Akvaryum.com Biyotop Sorunsalı


OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2014 15:19
Öncelikle akvaryum.com’u akvaryum.com yapan içerisindeki öğretici bilgiler, aile ortamı, Türkçeye verdiği değer, yöneticilerin ilgileri ve büyüklerimizin bizlere yol göstermesiydi benim gözümde. Göstermesiydi dememin bir çok sebebi var bunlara ufak ufak değineceğim ve esas konuya geleceğim.


Ben foruma üye olduğumda neredeyse 14 yaşındaydım ve yaşıtlarım bilir sms atmanın bedava olmadığı, msn kullanımının yaygın olduğu haliyle Türkçeyi çok da doğru kullanmadığımız zamanlardı bu yüzdende sürekli uyarı alıyordum ki bu beni çıldırtıyordu. Sonuç olarak hobiye bağlılığım ve sitenin bana katacağı bilgilerden dolayı bu uyarılar sonucunda dikkatli olmaya karar verdim ve hatasız olmasa da olabildiğince az hata yaparak yazı yazmaya çalıştım. Şuanda ise forumda böyle bir hassasiyet göremiyorum. Çok mu önemli derseniz benim tanıdığım bildiğim içerisinde bulunduğum akvaryum.com’a göre önemli olmalı.

Önceki yıllarda herhangi bir konu hakkında yani örnekse “balığım hamile mi” gibi klişelerde dahi forum yöneticilerinin yorumlarını görürdünüz yani yöneticiler forum içerisinde aktif kullanıcılardı şuanda ise doğrudan yönetimle yada siteyle ilgili konularda dahi yönetimden bir cevap almak mümkün olmuyor. Evet yöneticilerin aile yaşantıları, iş hayatları, okul hayatları mevcut ancak bu önceden de böyle değil miydi? Sağ olsun birkaç forum büyüğümüz konulara bilgileri doğrultusunda cevap vermeye çalışıyorlar onlara da teşekkür ediyorum ve merak ediyorum neden yönetici olmuyorlar?

Sitenin aktif dönemleri durgun dönemleri dönem dönem değişen aktif üyeleri elbette olur, yöneticilerinde aynı şekilde ilgili yada bunalmış dönemleri olabilir ama “yarışma” konusunda çok ciddi sıkıntılar var ve bunları daha öncede belirttim. Yöneticisinden, özel üyesine, üyesine herkesin yarışmanın adilliği ile ilgili tartışmaları var ve her geçen yarışma bu tartışmalarda katılmayacağını açıklayanlarda artıyor. Bunun için bir çözüm bulunamıyor o yüzden havada kalıyor olabilir ancak akvaryum.com’a yakışmayan bir durum var ki o da “biyotop yarışması”.

Ben bu forumdan hobiye dair çok şey öğrendim ve forum ile tanışmasaydım bir çoğunu öğrenemeyecek hatta yanlış birçok bilgiye sahip olacaktım. Ki bu öğretici yanı akvaryum.com’u akvaryum.com yapan en büyük ve en bağlayıcı özellik.

Peki bize biyotop’un ne demek olduğunu öğreten bu sitenin “biyotop yarışması”nda kaç tane biyotop akvaryum var?

Akvaryum.com’un makalesinden öğrendiğim kadarı ile biyotop akvaryum balıkların doğal yaşantılarının evimizdeki tanklardaki taklidi. Bu taklit ülkenin sağladığı imkanlar doğrultusunda yapılıyor elbet. Makaleden öğrendiğim kadarıyla biyotop dizayn edilirken taklit edilecek bölgenin kumu, kayası, kütüğü, balığı, bitkisi tercih edilir ve sisteme uygun su değerleri ve akıntısı sağlanır. Yani biyotop yapmak öyle kolay bir iş değil ve görsel bir işde değil aslında. Yani yaptığınız biyotop kimsenin gözüne hitap etmeyebilir ve çok alakasız yapılmış “biyotop” olmayan bir tank oldukça görsel olabilir. Biyotop’un ne olduğunu öğrendiğim sitedeki biyotop yarışmasında “benim katılımımda dahil” katılımların çoğu maalesef biyotop değil peki bu tezat neden sürdürülüyor?
[Biyotop değil diye suçlama yapıyor isem bunu dememin nedeni biyotop olduğu iddia edilen akvaryumlarda kullanılan testi, yapay bitki, farklı gölün bitkileri ve canlıları, görünen ve göz alan ekipmanlar vs.]

Düzgün ve detaylı bir değerlendirme yapılarak kabul edilse yarışmaya katılım 3’ü 5’i geçmeyecek ve ardından forumda bir sürü isyan çıkacaktır. Bunun kararını kim veriyor? Bilir kişi kim? Vesaire gibi. Yani uzman akvarist üye tipinde olabileceği düşünülen sorunlar doğrudan yönetime karşı yapılacaktır.

Çözüm bence çok basit ve tek o da “bitkili” ve “bitkisiz” olarak iki tip akvaryum yarışmasının düzenlenmesi. Elbette bitkisiz demek “0” bitki demek değil. Böylece daha fazla ve tartışmasız katılım olur ve bizi bilgilendiren bir platform ile kendi öğrettiği bilgi üzerinden tartışmak zorunda kalmayız.

Umarım yönetim kendi dahil yarışmadan yeryer memnuniyetsizliğini belirtirken bu konu hakkında en azından doğrudan bilgiye ve hobiye dayalı bu konu hakkında bir karar alır veyahut neden böyle sürdürüldüğünü izah eden bir açıklama yapar.

Amacım kimseyi eleştirmek, kırmak yada yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermek değil ancak dün son yarışmanın altındaki yorumları okudum ve 8 yıldır bu ailenin bir üyesi olarak oldukça üzüldüm. Hem bu bilgi kargaşalarına hem de çeşitli eleştirilere, suçlamalara ve kimsenin dur deyip ara yolu bulmamasına.

Herkese iyi hobiler, iyi günler J


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2014 07:48
Dediğiniz her şeye katılıyorum, daha önce yarışma yorumlarında ve bazı konularda tartışıldığını gördüğüm bir konuydu "biyotop" konusu. Ben de şimdiye kadar açıkçası yarışmalarda 1 tane bile dört dörtlük "biyotop" (G. Amerika biyotopu) görmedim. Bazılarında "Electric Blue", albino, "Longfin" balıklar vardı; bazılarında Asya veya Afrika kökenli bitki ve balıklar vardı; bazılarında ise meşe yaprakları, taşlar veya Mopani, Asma kökü falan vardı… Ancak (G. Amerika biyotopu için) mesela uygun kökleri, yaprakları ve kumu, toprağı bulmak ülkemizde pek mümkün değil gibi. Mangrov kökleri acı suda veya tuzlu suda yetişirler ve Catappa yaprakları Asya kökenli ağaçlardan geliyorlar yani G. Amerika biyotopuna uygun değiller. Kum konusunda pek fikrim yok, silis kum ile Amazon'un dibindeki ince taneli kum ne kadar benziyorlar bilmiyorum. Balık ve bitki olarak da sadece F0 veya F1, F2 balıklar ve bitkiler kullanmak pek akıl kârı değil ama longfin, albino, electric blue, balon, double red gibi yapay varyeteler de kullanılmamalı!
Yani balık, bitki, omurgasız vs. canlılar konusunda çok daha dikkatli olmak lazım bence ancak malzeme konusunda çok da seçeneğimiz yok gibi (En "biyotopumsu" olacakta Mangrov, Catappa ve sarı-krem arası renkte silis kum kullanılır…).

Yarışmanın "bitkili" ve "bitkisiz" olarak ayrılmasının doğru olacağını düşünmüyorum açıkçası, çünkü oldukça yoğun bitkili birçok biyotop da kurulabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2014 00:14
Öncelikle teşekkür ederim neredeyse 150 kişi okumuş ancak bir tek siz cevap yazdınız. Bu konuda yönetim fikrini beyan etmeli ancak etmiyor.
Yazınıza tamamen katılıyorum. Bir akvaryumda bitki kullanılması akvaryumu bitkili statüsüne sokmaz aslında ancak yine bir sürü tartışma çıkacaktır bol bitkili biyotoplar her iki yarışmaya da girecektir vesaire. Fakat bu işin de bir çözüme kavuşturulması lazım nasıl bir çözüm? Beyin fırtınası şart :)

Fakat yarışmanın şuan ki gidişatı küslükten başka bir şeye yaramıyor. Katılan küsüyor, katılmayan küsüyor, oylayan küsüyor, oylanan küsüyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2014 00:36
Aslında bence ne kadar bitkili olursa olsun hiç bir akvaryum aynı dizayn ile hem "Bitki Akvaryumları" kategorisinde hem de "Biyotop Akvaryumları" kategorisinde dereceye giremez çünkü "Bitki Akvaryumları" kategorisinde aranan asıl şey bitkiler ve malzemelerle oluşturulan dizayn ve yaratıcılık iken "Biyotop Akvaryumları" kategorisinde aranan en doğal, en rastgele dizayn edilmiş akvaryumdur, doğada taşlar veya bitkiler neredeyse her zaman ya düzensiz olarak birarada ya da tek çeşit olarak bir arada dururlar. Zaten olabilecek en bol bitkili biyotop Asya biyotopu olur ama onu da yapan yok gibi bir şey, yapan olur da aynı tasarımla iki akvaryum yarışmasını da kazanırsa (%0.01 ihtimal) onu da ayakta, hatta uçarak alkışlamak lazım. 

Şuanki gidişat beni de biraz küstürdü (Akvaryum canlısı yarışmasında) çünkü hem benim katılımımın adında "kim demiş ... diye" ibaresi var, hem de 2. olan katılımın adında "kim demiş ... diye" ibaresi var. Halbuki ben 2. olan katılımdan birkaç gün önce yarışmaya katıldım, yani ortada bir isim hırsızlığı, özentiliği söz konusuymuş gibi duruyor.  Ama sorun yok, 6. olmak da yeter. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 22:42
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 yıl önceki, 43. Akvaryum ve Akvaryum Canlısı Yarışması'ndaki Biyotop Akvaryumları kategorisini açıp da 1. akvaryumu görünce... 1 yıl önce "Biyotop" yarışmasında kesinlikle biyotop olma özelliği aranmıyormuş! Şuanda durum daha iyi gibi ama hala çok garip sonuçlar çıkabiliyor.
Üyeler değil de bir jüri mi değerlendirse acaba katılımları?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tulga CanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 338
Tulga CanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 23:19
Öncelikle merhaba,
Her ne kadar yarışmalara katılmasam bile oy kullanıyorum ve yarışmanın bu hali de beni oldukça üzüyor. Doğrusu böyle bir sitenin yarışmalar konusunda bu halde olması cidden üzücü. Böyle bir konuya değindiği için Sercan abiye teşekkür etmek isterim. Buğra aslında 16. yarışmaya kadar değerlendirmeleri dediğin gibi jüri yapıyordu. Bu her ne kadar fotoğraflama konusunda deneyimli kişilerin değerlendirmesi bakımından yararlı olsa da site içindeki eşitliğe zarar veriyor gibi görüyorum. Bu yarışmaya herkes katılabiliyorsa, yine herkesin değerlendirmesi bence gerekli. Ama bir yandan fazlaca dezavantajları da var tabi. Özellikle bunlardan en önemlisi (Ve tabi ki değindiğimiz konu) bilmeden oylama. Sanırım oylama yapan üyeler bir biyotopun ne olması gerektiğini bilmeden yada gözlerine hoş gelen tasarımları oyluyorlar. Buda tabi ki yarışmayı amacından uzaklaştırıyor. Sanırım sizin bahsettiğiniz gibi oylama yapacak kişilerin bu konuda biraz daha bilgili olması ve birazda olaya objektif davranması lazım. Konumuz değil ama canlı yarışmalarında özellikle bu objektiflik büyük bir sorun. Dediğim gibi eğer bu oylama meselesi herkese açık olacaksa bir bilgilendirmeye ihtiyaç var. Buda nasıl yapılır bir fikrim yok. Yoksa her oylama yapacak kişinin bu konudaki bilgisini ölçemeyiz. Umarım bu başlık altında bu soruna bir cevap bulunur...
Tulga Can2014-02-04 23:20:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3315
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2014 23:51
[QUOTE=Tulga Can]Öncelikle merhaba,
Her ne kadar yarışmalara katılmasam bile oy kullanıyorum ve yarışmanın bu hali de beni oldukça üzüyor. Doğrusu böyle bir sitenin yarışmalar konusunda bu halde olması cidden üzücü. Böyle bir konuya değindiği için Sercan abiye teşekkür etmek isterim. Buğra aslında 16. yarışmaya kadar değerlendirmeleri dediğin gibi jüri yapıyordu. Bu her ne kadar fotoğraflama konusunda deneyimli kişilerin değerlendirmesi bakımından yararlı olsa da site içindeki eşitliğe zarar veriyor gibi görüyorum. Bu yarışmaya herkes katılabiliyorsa, yine herkesin değerlendirmesi bence gerekli. Ama bir yandan fazlaca dezavantajları da var tabi. Özellikle bunlardan en önemlisi (Ve tabi ki değindiğimiz konu) bilmeden oylama. Sanırım oylama yapan üyeler bir biyotopun ne olması gerektiğini bilmeden yada gözlerine hoş gelen tasarımları oyluyorlar. Buda tabi ki yarışmayı amacından uzaklaştırıyor. Sanırım sizin bahsettiğiniz gibi oylama yapacak kişilerin bu konuda biraz daha bilgili olması ve birazda olaya objektif davranması lazım. Konumuz değil ama canlı yarışmalarında özellikle bu objektiflik büyük bir sorun. Dediğim gibi eğer bu oylama meselesi herkese açık olacaksa bir bilgilendirmeye ihtiyaç var. Buda nasıl yapılır bir fikrim yok. Yoksa her oylama yapacak kişinin bu konudaki bilgisini ölçemeyiz. Umarım bu başlık altında bu soruna bir cevap bulunur...
[/QUOTE]

Dediğiniz her şeye katılıyorum ancak bir mesele var... Dediğim yarışmada 1. olan katılıma verilen oyları kimlerin verdiklerine bakın ve bana o kişilerin "biyotop" konusunda cahil olduklarını söyleyin (sana demiyorum Tulga, sözüm meclisten dışarı)!
Neler döndüğü ve kimlerin bunlara karıştığı apaçık ortada, oy verenlere bakmak yetiyor...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tulga CanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 338
Tulga CanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2014 14:03
Haklısın Buğra. Kimseyi dolaylı yoldan eleştirmiyorum fakat bu konularda bilgili olaması gereken kişilerin böyle değerlendirmeler yapmaları bana pekk inandırıcı gelmiyor açıkçası. Böyle bariz hataların gözlerinden kaçmış olması nasıl olabilir ki ? Yoksa forumun bu kişilere verdiği ayrıcalıklar ve Özel Forum Üyelikleri sadece kişilerin forum içerisindeki ünlerine bakılarak mı veriliyor acaba (Sizi kastetmiyorum. Bilen bilir.). Aslında böyle ünvanların forum içerisindeki bilgi alışverişine bakılarak ve bilgi düzeylerine göre verilmeli. Yoksa bir kaç güzel akvaryum tanıtımı var diye özel üyeliğin verilmemesi gerekir bence. Bunlar sadece yardımcı olabilir. Senin kastettiğin olayın oy kayırma yada taraf tutuculuğu olduğunu düşünüyorum. Tabi bu ihtimalde düşünülmeli. Çünkü oldukça yakın bir ihtimal. Acaba insanlar oyları katılımcının forumdaki yerini baz alarak mı yapıyorlar bilmek isterdim. Çok sert olacak ama yaranma gibi bir amaç mı var ? Tabi istisnalar olabilir. Ama çoğunluk ne yazık ki öyle. Tulga Can2014-02-05 14:06:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2014 11:29
Merhaba,
Öncelikle bu konuyu çok geç gördüğüm için üzüldüm. Bence çok güzel bir tartışma olmaktaymış burada.
 
Yukarıda siz değerli arkadaşların yazdıklarını okuyunca bir kaç konuya değinmek istedim; biyotop dendiğinde çoğu kişi taşlardan yada sadece kütük ve dallardan oluşan tankları aklına getirmekte ancak işi aslı böyle değil.
Bir Güney Amerika derya deniz bir mekan ve inanılmaz bitkili bölgeleri var, ya da beta balıkları pirinç tarlaları arasında etrafından ve içerisinden bitkiler fışkıran bir mekanda yetişiyor... Tabi siz bukadar bitkili olarak tankı kurarsanız sizi yarışmaya "bitkili tank" olduğu için almayabilirler
Yarışmaya katılan arkadaşların tank içerisinde ki A dan Z ye tüm balık ve bitkilerin latince adına hakim olması lazım ki yarışmanın ilk aşaması olan "kabul" de daha insanların önüne gelmeden ilk elemeye takılabilsin (Bu arada yarışmada tüm bilgilerin jüriye "forum özel üyesi" tek tek sayılması zorunlu olmalı).
Malum tek tek türleri ve bitkileri bilme zorunluluğu yok.
 
Bazı şeylerde arada kaldığından bence oy verenlere bırakılmalı mesela; Buğra bey'in örnek verdiği Catappa yaprağı evet Asya kökenlidir ancak 20 yy. la birlikte dünyanın bir çok yerinde yetiştiği ve hatta Brezilyada peyzajda bile kullanıldığı düşünülünce o zaman çok sakıncalı mıdır tankta bulunması ? (Yanlış anlaşılmasın Uluslararası bir yarışmada "forum özel üyesi" değilde özel seçilmiş jüri üyelerinin değerlendirdiği ve ahbap-çavuş ilişkisinin bulunmadığı bir ortamda catappa nın bile inanılmaz puan düşüreceğine eminim tabiki.)
Yada günümüz akvaryum piyasasında tanganyika F0 ları piyasada gezme oranı ile G.Amerikanın bir olmadığı için burada da iki tankta biraz daha ayrım yapmak lazım. Ben double red bir agassizinin tankta olmasından çok rahatsız olmazdım açıkcası ama super fire red gibi daha marjinal noktalarda kalan bir balık elbetteki eksi puan getirirdi ama en azından apistogramma bir G.Amerikadır diye düşünürdüm sanırım.
 
Akvaryum.com olarak yarışmanın sınırları ve şartları biraz daha kalınlaştırılarak belirtilmeli diye düşünüyorum. İnsanlar bazı şartlara zorlanmalı ve bu onlarında iyiliği için olacaktır.
Örneğin akvaryumla alakasız bir nesne resimde ise o resim direk kabul edilmemeli, daha içi su bile dolu olmayan tank yarışmada yer almamalı, G.Amerika gibi bir tankta keskin ve büyük taşlar yada Tanganyikada görülmeyecek taşları sadece taş diye koyup yarışmaya katılanlara; forum yönetiminin belirleyeceği ve ilgili biyotoplarda uzman ufak bir grup, tank sahibinin akvaryumu tanıttığı yerin altına düşüncelerini/eleştirilerini belirterek yazmaları(oy süreci başlamadan) oy süreci sırasında forum özel üyelerine de yol gösterecek ve daha güzel çalışmalar ortaya çıkacağı gibi sıralamayı da daha adil hale getirmekte etkili olacaktır.
 
Sürç-ü lisan ettiysem affola, aklıma gelenleri sadece hızlıca sıraladım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EldurmazÇevrim Dışı

Yönetici
[B]10260,1[/B] [C]2,2,119483[/C] [B]10743,3[/B]
Kayıt: 29/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2182
EldurmazÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2014 20:02
Oy verme ya da kimlerin oy vereceği çok ayrı bir konu.Ama üç aşağı beş yukarı o konuda da sizlere katılıyorum.Bir de atladığınız bir konuyu da ben dile getireyim.Tarafsız bir şekilde 2 katılıma bakıyorsun "lan bu ikisi kesin ilk ikiyi kapatır diyorsun" o derece kaliteli ve hak eden katılımlar ama oylara bakıyorsun A kişisi birine 10 diğerine 1 puan vermiş.Oylama sürecinde gelen"abi yarışma katılım linkim şu,oy verirsen sevinirim" tarzı mesajlar var.Yani aksaklıkları çok ama amatör bir hobi yarışması sonuçta.Ama yine de insanın kanına dokunduğu bir gerçek.

Bir de dereceye giren katılımcıların yapılan yorumlara cevap verememesi var ki en komik yanı bence o.Artık normal üyeler bile oy verebilirken özel üye olmayanların yorum yapamaması saçma.

Bir de eskiden "gönderdiğiniz fotoğraf biyotop akvaryumu kategorisine uygun değil" denilerek onaylanmayan bir katılımım vardı.İnanmazsınız onaylanmadığı için ne kadar mutlu olmuştum.

Ben pekçok defa biyotop kategorisinde yarışmaya katıldım ama çoğu zaman sadece Güney Amerikan katılımları artsın diye.İyi-kötü tanklar tartışılır sonuçta kargaya yavrusu şahin görünür hesabı kimse tankına kötü demez ama hep Tanganika Lobisi'nin kurbanı oluyorlardı..Şaka bir yana bu sabah "ulan farkında olmadan biz de Apisto Lobisi'nin mi temellerini attık" dedim.

Neyse geyiği seven biriyim,bilen biliyor.Bilmeyenler de şuan anlamıştır.Konuya dönersek herkesin her konuda bir fikri vardır.Ben biyotop akvaryumlarını "bir canlının mümkün olduğunca doğasını taklit etmek" olarak tanımlıyorum.Örneklerle gidecek olursak Buğra'nın dediği gibi kullandığımız çoğu kök tipi Amazon Havzası'na ait değil.Ya da silis kum Amazon Havzası'nın doğal sedimenti değil.Catappa ya da meşe yaprakları da öyle.Bu malzemelerin orjinalleri piyasada var mı?Var,ama e-bay,amazon gibi uluslararası alışveriş sitelerinde.Bunları da yurtdışından getirtmek genelde çok maliyetli oluyor.Benim bu tip konularda savunduğum şey "koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi demek".Yani her zaman wild form ya da ona yakın balık bulmak çok zor.Ki sadece balık ve bitkinin o alanda yaşaması da yetmiyor.Atıyorum apistogramma pandurini de trifasciata da aynı nehir sisteminde,Amazon'da yaşıyor ama biri Rio Tahuayo diğeri Rio Guapor kolunda yaşıyor ki doğada asla denk gelmeleri mümkün değil.Ama biz ikisi aynı akvaryumda diyip biyotop olarak değerlendirebiliyoruz.Yani biyotopun derinine ineceksek bence ülkede kurulmuş biyotop sayısı bir elin parmaklarını zor geçer gibi.

Hep Amazon biyotoplarında örnek veriyorum ilgi alanım dahilinde olduğu için ama mesela vallisnerialar kozmopolit bir tür.Amazon'da,Missisippi'de Avustralya'da,Ganj'da,Tuna'da,Kongo'da,Nil'de hatta Sakarya'da bile varyeteleri mevcut.Ufak tefek farklılıkları var sadece.Corydoras similis ile corydoras panda gibi düşünülebilir.Aynı aileden.Ama ben vallisnerianın Amazon türünü bulamadım diye Asya orjinlisini kullanmam bence pek sıkıntı olmamalı.Bir de kozmopolit bitki sorunsalı var.Stringy moss,pistia,salvinia,azolla,vallisneria gibi kozmopolit türler her biyotopa konulabilinirler bence.

Aşağıda benim 2 dönem önce biyotop kategorisine sadece Amazon katılımları artsın diye yolladığım fotoğraflar var.Biyotop asla diyemeyeceğim bir katılım 2. oldu.Hak etti mi?Bence hayır.


Özelden,bu tankın kendi tanıtımından vs pekçok eleştiri geldi.Ben de hepsine haklı olduklarını söylemiştim.Sonuçta gelen şey köşebaşında bir reklamcıda yaptırabileceğiniz bir plaketle 2-3 kutu yem.Sanırım o toplantıda Buğra da vardı hatırlar o kada yemi ben ne yapacağım yahu dağıtıyorum hep.Sadece Amazon katılımları artsındı benim derdim.

Bir de son yarışmada gelen birincilik.



Bu sefer hak ettiğim kanısındayım.

Neyse çok daldan dala atladım.Özet olarak biyotop,biyom,habiat vs biyolojide çok keskin sınırları olan bir kavram.Ama akvaryumda çok sırıtmadığı ve "bana göre diyip yukarıda yazdıklarımla uyuşan" bir tank benim için bir biyotop akvaryumdur.Tabi Malawi biyotopu denip cryptocorynelerin doldurulması,arkada ancistrusun kuyruğunun görüldüğü ya da dalga motorunun kabak gibi ortada olduğu bir tankı asla biyotop olarak "ben" kabul edemem.

Umarım düşüncelerimi anlatabilmişimdir.Herkese iyi akşamlar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrimiçi

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3495
capodicapiiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 01:23
Ben de bir şeyler yazmak isterim...

Ben ilk 3 (derece alan) akvaryumları değerlendireceğim...

1. takntan başlıyorum... Işığı şahane kullanmış.. ambians çok iyi.. Biyotop bilinciyle yapıldığı aşikar..Köklerin ardındaki karanlık gizem katmış..Sanki akvaryumun arkasında bir nehir var hissi uyandırıyor...Tabanı da üstü de arkası da bütünlük içersinde.. Biyotop yarışmasını hakeden bir 1.liktir bana göre...

2. Tanktan devam ediyorum.. Sakın yanlış anlaşılmasın , biyotop bir kökü akvaryumun ortasında kuma yatırıp bir kaç yaprak eklemekse sözüm yok.. Ben burada bir yaratıcılık , bir ambians ve estetik göremedim. Hem kurulum felsefesi açısından başarısız hem de bakım ve görünüş itibari ile başarısız.. Amerikan biyotopları diğerlerinden daha şık dursa da bu akvaryum olmamış malesef.. İçine düşmüş , çıkarılması kolay bir  nesne olan vantuz , biyotopa ayrı bir renk katmış.Kimseyi yermek için söylemiyorum sadece tankı yeriyorum, lobi ile kazanılmış olma ihtimali az da olsa var.. Ama görmediğimizle atfetmek doğru değil....  Gördüğümüz güzellikle konuşalım .. Güzellik demişken , güzellik göreceli bir kavram da bu kadar da göreceli değil arkadaş. Yani bi Jude Law var bir de ben.. Hangimiz ? :)

3. tanka gelince.. 3. tank bir biyotop değildir arkadaşlar.. 3. olan akvaryum (şahsıma ait bir kavaryum) arafta kaldığı için bu yarışmaya sokuldu.. Bitkili desen bitkili değil.. Biyotop desen biyotop değil. Kladı ki yer yüzündeki bir ağaç dibi simüle edilmeye çalışıldı.. Fotolarda net olmasa da başarılı olundu... He biyotop mudur.. Elbette değildir. Ama hurma yaprağıyla , malta eriği yaprağıyla kendini biyotop sanan akvaryumlardan daha delikanlı bir tasarım orası ayrı.. Eksikleri var mı ? Çok.. Bu akvaryum biyotop kriterleri taşımıyor diye diskalifiye edilseydi , sesimi bile çıkarmazdım :))


Bu arada madem konu yarışma.. Tolga arkadaşım şu özel üyelerin yorum yapıp düz üyelerin yorum yapamaması konusuna değinmişken yazayım. Ben özel üye değilim.. Akvaryuma yapılan yorumlara teşekkür bile edemiyorum.. Ya da akvaryum hakında bilgi veremiyorum buradan yazayım...

Umut Başar kardeşim demiş ki : Muhammet Hocam tebrik ederim, 2.olmasını beliyordum katılımının ama 3.oldu.

Cevap : Sağlık olsun , amaç katılımdı..Ama bu akvaryumu tam anlamıyla biyotop bilinciyle hazırlasaydım çuvaldızım biraz daha büyürdü...


Bilet Turgul Bey : Kök dizilimi oldukça iyi bir tanktı biraz daha net ve güzel resim kalitesi ve tankla ilgili daha fazla bilgi verilmesi iyi olurdu.

Tasarım konusunda haklısınız.. Foto makinesi konusunda sıkıntılarım olduğu için iyi fotolar yakalayamıyorum ...Teşekkürler


Ahmet Kemal Bey : Ben de bu kökün oturumunu çok beğendim 2. olması lazımdı ama sanki diğer bölümler biraz boş kaldı, kayıp buradan yaşandı gibi. Kusura bakmazsanız bir tavsiyede bulunmak isterim. Sağ üstten dışarıdan içeri doğru bir kök koyarsanız sanki daha mı iyi olur?

Teşekkürler.. Aslında ortada tek bir kök yok :) 30-40 parçadan (dut, yati , asma , erik  vs) dal parçalarıyla bütün yaratmaya çalıştım.. Topraktan çıkıp tekrar toprağa gömülen ağacı simüle etmek istediğimden etrafı boş kalmalıydı.. Bütün bir kök olarak gördüyseniz amacıma ulaşmışım..  Teşekkürler

Herkesi kutlarım... Sevgiler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 09:31
Öncelikle Günaydın,
 
Daha önce yazmış olduğum yazıma Fikret bey'in "teşekkür ve tebrik" olarak tıkladığını görüyorum. Kendisinin beni eleştirdiği ve "özel" kelimesini vurguladığı gibi düşümediğimi aşağıda kopyaladığım üstten alıntı yaptığım bölümden de anlamasını beklerdim. Buradan da anlaşılıyor ki ben FOÜ'lerin de konularına yada her konuya yeterince hakim olamayacağı düşüncesindeyim.
 
Yukarıda ki yazıdan Alıntı ; forum yönetiminin belirleyeceği ve ilgili biyotoplarda uzman ufak bir grup, tank sahibinin akvaryumu tanıttığı yerin altına düşüncelerini/eleştirilerini belirterek yazmaları(oy süreci başlamadan) oy süreci sırasında forum özel üyelerine de yol gösterecek ve daha güzel çalışmalar ortaya çıkacağı gibi sıralamayı da daha adil hale getirmekte etkili olacaktır.
Fikret bey'in buranın sıcak bir ortam olması isteğine kesinlikle katılıyorum ama yarışma konusunda katılamıyorum, çünkü bizler gerçekten de çok gerilerden geliyoruz bir çok konuda. Fotoğrafçılıktan tutun da tankın hazırlanışına kadar. Yarışmalar elimizden geldiğince profesyonel olmalı yoksa benimki gibi yarışmada 4. olmuş bir tank, bir bakarsınız uluslararası bir yarışmada listeye bile alınmaya bilir.(-ki alınmazda zaten filtre borularını gördünüz mü ?) Benim tek kelime ile ifade ettiğim de buydu Fikret bey, elin adamı bu tankların bir çoğu ile gözümüzün yaşına bakmaz. Ama şimdi 1 haftalık hobiye başlamış bir arkadaş gelip benim G.Amerika tankında hagen siyah kum kullandığım tanka 10 puan verse ve 3.sıraya yükselsem ?
Biraz marjinal bir örnek verdim ama sadece benim açımdan sıkıntısını gördüğüm tek negatiflik buydu ancak tekrardan pozitifliğe de değineceğim. Bakın Tolga, Muhammet bey, hatta arkadaşlarım Uğur bey, Eşref bey vs. vs. daha bir çok tecrübeli normal üye hobici arkadaşım ise oy verebiliyor olacak... Zaman bize eksisini ve artısını gösterecektir ve inşallah da sadece pozitif tarafı.
 
Tolga selam dostum atladığınız konu dediğin dostların birbirine oy vermesi olayını yukarıda belirtmiştim ; "ahbap-çavuş ilişkisinin bulunmadığı bir ortamda catappa nın bile inanılmaz puan düşüreceğine eminim tabiki." Malesef ki bununla ilgili çok şikayet duydum, nasıl bunun önüne geçilir emin değilim ancak en güzeli bence yönetici kadrosu kendi jürisini kurmalı diye düşünüyorum.
 
Muhammet bey,
Öncelikle ; BİLET TURGUL kim ?  Tamam benim adım ve soyadım gerçekten de ilginç olduğu için genelde çok farklı kombinasyonları duymuştum ama Bilet benim için bir ilk
Bahsi geçen 2.tankın eleştirisine gelicek olursam , bence biyotop tankı "en doğal gözüken tank" olmalı, sizin bahsettiğiniz estetik vs tabiki oy verenleri çok çeken bir durum. Bu arada ilgili arkadaşımız alınmasın ancak bende o tanktan 2.lik beklemezdim.
Sizin tankınız Muhammet bey;
Kendi eleştiriniz gibi ben de sizin tankınızı ilk gördüğümde "güzel bir bitkili tank olur" diye içimden geçirmiştim. Dalların G.Amerika dan gelmesine gerek yok(kim kaybetmişti biz  bulalım herşeyi amazondan mı getireceğiz, kaçımızın kumu Amerikadan ?), yerleşimleri ve ne kadar doğal durdukları önemli ancak kullandığınız bitkiler ve canlılar önemli.
Mesela sizdeki bitkiler G.Amerikaya mı aitlerdi ? Bu yüzden ısrarla soruyorum.
Yada benim tankımda Super Fire Red vardı, gerçi zorunluluktan vardı çünkü diğer tankta dayak yiyordu ama yinede doğada hangi fire red göreceksiniz ki ?
 
Tolga ve Muhammet bey, kendi yarışma resimleriniz altına yorum yapamamanız bence forum yönetiminin sehven gerçekleştirdiği bir olaydır. İsterseniz bunla ilgili kendilerine talepleri iletin çünkü pek tabiki de yazılanlara cevap verme ihtiyacı her zaman olabilir. Site ile ilgili isteklere ait başlıkta belirtirseniz düzeltirler.
 
Bundan sonraki yarışmalarda bende artık katılımcı olsam bile oy vermeyi düşünüyorum.
 
Birbirimizi eleştirmeyi yararlı buluyorum(olumlu/olumsuz), yarışmalara sadece zevk için katılıyorum ama kendimi de geliştirmek istediğim için oldukça yararlı oluyor. Bazen eksiklerimi(filtre-ısıtıcı vs.) farketmeme rağmen o şekilde yarışmaya katılıyorum, G.Amerika tanklarının malawi ve tanganyika tanklarının egemenliğine son vermesini temenni ediyorum. -ki bu yarışmada da bunu başardığımızdan ötürü her bir katılımcıyı ayrı ayrı tebrik ederim.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrimiçi

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3495
capodicapiiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 15:40
Bilen Tungul Bey , imla hatası olmuş , geç saatti , tekrar okumadan yattım kusura bakmayın :)

Benim tank biyotop değil , biyotop niyetiyle kurulmuş bir akvaryum değil o yüzden artık bitkilerimi kullanmıştım.. Ama yinede içeriği yazayım.. Lav kayası , muhtelif dallar , hydrocotyle tripartia , java moss , pelia moss kullandım.. Balık da borelli..
Doğal gözükme olayına katılıyorum..Önemli bir şarttır , ama taktir edersiniz ki , her doğal şey güzel  , her güzel şey de doğal olmuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1405
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 16:27
[QUOTE=capo di capi]Bilen Tungul Bey , imla hatası olmuş , geç saatti , tekrar okumadan yattım kusura bakmayın :)

Benim tank biyotop değil , biyotop niyetiyle kurulmuş bir akvaryum değil o yüzden artık bitkilerimi kullanmıştım.. Ama yinede içeriği yazayım.. Lav kayası , muhtelif dallar , hydrocotyle tripartia , java moss , pelia moss kullandım.. Balık da borelli..
Doğal gözükme olayına katılıyorum..Önemli bir şarttır , ama taktir edersiniz ki , her doğal şey güzel  , her güzel şey de doğal olmuyor.
[/QUOTE]
 
Ne kusuru, ben sadece izninizle şakasını yapıyorum. Benim için hiç sorun değil
 
Bitkilerinizde G.Amerika olmayanlar olduğunu farkettiğim için büyük ihtimalle puan kırardım ancak işte yarışmanın en büyük sıkıntılarından biri de bu ; İnsanlara satış ilanlarında bile otomatik olarak detay vermeleri istenen alanlar çıkmakta ancak yarışmada hiç birşey istenmiyor.
Düşünsenize ; sizin tankınızda javamoss yerine christmasmoss var ve ben yazılmadığı için ikisini karıştırıp size eksik puan veriyorum. Balık/Canlı hatta su değerleri hepsi ayrı ayrı önem kazanıyor.
 
Yazımda koyulttuğum alana gelince; Güzellik göreceli bir kavram ama doğallık pek öyle değil, yani bizler Tolganın tankını "- Vaybe ! dehşet tank olmuş." diye bahsederken, karşısına bizim hanımlardan birini getirirseniz belki de bu tank çok pislenmiş dibi pislik dolu diyecekler.
Hatta çok uzağa gitmeyeyim, eski tankımda 2.5 cm doğal katman oluşturdum ve akvaryum hobisi ile yakından ilgili kardeşim tankın pisliğinden ve görüntünün bozukluğundan bahsetti.
Umarım kendi düşüncemi azcık açıklayabilmişimdir.
Buradan "güzel olmayan tanklar daha doğaldır" gibi bir anlam da çıkması lütfen
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir