Kolay Ucuz Karides Maması Yapımı.
Gönderim Zamanı: 9 Saat 14 Dakika önce
3 harfli marketlerde dondurulmuş karides fiyatlarının iyice düştüğünü muhtemelen farketmişsinizdir. Temizlenmiş ayıklanmış halde yarım kilosunu 160tl ye almak mümkün. Neredeyse dana yüreğinden ucuza. Karides protein değeri çok yüksek oldukça besleyici bir besin ama dondurulmuş karidesde sorun bir kere çözüp mama yaptıkdan sonra tekrar dondurması uygun değil, dondurulmuş ürün bir kere çözüldüğünde içinde bakteri üremeye başlıyor, ikinci defa dondurulup çözülürse bakterinin tehlikeli miktarda artma riski var, özelliklede karides gibi yüksek proteinli deniz ürünlerinde çok riskli bir durum, çok çabuk bozulup zehirlerler. Bunu aşmak için klasik mama tarifinin dışına çıkıp pişirme ekledim. Pişme işlemi bakterileri öldürdüğü için 2inci kere dondurup çözme riskli olmakdan çıkıyor, ayrıca içindeki potansiyel parazitlerde temizlenmiş oluyor. Deniz ürününden parazit gelmesi dana yüreğine nazaran daha düşük olasılık olasada bu ihtimali tamamen elemine etmek güzel bir şey.
Tabi pişirme işlemi bu seferde başka sorunlar getiriyor, doğranmış pişmiş karides suda eriyince hemen dağılıyor, bunu engellemek içinde bitkisel agar agar jel kullandım. Karidesi pasta gibi bir arada tutuyor. Bitkisel agar biraz pahalı ama çok azı iş görmeye yetiyor. 20-30gr alınsa 5-10 mama için kullanılabilir, mama sayısna bölünce ciddi bir maliyet olmuyor. Zamanında bitkisel agar yerine ucuz diye hayvansal pasta jölesi ile denemem olmuştu, hayvansal jölenin suda şeker gibi erimesi pek hoş olmadı [:lol:]
Gelelim yapılışına,
Malzemeler:
500gr dondurulmuş karides,
1 silme çay kaşığı agar agar,
1 diş sarımsak,
1 damla Bemiks Kompoze B vitamini (opsiyonel eczanede bulunabilirse)
Mamayı zenginleştimek için farklı malzemelerde eklenebilir, az somon olabilir, renk vermesi için haşlanmış havuç paprika biber olabilir, bezelye olabilir ama bunları fazla koymamak gerek, o zaman balıklar yemiyebiliyor.
Önce dondurulmuş karidesleri tel süzgece koyup üzerinden su akıtarak karını buzunu temizleyip biraz erimesini sağlıyoruz.
Kenarda kısa süre bekleyip suyu süzüldükden sonra tüm malzemeleri rondoya koyup iyice inceltene kadar parçalatıyoruz.
Agar normalde sıcak suda eritilerek kullanılır, sıcağı gördüğünde aktive olup donan bir malzeme. Doğrudan pişireceğimiz için direk karışıma ekledim.
Karışımı bir borcama yada tepsiye ince katman olarak yayıyoruz. İnce olması önemli, kalın olursa dondukdan sonra kırması zor oluyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251725501.jpg[/IMG]
Sonrasıda mikrodalgada 800watt da 6-7dakika pişirmek yeterli. Mikrodalga yoksa fırında ortasında jeli karnadığını görene kadar pişirmek yeterli olur. Fazla pişirmemekde fayda var.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251741211.jpg[/IMG]
Pişirdikden sonra ufak poşetlere ayırıp derindondurucuda şok dondurulacak. Şok dondurma önemli, ne kadar hızlı donarsa lezzetini ve besin değerini o kadar iyi koruyor. Mamayı dolaba koymadan önce derin dondurucuyu son ayara getirip soğutun, mama plakalarını derin dondurunuzun zeminiyle temas edecek şekilde buzdolabı poşetleri içinde dizin. Her parçayı ayrı poşete koymakda fayda var. Poşeti açıkdığında dondurucuda bile olsa yavaş yavaş kurumaya başlıyor.
Mamanın etkisine gelirsek, Henüz 1 haftada 2 kere kulladım, tüm balıklar üreme durumuna geçmiş durumda. Belliki protein fazla geldi :)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251744381.jpg[/IMG]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=nC2ky-jq_VQ[/VID]
Tabi pişirme işlemi bu seferde başka sorunlar getiriyor, doğranmış pişmiş karides suda eriyince hemen dağılıyor, bunu engellemek içinde bitkisel agar agar jel kullandım. Karidesi pasta gibi bir arada tutuyor. Bitkisel agar biraz pahalı ama çok azı iş görmeye yetiyor. 20-30gr alınsa 5-10 mama için kullanılabilir, mama sayısna bölünce ciddi bir maliyet olmuyor. Zamanında bitkisel agar yerine ucuz diye hayvansal pasta jölesi ile denemem olmuştu, hayvansal jölenin suda şeker gibi erimesi pek hoş olmadı [:lol:]
Gelelim yapılışına,
Malzemeler:
500gr dondurulmuş karides,
1 silme çay kaşığı agar agar,
1 diş sarımsak,
1 damla Bemiks Kompoze B vitamini (opsiyonel eczanede bulunabilirse)
Mamayı zenginleştimek için farklı malzemelerde eklenebilir, az somon olabilir, renk vermesi için haşlanmış havuç paprika biber olabilir, bezelye olabilir ama bunları fazla koymamak gerek, o zaman balıklar yemiyebiliyor.
Önce dondurulmuş karidesleri tel süzgece koyup üzerinden su akıtarak karını buzunu temizleyip biraz erimesini sağlıyoruz.
Kenarda kısa süre bekleyip suyu süzüldükden sonra tüm malzemeleri rondoya koyup iyice inceltene kadar parçalatıyoruz.
Agar normalde sıcak suda eritilerek kullanılır, sıcağı gördüğünde aktive olup donan bir malzeme. Doğrudan pişireceğimiz için direk karışıma ekledim.
Karışımı bir borcama yada tepsiye ince katman olarak yayıyoruz. İnce olması önemli, kalın olursa dondukdan sonra kırması zor oluyor.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251725501.jpg[/IMG]
Sonrasıda mikrodalgada 800watt da 6-7dakika pişirmek yeterli. Mikrodalga yoksa fırında ortasında jeli karnadığını görene kadar pişirmek yeterli olur. Fazla pişirmemekde fayda var.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251741211.jpg[/IMG]
Pişirdikden sonra ufak poşetlere ayırıp derindondurucuda şok dondurulacak. Şok dondurma önemli, ne kadar hızlı donarsa lezzetini ve besin değerini o kadar iyi koruyor. Mamayı dolaba koymadan önce derin dondurucuyu son ayara getirip soğutun, mama plakalarını derin dondurunuzun zeminiyle temas edecek şekilde buzdolabı poşetleri içinde dizin. Her parçayı ayrı poşete koymakda fayda var. Poşeti açıkdığında dondurucuda bile olsa yavaş yavaş kurumaya başlıyor.
Mamanın etkisine gelirsek, Henüz 1 haftada 2 kere kulladım, tüm balıklar üreme durumuna geçmiş durumda. Belliki protein fazla geldi :)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/090720251744381.jpg[/IMG]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=nC2ky-jq_VQ[/VID]
Beğenenler: [T]240932,Ehtiyar[/T][T]225665,giyotyn[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]241968,Aguamentist[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240932,Ehtiyar[/T][T]241079,Hidro Dinamik[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 8 Saat 28 Dakika önce
Hiç böyle bu kadar uğraşmaya gerek yok bence.
Haftada bir küçük bir tike haşlanmış et verin ve seyredin.
Yeryüzündeki tüm kabuklu hayvanlar leşçildir. Buldukları her ölüyü afiyetle yerler ve öyle sindirim sorunu falan da çekmezler.
Senelerdir etle besliyorum karideslerimi ve salyangozlarımı.[EDIT]giyotyn,2025-07-09 18:33:05[/EDIT]
Haftada bir küçük bir tike haşlanmış et verin ve seyredin.
Yeryüzündeki tüm kabuklu hayvanlar leşçildir. Buldukları her ölüyü afiyetle yerler ve öyle sindirim sorunu falan da çekmezler.
Senelerdir etle besliyorum karideslerimi ve salyangozlarımı.[EDIT]giyotyn,2025-07-09 18:33:05[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 6 Saat 16 Dakika önce
[QUOTE=giyotyn]Hiç böyle bu kadar uğraşmaya gerek yok bence.
Haftada bir küçük bir tike haşlanmış et verin ve seyredin.
Yeryüzündeki tüm kabuklu hayvanlar leşçildir. Buldukları her ölüyü afiyetle yerler ve öyle sindirim sorunu falan da çekmezler.
Senelerdir etle besliyorum karideslerimi ve salyangozlarımı.[/QUOTE]
Mama kabuklu hayvanlar için değilki, balıklar için. Discus ve diğerleri için.
Haftada bir küçük bir tike haşlanmış et verin ve seyredin.
Yeryüzündeki tüm kabuklu hayvanlar leşçildir. Buldukları her ölüyü afiyetle yerler ve öyle sindirim sorunu falan da çekmezler.
Senelerdir etle besliyorum karideslerimi ve salyangozlarımı.[/QUOTE]
Mama kabuklu hayvanlar için değilki, balıklar için. Discus ve diğerleri için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 5 Saat 51 Dakika önce
[QUOTE=darkaura]
Mama kabuklu hayvanlar için değilki, balıklar için. Discus ve diğerleri için.[/QUOTE]
Başlık karides maması olunca karidesler için hazırlanacak bişey zannettim.[:D]
Ama yani tarifi de okudum da son satırda söylemişsiniz balıklara verdiğinizi.
Oraya kadar okumamıştım. Pardon.
Mama kabuklu hayvanlar için değilki, balıklar için. Discus ve diğerleri için.[/QUOTE]
Başlık karides maması olunca karidesler için hazırlanacak bişey zannettim.[:D]
Ama yani tarifi de okudum da son satırda söylemişsiniz balıklara verdiğinizi.
Oraya kadar okumamıştım. Pardon.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir