Su piresi Üretimi için alternatif yemler


DafiÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 95
DafiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2012 19:35
İlk öncelikle bu konuyu açma sebebim doğada olan ve bir çoğumuzun doğadaki kaynaklardan haberinin olmaması .
Su piresi üretimi için bir çok alternatif yem var bunları şema şeklinde ele aldığımızda en faydalısından en zararlısına sıralayalım.
 
1- Doğadaki su yosunlarının evde işlenmiş hali ( aşağıda tarifi mevcut )
2- Saf spirulina
3- Yeşil su
4- balık yemleri
5-domates çorbası :)
6- maya :) :(
7- hayvan gübresi :( :(
Evet bu yazdıklarımın hepsinde su piresi üretmek mümkün  fakat baştada dediğim gibi en faydalısından en faydasız ve zararlısına göre sıraladık .
1, 2 ve 3 bunların içinde en faydalıları , diğer gruptakiler ise balıklarınız için en zararlı besinleri barındırdıkları için tehlikeli ola bilir . Domates çorbası, maya , hayvan gübresi içerlerinde bulundurdukları yüksek besin sayesinde zararlı bakteriler de üretir . Buda gözle görülmiye bilir bunlar sağlıklı pire diyip balıklarınıza verdiğiniz zaman  balıklarda bir takım hastalıklar meydana gelir yada akvaryumunuza eklediğiniz zararlı bakteriler sayesinde biyolojik denge çöke bilir ve akvaryumunuzda başta suyun kokması daha sonralarında balıklarınızda; mantar, beyaz benek, dış parazit, iç parazit vb.  Hastalıklar başlaya bilir bunları söylüyorum zamanında başıma geldi bu şekilde olaylar bir çok balığımı kaybettim bir çoğumuz gözüyle bakıyor hiç bişey yok diyip akvaryuma bilmediği canlıları ekliyor ve bir canlı hastalık taşıyorsa o akvaryumdaki tüm canlılara bulaşıyor ve her gün bir canlı ölüp gidiyor . Bunun için her zaman ufakta olsa beslediğiniz canlılara uya bilecek boyda karantina akvaryumunuzun olması gerekiyor.
Evet kısa bir hatırlatmadan sonra gelelim konumuzun asıl sebebine
1. gruptaki su pirelerine verilecek alternatif yem çeşidinin yapılışına
temiz akarsularda bulunan taşlara sarılmış uzun saç yosununa benzeyen yosunlardan toplayıp evde yıkayıp süzdükten sonra elde etmek istediğiniz suya bağlı olmak kaydıyla kaynatılır daha sonra ince tülbent yardımıyla suyu süzülür çıkan su aynı yeşil suya benzer daha sonra azı açık şişelere konarak soğuk ve serin yerde tuta bilirsiniz ben balkona koyuyorum su pirelerine vericeğim zaman kullanıcağım kadarını bir kaba alıyorum oda sıcaklığına geldiği zaman pirelere veriyorum aynı zamanda balıklarımada haftada 2 sefer veriyorum kabız olmasınlar diye  çok faydasını gördüm .  Saf spirulina bulmak hem zor hemde pahalı olmasından dolayı çıktım yola gittim dere kıyısına topladım biraz yosun kaynattım denedim oldu ne su kokusu nede her hangi bir hastalık .
Şimdi ise yosunların bir kısmını kurutmaya karar verdim kurutup toz haline getiriceğim bakalım nasıl bir sonuç alıcağım eğer sonuçlar iyi çıkarsa burda paylaşıcam. Güzel sonuçlar alınırsa  saf spirulina ya boşuna kimse para vermez .     Hobi Ucuzladıkça Güzel..... 
Yazan : Yusuf ALGAN
 Bu yazının tamamı bana aittir İzin alınmadan kullanılmaması rica olunur saygılar .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 848
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Aralık 2012 21:27
             O yosunları ben kuruttum. Daha doğrusu kurutmaya çalıştım. Ne kadar kurutsanızda havadaki nemi çekip, ufalanmadan nemli kalmayı başarıyor. . Fakat fırın veya soba gibi kaynaklarda denemedim. Sadece güneşte kurutmaya çalışmıştım. Belki fırın gibi bir ısı kaynağında kurutmayı başarabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DafiÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 95
DafiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2012 00:20
Evet şu ana kadar baya kurudular kaloriferin altında duruyor 3 gün daha beklicem dediğiniz gibi tam bir kuruma olmas ise fırında kuruta bilirim . Daha sonrasında spirulina ile ikisini kıyaslamayı düşünüyorum 2 ayrı akvaryumda gelişmeleri ve sonuçları foğraflı bir şekilde paylaşıcam .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2014 02:10
Ben de ıspanak kaynatıp, sonra suyu ile beraber rondodan geçirip sulu bir püre yaptıktan sonra tülbentle süzüp elde edeceğim yeşil sudan vermeyi düşünüyorum, ama bir türlü fırsat bulup yapıp deneyemedim. Aslında birçok yeşil yapraklı bitki (ısırgan otu, pazı, vs.) ile bu yöntem denenebilir.
sinanistanbul2014-03-19 02:13:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MühendisÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 25
MühendisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2014 02:44
Sera Micron u tek geçerim. Hiç mayayla vs uğraşmayın. Fiyatıda 10-11 lira.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir