Yeni hobici


SefaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 23
SefaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2010 23:56
Yaklaşık 2 haftadır akvaryum işine merak saldım ve internetten başladım araştırmalara yazılarınızı yakından takip ediyorum birçok kişiyle özel mesajdan görüştüm ve bilgiler aldım

100*50*50 cm bir akvaryumumu ayırttım altına sehpa vs. ayarlayacağım demir veya mobilya ona daha karar veremedim !


100*50*50 bir akvaryuma 75 TL istediler ve hemen ayırttım gerçekten çok sağlam ve hiç bir eksiği yok !

Altına birde demir sehpa yaptırmaya kalksam 70-75 civarı tutacağını söylediler !


15 kg kum - Yaklaşık 35 TL ( Pahalı geldi ??  )




Size Sorum !



Daha bu işte yeniyim akvaryumu yeni yeni tanıyorum

İç filtre ve Dış filtre konusunu sormak istiyorum !


dış filtre'nin suyu daha fazla temizlediğini ve fazla su değişiminin yapılmadını söylediler iç filtre alsam işe yaramaz mı ?

Dış filtre fiyatı 90 - 250 Arası !

iç ise 20-100 tl arası olduğunu söylediler

o yüzden ekol 15 dış filtre almayı düşünüyorum ve fikrinizi almak istiyorum !



ve daha bu işte yeni olacağımdan aklımda melek balığı var ama hangi türden başlasam daha uygun olur ??



üçüncü bir sorum ise akvaryumumu bitkilendirmek istiyorum bitki türlerine daha karar vermedim ama bitkide her balık yaşamaz diye bir duyum aldım sizce nasıl olmalı ??








Son olarak daha akvaryumu ve sehpasını kesin olarak almadım Ankara ve civarı bu konuda yardımcı olabilecek kişiler varsa lütfen iletişime geçelim !

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgrcsrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 1068
cgrcsrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 00:12
Öncelikle hayırlı olsun diyorum, kum için fiyat pahalı gibi geldi ama ne kumu olduğu da önemli aquaclay mı silis kum mu? Ben o ölçülere cichlid tavsiye ederim bol zevk alırsınız daha sonra bitkiliye geçersiniz.Bitkili biraz daha uğraştırır ama tabi karar sizin. Eğer cichlid akvaryumu kurarsanız, lifetech marka dış filtre alabilirsiniz yaklaşık 60 TL ye işinizi görecek dış filtre alabilirsiniz.Kesinlikle dış filtre tavsiye ediyorum.Eğer cichlid akvaryumu kurarsanız kumdan da tasarruf edersiniz silis kum ucuz bir kumdur. 20 kilo alırsanız yeter yaklaşık 15-20 tl eder. Sehpa içinse ben zamanında orjinal mobilya sehpasını almadım ve şimdi çok pişmanım.Gerek içine dış filtreyi koymak için gerekse şıklığı için mobilya sehpa önerimdir. 
60 tldış filtre
20 tl Kum
5-10 TL 90 cmlik bir florasan
2 türden 10 yavru alırsanız da eğer forumda bol miktarda ilan bulursunuz tanesi 3-4 TL den pazarlıkla 50 TL ye alırsınız diye düşünüyorum. Balıkları yavrudan büyütmek daha zevkli bence. Tekrar hayırlı olsun.


Ayrıca Ekol marka filtreler içinde iyi şeyler duydum.

Bir tavsiyede sakın acele etmeyin foruma danışmadan alışveriş yapmayın kolay kolay akvaryumculardan alışveriş yapmayın. Hiç farketmeden kazıklarlar.

http://www.canpet.net/?urun-detay_7351_Life_Tech_-Jebo_825_DIS_FiLTRE_3_SEPETLi_1000_L_H___full_dolu_.html sadece tavsiye amaçlıdır.Başka yerlerde daha ucuza bulabilirsiniz. Malzeme ilanı forumunu karıştırmanızı tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SefaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 23
SefaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 00:25
Bakalım herşeyin hayırlısı kum fiyatı banada pahalı geldi daha kum özelliklerini bile bilmiyorum tavsiyelerize uyacağım !




100*50*50 bir akvaryum mobilyasıyla birlikte 250 TL istediler ya onu alacağım ya da demir sehpalı olarak düşünüyorum bakalım herşey hafta sonu belli olacak !


Florasanı sordum 4 renkli 15 TL ama daha ucuza bulabilirim !

İç Filtre mi  ??

Dış Filtre mi ?

Daha onun kararını veremedim ! Ama dediğiniz filtreye baktım bide şeyi sormak istiyorum !


--- Isıtıcı Filtre vs. Elektriği çok yaktığını söylediler örneğin ayda faturaya ne kadar yansır ?? merak ediyorum ?



Akvaryumu bitkilendirmem önemli değil yapay bitkide olabilir sadece görüşünüşü için bitkiyi istemiştim !







Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydemir16Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/07/2010
İl: Bursa
Mesaj: 687
aydemir16Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 00:32

Merhaba hoşgeldiniz.

Ben de yeni sayılırım ama sorularınıza bildiğim kadarıyla cevap vereyim.

 Öncelikle akvaryumun maliyeti gayet uygun bence . Akvaryumunuz 250 lt ve bu hacime dış filtre alınması gerekir.
 
1. Dış filtrenin suyu daha fazla temizlemesi şöyle ki;dış filtrenin hacminin büyük olmasından dolayı iç filtreye göre daha çok yararlı bakteri barındırır Bu bakteriler sudaki zararlı maddelerin çözünmesini sağlar. Bu da sudaki nitrit, nitrat ve amonyağın (zararlı maddeler) daha çabuk çözünmesi ve suyun balıklar için daha yaşanılabilir hale gelmesi demektir.
Dış filtre alınırken önemli olan nokta; dış filtrenin akvaryumdaki su hacminin saatte 3-4 katını devir etmesidir. Bu bilgiyi dış filtrenin üzerinde veya özellikler kısmında görebilirsiniz. Ekol 15 saatte 400 lt. su çevirebilmektedir. Bu yüzden sizin akvaryum için yeterli değildir.
 
2. Bakılması en kolay tür canlı doğuranlardır. Ana sayfadan canlılar bölümünden hoşunuza gidecek, kolay bulunabilen canlı doğuran türleri ile başlayabilirsiniz. Ama tercih sizin isterseniz melek ile de başlayabilirsiniz. Önemli olan seçtiğiniz balığa en uygun şartları oluşturabilmeniz.
 
3. Beslediğiniz balık türüne uygun bitki türleri bulabilirsiniz (Seçtiğiniz balığa göre araştırmanız lazım). Bazı türlerde bitki olmayabiliyor.
 
 
Saygılarımla.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 08:46
Aramıza hoşgeldiniz. Öncelikle yeni bir hobici olarak direk balıklama atlamadan araştırma yaptığınız için sizi tebrik ediyorum. En azından bizim vakti zamanında yaptığımız hataların bir çoğunu bu sayede yapmayacağınızı düşünüyorum.

Feyzullah beyinde dediği gibi dış filtre alırken 250 litrelik için uygun dış filtrenin saatte 750 yada 1000 litre su çıkışı olması gerekiyor. Daha aşağısı akvaryum için uygun olmayacaktır. Bunun haricinde dış filtreyi bir adet iç filtre ile desteklemeniz yararlı olacaktır. Dış filtreler biyolojik iç filtreler ise mekanik temizlik yapar.


Elektrik sarfiyatı için yukarıda ki linke bakabilirsiniz. Fakat ısıtıcı için bir hesap yapmak inanın çok ama çok zor. Malum ısıtıcı günün 24 saati çalışmıyor. Bir gün toplamda 4 saat çalışırken diğer bir gün 14 saat çalışabilir. Buda sabit bir fiyat belirlemeyi çok zorlaştırır.


Size tavsiyem bu hobide yeni olduğunuz için bakımı kolay türlerle başlamanız yönünde olacaktır. Bir çoğumuz gibi canlı doğuranlarla başlayabilir daha sonra cichlid türlerine yönelebilirsiniz. Fakat balık almadan önce akvaryumunuzun kurulum kısımlarını forumdan araştırarak veya forumda ki arkadaşlara danışarak gerçekleştirin. Akvaryuma balık konulmadan önce akvaryumun biyolojik dengesi oturtulmalı. Bu kısım atlatıldıktan sonra uygun balık türleri seçilerek uygun sayılarda akvaryuma eklenebilir.

Akvaryum konusunda dolaplı bir akvaryum seçmeniz yönünde olacaktır. İnanın kablolar hortumlar bir araya geldiğinde çok dağınık bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu dağınık görüntüyü de en güzel dolaplı bir sehpa yardımı ile gizleyebiliyorsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vipciogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1695
vipciogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 12:04
25 kg hagen 40 TL max.Kumunuz pahalı yani.En iyi iç filtre dış filtrenin yerini tutmaz bence.Teleskop akvaryumda fluval 205 e bakın.Çok uygun fiyatı ve performansı harika.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 12:25
Öncelikle melek beslemeyi düşünen birine cichlid önermek çok mantıklı bir davranış değil,bitki bakmak da öyle zor birşey değil diyerek başlayayım.
Melek eğer bitkilendirmeyi de düşünüyorsanız zor bir tür değildir.Bakımı kolay olan ve kum seçmeyen java moss,eledoa ve anubias türlerini araştırın.Melekler size bahsini ettiğim bu bitkilerle de uğraşmazlar.Bu bitkiler pek gübre ve ışık da istemezler.Hatta java moss ve anubiası ekmeniz bile gerekmez.Bir yere sabitlersiniz akvaryumda,kendiliğinden büyür orda.
Bu türlerden 6 7 şer kök almanız akvaryumunuzu donatmanız için şimdilik yeterli olur.Kum pahalı,quartz ve kırmızı bitki kumu karışımı birşeyi(kum mutlaka ince taneli olsun)çok daha uygun fiyata bulma şansınız var.
Fakat akvaryum eğer kapaklı ve altında sehpası herşeyi var ise 250 lira çok büyük bir fiyat değil.Yine de camcıları vs mutlaka araştırın derim.
Ayrıca yapay bitki kavramını unutun,pislik toplamaktan başka hiçbir işe yaramaz.Salınım yaparsa bir gecede bütün balıklarınızı zehirleyip öldürür.
Filtrasyon olarak lifetech 828 ve ekol 15 tankınız için uygun olacaktır.Performansları da gayet iyidir.Melek düşünüyorsanız akıntılı suları sevmediğinden iç filtre almanıza pek gerek yok.Aksine güçlü bir iç filtre onu rahatsız edecektir.Ben evdeki iç filtremin sırf melek ve guramilerim rahatsız olmasın diye akıntısını kestim.Dış filtrenin üst hortumunu yukarda bırakıp suyun şelale şeklinde akvaryuma dökülmesini de sağlayabilirsiniz tabi.Kısacası 90 liraya dış filtre bulmuşken iç filtreyle hiç uğraşmayın.
Güzel bir tür seçmişsiniz,akvaryum özellikleriniz,alışveriş öncesi piyasa araştırması yapmanız da gayet uygun davranışlar olmuş.Seçtiğiniz yolda aynen devam edin.Hobi cichlid beslemekten ibaret değildir,bitkili akvaryumun verdiği zevki gerçekten de hiçbir cichlid akvaryumu vermiyor.

darXis2010-10-13 12:26:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PhraseÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2010
İl: Bursa
Mesaj: 311
PhraseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 12:55
Kum konusunda forumda bakınırsan daha ucuz ince kumlar var.
Filtre konusunda imaknın olmadıkça iç filtre tavsiye etmem.
Balık türü sana kalmış zevkine kalmış birşey ama karasız isen ve denemek istiyorsan çok balık alma, aldıkların içine sinmezse tür değiştirirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SefaÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 23
SefaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2010 20:37
Peki dış filtreyi almayı aklıma koydum olmuşken tam olsun !


kum konusunda daha ucuza alırım veya ucuza indiririm onuda seçtiğim balık cinsine göre belirlerim


Canlı doğuran balık almaya karar verdim melekte olabilir ama canlı doğuranlarda kılıçkuyruk adlı balık cinsini bulabilirsem onlardan almak istiyorum


bitkilendirme konusunuda balığa göre yapmayı planlıyorum 



Bakalım herşeyin hayırlısı !

şimdi sadece ısıtıcı kaldı bide akvaryumun altına sehpa alcam


akvaryumumu kurduktan sonrada yardımlarınıcı alacağım


herkese teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir