Görünmez, Dipten Çekim Yapan Sump Sistemi


ronitoviÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 59
ronitoviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2016 17:29
Herkese merhaba,

100x60x50h ölçülerinde, dolaplı, yeni bir bitki tankı kurmak istiyorum. (Genişlik 100-120 arası değişebilir, tam karar vermedim ama derinlik ve yükseklik bu şekilde)

Bu ölçülerde bir tanka ömürlük bir dış filtre almak istersem minimum 800-1000 TL civarı vermek ve daha da önemlisi üstüne bir de o filtrenin (ne kadar kaliteli olursa olsun) çirkin hortumlarına katlanmak kesinlikle istemiyorum. Zira benim kuracağım tank odanın ortasında olacak, yani tankın ve dolabın hem önü hem yanları hem de arkası görünecek. Dolayısı ile herhangi bir borunun dolabın arkasında açılacak bir delikten çıkıp diğer delikten de içeri girmesi ne kadar çirkin bir görüntü oluşturur, siz düşünün.

Bu sebeplerden ötürü sump sistemine yöneldim, epey okudum, araştırdım ve izledim. Bu konu ile ilgili o kadar çok konu açılmış durumda ki hepsini takip etmek imkansız. Gördüğüm hiçbir sump da (en azından görünüm olarak) beni hiçbir şekilde tatmin etmedi.

Belki binlerce liralar harcayıp "seyirlik" bitki tankları yapmak isterken bu filtre sistemi ekipmanlarının dışarıdan görünür olması bütün göz zevkimi bozuyor.

Hal böyleyken, tanka ve dolaba bu delikleri alttan açarak nasıl güvenli ve efektif çalışan bir sump sistemi yapabilirim diye birkaç gündür kafa patlatıyorum.

Bu arada, hemen söyleyeyim, elektrik kesintisinde sump taşmasını önlemek için ya selenoid valf ya da çamaşır makinelerinde kullanılan su alma ventillerinden kullanmayı düşünüyorum. Çamaşır makinesi ventilleri kesinlikle aklıma daha çok yatıyor. Ben bu güne kadar hiç "çamaşır makinesi bozuldu evimi su bastı" diyen duymadım.

Tanka delikleri tabandan açmanın dipten çekim yapabilmek gibi bir avantajı da olabilir üstelik. Düşündüğüm sistemi elimden geldiğince çizmeye çalıştım:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/tabandan_sump.png[/IMG]

NOT: Çizim 1e1 ölçü değildir, önce o şekilde çizdim ancak küçük durduğu için küp olan kısmı bilerek büyüttüm. Yani söylemek istediğim, bu sistem eğer yapılırsa tankın içinde şu anda durduğundan çok daha küçük duracaktır.

Daha ileriye gitmeden önce, özellikle belirtmeliyim ki bu hobiye çok yeni başlayan biriyim ve elbette ki hatalarım olabilir. Bu güne kadarki okuyup araştırmalarımdan yola çıkarak kendimce bir fikir geliştirdim - belki de çok saçmadır veya yapılması imkansızdır. Buraya yazış amacım da tam olarak bu zaten, yıllarını vermiş tecrübeli ve işi bilen hobiciler fikirlerini açık açık yazıp eleştirirlerse memnuniyet duyarım.

Tankın tabanına, tercihen sol arka tarafa küçük bir ayırıcı bölme koymayı düşündüm. Tankın cam kalınlığı ile aynı olmak üzere, küpümsü ve yaklaşık 15-17 cm gibi bir yüksekliği olan. Izgara delikleri tabandan 10 santim yükseklikte olsa kafidir, zaten taban kumları kalınlığı 8 santim civarı olacak. (İnce ayarları henüz yapmadım, öncelikle sistemin yapılabileceğinden ve işe yaracağından emin olmak istiyorum.) Bu küp bölme cam olacağı için hem görüntüyü bozmaz hem de çok rahat bitkilerin arkasına gizlenebilir. Hatta cam bölmenin üst kısmı küçük taş/kaya parçaları koymak için çok ideal olmaz mı? Java fern kayaları mesela...

Siyah olarak küp bölmenin içine açılacak delik tabii ki sump 'a iniş deliği. Sanırım su tesisatlarında kullanılan dişli beyaz PVC borulardan kullanabilirim. Tankın tabanından küpün ızgaraları aracılığı ile emilen pis su önce bu bölmeye dolacak ve tahliye deliğinden sump 'a inecek. Sump kafa motoru da, hemen yanındaki köşe deliğe (ve aynı zamanda küpün tavanını da aynı şekilde delip geçen) yerleştirmeyi düşündüğüm bu cam su basma aparatına bağlanacak: (şemada mavi çizilen boru yerine bu gelecek)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181007/subasma.png[/IMG]

(NOT: Bu ürünü burada bulabildim: http://urun.n11.com/bitki-ekipmanlari/viv-broadhead-17-mm-cam-basis-borusu-P92570679 )

Cam boru kullanmak istememin nedeni tabii ki görsellik bu arada. Akvaryum suyunun içinde neredeyse belli olmuyorlar :)

Ancak sorunlar tam da burada başlıyor:

1. Akvaryum tabanına birbirine bu kadar yakın iki delik açmak sorun olur mu ? Bilmiyorum. Akvaryumu buradaki büyük bir cam atölyesine sıfır yaptıracağım, deliklerin hiçbirini ben açmayacağım, bu acemilikle böyle bir riski göze alamam. Bu soruyu onlara da soracağım tabii ki ama yine de sizin görüşlerinizi de almak isterim.

2. Ürünün boyutları yazmıyor ve uzunluğunun yeteceğini hiç sanmıyorum. Benim için en az 45-50 santim olması lazım ki, tabandan 10 santim kadar çıkabilsin ve ben de kafa motorunun hortumunu rahatlıkla bağlayabileyim. Kalan 35 santimi de tank içindeki yüksekliği olsun, zira tank 50h yüksekliğinde.

Not: Bu ürünün uzununu bulamazsam, yine de alternatifler var gibi. Bu cam borular laboratuvarlarda da kullanılıyor ama elbette uçları böyle değil, düz cam borular. Ama yine laboratuvar ürünlerinde cam dirsek de bulabildim (bkz: http://www.labor.com.tr/BORUCAM-75-DIRSEK-NSE-1414,PR-4390.html ) En azından L şeklini verebilirim gibime geliyor. Ya da belki iki ürünü bu dirsekle birleştirip kullanmam da mümkün olabilir. Aslında daha güzel olur, yekpare olmasındansa. Çünkü yekpare olursa nasıl yapılırsa o şekilde kalır ancak bu şekilde bir dirsek aparatı kullanırsam istediğim yöne çevirebilirim hatta belki yüksekliği ile bile oynayabilirim.

3. En önemli sorun: Bu camlar son derece kırılgan camlara benziyorlar. Tabana monte ederken sanırım çok dikkatli olunması gerekecek. Ayrıca, diyelim bu cam 17mm, tabana 18mm gibi bir delik açmak lazım ki boru girebilsin. Peki sonra aradaki bir milimlik boşluğu akvaryum silikonu ile doldurmak güvenli olacak mı ? Delik tabanda olduğu için en yüksek basınca bu nokta maruz kalacaktır diye düşünüyorum ancak sorun çıkarır mı çıkarmaz mı, emin değilim. Sizin görüşleriniz nelerdir ? [:?]






[EDIT]ronitovi,2016-01-11 17:38:06[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

livindeadÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 220
livindeadÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2016 17:42
Bu sistemde dengeyi kuramassın, ya alt sump kısmı taşar yada üst tank kısmı taşacaktır, çünkü iniş suyunu ve çıkış suyunu eşitleyemessin.

+1: [T]162688,Va_sil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SinanAY87Çevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 1447
SinanAY87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2016 17:59
Bu sistemde taban ne kadar basınç yiyecekse aynı şekilde cam borunuzda basınca maruz kalacaktır. 10 mm camdan akvaryum yapıp 2 mm lik cam basış borusu kullanmak hiç bir anlamı yok. Boru patlayacaktır. Aynı şekilde filtrede kullansanız akvaryumun üstüne çıkıp inmesi başka birşey. Ama direk tabandan aşşa inmesi çok bambaşka birşey. Oradaki basınç muazzam derecede fazla olacaktır. Sağlam borular ve bu boruyada güzel bir vana koyarak aşşa inen suyun hızını ayarlayabilirsiniz. Ama taban camındaki basıncı yuvarlak delik deldiğiniz yeri çok güzel ayarlamanız gerekmektedir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2016 18:02
Bence OVERFLOW (tasma sistemlerinden) daha guvenilir sistem yoktur.

Sizin dusuncelerinizde pratik olarak, zayif kisimlari var,ama simdi aciklama yapamiyacagim

En kolay bu sistemi dusunun derim,tartisilan konuyu okudunuzmu?

[URL=http://s1029.photobucket.com/user/kixlidatos/media/Aquarium/Sumb/post-4157-0-77111600-1379531901_zpsymvpd8gu.jpg.html][IMG]http://i1029.photobucket.com/albums/y352/kixlidatos/Aquarium/Sumb/post-4157-0-77111600-1379531901_zpsymvpd8gu.jpg[/IMG][/URL]

Firsatini bulursam yazarim.[:)]


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2016 18:22

Selamlar Roni bey
istediğiniz sistem bu şekilde olabilir.Çizimdeki gibi.Delikler açılır yanyana bir sorun çıkmaz.Usta olan bu işi daha önce yapmış herkes açabilir.Her iki alışta ve verişte cam kullanıla bilinir.Cam boruların kalınları mevcuttur.saygılar.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/81103/tabandan_sump.JPG[/IMG]

Boruları ısıtarak istediğiniz şekli verirler.Dirsek şeklini ve agız kısımlarına büzerek
Borular cam olacağından Silikonla yapıştırlacağı için ne kadar basınç olursa olsun bir şey olmaz .[EDIT]Kınayu,2016-01-11 18:28:09[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ronitoviÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 59
ronitoviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2016 19:08
Herkese değerli fikir ve yorumları için çok teşekkür ediyorum.

[QUOTE=livindead]Bu sistemde dengeyi kuramassın, ya alt sump kısmı taşar yada üst tank kısmı taşacaktır, çünkü iniş suyunu ve çıkış suyunu eşitleyemessin.[/QUOTE]

Bir vana/musluk sayesinde biraz denemeyle eninde sonunda denge tutturulur diye düşünüyorum.

[QUOTE=Sinan87]Bu sistemde taban ne kadar basınç yiyecekse aynı şekilde cam borunuzda basınca maruz kalacaktır. 10 mm camdan akvaryum yapıp 2 mm lik cam basış borusu kullanmak hiç bir anlamı yok. Boru patlayacaktır. Aynı şekilde filtrede kullansanız akvaryumun üstüne çıkıp inmesi başka birşey. Ama direk tabandan aşşa inmesi çok bambaşka birşey. Oradaki basınç muazzam derecede fazla olacaktır. Sağlam borular ve bu boruyada güzel bir vana koyarak aşşa inen suyun hızını ayarlayabilirsiniz. Ama taban camındaki basıncı yuvarlak delik deldiğiniz yeri çok güzel ayarlamanız gerekmektedir.[/QUOTE]

Tabandan aşağıya cam boru ile inmeyecek, tankın altına su tesisatçılarının kullandığı dişli beyaz borulardan kullanacağımı yazmıştım. Sadece tanka kafa motoru tarafından geri dönerken, tank içinde camdan geçecek. Tankın kafa motorunun herhangi bir camı patlatabilecek kadar hızlı basabileceğini sanmıyorum. Belki daha kalın bir cam da bulunabilir veya yaptırılabilir...



[QUOTE=Va_sil]Bence OVERFLOW (tasma sistemlerinden) daha guvenilir sistem yoktur.

Sizin dusuncelerinizde pratik olarak, zayif kisimlari var,ama simdi aciklama yapamiyacagim

En kolay bu sistemi dusunun derim,tartisilan konuyu okudunuzmu?

[URL=http://s1029.photobucket.com/user/kixlidatos/media/Aquarium/Sumb/post-4157-0-77111600-1379531901_zpsymvpd8gu.jpg.html][IMG]http://i1029.photobucket.com/albums/y352/kixlidatos/Aquarium/Sumb/post-4157-0-77111600-1379531901_zpsymvpd8gu.jpg[/IMG][/URL]

Firsatini bulursam yazarim.[:)]

[/QUOTE]

Vasil bey merhaba, hayır o konuyu okumadım, linkini yazabilirseniz bakayım hemen. Sizin sisteminiz de güzel, akvaryum içinde pek az ve bitkilerle kapatılabilecek tarzda bir görüntü kirliliği yaratıyor ancak tankın arka kısmında bunları nasıl gizliyoruz peki? Bu noktayı anlayamadım. Benim tankım odanın ortasında olacağı için, dolapla tank arasında arkadan veya yandan herhangi bir bağlantı olmasını istemiyorum.

[QUOTE=Kınayu]
Selamlar Roni bey
istediğiniz sistem bu şekilde olabilir.Çizimdeki gibi.Delikler açılır yanyana bir sorun çıkmaz.Usta olan bu işi daha önce yapmış herkes açabilir.Her iki alışta ve verişte cam kullanıla bilinir.Cam boruların kalınları mevcuttur.saygılar.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/81103/tabandan_sump.JPG[/IMG]

Boruları ısıtarak istediğiniz şekli verirler.Dirsek şeklini ve agız kısımlarına büzerek
Borular cam olacağından Silikonla yapıştırlacağı için ne kadar basınç olursa olsun bir şey olmaz .[/QUOTE]

Size de selam Erhan bey, teşekkürler yorumunuz için. Sizin sisteminizde de üstten çekim oluyor gördüğüm kadarı ile, alttan dip çekimi yapması tercihimdir. Balık pislikleri, yem artıkları vs.. gibi nedenlerden ötürü dip çekimi ile sürekli uğraşmak istemiyorum, zaten bitkili tankta dip çekimi de ekstra zor oluyor.

Tekrar üstadlara değerleri yorumlarını kattıkları için çok teşekkür ederim.

Benim amacım tekerleği yeniden icad etmek değil, sadece ve sadece salonun ortasında olacağı için boruları ve akvaryum içindeki filtreleme sistemini gizlemeye çalışmak, görüntü kirliliğinden kurtulmak. Araştırmalarına rağmen bunu sağlayabilen bir sistem göremedim, eğer varsa paylaşırsanız memnuniyetle denenmişi ve onaylanmışı uygulamak işime gelir. Ama böyle bir sistem yok ise yapılamaz anlamına da gelmemeli bence. Yazdıklarıma yanlış veya eksik yerler olabilir (ki varmış) ama anladığım kadarıyla çözülemeyecek bir sorun yok gibi ? Örneğin dengelemek için musluk takmak "taşma" sorununu çözebilir. İnce cam yerine kalın cam kullanmak veya Erhan beyin dediği gibi ısıtarak cam yaptırmak da sağlamlık konusuna çözüm olabilir. Bir yerinde hata veya eksik görüldüğü zaman "olmaz" demek yerine çözüm için fikir üretirsek daha verimli olmaz mıyız ?






Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Va_silÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3441
Va_silÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2016 19:13
Benim onerilerimin hepsi bu konuda,okursaniz,size yararli olabilecegine ianirim.[:)]

http://www.akvaryum.com/Forum/sump_konusunda_kararsizlik_k858525.asp


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir