117LT Aydınlatma


MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2014 00:07
8 aydır 18w Aquarelle 18w Osram 865 kullanıyordum. Osram ömrünü doldurunca 18w x2 Aquarelle'ye döndüm yaklaşık 95 LT su var akvaryumda. Aydınlatmam yetersiz midir? T8 Flo'lar bu arada.

Bitkili canlı doğuran tankı. İçinde şu anda sürekli doğuran ay moli aşiretim, cılız ve solukken aldığım ama şimdi kalın gövdeli ve durmaksızın büyüyen güllerim, Lotus'um, sakal yosunum ve camda nokta yosunum ile görüşlerinizi bekliyoruz.

Yetersiz derseniz bu ufak kapaktan kurtulup bir doğramacıda kompozit kapağa 3x yada 4x T5 yapıp 2x Fan koyucam yaz ayları için. Onu da bi aydınlatırsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeynelakayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2013
İl: Konya
Mesaj: 15
zeynelakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 01:46
Durmaksızın büyüyen sağlıklı ve hoşunuza giden bitkileriniz varsa ışık işini çözmüşsünüz demektir :)
Ancak yosun işi hızlı çözüm bulmanız gereken bir konu, özellikle sakal yosunu zordur. Besin dengesizliği önemli bir faktör bu yosun için. Molilerinize fazla yem atıyor olabilirsiniz :)
Co2 kullanmıyorsunuz galiba, kullanıyorsanız arttırın, yemlemeyi azaltın,bitkileriniz sudaki besinleri yosunlardan daha hızlı kullansın hiç bir sorun kalmaz. Bunlar çözüm olmazsa oksijenli suyu şırınga ile yosunların üzerine uygulayın 1 gün sonra molileriniz afiyetle yiyecektir :)
Camdaki nokta yosunlar mekanik olarak temizlenebilir. Yosundan kurtulmak için kimyasal kullanmayalım:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 02:37
Yardımınız için çok teşekkür ederim öncelikle, ışığın yetersiz olduğunu düşünme sebebi 200 adet pervulayı 1 ay içinde hızla kaybetmemdendir, zeminden misket ve sudan sıvı gübreleme yapıyorum düzenli olarak. CO2 desteğim yok. PL-L florasan ile ek bir ışık kaynağı elde etmeyi düşünüyorum.

Oksijenli su olayı biraz tehlikeli gibi görünüyor dezenfektan özelliği yüksek olduğu için. Bu gece gözüme çarpan Seachem Flourish Excel sıvı carbon gübre çok ilgimi çekti fakat CO2 yükselttiğimde hızla tükenen besinler karşılanmazsa işte orada dev problem çıkacaktır. Ay molileri 2 gün aç bıraktım 1 tane yosuna dokunmadılar vicdansızlar.

Camdaki noktalar ve sakal yosunu okuduğum makalelere göre fosfat dengesizliğinden kaynaklanıyor. Fakat artması yada azalmasından oluşup oluşmadığı yazmıyor ikisi de olabilir deniliyor.

Yosun konusunu yeni konu açarak değil de sizden yine bir yardım alarak çözebilirsem harika olucak aslında.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeynelakayÇevrim Dışı

Kayıt: 27/09/2013
İl: Konya
Mesaj: 15
zeynelakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 03:22
Taban bitkileri için akvaryum yüksekliği çok önemli. 36 watt ile parvula yaşatmak mümkün ancak yükseklik sorunun yoksa bile co2 siz ve düşük ışıkta yana filiz atmayacak, ışığa ulaşmak için boyuna büyüyecektir, benim de ilk başlarda parvula budamamın sebebi budur :) Parvula için tavsiyem litre başına 0.6 watt ve üzeri ışıklandırma yapman.
Exceli de bitkinin üzerine bol miktarda uygulaman veya akvaryum geneline fazla uygulaman yosunla birlikte bitkini de öldürecektir. Sabırla yavaş yavaş kurtulurum, beklerim dersen exceli gübrelerinin arasına koymalı ve düzenli olarak uygulamalısın. Fosfor fazlalığı, co2 azlığı, düzensiz su değişimi, ışık fazlalığı su ısınması bir çok nedeni var. Vaktin varsa her gün 3 te 1 su değiştir, sporları yok etmek için filtre temizliği yap, gerekirse elle de temizleyebilirsin. Tras bıçağı ile camdaki yeşil noktaları kazıyabilirsin. Sakal yosunuyla uğraşırken yesil noktalar kaybolup gitmiş olur farketmezsin bile:)
Elle temizlersen fark edersin sakal yosununu çıkarmak kolay degildir, molilerini aç bırakma yazık hayvanlara :) Ama yosun bi zayıflama başlasın anında götürürler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MeisteRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 781
MeisteRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2014 04:42
Sakallar elle çıkmıyor o yüzden güllerin yaprakları buduyorum Allah'a şükür hızlı büyüyorlar ki 1-2 haftada budanan tüm yapraklar yerini doldurdu ve yeni çıkanlar temiz (Bu problemle 3 haftadır uğraşıyorum sakallar incelip kısaldılar ancak daha sık çıkmaya başladılar). Üst yapraklar ve alt yapraklarda sorun yok (Alt yapraklar yeşil renge dönerek zaman içinde ölüyorlar T8'in 35CM'de yeterli olduğu söylense de alt tarafa yeterli ışığın gitmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum), bütün sakal yosunu orta yapraktaydı ancak bu akşam iç filtremde de yapışmış halde epeylice gördüm, aynı şekilde bu akşam dişi valifera'da gözde şişme oldu mor şekilde. Tüm bunların ardı sıra olması çok düşündürücü gerçekten. 

Excel gübre evet karbon olduğu için öldürücü ama düşük dozlarda vermeyi düşünmedim değil. Sizce şu düzen nasıl olur?
Her gün %10 su değişimi+excel'i yarı miktarında ekleme ve 1 haftalık süreç boyunca bunu uygulama. Arasında normal gübreleme dönemim ve ardından 1 aylık gözlem bunun üzerine filtre malzemelerinden elyafı çıkarıp en üstteki sünger altına Seachem Purigen ekleme (Eheim 2213 kullanıyorum).

Sakaldan kurtulsam camdakiler sorun değil gerçekten, Zebra salyangoz alıcam 4-5 tane, tüm camlarımı da kaplasalar en fazla 1 ay sonra bu güzel canlıların hepsini tertemiz edeceklerine eminim. Küçük akvaryumumda silikonlardaki yosunları bile temizliyorlardı.

Işık konusunda PL-L flo'yu elimde kalan küçük boy kapak ile kullanarak yada yeni kapak kestirip lambalar + fan şeklinde düzenek kurarak koyduğumda ışık olayı tamamen çözülmüş olur, günlük 11-12 saati bulan aydınlatma periyodum da 10 hatta belki de 9 saate düşebilir bu sayede.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir