Akvaryum Tasarımı Yarışmalarına Hazırlık


mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2010 13:22

Uluslararası Bitki Akvaryumu Tasarımı Yarışmalarına Hazırlık


Not: Bu yazı, sağlıklı bitki akvaryumları kurup sürdürebilen kişilere hitap etmektedir. Eğer bu açıdan problemler yaşıyorsanız öncelikle bitki akvaryumları forumlarındaki sabit konu ve başlıkları incelemeniz uygun olacaktır. Örnek iki başlık:

http://www.akvaryum.com/Forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779.asp

 

Giriş:

Bitki akvaryumları ile ilgilenen birçok kişinin "aquascaping" terimini duymuşluğu vardır. "Su altı peyzajı" yada "su altı tasarımı" olarak dilimize çevrilebilecek bu terim aslında sadece bitki akvaryumları ile ilgili olmayıp genel anlamda sucul ortam (akvaryum, paludaryum vb) tasarımını kapsar. Ancak özellikle yüzden fazla türü olan sucul bitkiler sayesinde ek materyallerde katılarak oluşan tasarımlardaki çeşitlilik ve oluşan güzellikler, bu terimin daha çok bitki akvaryumu tasarımı kapsamında anılmasına neden olmuştur.

Sucul bitkilerin salt güzelliklerinden ziyade bu bitkiler ve dekorasyon malzemeleri ile oluşturulan ve tasarımın ön plana çıktığı akvaryumlar estetik açıdan tercih edilmiş ve bu alanda düzenlenen yarışmalar, daha fazla ve güzel tasarımların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Uluslararası alanda yapılan ve dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce katılımcının rekabet ettiği bu yarışmalara her geçen yıl katılım sayısı artmakta ve katılan tasarımların kalitesi yükselmektedir.


Ülkemizin yarışmalardaki durumu

Bu yarışmalardan "IAPLC (International Aquatic Plants Layout Contest)" ve "AGA International Aquascaping Contest" en bilinen ve rağbet görenleri olup sırasıyla 2001 ve 2000 yıllarından beri düzenlenmektedirler. Bu yarışmalarda Ülkemizin yıllara göre durumu aşağıdaki gibidir:

AGA International Aquascaping Contest

2000 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: 1    --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2001 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: 1    --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2002 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: yok --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2003 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: 1     --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2004 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: yok --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2005 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: 1     --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2006 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: 4     --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2007 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: 6     --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2008 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: 3     --- onur ödülü: yok --- derece: yok
2009 yılı --- ülkemizden katılım sayısı: 3     --- onur ödülü: yok --- derece: yok

Görüldüğü gibi bu yarışmada 2006 yılından itibaren katılım sayısında belli bir artış olsada hala katılım sayımızın çok az olduğu ve henüz hiç derece yada onur ödülümüzün olmadığı görülmektedir..


IAPLC

2005 yılı --- toplam katılım: 820   --- ülkemizden katılım sayısı: 0 --- sıralamalar: -
2006 yılı --- toplam katılım: 959   --- ülkemizden katılım sayısı: 3 --- sıralamalar: 486, 682, 859
2007 yılı --- toplam katılım: 1142 --- ülkemizden katılım sayısı: 9 --- sıralamalar: 232, 548, 614, 640, 743, 859, 991, 995, 1054
2008 yılı --- toplam katılım: 1169 --- ülkemizden katılım sayısı: 6 --- sıralamalar: 607, 789, 1103, 1113, 1140, 1152
2009 yılı --- toplam katılım: 1342 --- ülkemizden katılım sayısı: 3 --- sıralamalar: 405, 1126, 1160
2010 yılı --- toplam katılım: 1819 --- ülkemizden katılım sayısı: 7 --- sıralamalar: 344, 944, 1234, 1356, 1413, 1475, 1810

Bu yarışmayla ilgili 2005 öncesine dair bilgi edinemedim. Ancak 2005' de olduğu gibi öncesinde de katılım olmadığını varsayarak; buradaki durumunda AGA yarışmasına benzer olduğunu söylemek mümkün.. 2006' dan itibaren bir ilgi başlamış ve 2007 yılı, gerek katılım sayısı gerekse alınan sıralarla en iyi yılımız olmuş. Ancak devamı gelmemiş. Böyle bir yılın ardından meydana gelen düşüşü anlamakta zor..

**********


Bu yazının amacı; yukarıdaki tablonun düzelmesine katkı sağlama, yani Uluslararası alanda Ülkemizin adını daha fazla ve iyi yönde duyuracak daha çok ve kaliteli tankların oluşturulmasına rehberlik etme gayretidir. Sağlıklı bitki akvaryumları kurabilenlerin sayıca her geçen gün arttığı Ülkemizde tasarıma önem verilmesinin ve bu yarışmalara katılarak daha yüksek sıralamalar, dereceler elde edilmesinin zamanı artık gelmelidir..

 

Hazırlık Aşaması


Yarışmalar hakkında bilgi toplamak

Uluslararası yarışmalara katılacak bir akvaristin herşeyden önce bu yarışmaları tanıması gerekir. Yarışmaların hangileri olduğu, düzenlenme tarihleri, yarışma kuralları ve puanlama gibi bilgiler hazırlanacak tank için temel kriterler niteliğindedir.

Bu bilgilere şu linkten ulaşılabilir:

http://www.akvaryum.com/Forum/yarisma_--dunya--_k312007.asp


Kurulum zamanı

Yarışmalara katılım tarihleri, Ülkemizde yaz aylarındaki sıcaklar ve bir bitki tankının ortalama oluşum süresi dikkate alındığında yarışmalar için kurulum yapmaya en uygun zamanın Eylül-Ekim ayları olduğunu söyleyebiliriz. Bu aylarda kurulan bir tank, çok büyük sorunlar olmadıkça en geç Mayıs ayında hazır hale gelir. Böylece yaz sıcaklarına kalmadan Mayıs sonunda katılımı biten yarışmalara ve aynı fotoğraflarla Eylül' de katılımı biten AGA yarışmasına katılmak mümkün olur.


Stilinizi belirleyin

Yarışma için bir tank hazırlarken ilk gözden geçirip karar vermeniz gereken kriterlerden birisi tankın hangi stilde olacağıdır. Bitki akvaryumu stilleri hakkında genel bilgilere şu linklerden ulaşabilirsiniz:

http://www.aquascapingworld.com/forum/general-aquascaping-discussions/285-aquascaping-styles-forgotten-current.html

http://www.aquajournal.net/na/index.html

Ayrıca burada geçen stilleri internet arama motorlarında aratarakta ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Stil belirlerken iki konuyu dikkate almak uygundur: Size (görsel zevk ve becerinize) yakın gelenler ve katılmayı düşündüğünüz yarışmalarda genel anlamda öne çıkanlar. Bu iki konu arasında dengeyi bulduğunuzda başarılı olma ihtimalinizde yükselecektir.


Tema seçimi

Tema seçimi bitki akvaryumu tasarımında büyük önem taşır. Tankınızın seçtiğiniz stile uygun olarak bir teması olması, yapacağınız tasarımın temelini oluşturur. Ayrıca eğer yaratıcılığınızı kullanarak yenilikçi ve özel bir tasarım düşünüyorsanız yine bu aşamada gerçekleşir.

Tema seçiminde yararlanabileceğiniz önemli kaynaklar vardır (bu kaynakları herkes kendine göre yorumlayabilir ve gruplayabilir. Ben kendime göre üç ana grupta değerlendirdim):

- Doğa: Dünya sıralamalarında üst yerler elde etmiş, dereceler almış ünlü akvaristlerle yapılan röportajlarda çoğunun ilham kaynağının doğa olduğu görülmüştür. Oluşturulacak tankın doğal durması; yani taşların, köklerin ve bitkilerin nasıl bir arada uyum içinde olabileceğinin görülmesi, stile göre doğadaki bir manzaranın yada bir kesitin akvaryuma aktarılması ancak doğayı incelemekle mümkün olabilir. Bu nedenle doğa yürüyüşlerine çıkmak ve bol bol fotoğraf çekmek tema seçiminde oldukça önemli bir yer tutar. Bunun dışında internetteki doğa fotoğraflarından da yararlanılabilir.

- Yarışma tankları: Eski yarışma tanklarını, özellikle derece alan veya üst sıralar elde eden tankları incelemekte hangi konuların akvaryuma ne derece uygulanabildiğini görmek ve görülenlerden yola çıkarak konu seçeneklerini geliştirmek açısından faydalı olacaktır. IAPLC hariç diğer yarışmalara katılan tankları yarışmaların kendi sitelerinden incelemeniz mümkündür. IAPLC katılımlarınıda farklı siteler yayımlamaktadır. Bu katılımlarada şu link içindeki linklerden ulaşabilirsiniz:

- Sanatsal çalışmalar: İnternet ve farklı ortamlardan inceleyebileceğiniz çizimler, resimler, illüstrasyonlar, dijital çalışmalar ve sinema filmi, dizi film gibi görsel alanda hizmet veren sanat dallarından da size ilham verecek birçok öğe, konu ve çalışma bulmanız mümkündür. Burada önemli olan bu tip bir ilham kaynağından yararlanarak seçtiğiniz temanın akvaryum ortamında uygulanabilirliğini ve sonuçta ortaya çıkacak çalışmanın karşılaşacağı tepkileri çok iyi irdelemeniz gerektiğidir.

 

Tasarımın oluşumu için ön çalışma

Seçilen temaya ilişkin veriler mümkün olduğunca geniş ölçüde toparlanır. Bundan sonrası, elde edilen verilerden bir tasarım ortaya çıkarmaktır. Duruma göre çok beğenilen bir fotoğraf karesi yada bir çizimin görüntüsü olduğu gibi akvaryuma uyarlanabilir yada bunlardan elde edilecek fikirler ile baştan bir tasarım oluşturularak kağıt üzerine kabataslak çizilebilir. Bu aşamada tasarım kurallarının bilinmesi ve uygulanması; hem doğrudan uyarlama durumunda seçilecek görselin uygunluğunu saptama adına, hemde baştan tasarım yapılması durumunda tasarımın göze daha güzel gözükmesini sağlama adına çok faydalı olacaktır. Yarışmalarda başarı elde etmenin en önemli noktalarından biri tasarım kurallarını bilmek ve yapılan düzenlemede başarılı bir şekilde uygulamaktır..

Tasarım kuralları: Bu konu oldukça geniştir ve akvaryum ortamına uygun olarak birçok yönden henüz herkese açık şekilde (örneğin internet ortamında) yayınlanmamış durumdadır. Aslında amacım bu kuralların herbirinin akvaryum ortamında nasıl uygulandığını açıklamalı olarak ve örneklerle vermekti (daha önce derinlik konusunda yaptığım gibi). Ancak bu durum yazının ciddi anlamda uzamasına ve benim yazıya ayırabildiğim zaman dahilinde yazının sizlere ulaşmasının çok gecikmesine neden olacağından şimdilik yukarıda yaptığım gibi yalnızca bazı kaynak linkleri vermek durumundayım. Bu linklerin bir kısmı akvaryum için, büyük bir kısmı farklı alanlardan alınma (akvaryum ortamına sizin uyarlamanız gerekiyor) ve bazılarıda ingilizce.


İlk linkler akvaryum ortamı için yazılmış bazı tasarım kuralları ile ilgili:

http://www.akvaryum.com/Forum/su_alti_peyzaj_sanati_k186361.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/su_alti_peyzaji_hakkinda_bicim_ve_sekil_k183926.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/su_alti_peyzaji_hakkinda_odak_ve_altin_oran_k187862.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_akvaryum_peyzajinda_derinlik_k186028.asp

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=54908

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/aquascaping/67445-elements-aquascaping.html


Aşağıdaki linklerde ise resim ve fotoğrafçılık alanında yazılmış tasarım ile ilgili bazı yazılar bulunuyor. Burada akvaryumunuzun ön camından çekeceğiniz genel görünüm fotoğrafını ele alarak bu fotoğrafı, bir tablo yada fotoğrafçılıkla ilgli linklerdeki bir fotoğraf gibi düşünerek olabildiği kadarıyla tasarım kurallarını ön camdaki görüntüye göre uyarlamaya çalışın.

http://www.resimhocasi.com/kompozisyon.html

http://www.fotokritik.com/dokuman/fotoegitim/5.kompozisyon.php

http://www.fotografya.gen.tr/issue-14/T_tasarim_14_index.htm

http://www.fotograf.net/Fotograf/Dersler/Kompozisyon/index.htm
http://www.fotograf.net/Fotograf/Dersler/Isik/index.htm
http://www.fotograf.net/Fotograf/Dersler/Renkler/index.htm   

http://www.galatasarayitm.com/forum-717.html


Burada yine bazı ek bilgiler edinebileceğiniz linkleri veriyorum.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Altin_oran

http://peyzaj.org/bahce-planlama/
http://peyzaj.org/bahce-tasarimi/
http://peyzaj.org/bahce-tasarim-ilkeleri/
http://peyzaj.org/bahce-tasariminda-yapi/
http://peyzaj.org/bahce-tasariminda-bitki-kompozisyonu/
http://peyzaj.org/zen-bahcesi/

 

Kurulum aşaması:
 
 
Malzemelerin temin edilmesi:Burada malzeme olarak tasarımınızın hardscape, yani yapısal kısmını oluşturan malzemelere değineceğim. Bunları genel olarak üç gruba ayırabiliriz:
 
Kum:Eğer tasarımınızın bitmiş halinde kum görünecek yerler varsa bu kumla ilgili şu özelliklere değinebiliriz;
- İnce taneli olmalı. Tasarıma göre değişmekle birlikte doğal ve göz yormayan, yumuşak bir görüntü için ince taneli kum idealdir (tane kalınlığı 1 mm civarı olabilir).
- Açık renk olmalı. Akvaryumlarda genellikle siyah, kahverengi veya açık renklerde (bej, beyaz gibi) kumlar kullanılıyor. Şunu özellikle belirtmek gerekir ki birkaç istisna hariç hiç bir yarışma akvaryumunda siyah kum kullanılmaz. Bunun nedeni bu renk kumların herşeyden önce doğal bir görünümden uzak olmalarıdır. Doğada siyah kum görebileceğiniz yer çok azdır. Zaten tasarım için yapılacak ön çalışma sırasında örnekler topladığınızda bu durum ortaya çıkacaktır. Kullanılabilecek en güzel renkler açık renkler olup bej, krem renklerini tercih etmek beyaz renge görede aşırı parlamama avantajı sağlar.
Bu özelliklerde kullanılabilecek en güzel ve ucuz örneklerden biri silis kumdur (arıtmacılardan bulunabilir). Beyaz renk olarak kuvarsda tercih edilebilir. Ayrıca ince taneli dere kumlarıda kullanılabilir.

Kayalar:Malesef Ülkemizdeki akvaryumcularda yurt dışında olduğu gibi fazla çeşitte ve güzel kaya bulmak mümkün değil. Bulunabilenlerde oldukça pahalı olduğundan belkide en çok sıkıntı yaşadığımız konu budur. Zira doğadan toplanabilecek kayalarda yeterli güzellikte ve salınım açısından pek uygun olmuyorlar. Bu konuda yapılabilecek en güzel şeylerden biri taş marketleri gezmek olacaktır. Buralarda hem daha çok çeşit bulma imkanı vardır hemde fiyatlar çok daha ucuzdur.
Kaya alımında dikkat etmeniz gereken bazı önemli konularada değinelim:
 - Gerçekleştirmeyi planladığınız  tasarım örneğini mümkünse bir kağıda bastırıp yanınıza alın. Böylece seçeceğiniz kayaların şekli konusunda yanılma payınız azalır.
- Kuracağınız tankın büyüklüğü ile kaynak belgenizi karşılaştırıp hangi kayanın ne büyüklükte olması gerektiğinide hesaplayıp not eder ve yanınıza bir metre alırsanız kaya seçiminden yanlış büyüklükte kayalar ile dönme olasılığınız azalır.
- Herşeye rağmen mutlaka tasarımda kullanmayı planladığınız kaya sayısından fazlasını alın. Böylece kurulum sırasında hesap edememiş olabileceğiniz durumlar olursa elinizde alternatif parçalar olur.

Kökler:Kökler genellikle akvaryumcularımızda yeterli çeşit ve güzellikte bulunabiliyorlar. Bununla birlikte bazen aranılan özel şekiller olabiliyor. O zaman yapabileceğiniz en iyi şey doğa yürüyüşlerinde bunlara bakmaktır. Kurumuş ve kök özelliğinde olan parçaları kullanmaya özen gösterin. Aldığınız kökleri kullanmadan önce kaynatmanız sterilizasyon, tanka renk vermelerinin azalması ve kolay batmayı sağlayacaktır. Ayrıca içerisinde ağaç olan konseptler için bulabilirseniz ölmüş bonsailer harika birer seçim olur.
 

Kurulum:Kurulum işlemine sıra geldiğinde tasarımı oluştururken dikkat edilebilecek birkaç konu şunlar olabilir:
 - Özellikle kaya ağırlıklı tasarımlarda elinizdeki mazlemelerle öncelikle dışarıda, tank taban alanı kadar biryerde kompozisyonu oluşturmanız size çok rahatlık sağlayacaktır. Daha sonra bunu tankın içine aktarabilirsiniz.
- Eğer tasarımınızda altın oran gibi kuralları kullanacaksanız tankınızın ön camında yarışma fotoğrafında görünecek kareye göre bu tasarım çizgilerini belirtebilirsiniz. Böylece ekleyeceğiniz malzemeleri doğru konumlandırıp konumlandıramadığınızı daha rahat anlayabilirsiniz.
- Unutmayın; örnek aldığınız görsel iki boyutludur. Ancak siz akvaryumda üç boyutlu çalışıyorsunuz. Baktığınız görseli üç boytlu olarak yansıtabilmek her zaman kolay olmaz. Bu nedenle her aşamanızda tankın karşısına geçip ön camdan tasarımınızın nasıl göründüğünü kontrol edin.
Kurulumla ilgili birçok ipucunu aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz örnek kurulumlarda bulabilirsiniz:
 
 
Tasarımın gözden geçirilmesi, tanıdıklarla paylaşılması:Kurulum aşamasında tasarımınızı yaptınız. Tasarımın bittiğini düşündüğünüz noktada yapmanız gereken ilk şey, sanki bir yarışma fotoğrafı çekermiş gibi tankınızın tam karşısından akvaryumun fotoğrafını çekmek olmalıdır. Bu fotoğraf size özellikle kompozisyon açısından tankın karşısına geçip bakmakla farkedemeyeceğiniz birçok şeyi gösterecektir. Buna göre son ayarlamalarınızı yaparsınız.
Daha sonra size göre tamam diyebileceğiniz tasarım fotoğrafınızı fazla gecikmeden çevrenizde bu konulardan anlayan arkadaşlarınıza göstermeniz (veya forumlar gibi internet ortamlarında paylaşmanız) ve onlarında fikirlerini almanız yerinde olur. Belkide sizin hiçbir şekilde görmemiş olduğunuz  bir konuyu veya farklı ve güzelleştirici tasarım alternatiflerini görmeniz mümkün olabilir.
 
 
-DEVAM EDECEK-
 
Sıradaki konular
 
 
Gelişim aşaması

Tankın en güzel hali

Fotoğraflama

enginkoc342010-11-25 17:04:10

Beğenenler: [T]191520,Abacus[/T][T]84718,okanoksak[/T][T]72052,eskserkan[/T][T]196575,Redkit[/T][T]111535,nasreddin[/T][T]227297,ymusa[/T][T]229157,Nayi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]84718,okanoksak[/T][T]196575,Redkit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 21:42
 
Mustafa bey bu yazı için elinize sağlık, teşekkür ederiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oğulcan ererinçÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,77734[/C] [B]10657,2[/B] [B]12356,3[/B]
Kayıt: 09/07/2009
İl: Manisa
Mesaj: 660
Oğulcan ererinçÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2010 21:51
Ellerinize sağlık mustafa bey çok yararlı bir yazı olmuş yarışmaya bu yazıdan sonra türkiyede katılım artacagına inanıyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nanoteknikÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 108
nanoteknikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2010 23:58
Mustafa Bey, ilgi, bilgi ve emeğiniz için can-ı gönülden teşekkürler. Bitkili akvaryuma geçiş sürecinde özellikle sizin ve Necdet Bey'in hazırladığı metinlerin yazıcı çıktısını alarak, makale hazırlığı yaparcasına ciddiyetle ve keyifle, işaretleye işeretleye okumuştum. Elbetteki fazlasıyla istifade ettim ve hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadan bitkili tanka geçiş yaptım. Yazdığınız ve yaptığınız çalışmaları ilgi ile takip ve takdir ediyorum. Selam ve saygılarımla.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağlar EgeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Denizli
Mesaj: 169
Çağlar EgeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2010 19:27
Mustafa abi ellerine sağlık ,Bende IAPLC yarışmasına katılmak istiyorum  eğer tankmı istediğim şekle sokabilirsem...
Abi Diğer başlıklarını da sabırsızlıkla bekliyorum .
Tekrardan ellerine sağlık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2010 13:50
 Bu forumda gözlemlediğim; bitkici arkadaşlar artık dünya standartlarını yakalamaya başladılar, öncüleri buradan tekrar tebrik etmek isterim. Sabit başlıkların çoğalması dileklerimizle.
 
Denizci arkadaşlar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 08:57
Mustafa bey bilgilerinizi çekinmeden paylaşmanız çok güzel. Sayenizde daha güzel tanklar bizi bekliyor.Kazanannn

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 11:53

Bu tarz uluslararası yarışmalara katılım gün be gün artıyor.Katkılarınız ve profesyonel paylaşımınız birçok hobicimizi cesaretlendirecektir.

Emeğinize,elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimksmÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 271
ibrahimksmÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2010 17:43
Yazınız için çok teşekkürler. Bende yeni bir bitkili tank kurdum. İlk bitkili tankım olduğu için biraz amatörce ama yinede yarışmaya katılmak isterim. Acaba yarışmalar hangi aylarda düzenleniyor. Birde hangi yarışmalar akvaryumun başka bir yarışmada yer almamış şartı arıyorlar acaba? Sayenizde Türkiye'den katılım sayısı artacaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2010 19:19
Yazımda sorularınızın cevaplarına ulaşabileceğiniz bir link var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimksmÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 271
ibrahimksmÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2010 19:30
[QUOTE=mustafaerdogar]Yazımda sorularınızın cevaplarına ulaşabileceğiniz bir link var.[/QUOTE]

Pardon şimdi gördüm. Gerçi o linki daha önce incelemiş yorum bile yazmıştımDil%20Çikarma Unutkanlık. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2010 17:04
Kurulum Aşaması' da ilk mesaja eklenmiştir. İlgilenenlere duyurulur Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquascapeworldÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2016
İl: Kayseri
Mesaj: 1119
aquascapeworldÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2018 17:05
Konuyu hortlatıyorum, ilgililer için güzel bir yazı [:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir