Yeni akvaryum aldım başlangıç önerisi?


exceptÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 152
exceptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 15:16
Merhabalar arkadaşlar,

Dün itibari ile 150x50x65h boyutlarında mobilyalı akvaryum satın aldım. Akvaryumda 4 bölmeli sump sistemi var ve 2500 litrelik motor var (sumpın içinde).

şimdi sormak istediğim konular;

1- Gelecekte tuzlu su akvaryumu yapmak için sump sistemli bir akvaryum satın aldım, fakat başlangıç olarak tatlı su akvaryumu yapmak istiyorum. Akvaryum konusunda hiç bir bilgim olmadığı için kendi araştırmalarma dayanarak sump sistemli bir akvaryum aldım, bunun nedeni ise suyu daha az değiştirmek gerekir die bi izlenim almamdı araştırmalarım sonucunda, doğrumudur? Yani sump sistemine boşa para vermiş miyimdir?

2- başlangıç olarak uyumlu hangi türleri almamı önerirsiniz ? ciclid türü balıklar düşünüyorum ama tür isimlerini ve uyumluluk durumlarını bilmiyorum. Türleri bilmediğim için benim için önemli olan renk kombinasyonları yani görsel güzelliği ve uzun ömürlü olmalarıdır...

3- Aldığım yerden 25 kg fosil kaya ve 2 çuval beyaz kum(ne tür olduğunu bilmiyorum açıkçası) aldım. Aldığım zemin malzemeleri ciclid türü balıklar için bir sıkıntı oluşturur mu?

4- Akvaryumumun balıklar haricinde de yeşil bitkilerle birlikte doğal bir görünüm oluşturmasını istiyorum yani tuzlu su akvaryumlarının tatlı su modeli gibi olmasını istiyorum, bunun için ciclid türleri besleyeceğim düşünüldüğünde hangi tür bitkileri akvaryuma ekebilirim?

4a- şimdi aklıma gelen birşeyi daha sormak istiyorum. balıklarla birlikte akvaryumda güzellik olması açısından besleyecebileceğim ve ilerde balık üremelerine engel olmayacak tatlı su canlıları varmıdır? örnek olarak karides gibi bişeyin tatlı su versiyonu olabilir?

5- Akvaryumu Ankara'nın şebeke suyu ile doldurup 1 hafta kadar boş olarak çalıştıracağım, bu süre zararlı maddelerin sudan temizlenmesi için yeterli bir süremidir?

6- Suya ilk defa balık koyarken kullanmam gereken ilaçlar ve katkı maddeleri nelerdir?

Zaman ayırıp cevap veren herkese şimdiden teşekkürler...
except2010-06-24 15:24:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 210
((((:GÖKHAN:)))Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 15:25

 Öncelikle hayırlı olsun dileklerimle....

Ciklet türü besleyecekseniz akvaryumunuzun kayalık olması gerekir.Cikletlerin doğal ortamlarını bulmaları için kayalar gereklidir.Cikletlerle beraber güzel bir rengarenk koloni kurabilirsiniz.Unutmamak gerekir akvaryum doğayı taklit etmekdir.Suyu akvaryumda 1 hafta boşda çalıştımanız iyi olacakdır,az miktarda yem de atarsanız iyi olur.

 Bunun yanında ilaç olarak metilen mavisi akvaryumunuz büyük kullanabilirsiniz,ama ben ana akvaryumumda yanlızca kaya tuzu kullanıyorum artık.
 
Akvaryuma yeni alınan balıklarınızı direk akvaryuma bırakmayın 25- 30 dk poşetiyle ısıların denkleşmesi için suda yüzsün küçük bir kova,akvaryum(Karantina akvaryumu) gibi balıklarınız metilen mavisi dezenfektan edip 15 dk'lık  bir sürede kepçeyle alıp akvaryuma bırakınız.İlaç olarak sera,contra,deep markalarını kullanınız...
   Sağlıklı balıklar... Saygılar.
((((:GÖKHAN:)))2010-06-24 15:30:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat.AKSAMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 845
Murat.AKSAMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 16:07

Orta Amerika Cichlidleri ile başlayabilirsiniz. Hatta belki hiç bırakmaya da bilirsiniz. :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hunklearyÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 33
hunklearyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 16:09
Melih bey ilk önce hayırlı olsun umarım güzel başlar ve güzel devam eder hobiniz..

Tuzlu su akvaryumu konusunda çok bilgili değilim o konuda ki sorularınıza o konuda tecrübeli arkadaşlarınız yanıt verirse daha iyi olur.
Gökhan arkadaşımın söylediklerini ilk başlangıç için kritik bilgiler, akvaryumu aldınız filtreler hazır suyu doldurduk ve heyecan başladı ama ilk günler de o heyecanı bastırmanız gerekli ki balıklarımız yaşasın yani şehit vermeyelim :) tam dolu iken 487 litre su kapasiteli bi akvaryumunuz var bu kadar suyun balıklar için hazır olması en az 7 günü bulur. Tük mekanizmalar çalışırken (yani sanki içinde balık varmış gibi) gökhan beyin bahsettiği ilaçları ilave edip 7 gün gibi uzun bi süre beklerseniz şayet su içerisinde balıklarınız için gerekli olan bakteri kültürleri oluşacak ve balıklarınız daha kolay bir adaptasyon yaşayacaklardır.

Bu 7 gün içinde biriken kloru dip temizliği ile atın ki balıklarımızın solongaçları zarar görmesin.
  Cichlid lere gelirsek, malawi cichledleri bana daha çekici gelmekteler tabiki renkler ve zevkler.. birbirine uyumlu olan türleri anlatmak çok uzun sürecektir fakat bu zengin forumda bu konuya ayrıca değinen konular mutlaka bulabilirsiniz..

  Cichlidler kayalık ve bazıları bol kumu bazıları bitkili ortamları çok seviyorlar, saklanabilecekleri oyuntular, kaya altları onların kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır, yuva yaparken onları izlemelisiniz. hele benim gibi yavru alınca çok mutlu olacağınıza eminim..

Yardımcı olabildiysek ne mutlu ..
Sağlıklı balıklar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtabekÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 120
AtabekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 17:59
Melih Bey,

Öncelikle aramıza ve hobiye hoşgeldiniz.

1. Sump seçimi ile kesinlikle doğru tercih yapmışsınız. Diğer tip filtreler göre zaman bir çok faydasını ve kolaylığı göreceksiniz.

2- başlangıç için yada ilerisi için ben o tankta hiç düşünmeden Astronot beslerdim. Canlı için detayları aşağıdan temin edebilirsiniz.

http://www.akvaryum.com/astronotus_ocellatus_%28astronot,_oscar%29_tatlisur_4_338.asp
http://www.akvaryum.com/astronotlar_icin_buyuk_rehber_makaler_12_4515.asp

3- Astronot besleyeceğiniz taktirde herhangi bir sıkıntı oluşturacağını sanmıyorum.

4 - Cichled  türlerinin yanında tatlı su karideslerini beslemeniz mümkün değildir. Orta boylar yanında belki küçük bir şans kerevit besleyebilirsiniz ama yinede balık içinde kerevit içinde riskli bir birlikteliktir. (ayrıca dip türleri ile beslemedikten sonra kerevitte çok keyifli bir canlıdır)

6 - O boyuttaki bir tank için damacana su kullanmanız oldukça maliyetli olacaktır. dediğiniz gibi şebeke suyu ile doldurduktan sonra bir hafta sirküle ederseniz biyolojik döngünüz ve sudaki ağır metallerin azaltılması için faydalı olacaktır. Size tavsiyem bu süreç başlangıcında her 10Lt için bir tatlı kaşığı mantığı ile tankınıza kaya tuzu eklemeniz. Tuzlu suda deneyimim yok ama tuzlu geçişinizde arkadaşlar kesinlikle damacana hatta özellikle bazı markaları tavsiye edecektir.

7 - Yine bence özel türler beslemediğiniz sürece suya olabildiğince az ilaç ve katkı maddesi ekleyin. Belirli aralıklarla bakterileri kırmak adına kaya tuzu ekleyebilirsiniz. Yine astronotlar küçükken biraz fazla stress sahibi olup bolca beyaz beneğe yalansa bile dayanıklı balıklardır ve iyi bakıldığı taktirde kolaylıkla bu hastalıktan kurtulurlar.


Sağlıklı canlılar dilerim.
Atabek2010-06-24 18:00:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZuckarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 3259
ZuckarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 18:14
Merhaba,
Şahsi algılamayın lütfen. Ben deniz akvaryumuna karşıyım, biz tatlı su balıklarının doğa şartlarını sağlamakta bir hayli zorlanırken deniz akvaryumu çok çok daha zor. Birde tatlı su balıklarının bir çoğu çok kolay ve yine akvaryumlarda yapılıyor. Ama deniz balıklarının çoğu denizden alınıyor. 10 seneyi aşkındır dalıcılık tecrübemde denizlerin değil bir tankta, başka bir gezegende de sağlıklı şekilde taklit edilebilecek bir şey olmadığına inanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

exceptÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 152
exceptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2010 22:42
Zaman ayırıp cevap veren ve değerli bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara çok teşekkürler...

Sayın Atabek Sen,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Verdiğiniz bilgiler ışığında astronot türü balıkları inceledim gerçekten çok güzel balıklar. Şimdi sormak istediğim mevzu ben eşimin isteğinden dolayı rengarenk bir akvaryum yapma peşindeyim ve astronot türü ile yanında 2-3 farklı renkte ve dokuda tür beslemem gerekececeğini düşüyorum. dolayısı ile astronot ile birlikte bakabileceğim türleri de yazarsanız benim için çok faydalı olur. ayrıca bakmak istediğim türler üreyen ve cüssece büyüyen türler olsun istiyorum, mümkünse tabi bu boyutda bir akvaryumda.

Teşekkürler tekrardan...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

evcikÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 100
evcikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2010 23:09
Merhablar Melih bey sizinle buluşabilirsek bütün tecrübelerimi sizinle payşacağım , bence deniz akvaryumu ilerde olabilir ancak biraz pahalıdır ve daha detaylıdır , akvaristlik sevgi ve tutku işidir aceleye pek gelmez sonra kendinizi başarısız hisseder üzülürsünüz ama bir şeyleri kendinizin başardığınızı (biraz destekle) görmek sizi bu tutkuya iyice bağlayacaktır,izlediğiniz yollar doğru ama daha çok konu var mesela ben asla ilaç kullanmam ilaca karşıyım çünkü doğada ilaç yok suyunuz 1-2 ayda tamamen oturduğunda hiç bir şeye gerek yok tabii her gün gözlem ,bakım ve sevgi...sevgi...sevgii( bence hayvan sevmeyen ve beslemeyen insanları sevemez,anlayamaz,göremez) görüşmek üzere ....saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir