Sakin Nehir ( Son Fotolar Syf.:22 )


bukara1Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 37
bukara1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 18:59
dönücez dolaşıcaz elbet bu işe başlıycaz gibi görünüyor, bu paludaryum işi çok gözüme takılmaya başladı, biri çıkarda aman sakın başına bela alma filan dermi acaba, bilemiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 19:27
   
      Hobi, biraz da kendine tatlı dert çıkarma uğraşı. Başlayın derim ben. Kurulumlarla uğraşırken        geçirdiğimiz vakit, günlük sıkıntılarımızdan uzaklaştırıyor bizi.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 00:08
Bugün İsta max mix reaöktörü aldım. Medium boy. İçerisinde gaz olmadığı zamanlarda sessiz çalışırsa ne ala. Yoksa içini söküp pervanesini çıkartarak kullanmak zorunda kalacağım (vortex gibi).
Gübre siperişlerini de verdim.
Bir de besleyeceğim balıkları düşünerek yem siparişi verdim.

Şimdi gelelim sorulara:
- Gübreler elime geçene kadar CO2 vermemin bir mantığı yok sanırım, yanılıyor muyum?
  Eğer gübre olmasa bile verim alınabiliyorsa, yarın bir co2 mayalıyayım.

- Bu süreçte, henüz yakmaya başlamadığım 2. takım floları yakmam için en uygun vakit ne zaman?
  Co2 ile birlikte mi? Yoksa gübrelerle mi? Yoksa hepsi birden mi? Belki de hem co2 hem de gübrelemeye başlayıp, daha sonra duruma göre yakmak mı?


Son durum ise şöyle:

Geri kalan 5 adet panda sorunsuz sıkıntısız yaşamlarına devam ediyorlar. Her türlü yüzeyde yem arıyorlar. Kimi zaman zemindeki yaprakların altında ters vaziyette yüzerlerken, kimi zaman arka fon boyunca, kimi zaman da sucul alan içerisindeki saksı bölümünde görünüyorlar. Bir kaç tanesinin su yüzeyinde oluşan tabakayı kemirmeye çalıştığını da sanıyorum. Yüzeye çıkmış, ağzını şapırdata şapırdata bir şeyler yapıyorlardı.

Japon şemsiyesinin su dışına uzanan filizi yapraklarını açmak üzere sanırım. Alttan gelen diğer sürgün de yolu yarıladı. Kumun dışına fışkıran kökler iyice gelişti. Bu acaba tabandaki besin yetersizliğine mi bir işaret?
Bardakta köklenen diğer dalda ise henüz bir hareket yok. Herhangi bir filizi kumun dışına çıkmadı henüz.

Tabana ektiğim hydrocotyllerde yeni minik yapraklar çıkmaya başladı. Üst sucul saksıdaki hydrolarda da sanırım bu tip hareketlenmeler var.
Subulatalarda da yeni çıkan yapraklar var. 10 kökün 7'sinde yeni çıkan yaprak mevcut.

Arka fonun ışığa dik bakan üst kısımlarında (sucul alan saksısının ön tarafı gibi) kahverengi yosunlanma var. Bu yosun türünü bilmiyorum ama saç-sakal denilen uzantılara sahip yosunlardan değiller. Aynısından ön camın birkaç noktasında da var ve sadece belli bir alanı kaplıyorlar, uzayan bir yapıları yok. Bu yosunları salyangozlar iştahla yiyorlar.

Karasal alanda sarmaşıklar gayet sağlıklı büyüyorlar. Süs yoncaları da kısmen gelişmeye devam ediyorlar. Yalnız, torfun bazı yerlerinde küf-mantar gibi bir oluşum gerçekleşti. Ayrıca bazı süs yoncası filizleri de kurudu. Bu, torftaki küf oluşumuna bağlı bir durum mu bilmiyorum. Sanırım bu oluşum kullandığım dallardan kaynaklandı. Durumu bir süre daha gözlemleyeceğim.

Yine uzun bir yazı oldu, umarım arada cevap bekleyen ya da yorumlanması gereken detaylar kaçmaz.


[QUOTE=bukara1]dönücez dolaşıcaz elbet bu işe başlıycaz gibi görünüyor, bu paludaryum işi çok gözüme takılmaya başladı, biri çıkarda aman sakın başına bela alma filan dermi acaba, bilemiyorum[/QUOTE]

Burak bey bence de başlayın. Aklınızın bir köşesinde varsa, kurtuluş yok zaten.
reverse2013-12-10 00:16:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen62Çevrim Dışı

Kayıt: 11/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 304
egemen62Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 01:30
İyi geceler Arman Bey

125*50*60y tankımın tabanının yarısı subulata kaplı idi çöpçü aldım 7-8 adet farklı türlerden önce yeni sürgünlerden başladılar daha sonra anaç kökleri afiyetle yediler tankı çöle çevirdiler aman dikkat edin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.HalitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 269
M.HalitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 01:57
Çöpçüler etcil balık değiller mi ya. benimde akvaryumumda taban bitkisi var glosso ve parvula. Glossoda sıkıntı yokda parvulada kıllandım şimdi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 09:38
Çöpçülerin bitkilere iliştiğini ben de ilk defa duyuyorum. Acaba türleri neydi?
Ben pandaların hiç bitkilere yeltendiğini görmedim şimdiye kadar. Bu türün yem arayışı çok nazik. Burnunu kumun içine bile sokmuyor. Sadece bıyıklarıyla tarayıp geçiyorlar.
Umarım dediğiniz gibi bir sıkıntıyla karşılaşmam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2013 09:45
Arman bey CO2 reaktörünüz hayırlı olsun gübreler elinize geçene kadar mayalı sistemi kurmayın. Artık kurulumun 3. haftasındasınız ve bitkiler uyum sağlama sürecini atlatıp gelişim sağlama sürecine geçmişler. Bu durumda artık besin takviyesi yapmanıza ihtiyaç oluşacaktır.

2X39 W ışık bu bitkiler için gayet yeterli bir ışıklandırma gücü sağlar. Bence boşuna daha fazla florasan yakmayın. Gübreler elinize geçince mayalı CO2 sistemini kurup güncel ayrıntılı resimleri de paylaşırsanız gübreleme düzeni ile ilgili bir planlama çıkarırız.

Bu arada mayalı sistemi benim en çok verim aldığım yöntem ile kurmanızı tavsiye ederim. Vereceğim tarif ile 1 aydan fazla bir süre yeterli CO2 çıkışı elde edilebiliyor.

1- 3 su bardağı şeker
2- 1 çay kaşığından az eksik maya
3- 1 çay kaşığı dolusu karbonat (Cep sodası diye satılan sodyum bikarbonat)

Ben bu mayalı sistemi net 270 litre tank hacmi için 2,5 litre kola şişesine kuruyorum ama siz tank hacminizi göz önünde bulundurarak 1 litrelik kola şişesine de kurabilirsiniz. Tabi bu durumda diğer içerikleri de oranlayarak azaltmanız gerekiyor.

Japon şemsiyesinin tabandan fışkıran kökleri besin yetersizliğinin bir göstergesidir. Şu anda ne suyunuzda ne de tabanınızda yeterli besin olmadığı için hayatta kalabilmek adına kök üstüne kök atarak olabildiğince fazla besin almaya çalışıyor.

Kahverengi yosunlanmanın çeşidi diatom'dur. Bu yosun nitrit ile beslenmektedir. Bu da azaot döngünüzün henüz tam oturmamış olduğunu gösteriyor. Azot döngünüz şu anda ikinci aşamada bulunuyor. İlk aşamada yemlemeye başlayınca amonyak patlaması oldu ve bir çöpçüyü kaybettiniz. İkinci aşamada nitrit patlaması yaşanıyor ve balıklarınız ölmesin diye diatom basıyor akvaryumu. Üçüncü aşamaya geçip nitriti, nitrata dönüştüren bakteriler kolonileştiğinde ise diatom kendilğinden yok olup gidecektir.

Bu aşamada yine fazla yemlemeden kaçının, diatoma su içinde elle veya herhangi bir materyal ile müdahale etmeyin bu daha hızlı yayılmasına neden olur. Diatomun doğal tüketicisi olan salyangoz sayısını artırabilir veya vantuz ağızlı canlıları tanka ekleyebilirsiniz.

Haftalık %50-%60 su değişimlerini de aksatmadan devam edin.

Su dışındaki durumu göz ile görmek gerekiyor. Belki odanın ve florasanların sıcaklığından dolayı bitkileriniz yanmış olabilir. Küflenmeyi çözmek için dikkatli bir şekilde nem miktarını azaltabilirsiniz. Bir de doğal küf giderici olarak çay posası geliyor aklıma onuda deneyebilirsiniz. Çay içtikten sonra çaydanlıkta kalan posayı soğutup bir miktar torfunuzun üzerine ekleyebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

evdemÇevrim Dışı

Kayıt: 10/04/2011
İl: Izmir
Mesaj: 212
evdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 13:24
Floresanlar ile ilgili aklıma gelen ilk önce diğerlerinide yakıp bir gözlem yapın, eğer yosunlanma kötü yönde sonuç alırsanız söndürüsünüz. Yosunlanma olmaz ve idare eder bir şekilde verim alırsanız gübrelemeye ne şekilde ve nasıl yapmanız gerektiğinide aşağı yukarı hesaplamış olursunuz ama ilk önce diatomdan kurtulmanızı öneririrm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2013 00:10
Nihayet gübreler elime ulaştı.
Misket gübreler hamur halde. Kendim misket haline getirip kurutmam için bir de kullanma kılavuzu ile birlikte geldi. Ben misket halde geleceğini düşünmüştüm, her neyse.
Bir kaç gün içinde, hamuru misket hale getirip, kurumasını bekleyip, co2 düzeneğini kurup, gübrelemeye hazır hale gelebilirim diye düşünüyorum.
Bu aşamaya geldiğimde yine buradan paylaşıp, tavsiyelerinizle birlikte hareket etmek istiyorum.

Mevcut gübre listesi:
Misket,
Demir,
Mikro element,
Potasyum,
Nitrat,
Fosfat.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2013 23:52
Misket gübreleri dün gece hazırladım. Biraz ufak mı yaptım yoksa Tunç bey biraz fazla mı göndermiş bilmiyorum 50 adetlik sipariş için gelen hamurdan 66 adet misket çıktı. Onlar kuruma aşamasında.

Misketleri beklerken ben de CO2 için düzeneği kuracağım yavaş yavaş. Tabi henüz mayalamayacağım.

Bu süreçte konu şenlensin diye 3-5 fotoğraf çekmiştim ancak bitkilerdeki gelişmeler sebebiyle geçerliliğini kaybetti o fotolar.
Subulata köklerinden bir tanesi yeni bir sürgün verdi.
Hydrocotyllar yavaş yavaş gelişiyor.
Japon şemsiyesinin su üzerine çıkan filizi yapraklarını açtı. Vs. vs.

O yüzden bitki bölümü için yeni birkaç fotoğraf çekip öyle ekleyeceğim.
Ama aşağıdaki fotoları eklememein bir sakıncası yok.

Çöpçüler iş başında, nls wafers yiyorlar:





Bu çocuk sizce ne yapıyor orada?



Bir de suda şöyle bir larvamız var. Hatta bunlardan farklı zamanlarda birkaç adet görmüştüm. Tetralar gelirse bu akvaryumda yaşadılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlueFallÇevrim Dışı

[B]10683,3[/B]
Kayıt: 14/05/2012
İl: Gaziantep
Mesaj: 722
BlueFallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 00:07
Arman bey, çok iyi bir noktaya gelecek bu paludaryum. Gönülden inanıyorum buna. Bitkilerin yer aldığı fotoğrafları da bir an önce paylaşın lütfen :) Ancak o larva nerden geldi ve ne larvası merak ettim. Gözlemlediniz mi hiç bu larvalar sineğe yada başka birşeye dönüşüyormu acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 00:24
Teşekkürler Bilal bey, işallah dediğiniz gibi olur.
Larvaların neye dönüştüğüne dair hiç bir bilgim yok.
Yalnız su içinde kıpır kıpır hareketliler.
Çöpçülerin çoğu zaman su yüzeyine çıkıp şıpır şıpır bir şeyler kurcaladıklarını yazmıştım. Ben yüzeyde oluşan bakteri tabakasıyla uğraşıyorlar sanıyordum ama belki de bu larvaları yiyorlardır, bilmiyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BlueFallÇevrim Dışı

[B]10683,3[/B]
Kayıt: 14/05/2012
İl: Gaziantep
Mesaj: 722
BlueFallÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 00:50
Bence ikisi de değil Arman bey, su yüzeyindeki tabaka bende var (önceki sayfalarda yazdım mı hatırlamıyorum) ve bu tabaka tanka oksijen giriş-çıkışını engelliyor. Yani çöpçüler arada bir nefes almak için için çıkıyorlar. Tetralarınızda aynı dertten muzdarip olacaklar bence, hele bir de co2 vermeye başladığınızda durum daha da ciddi bir hal alabilir. Bunları tetra besleyen, tanka co2 veren ve su yüzeyinde yağlanması olan biri olarak söylüyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 01:14
Peki ne yapacağız?
Bir yerde canlı doğuran türlerinin bu tabakayı yedikleri yazıyordu. Atarım 2 erkek platy eğer doğruysa?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir