Akvaryum Kimyası


zunzuiiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2006
İl: Izmir
Mesaj: 118
zunzuiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2006 16:52

AKVARYUM KİMYASI

Akvaryum suyunun hazırlanması

Şehir sularında bulunan klor ve ağır metaller bitki ve balıklar için zehirlidir. Bu suyun ilk önce akvaryum için uygun hale getirilmesi gerekir. Akvaryuma koymadan önce temiz ve zehirli olmayan bir kapta bir hafta dinlendirmek ya da bir su filtresi veya hava pompasıyla bir iki gün havalandırmak gerekir. Bundan sonra da suyun içinde kalan kloru ve ağır metalleri nötralize etmek için bir su hazırlama preparatı kullanmak (örn. BioPlast AquaClean) yerinde olacaktır.

Bakır zehirlidir. Bu yüzden yeni kurulmuş, henüz kireçlenmemiş bakır tesisatlardan gelen su, akvaryumlar için uygun değildir. İçinde zehirli metaller bulunma olasılığı olduğu için musluktan akan sıcak suyu da akvaryum için kullanmamalısınız. Sadece soğuk su, o da bir süre akıtıldıktan sonra kullanılmalıdır.

Suyun kimyası

İçinde yaşadıkları suyun bileşimi, diğer bir deyişle kimyası balık ve bitkiler için büyük önem taşır. Bazı balık ve bitki türleri yaşamlarını sürdürebilmek için çok özel su şartları (pH, GH, erimiş karbondioksit miktarı vs.) gerektirirler. Bunlar hassas ve zor türlerdir. Örneğin bir Güney Amerika cüce çikliti olan apistogramma agassizi ' nin uzun dönemde sağlıkla yaşayabilmesi için diğer şartların yanında akvaryum suyunun asitlik değerinin de 6 - 6,7 pH arası olması gereklidir. Bazı türler ise çok geniş aralıklardaki su değerlerinde sağlıkla yaşayabilir ve hatta çoğalabilirler. Bunlar, çoğu zaman doğada da mevsimlerle bağlı olarak deiğen su şartlarına göğüs germek zorunda olan dayanıklı türlerdir.

Akvaryum bitki ve balıklarına gereksinim duydukları su şartlarını sağlayabilmek, suyun kimyasından bir miktar anlamayı gerektirir. Özellikle bilinmesi gerekenler, akvaryumculukta önem kazanmış toplam sertlik (GH), karbonat sertliği (KH), asitlik (pH) ve erimiş karbondioksit (CO2) gibi değerlerin ilişkileridir:

Suyun asitlik derecesi (pH)

Suyun pH derecesi, içinde çözülmüş halde bulunan bütün asitik ve bazik maddelerden etkilenir. Suyun pH derecesiyle, bütün bu maddelerin toplam etkisi ölçülmüş olur. Suda ne kadar çok asitik madde varsa, pH değeri de o kadar düşer. Kimya dilinde belirtilecek olursa, asitik su elektron almaya, bazik su ise vermeye eğilimlidir.

0 - 14 pH skalası

Suyun pH derecesi, sudaki hidrojen (H+) iyonları konsantrasyonunun negatif logaritmasıyla (10-pH) orantılıdır ve 0-14 aralığında bir skalayla ölçülür. Saf suyun hidrojen iyonları (H+) konsantrasyonu, hidroksit (OH-) iyonları konsantrasyonuna eşit, pH derecesi de nötr, yani 7'dir. Asitik özellikli sularda (pH 0-7 aralyığı) H+ iyonlary OH- iyonlarından daha fazla, bazik özellikli sularda ise (pH 7-14 aralığı) OH- iyonları H+ iyonlarından daha fazla bulunur. Tatlı su akvaryumları için genelde 5.5 - 8.5 pH aralığında önem taşır. Çoğu tatlı su kaynaklarının pH derecesi de bu değerler arasındadır. Örneğin Afrika'daki Malawi Gölü'nün çeşitli yerlerindeki pH değerleri 7.5-8.5 arasıyken (bazik), tropik Amazon sularının çoğu yerinde pH 6.5'in altındadır (asitik).

Balık ve bitki türleri sağlıklı yaşamak için belli pH değerleri gerektirirler

Suyun pH değeri akvaryumculukta çok önem kazanmıştır. Her balık veya bitki türü, sağlıklı yaşayabilmek için belli sınırlar içindeki pH değerlerini gerektirirler. Bazı türler, 6,5 - 8,5 gibi geniş bir pH aralığında sorunsuzca yaşamlarını sürdürürken bazıları 5,5 - 6,5 aralığı gibi özel (asitik) su şartlarına gereksinim duyarlar.

Sudaki hızlı pH değişimleri tehlikelidir!

Çoğu zaman, suyun mutlak pH derecesinden çok, pH'ın dengede sabit tutulması önemlidir. Çünkü balıklar, bitkiler ve mikroorganizmalar, ani pH değişimlerinden son derece olumsuz etkilenirler. Suyun pH derecesinin dengede tutulmasında bikarbonat sertliği önemli rol oynar. Genel olarak, suyun bikarbonat sertliği yükseldikçe pH da yükselir ve daha kolay dengede tutulur. Örneğin bikarbonat sertliği arttıkça akvaryumdaki karbondioksit miktarına bağlı günlük pH salınımları azalacaktır. Disk balığı gibi düşük pH dereceleri (5,5-6,5) gerektiren balıkların bakımının zorluğu da kısmen bu noktadan kaynaklanır. Bu pH değerlerinde suyun bikarbonat sertliği de düşük olacağından pH'y dengede tutmak zorlaşır.

Bir çoğu Amazon Nehri kökenli asitik su gerektiren balıklar için turba (almanca torf, ingilizce peat) filtre malzemesi kullanılması önerilir.

pH ve karbondioksit

Bir akvaryumda pH değerini etkileyen en önemli madde karbondioksittir (CO2). Suda ne kadar çok karbondioksit varsa pH da o kadar düşer. Gündüzleri bitkiler fotosentez sırasında karbondioksit alır oksijen verirler. Bu yüzden de bitkili akvaryumlarda pH derecesi, sabah ışık ilk açıldığında en düşük noktasındayken akşam ışığın kapanmasına yakın en yüksek noktasına ulaşır.

Suyun toplam sertliği (GH)

Sudaki katyonlar ve GH

Sertlik yapan tuzlar: Kalsiyum ve magnezyum tuzları

Suda çözünmüş türlü tuzlar arasında kalsiyum ve magnezyum tuzları suyun toplam sertliğini oluştururlar. Suda en çok bulunan sertlik yapıcı bileşikler genelde kalsiyum bikarbonat [Ca(HCO3)2] ve kalsiyum sülfattır [CaSO4]. Kalsiyum ve magnezyum tuzlarının çok bulunduğu sular sert, az oldukları sular ise yumuşak olarak nitelendirilir. Sertliğin ölçüm birimi olan 1° GH litrede 10 mg kalsiyum veya magnezyum oksite karşılık gelir. (Ca: Kalsiyum, Mg: Magnezyum, Na: Sodyum, P: Potasyum)

Geçici sertlik:

Kalsiyum bikarbonatın neden olduğu sertliğe geçici sertlik de denir, çünkü suyu kaynatınca bu sertlik kaybolur. Kalsiyum sülfatın yol açtığı sertlik ise kalıcı sertliktir. Böylece:

toplam serlik (dGH) = kalıcı sertlik + geçici sertlik

Akvaryumculukta su, sertlik derecesine (GH) göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar::

0°-5°

ÇOK YUMUŞAK

5°-10°

YUMUŞAK

10°-15°

ORTA SERT

15°-20°

SERT

20°- +

ÇOK SERT

Suyun sertliği ve ozmotik basınç

Suyun sertliği, ozmotik basınçla doğrudan ilişkilidir; dolayısıyla suda yaşayan her türlü canlının hücresel faaliyetini de doğrudan etkiler. Genel olarak akvaryum balıkları için uygun sertlik derecesi 5° -15° GH arasy değerlerdir. Bazı türlerin gerektirdiği su şartları bu sınırların dışında kalır. Güney Amerika'da, Amazon nehir sisteminde yaşayan bazı türler ancak çok yumuşak sularda sağlıkla yaşayabilirler. Tanganika ve Malawi göllerinde yaşayan Afrika çiklitleri ise sert su gerektirirler.

Sert su yumuşatılabilir

Sert su, gerek duyulursa ozmoz suyu karıştırılarak yumuşatılabilir. Ozmoz suyu, musluğa ters ozmoz (reverse osmosis) aleti takılarak musluk suyunun yaklaşık %98 oranında saflaştırılmasıyla elde edilir.

Suyun karbonat sertliğ (KH)

Karbonat sertliği, sudaki bikarbonat (HCO3-) iyonlarının kontrasyonunun bir ölçüsüdür. Karbonat sertliği akvaryum balıları için tehlikeli olan ani pH değişimlerine karşı tampon görevi yapar; KH ne kadar yüksekse pH salynımları o kadar az olur. Bir akvaryumda karbonat sertliği çok düşükse, balık, bitki, ve bakteri faaliyeti sonucu artan veya eksilen karbondioksite bağlı olarak pH salınımları çok yüksek olacak, bu da biyolojik dengeyi ve balıkların sağlığını  çok olumsuz etkileyecektir. Çok özel su şartları gerektiren balık ve bitki türlerini bir yana bırakırsak, bir akvaryumdaki karbonat sertliğinin 3° -10° KH arası bir değer olması önerilir.

sudaki anyonlar ve KH

Karbonat sertliği sudaki bikarbonat (HCO3-) konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. Karbonat sertliği, sadece bikarbonat (HCO3-) iyonlarının konsantrasyonuna bağlıdır ve kalsiyum bikarbonata [Ca(HCO3)2] bağlı geçici sertlikle karıştırılmamalıdır. Karbonat sertliği, toplam sertlik (GH) yaratmayan sodyum bikarbonat (NaHCO3) veya potasyum bikarbonat (PHCO3) tuzlarının çözünmesiyle de oluşabilir. Genel eğilim, toplam sertliğin (GH) karbonat sertliğinden (KH) yüksek olmasıyla birlikte, bazı durumlarda (örneğin saf suda sodyum bikarbonat eritmiş olduğunuzu düşünün) bunun tersi de görülebilir.

Karbonat sertliği (KH), karbondioksit (CO2) ve asitlik (pH) ilişkisi

Normalde bir akvaryumda karbonat sertliğini -aynı zamanda geçici sertliği de-oluşturan en önemli tuz, suda kolaylıkla eriyen kalsiyum bikarbonattır [Ca(HCO3)2]. Kalsiyum karbonatın (CaCO3) ise çözünürlüğü çok düşüktür. Kaynatılarak suyun geçici sertliğinin nasyl giderildiğini aşağıdaki çift yönlü kimyasal denklem aracılığı ile daha iyi açıklayabiliriz: Karbondioksit azalırsa, denge, denklemin sağ tarafı lehinde bozulur ve kalsiyum bikarbonatın bir kısmı kalsiyum karbonata dönüşerek çökelir. Kalan karbondioksit miktarına bağlı olarak kalsiyum bikarbonat konsantrasyonunun daha düşük olduğu yeni bir denge noktası oluşur. Tersine suya karbondioksit verdiğimizi düşünelim; bu durumda denge, denklemin sol tarafı lehinde bozulur. Yani çökelti halinde bulunan kalsiyum karbonatın bir kısmı kalsiyum bikarbonata dönüşerek suda erir.

Gazların sudaki çözünürlükleri suyun sycaklığı arttıkça azalır. Su kaynatıldığı zaman içindeki erimiş karbondioksit gazının hemen hepsi havaya uçar. Bunun sonucu olarak da kalsiyum bikarbonat kalsiyum karbonata dönüşür ve çökelir. Çaydanlıklar da bu nedenle zamanla kireçle, yani kalsiyum karbonatla kaplanırlar.

Bitkili bir akvaryumda karbondioksit konsantrasyonunun 5 - 15 mg/litre olması optimaldir. 5 mg/litre'den azı bitkiler için yetersizdir; 15 mg/litre'den fazlası ise balıklar için tehlikelidir.

Sudaki erimiş oksijen (02)

Akvaryumda oksijen, balık, bitki ve aerobik bakteriler gibi oksijenle solunum yapan diğer canlılar için yaşamsal önem taşır. Balıklar, solungaçlarıyla sudaki oksijeni alır, suya karbondioksit verirler. Bitkiler ise gündüzleri fotosentez yaparken karbondioksiti kullanır, yerine suya oksijen verirler. Suyun sıcaklığına  bağlı olarak erimiş oksijen konsantrasyonunun bir doyma noktası vardır. Su ne kadar soğuksa oksijen kapasitesi o kadar yüksektir.

Akvaryuma oksijen yüzey hareketi ya da bitkilerle kazandırılabilir. Yüzey hareketi, havadan difüzyon yoluyla suya karışan oksijenin geçişini hızlandırır. Su filtreleri veya hava motorları, yüzey hareketi yaratarak suyun oksijence zenginleşmesini sağlarlar. Çok fazla yüzey hareketi, bitkilerin gereksinim duyduğu karbondioksitin havaya uçmasına neden olurak bitkilerin sağlıklı gelişmesini engeller. Eskiden çok kullanılan hava motorlarının bugün bitkili akvaryumlarda önerilmemesinin nedeni de budur.

Çeşitli sıcaklıklarda doyma noktasındaki oksijen miktarları:

SICAKLIK (°C)

OKSİJEN(mg)/litre

10°

11,3

15°

10,1

20°

9,1

25°

8,3

30°

7,6

Balyklar için en sağlıklı oksijen kaynağı akvaryum bitkileridir. Bitkiler fotosentez sırasında açığa çıkardıkları oksijenin çok azını solunumda kullanırlar. Balıkların oksijen sıkıntısı çekmemeleri için akvaryum balıkça gereğinden kalabalık olmamalı, yeteri kadar bitki ve bitkileri olumsuz etkilemeyecek kadar da yüzey hareketi olmalıdır. Genelde sağlıklı ve bol bitkili akvaryumlarda oksijen sıkıntısı çekilmez.

stranger2006-7-6 9:29:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lordLuciferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 171
lordLuciferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2006 16:56
Kayna?y ö?renebilirmiyiz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spaltÇevrim Dışı

Kayıt: 05/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1075
spaltÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2006 16:58
Te?ekkür ederiz. Sanyrym makalelere ta?ynmaly.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2006 17:05

Dostum aldy?yn alynty BYLYAP sitesine ait ki,  bu konuda çok katy kurallary olan bir sitedir,copy-paste yerine sitenin ilgili sayfasyny link vermen yeterliydi.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2006 17:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zunzuiiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2006
İl: Izmir
Mesaj: 118
zunzuiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2006 17:16

arkada?ym bu yazyyy bilyaptan de?il genbilim sitesinden aldym bilyapcy arkadaslar gencbilim sitesine uygulasynlar o zaman katy kurallaryny bilemem onlara ait oldu?unu ben sadece bilgi amaçly bir copy - paste yaptym okudu?umu arkada?larla payla?mak istedim hatta yazy daha uzundu bir kysmyny (kary?yk olan yerlerini) sildim bilyapçy arkada?lar bize kyzmasynlar ama sakynca yaratacaksa silin

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2006 17:26

Gencbilim sitesi bizi ilgilendirmez Ozkan bey, Bilyap ile kendi aralarynda bir meseledir. Bu hali ile kalsyn yeni üyemizsiniz, yanly? anlamayyn lütfen.

Kolay gelsin.

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zunzuiiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2006
İl: Izmir
Mesaj: 118
zunzuiiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2006 17:35
yanly? anla?ylacak bir durum yok çalynty de?il sadece bilgi amaçly iyi niyetli bir dü?ünce idi do?ru söylüyorsunuz yeni bir üyeyim zamanla bazy ?eyleri bu ?ekilde ö?renece?iz saygylar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmandÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2005
İl: Ankara
Mesaj: 1349
selmandÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2006 14:03
Arkada?lar alynty yapyldy?ynda mümkünse alyntydyr deyip adres vermeye çaly?alym alynty adresi bilinmiyorsa adres aklymda yok yada unutmu?um gibi bir açyklama yapalym kimsenin ba?y a?rymasyn derde girmesin.

Özkan bey sizin ?ahsynyza bir ?ey de?il. Ynternet ortamy tamamen telif haklarynyn ihlal edildi?i bir ortam de?il o yüzden telif hakky korumaly sitelerden alynty yaparken alynty oldu?unu belirtelim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blue_ShineÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 13
Blue_ShineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2006 15:06
Merhaba öncelikle çok güzel bir çalışma olmuş ellerine ve emeğineze sağlık. Benim sorum oksijen ile alakalı. İmzamda gördüğünüz bir akvaryuma ve balıklara sahibim. Malawi chiclidlerin kayalık alanları sevmesi sebebiyle akvaryumum tamamen kaya ve mercanlarla dekore edilmiş durumda. Akvarumda hiç bir bitki yok. Anladığım kadarıyla en önemli oksijen kaynağı ise bitikiler. Bunun yanında akvarumda herhangi bir iç filtre de yok. Dolayısıyla oksijen sağlayabileceğini düşündüğüm tek kaynak hava taşı. Acaba hava taşı yeterli olurmu yoksa bitki kullanmamıda tavsiye edermisiniz? Eğer kullanmalıysam ne tarz bir bitki olmalı yardımcı olursanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2006 19:17

Hava taşı bitkiden daha iyi bir hava kaynağıdır.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blue_ShineÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 13
Blue_ShineÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2006 13:14
Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir