Özel varyetelerde yapılan mantık hataları


suatÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 146
suatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 14:15
Raif bey ben her yazdığımda yontemi ortaya koydum zaten yerıne gore soylar arası yerıne gore aile içi diye.
Burda oncelik sizin ve sizin gibi lepistesler konusunda tecrubeli diğer arkadaşların bu hayvanların hangi karakterlerinin kalıtım derecesi yuksek hangı karakterlerının kalıtım dercesi düşük bunlara karar vermesi ona gore yontem seçmesi gerekir. Elinde sağlam ebeveyin bulunmadan bu yontemin uygulanması ınsanı hıç bir noktaya goturmez ülkemizde kaç kişide bu derecede kaliteli lepistes var.....
Önceliğimiz kaliteli lepistes oluşturmaya vermeliyiz bunun içinde varyasyonu (çeşitliliği) coğaltmalıyız bu bazıların anladığı gıbı ırkları birbirine katmak degil.




  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2010 14:18
Katılıyorum Suat bey ancak bunu yapabilmek içinde back crossing yapmak gerekli. 3 çeşit damızlık seçimi var . bunları yazmıştım o nedenle en mantıklı olanı bu diye düşünüyorum. Yalnış olabilir ondan doğru  ile eğrisi ile tartışalım diyorum. Aynı şeyi söylüyoruz ama farklı şekilde sizi kırdıysam kusura bakmayın .
 
wiwiwi2010-06-05 07:55:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2010 21:53
[QUOTE=radenko]

Tuxedo:

 

 

Kuyruk yüzgeci: İster fan kuyruklu ister delta kuyruklu olsun. Tek renk varyete olması halinde düz ren olması daha makbuldür. Leke veya noktalı desen olmamalıdır.

 

Sırt yüzgeç: Diğer varyetelere kıyasla daha uzun ve yüksek yüzgeçlere sahiptirler.

 

Renk: koyu olmalıdır. Her iki cinsiyetin de sırtında metalik gümüş renk olmalıdır. Tuxedolarda neon kalıtımı vardır. Germen yellow tail sarı dudak çizgisine sahip olmalıdır.

 

 

Dişinin karakteristik özellikleri: Her iki tuxedo cinsiyeti de aynı renklere sahiptir. Dişinin rengi erkeğin renginden daha açıktır. Sırtında metalik renk olmalıdır. Diğer varyetelerle karşılaştırılırsa genellikle küçüktürler.

 

Tipleri: German Yellow Tuxedo, Green Tuxedo, Blacktail Tuxedo, Skyblue Tuxedo, Neon Tuxedo, Mosaic Tuxedo, Cobra Tuxedo, Leopard Tuxedo, vb.

 

Diğer: 1960’ ların başında Almanya da çaprazlandığı ( üretildiği ) bilinmektedir. O zamanlar mavi ve yeşil olmak üzere iki varyetesi vardı. Ancak daha sonraki çaprazlamalarda en popüler varyetesi olan germen yellow tuxedo üretilmiştir. Her iki cinsiyet de kendine özgün renge sahiptir. Islah çalışmalarının çok yapılmasının sonucu olarak germen yellow tuxedoların küçük kaldığına inanılıyor.

 

 

 

Platinum:

 

Kuyruk yüzgeci: Karakteristiktir.

 

Sırt yüzgeç: Kuyrukla aynı renktir.

 

Renk: Altın ,platinyum renginde üst bölümü gümüştür.

 

Diğer: İlk olarak Almanya da çaprazlanmıştır. Erkekler arasında çaprazlama olmaktadır.Platinum bir çok farklı çeşide olanak verir.Son zamanlarda bir çok farklı çeşidi bulunmaktadır , Albino gibi.Platinyum özelliği tüm çaprazlamalarda kullanılabilir.

 

 

 

Metal:

 

 

Kuyruk yüzgeci: Her cinsi diğerlerinden farklı karakteristiktedir.

 

Sırt yüzgeç: Kuyruktan farklı renge ve şekle sahiptir.

 

Renk: Üst tarafı metalik renge sahiptir

 

Tip: Metal Cobra, Metal lace Cobra, Metal glass, Metal glass Cobra

 

Diğer: İlk olarak Sovyetler Birliğinde üretildiği bilinmektedir , adına da Moscow’ yadan alır. Yalnızca erkeklerin arasında çaprazlanır, Cobra gibi.Bu yüzden metal dişilerle normal erkeklerle çaprazlamalarda bu cins elde edilemez..

 

Cobra:

 

 

Kuyruk yüzgeci: Kobra mozaik ve glass desenleri arasında ki orjinal desendir. Ancak yeni melezlemelerde kendine özgü özellikleri yansıtırlar.

 

Sırt yüzgeç: Genellikle beyaz veya sarı renkli deseni kuyruk deseni ile aynıdır. Bu varyeteler genellikle kısa sırt yüzgecine sahiptir. Islah çalışmasına ihtiyaç duyulur.

 

Renk: Kafadan kuyruğa metalik renk ve yılan derisi desene sahiptirler. Göğüs üzerinde noktalı desene sahip olması beklenir. Bu onu cilasız güzel yapar. Bu insanlar tarafından tercih edilen bir özelliktir.

 

Dişilerin karakteristik özellikleri: Genellikle dişiler yüzgeçlerinde desene sahip değillerdir.. Bu baskın gendir. Cobra dişileri sabit bir cins melez için yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, son zamanlarda farklı özelliklere sahip bir çok cobra dişisi kullanılmıştır. Diğer varyeteleri muhtemelen etkileyecektir.

 

Tipleri: King Cobra, Lace Cobra, vb.

 

Diğer: Cobralar, 1965 te Amerika da bulunan Mac lepistes üretim çiftliği tarafından dünyanın her yerine dağıtılmıştır. Bazıları orijinal varyetenin Almanya da üretildiğine inanırlar. Cobra varyetesi amatörler arasında çok popüler bir varyetedir.Melezleme sadece dişiler arasında yapılır. Ancak günümüzde doğru erkekler ile de çaprazlama yapmak mümkündür.

 

 

 

 

 

mozaik:

 

 

Kuyruk yüzgeci:Delta kuyruk hemen hemen üçgendir mozaik temellidir.Kuyruk bitimi düz kırmızı yerine karışık renklerde ise daha makbuldür.

 

Sırt yüzgeci :Beyaz veya koyu pembe olabilir.Belirgin bir deseni yoktur,kuyruk yüzgeci desenide olması da gerekmez.

 

Renk:Tuxedo(smokin) gibi,belinden kuyruğa kadar koyu renktedir.Ancak üst bölümlerinde bu şekilde değildir.

 

 

Dişilerin karakteristik özellikleri:Glass(cam) dişisine çok benzer niteliktedir.Bol miktarda üst kılıç kuyruk yüzgeçlisi vardır.Bu,atalarındaki baskın genin etkisi olarak düşünülür.deseni çok fazla yayılmıştır bu yüzden erkek mozaik kadar kesin belirlenemez ancak kuyruğunun net bir deseni vardır.

 

Tür:Kırmızı mozaik,Mavi mozaik,San Maria mozaik vb.

 

Diğer:Mozaik ismi Japonya’dan gelir.Almanya’dan 1960 başlarında ithal ettikleri Tuxedo(smokin) ile çaprazlamalar yapıp sabit bir tür elde etmeye başladılar.Bu türün,vahşi türden Tuxedo(smokin) elde edilirken ortaya çıktığına inanılır.

 

Grass

 

 

Kuyruk Yüzgeci: Genellikle kuyruk yüzgeçleri boyutlarına göre iki farklı tiptedir. Fakat her iki tipte de kuyruklar benekli yapıdadır.Kuyrukların orta kısımları da bir çok yeşil renkiçerir ama bu planlanmış bir çaprazlama değildir.En iyi olanı yeşilimsi/mavimsi olanıdır.

 

Sırt yüzgeci: Kuyruklarından daha acık renklidirler. Birçok beyaz çaprazlaması mevcuttur. Kuyruklarının küçük bi modeli gibide olabilir.

 

Renk: Metalik yabani renkler

 

 

Dişilerin karakteristik özellikleri: Diğer dişilerle Glass dişisini karşılaştırdığımızda Glass dişisi daha büyüktür.Bazı yetişkin Glass dişileri 9 cm uzunluğa ulaşabilir.Glass dişileri erkekler nazaran daha küçük kuyruk yapısına sahiptir , genelde kuyruk rengi grimsi olur ama bunların da kuyrukları beneklidir.Bazı Glass dişilerin üst yüzgeçleri kılıç kuyruk gibi uzun yapıda olmaktadır ama bunun mozaik lepistesle çaprazlama sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir.Düz renkli yuvarlak kuyruklu en iyi çaprazlama olmaktadır.Eğer dişi düz renkli olursa bu erkeğinde böyle olcağı anlamına gelmez, yuvarlak kuyruklu dişiden yelpaze kuyruklu erkek elde edilebilir.

 

 

Türler: Mavi, yeşil Grass

 

Diğer: İlk Grass ıslahı ile ilgili yeterince kayıtlı bilgi yoktur.Sadece ilk olarak 1960 ların sonuna doğru Singapurdan ithal edildiği bilinmektedir. Orijinal kökeninin Avrupa olduğuna inanılıyor. German Yellow Tuxedo gibi. Dünyada ki en ünlü nobel tipli lepistestir.

 

İzinsiz yayınlanamaz.

Katkılarından dolayı Cem ( ruptur ) ve Harun (harra 87 ) teşekürler.

 

[/QUOTE]
 
Konu biraz dağıldı ancak kaldığımız yerden devam edelim. Show standlarında en çok rastlanan ve çok beğenilen bazı varyetelerin tanımlamarı ile devam edelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karsahiniÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 492
karsahiniÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 10:40
Merhaba,
Varyetelerin özgün fotoğrafları olsa daha netleşecek,dişilerin tamamı ve metal cobra ile king cobra erkekleri aynı balığın photoshoplanmış hali gibi.
Bazı türlerin dişileri birbirine çok benzemekte,o sebeple bir varyete birçok fotoğrafla(özellikle dişiler) zenginleştirilirse hakimiyet yükselecektir.
Grass dişileri gerçekten iriler.Albino full red dişileri de benzer diğer dişilere nazaran iri olmakta.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 20:24
Murat bey dediğiniz yapılarbilir aslında güzel olur. Sizlerde katılıp fotoğraf koyabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 22:04

Micariff

Bilinen            diğer isimleri: Sunset Guppy, Yellow Tang, Tequila Sunrise

 

            Aslen Micariff’in geliştirildiği ülke olan Sri Lanka’dan olan ve varyetenin tasarımcılarını şahsi olarak tanıyan Amerikalı yetiştirici Mike Khalid’e göre “Macariff” ismi onu geliştiren iki kişinin isimlerinin bir kombinasssyonudur: Michael Cole ve Denis Arif. İsmin genellikle Mikarif şeklinde yazıldığı görülse de doğru yazım Micariff şeklindedir. Micariff kimi zaman Frank Orteca tarafından 1995 yılında verilen isimle, Yellow Tang Lepistesi olarak bilinir. ABD’de “German Sunset” veeeya kısaca Sunseet olarak da bilinebilir.

 

            Bir Macariff genellikle sarı metalik vücutlu blond lepistestir. German Sunset genellikle gri vücut ve kırmızı-sarı yüzgeçli petshop türüne karşılık gelir.

 

            Micariff serüvenine bir çiftlik üretimi ticari lepistes olarak başladı ve varyeteleri sıklıkla mağazalarda sergilendi. Mağazalarca alınan türleri çoğu çiftlik lepistesi gibi özellikle büyük vücut, yelpaze kuyruk ve gelişmemiş sırt yüzgecine sahip olacak şekilde yetiştirildi. Bu durum özel lepistes yetiştiricileri arasındaki saygınlığını lekeledi. Fakat popüler metalik sarı görünüşü sayesinde kendine bazı üst düzey yetiştiricilerin tanklarında yer buldu.

 

            Micariff uzun ömürlü, iri vücutlu, genellikle dayanıklı ve verimli bir varyetedir. Ayırt edici özelliklerinden biri kalın yüzgeç ışınlarıdır. Kuyruk yüzgeçlerini genellikle genişçe açık tutarlar.

 

            Genetik

 

            Alman yetiştiriciler Micariff’in homozigot otozoma resesif gen Stoerbach metal (ss) ile homozigot snakeskin geninin kombinasyonu olduğuna inanmaktadır.

 

            Diğer varyetelerle çaprazlanması sonucu ilk nesil genellikle snakeskin desenli olur, bu F1’in snakeskin geni açısından heterozigot olduğu anlamına gelir. Sadece F2 genindeki bireyler snakeskin geni bakımından homozigottur ve sadece bu nesil için Stoerbach metal geni metalik fenotip karakteristiğini gösterir.

 

            Görünüşe göre birçok Japon yetiştirici Micariff’in varyeteye has bir gene sahip olduğu değil, başka varyetelerde de bulunan bir gen barındırdığını düşünmektedir. Micariff geni birçok Japon varyetesinde bulunan solid gendir ve otozomaldir. Japon “solid gen” kelimenin manasından çıkarılan tek renkli lepistes geni demek değildir. İngilizce’deki solid kelimesi Japon yetiştiricilerce “shining (parlak, ışıltılı)” manasında kullanılmaktadır. Bu gen Avrupa’da Stoerzbach olarak bilinmektedir.

 

            Aqua-Farm isimli Japon kitabının yazarı Micariff genine “material gen” demektedir. Fakat Tayvanlı Bruce muhtemelen orijinal kelimenin aslında “metallic” olduğunu söylemektedir. İngilizce’den Japonca’ya ve sonrasında Çince’ye çeviriler sırasında “metallic” “material” olmuştur. Aqua-Farm kitabının yazarı Japon full gold varyetesinin Micariff ile aynı metalik (metalliiiic) gene sahip olduğunu iddia etmektedir. Geriye bir soru kalmaktadır: Micariff metallic gold gene mi sahip?

 

            Micariff sarı varyeteler üretmek veya Blond Moscow gibi türlere sarı ilave etmekte kullanılagelmiştir. Luke Roebuck IFGA blond ( IFGA yanlış olarak gold diye adlandırmıştır) HP Yellow’un bu varyeteyle çaprazlamak için uygun olduğunu söylemiştir. Bu dayanaklar Micariff’in Mg genine sahip olduğunun argümanıdır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kral 53Çevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2014
Mesaj: 20
kral 53Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2014 13:47
[QUOTE=ethem] Ateş bey ,Murat bey,
 Görüşve açıklamalar için teşekkür ederim.

Aslında back crossing nedir? sorusu ile başlasaydım daha iyi olur gibi geliyordu.Kısa ve öz cevap verecek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkür ederim.

Kısaca back crossing çalışmasında dışarıdan aldıgımız pre-hit (önceden döl almış dişi) için sonuç olarak baktıgımızda :

Dişimiz dolu olucagından ve birçok dogum için , almış oldugu sipermleri koruyabileceginden yapıcagımız çalışmalar uzun ve meşakatli olucagı sonucuna çıkıyoruz.

 

Başka görüş,fikir ve tecrübeleri olan arkadaşlardan  back crossing çalışmasına başlarken dolu dişi ve kız dişi  arasındaki farkı baglamadan eklemelerini rica edicem.

Diğer açıdan baktıgımızda :

Kız dişi kullanmanın bize artı ve eksilerini nelerdir? Arkadaşlar görüşlerinizi rica edicem.
[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2014 22:34
[QUOTE=kral 53] [QUOTE=ethem] Ateş bey ,Murat bey,
 Görüşve açıklamalar için teşekkür ederim.

Aslında back crossing nedir? sorusu ile başlasaydım daha iyi olur gibi geliyordu.Kısa ve öz cevap verecek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkür ederim.

Kısaca back crossing çalışmasında dışarıdan aldıgımız pre-hit (önceden döl almış dişi) için sonuç olarak baktıgımızda :

Dişimiz dolu olucagından ve birçok dogum için , almış oldugu sipermleri koruyabileceginden yapıcagımız çalışmalar uzun ve meşakatli olucagı sonucuna çıkıyoruz.

 

Başka görüş,fikir ve tecrübeleri olan arkadaşlardan  back crossing çalışmasına başlarken dolu dişi ve kız dişi  arasındaki farkı baglamadan eklemelerini rica edicem.

Diğer açıdan baktıgımızda :

Kız dişi kullanmanın bize artı ve eksilerini nelerdir? Arkadaşlar görüşlerinizi rica edicem.
[/QUOTE] [/QUOTE]
?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuhsinÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
MuhsinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2014 16:52
Yazılar daha çok beyin fırtınası gibi olmuş, bilgiler çok kaliteli. Olmaması gereken tatrışmalar haricindeki kısımları defaatle okuduk.
Ama sizden ricam lütfen klasik tarz lepistes yetiştirmede tecrübeli fakat özel türleri kaliteli bir şekilde üretmeye ve beslemeye başlayacak hobiciler için bir başlık açmanız ve orada ideal yöntem olan backcrossing yöntemini tam olarak anlatmanız ve özel varyete yetiştirmeye tam olarak nasıl başlanır nasıl devam edilir yazmanızdır. Aşamalar nelerdir vs. tarzı. Çünkü, mesela benim akvaryuma 1 hafta sonra damızlık full red lepistesler gelecek (inşallah.)

Tabi eğer vaktiniz ve arzunuz var ise. Veyahut ingilizceyi iyi bilenler için (benim gibi) yararlı yabancı kaynak site, forum konuları veya makale linkleri paylaşabilirsiniz. İngilizcesi olmayanlar içinde türkçe kaynak site, makale linkleri eklemeniz bizim gibi yarı tecrübeliler için çok yararlı olacaktır. Eğer müsaitse özellikle konuyu başlatan Raif beyden rica ediyorum.


Muhsin2014-10-12 16:55:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2014 20:05
Bunu yapmamız tabi ki mümkün fırsat buldukça burdan veya başka bir konudan devam etmemiz mümkün. Şimdi siz full redlerden başlamakta iseniz öncelikle balığınızı tanımanız gerekli. O nedenle burdan başlamakta fayda var.
Size öm veya maille fullredlerin genetik Kodlarını ve bazı bilgileri gönderebilirim. Çeviri yapar bir konu açarsanız. Ordan adım adım devam ederiz.
Bunun için sabır ve zaman içinde yılmamanız gerekli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim35Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]15322,1[/B] [B]15236,2[/B] [B]15117,3[/B]
Kayıt: 28/09/2008
İl: Izmir
Mesaj: 2511
ibrahim35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2014 11:01
[QUOTE=radenko] Bunu yapmamız tabi ki mümkün fırsat buldukça burdan veya başka bir konudan devam etmemiz mümkün. Şimdi siz full redlerden başlamakta iseniz öncelikle balığınızı tanımanız gerekli. O nedenle burdan başlamakta fayda var.
Size öm veya maille fullredlerin genetik Kodlarını ve bazı bilgileri gönderebilirim. Çeviri yapar bir konu açarsanız. Ordan adım adım devam ederiz.
Bunun için sabır ve zaman içinde yılmamanız gerekli.
[/QUOTE]

Raif bey, rica etsen o bilgileri bende alabilir miyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

radenkoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 974
radenkoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2014 14:59
Ingilizce olarak verebirim mailinizi om atarsaniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir