Erik Dalı Gevrek Mi?


giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 638
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2022 18:01
Geçen teyzemin bahçesinden kurumuş iri erik dalları aldım. Akvaryum ölçülerine göre biraz uğraştırdı ama kestim. İki hafta kadar suda beklettim ve önceki gün akvaryuma yerleştirdim.
Severumlar için iyi saklanma alanları oldu.
UV filtre de olduğu için yosundan fungusdan korkmuyorum ama acaba dayanırlar mı çürür mü bilemiyorum. Ph'ı düşürür mü? (Düşürürse iyi)
Keserken çok zorlandım, çok sert bir yapısı var ve kabuklarını ayırmak imkansız.
Acaba deneyen veya fikri olan var mı?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/225665/191020221801141.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1413
aliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2022 23:55
Kök ve dalları (suda aylarla ölçülecek uzun bir süre beklemesdiyse) akvaryuma eklemeden önce kabuklarını soymak ve mümkünse birkaç kez su değiştirerek kaynatmak gerek. Böyle yaparsanız dallardaki şeker vb besinlerin çoğunu bertaraf edersiniz ve aşırı alg oluşumu olmaz. Dallar uzun olunca kaynatmak pek mümkün olmuyor ama en azından kabuklarını soyun.
Ben kaynatma imkanı bulamadığım büyük meşe köklerini soyup birkaç gün su değiştirerek bir kapta beklettim ve akvaryuma koydum. İki ay yoğun sümüksü alg tabakası oluştu. Alg çoğaldıkça çıkarıp diş fırçasıyla temizleyip geri koydum. Şimdi alg oluşumu normal seviyeye düştü. Özellikle ham dal ve kütükler çok fazla tannen salgılar ve PHı aşırı düşürüp suyu asidik hale getirir. Melek, discus, severum gibi asidik su seven Amerikanlar için iyi ama Afrika (göl) cichlidleri sıkıntı yaşar.

Beğenenler: [T]232665,cebeci[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 638
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2022 00:19
[QUOTE=Ali#]Kök ve dalları (suda aylarla ölçülecek uzun bir süre beklemesdiyse) akvaryuma eklemeden önce kabuklarını soymak ve mümkünse birkaç kez su değiştirerek kaynatmak gerek. Böyle yaparsanız dallardaki şeker vb besinlerin çoğunu bertaraf edersiniz ve aşırı alg oluşumu olmaz. Dallar uzun olunca kaynatmak pek mümkün olmuyor ama en azından kabuklarını soyun.
Ben kaynatma imkanı bulamadığım büyük meşe köklerini soyup birkaç gün su değiştirerek bir kapta beklettim ve akvaryuma koydum. İki ay yoğun sümüksü alg tabakası oluştu. Alg çoğaldıkça çıkarıp diş fırçasıyla temizleyip geri koydum. Şimdi alg oluşumu normal seviyeye düştü. Özellikle ham dal ve kütükler çok fazla tannen salgılar ve PHı aşırı düşürüp suyu asidik hale getirir. Melek, discus, severum gibi asidik su seven Amerikanlar için iyi ama Afrika (göl) cichlidleri sıkıntı yaşar.[/QUOTE]
Teşekkürler.
Severum besliyorum ve 6 civarı ph seviyeleri istediğim bir şey. Bizim burada çeşme suları 7,5 ila 7,8 seviyelerinde geziniyor.
Alg ve mantar oluşumu ise uv filtre kullandığım için sorun olmayacaktır. Severumlar henüz yeni olduğu için şu sıralar en fazla 3 günde bir %30-40 su değişimi yapıyorum. Erik kabuğunu soymak dediğim gibi imkansız gibi bir şey. Zamanla atmalar olursa çıkarıp temizlerim. Çürüme emareleri görürsem de komple iptal ederim. Şimdilik iyi görünüyorlar.[:iyi:]

Beğenenler: [T]236430,Dogalbalik[/T]
+1: [T]236430,Dogalbalik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir