Karides üretimi ve bakımı


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2014 20:07
Sn mühendis yeni bir başlık açarak sormuşsunuz ama buradan yardımcı olmaya çalışayım

İçme sularının ekserisi insanlara faydalı olması açısından serttir. Akvaryumlarda kullanıma uygun olan turkuaz su vardı ama tepkiler nedeniyle satışı yasaklandı (kuyu suyunun osmos ile filtrelenmiş hali idi)... Şu an piyasada bulunan pek çok su markası kristaller için kullanıma pek uygun değil,(değmez) öncelikle bunun altını bir çizelim...

Birde yanlış anlaşılma var sanırım, onuda düzeltelim.
Başlıkta bahsettiğimiz (benim ve diğer arkadaşların) çeşme suyu sizin musluğu açtığınızda akan çeşme suyu değil tam olarak.
Bakın osmos cihazımın 3 kartuşlu filtre bölümünün aldığı rengi göstereyim size ; 
6 numara 5 mikron, 7 numara karbon, 8 numara ise 1 mikrondur. Yakın zamanda değiştirdim, bunlar aslında bembeyazdır.
Yani çeşme suyunu kullanmak için ya çok iyi dinlendirip havalandırmalısınız yahut bu tarz bir 3 kartuşlu filtre almalısınız. (Tüm türler için gerekli olan bir şey sadece kristaller için değil akvaryum hobisinin temeli bu, ölen balıkların vs başlıca nedeni)

Verdiğiniz değerlere yaklaşık bir içme suyunu 3 kartuşlu filtreden geçen çeşme suyu ile elde edebilirsiniz. İstanbul'un çoğu bölgesinde çeşmeden akan sular verdiğiniz değerlerden çok daha iyidir (yumuşaktır) kristaller için... Damacana damacana içme suyuna vereceğiniz para ile Karaköy'den çok uygun fiyatlara 3 kartuşlu filtreler bulabilirsiniz. (50 ila 70 lira arası diye tahmin ediyorum. Bu işin piyasası orada dönüyor, akvaryum için kullanacağınızı söylerseniz yardımcı da olurlar. İlk gördüğünüz yerden de almayın en az bir kaç dükkanı dolaşın)

Özetle taşıma su ile değirmen dönmez, akvaryum hobisinde kalıcı olacaksanız bu tür ekipmanlar her tür için faydalıdır. Kristalleri sadece yaşatmak istiyorsanız çeşme suyu bu koşullarda sizin için daha akıllıca ve kalıcı bir çözüm olur osmos'u işin içine hiç karıştırmadan bu değerlerde (çeşme suyunda) üretim yapanlar da mevcut...  

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla biraz eksiğiniz var, sizin için şu aşamada kristaller biraz riskli olabilir. Aşağıya ekleyeceğim ve başka başlıkta sorduğunuz sorularınızdan bu başlıkta bahsedilmeyen ama yararlı olanları vaktim olduğunda ayrı ayrı yanıtlamaya çalışacağım

[QUOTE=Mühendis]+ Kristal karideslerin sağlıklı yaşamasının mutluluğunu mu yoksa bizim için tabiri caizse sualtı sirki oluşturmasını mı istiyoruz?[/QUOTE]

Şahsen 2 türünde mutlu olmasını istiyorum, insan/karides :)

[QUOTE=Mühendis]+ Kristal karidesler hangi akvaryumlarda yaşar? Hangi canlılarla uyumludur?[/QUOTE]

Yavrularını yemeyecek bazı türlerle birlikte bakılabilirler ama tek bakılmaları en doğrusu. Salyangozlar ve yosun yiyici bazı canlılarla uyumlular.

[QUOTE=Mühendis]+ Hangi fiziki şartlardaki akvaryumumuz olmalıdır?(kapasite, yapı vs...)[/QUOTE]

Şartlar daha stabil kalacağı için ne kadar büyük o kadar iyi.

[QUOTE=Mühendis]+ Azot döngüsü nedir ne işe yarar?[/QUOTE]

Kısaca ve hiç karıştırmadan anlaşılacak şekilde yazmak gerekirse; sıkça duyduğunuz biyolojik döngüdür. Yem artıkları, balık üresi ve dışkıları suda amonyak oluşturur, bir kısım bakteriler bunu daha az zararlı nitrite, bir kısım bakteri de nitritten daha az zararlı nitrata dönüştürür. Bunlara nitrifikasyon bakterileri denir ve oksijenli ortamlarda filtreniz içerisindeki malzemelere tutunarak ürer/yaşarlar (Kum, cam, filtre vb) 
Son aşamada ise oksijensiz ortamda yaşayan bakteriler ve bitkiler nitratı kullanır/tüketir, özel şartlarda ve daha uzun sürelerde oluşurlar biraz daha teferruatlıdır araştırma yaparak detaylara ulaşabilirsiniz...

Onun dışında eklemek isterim ki tanımını yaptığımız bu olay kilit noktadır. Yani sadece tanımı yapıp geçmek yeterli değil aslında, bağlantılı olduğu konularıda düşünürsek çok detayı var. Akvaryumda canlı beslemenin başı sonu buraya dayanıyor, hobicilerin bilmesi gereken en temel bilgiler.

Su değişim sıklığı, su değiştirme şeklinden tutunda kullanılacak filtre malzemelerine, temizliğine, su, sıcaklık, yem verme usulünden hastalıklara kadar pek çok konu bununla ilişkilidir.
Örneğin bu döngüyü sarsarsanız balık öldürürsünüz, hasta edersiniz, sorun yaşarsınız. Kısaca bu hobide başınıza ne gelirse, ucu gelir bu döngüye dayanır. 
Konu karides ama belki de bu başlıkta daha çok konuşmalıydık, sonra her karides öldüren suçu kuma, minerale, filtreye vs atıyor...

[QUOTE=Mühendis]+ pH, GH,kh, TDS nedir? Neyi ifade eder? Hangisi(-leri)ni düzenli olarak ölçmemiz gereklidir?[/QUOTE]

Ph ile oynayacaklar ph ölçmek zorunda, ph ile bağlantılı olduğundan kh'ıda ölçmek/bilmek zorunda. Osmos kullanacaklar gh/ms bilmek/ölçmek durumunda.
Ayrıca tds değil ms ölçmek daha sağlıklı olacaktır, ne olduğunada değinmiştim bu başlıkta.
Nedir konusunda, yani tanımsal olarak google işe yarar :) Ph nedir yazın söylesin.

[QUOTE=Mühendis]+ Olası karides hastalıkları nelerdir? Nasıl oluşur? Ne şartlarda tedavi edilebilir?[/QUOTE]

Buna bir bilen cevap verebilir.

[QUOTE=Mühendis]+ R/O(Ters ozmos) nedir? Gerekli midir? Nasıl elde edebiliriz?[/QUOTE]

Bu soruyu üstte kısmen cevapladım, umarım yardımcı olmuştur. R/O nedir => Tık

[QUOTE=Mühendis]+ Hangi bitkiler/kökler/kumlar uygundur hangileri asla olmamalıdır?[/QUOTE]

Moss türleri bakım kolaylıkları nedeniyle tercih ediliyor onun dışında olmayacak bir bitki yok aslında ama bitkilerin ihtiyaçları için eklenecek bazı ekipmanlar, gübreler vs karideslerin ihtiyaçları ile çakışabilir, dikkatli olunmalıdır. Mesela mayalı sistem karidesler için riskli iken, co2 tüplü, controller ile idame ettirilen vb high tech tanklar uygundur.

Kum ; suya sertlik kazandırıcı salınım yapmayan kumlar tercih edilmeli. Bu doğrultuda pek çok kumu kullanabilirsiniz. Hagen siyah veya diğer quartz kumlar yine karidesler için üretilen kumlar ve bitkilerde kullanılan kumlar genel anlamda uygundur denilebilir. Mercan kırığı, hagen alternatifi bazalt kumlar, kalsiyum karbonatlı kumlar suyu sertleştirebilecekleri için uygun değildir...

[QUOTE=Mühendis]+ Işıklandırma ve yosun oluşumu ne derece önemlidir?[/QUOTE]

Işıklandırma tamamen kullanılan bitkilerle alakalı, karideslerle alakalı değil. Yosun; Karidesler yosun yiyici olarak bilinse de beslediğimiz türler yosunla doyacak iyi birer yosun yiyici değiller. Yosundan kastınız beslenme ise şayet.

[QUOTE=Mühendis]+ Canlılara günlük veya haftalık min. ne kadar vakit ayırmalıyız?[/QUOTE]
Sizin şartlarınız ile alakalı...

[QUOTE=Mühendis]+ Aktif toprak nedir? Zorunlu mudur yoksa keyf-i midir?
+ Co2 (kendin yap,tüplü,tüp+pH kontrol cihazlı) sistemlerinin hangileri kullanılabilir veya kullanılamaz?
+ Kristal karideslerin yaşam koşulları nelerdir? Sağlıklı üreme koşulları nelerdir?
+ Kristal karidesler (yavru-yetişkin) için yem olarak ne vermeliyiz? Ticari yem, sebze, kuru yaprak vs. neler vermeliyiz?
+ Daha önce karides tecrübemiz olmalı mı? Kristal karides besleyen ve fiili olarak yardım edebilen bir tanıdığımız olmalı mıdır(acil durumlar için)?[/QUOTE]

Bu sorularınızın tüm cevapları bu başlıkta mevcut, sonuna kadar "dikkatle" okuduğunuzu söyleseniz de tekrar gözden geçirmenizde yarar var.

Aşağıdaki sorularınıza ise yine vakit bulduğumda cevap vermeye çalışacağım.
[QUOTE=Mühendis]En çok tıkandığımız ve üşendiğimiz nokta ise ekipman edinmek bence. Olabildiğince kolaya kaçmak istiyoruz. Atayım çeşme suyuna üresinler istiyoruz ama acı bir gerçek varki bu düşünce şimdilik(çeşme suları ideal olan illerimiz dışında) imkansız. [/QUOTE]

Kimse atayım çeşme suyuna üresinler istemiyor, yazılanlardan bunu böyle anlayanlar varsa onlarda sorun vardır. Bu işi bu kadar basite alsaydım(k) bu kadar sayfa tartışma konusu olmazdı sanırım...
İdeal çeşme suyuda yoktur aslında, kullanıma uygun hale getirilebilecek çeşme suyu vardır, çünkü şebeke suları bildiğiniz gibi klorlanıyor pek çok kirli borudan geçiyor, kireç barındırabiliyor vs.
Gerek dinlendirerek, filtre ederek gerekse de 3 kartuşlu filtreler, osmos cihazları kullanılarak idealize edilebilirler... 
(Bu sadece karidesler ile değil akvaryumda balık besleyecek herkes için genel bir konu. Bugün 1 neon tetrayı çeşme suyunda besleyen, karidesi de besler, umarım anlatabilmişimdir)

[QUOTE=Mühendis]Peki naptık ettik tüm bilmemiz gerekenleri iyice öğrendik araştırdık bilmediğimiz hiç bir şey kalmadı. [/QUOTE]

Öncelikle araştırma bir yere kadar, bazı olguları pratikte görmeli tecrübe etmelisiniz. Yani kabaca yazmak gerekirse kristal besleyecek bir hobicinin ilk türü kristal olmamalı diye düşünüyorum. En az 6 ay - 1 yıllık bir deneyimi olmalı. Bunu ister karideslerle ister balıklarla edinmiş olsun.

Başlıkta önerildiği gibi neocaridina türleri ile sadece karidesler konusunda tecrübe kazanabilirsiniz. Ama kristal hassas bir türse benzer bir tecrübe için hassas balıklara bakabiliyor olmak, onu kıstas almak daha akılcı olur.
İlk aklıma gelen neon, kırmızı burun gibi tetra türleri oluyor... Hem hassaslar hem de istedikleri, yaşayabilecekleri değerler kristal türleri ile benzerlik gösteriyorlar... Bu balıklar ile kendinizi kristallere hazırlayabilirsiniz (en azından yaşatmak konusunda)

[QUOTE=Mühendis]Asgari olarak hangi ekipmanlarımız mutlaka olmalı?
Kristal karidesleri sağlıklı şekilde besleyebilmemiz için gerekli EKİPMANLAR nelerdir?
+pH metre(piyasada 30-200₺)
+TDS ölçer(piyasada 30-100₺)
+Biyolojik filtrasyon malzemesi/filtresi( 10-250₺ ye kadar var)
+Gh, kh, amonyak, no2, no3 test kitleri(Yeni başlayanlar için ne derece gereklidir bilmediğimden yorumlarınızı bekliyorum)
+R/O cihazı ve gh+ mineral(ne derece zorunlu bilemiyorum)
[/QUOTE]

Eğer çeşme suyunu uygun hale getirebiliyor/kullanabiliyorsanız "asgari" olarak saydıklarınızdan hiç birine ihtiyacınız yok.
Bu malzemeler yapmak istedikleriniz ile alakalı, maddeler olarak ele alırsak;
Eğer benim gibi ph ile oynamayacaksanız dijital ph metre şart değil ama suyunuzun ph'ının ne olduğunu bilmek, en azından bir kaç kez ölçmek iyi olacaktır. Ph ölçüm kitleri son derece uygun fiyatlı. Başlıkta defalarca yazdım; ph bu değerlerin belkide en önemsiz ve en riskli olanı, eğer müdahale edecekseniz ph metre almalısınız...
Şu işinizi görür (18-19 liraya geliyor) => http://www.ebay.com/itm/200994473566
Kit olarak (160 ölçüm 2,5 lira) => http://www.ebay.com/itm/371007068882
------
TDS ölçer, ms ölçer ; ne ph ne gh nede diğerleri, bence akvaryum için en önemli değer budur.
Asıl tavsiye edebileceğim şu cihaz (22-23 lira) http://www.ebay.com/itm/231178546992
Profesyonel anlamda bu işi yapacaklar için daha hassas ve combo bir çözüm (330-350 lira arasına geliyor) => http://www.ebay.com/itm/HANNA-HI-98129
------
Gh, kh, amonyak, no2, no3 test kitleri ; Bu değerleri ölçmeniz size kendi doğrularınızı bulmak için fırsat sunar ve öğreticidir. Şart diyemem ama olsa kötü olmaz.
1 kez dahi olsa ölçmeniz gözünüze karmaşık gelen, adeta efsaneleştirilen bu değerlerin basitliğini görmeniz, daha iyi anlamanız için bulunmaz nimettir... Her imkanı olan acemiye tavsiye ederim, sadece karides konusunda değil
Buna da bir link vereyim hadi (Kargosuyla bugünkü kurdan 50 lira civarına geliyor) => http://www.ebay.com/itm/6-In-1-Water-Test

Şart mı? Değil ama sizi hobide bir kaç tık ileriye taşıyacaktır...
-------
Son olarak R/O cihazı ve Gh mineral ;  Başlıkta bahsettik ama tekrar edeyim. Eğer %100 R/O kullanacaksanız mineral eklemek zorundasınız, çeşme suyu aşılayacaksınız zorunda değilsiniz... Bir şekilde elde ettiğiniz mineral yönünden zayıf bu suyu zenginleştirmelisiniz...

Geçenlerde 120 ya da 150 lira arası, akvaryumlar için hazırlanmış portatif bir ro cihazı görmüştüm ama bir türlü bulamıyorum linkini, Karaköyde bulunabilir sanırım... Buna fiyat yazıp yardımcı olamadık, kusura bakmayın :)
Keyifli hobiler...
Ulvi Özuğur2014-03-15 03:18:36

Mesaja ek : Bu başlıkta kendi adıma yazdığım değerler micro siemens cinsinden. İkisi içinde iletkenlik terimi kullanıldığından olaya tds metre ile ölçüp ppm olarak bakanlar/anlayanlar olabilir, düzelteyim. İkisi farklı değerler, örneğin 500 ppm 782 ms ediyor, çoğu şartta yanıltıcı bir çevrim şekli olmakla birlikte değerlere aşina olmayanlar için belirtmekte fayda var.

Beğenenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183917,EmreKircan[/T][T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnsÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 676
EnsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2014 01:31
Ulvi hocam üşenmeyipde yazmışsın herkesin merak ettiklerine tek tek cevap vermişsin sıkılmadan, bilmeyenler bu konu altından birçok şey öğrenir, tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MühendisÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 25
MühendisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2014 01:37
Ulvi Bey ilginiz için çok teşekkürler aslında uzun zamandır araştırıp öğrendiğim şeylerin bir tekrarı gibi oldu mesajınız. Örnek gösterdiğiniz tds metrenin aynısını geçenlerde almıştım, bir de ph metrem var. Aslında doğrudan içme suyu yada şebeke suyu kullanmak değil amacım. Tds yi 80-100 ppm arası tutabilecek bir içme+şebeke suyu karışımı. Ph metre almaktaki amacımda akvaryum suyuyla dinlendirdiğim suyu aynı ph a gelip gelmediğini ölçmek için( adi kızılağaç kozalağıyla dinlendirmiş suyun ph ını ayarlıyorum) tabi tds 80 ppm deyken kozalağı koyduğumda tds değeri zamanla 85e çıkıyor sebebi sanırım salınımdan dolayı).
Tds değeri için yanlış yazmışım iletkenlik olacak o değer, bugün itibariyle şebeke suyu tds 154 ppm çıktı.
Şuan bu durumu alıştırma amaçlı kaplan karideslerimde gözlemliyorum. Ph 7 ve tds 113 ppm e kadar düşürdüm. Birazda olabilcek durumu gözlemleyerek öğrenmek daha kalıcı oluyor benim için.
Aslında başlıkta yazdıklarımda kastettiğim durgun denizde herkes kaptanlık yapar ama dalgalı denizde gemiyi götürebilen kaptandır mantığıydı. Yani ozmos cihazı, gh+, vs... almayı tabiki isterim çokta güzel etkili çözüm olur ama karşı olduğum nokta 'x ürününü kullan uğraştırmaz, y ürününü kullan uğraştırmaz, onu kullan diğer türlü olmaz, bunu kullanmadan hiç olmaz' mantığı. Öyleyse hiç karides beslemeyelim o hiç uğraştırmaz. Yani işin tadı biraz risk alıp işi gözlemlerle keşfedip başarmakta. Sonunu bildiğiniz filmi izlemek hiç heyecan verici olmaz ziyadesiyle. Şahsen ben böyle düşünüyorum.

Ek: Yazmayı unutmuşum pH düşürmek için çok etkili bir alternatif yol daha gözlemledim ancak kesin sonuç için 1 ay daha gözlemlicem. O da 2 farklı su ile (1 kap+ 1 tank) suya elektroliz yapmak, 6V300mA ile yaptım ilk başta. Özellikle mercan kırığıyla ph ını 8.5e kadar çıkardığım suyun ph'ını 2 günde 4.2 lere kadar düşürdü(suda canlı yok)3 gündür hiç suya müdahale etmedim ve hala ph aynı. Şimdi ise içine genç kiraz karides koyduğum bir nano tankın ph ını yavaşça (3.7 V 150 mA ile) 7.6 dan 7 ye düşürmeyi deniyorum, 2 gündür faal ve şuan ph 7.3-7.2 arası gidip geliyor sanırım sabah 7.2 göstericek. Tabi bunun süresi uygulama yapılan takın su miktarına göre artar yada azalır. Karideste herhangi bir anormallik görmedim iştahı da gayet yerinde.
Bu tarz bir kaç uygulama fikrim daha var, yeri geldikçe hepsini paylaşıcam. Tahmin ediyorumki uygulama yöntemlerini sır gibi saklayan bir çok üreticinin yöntemlerinden daha etkili ve stabil yöntemler. Bunları zamanla pdf e yazmayı düşünüyorum daha ulaşılabilir olması açısından.

Hayırlı geceler dilerim...
Mühendis2014-03-16 05:03:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bunyamin_22Çevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 233
bunyamin_22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2014 10:17
[QUOTE=jacksparrow]Bünyamin Bey yavruların çıkması 1 aydan fazla sürebiliyor benim bir karidesim 33-34 gündür yumurtalı dolaşıyor ve yavrular çıktıktan sonra ilk bir hafta göremeyebilirsiniz çok küçük oluyorlar.[/QUOTE]

Gercekten cok ama cok kucukler yanı ınanın tarıf etmekte bıle zorlanıyorum 2-3 mm desem yalan olmaz herhalde 4-5 tane goruyorum hıc tahmın etmıyordum bu kadar kucuk olabılecegını tesekkur ederım 5 dısının 4 u bosaltmıs karnını ama 4-5 tane yavru goruyorum en azından gordum bu yeter ılgınızden cvbınızdan dolayı cok tesekur ederım 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2014 22:56
Arkadaşlar herkese selamlar. Hayatımda cichlid ve canlı doğuran tecrübelerim oldu ancak lepistes akvaryumu kurma yolundayken bitki aldıgım arkadaşımın güzel sürprizi sonucunda 3 adet kiraz karidesi sahibi oldum, bu nedenlehayatım bir anda karides odaklı bir hâl aldı.

- Akvaryumum 67x29x39h, 75 litre
- 500 lt şelale filtre ve 100 watt ısıtıcı mevcut
- Şelale filtrede birlikte gelen kartuşlar takılı (sanırım karbon ve sünger)
- Java Moss, Mangrove kökü ve ufak bir Java Fern var
- İlk kurulum suyuna Sera Bio Nitrivec ve Sera Aquatan atıldı boş olarak 1 hafta çalıştırıldı akvaryum
- Sıcaklık 24-25 derece civarı

Gelelim soruma: Akvaryuma 3 karidesi alıştırma yaparak aktardım, ancak 1 gün sonra 1 tanesi aniden ters dönmek suretiyle 10 dakika içinde öldü, çok ama çok üzüldüm. Aklımda daha canlı almak yokken mecburen aldıgım karidesleri kaybetme korkusu gerçeğe dönüşmüştü  :oops: 

Şu an kalan 2 küçük karidesleri gözlemliyorum, bilmiyorum normal mi ama fazla hareketsizler gibi. İlk günlerde çok geziniyorlardı ama şu an java moss ve java fern üzerinde sessizce duruyorlar genelde, durgun bir hâlleri var. Akvaryumda başka bir canlı yok, acaba sizce suyum oturmamış mı? Nitrat testi falan mı yapayım, aklımda elma salyangozu ve cüce vatozu alıp akvaryuma atarak döngü hızlandırmak var.

Önerilerizi bekliyorum lütfen.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2014 10:54
Akın Bey(Mühendis) ilk mesajınızı silince mesajlar boşa çıktı. Yanlış yönlendirme olmasın diye düzenlediğinizi belirtmişsiniz ama öyle bir özelliği yoktu mesajın. Moderatörler boşalttığınız mesajı da silse kimin kime cevap verdiği belli olmayacak. Başlığa bombayı atıp gittiniz, böyle olmaz :)

Konuya dönersek bir ek bilgiyi paylaşayım, başlıkta hiç belirtmemişiz ama önemli. Sıcaklık arttıkça ms yükselir. Aşağıda hanna firmasına ait laboratuvar ortamında aynı suyun farklı sıcaklıklarda ölçülmüş olan iletkenlik değerleri var
0  C        776 uS (mikrosiemens)
5  C        896 uS
10  C      1020 uS
15  C      1147 uS
16  C      1173 uS
17  C      1199 uS
18  C      1225 uS
19  C      1251 uS
20  C      1278 uS
21  C      1305 uS
22  C      1332 uS
23  C      1359 uS
24  C      1386 uS
25  C      1413 uS
26  C      1440 uS
27  C      1467 uS
28  C      1494 uS
29  C      1521 uS
30  C      1548 uS
31  C      1575 uS

1 derecede 27 ms fark ediyor, +/- %2 gibi bir oran...
Bu nedenle kalibrasyon sıvılarının (Örn 1413 ms) 25 dereceye ayarlanarak kullanılması gerekir. Yani bizim çalıştığımız sıcaklık ve değer aralıklarında 5-10 puanlık farkları dikkate almayın, sıcaklık farklılıklarından kaynaklanıyor olabilir...
Elektroliz ile ph ayarlaması konusundaki tecrübelerinizi bekliyorum. Konuyu dağıtmamak adına burada değilde belki akvaryum bilimi bölümünde ayrıca tartışılması yararlı olabilir. Elektrokimya bilgisi olan diğer arkadaşlarda katılarak yardımcı olabilirler. Bakteri kolonilerine zararı var mı, hangi değerlere etki ediyor, içinde canlı olan tanklarda nasıl etkileri olur vs vs bilmek gerek. Etkileri tam ve kesin bilinmediğinden bence kullanılabilirliği şu an tartışılır. Tabi kesin sonuçlara ulaşıldığında yazarsanız hayır demeyiz :)
Şu ürünü bir inceleyin
---------
Bünyamin Bey tebrikler, yavrularınızı iyi günlerde büyütmeniz dileğiyle...
---------
Emre hocam bende diyorum bu rumuzu bir yerden hatırlıyorum, 2006'da halı saha maçı yapmışız birlikte :) => http://www.akvaryum.com/Forum/istanbul_1_hali_saha_maci_oynandi_k20211.asp

Ölen karidesin bilmediğimiz başka bir sorunu da olabilir, eski bir hobicisin ve yazdıklarına göre gerekenleri sağlamışsın, senden kaynaklandığını sanmıyorum.
Karideslerin balık gibi bir o yana bir bu yana gezinmelerini bekleme zaten, yani sana durgun görünebilirler ama aslında normal olabilir. Madem merak saldın bir ara bana uğrarsan karbon yavrularımdan hediye edeyim, böyle iki karidesle olmaz bu iş :)
Görüşmek üzere...
Ulvi Özuğur2014-03-18 10:57:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2014 11:20
Ulvi dostum merhaba, dilerim dediğin gibidir, evlendikten sonra akvaryum işlerinden uzak kaldık ama şimdi bu ufak canlılar çok hoşuma gidiyor. Dediklerinden sonra biraz olsun rahatladım, karideslerden biri akvaryuma ilk aldıgım 24 saat içinde Usain Bolt gibi tur atıyordu (diğer ikisinden bariz farklı olarak) aynı karides şu an arkadaşı gibi sessiz sakin durunca korktum (tabii bir de ölüm yaşadığım için). Bu açıdan burada sorma ihtiyacı duydum. 

Bu arada ne hafıza varmış tebrik ediyorum valla seni, fotoğrafı ben organize ettiğim halde hatırlayamadım affola :) Yakında görüşmek, sohbet etmek üzere diyorum. 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2014 12:17
Telefonda da söylediğim gibi yoğun bitkili akvaryumda 100+ karbon var, görsen hiç yok zannedersin :) Aktif dolaşan belki 1-2 tane zor görülüyor

Bu nedenle geçen gün bitki ve kökleri çıkarıp görüş günü yaptım akvaryumda :) Kristaller ne alemde görmek için
1'i ortada olsa diğeri saklanıyor bir türlü hepsini net ve bir arada göremiyorsun... Senin akvaryum aslında avantajlı sayılır, tam karideslik sade ve yeterli... Tahminimce sıkıntı yok normal halleri böyle, hatta alıştıklarının göstergesi de olabilir bu durum...

Görüş gününden kareler =>


Yumurtalı dişilerde son durum



İki yumurtalı dişi kafa kafaya vermiş doğumu konuşuyorlar :D

İçtima alındı, kayıp yok çok şükür :)
Ulvi Özuğur2014-03-18 12:25:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2014 13:31
Dostum harika kareler, paylaşım için çok teşekkürler. Sağlık dilerim karideslerine 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnsÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 676
EnsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2014 13:34
Maaşallah  Ulvi hocam 2-3 ay sonra yavrularınıza talibim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2014 20:50
Teşekkürler Boğaç Bey, kısmet :)
Teşekkürler Emre hocam İnşallah senide karidesçi yapacağız :)

Bu arada şart 1 ve şart 2 ilk kez kameralara yakalandı
 
Şart 1


Mosura crown sanırım, annesinin hık demiş burnundan düşmüş sanki
Şart 2


Emin olmamakla birlikte sss mosura ile golden bee çiftleşmesi olduğunu düşünüyorum, tabi daha tüm yavruları göremedim henüz...

Gezinen bir kaç bıcırık daha gördüm ama bol bitki ve yaprak arasında resimlemek neredeyse imkansız, bunlarda bir görünüp kayboldular hemen... Sadece 1 dişi saldı sanırım...
Bakalım yaşatabilecek miyiz?


Karbonlar
Yumurtalı dişiler


Yavru


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MühendisÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 25
MühendisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2014 01:20
Öncelikle maşallah diyeyim karidesleriniz çok güzeller. İlginiz, yardımseverliğiniz konusunda hayran kaldım, tds değerleri konusunda bahsettiğiniz durumdan dolayı farklı sonuçlar alıyormuşum, şebeke suyu soğuk malum. pH konusunda denemelerim güzel gidiyor şuanlık bir sıkıntı göremedim karidesimde büyüyor fakat nitrit nitrat testi sipariş edicem bakterilere zararı var mı diye.
Crs için heyecanla hazırlıklara devam ediyorum. Ayrıca bir sorum olacak, aşağıdaki ürünler konusunda bilgi verebilir misiniz? Birisi ucuz ama bana pek etkili gelmedi
http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/berraksu-tezgah-ustu-ikili-su-aritma-cihazi-108426684
Bu da biraz daha pahalı ama bütçemi zorlarsam alabileceğim bir ürün.
http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/ameripure-su-aritma-cihazi-tezgah-ustu-yedekli-100487002
Balıkesirde öğrenci olduğum için dediğiniz ucuz cihazları alamıyorum, ancak yardımcı olacak bir arkadaş olursa çok mutlu olurum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eozen81Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 854
eozen81Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2014 09:39
Tekrar merhaba.

75 lt akvaryumumda daha önce bahsettiğim gibi bir arkadaşın hediyesi neticesinde 2 küçük kiraz karidesim var. Akvaryumda Java moss sarılı mangrove ve ufak Java Fern mevcut. Sıcaklık 25 sabit. Hagen kum.

Bu 2 küçük arkadaş sürekli saklanıyorlar, birisi genelde Mangrov üzerindeki java moss da takılıyor, diğeri Java Fern düşkünü. Yemleme konusunda çok cimriyim 1 kez salatalık verdim biraz tırtıklar gibi oldular, 2 saat sonra çıkardım. Dün akşam da petri kabının içine 3 adet Sera Shrimps Natural Karides yemi (granül batan yem) koydum, 12 saat yem orada kaldı ama ne gelen oldu ne giden 

Diyeceğim o ki bu 2 arkadaş açlıktan ölmez değil mi, yemlemeyi az yapalım derken açlıktan ölmesinler  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacksparrowÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2011
İl: Samsun
Mesaj: 1686
jacksparrowÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2014 11:04
Emre Bey açlıktan ölmezler mutlaka tırtıklayacak birşey bulurlar. O granül yemlerden 1 tanesi 10 karidese rahatlıkla yeterli olur. Varsa etrafınızda bir iki yaprak ısırgan otu ekleyin uzun süre yiyeceklerdir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir