Yarışma Bilgileri


mr.mehmetÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]9,1,12382[/C] [C]6,2,12382[/C]
Kayıt: 01/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 102
mr.mehmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 01:13
Herkeze merhaba, 
ben de yarışmaya katılan ve dereceye giren arkadaşları kutlarım.
İlk üçe gireceğimi düşünmüştüm ama ne yazık ki olmadı, sağlık olsun.
Bu arada Cicihlid forum yarışmasında teselli buldum.
 Aynı fotoğrafla katıldığım ayın yarışmasında üçünçü olabildim.
Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhistaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 216
serhistaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 02:02

Diğre canlılar bölümünde 'Senegal Bişiri' ile 5. olmuşum:)

Yaklaşık bir yıldır içinde olduğum hobide, katıldığım ilk yarışmada ilk beşe girmek benim adıma sevindirici bir olay.
 
İlk üçe giren canlıları yorumlamak jüriden başkasına düşmez diye düşünüyorum.
 
Fotoğraflarıma yapılan jüri yorumları tamamen yerinde ve haklı. Jüriden tavsiyemizi alıp bir dahakine daha dikkatli hazırlanıp sonuçları bekleyeceğiz.
 
Yarışmaya katılan, emeği geçen herkese teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SedaBirsenÇevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2
SedaBirsenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 03:44

Öncelikle burada yazacaklarım için kırılanlar olabilir ama lütfen amaç hobiyi ileriye götürmekse eleştiriyede açık olalım lütfen... eleştirirken kıyaslamalarda örnek vereceğim katılımlar kendi katılımım değildir.
Şöyleki Öncelikle bu yarışmaların düzenlenmesindeki ilk amaç hobiye katkıda bulunmak insanları teşvik etmek insanları bu hobiye kazandırmak ise bunda herkes hemfikir peki ama insanların heveslerini kırarak nasıl teşvik edebiliriz... ben kendimi bildim bileli bu işin içindeyim ve beslemediğim tür kalmadı. bu hobinin yanında  fotoğrafçılıkla ve afiş tasarımlarıyla uğraşıyorum. ben bu hobiye yüzlerce insan kazandırdım ve bi okadar insanı da bu siteye yönlendirdim. daha önceki yarışmalara farklı bir kullanıcı adıyla iki katılımım ve derecem oldu ama ben daha önce hiç bu şekilde adaletsiz bi yarışmaya tanık olmadım.bunu bir katagori için değil bütün katagorilerde bariz bir adaletsizlik olduğunu düşünüyorum. bazı arkadaslar sonuçlardan sadece 3-4 kişi memnun değil demişler ama emin olunki onlarca memnun olmayan insan var. Eleşrilerimde yoğun olarak Sayın Muammer bey var... ve bütün jüri üyelerimize örneklerle bazı sorular sormak istiyorum
1. ELEŞTİRİ : amerikan canlıları bölümünde 1. olan katılım için şunları söylemek istiyorum sizce bu aşağıdaki balık türünün özelliklerini iyi yansıtan bir balık mı? benim fikrim gördüğüm en formu bozuk ve yaşlı meleklerden biri

 
diyelimki bu katılımın 1.olmasında bu değerlendirme dışındaki kriterler etkili olduysa fotoğraflama, pozlama ve aynı zamanda form olarakda çok daha başarılı katılımlar mevcuttu.

2.ELEŞTİRİ : deniz canlıları bölümünde ilk üçe giren canlıların 3'ü de, yerinde hareketsiz durabilen canlılar oldukları için fotoğraflarının çekilmesi oldukça kolaydır. Ki buna rağmen pozlamalarda herhangi bir ihtişam ve sanatsallık bulunmamaktadır, ayrıca üçüncü olan katılımada okadar olumsuz eleştiri yapılmasına rağmen jurilerimiz bu katılımı derceye laik görmüştür. insanlar yerinde bir saniye bile durmayan balıklarının binlerce fotoğrafını çekerek en iyileriyle yarışmaya katılmaya çalısıyorlarken sizce bu ADİL Mİ ?


3.ELEŞTİRİ : discus katagorisinde 3. olan aşağıdaki katılıma baktığımız zaman bütün fotoğraflarda balığın yanında arkasında başka balıklar bulunmakta ve bu durumun yarışma kriterlerine göre kesinlikle uygun olmadığı bilinmekte. fakat bu katılım dereceye girerek 3.lüğü nasıl haketti...

 
diğer yandan bu şekilde başarılı bir katılım dereceye bile giremedi...
 
4.ELEŞTİRİ : bu defa muammer bey ve jurilerimizin yorumlarındaki tezatlıklarını ele alacağım. jurilerimizin katılımların 3. fotoğraflarına yaptığı yorumlardan ben hiç bir şey anlamadım. kimisine yakın ve yandan çekim olsaydı yazılmış kimisine 3. fotodada balığın tamamını görebilseydik yazmış işte örnekler...
 
Amerikan cichlidleri /fatih sami arabacı
Son fotoğrafınız ise yandan ve yakın kadraj olsa güzel olurmuş. Saygılar.
- Muammer YOLGIDEN
 
Deniz canlıları / kemal ataseven
3. karede balığın tamamını görebilseydik keşke.
- Emre ÇAKIN

3. Karede balığın tamamı çıkabilseydi çok güzel bir kare ortaya çıkabilirdi fakat balık çok zayıf olduğu için tam sağlıklı diyemiyorum malesef. Biraz daha yem verirken dikkat edilirsek daha güzel kareler ortaya çıkabilir.
- Azmi SÖNMEZ

Kemal bey,3 fotoğrafınızdada bariz düzeltme izleri var.2.ve 3.fotoğrafta canlının vücut hatlarındaki crop izleri belirgin görülüyor.Ayrıca düzenleme yaparken sanırım netliği etkilemişsiniz. Saygılar.
- Muammer YOLGIDEN

muammer bey buradaki 3. fotoğraf gayet başarılı balığın zaten genel görüntüsü mevcut son fotoğraftaki amaç sanatsal bir kadraj yakalamak. peki siz değerlendirme yaparken altın orana hiç dikkat ettinizmi.

şimdi insanların kafası karıştı 3. fotoğraf sanatsal ve yakın mı olsun yoksa oda diğerleri gibi genel bir görüntümü olsun. bu noktada yarışmanın maksadından biraz sapmış oluyoruz bu bir akvaryum canlısı yarışması mı? yoksa akvaryum canlısı "FOTOĞRAFI" yarışması mı?

peki aşağıdaki ikinci olan doğan beyin katılımındaki 3. fotoğraf neden bu anlamda eleştirilip balığın tamamının görünmesi istenmedi???


tabiki bu sorularımın hepsine ayrı ayrı bir cevap beklemiyorum amacım sizleri biraz düşündürebilmekti

saygılar...

SedaBirsen2010-03-12 03:47:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kemal170896Çevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4
kemal170896Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 04:13

Yukarıdaki örnekteki blue tang benim katılımım ve muammer beye şunu sormak istiyorum 3. fotoğraftaki balığın vucudundaki crop izleri görünüyor demişiniz fakat crop ne denemek öncelikle bunu tartışabilirmiyiz? crop resimdeki fazla alanları almak için resmin etrafından yapılan kesilmeye denilir fakat balığın üsütünde nasıl crop olur??? 3.fotoğrafınızda vucut hatlarında bariz düzeltmeler var demişiniz siz sanırım balığı kesip arkaya siyah fon ekledim sandınız, bu ne bilmiş bir havadır ben anlamadım aşağıda size orjinal halini veriyorum neresinde düzeltme izi var bi gösterebilrmisiniz size zahmet. bende sizi özellikle eleştirmek istedim eğer düşük puanlar vermeniz photoshop kaygılarınızdansa photoshopta fotoğrafçılıkta ayrı bir sanattır ve fotoğrafı güzel yapan ne varsa sanata dahildir. işte eleştirdiğiniz fotoğrafın orjinal hali "arka plan orjinaldir tekrar belirtiyorum"

 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatiihÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14320,1[/B] [C]3,2,10466[/C] [C]2,3,10466[/C]
Kayıt: 23/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1265
FatiihÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 06:35
[QUOTE=bjkalley]Kaliteli fotoğraflar olan çok güzel bir yarışmaydı. Yeni yarışma için de eskiklikleri görebilmemiz açısından iyi oldu.

Fatih Bey'in itirazını anlanabilir de Nuri Bey siz neye itiraz ediyorsunuz? Daha önce forumda yazdım, Sarı İmparator benim en sevdiğim 2 balıktan biridir, balığın detaylarını iyi bilirim. Balığınız pigment açısından çok zayıf bir balık.
Fark açık, bunun göreceliliği yok.



Fatih Bey,
Eski puanlama kritierleri jüriye söylenmiş ağırlıkları da kendilerinin seçimlerine göre belirlemeleri belirtilmiştir. En önemlisi oylamadan sonra puan verdikleri fotoları puan sırasına göre dizip tekrar gözden geçirmeleri istenmiştir.

Balığınız 3. olan katılımdan; fotoğraf jürisinden 10 puan fazla, tanganyika jürisinden birinden 5 birinden 6 puan az almış ve 300 üzerinden 1 puan farkla geride kalmış. Bir tropheusu güzel bir hale getirmek ile, furciferi getirmek arasında taktir edersiniz ki fark vardır. Bu yüzden de konuyu bilen jürimizin furcifere daha fazla oy vermesini normal karşılamak lazım.

Sonlardaki katılımcıların rencide olmamaları için ilk 3 dışındaki fotoğraflar son katılımdan itibaren sıralanmıştır.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
 
            Refet Bey öncelikle açıklamalarınız için teşekkür ederim. Demişsiniz ki tropheusu güzel bir hale getirmek ile furciferi getirmek arasında takdir edersiniz ki fark var. Sizce bu yeterli bir açıklama mı
 
             Durum bu şekildeydi de neden furcefir birinci olmadı?
             Neden siz oylamada ona 8 tropheuslara 9 puanı verdiniz?
 
 
             Peki birinci olan ve ikinci olan tropheusla benim tropheusun arasında güzellik olarak ne fark gördünüz ilangide kararmalar söz konusu iken benim tropheusumda hiçbir kararma mevcut değil balımın tüm karakteristik özellikleri apaçık ortada olan üç kare fotografları kususrsuz olduğunu da juri söylemiş. Kasakalavenin üç pozuda aynı duruşu sergilemiş kafasındaki olması gereken çiller belirsiz kuyruk bir resimde görünmemiş diğer kısımlarda bunlara dikkat edilirken benim tropheusum fursefurdan güzel oluyor ben buna hala anlam veremiyorum.

Fatiih2010-03-12 06:51:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrimiçi

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 09:27
[QUOTE=SedaBirsen]

Öncelikle burada yazacaklarım için kırılanlar olabilir ama lütfen amaç hobiyi ileriye götürmekse eleştiriyede açık olalım lütfen... eleştirirken kıyaslamalarda örnek vereceğim katılımlar kendi katılımım değildir.
Şöyleki Öncelikle bu yarışmaların düzenlenmesindeki ilk amaç hobiye katkıda bulunmak insanları teşvik etmek insanları bu hobiye kazandırmak ise bunda herkes hemfikir peki ama insanların heveslerini kırarak nasıl teşvik edebiliriz... ben kendimi bildim bileli bu işin içindeyim ve beslemediğim tür kalmadı. bu hobinin yanında  fotoğrafçılıkla ve afiş tasarımlarıyla uğraşıyorum. ben bu hobiye yüzlerce insan kazandırdım ve bi okadar insanı da bu siteye yönlendirdim.

[/QUOTE]
 
Öncelikle açıklamak istiyorum, jüri üyeleri bu görevi kabul ederken bu tip sorunların farkındaydı ve bu sorunları bilerek kendilerine ayırmaları gereken zamandan feragat ederek bu görevi kabul ettiler. Bende bir jüri üyesi olarak cevap vermek istiyorum. Eleştiri kaldırabilen biriyim ve eleştriden kırılmak gibi bir durum söz konusu değil. Ama ortada bir eleştiri kaldıramamazlık yada memnuniyetsizlik varsa bu durum sizde görülmektedir.
 
Evet yarışmanın düzenlenmesinde amaç hobiye katkıda bulunmak ve insanları hobiye teşviktir. Bu iş sadece katılımcıları teşvik etmek değildir. Sponsorları teşvik etmektir öncelikle. Tabi bunun için bir yada birkaç kişiyi teşvik etmek gerekir sponsorları katılıma teşvik etmeleri için. Verilecek hediyeler konusunda sponsor arayıp bulmak ve katılımcıların yarışmaya katılmalarını cazip hale getirmektir. Daha sonra jüri üyelerini teşvik etmektir. Çünkü kendi vakitlerinden çalarak burada birşeylere katkıda bulunmaları gerekmektedir. Ve ne olursa olsun organizasyon sonuçlandığında memnun olmayanlar, sonucu beğenmeyenler ve saldıranlar olacak kendilerine karşı. Daha sonra katılımcıları teşvik etmek gerekir. Güzel hediyelerle, tarafsız jüri üyeleriyle ve yarışmanın kendilerine vereceği heyecan ve hazla yarışmaya katılmakarını sağlamak gerekir. Heves kırmaktan kastının dereceye giremeyenlerse eğer sizde taktir edersiniz ki tüm katılımcılar dereceye giremezler. İlk 3 seçilir ve derece ilk üçten oluşur. Yarışma başlamadan önce puanlamanın nasıl yapılacağıda dahil olmak üzere tüm kurallar açıkça belirtilmişti. İçinize sinmeyen bir durum vardı madem bunu yarışma sonuçlanmadan yapmanız gerekirdi. Yarışma bittikten sonra ortalığı karıştıracak şekilde yazılar yazmanızın bir anlamı yok.
 
[QUOTE=SedaBirsen]

ben kendimi bildim bileli bu işin içindeyim ve beslemediğim tür kalmadı. bu hobinin yanında  fotoğrafçılıkla ve afiş tasarımlarıyla uğraşıyorum. ben bu hobiye yüzlerce insan kazandırdım ve bi okadar insanı da bu siteye yönlendirdim.

[/QUOTE] Maşallah 21 seneye beslenebilecek tüm türleri sıkıştırmışsınız. Tebrik etmek gerekir. Ama bu konuda şunu belirtmek isterim öncelikle. Jüri üyeleri seçilirken her balığı beslemiş ve her balık hakkında bilgisi olan kişileri değil, sadece bir türe yada bir bölgeye yönelmiş ve senelerini bu şekilde geçirmiş kişilerden seçtik. Yanijüri üyelerimiz her türde değil sadece jürilik yaptıkları bölümlerde uzmandırlar.
  
[QUOTE=SedaBirsen]

daha önceki yarışmalara farklı bir kullanıcı adıyla iki katılımım ve derecem oldu ama ben daha önce hiç bu şekilde adaletsiz bi yarışmaya tanık olmadım.bunu bir katagori için değil bütün katagorilerde bariz bir adaletsizlik olduğunu düşünüyorum.

[/QUOTE]
 
Sanırım burdada açıklamanız gereken şeyler var. Madem başka bir üyeliğiniz var bu üyeliği neden aldınız? Diğer üyeliğinizle dereceleriniz var madem neden o üyeliği kullanmıyorsunuz?
 
[QUOTE=SedaBirsen]

bazı arkadaslar sonuçlardan sadece 3-4 kişi memnun değil demişler ama emin olunki onlarca memnun olmayan insan var. Eleşrilerimde yoğun olarak Sayın Muammer bey var... ve bütün jüri üyelerimize örneklerle bazı sorular sormak istiyorum

[/QUOTE]
 
Evet 3-4 kişi memnun değil dendi. Çünkü buraya yazıp memnuniyetsizliğini dile getiren 3-4 kişi vardı. Ama sizin gibi çift üyelik alarak hatta birkaç üyelik alarak buraya yazılamaya başlanırsa değil onlarca yüzlerce memnun olmayan üye çıkacaktır karşımıza. Çünkü amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Biz www.akvaryum.com yönetimi olarak herkese üzüm ikram ederiz ama kusura bakmayın kendimizi dövdürmeyiz. Madem adalet istiyorsunuz önce siz adaletli olun. Sahte bilgilerle ve yersiz suçlamalarla biryere varamazsınız.
 
Jüri için yaptığınız yorumlara gelince her jürinin kendince bir bakış açısı ve görüşü vardır. Siz nasıl emeğinize saygı gösterilmesini istiyorsanız öncelikle jüri yorumlarına saygılı olmalısınız.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacobsen__Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,33377[/C] [C]4,2,33377[/C] [B]2813,3[/B]
Kayıt: 16/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7157
jacobsen__Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 09:44
Fotoğraftantan, balıktan, anlayan anlamayan herkez artık sallamaya başladı artık yeter demeninde sanırım vakti geldi... Seda hanım macro çekim nedir bilirmisiniz ? Muammer bey diğer katılımlarda kadrajdan bahsetmiş, kadraj nedir bilirmisiniz ? Balığın tümünün fotoğraf karesini ortalaması ile macro çekim denilen balığın bir bölümünün yakından çekilmesi ''siyah'' la ''beyaz'' kadar farklı şeyler. Ciddi ve ciddi anlamda hem yarışmaya katılmaktan hemde derece almaktan pişman ötesi pişmanım, ama bu kadar hazımsız insanı gördükçe daha çok kategoride daha çok katılım yapacağımdan şüpheniz olmasın. İşinde uzman insanlara hemen sallamak çok kolay keşke Çilem hanımda sizde dereceye girseydiniz bende sonuncu olsaydım da bu kadar hazımsızlığı daha fazla okumasaydım. Kim benim derecemden memnun değil ise yönetimden rica edelim kupayı onun avatarına eklesinde bende bu saçma ve sadece muhalefet olmak için yazılan yazılardan kurtulayım.
 
Anti parantez yarışmaya her yerini photoshop ile değiştirdikten sonra 3.olup hala niye 3.oldum demeyip ''kötü fotoğraf'' ile katılırım çok daha iyi...
Saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

flagellumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 506
flagellumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 09:52
Futboldan ne kadar zevk alıyor olursam olayım, hakem ve pozisyon yorumlarının olduğu, futboldan çok hakemin ve pozisyonlarda verdiği kararların tartışıldığı programlardan nefret ediyorum. Tabii bahsettiğim programların yapılmasının amacı milletimizin bu tip programlardan ciddi derecede keyif alması. Yazık ki benzer zevklere sahip forum üyelerimiz de var.

Eleştirilerin olması çok doğaldır. Ben konuların bazı tartışmalardan dolayı kilitlenmesine karşı olanlardanım her zaman. İnsanların fikirlerini forum ortamında serbestçe dile getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama burada iyi niyet esas olmalı.

Başından beri söylediğim bir şey var. Kaptanını beğenmeyen gemiye binmez. Yapmamam gereken bir şey yapıyorum. İsim vereyim. Malawi kategorisindeki ikinci olan Doğan Bey'in balığı benim kriterlerime göre de güzel bir balık değil. Ama burada esas olan benim kriterlerim. Benim kriterlerim kaale alınacak olsaydı jüride olurdum. Benim o balığı beğenmemem o balığın hakkıyla elde ettiği ikinciliği, dereceyi asla ve asla gölgelemez. Tıpkı tuttuğumuz takım aleyhinde verilen penaltıyı beğenmesek de penaltı sonucunda atılan golün geçersiz sayılmayacağı gibi. Biz taraftarlar olarak neler söylersek söyleyelim, penaltı da haklıdır, gol de. Çünkü sahanın tek idarecesi poziyonun penaltı olduğuna karar vermiştir ve onun kararları esastır, bizimkiler değil.

Bu arada bir şey daha eklemek istiyorum. Doğan Bey'in balığını beğenmiyorum desem de, bir balığın o pozlarda fotoğrafını çekebilmesini takdir ediyorum. Ya benim balıklarım fazla hareketli, ya da ben beceriksiz ve sabırsızım. Ben hiç bir balığımın o kadar güzel poz verdiğini hatırlamıyorum. Ortada bir emek varsa bu da takdir edilmeli.

Lütfen yorumlar yaparken egolarımıza yenilmeyelim. Aklı selimle hareket edip, ettiğimiz lafın kastını aşmamasına özen gösterelim. İnsanları küstürüp, bu sitenin değerini bilmez isek hakkında bu kadar konuşacağımız bir yarışma bile olmayabilir.flagellum2010-03-12 09:58:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1122
SEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 10:23
Çok şey yazıldı ama gözden kaçan bi durum var.Birçoğumuz-ben de dahil- fotoğraflara bakarken amatör gözle baktık,benim puan bile vermeye uygun görmediğim balık birinci,yüksek puan verdiğim bir başka balık ise dereceye bile giremiyor.Burda kabahat jüride mi yoksa bende mi?İki taraftada değil ,ben amatörce yaklaşmışım ona göre değerlendirme yapmışım,jüri ise profesyonel bi gözle yaklaşmış değerlendirmesini ona göre yapmış,bizlere düşen iki tarafta birbirine saygı duymalı.Ben bir ormana girerim orda kurtlar,çakallar,çıyanlar görürüm,bir başkası orda hayatı görür,bir diğeri sonsuzluğu,bir diğeri ise ölümü.Bütün mesele bu aslında,olaylara nerden baktığımız.
Emeği geçen herkese teşekkür eder dereceye girsin girmesin katılan herkesi tebrik ederim.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 11:36
           Yazılan yazıların hiçbirini ayrıntılı okumadım.Yarışma içi yada dışı tartışıldığı anlaşılıyor. Ben sadece yarışma katılımları ve sonuçları hakkındaki kendi fikrimi belirtmek istiyorum. Bugüne kadar bir çok yarışmaya katıldım yada takip ettim, bir çoğunda sonuçlara katıldıklarım, katılmadıklarım olmuştu. Bu kez jüri sonuçlarının hiçbirine katılmıyorum diyebilirim. Sadece tandganyika birincisi ve discus birincisi bence de o arkadaşlar olmalıydı okadar.

         Benim katılımım yok. Tarafsız olarak yorumlamaya çalıştım. Amerikanda 3. olanın birinci, birinci olanın ise dereceye girmemesi lazımdı kanımca. Discusta 3. olan katılım da beğenmediklerimden. diğer canlılarda ise kiraz karides bugüne kadar katılan tüm katılımlar arasında bile ilk 3 e girebilir. Burda 3. olmuş çok şaşırdım.

  Daha iyi yarışmalar görmek dileklerimle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatiihÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14320,1[/B] [C]3,2,10466[/C] [C]2,3,10466[/C]
Kayıt: 23/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1265
FatiihÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 13:31
[QUOTE=batuhanbayram]           Yazılan yazıların hiçbirini ayrıntılı okumadım.Yarışma içi yada dışı tartışıldığı anlaşılıyor. Ben sadece yarışma katılımları ve sonuçları hakkındaki kendi fikrimi belirtmek istiyorum. Bugüne kadar bir çok yarışmaya katıldım yada takip ettim, bir çoğunda sonuçlara katıldıklarım, katılmadıklarım olmuştu. Bu kez jüri sonuçlarının hiçbirine katılmıyorum diyebilirim. Sadece tandganyika birincisi ve discus birincisi bence de o arkadaşlar olmalıydı okadar.

         Benim katılımım yok. Tarafsız olarak yorumlamaya çalıştım. Amerikanda 3. olanın birinci, birinci olanın ise dereceye girmemesi lazımdı kanımca. Discusta 3. olan katılım da beğenmediklerimden. diğer canlılarda ise kiraz karides bugüne kadar katılan tüm katılımlar arasında bile ilk 3 e girebilir. Burda 3. olmuş çok şaşırdım.

  Daha iyi yarışmalar görmek dileklerimle...
[/QUOTE]
 
 
Bence bu yarışma bu kadar eleştiri aldıkdan sonra tekrar oylanmalıdır diyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 13:46
[QUOTE=Fatiih] 
Bence bu yarışma bu kadar eleştiri aldıkdan sonra tekrar oylanmalıdır diyorum
[/QUOTE]
Ne yapılmalı? Daha çok itiraz edenler yeni oylama ile daha mı yüksek derece elde etmeli?
Ya da tüm dereceler geri mi alınmalı?

Bu iş nereye kadar gidecek?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TnReFeÇevrim Dışı

[B]10314,3[/B]
Kayıt: 08/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 103
TnReFeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 13:47
[QUOTE=Fatiih][QUOTE=batuhanbayram]           Yazılan yazıların hiçbirini ayrıntılı okumadım.Yarışma içi yada dışı tartışıldığı anlaşılıyor. Ben sadece yarışma katılımları ve sonuçları hakkındaki kendi fikrimi belirtmek istiyorum. Bugüne kadar bir çok yarışmaya katıldım yada takip ettim, bir çoğunda sonuçlara katıldıklarım, katılmadıklarım olmuştu. Bu kez jüri sonuçlarının hiçbirine katılmıyorum diyebilirim. Sadece tandganyika birincisi ve discus birincisi bence de o arkadaşlar olmalıydı okadar.

         Benim katılımım yok. Tarafsız olarak yorumlamaya çalıştım. Amerikanda 3. olanın birinci, birinci olanın ise dereceye girmemesi lazımdı kanımca. Discusta 3. olan katılım da beğenmediklerimden. diğer canlılarda ise kiraz karides bugüne kadar katılan tüm katılımlar arasında bile ilk 3 e girebilir. Burda 3. olmuş çok şaşırdım.

  Daha iyi yarışmalar görmek dileklerimle...
[/QUOTE]
 
 
Bence bu yarışma bu kadar eleştiri aldıkdan sonra tekrar oylanmalıdır diyorum
[/QUOTE]

Kim tarafından...Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2010 13:51

Eleştirilmek belli ölçülerde güzel şeydir.Madem arkadaşların aklıllarında bu kadar soru işareti kalmış,bende buradan sorularınıza cevap vermeye çalışayım.

Öncelikle umut beyin yazdıklarından başlayayım.
-Fotoşop kullanımı konusunda yapılan jüri incelemesi ve kontrolü son derece yanlış. Buraya biz yarışmak için foto gönderiyoruz, foto jürisi bu fotonun nasıl ortaya çıkarıldığına değil yaratılan son ürün olan fotoğrafa konsantre olmalı. Özel yazılımlar kullanarak fotonun post-processing safhasını deşifre etmekle uğraşılmamalı. Burada ne kütük ne de dekor yarışıyor, fotoda müdahale belli olmadığı sürece bunların hiç önemi yoktur. Fotoğrafta kütük silmek veya arka plan temizliği yapmak kişinin insiyatifine kalmış şeylerdir. Fotoğrafa estetik katkısı varsa jürinin bu işlemi yüksek miktarda puan kırarak cezalandırması değil fotoya yapılan bir katkı olarak değerlendirip ödüllendirmesi gerekir. Foto jürisi fotoğrafçıdan fotoyu nasıl çektiğine dair bilgi ve veri istememeli. Balık jürileri kişinin balığa nasıl baktığını sormuyor. Tekrar ediyorum, fotonun nasıl hazırlandığıyla uğraşmak abestir, ve fotoğraf sanatının mantığına aykırıdır. Benzer şekilde, katılımcının kurgusunu değerlendirmek yerine, "balık şöyle dönseydi daha iyi olurdu" gibi kurgu önerileri yapılması yanlıştır. Jüri önündeki kurguyu fotoğrafçının seçimi olarak tanımalı ve buna göre yorum yapmalıdır-
Öncelikle değerlendirmelerde sizin yanlışınız,benim doğrum farklı olabilir.Bunun için kuralları koyan kişilerin bana verdiği değerlendirme kriterleri önemlidir.Kuralları siz koymadığınızdan,benim için sizin yanlış dediğiniz şeyin önemi yoktur.Yaratılan balık değil,gözünüzle gördüğünüz canlıyı resmetmek önemli.Hayal gücünüzü kullanıp,çekimden sonra çeşitli programlar tarafından işlenen fotoğraflarla katılırsanız,adı üstünde canlı yarışması olan bir yarışmada pek dereceye giremezsiniz.Zaten sizde yazmışsınız ne kütük,ne dekor yarışıyor diye.Ben zaten kütük ve dekordan çok puan kırdığımı sanmıyorum.Ama arka plan silmek,canlının renklerini olmadığı gibi göstermek puan kırılan bir husustur.Siz daha önce akvaryum fotoğrafçılığı haricinde,konusu farklı olan bir yarışmaya katıldınızmı.Eğer katıldıysanız,şartnamede jurinin gerekli gördüğü taktirde resmin orjinal halini (eskiden negatifini veya pozitifini isterlerdi) cd ortamında isterler.Şimdi burda doğa,yaşam,mazara,vahşi yaşam veya başka kategoride bir yarışma düzenlesek bu photoshop muhabbeti bu kadar olmazdı.Ama konu beslenen,büyütülen,bakımı özenle yapılan akvaryum canlısı olduğundan hayal gücümüz ile gerçek arasında fark olan fotoğraflar ile katılım doğru olmaz.Kaldiki ben 1 tek kişiye fotoğrafının ham halini bilgi amaçlı yüklemesini söyledim.Bunu söylerken kişinin gerçeği yansıtmadığını ima etmedim,sadece hızlı olan bir balık türünün çekim açısı ve netliği zor olacak şekilde yakalanmasının zor olacağını belirtip,ileride bununla ilgili farklı düşünceler olabileceğinden bunu paylaşması gerektiğini düşündüm.Ham hilini zaten yorumda istemem,okadar cahil değilim.
Şimdi fotoğrafın nasıl hazırlandığıyla ilgilenmiyoruz,uğraşmıyoruz.Tasarım yarışmasında değiliz.Ama bana fotoğraf sanatının mantığına aykırıdır derseniz,bu sizin düşüncenizden ileriye gitmez.Fotoğraf sanatından ne anladığınızı yada benim ne anladığımı burda yarıştırmak istemem.
Biz balık şöyle dönseydi derken,canlının daha farklı açılardan çekilebilirliğini söylemek istedik.Ve o açının daha güzel olacağını belirtmek istedik.Ama sizinde dediğiniz gibi,ben fotoğrafları katılan kişilerin seçimleri olarak değerlendiririm.Ve bu değerlendirmem  sonucunda ortaya çıkan sonuç zaten bellidir.
 
Şimdi seda hanımın sorularına gelelim.
1. ELEŞTİRİ : amerikan canlıları bölümünde 1. olan katılım için şunları söylemek istiyorum sizce bu aşağıdaki balık türünün özelliklerini iyi yansıtan bir balık mı? benim fikrim gördüğüm en formu bozuk ve yaşlı meleklerden biri,diyelimki bu katılımın 1.olmasında bu değerlendirme dışındaki kriterler etkili olduysa fotoğraflama, pozlama ve aynı zamanda form olarakda çok daha başarılı katılımlar mevcuttu.
Evet seda hanım,türünün özelliklerini bilmem.Ama balığın görselliği çok iyi.Yaşlı ibaresi benim için önemli değil.Burda türkiye güzellik yarışması yapmadığımıza göre.Güzellik göreceli bir kavramdır.Siz başka canlı fotoğraflarını beğenebilirsiniz,saygı duyarım.Ama değerlendirme juriye aittir.Kaldiki tarık beyin fotoğrafı bana göre görsellik olarak,teknik olarak sade,özel vede güzel bir fotoğraftır.1.liğide haketmiştir.
2.ELEŞTİRİ : deniz canlıları bölümünde ilk üçe giren canlıların 3'ü de, yerinde hareketsiz durabilen canlılar oldukları için fotoğraflarının çekilmesi oldukça kolaydır. Ki buna rağmen pozlamalarda herhangi bir ihtişam ve sanatsallık bulunmamaktadır, ayrıca üçüncü olan katılımada okadar olumsuz eleştiri yapılmasına rağmen jurilerimiz bu katılımı derceye laik görmüştür. insanlar yerinde bir saniye bile durmayan balıklarının binlerce fotoğrafını çekerek en iyileriyle yarışmaya katılmaya çalısıyorlarken sizce bu ADİL Mİ ?
Seda hn,ben canlı değerlenirmelerinde sanatsal yöne hiç bakmadım.Görsellik ve gözün gördüğünü yansıtabilmek yönetim tarafından konulan bir kural olduğundan buna dikkat ettim.Canlının yerinde sabit duran bir canlı olup olmadığını bilmek ve değerlendirmek canlı jurisindeki arkadaşlarımın bileceği puanlayacağı değerlendirmedir.3.olan katılım  benim tarafımdan beğenilmeyen renk ve contrastı artık kumlara taşlara vuran bir katılımdır.Ama daha öncede söylediğim gibi canlı jurisinin değerlendirmesi farklıdır.Dolayısı ile onlara bu konuyu sormalısınız.2.olan katılıma gelince ben emeğe saygı duyan biriyim katılımcı o fotoğrafları compact bir makine ile çekmiş.O bakımdan taktire şayan.Katılımcı burda aldığı dereceyle belkide daha mutlu olup,ileride kendine daha iyi bir makina alıp,kendini daha çok geliştirerek daha farklı dereceler alabilir.Buda benim için önemlidir.Forum ortamında değerlendirmelerimizle kişilere birşeyler aşılamaya çalışıyoruz.
3.ELEŞTİRİ : discus katagorisinde 3. olan aşağıdaki katılıma baktığımız zaman bütün fotoğraflarda balığın yanında arkasında başka balıklar bulunmakta ve bu durumun yarışma kriterlerine göre kesinlikle uygun olmadığı bilinmekte. fakat bu katılım dereceye girerek 3.lüğü nasıl haketti...
Ben zaten yorumumda bu fotoğrafın kötü olduğunu,cep telefonu ile çekildiğini belirtmişim.Okuyunuz lütfen.Nasıl 3.oldu derseniz bunu canlı jurisine sormanız lazım.Fotoğraf açısından kötü olabilen bir fotoğraf canlı formu açısından iyi ise canlı jurisinin oyları etki eder.
4.ELEŞTİRİ : bu defa muammer bey ve jurilerimizin yorumlarındaki tezatlıklarını ele alacağım. jurilerimizin katılımların 3. fotoğraflarına yaptığı yorumlardan ben hiç bir şey anlamadım. kimisine yakın ve yandan çekim olsaydı yazılmış kimisine 3. fotodada balığın tamamını görebilseydik yazmış işte örnekler...
Biz burda kendi düşüncemizi canlıyı birde bu halini görebilseydik anlamında söyledik.Düşüncemizi söylemenin tezatlık olduğunu sanmıyorum. Altın oran kuralı yani 3 te 1 kuralını ben sizden ve birçok kişiden daha iyi biliyorum.Altın oran kullanılması bir kural değil araçtır.Akvaryum fotoğrafçılığında kullanılması şahsi düşünceme göre iyi olmayabilir,canlı fotoğraf yarışmasında en azından.Kişi tarafından tercih edilen bir yöntemdir.Sizin örnek gösterdiğiniz fotoğrafın 3 te 1 oranı ile çekildiğini zannetmiyorum.Daha çok,fotoğraf normal çekilip o bölgeye yerleştirilmiş gibi duruyor.Genelde doğa fotoğrafçılığında kullanılan bir terimdir.O yüzen bana fotoğraf terimleri öğretmeyi bir kenara bırakalım.Yarışma akvaryum canlısı yarışması dolayısı ile akvaryum canlısı fotoğraf yarışması oluyor.
Doğan beyin fotoğrafına gelince,doğan bey 3.fotoğrafında makro çalışmış bu anlamda taktir ettik.Sizinde taktir etmeniz lazım.
Sizin söylediğiniz eleştrilerde adım geçiyor.Ama belirttiğiniz 4 eleştiriden 2 si benimle alakalı,bunun altında bir art niyet aramak gerekmez,ama insanın gözüne takılıyor.Buna dikkat etmenizi tavsiye ederim.
 
Gelelim kemal beyin yazısına..
Yukarıdaki örnekteki blue tang benim katılımım ve muammer beye şunu sormak istiyorum 3. fotoğraftaki balığın vucudundaki crop izleri görünüyor demişiniz fakat crop ne denemek öncelikle bunu tartışabilirmiyiz? crop resimdeki fazla alanları almak için resmin etrafından yapılan kesilmeye denilir fakat balığın üsütünde nasıl crop olur??? 3.fotoğrafınızda vucut hatlarında bariz düzeltmeler var demişiniz siz sanırım balığı kesip arkaya siyah fon ekledim sandınız, bu ne bilmiş bir havadır ben anlamadım aşağıda size orjinal halini veriyorum neresinde düzeltme izi var bi gösterebilrmisiniz size zahmet. bende sizi özellikle eleştirmek istedim eğer düşük puanlar vermeniz photoshop kaygılarınızdansa photoshopta fotoğrafçılıkta ayrı bir sanattır ve fotoğrafı güzel yapan ne varsa sanata dahildir. işte eleştirdiğiniz fotoğrafın orjinal hali "arka plan orjinaldir tekrar belirtiyorum"
Kemal bey ben bilmiş havasında değilim.Kişisel söylemlerden kaçınmanızı tavsiye ederim.Benim değerlendirilmede esas aldığım kriterler yönetim tarafından alınan yarışma kuralları kriterleridir.Sizin 3 fotoğrafınızada yazdığım yorumu birdaha okuyun,crop ne demek onuda iyice bir araştırın.Ben işim icabı photoshop kullanan biriyim.Karşı olduğumu söylemedim.Kurallar ne ise onu uyguladım.Akvaryum fotoğrafçılığında düzenleme bilip,bilmeyen kişilere göre göreceli olduğundan,hak yenmemesi açısında yanlıştır.Kaldıki beslenen canlı formundaysa zaten size bütün güzelliğini gösterecektir.Geriye kalan kişinin çekim bilgisidir.
 
Fotoğraf sanatı photoshop vb gibi programları içine alan bir dal değildir.Yardımcı programlar görüntü işlemekte kullanılan araçtırlar.Fotoğraf sanatına photoshopu entegre etmek kişinin kendi düşüncesidir.
Juri bir bütün kavramdır.Tek kişiden ibaret değildir.Sıralamada canlı jurisi ile fotoğraf jurisinin değerlendirmesi aynı olmayabilir.Sonuca etki eder.Ama yazıların çoğunda yanlış olduğunu düşünen arkadaşlar jurinin bütününün yanlışlık yaptığını idda ederler.
Bana özelden yorumlarım için teşekkür eden,kendini geliştirip,yanlışlarını düzeltip bir sonraki yarışmaya daha iddalı katılacağım diyen arkadaşlar olduğu gibi.Sen daha iyisini yap ondan sonra incele diyen arkadaşta oldu.Ben eleştirilere açık biriyim.Bir yazıya isim yazarsanız ozaman konu kişisele döner.Buna dikkat edelim.
 
Bu arada şunu belirteyim JD fotoğrafı çok konuşulan bir konu oldu.Ben emeğe,uğraşa herzaman değer veren biriyim.Aşağıda refet beyin bu konu altında yazdığı yazıdan bir bölüm var.
Balığınızın formunu değiştirmek, yüzgeç yırtıklarını kapatmak 50 puan gibi büyük puan kayıplarına, arkaplanı temizlemek 100 üzerinden 2-3 puan gibi minik puan kayıplarına renkte oynamak ise yarattığı farka göre 5-15 puan gibi bir kayba neden olacaktır.
Simdi bu kuralı baz alırsak.Benim JD fotoğrafından direk 50 puan kırmam gerekirdi.70 verdim,oda sarp beyin emeğine karşılıktır.Fotoğrafta üst yüzgeçteki kırmızılık yardımcı program tarafından özenle belirginleştirilmiştir.Diğer fotoğraflardada bu durum böyledir.Bunun hakkında konuşulacak başka birşey benim açımdan yoktur. 
 
Yarışmaya katılan herkese teşekkür ederim.Derece alan kişileride tebrik ederim.
 
Saygılarımla.
 
aquatopya2010-03-12 15:27:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir