Zebra cichlid


darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2010 17:09

Amerikan tanklarının neredeyse vazgeçilmezi olan,aşırı üremesi nedeniyle birçok hobicinin soğudğu bir tür olan zebra cichlid,aynı zamanda uyumsuz türlerle beslenmesi yüzünden de(malawi akvaryumlarına zebra atan hobicileri hatırlayalım) sertliği ile ün salmış bir cichliddir.Akvaryum ortamında üretilmiş Albino varyasyonu da bulunan bu güzel balık ne yazık ki hakettiği değeri ülkemizde yaygın olan tüccar mantığından dolayı kaybetmiştir.Zira şuanda zebralar akvaryumcular tarafından bedavaya dahi alınmamaktadır.Peki hiç mi zebra beslemeyeceğiz?Zebra seviyoruz diye sıkıntı çekmemiz şart mı?Hayır değil.Eğer ne yapmamız gerektiğini bilirsek zebra cichlidi de diğer türleri beslediğimiz gibi rahatlıkla besleyebiliriz.Öncelikle zebra ların gereksinimlerine göz atalım;
-Çoğu yazıda zebraların yeni başlayanlara önerilecek bir balık türü olduğu belirtilmiştir,ki öyledir.Fakat zebra akvaryuma renkleri,oyunculuğu gösterişi için alınmalıdır,onu bedava balık veya yavru fabrikası olarak görmek büyük bir hatadır.
-15cm boya ulaşabilen orta boy bir amerikan olan zebra için en az 75litre hacim gereklidir.
-Zebralarla bir karma yapılacaksa yanına koyulacak balıkların zebrayla eşdeğer sertlikte olması gerekir,böyle bir durumda da 100x50x60 boyutlarının altındaki bir akvaryumda zebra ile karma yapmak sağlıklı olmayacaktır.Çünkü zebra ile karması önerilen cichlidlerin "genel anlamda" boyları 20cmyi bulmakta,hatta geçmektedir.
-Eğer boyut olarak 15cmyi aşmayan mücevher gibi türler sözkonusuysa 100cmlik normal bir akvaryum yeterli olacaktır.Bu arada mücevher bir afrika cichlididir,zebranın yanına koyulabilmesinin nedeni ise bu 2 türün boyut-sertlik-üreme-su şartları konusunda birbirlerine çok iyi uyum sağlamasıdır.
-Zebraların bakımı çok kolaydır,bir erkek bir dişi alınır ve genel olarak eşleşme gerçekleşir,eşler arasındaki uyum da genel anlamda diğer amerikanlara nazaran çok daha barışçıldır.Fakat zebralar ürediklerinde,yani yumurta döktüklerinde yuvalarına yaklaşan balıklara karşı çok saldırgan davranışlar sergilerler,bu açıdan üreme zamanlarında diğer balıklardan ayrılmaları son derece faydalı olacaktır.
-Zebraların yanında aşırı agresif amerikan türleri beslenmemelidir(texas midas flower horn jaguar gibi).Bu balıklar zebralara zarar verebilir.Orta agresiflikteki amerikanlar gt jack dempsey severum ateşağız gibi türler zebraya daha uygundur.
-Her ne kadar zebraların kötü su şartlarını tolere edebildikleri ve yeni başlayanlar için uygun türler olduğunu söylesek de ,hiçbir canlının kötü şartlarda ve uygunsuz hacimlerde beslenmemesi gerektiği gerçeğini unutmamak gerekir.Bu açıdan da zebraların 75litreden küçük hacimde beslenmeleri onları mutsuz ve huzursuz edecektir.
-2çift zebra kesinlikle 100cm'nin altındaki akvaryumlarda bulundurulmamalıdır.Üreyen çift diğer çifte hiç müsamaha göstermez,kavgalar ve ölümlere davetiye çıkar.
-Gelelim zebraların en büyük problemi olan aşırı üreme konusuna..
-Zebra üretimi genel olarak hobicilerin bilgi ve bilinç eksikliğiinden kaynaklanan sebeplerden ötürü akvaryumlarda büyük sıkıntı çıkarır.Çünkü hobici birçok akvaryumcuya(tüccar da diyebiliriz)gittiğinde hacmi için uygun balık istemez,"yavrulasın" der ve tüccar da zaten elinden çıkarmak için can attığı zebra çiftlerini hobiciye verir.Üstüne allayıp pullar;"çok ürerler satarsınız yavruları vs"..Fakat sonrası malum.Elinde 200zebra yavrusunu getiren hobiciye kapı gösterilir,bedavaya vereyim dese yine de alınmaz.
-Bu açıdan zebraları "üresin" mantığı ile değil beğendiğimiz için akvaryumlarımızda bulundurmalı,onun bir oyuncak,veya ticari gelir getireceğini umduğumuz bir mal  değil de canlı olduğunu unutmamalıyız.
-Zebraların üreme sorununun çözümü ise aslında basittir.Bu konuda bilgisi olmayan birçok hobici arkadaşımız zebra almak isteyen acemi üyelerimize "sakın alma" vs gibi onları soğutucu tavsiyelerde bulunmaktadır,halbuki üreme sorununun nasıl çözüleceği bilinirse zebradan yana akvaryumda hiçbir sıkıntı yaşanmaz.
-Zebralar yavrularına ilk 15gün anne-baba,1.ayın sonuna kadar da anne bakımı olmak üzere 1ay bakabilirler(tabi babayı 15.günden itibaren çıkarmanız gerekir,sonrası malum)
-Bir çift zebra her batımda 100 150yumurta bırakır.Her batım demek ayda ortalama 1kere demektir.Yavru sorunuyla karşılaşmamak için yapılması gereken şey akvaryuma hiç müdahale etmemek,ve yavruları anne-babayla bırakmaktır.Bir süre sonra zaten yeniden çiftleşme hazırlığında olan zebralar yavrularını kendileri yiyeceklerdir.Bir başka yöntem ise yavruların canlı yem olarak diğer balıklara verilmesidir(bu işlemi birçok hobici "ben dahil" onaylamaz).Yalnız burada üreyen zebra çifti yavrularından vazgeçtikten sonra bu işlem yapılmalı,zaten anne-baba tarafından yenecek olan yavrular diğer balıklara verilmelidir.Bunun için de anne babayı akvaryumdan bir süre ayırmak yeterli olacaktır.Diğer balıklar zebra yavrularını tüketirler.Ya da yavrular fileyle de toplanarak verilebilir.Parantez içerisinde belirttiğim gibi bu işlemi ben de onaylamıyorum,fakat anne-baba yiyeceğine hepsi yesin" yaklaşımıyla olaya bakarak yapan birçok hobici mevcut.Onları da suçlayamayız diye düşünüyorum.Başta da belirttiğim gibi bu işlem yapılacaksa anne-baba yavruları yemeye başladığında yapılmalıdır,yavrularına baktıkları dönemde bu iş yapılmamalıdır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.Hatam varsa yönetici ustalarımdan düzeltmelerini rica eder,saygılarımı sunarım.

darXis2010-02-22 12:26:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emraddÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/12/2009
İl: Çorum
Mesaj: 309
emraddÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2010 21:06
Eline sağlık kardeşim güzel bir paylaşım olmuş. İnşallah bu makaleden sonrada zebralarda hakettikleri yeri bulurlar. Bir balık türü nekadar fazla çoğalırsa değerleride o kadar düşüyor. Bu tür paylaşımlarla her canlıya hakettiği ortamın sağlanacağını düşünüyorum tekrar ellerine sağlık. ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedCapOrandaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 769
RedCapOrandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2010 23:01
Öncelikle makalenizi okudum ve genel anlamda faydalı diyebilirim ancak bir kaç hata var ;
 Öncelikle albino varyasyonları var denmiş,albino balıklarda gözler kırmızı olur beyaz zebrada gözler kırmızı değil siyahtır ve bu balık seçici üretimden ortaya çıkmıştır.Sonra ise karma yapılabilen balıklarda gt orta agresif olarak geçmiş,Onuda agresif grubuna almak daha iyi olacaktır,GT yerine sajica,multispinosa vs türler yazılırsa çok daha güzel olur.Ayrıca karma yapılabilen balıklar hacime göre değişmektedir yani managuenseylede 150 cm lik bir tankta karma yapılabilir.Bu söylediklerim dikkate alınır ve düzeltilirse oldukça mutlu olurum.Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2010 12:25
Anıl bey açıkçası görüşlerinize katılmıyorum.Çünkü zebrayı gt ile uygun hacimli akvaryumlarda defalarca görmüş ve gt lerin zebralara pek rahatsızlık veremediğini müşahade etmiş biriyim.Gt sadece üreme dönemlerinde agresif sınıfına girebilir(ki amerikanların hemen hemen tümü öyle),onun dışında zebrayla pek uğraşmaz.Monaguensenin boyut olarak 30cmyi geçtiğini ve avcı bir tür olduğunu düşünürsek zebranın yanına konmasının ona zarar vereceği ihtimalini de gözden kaçmamalı.Balıklarımızı riske etmemek,zarar görmeyecekleri ortamda bulundurmak onlar açısından en sağlıklısıdır diye düşünüyorum.Albino varyasyonu diyorum dikkatinizi çekerse doğada bulunmasından bahsetmedim,fakat o cümleyi akvaryum ortamında üretilen diye başlatayımTebessümAyrıca yemleme konusunu sanırım ihmal etmişim.Zebralar etçildir,fakat her türlü yemi iştahla tüketirler.Aşırı yemleme yapmamak diğer türlerde olduğu gibi zebralar için de geçerlidir.Arada bir az miktarda canlı yem takviyesi de onlara olumlu etki yapacaktır.
Saygılar.
darXis2010-03-05 12:07:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 27
gokyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 18:32
Elinize sağlık..
 
Benim takıldığım bir husus var, ne kadar çoğalırsa değeri o kadar düşüyor olgusu hakkında.
 
Bir balığın ucuz olmasının akvaryum dünyası adına ne gibi olumsuz bir yönü olabilir, yada bizler evlerimizde beslediğimiz türlerden maddi yarar mı beklemekteyiz, öyle ise bu iş ile ticari bağlamda ilgileniyoruz anlamına gelmiyormu.
 
Beslediğim türler arasında, elimden yem yiyen, akvaryum bakımları sırasında, ellerimin dibinden ayrılmayan zıpır bir balık varsa onun adı Amerikan Zebra dır.
 
Üremesi son derece kolay doğru, bu yüzden bir çok acemi ellerde heba oluyor doğru, ancak bu tip bir balık doğada bu hızla çoğalsa eminim kendi gölünde su'dan çok balık olurdu, demek ki bir dengesi var bu işin kendi içinde.
 
Acemilik bazlı itirazlara ise, sadece bu tür'ün değil, kusturulmak istenen S.P. türü balıkların, o yolda kafalarının ezilmesinden tutunda aklınıza gelebilecek tüm eziyetleri çekmesini de rahatlıkla ele alabiliriz.
 
Balıktan ziyade BİLİNÇ olayına yüklenmek daha iyi olacaktır kanımca. Aksi halde hepimiz evlerimizde maddi değeri yüksek olan türlere (Discus vs.) yönelmemiz/denememiz gerekecektir.
 
Sizinde bahsettiğiniz üzere bakımı son derece kolay olan bu tür, bence akvaryum dünyasına yeni gönül vermiş yada hepimizin zamanında olduğu gibi acemi dönemde olan hobiciler için bir lütufdur, yeterli bilgisi olmayan (cahilce körü körüne tutumlar hariç) yeni bir akvaristin kolayca üreyen bu balıktan elde ettiği yavru, gerek hobiye olan ilgi ve beklentisini, gerekse duyacağı hazzı bir çırpıda önüne getirecektir. Ucuz olması ise bence gayet yerinde bu vesile ile isteyen ama maddi zorluklar çerçevesinde yerine getiremeyen hobiciler için gene biçilmiş kaftan olacaktır.
 
Sağlıklı balıklar dilerim.
goky2010-03-09 18:38:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emraddÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/12/2009
İl: Çorum
Mesaj: 309
emraddÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 14:28
Gökhan Bey benim ordaki bahsettiğim değer maddi değer değil manevi değerdi. Çünkü çoğu bilinçsiz kişilerin bu balıkları fazla çoğaldıkları için klozet deliğinden gönderdiğini işittim hatta akvaryumların bile ve acemilik dönemini atlatmış çoğu akvaristte bu balığı istemiyor ve sağa sola saçıyor birdaha bir açıklama yapmadan önce bunun sebebini sorarsanız sevinirim. Bir balığın ucuz olması tabiki onun değersiz olduğuınu göstermez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 15:50
[QUOTE=goky]Elinize sağlık..
 
Benim takıldığım bir husus var, ne kadar çoğalırsa değeri o kadar düşüyor olgusu hakkında.
 
Bir balığın ucuz olmasının akvaryum dünyası adına ne gibi olumsuz bir yönü olabilir, yada bizler evlerimizde beslediğimiz türlerden maddi yarar mı beklemekteyiz, öyle ise bu iş ile ticari bağlamda ilgileniyoruz anlamına gelmiyormu.
 
Beslediğim türler arasında, elimden yem yiyen, akvaryum bakımları sırasında, ellerimin dibinden ayrılmayan zıpır bir balık varsa onun adı Amerikan Zebra dır.
 
Üremesi son derece kolay doğru, bu yüzden bir çok acemi ellerde heba oluyor doğru, ancak bu tip bir balık doğada bu hızla çoğalsa eminim kendi gölünde su'dan çok balık olurdu, demek ki bir dengesi var bu işin kendi içinde.
 
Acemilik bazlı itirazlara ise, sadece bu tür'ün değil, kusturulmak istenen S.P. türü balıkların, o yolda kafalarının ezilmesinden tutunda aklınıza gelebilecek tüm eziyetleri çekmesini de rahatlıkla ele alabiliriz.
 
Balıktan ziyade BİLİNÇ olayına yüklenmek daha iyi olacaktır kanımca. Aksi halde hepimiz evlerimizde maddi değeri yüksek olan türlere (Discus vs.) yönelmemiz/denememiz gerekecektir.
 
Sizinde bahsettiğiniz üzere bakımı son derece kolay olan bu tür, bence akvaryum dünyasına yeni gönül vermiş yada hepimizin zamanında olduğu gibi acemi dönemde olan hobiciler için bir lütufdur, yeterli bilgisi olmayan (cahilce körü körüne tutumlar hariç) yeni bir akvaristin kolayca üreyen bu balıktan elde ettiği yavru, gerek hobiye olan ilgi ve beklentisini, gerekse duyacağı hazzı bir çırpıda önüne getirecektir. Ucuz olması ise bence gayet yerinde bu vesile ile isteyen ama maddi zorluklar çerçevesinde yerine getiremeyen hobiciler için gene biçilmiş kaftan olacaktır.
 
Sağlıklı balıklar dilerim.
[/QUOTE]
Gökhan bey yorumunuz için teşekkürlerimi sunarım.
Yalnız benim kastettiğim noktayla sizin kastettiğiniz arasında fark var.Daha doğrusu bazı noktaları gözardı ettiğinizi düşünüyorum.
Zebrayı ben de seviyorum,ki kendim de besledim.Texasımın gazabından korumak için elden çıkarmak zorunda kalmıştım.Benim sözünü ettiğim şey üretilmemesidir,satın alınmaması değil.Benim karşı çıktığım düşünceyi siz savunmuşsunuz.Zebra ucuz balık olmamalıdır,zebra "güzel balık" olmalıdır.
Maddi zorluk demişsiniz,örneğin bir zebranın satış fiyatıyla mücevherin satış fiyatı arasında 5 tl oynar.5 tl'nin de maddi bir zorluk olamayacağını akvaryumlarımızı alırken yaptığımız masrafla karşılaştırdığınızda rahatlıkla farkedebilirsiniz.Ve evet,ne kadar çoğaldı ki şimdi yavrular elde kalıyor,fanuslara,malawi akvaryumlarına hediye ediliyor,canlı yem yapılıyor,tuvalete atılıp sifon çekiliyor.Yazık günah değil mi?Bu kadar güzel bir balık türüne bunun reva görülmesi sizin hoşunuza gidiyor mu?Şahsen benim gitmiyor..
Bir hususa da dikkatinizi çekerim,zebranın doğada yaşadığı alanlarda avcı balıklar vardır (dovii gibi) ve zebralar doğal ortamlarında bu tür balıklar için besin teşkil ederler.Elinde zebra yavrusu kalan hobici bu döngüyü nasıl kurabilecek söyler misiniz?Akvaryuma "bunlar fazla üredi" diyerek piranha atacak hali yok herhalde değil mi?
"Maddi gelir beklemeyelim balıktan" demişsiniz,zebra üretip 100lerce yavruyla akvaryumcuların kapısını çalanlar oraya ne için gidiyor acaba?Birincisi takas veya satış yoluyla elden çıkarmak,ikincisi kurtulmak.Zebranın böyle anılması hoşunuza gidiyor mu?Benim gitmiyor..
Acemilik ise apayrı bir konu.Biz forumumuzda acemilik sonucu yapılan birçok hatayı düzeltmeye çalışıyoruz,insanlara doğru yolu gösteriyoruz.Çünkü acemilik veya tüccarların insanlarımızı mağdur etmesi sonucu tek bir canlının bile ölmesini istemiyoruz.
Zebra üretilmemesi de bu doğru yolun gösterilmesidir.Üretilmezse özel kalır,insanlar onun "bedava balık" ya da "yavru fabrikası" değil de,"kıymeti bilinmesi gereken güzel bir amerikan cichlidi olduğunu farkederler.
Umarım sizi aydınlatabilmişimdir.
Saygılarımla..
darXis2010-03-10 15:52:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 27
gokyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 18:47
Gerek konuyu açan gerekse yorum yapmadan önce sorun diyen arkadaşlarıma teşekkür ederim,
 
Öncelikle bir önceki yazımda her iki dostumuda hedeflemek istedim,  elinize sağlık dedim, benim takıldığım bir husus var dedim. Göz%20Kirpma Dolayısı ile aşağıya yazacaklarımı lütfen üzerinize alınmayın, bir de burası forum tartışarak(müspet), konuşarak belkide biryere varmamız için var olan yer.
 
ve şöyle bağlamaya çalıştım, ama sanırım yanlış anlaşıldım :
 
"Balıktan ziyade BİLİNÇ olayına yüklenmek daha iyi olacaktır kanımca"
 
Akvaryum konusunda akademik bilgim yok, kendi halinde kendine göre zaman zaman bazı yanlışlar da yaparak (malawi ile zebrayı aynı akvaryumda beslemek gibi/ayrıca konuşulabilir) kendini bildi bileli bu işe gönül vermiş bir hobi sahibiyim.
 
Aynı şeyleri farklı şekilde dile getiriyoruz, esasen benim "ŞAHSEN" karşı çıktığım şeyi; yukarıya yazdım tekrar, bilinç ile ilgili olarak.
 
Bu başlık bağlamında değil, belkide forumlarda hemen her yerde görebileceğimiz "amaaannnn zebra'mı" yazıları yüzünden..
 
Bakınız bu balık sırf fazla ürüyor diye hemen her yerde veryansın ediliyor, bu; balığın suçu değil öncelikle, tamamiyle bizlerin insiyatifinde, balığını tuvalete dökenler, fanusa koyanlar vs. bu tip grup için söyleyecek çok birşey yok, yapmayın etmeyin diyip olabildiğince doğru yolu göstermekten başka.
 
Bu işi bu formatta yapıp, zebranın maddi getiri getirmeyeceğini; bir akvaryumcusu olan, veyahut herhangi bir forumda bulunan tüm kişiler biliyor, bunları es geçip en az bir kere üretim yapıp koşa koşa akvaryumcuya gidenler ise sonucu bir kez daha farklı bir şekilde öğreniyorlar.
Bunları bile bile defalarca üretim yapıp, yavruların üzerine sifon çeken zihniyete ise benim diyeceğim birşey yok Allah islah etsin demekten başka.. (Tasvip etmemekle birlikte canlı yem yapanları biraz olsun anlayabiliyorum, etçil balıklara özellikle lepistes alıp yedirenleri duyduktan sonra, ben yedirirmiyim ? Hayır yapmam böyle birşey)
 
Değerli üstadlar, lafı fazla uzatmıyayım,  bu türe düzgün bakarsanız çok ürediği gerçeğinden yola çıkarak benim kasdetmek istediğim bu türe bakılması gerektiği gibi bakmaktır, yavrusu para etmeyen, hepsinin evde beslenmesi mümkün olmayan Zebraların yavrularını akvaryumdan almayarak işe başlanabilir, eğer ben özel uğraş vermezsem benim akvaryumumda yeni yavru büyümüyor, sık yumurta diziyorlar, sık sık yiyiyorlar sanırım ben almadığıma göre,  kendi içlerinde sorunu çözüyorlar yani.
 
Akvaryumcuları dolaşıyorum, bugüne kadar birkaç yer dışında denk gelmedim, her akvaryumcuda tanklarda gözü pörtlemiş, yan yatmış, ölmüş, yarım halde savrulan ölü balıklar var, neden almıyorlar diye hep düşünmüşümdür, ardından da ilişiği kesmişimdir oralarla. Bilinç li üretim, bilinçli tüketim, bilinçli ticaret...
Malesef ki malesef iş buralardan başlıyor, aslında ben topu biraz bize attım, insanlara yani.. sorun bizlerle başlıyor, bizlerle bitiyor...
 
(*Maddiyat konusuna gelince, şifai olarak söylemek istemiştim, askeri ücretle çalışıp aile geçindiren bunun yanında akvaryum tutkusu olan insanlar var, 2*10 balık= 20 tl 5*10 balık= 50 tl olmayanda olmuyor vari..)
goky2010-03-10 18:55:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 19:00
Akvaryum konusunda akademik bilgim yok, kendi halinde kendine göre zaman zaman bazı yanlışlarda yaparak (malawi ile zebrayı aynı akvaryumda beslemek gibi/ayrıca konuşulabilir) kendini bildi bileli bu işe gönül vermiş bir hobi sahibiyim.
(Malawiyle zebra besleyerek yaptığınız yanlışı zaten kabul etmişsiniz,bence ayrıca tartışmaya gerek yok.)

Bu başlık bağlamında değil belkide forumlarda hemen her yerde görebileceğimiz "aamaaannnn zebra'mı" yazıları yüzünden..
(Ne yazık ki bu da yavrular hediye edile edile bu hale getirildi.)

Bakınız bu balık sırf fazla ürüyor diye hemen her yerde veryansın ediliyor, bu balığın suçu değil öncelikle, tamamiyle bizlerin insiyatifinde, balığını tuvalete dökenler, fanusa koyanlar vs. bu tip grup için söyleyecek çok birşey yok, yapmayın etmeyin diyip olabildiğince doğru yolu göstermekten başka.
(Eğer üretmezseniz,tuvalete dökmez,fanusa hediye etmezsiniz.)

Bu işi bu formatta yapıp, zebranın maddi getiri getirmeyeceğini; bir akvaryumcusu olan, veyahut herhangi bir forumda bulunan tüm kişiler biliyor
(ne yazık ki bilmeyenler bilenlerden çok daha fazla),
 
Değerli üstadlar, lafı fazla uzatmıyayım,  bu türe düzgün bakarsanız çok ürediği gerçeğinden yola çıkarak benim kasdetmek istediğim bu türe bakılması gerektiği gibi bakmaktır, yavrusu para etmeyen, hepsinin evde beslenmesi mümkün olmayan Zebraların yavrularını akvaryumdan almayarak işe başlanabilir, eğer ben özel uğraş vermezsem benim akvaryumumda yeni yavru büyümüyor, sık yumurta diziyorlar, sık sık yiyiyorlar sanırım ben almadığıma göre,  kendi içlerinde sorunu çözüyorlar yani.
(zaten konumdaki üreme konusundaki cümleye bakarsanız direk sizin söylediğiniz şeyi yazmışımGöz%20Kirpma
 
(*Maddiyat konusuna gelince, şifai olarak söylemek istemiştim, askeri ücretle çalışıp aile geçindiren bunun yanında akvaryum tutkusu olan insanlar var, 2*10 balık= 20 tl 5*10 balık= 50 tl olmayanda olmuyor vari..)
(dediğinizden birşey anlamadım ama benim kastettiğim aradaki farkın maddiyatla açıklanamayacak kadar ufak olduğuydu)
Bu güzel tartışma için asıl ben size teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 27
gokyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 19:51
Neyse..
 
sanırım ben anlatmak istediğimi anlatamadım ki, her yazımın altına bir cevap verme gereği duymuşsunuz..
 
Bilinçli yaklaşımlarla Zebra Olayında herhangi bir problem yoktur, üretilirde beslenirde, daha küçük kümeleri tüm balıklar için aynı şekilde geçerlidir, bir balığı kusturmak ne kadar doğru bulunuyorsa, bu da bu kadar doğrudur, bilinç olayıdır..
 
Bilinçsizce yapılan her şey, sadece zebraları kapsamamak kaydı ile yanlış olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 20:12
Mesajlarınıza cevap verme gereği duydum çünkü yanlış anlaşılmalar oluyor,zebra düşmanıymışım gibi algılayan arkadaşlar mevcut.Ben zebraların başına gelenlere şahit olan bir hobici olarak bu önerilerde bulunuyorum.Mesaja atılan cevaplardaki sifon olayını gördünüz sanırsam.Eğer hedef bilinçli balık beslemek ve balık sağlığını gözetmekse,zaten aynı noktada bulunuyoruz.Ben görüşümü destekleyecek bir msn kaydıyla devam edeyim,ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.Kaydını yayınladığım arkadaşımın onayını aldım unutmadan:
13:48) DarkLord: bedava zebra mı?
(13:48) BAK BEDAVA ZEBRA: evt
(13:48) BAK BEDAVA ZEBRA BALIĞI KAÇIRMA durumunu Meşgul olarak değiştirdi
(13:48) DarkLord: hayırdır niye bedavaya satıyosun baliklari?
(13:49) DarkLord: arti niye zebra üretiyosun bedavaya millete oyuncak gibi hediye ediceksen
(13:49) DarkLord: diye ekliyim


(13:49) BAK BEDAVA ZEBRA: oyuncak gibi
(13:49) BAK BEDAVA ZEBRA: derken
(13:50) DarkLord: şimdi düşünelim
(13:50) DarkLord: komşunun 12yaşindaki oğşu
(13:50) DarkLord: oğlu
(13:50) DarkLord: elindeki fanusla geldi
(13:50) DarkLord: sende bedava baliği verdin buna
(13:50) DarkLord: zebrayi
(13:50) DarkLord: nolur o baliğa?
(13:50) BAK BEDAVA ZEBRA: astronotlarıma versem daha mı iyi
(13:50) DarkLord: astronotlarınızada vermeyin efenim
(13:50) BAK BEDAVA ZEBRA: konuyu yalnış anladın
(13:50) DarkLord: niye ürettiniz ki zebrayı?
(13:50) BAK BEDAVA ZEBRA: çoğunun sahipleri var
(13:51) BAK BEDAVA ZEBRA: kalanlarıda vermek niyetindeyim
(13:51) BAK BEDAVA ZEBRA: ben bu sloganla 2 kişiyi bu hobiye kazandırdım
(13:51) DarkLord: bu sloganla sadece balıklara işkence edersiniz
(13:51) BAK BEDAVA ZEBRA: sıfırdan akvaryum aldılar
(13:51) DarkLord: fanuslara daracik akvaryumlara
(13:51) DarkLord: zebra gönderirsiniz
(13:51) BAK BEDAVA ZEBRA: senin akvaryumunu ve ölçülerini
(13:51) BAK BEDAVA ZEBRA: alabilirmiyim
(13:51) BAK BEDAVA ZEBRA: ne bbesliyosun
(13:51) DarkLord: 120 50 60 texas green terror besliyorum
(13:52) BAK BEDAVA ZEBRA: 150*60*60 astronot
(13:52) BAK BEDAVA ZEBRA: benden daha fazla dikkat etme
(13:52) BAK BEDAVA ZEBRA: emin ol
(13:52) BAK BEDAVA ZEBRA: gerekenden fazlası var
(13:52) DarkLord: valla hiç daha bedava balik diye msnden bağirdiğim olmadi sevgili dostum
(13:52) DarkLord: madem ki bunun yavrusu elinde kalicak
(13:52) DarkLord: o zaman üretmezsin
(13:52) BAK BEDAVA ZEBRA: o zaman biraz cimrilik var gali
(13:52) DarkLord: yazik günah değilmi şimdi ürettiğin baliklara?
(13:52) BAK BEDAVA ZEBRA: ba
(13:53) BAK BEDAVA ZEBRA: ben bi canlıyı parayla satmam
(13:53) DarkLord: sizde cimrilik yok
(13:53) DarkLord: sizde yanliş var
(13:53) DarkLord: zebrayi verirsiniz
(13:53) DarkLord: adam sari prensesin yanina atar
(13:53) DarkLord: zebra prensesi döver
(13:53) DarkLord: sonra adam üstüne sifonu çeker
(13:53) DarkLord: hoşunuza gidermi cömert arkadaşım?
(13:53) DarkLord: 30cmye zebra koya
(13:53) DarkLord: r
(13:53) DarkLord: ömrü boyunca hayvan işkence çeker
(13:53) DarkLord: sonunda ölür
(13:53) DarkLord: çöpe atilir
(13:53) DarkLord: güzel olur mu?
(13:53) BAK BEDAVA ZEBRA: 300 tane yavrum var
(13:53) BAK BEDAVA ZEBRA: yardım et ozaman
(13:53) BAK BEDAVA ZEBRA:
(13:53) DarkLord: edeyim hemen
(13:53) DarkLord: ZEBRA
(13:53) DarkLord: ÜRETMEYİN
(13:53) BAK BEDAVA ZEBRA: oldu bi kere
(13:54) BAK BEDAVA ZEBRA: çözüm
(13:54) DarkLord: çözüm şu
(13:54) BAK BEDAVA ZEBRA: ?
(13:54) DarkLord: akvaryumculara pet shoplara
(13:54) DarkLord: gerekirse bedava verin
(13:54) DarkLord: ben şimdi bu msn kaydını da yayınlayacağım siteden
(13:54) BAK BEDAVA ZEBRA: onlardan parayla alsınlar
(13:54) DarkLord: en azından elinizde kalmaz ve hediye etmemiş olursunuz
(13:54) DarkLord: hediye demek azap demektir
(13:54) BAK BEDAVA ZEBRA: onuda yapıcam
(13:54) BAK BEDAVA ZEBRA: sende yap
(13:54) DarkLord: bence bir an önce yapın bu şekilde bedava balık diye bağırana kadar
(13:54) BAK BEDAVA ZEBRA: ama niyetim gerçekten o canlıları yaşatmak
(13:55) BAK BEDAVA ZEBRA: üzüldüm bu girişiminden dolayı,
(13:55) DarkLord: bakın
(13:55) DarkLord: ben zebra öldürün demiyorum
(13:55) DarkLord: ben zebra üretmeyin diyorum
(13:55) DarkLord: üretirseniz böyle muamele edersiniz hayvana
(13:55) DarkLord: bedava balık dersiniz
(13:55) DarkLord: yazık günah
(13:56) BAK BEDAVA ZEBRA: yalnız vericem adamlar sıfırdan başlıcaklar ve akvaryum ölçülerinide belirttim şuan olan biten bişe yok
(13:56) DarkLord: 300tane yavrudan sözediyorsunuz
(13:56) DarkLord: 200tane akvaryum mu kurduracaksınız?
(13:56) BAK BEDAVA ZEBRA: malesef
(13:56) DarkLord: bakın
(13:56) DarkLord: benim üzüldüğüm nokta
(13:56) DarkLord: zebraya bedava balık demeniz
(13:56) DarkLord: zebra bedava balık değildir
(13:56) DarkLord: zebra özel bir amerikan türüdür
(13:56) DarkLord: lütfen msninizden o yazıyı kaldırarak
(13:56) DarkLord: balıklarınızı da bir petshopa vs götürüp elden çıkarın
(13:57) DarkLord: hiçbir canlı bedava balık olmayı haketmiyor
(13:57) DarkLord: ve son olarak
(13:57) DarkLord: lütfen ZEBRA ÜRETMEYİN
(13:57) BAK BEDAVA ZEBRA: petshopa vermek dışında her önerine açığım  80 lt de  20 tane zebra yaşar diyen esnaf burdakiler
(13:58) DarkLord: diyebilirler
(13:58) DarkLord: en azından elden cikaricaklardir
(13:58) DarkLord: ellerinde kalmaz
(13:58) DarkLord: sizinse elinizde kalir
(13:58) DarkLord: msnden böyle bedava balik dersiniz
(13:58) BAK BEDAVA ZEBRA: o başlığıma takılma negatif bi başlık doru
(13:58) BAK BEDAVA ZEBRA: ama niyetimi söyledim
(13:58) DarkLord: dediğim gibi dostum
(13:58) DarkLord: günah
(13:58) DarkLord: sadece onu söylüyorum sana
(13:59) DarkLord: zebra ürerse yavrusuyla birak yesin
(13:59) DarkLord: yavrulari ayirma
(13:59) DarkLord: o yavrulari da ver petshopa onlar elden çıkarsın
(13:59) BAK BEDAVA ZEBRA: akvaryum.com a yazıcam şöle yazım zebra ürettim yardım edin 
(13:59) BAK BEDAVA ZEBRA: ok
(13:59) BAK BEDAVA ZEBRA: başlığı değiştiricem
(14:00) DarkLord: aynen yazın
(14:00) DarkLord: amerikan cichlidi bölümüne
(14:00) DarkLord: deyin ki
(14:00) DarkLord: elimde yavrular kaldi
(14:00) DarkLord: zebra üreterek hata etmişim

   (14:00) DarkLord:  En azından zebra üretmeyi düşünenlere mesaj olur
Zebra üreyene kadar herkes balık dostu,üretildikten sonra yapılan muamele bu maalesef.Umarım beni anlamışsınızdır.Arkadaşımıza yavruları elden çıkarmasında yardımcı olacağım,sizler de olursanız sevinirim.
Değerli yorumlarınıza ve konuma olan ilginize tekrar teşekkür eder,saygılar sunarım. darXis2010-03-13 14:11:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilal şahinÇevrim Dışı

Kayıt: 14/01/2010
İl: Samsun
Mesaj: 155
bilal şahinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 14:25

'BAK BEDEVA ZEBRA' msn bana ait,yalnışımın sadece üretmekle olduğunu ürettikten sonra anladım.Zebra bakmaya devam edicem.Ama eş tutmadan. darXis bilgilendirmelerin için teşekkürler.
 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 14:37
Rica ederim bilal bey umarım onlara uygun bir yuva bulursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 27
gokyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2010 18:16

Evet Mehmet bey, bilinç olayı üzerinde durdum yazımın başından beri, ancak siz zaman zaman başlık sizin olduğu için üzerinize alındınız, oysaki size değildi sözüm..

Bu örnek bilinçsiz bir üretimdir. Ama bu ve bu gibi tartışma ve konular ışığında düzelecek zamanla. Bugün fanus'a bir zebra giriyorsa diğer bir evde zorla kusturulmuş bir prensesinde  yavrusu giriyor bundan eminim.
 
Bugün forumda biryazı okudum, bir arkadaş bir yığın tür denedikten sonra zebra'ya geçmek istediğini ancak forum(lar)daki yazılar sebebi ile nefret geldiğini beyan etmiş. üzüldüm okuyunca, o da üzülmüş belli, şimdi özellikle forumlarda konu hakkında tam bilgisi olmayan kişilere biraz daha yumuşak yaklaşmak, anlatmak, sebeb ve sonuçlarının idrak edilmesini sağlamak olmalı amaç, kısa cümlelerle "amman ha, yapmayın etmeyin... (gibi)" yaklaşımlar tür adına hoş olmuyor, bunu aynı bu rada yaptığımız, belkide baştan beri savunduğumuz aynı şeyleri, biraz daha teferruatlı anlatarak yaparsak kimse kimseyi boş yere zebra düşmanı gibi algılamayacaktır.
 
Sağlıklı balıklar dilerim.                                                                                   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir