Discus Günlüğüm


broxniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 98
broxniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2017 02:13
Arkadaşlar öncelikle belirtmek istiyorum ki ben bu konuda çok şanslıydım. Kısa sürede deneyim ettiğim şeyler belki ilerde veya hali hazırda Discus beslemeyi planlayan arkadaşlara yardımcı olur umuduyla paylaşmaya karar verdim.

1.Gün

Haftalardır Discus alma hayali kuruyordum ve nihayet İzmir'de herkes tarafından bilenen(Bilinmiyorsa bilinmesi gereken) bir üreticiyi buldum(ilanlar sayfası sağolsun). Önce Moss Discus ile iletişime geçtim. Acemi bir discus meraklısı olarak elinde var olan her türden almak istedim fakat kendisi bana 6'sını da aynı tür almanın daha mantıklı olacağını söyledi. Sipariş verdiğim discuslar Blue Diamond red eye.

2.Gün discusları forumda defalarca okuduğum şekilde damıtarak önce suya alıştırdım(2 Saat) ardından ısıyı dengelemek için 45 dakikaya yakın içinde bulundukları kap ile yüzdürdüm. Sonra discusları tek tek geniş bir kepçe ile ana tankıma aldım;


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/79850/230920170412021.jpg[/IMG]

3.Gün bir gün bekledikten sonra balıkları beslemeye geldi sıra. Ama bir sorun var tankta hali hazırda bir sürü(Evet bir sürü) tetra türü mevcuttu ve tabi ki cüce kakadularım. Utanarak söylüyorum tetraları önden besleyip donmuş yemi arkadan discuslar için koymanın mantıklı olduğunu düşündüm. Kısa bir süreliğine.... Tabi ki tetralar ve discuslar çılgınlar gibi yem savaşına girdiler. 50 Ye 6. Bu sırada kaş yaparken göz çıkarmaya çok az kalmıştı çünkü tetralarım matruşka bebekler gibi göbeklendiler. Aşırı beslemekten ölmelerine çok az kalmıştı ama discuslarım hala yeterince yememişti.

Not: Discuslar yetişkinken günde iki kere beslemek yeterli olabilir fakat gelişim çağında ki discuslar azar azar ve sık beslenmelidir ki yanık kalmasınlar ve sağlıklı gelişebilsinler.

Durum böyle olunca ya tetralarımı birer birer çatlatacaktım ya da discuslarımı yeterince besleyemeyecektim. Yine de hırs yaptım. Başarabilirim!?

12. Gün yakın bir abimden Atman marka bir akvaryum aldım uygun fiyata. Akvaryumu iyice temizleyip doldurup dinlenmeye bıraktım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/79850/011020171518201.jpg[/IMG]

16. Gün bir arkadaşımın tavsiyesi ile çok duyulmamış fakat çok güvenilir olduğunu söylediği bir üreticiden 16 tane discus aldım. Fiyatların çok uygun olması ilk başta beni biraz ürkütse de hayvanlar geldiğinde çok içim rahatladı hepsinin formları gayet güzeldi ve hepsi gayet sağlıklı gözüküyordu. Aldığım discusları daha önce izlediğim yöntemle suya ve ısıya alıştırıp yeni aldığım tanka yerleştirdim. Bu sefer acele etmeyecektim yeni tank karantina tankı olmuş oldu.

17. Gün sabah uyandığımda tüm discusların beni görünce hemen cama koştuklarını gördüm. İnanılmaz mutlu oldum hemen donmuş yem verdim ve yediklerini görünce daha da heyecanlandım. İçim rahat bir şekilde işe gidebilirim.

19. Gün Stres çizgileri yok oldu yeni discusların bu sırada dana yüreği yem tarifi ile tanıştım yarın muhakkak hazırlayacağım.

20. Gün yemi hazırladım ilk deneme başarılı gibi çılgınlar gibi saldırdılar. Fakat içimde bir huzursuzluk var bu koku....

21. Gün Blue diamonlarımın gelişimi çok yavaş hala yüklü tanktalar ama tetralarım semirdi maşallah. Sürekli kavga ediyorlar. 480 Litre akvaryuma kaos hakim. Öte yandan 100 litrelik akvaryum huzur içinde ilerliyor. Gözlerim beni yanıltmıyorsa Pigeon Bloodlarım renklenmeye başladı. Ve sanırım bugün biraz daha iriler [:?]

24. Gün iş yoğunluğum nedeniyle aslında ne yapılması gerektiğini bildiğim halde üşengeçlikten hem cama cam olan tankta ki discuslarıma hemde bitkili tankta duran discuslarıma eziyet ediyorum. Kendime çok kızgınım ama öte yandan çok yorgunum.

28. Gün gerek okuduğum konuları olsun gerek forumlarda açılan konulara verdiği cevaplar olsun @celalabay Celal bey namı diğer Hocama mesaj attım. Hocam beni ikna et! Üstümden şu ölü toprağını atmamı sağla. Hem üşeniyorum hemde içten içe çok fazla emek harcadığım ve izlemekten büyük keyif aladığım tankımı bozmak istemiyorum.

[QUOTE=celalabay]Bu resimdeki tankı ben olsam bozmam :)

Amma velakin discusda başarı istiyorsan bu tankta oturur karşılarında günden güne ölmelerini izlersin. Başarı istiyorsan en azından o siyah kum çıkacak... Boylanmada başarı için ise cama cam en sağlıklısı.][/QUOTE]

Saygılar Hocam.

34. Gün Haydi Bismillah! Ana tankı boşalttım. Balıkları 40 Litrelik ufak 3 farklı tanka aldım ve Bitkileri 30 Litrelik 2 saklama kabına koydum. Kumları akvaryumdan çıkarmak tam 4 saatimi aldı;

[QUOTE=broxni]Kendime not: Akvaryum kurarken yarın yokmuşcasına kum doldurma![/QUOTE]

[QUOTE=broxni][QUOTE=celalabay]

[^_^] Siyah kumu boşaltırken mi not aldın bunu [:D][/QUOTE]

Sormayın hocam evet [x(] koptu belceğizlerim [:)))][/QUOTE]

Tankı yorgun argın elimden geldiği kadar temizledim tankı doldurup 2 adet dış filtre (Atman Ef 4, Sunsunhw 302) 2 adet ısıtıcı(Eheim 200w) ile dinlenmeye bıraktım.

35.Gün suyun 30 C dereceye ulaşması 1 gün aldı neredeyse. Bu ara su düzenleyici ve bakteri oluşumu için katkı maddelerini ekledim ve discuslar için aldığım özel mineral katkısını da ekledim. Akşamüstüne doğru ısı ve su alıştırma işleminden sonra balıkları ana tanka aldım. Oda da onları yalnız bırakacağım.

36. Günün ilk saatleri. Discuslarım kuru yem yediler!!! 2 gün önce aldığım Sera ve Tetra discus yemlerini büyük bir iştahla yiyorlar. Ve çok açık bir şekilde dile getirmek istiyorum inanılmaz güzel balıklarım varmış ama ben farkında değilmişim Blue Diamondların renkleri açıldı kavga etmeyi bırakıp bir oraya bir buraya yüzmeye başladılar. Artık hiç saklanmıyorlar! Lss, Alenquer, Red Turquoise ve Golden Pigeon Bloodlarım meğer renklenmeye başlamış! ve gerçekten aldığımdan bu yana çok irileşmişler. Maalesef Blue Diamondlarım arasında ufak bir boy farkı var ama ben zararın neresinden dönersen kardır sözünü çok seviyorum ve yanık kalmaları konusunda hala bir şey yapılabileceğine tüm kalbimle inanıyorum! Tankta hala 2 adet Dış filtre mevcut, çapraz olacak şekilde bağladım. Arka yüzeye A diyelim ön cama ise B;

A Sol köşeye Atman emme borusunu A Sağ köşeye Sunsun emme borusunu bağladım,
B Sol köşeye Sunsun çıkışını B Sağ köşeye Atman çıkış borusunu,

Böylece tank 160cm uzunluğunda olduğu için beslemeden sonra kalan artıklar tankın tam ortasında birikiyor ve dip çekimi çok kolaylaşıyor.Dip temizliği 2 dakika mı aldı hemen ardından eksilen kadar suyu dinlenmiş su ile geri tazeledim. Ayrıca biyolojik filtrasyonu hızlandırdığıma inanıyorum.

2 Adet sünger filtre yerleştirdim. Bildiğin sanayi tipi [:)))] kocamanlar.

En yakın zamanda balıkların son halini siz değerli arkadaşlarımla paylaşacağım.

Not: Tetralar ve bitkiler artık salonda onlar için kurduğum yeni tankta. Ve artık çatlama tehlikesi yaşamıyorlar. [:)))]

Bitkili akvaryumlar gerçekten büyüleyici olabiliyor. Discuslar gerçekten büyüleyici canlılar. Bitkili Discus tankları gerçekten insanı mest ediyor fakat inanın ne kadar özenli olursanız olun büyük sorumluluk ve yük halini alıyor zamanla.

Hocam tekrardan teşekkürler.

[EDIT]broxni,2017-10-11 02:20:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]61245,alptekin12[/T][T]188639,paypo9[/T][T]26181,yakaryus[/T][T]130008,celalabay[/T][T]30414,DOLPİN[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]199342,Ahmet0816[/T][T]92595,babanus[/T][T]150311,Panzehir[/T][T]12202,hashüs[/T][T]108164,sorceres[/T]
+1: [T]150311,Panzehir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alptekin12Çevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 385
alptekin12Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2017 03:36
Bi çırpıda okuduğum nadir konulardan,devamını heyecanla bekliyorum. [:)] [:nazar:]

Teşekkür Edenler: [T]79850,broxni[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2017 11:23
[:nazar:][:nazar:]Bu derece ilgili olduktan sonra başarı her daim seninle olacaktır [:iyi:] Aç gözlülük bizim discuscularda kalıtsal, yanına ekleme yapayım derken bakteri çakışması ile bir anda hobiden soğunabiliyor. Bunlara dikkat etmekte fayda var [:)]

Beğenenler: [T]79850,broxni[/T]
Teşekkür Edenler: [T]79850,broxni[/T]
+1: [T]92595,babanus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

broxniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 98
broxniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2017 23:39
38. Gün daha önce dana yüreği ile çok fazla deneyimi olmayan Blue Diamondlarım kabız oldu... Neden olmasınlar ki! Tam olarak 1.5 gün her şey yolunda gibiydi artık zamanı gelmişti bir sorun çıkmasının! Ispanak haşlamayı denedim, çok az didiklediler ama bana mısın demedi. Dip çekimi yaparken biraz fazla su değişimi yaptım bugün. Bitkisel yoğunluklu Seranın yeminden verdim büyük bir heyecanla koştular ama onuda pek yediklerini söyleyemem. Dana yüreğine kıtlıktan çıkmış gibi saldırmasalar başka problem var diye düşüneceğim ama gözleri dönüyor....

Bir gün ara vermeyi planlıyorum dana yüreğine...[EDIT]broxni,2017-10-12 23:39:50[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2017 14:36
Kabızlık olduğunu düşünmüyorum. Su değişimlerinde dışkılama biraz artıyor. Dikkatli gözlemlersen görebilirsin. Birde karınlar çok mu şiş? Bir resim paylaşabilir misin?

Kabız olan balık dana yüreğine deli gibi saldıramaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

broxniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 98
broxniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2017 15:22
[QUOTE=celalabay]Kabızlık olduğunu düşünmüyorum. Su değişimlerinde dışkılama biraz artıyor. Dikkatli gözlemlersen görebilirsin. Birde karınlar çok mu şiş? Bir resim paylaşabilir misin?

Kabız olan balık dana yüreğine deli gibi saldıramaz. [/QUOTE]

Hocam karınları çok şiş eve geçince foto atarım bir aksilik olmazsa. Su değişimini bilerek çok yaptım dışkılama artsın diye. Daha önce balıkları taşırken veya bir balık aldığımda eve taşırken genelde bu koşullar altında çok dışkıladıklarını gözlemlediğim için bunu strese bağlayıp dip temizleme işini biraz ağırdan aldım. Ufakta olsa strese girip tetiklemek için dışkılamalarını ve tabi ki eklediğim su tankla aynı ısıdaydı ve 3 günlük dinlenmiş suydu. Bu sabah biraz daha iyi olduklarını farkettim. Dün gece yüzeye yakın durak balıklar bugün aşağıya inmiş ve birkaçının finleri açılmıştı. Oksijen seviyesi düşmüş olabilir mi acaba diye düşünüp dün gece 1 pipo filtre ve bir hava taşı daha ekledim ayrıca.

Hocam birde ıspanağı daha yoğun bir mama yapsam diye düşünüyorum teşhis doğru olmasa bile ilerde böyle bir durumla karşılaşıldığında kullanılabilir mi?

Ayrıca mamanın içine birazda NLS HEX Shield katıyım diyorum ne dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2017 20:37
Ispanak fayda sağlar fakat balıklara onu yedirmek mesele. Kabızlık var ise yemlemeyi oldukça azaltıp hatta 1 gün hiç vermeyip rutine de bırakabilirsin. Haftada 1 gün aç bırakmak yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kabız kısa vadede ölüme veya probleme sebep olmuyor. Yemlemeyi kesip gözlemleyebilirsin. NLS HEX Shield kabızlık için fayda sağlar mı bilemiyorum.

Beğenenler: [T]79850,broxni[/T]
Teşekkür Edenler: [T]79850,broxni[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muammer57Çevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 285
Muammer57Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2017 20:50
Arkadaşlar size bir sorum olacak 150 litre akvaryumum var içinde 7 gurami 3 Melek 1 tetra 2 sae 2 çöpçü var bu akvaryuma bir çift rainbow ciklet ekleyebilirmiyim bi sorun çıkarmı yada bir çift sajica ciklet olurmu.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199447/131020171632101.jpg[/IMG] akvaryumum bu şekil . Arkadaşlar ayrı konu açtım kimse cevap vermedi. Lütfen bi yardımcı olun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

broxniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 98
broxniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2017 02:09
[QUOTE=celalabay]Ispanak fayda sağlar fakat balıklara onu yedirmek mesele. Kabızlık var ise yemlemeyi oldukça azaltıp hatta 1 gün hiç vermeyip rutine de bırakabilirsin. Haftada 1 gün aç bırakmak yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kabız kısa vadede ölüme veya probleme sebep olmuyor. Yemlemeyi kesip gözlemleyebilirsin. NLS HEX Shield kabızlık için fayda sağlar mı bilemiyorum. [/QUOTE]


Teşekkürler hocam biraz daha iyiler. Bu akşam yeni bir yem hazırladım ıspanak oranını arttırıp bezelye ekledim. Ayrıca karınları hafif inmiş 2 tane blue diamondın yüzmeye başlamışlar diğerleri ise yüzeye yakın değil dipte şuan pek keyifli gözükmüyorlar ama finleri açılmış renklerde biraz kendine gelmiş gibi.

[QUOTE=Muammer57]Arkadaşlar size bir sorum olacak 150 litre akvaryumum var içinde 7 gurami 3 Melek 1 tetra 2 sae 2 çöpçü var bu akvaryuma bir çift rainbow ciklet ekleyebilirmiyim bi sorun çıkarmı yada bir çift sajica ciklet olurmu.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199447/131020171632101.jpg[/IMG] akvaryumum bu şekil . Arkadaşlar ayrı konu açtım kimse cevap vermedi. Lütfen bi yardımcı olun.[/QUOTE]

Dostum burdan soruna cevap bulabilirsin;

[URL]http://www.akvaryum.com/balik_uyum_tablosu_makaler_21_1011.asp[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

broxniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 98
broxniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2017 00:26
42. Gün ısıyı 32 dereceye çıkardım Lss lerden 2 si çok nazlı yemleme yaptığım diğer canavarlar gibi yeme saldırmıyorlar fakat ardından yerden didikliyor dikkatli gözlemledim karınları şişiyor aç kalmıyorlar.
Blue diamonlardan 4'ü gayet iyi durumda şuan 1 i de iyi olma yolunda ilerliyor tekrar yemeye başladı fakat 6. en ufakları maalesef kötü durumda ne yeme ne bana tepki veriyor şuursuz gibi etrafta yüzüyor. Bazen burnu yukarıda bazen ise burnu aşağıda asılı şekilde buluyorum zeminde. Eve ilk geldiğimde olduğu yerde "O" çizerken gördüm. Mikofish uyguladım tanka 200 LT yakın suyu da dinlenmeye aldım. 3 Gün sonra sağlam bir su değişimi yapacağım. İnanılmaz huzursuzum, Discus gerçekten çok güzel bir balık fakat büyük sorumluluk ve özveri istiyor. Beslediğim tüm balıklarıma, kuşlarıma, eklem bacaklarıma ve tabi ki kedimle , kardeşime kutup Berkayına yürekten bağlıyım fakat Discusta insanı cezbeden bir şey var. Muhtemelen kaçan kovalanır psikolojisi, anlatmak istediğim şey şu; Hobiye yeni başlayan ve/veya uzun yıllardır hobinin içerisinde olan herkes muhakkak Discus bakmanın ne kadar zor olduğunu söyleyen insanlarla denk gelmiş. Sanırım içten içe çok zor olduğuna endekslenen bilinçaltımda başarmak arzusu bağımlılık yaratıyor.

Beğenenler: [T]61245,alptekin12[/T][T]108164,sorceres[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sorceresÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4088
sorceresÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2017 09:01
Onur Bey güncellemeleriniz durmuş. Disclerin son halleri nasıl? Anlatımı biraz da disclerin fotoğraflarıyla süsleseymiştiniz daha güzel olurdu [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

broxniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2009
İl: Izmir
Mesaj: 98
broxniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2017 09:58
[QUOTE=sorceres]Onur Bey güncellemeleriniz durmuş. Disclerin son halleri nasıl? Anlatımı biraz da disclerin fotoğraflarıyla süsleseymiştiniz daha güzel olurdu [:)][/QUOTE]

Melih bey hep ekleyeceğim ekleyeceğim diyorum ama bir türlü fırsat bulamıyorum. Şimdi birde tatlı telaş içerisindeyim Altum Flora çiftim yumurta dizdi dün gece. Bütün gece Tds düşürmekle uğraştım kademeli olarak. Sözüm olsun 2 gün içinde güncel durumu bildiriyor olacağım. Bazı güzel haberler ve maalesef bazı kötü haberler mevcut.

Beğenenler: [T]108164,sorceres[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gozturkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 938
gozturkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2017 10:57
Discus besleyen biri olarak heyecanla , bir çırpıda, soluksuz okudum. Elinize sağlık.

Ne yaptıysam discustan kurtulamıyorum.
Zor bir balık mı? Benim kanaatim kesinlikle zor balık. Kendi içinde tarzı olan bir balık.

Zorluğu; discus için sayısız hobici nin sorduğu klasik sorulardan da zaten anlaşılıyor

- kuru yeme alıştırmak ,
- muhtemel ürkeklik saklanma sorunları,
- bakteri çakışması,
- eş tutma dönemindeki klasik cichlid davranışları,
- üretim esnasındaki su degerleri
- ebeveynin sırtına çıkabilmesi, indikten sonraki ayirma süreci,
-boylandirma aşamasındaki gereklilikleri,

Gibi maddeler sanırım ana başlıklar ki sayısız konu var bunlara cevap arandığı.

Ben yaşadım mi? Elbette yaşadım.

Bugün olsa ne beslerdin diye sorulsa tereddütsüz discus derdim.

İmla hataları için özür dilerim. Telefondan yazdım. [EDIT]gozturk,2017-11-02 10:57:52[/EDIT]

Beğenenler: [T]79850,broxni[/T]
Teşekkür Edenler: [T]79850,broxni[/T]
+1: [T]79850,broxni[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir