Ev Yapımı Yem Ve Hazır Yem


KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2016 14:34
4. bölüm 26.02.2016
Yeme devam. Geçen hafta bitmişti tekrar yaptım. Bu kez eringenlikten basite kaçtım ama daha iyi oldu. Yaptığım karışımı yuvarlamaktansa hazırlayıp direkt fırın kağıdının üstüne döktüm. Sonra kaşıkla yaydım. Bıçakla pişirmeden önce dilimledim. Sonra fırına verdim. Pişince önceden bıçakla belirlediğim büyüklükte kırdım. Sonra da ufalayıp balıklara verdim.
Herhangi bir kabızlık yok. Dışkı rengi koyu kahverengi, siyah. Dışkılama süresi 8 saat kadar. 8.00-16.00.24.00 gibi yemliyorum.
Kendi yemimi kullanıyorum bence balıklarım iyi büyüyor buna eminim. Fark edilir derecede büyümüşler.
Malzeme olarak haşlanmış havuç, kırmızı biber, marul, ıspanak, maydanoz, pirinç, bulgur, bezelye, tavuk, bir tam yumurta, biraz beyaz un, biraz mısır unu kullandım. Muhtemelen bir aylık yemim hazır. Kabak mevsimi açılmış bir ay sonra kabak da eklerim listeye. Böyle devam. Yeni bulduğum bir şey olursa yine yazarım sanırım tarifi buldum.
-----------------------------------------------
--------------------------------------------
3. Bölüm 3.02.2016
10 günlük kullanım raporum şöyle.
Daha önceki yemde dediğim uzun ve kalın sarı dışkı artık yok. Buradan anlıyoruz mısır unu balıkların zor sindirdiği bir şey. Mısır ununu olabildiğince az tutmak lazım.
Artık balık pislikleri ince ve sadece bir balıkta uzun dışkı görüyorum diğerleri uzun değil. Sanırım yemden kaynaklanmayan o balığın bağırsakları ile ilgili özel bir durum.
Nohut büyüklüğünde yuvarlayıp pişirirken dikkat etmek lazım fazla kurumamalı. Ayrıca nohut büyüklüğü ile yemlemek daha kolay fazla verdim derdi yok.
Önceki için dip yemi demiştim ancak bunda mısır ununu daha az koyduğum için daha az çatlak oluşuyor ve batması için biraz beklemesi gerekiyor.
Son yemi pond yemler gibi ezip akvaryuma atıyorum. Ezmekten kastım hani fındığı kırarız ya birkaç büyük parçaya bölünür aynı o şekilde sadece kırıyorum.
Kırınca hızlıca dibe batıyor ve parça parça yeniyor. Kırmasam da sorun yok yine batıyor bu kez balıklar yemi parçalıyor.
On iki gün içinde bir defa mandalina verdim onu iyi hatırlıyorum ama bir defa bezelye verdim mi onu tam hatırlayamıyorum.
Bu on iki gün içinde de kabızlık vakası yaşamadım. İlk yemi yapmamdan beri üç haftadır da kabızlık yok. Yani yemim kabızlık yapmıyor. :) Bu sonuç çok iyi.
Yemlemeyi sabah bir akşam bir kesin yapıyorum. Bazen de akşam üzeri 4 gibi yemliyorum. En azından gece 12de yattığım için 6-10 saatte bir yemlenmiş oluyorlar.

Yeme olan ilgi gayet iyi. Biraz nemlenmesine izin verirsek daha kolay yeniyor.
Balıkların gelişimi açısından da şunu söylemek istiyorum. Son iki gündür balıklar epey büyümüş gibi geliyor. Artık ben mi öyle zannediyorum yoksa fark edilir derecede büyüdüler mi orası için bir şey demeyeyim.
Şu an sanırım bir hafta daha yetecek kadar yemim var . Yenisini yaparken buğday unu da kullanabilirim mısır unu sindirimi sıkıntılı. Sera goldy color spirulinada ne kadar mısır unu var acaba?
Belki protein amaçlı koyduğum tavuk yerine tuzsuz alabalık haşlaması veya karides kurusu gibi şeyler de koyabilirim.
Aslında balıklar turuncu olduğu için ben de turuncu şeyler koyayım diyorum ama havuç ve kırmızı biber dışında bir şey yok. Karides düşünüyorum bu yüzden.
------------------------------------
----------------------------------
2. BÖLÜM 23.01.2016
10 günlük deneme süreci sonunda gözlemlerim şöyle.
İlk mesajda da dediğim gibi afiyetle yenen bir dip yemi.
Fakat hem benim yem boyutunu ayarlayamamam hem de balık sindirim sistemiyle bağlantılı olarak yem bileşenleri oranlarını değiştirdim.
Bu 10 gün içinde birçok defa açık sarı renkli uzun dışkılarla karşılaştım. Ancak balıklar kesinlikle kabızlık yaşamadı. Yaşamadı ama yaşamaya yaklaştı gibi oldu. Şişip dibe çöken hareketsiz kalan olmadı. Nizami bir şekilde sabah, akşam öğünlerinden sonra 9-10 saat aralıkla bir dışkılama vardı.
Anlayabildiğim kadarıyla japon balıkları mısır ununu sindirmek konusunda pek başarılı değiller. Buna salyangozların balık pisliğini tüketmeye çalıştıklarını da kanıt olarak görüyorum. Bu yüzden bende karışımdaki mısır unu miktarını 3 kaşıktan 1 kaşığa düşürdüm. Havuç, kırmızı biber, bezelye oranını arttırdım. Maydanoz, buğday ve marul da ekledim. Bezelye, bulgur ve tavukta pek değişiklik yapmadım. Böyle olunca mısır unu oranı 5 ile 10da biri oranına indi. Yemlerimi nohut büyüklüğünde hazırladım. Bu kez yem miktarını daha iyi ayarlayacağımı düşünüyorum.
Yem başarılı mı derseniz bence başarılı. Belki japon balıkları sürekli bir yeme arayışı içinde olduklarından bunu tam kestiremiyorsunuz ama benim balıklarımın ev yemine karşı olan ilgisi bezelyeye karşı olan ilgisinden daha fazla. Hele hele vatoz tam anlamıyla saldırıyor.
İlerleyen haftalarda bununla ilgili arge raporumu da yazarım. :)
-------------------------------------------------
--------------------------------------------------
1. BÖLÜM 15.01.2016
Geçende yemim bitti ve internetten sipariş ile gelmesi en azından 3 gün süreceği ve hafta sonuna denk geldiği için bu sürenin uzayacağını bildiğimden dolayı evde yem yapmaya karar verdim. Aslına bakarsanız haftada en azından 2 gece mandalina, bezelye, kırmızı biber gibi besinler veriyordum zaten ama yemsizliğe uzun süre katlanmak istemedim. Geçende babamın ucuz da olsa yem fiyatını sorması da beni bu konuda motive etti.
Öncesinde sera goldy color spirulina kullanıyordum. Daha önce kullanmamaış olan varsa eğer öneririm. Renklenmeyi ve iştahı çok net olarak görebiliyorsunuz. Ben de sera goldy color spirulinayı taklit ederek bir yem hazırlamaya çalıştım.
--------------------------------------------------
Öncelikle biliyoruz ki japon balıkları mide-bağırsak yapıları itibariyle karbonhidrat bazlı beslenmeliler ancak proteinden de uzak kalmamalılar. Ancak hazır yem içeriğine bakarsak biraz yorum yapabiliriz.
Öncelikle hazır yem içeriğini yazalım.
İçindekiler: balık unu, mısır nişastası, buğday unu, %10 spirulina, buğday tanesi, bira mayası, balık yağı, gammarus unu, buğday gluteni, %0,4 mannoz oligosakkariti, krill unu, ısırgan otu, bitkiler, alfaalfa, yeşil kabuklu midye unu, deniz yosunu, maydanoz, kırmızı biber, havuç, sarımsak.
Besin değerleri ise su şekilde: ham protein %38,9, ham yağ %7,8, ham lif %5,2 nem(su) %6,5 ham kül %6,9 ve vitamin A, B1, B2, C, D, E
Üzerinde yazmıyor ama karbonhidrat oranı da %65 gibi bir değerde.
Ham kül dediğimiz içindeki mineraller ve toz.

Bu içerikte spirulina yosunu (mavi-yeşil alg), bira mayası, balık yağı, gammarus unu, mannoz oligosakkariti (bir çeşit şeker-protein bileşiğinin şeker parçası), krill unu (bir çeşit kabuklu), alfaalfa(yonca), midye unu, yosun koyamadım. Koymadıklarıma bakarsak çoğu protein içerikli ve içinde pigment bulunan canlılar.
Protein içeriğini arttırmak için alabalık koymayı düşündüm ancak evde yoktu biraz tavuk kullandım. Tavuk için bazı üyelerin itirazlarını tahmin edebiliyorum. Araştırdım 100 gram tavuk göğüs etinde %24 protein var ve paramparça olduğu için sorun olmayacağını tahmin ediyorum ki 3 gündür deniyorum sorun olmadı.
Vitamini ise zaman zaman bemiks ampulle ve mandalina, havuç gibi taze besinlerle gideriyorum.
-----------------------------------------------
Gelelim ben ne yaptım.
Kullandıklarım: Havuç, kırmızı biber, bezelye, sarımsak, bulgur, tavuk, mısır unu, yumurta sarısı
Araştırırsak yumurta sarısındaki demir aynı miktardaki tavuk göğsünden daha fazla proteinde ise 2/3 oranında yani epey fazla.
5 cm uzunluğunda havuç, yarım veya tam kırmızı biber, 20 kadar bezelye tanesi, bir avuç kadar bulgur ve 3x3 cm tavuk göğsünü kaynattım. Burada bulgur çok önemli bir şekilde kaynatıp şişirmeniz lazım yoksa balığın içinde şişebilir.
Kaynattıktan sonra havucu, biberi ve tavuğu ince ince doğradım. Bezelye ise zaten kabuğunu soyarken bile ezildi. daha sonra bunları bir kaseye alıp kaşık ile ezdim. Daha sonra haşlanmış bulguru ve bir tane haşlanmış yumurta sarısını ekledim ve karıştırmaya devam ettim. Burada het bulgur tanesini her havuç, tavuk, biber parçasını olabildiğince incelttim. Daha sonra 3 diş sarımsağı ezdim (havan yok bizde pense gibi bir şey ezip suyunu çıkarıyor) ve he suyunu hem posasını karışıma dahil edip bir daha karıştırdım. Daha sonra biraz limon sıktım ve 3 kaşık kadar mısır unu ekledim. Karıştırmaya devam ettim.
Bu haliyle balıklara atarsanız yiyorlar ancak suda çabucak dağılıyor ve kitletiyor.
Sonra bunları nohut büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Ben hızlıca bitireyim dedim fındık kadar yaptım aman siz yapmayın nohut kadar olsunlar. Yem miktarını ayarlaması daha kolay olur.
Nohut büyüklüğünde yuvarladıktan sonra fırına atıyoruz. Ben 20 dakika 150 derece yaptım. Bildiğiniz mısır ekmeği gibi pişireceksiniz.
Yem hazırlayışı bu kadar.
-------------------------------------------
Karşılaştırmaya gelirsek.
Pişmiş haliyle benim yemimde daha çok sarımsak kokusu var. Eğer sera goldy color spirulina yemini koklamaya çalışırsanız ciğeriniz solar benimki daha ağır olmuş. :)
Afaki bir şekilde besin değerlerini hesaplarsak muhtemelen %10 kadar protein var. %6 ya yakın da yağ olabilir. Lif olarak da hatırı sayılır bir düzeyde olduğuna eminim muhtemelen %5-10 arasıdır. Lif oranına bakarak kabız yapmaz diye tahmin ediyorum ama ben zaman zaman bezelye, havuç gibi lifli gıdalar verdiğim içim için buna pek denk gelmiyorum zaten.
Akvaryuma atınca pişmiş haliyle 5 dakika boyunca dağılmıyor. Dağılması için balıkların parçalaması gerekiyor ki büyük parçalara bölünüyor ufalanmıyor. Ayrıca bir dip yemi batıyor. Bu sayede çöpçü ve vatozlar da yiyebilir.
Yiyen balıklarımda gözlemlediğim asla bir kabızlık yok. Hepsi muntazam bir şekilde sabah akşam yemlenmelerine paralel olarak 3 gündür sorunsuz dışkılıyorlar. Bulgur veya mısır ununa bağlı bir şişme yok. Dışkı rengi ise hazır yemde siyah iken bu kez gri-sarı bir renkte. Uzun süren kalın bir dışkılama süreci olmuyor. Anlayabildiğim karaıyla sindirimi daha kolay. Balıklarda yeme isteksizlik yok son derece iştahlılar. Hatta vatozum bezelyeden daha çok sevdi gibi.
------------------------------------------------
Şu an elimdeki yem ile 15-20 gün kadar idare edebilirim. Yem bitince deneme sürecini de yazarım.
[EDIT]Kromatit,2016-02-26 00:34:55[/EDIT]

Beğenenler: [T]49423,sinan m.d[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]175579,Sheyda27[/T]
Teşekkür Edenler: [T]49423,sinan m.d[/T][T]175579,Sheyda27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2016 14:55
Valla elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız. Devamını da izlemlemek gerek tabi. Sonuçta doğal şeyler doğal beslenecekler. Yalnız benim bildiğim kadarıyla buğday da kullanılabiliyor. Bence bulgur yerine buğday da denenebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2016 15:24


Selamlar Ahmet bey
Ellerinize sağlık gayet iyi düşünmüşsünüz[:iyi:]Gelişmeleri bekliyoruz.Buğdayda olabilir.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2016 20:53
10 günlük deneme süreci sonunda gözlemlerim şöyle.
İlk mesajda da dediğim gibi afiyetle yenen bir dip yemi.
Fakat hem benim yem boyutunu ayarlayamamam hem de balık sindirim sistemiyle bağlantılı olarak yem bileşenleri oranlarını değiştirdim.
Bu 10 gün içinde birçok defa açık sarı renkli uzun dışkılarla karşılaştım. Ancak balıklar kesinlikle kabızlık yaşamadı. Yaşamadı ama yaşamaya yaklaştı gibi oldu. Şişip dibe çöken hareketsiz kalan olmadı. Nizami bir şekilde sabah, akşam öğünlerinden sonra 9-10 saat aralıkla bir dışkılama vardı.
Anlayabildiğim kadarıyla japon balıkları mısır ununu sindirmek konusunda pek başarılı değiller. Buna salyangozların balık pisliğini tüketmeye çalıştıklarını da kanıt olarak görüyorum. Bu yüzden bende karışımdaki mısır unu miktarını 3 kaşıktan 1 kaşığa düşürdüm. Havuç, kırmızı biber, bezelye oranını arttırdım. Maydanoz, buğday ve marul da ekledim. Bezelye, bulgur ve tavukta pek değişiklik yapmadım. Böyle olunca mısır unu oranı 5 ile 10da biri oranına indi. Yemlerimi nohut büyüklüğünde hazırladım. Bu kez yem miktarını daha iyi ayarlayacağımı düşünüyorum.
Yem başarılı mı derseniz bence başarılı. Belki japon balıkları sürekli bir yeme arayışı içinde olduklarından bunu tam kestiremiyorsunuz ama benim balıklarımın ev yemine karşı olan ilgisi bezelyeye karşı olan ilgisinden daha fazla. Hele hele vatoz tam anlamıyla saldırıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2016 02:35
3. Bölüm 3.02.2016
10 günlük kullanım raporum şöyle.
Daha önceki yemde dediğim uzun ve kalın sarı dışkı artık yok. Buradan anlıyoruz mısır unu balıkların zor sindirdiği bir şey. Mısır ununu olabildiğince az tutmak lazım.
Artık balık pislikleri ince ve sadece bir balıkta uzun dışkı görüyorum diğerleri uzun değil. Sanırım yemden kaynaklanmayan o balığın bağırsakları ile ilgili özel bir durum.
Nohut büyüklüğünde yuvarlayıp pişirirken dikkat etmek lazım fazla kurumamalı. Ayrıca nohut büyüklüğü ile yemlemek daha kolay fazla verdim derdi yok.
Önceki için dip yemi demiştim ancak bunda mısır ununu daha az koyduğum için daha az çatlak oluşuyor ve batması için biraz beklemesi gerekiyor.
Son yemi pond yemler gibi ezip akvaryuma atıyorum. Ezmekten kastım hani fındığı kırarız ya birkaç büyük parçaya bölünür aynı o şekilde sadece kırıyorum.
Kırınca hızlıca dibe batıyor ve parça parça yeniyor. Kırmasam da sorun yok yine batıyor bu kez balıklar yemi parçalıyor.
On iki gün içinde bir defa mandalina verdim onu iyi hatırlıyorum ama bir defa bezelye verdim mi onu tam hatırlayamıyorum.
Bu on iki gün içinde de kabızlık vakası yaşamadım. İlk yemi yapmamdan beri üç haftadır da kabızlık yok. Yani yemim kabızlık yapmıyor. :) Bu sonuç çok iyi.
Yemlemeyi sabah bir akşam bir kesin yapıyorum. Bazen de akşam üzeri 4 gibi yemliyorum. En azından gece 12de yattığım için 6-10 saatte bir yemlenmiş oluyorlar.

Yeme olan ilgi gayet iyi. Biraz nemlenmesine izin verirsek daha kolay yeniyor.
Balıkların gelişimi açısından da şunu söylemek istiyorum. Son iki gündür balıklar epey büyümüş gibi geliyor. Artık ben mi öyle zannediyorum yoksa fark edilir derecede büyüdüler mi orası için bir şey demeyeyim.
Şu an sanırım bir hafta daha yetecek kadar yemim var . Yenisini yaparken buğday unu da kullanabilirim mısır unu sindirimi sıkıntılı. Sera goldy color spirulinada ne kadar mısır unu var acaba?
Belki protein amaçlı koyduğum tavuk yerine tuzsuz alabalık haşlaması veya karides kurusu gibi şeyler de koyabilirim.
Aslında balıklar turuncu olduğu için ben de turuncu şeyler koyayım diyorum ama havuç ve kırmızı biber dışında bir şey yok. Karides düşünüyorum bu yüzden.


[EDIT]Kromatit,2016-02-03 02:36:11[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BettaSivasÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2016
İl: Sivas
Mesaj: 5
BettaSivasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2016 05:30
Çok yararlı, Bununla ilgili video çekerseniz çok iyi olur [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2016 00:33
Epeydir yazmamışım. 4. bölüm 26.02.2016
Yeme devam. Geçen hafta bitmişti tekrar yaptım. Bu kez eringenlikten basite kaçtım ama daha iyi oldu. Yaptığım karışımı yuvarlamaktansa hazırlayıp direkt fırın kağıdının üstüne döktüm. Sonra kaşıkla yaydım. Bıçakla pişirmeden önce dilimledim. Sonra fırına verdim. Pişince önceden bıçakla belirlediğim büyüklükte kırdım. Sonra da ufalayıp balıklara verdim.
Herhangi bir kabızlık yok. Dışkı rengi koyu kahverengi, siyah. Dışkılama süresi 8 saat kadar. 8.00-16.00.24.00 gibi yemliyorum.
Kendi yemimi kullanıyorum bence balıklarım iyi büyüyor buna eminim. Fark edilir derecede büyümüşler.
Malzeme olarak haşlanmış havuç, kırmızı biber, marul, ıspanak, maydanoz, pirinç, bulgur, bezelye, tavuk, bir tam yumurta, biraz beyaz un, biraz mısır unu kullandım. Muhtemelen bir aylık yemim hazır. Kabak mevsimi açılmış bir ay sonra kabak da eklerim listeye. Böyle devam. Yeni bulduğum bir şey olursa yine yazarım sanırım tarifi buldum.

[QUOTE=EliteBetta]Çok yararlı, Bununla ilgili video çekerseniz çok iyi olur [:iyi:]
[/QUOTE]
Asım Bey kusura bakmayın unutmuşum ama bildiğiniz yiyorlar sorun yok.

Beğenenler: [T]182601,EliteBetta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir