salonda duruyor, görseli bozmadan yapmaya çalışıyorum projeleri yoksa sırıtıyor. Ama bir yolunu bulup 865 i deneyeceğim.
  Ben bu gübre olayını sevmedim, azda kullansam suda yosun oluyor, çok da. 
Balçık gibi oldu en son kullandığımda her yer dün tertemiz yaptım tekrar yosun olacak diye korkumdan koymadım gübre. Sadece excell ve sıvı potasyum ekledim.  
musty.skr2014-05-23 08:40:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2014 20:56
Led ışıkla bitki yetiştirilemez demek biraz saçma olur. Çok basit mantıkla açıklarsak; birazcık internet kullanabilen birinin ledle kurulmuş yüzlerce hatta binlerce bitkili akvaryum örneğini görmezden gelip sadece başarısız olan denemelere dayanarak led işe yaramaz demesi bana mantıklı gelmiyor. Bu konu altında yazan kimseyi şahsen tanımıyorum. Lafım da sizlere değil. Ama bir ön yargı olduğu kesin. Başarılı örneklerinde de işi sadece lede dayandırmak yine saçma olur. Ben elektrikten, bitkilerin ihtiyaç duyduğu tayf değeri lümen vs den anlamam. Ama anlayıp da başarılı olanlar varken ledle bu iş olmaz demek yerine ben başaramadım demek daha doğru olur sanki.

Bu iş bir hobidir, heves işidir, gönül işidir. Bu tür yönlendirmelerle heves kırmazsak daha faydalı paylaşımlarda bulunabiliriz.

Dediğim gibi kimseye lafım yok. Herkese - büyük ya da küçük - saygılı davranmaya çalışıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2014 21:20
Üstadım inanma infered ledler lazım. Pahalı dene dediğim yere gelirsin. Spectrum değerlerinde renk eksiklikleri var. Yani güneş rengindeki gördün gokkusagındaki renkler gibi dusun. Ledle bitki yetiştirenler sera kuranlar bile var ama o ledlere erişmen imkansız. Üzülürsün. Benden sana tavsiye bu işe gerçekten para harcamış biri olarsk yazıyorum. Şu anda teknoloji yetersiz. İnanmayın.

Dediğim ampulleri kullanmadan su değişimi yap başta gubre verme sadece potasyum. Sonra, iki damla iki gunde yetrsiz gelirse iki damla iki damla arttır olurda dozu ayarlıyamazsan yosun hafifde gorsen 827 yi yakma az su degisimi yap uc dort gun sonra tekrar devam et kontrol sende olur.

Foto yükleyebilsem atarım sana. Ayrıca bu heves kırmak değil tam tersi zaten kendisi yasayıp gorecek. Dersin bi abi uyarmıştı diye.

Bak ışık oneririm diye paylaştığım konuda linkler verdim cok unlu akvaryumcuların kullandığı kombineler onlarda da var onlar 865 i 840 la kombine etmişler ama 827 ile performas cok faklı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 273
erdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2014 21:42
[QUOTE=musty.skr].......Aracımın da tarihi geçmiş küçük bir Y.S.C. var, bununla düşündüm yapmayı aslında ama tankım ölçülerim küçük, şimdilik ZERO şişesiyle denemek için koyduk gözlemliyoruz, fayda görmeye başlarsam tabi bar basıncını görebildiğim daha güvenli bir sistem kurmak daha akıllıca olacaktır. 
.....
[/QUOTE]
 
Merhaba, araçtaki YSC monometreli tüp kuru kimyevi tozludur, karbondioksit tüpü değildir, dolayısıyla ona karbondioksit basacak yangın tüpü dolumu yapan bir yer bulamazsınız. Forumda kuru kimyevi toz tüplerini açıp mayalı sistem yapmak için kullananlar vardı ama bana göre şişeden tek farkı daha güzel görünmesi - belki açıp kapama imkanı tanıyacağı için biraz daha uzun süre idare etmesi olur.
 
Yangın söndürücü haricinde ISTAnın tüplü çözümleri de var ama bu da tankınızda maliyet / fayda analizi açısından değmez gibi geliyor. Önerim bu hacimdeki tankta mayalı sistem ile devam etmeniz.
 
Yazınızı baştan sona hızlıca okudum. Sorunun karbondioksitten çok besin / aydınlatma ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Özellikle potasyumla ve / veya fosforla ilgili sorun var gibi geldi. Ben JBL Easy Test 6in 1 ile Azoo PO4 testlerini kullanıyorum, tavsiye ederim. Ayrıca ISTA, Azoo vb.nin CO2 testlerine de bir bakmanızı öneririm. Potasyum ölçümü için test var mı emin değilim - ben takip edemiyorum.
 
827 ve 865 tasarruf ampullerini ben de kullandım. T5ler kadar verimli değiller ancak bu hacimde / derinlikte işe yararlar. 827 ampul 2700 K, 865 ise 6500 K ışık sağlar. 2700 K akşam ve sabah güneşine, 6500 K ise öğlen güneşi olmasa da saat 10-11e yakın bir ışık tayfına denk gelir. Dolayısıyla hala uygulamadıysanız denemeniz işe yarayabilir. Ancak diğer arkadaşlarında önerdiği gibi ışığın sudaki bitkilerinize ulaşabilmesi için pistiaları azaltmalı - bariyer ile belli bir alanla sınırlandırmalısınız.
 
Pistialar ile ilgili ayrı kaba koysam yaşarlar mı sorunuza cevap göremedim, açıkcası yaşamayacaklarını düşünüyorum.
 
Selamlarlar
erdogan2014-05-22 22:03:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zupermenÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 216
zupermenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2014 21:57
Ustadım kelvin kırmızı bitkileri kızartmada etkin. Elimde 12000 kelvinlik 3 adet floresan var kullandım inan yeşil bitkileri bile kızarttı. İnceleyeceğin başlıklar spectrumlar. Ben uyarılarımı yaptım kara senin. Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 273
erdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2014 22:26
Merhaba, özetle aydınlatmada odaklanılacak konular sadece led, ampul, florasans olup olmaması veya kaç watt olduğu değil. Kelvin ve lümen çok çok önemli. Bitki gelişimi için değişik K larda aydınlatma sağlanması en ideali. Ancak bu 16 Lt akvaryumda temel sorun uygulanabilecek yüksek kelvinli aydınlatmayı bulmak olacaktır. Bu yüzeyde 6500 K üzerine çıkmak pahalı olan metal halide veya özel ledler haricinde pek imkan dahilinde değil ki akvaryumun salonda olduğu göz ardı edilmemeli. Ancak bir avantaj var, akvaryum çok derin değil. Dolayısıyla 2700, 4000, 6500 K kombinasyonları iş görecektir. Her ne kadar kişisel deneyimimde 2700 K da bitki gelişimi göremesem de yosun oluşumunun da olmaması açısından uygulanmasını yararlı görüyorum.
 
Mustafa bey, CO2 önerilerine verdiğiniz yorumlardan anladığım forumdaki bilgileri çok iyi araştırıyorsunuz, benzer şekilde aydınlatma ve gübreleme ile ilgili konulara da detaylı bakabilirseniz somut çözümler bulacaksınız  diye düşünüyorum.
erdogan2014-05-22 22:31:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 11:14
[QUOTE=Keys]Led ışıkla bitki yetiştirilemez demek biraz saçma olur. Çok basit mantıkla açıklarsak; birazcık internet kullanabilen birinin ledle kurulmuş yüzlerce hatta binlerce bitkili akvaryum örneğini görmezden gelip sadece başarısız olan denemelere dayanarak led işe yaramaz demesi bana mantıklı gelmiyor. Bu konu altında yazan kimseyi şahsen tanımıyorum. Lafım da sizlere değil. Ama bir ön yargı olduğu kesin. Başarılı örneklerinde de işi sadece lede dayandırmak yine saçma olur. Ben elektrikten, bitkilerin ihtiyaç duyduğu tayf değeri lümen vs den anlamam. Ama anlayıp da başarılı olanlar varken ledle bu iş olmaz demek yerine ben başaramadım demek daha doğru olur sanki.

Bu iş bir hobidir, heves işidir, gönül işidir. Bu tür yönlendirmelerle heves kırmazsak daha faydalı paylaşımlarda bulunabiliriz.

Dediğim gibi kimseye lafım yok. Herkese - büyük ya da küçük - saygılı davranmaya çalışıyorum. [/QUOTE]
     Led sisteme sahip akvaryumum, ampulde 5-7tl söylediğiniz gibi, bitkilerim dede problem yaşıyorum.
   -Bana da makul olan önerilerinizi deneme yanılma yöntemiyle test edip, en doğru değerlere ulaşmak kalıyor. Osram 865 kullandığımda fayda görmezsem tabi ki akvaryumun orijinal aydınlatması olan görseli tekrar kullanmaya devam edeceğim.
    -Aksine sizler destek oldukça daha çok hevesle devam ediyoruz hobiye.
     Hobici arkadaşlara bende dahil olmak üzere yardımlarınız ve saygınız tartışılamaz bile.
     Saygılarımla.
[QUOTE=zupermen]Üstadım inanma infered ledler lazım. Pahalı dene dediğim yere gelirsin. Spectrum değerlerinde renk eksiklikleri var. Yani güneş rengindeki gördün gokkusagındaki renkler gibi dusun. Ledle bitki yetiştirenler sera kuranlar bile var ama o ledlere erişmen imkansız. Üzülürsün. Benden sana tavsiye bu işe gerçekten para harcamış biri olarsk yazıyorum. Şu anda teknoloji yetersiz. İnanmayın. 

Dediğim ampulleri kullanmadan su değişimi yap başta gubre verme sadece potasyum. Sonra, iki damla iki gunde yetrsiz gelirse iki damla iki damla arttır olurda dozu ayarlıyamazsan yosun hafifde gorsen 827 yi yakma az su degisimi yap uc dort gun sonra tekrar devam et kontrol sende olur.

Foto yükleyebilsem atarım sana. Ayrıca bu heves kırmak değil tam tersi zaten kendisi yasayıp gorecek. Dersin bi abi uyarmıştı diye.

Bak ışık oneririm diye paylaştığım konuda linkler verdim cok unlu akvaryumcuların kullandığı kombineler onlarda da var onlar 865 i 840 la kombine etmişler ama 827 ile performas cok faklı. [/QUOTE]
  -Aydınlatma ile ilgili önerinizi dikkate alacağım, elimde mevcut olan Osram 865 deneyeceğim.
  -Potasyumu her gün kullanmamı mı önerirsiniz, ben sadece su değişimlerinde kullanıyordum litreme uygun ml.'de excel ve potasyumu.
  -Tecrübelerinize kesinlikle saygım var, dediğim gibi deneyeceğim verim alırsam devam edeceğim.
   Saygılarımla.
[QUOTE=erdogan]
 Merhaba, araçtaki YSC monometreli tüp kuru kimyevi tozludur, karbondioksit tüpü değildir, dolayısıyla ona karbondioksit basacak yangın tüpü dolumu yapan bir yer bulamazsınız. Forumda kuru kimyevi toz tüplerini açıp mayalı sistem yapmak için kullananlar vardı ama bana göre şişeden tek farkı daha güzel görünmesi - belki açıp kapama imkanı tanıyacağı için biraz daha uzun süre idare etmesi olur.
 
Yangın söndürücü haricinde ISTAnın tüplü çözümleri de var ama bu da tankınızda maliyet / fayda analizi açısından değmez gibi geliyor. Önerim bu hacimdeki tankta mayalı sistem ile devam etmeniz.
 
Yazınızı baştan sona hızlıca okudum. Sorunun karbondioksitten çok besin / aydınlatma ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Özellikle potasyumla ve / veya fosforla ilgili sorun var gibi geldi. Ben JBL Easy Test 6in 1 ile Azoo PO4 testlerini kullanıyorum, tavsiye ederim. Ayrıca ISTA, Azoo vb.nin CO2 testlerine de bir bakmanızı öneririm. Potasyum ölçümü için test var mı emin değilim - ben takip edemiyorum.
 
827 ve 865 tasarruf ampullerini ben de kullandım. T5ler kadar verimli değiller ancak bu hacimde / derinlikte işe yararlar. 827 ampul 2700 K, 865 ise 6500 K ışık sağlar. 2700 K akşam ve sabah güneşine, 6500 K ise öğlen güneşi olmasa da saat 10-11e yakın bir ışık tayfına denk gelir. Dolayısıyla hala uygulamadıysanız denemeniz işe yarayabilir. Ancak diğer arkadaşlarında önerdiği gibi ışığın sudaki bitkilerinize ulaşabilmesi için pistiaları azaltmalı - bariyer ile belli bir alanla sınırlandırmalısınız.

Pistialar ile ilgili ayrı kaba koysam yaşarlar mı sorunuza cevap göremedim, açıkcası yaşamayacaklarını düşünüyorum.
 
Selamlarlar
[/QUOTE]
Merhaba,
  -Evet bahsettiğiniz gibi aracımda ki kuru tip toz Y.S.C.. Dolum yaptırmak değilde mayalı yapmayı düşünmüştüm gaz olayı kafama yatmamıştı riskli iş(bence). Mayalı içinde değer mi düşündürüyor açıkçası, anahtarla aç kapa aç kapa, sıkıntı iş gibi. :) Sistemin ömrü neredeyse aynı olduğu düşünüldüğünde yapmak sadece dediğiniz gibi görsel açıdan fayda sağlıyor.
  -Mayalıya devam ;)
  -Alakanıza teşekkür ederim, Potasyumu el yapımı karışım veriyordum / fayda sağlamadığını düşünerek hazır karışım aldım bir süredir uyguluyorum. Fosforla ilgili bilgim yok açıkçası o Level'e ulaşmadım henüz :) Test ler biraz pahalı geldi, konuya hakim olmadığım içinde ne alacağımı bilemedim. Düz mantık, bütün değerleri ölçebilecek bir cihaz edinmek istedim ama başarılı olmadım. yabancı bir site üzerinden cımbız makas buldum, onları satın alacağım 9dolar gibi bir fiyata 3lü set kargo ücretsiz gelecek, testleri de inceliyordum beraber gelmesi için önerdiğiniz ürünlere de bakarım.
  -Aydınlatmayı deneyeceğim bakalım :)
  -Pistaları çıkardım artık çok tepki çektiler :) Yaklaşık 10-15 gündür kovada takılıyorlar, tek yaptığım su değişiminde akvaryumdan çektiğim suyu, pistaların bulunduğu kovadaki suya aktarmam. Ölmeye niyetleri yok gibi. Cevap gelmeyince deneme yanılma yöntemi ile çözüm sağlamak istedim :)
  [QUOTE=erdogan] Merhaba,
Mustafa bey, CO2 önerilerine verdiğiniz yorumlardan anladığım forumdaki bilgileri çok iyi araştırıyorsunuz, benzer şekilde aydınlatma ve gübreleme ile ilgili konulara da detaylı bakabilirseniz somut çözümler bulacaksınız  diye düşünüyorum.
[/QUOTE]
  Tekrar merhaba, :)
 -Yavaş yavaş vaktim oldukça anlaya, anlaya verdiğiniz bilgileri değerlendirerek Lewel, lwl öğreniyorum.
Konu başlığından sonra sizlerin sayesinde kendimce baya bilgi depoladım, depolamaya da devam ediyorum. 
Araştırmaya devam edeceğim inşallah, teşekkür ederiz ;)


  Not;
 -Görmenizi istediğim için, dün akşam çekmiş olduğum, akvaryumun son halinin videosunu akşama ekleyeceğim inşallah, bu pc den youtube.com sitesine giriş sağlanamıyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrpandoraÇevrim Dışı

Kayıt: 23/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 4
mrpandoraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 12:20
Arkadaşların her yazdığını tek tek okuyamadım. Ama bende bi kaç öneride bulunabilirim belkide yazılmıştır uzun yazıları okumadım.

Mayalı sistem co2 kullanıyorum bende. 3 aydır felan var sorun yaşamadım aksine çok olumlu gelişmeler var akvaryumda.  Seramik difüzör almıyorsan ya da alamıyorsan onun yerine sigara izmariti tak oda ıişini görecektir.

Gübre olarak seranın o gübresi yeterli olmaz. Benim sana önerim ve bu markanın gübrelerinede kefilimdir bizzat kullanıyorum Reeflowers marka 3 çeşit gübre kullanıyorum demir potasyum birde all inclusive diye micro element gübresi var. Ama sende kırmızı bitki olmadığından demir gübresi kullanmasanda olur. Bu potasyum ve micro element gübresini al ilk hafta da farkları gözünle göreceksin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 13:46
[QUOTE=mrpandora]Arkadaşların her yazdığını tek tek okuyamadım. Ama bende bi kaç öneride bulunabilirim belkide yazılmıştır uzun yazıları okumadım.

Mayalı sistem co2 kullanıyorum bende. 3 aydır felan var sorun yaşamadım aksine çok olumlu gelişmeler var akvaryumda.  Seramik difüzör almıyorsan ya da alamıyorsan onun yerine sigara izmariti tak oda ıişini görecektir.

Gübre olarak seranın o gübresi yeterli olmaz. Benim sana önerim ve bu markanın gübrelerinede kefilimdir bizzat kullanıyorum Reeflowers marka 3 çeşit gübre kullanıyorum demir potasyum birde all inclusive diye micro element gübresi var. Ama sende kırmızı bitki olmadığından demir gübresi kullanmasanda olur. Bu potasyum ve micro element gübresini al ilk hafta da farkları gözünle göreceksin.
[/QUOTE]
  Merhaba,
  Mayalı sisteme geçtiğinizden beri gözlemlediğiniz artı ve eksiler nelerdir paylaşır mısınız? 
  @Keys arkadaşımın önerisiyle İsta 3in1 Difizör aldım şimdilik memnunum görseli güzel sadece gaz çıkışımda azalma var onuda karışımda sıkıntı olduğunu düşünüyorum, acemiliğimden halledeceğiz :)
  Benim şuan kullanmış olduğum, Reeflowers potasyum, Flourish Excel birde bahsettiğiniz sera gübre var serayı şuan kullanmıyorum(yosunlanma olmasın diye).
  Micro element gübrem sanırım yok bunu da incelenecekler listeme aldım :) (iddalı bir ürün gibi duruyor.)
  Saygılarımla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 15:10
Hocam en azından konu dikkat çekti. Yorum yağıyor resmen :)

Yazdıklarınızı okudum pek sorunuz kalmamış gibi. Ama olanlara bilgim dahilinde cevap vereyim.

Potasyumu su değişiminden sonra tek seferde de verebilirsiniz haftada iki kereye de bölerek verebilirsiniz. Şimdi tam hatırlamıyorum ama özellikle demirin emilmesini sağlıyordu sanırım. Yani kabaca bitkilerin sudaki gübreyi işleyebilmesi için gerekiyor diye biliyorum. Tekrar hatırlatayım buna benzer bir konuydu sanırım bulabilirsiniz işlevini. Zaten potasyum çok çok tehlikeli bir bileşen değildir. Atıyorum 25 ppm size yetecekken 50 ppm de ekleseniz tankınız onu sorunsuz absorbe edecektir.

Test konusu biraz karışık aslında. Makul olan tabi profesyonel sistemler. Hemen hemen tüm testler içinde bulunuyor ama fiyat 500-600 lirayı geçiyor. Onun dışında hepsi bir arada bulamazsınız sanırım. Bende 6 sı bir arada test var.
Nitrat, nitrit, ph, kh, gh, cl2 değerlerini ölçüyor. Kağıt test olduğu için güvenilir sayılmaz. O yüzden alacaksanız sıvı testleri öneririm ama fiyatlarını az çok görmüşsünüzdür. Nitrat-fosfat oranı önemli olduğu için onları elinizde bulundurmakta fayda var. Ama şunu da söylemek lazım şu andaki akvrayumunuz ve bitkileriniz için çok fazla masraf yapmanıza gerek yok. Pek ihtiyacı olan bitkiler değil çünkü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 17:14
[QUOTE=Keys]Hocam en azından konu dikkat çekti. Yorum yağıyor resmen :)

Yazdıklarınızı okudum pek sorunuz kalmamış gibi. Ama olanlara bilgim dahilinde cevap vereyim.

Potasyumu su değişiminden sonra tek seferde de verebilirsiniz haftada iki kereye de bölerek verebilirsiniz. Şimdi tam hatırlamıyorum ama özellikle demirin emilmesini sağlıyordu sanırım. Yani kabaca bitkilerin sudaki gübreyi işleyebilmesi için gerekiyor diye biliyorum. Tekrar hatırlatayım buna benzer bir konuydu sanırım bulabilirsiniz işlevini. Zaten potasyum çok çok tehlikeli bir bileşen değildir. Atıyorum 25 ppm size yetecekken 50 ppm de ekleseniz tankınız onu sorunsuz absorbe edecektir.

Test konusu biraz karışık aslında. Makul olan tabi profesyonel sistemler. Hemen hemen tüm testler içinde bulunuyor ama fiyat 500-600 lirayı geçiyor. Onun dışında hepsi bir arada bulamazsınız sanırım. Bende 6 sı bir arada test var.
Nitrat, nitrit, ph, kh, gh, cl2 değerlerini ölçüyor. Kağıt test olduğu için güvenilir sayılmaz. O yüzden alacaksanız sıvı testleri öneririm ama fiyatlarını az çok görmüşsünüzdür. Nitrat-fosfat oranı önemli olduğu için onları elinizde bulundurmakta fayda var. Ama şunu da söylemek lazım şu andaki akvrayumunuz ve bitkileriniz için çok fazla masraf yapmanıza gerek yok. Pek ihtiyacı olan bitkiler değil çünkü. [/QUOTE]
   -Bilgi paylaştıkça güzeldir. Bilgi paylaşımında bulunan hobicilere teşekkür ederim. :)
   -Aslında pek bi gelişme yok, sadece erimeler durdu gibi yeni sürgün renklerde düzelme fotosentez vs görsem daha bir mutlu olucam :)
  -Önerdiğiniz postasyumu aldım biliyorsunuz, fayda göreceğime eminim mesela ;)
  -Fiyat fazla olacaksa gereği de yoksa, test bekleyebilir yeter saçma yalım paraları :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 17:44
Tam olarak gereği yok denemez. Ama şimdilik pek elzem değil. Fotosentez hemen göremezsiniz hocam. Aceleniz yok nasıl olsa. Bol bol okuma yapıp tankınızı gözlemleyin bu sürede.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

musty.skrÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 164
musty.skrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2014 00:52
  -Bu arada bahsettiğim video hazır buyurun, /yaprakların durumu açıkça belli, Co2 çıkışımda neredeyse durdu, 3 gün dayandı :) acemiliğime veriyorum, 2-3 haftadan aşağı giden yok çünkü.  
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=GlSRgLbu3YI&feature=youtu.be[/VID]
http://youtu.be/GlSRgLbu3YI

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2014 01:47
Gerçekten ömrü çok kısa olmuş. Bir dahaki sefer biraz büyük bir şişe hazırlayabilirsiniz. Aydınlatma hala led sistem galiba. Biraz az gibi duruyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir