Akvaryumlardaki Su kalitesinin ve Renginin Bozulma Nedenleri.


murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2011 03:06
   Akvaryumlarda çeşitli nedenlerden dolayı su kalitesi bozulur. Balıklar metabolizmaları gereği, akvaryum suyuna dışkı bırakırlar. Ayrıca balıklara atılan yemlerin balıklar tarafından anında tüketilmemesi, akvaryumda uzun süre beklemesi ile yem artıkları bozulur ve sudaki bakterilerde aşırı bir artışa neden olur. Kuruyan bitki yaprakları, akvaryumda ölen ve zamanında alınmayan balıklar da akvaryumdaki su kalitesininin bozulmasına, mantar gibi çeşitli enfeksiyonların sağlıklı balıklarımıza bulaşmasına neden olurlar. Zamanla, bu kirleticilerin oluşturduğu olumsuz koşullar balıklar için tehlikeli bir seviyeye ulaşır ve akvaryumdaki biyolojik dengeyi bozar. O zaman ne yapmalıyız?
  Akvaryumlarımızda beslediğimiz balıkların bulunduğu doğal ortamı taklit etmekden başkaçaremiz var mı? Balıklar doğal ortamlarında, yaşadıkları göl veya nehirin coğrafi özelliklerine göre  bu sorunlardan korunurlar.
Nehirlerin ve  göllerin suyu, devamlı taze yağmur suyu ile doldurulur ve bu su ile kimyasal ve biyolojik süreçlerini tazelerler.
  Akvaryumlarımızdaki suyun kalitesinin bozulma nedenlerini ve yapılması gerekenleri maddeler halinde sıralayalım.

AKVARYUMLARDAKİ SU KALİTESİNİN VE RENGİNİN BOZULMA NEDENLERİ:
1.  Yetersiz filtrasyon: Akvaryumdaki suyu en az 3 defa çevirebilecek debiye sahip, hem mekanik hem de biyolojik filtrasyon yapabilen bir dış filtre yada sump gereklidir. Filtre malzemeleri faydalı bakteri oluşumunu desteklede en önemli unsurdur. Yetersiz filtrasyon akvaryumdaki su kalitesini bozan etkenlerin başında gelir. Gerekirse dış filtreler, tabanda biriken balık dışkıları ve diğer atıkları mekanik olarak temizlemede yüksek debili iç filitrelerle takviye edilmelidir.
2.  Filtre malzemelerinin uygun temizlenmemesi: Filtre ve filtre malzemeleri düzenli aralıklarla temizlenmelidir. İç filtrelerin altına uygun bir kap koyup, filtrede biriken tortuları ve atıkları akvaryum suyuna düşürülmeden, altına koyduğumuz kapla beraber akvaryumdan çıkarılmalıdır. Filtre malzemeleri yine akvaryumdan alınan suyla yıkanmalıdır. Böylelikle biyolojik döngü sağlayan faydalı bakterilerde büyük kayıplar olmasın.
3.  Balık yükünün fazla olması: Beslediğimiz balıkların özelliklerini iyi bilinmeli, onlara uygun yaşam ortamı sağlayacak şekilde akvaryumlarımızı dizayn etmeliyiz. Birbiriyle yaşlaması zor olan türleri değil, birbiriyle doğal ortamlarında da beraber yaşayabilen balıkları tercih etmeliyiz ve akvaryum kapasitemize uygun balık beslemeliyiz.
4.  Yapay veya doğal dekorlar: Mangrow, yati kökü, kimyasal boyalı dekorlar, akvaryumlara uyğun olmayan ve yeterince temizlenmemiş, salınım yapan kayalar vs. akvaryumdaki su kalitesini etkiler. Bazıları suyun renginin bozulmasına neden olabilir.
5.  Salımın yapan taban malzemeleri: Bazı  taban malzemeleri suya salınım yaparak akvaryum suyunuzun rengini bozabilir. (Kimyasal olarak sonradan boyanıp renklendirilen kumlar, torflar, tabana yerleştirilen gübre ve substratlar.)
6.  Kullanılan yemin içeriğindeki boyar maddeler: Bazı yemlerin içindeki maddeler suyun rengini maalesef bozuyor. Fakat suyu bozan her yeme de kalitesiz yem denmez. Suyun rengini bozan fakat balıklarımızın gelişimine de çok faydalı yemler bulunmaktadır. Etik olmadığı için marka belirtmiyorum. Forumlardan araştırabilirsiniz.
7.  Aşırı veya fazla yemleme: Bir seferde balıklarınızın yiyebileceğinden fazla yemleme yapmak yerine; azar azar ama daha fazla öğünlerde yemleme yapmak daha doğru olur.
8Yeterli su değişimi yapmamak: Su değişimi yapmanın asıl amacı dipteki dışkıları ve nitrati akvaryumdan uzaklastirmaktır. Çekilen suyun yerine, en az 2 gün ağzı açık bir kapda, hava motoru ile bol miktarda oksijen vererek dinlendirilmiş su eklenmelidir. Su değişim oranı akvaryum kapasitesinin %20-30 oranında yapılımalıdır. (Hastalık durumlarında bu oran %40-50 olabilir.)
9.  Kimyasal madde kullanımı: Su düzenleyici ve ilaçların bazılarının kullanımında yine su kalitesi bozulabilir. Kullanılan kimyasal düzenleyici ve ilaçların kullanma talimatına dikkat etmeli ve uygun ölçüde kullanmalıyız. Kimyasal katkılar kullanılmasıda akvaryum suyunuzun rengini bozulmasına sebep olabilir.
10. Aşırı veya az aydınlatma: Uygun olmayan aydınlatma akvaryumumuzda yosun oluşumuna sebep olur. Akvaryum kurulumunda yanlış yer seçimi de (Güneş ışığını fazla alan yerlere kurulmuş akvaryumlar) yosunlaşmaya davetiye çıkarır. Aşırı yemleme, uygun olmayan su degerleri, aşırı aydınlatma, akvaryumun kurulumunda yanlış yer secimi gibi birçok faktör yosun oluşumuna neden olabilir. Aşırı aydınlatma yeşil yosun oluşumuna, yetersiz aydınlatma da kahverengi yosun oluşumuna sebep olur ve su kalitesini bozar.
11. Yetersiz oksijen: Akvaryumdaki oksijen miktarının düşük olması beslediğimiz balıkları etkilediği gibi filtrenin biyolojik performansınıda olumsuz etkiler. Ayrıca suyun PH' nın düşmesine de sebep olur. Filtre malzemesi, akvaryum kumu, camı ve bitkilerin yaprakları gibi yüzeylere yerleşen aerobik (oksijenle soluyan) ve anaerobik (oksijensiz soluyan) bakteriler akvaryumlardaki biyolojik dönüşümleri gerçekleştirirler. Bu dönüşümler ile sudaki balık dışkıları, artık yemler, çürüyen bitki yaprakları gibi organik artıklar en küçük yapı taşlarına kadar bu bakteriler tarafından ayrıştırılırlar. Bu biyolojik ayrışımın bir kısmı bitkiler tarafından besin maddesi olarak değerlendirilirken, bir kısmı da gaz halinde suya karışır. Akvaryumdaki yetersiz oksijen aerobik bakterilerin (oksijenle soluyan) yeterli seviyeye oluşamamasına neden olur ve akvaryumdaki biyolojik döngüyü bozar.
12. Ölü balık, çürüyen bitki yaprakları: Ölü balıklar derhal akvaryumdan çıkarılmalıdır. Hasta balıklarda tedavi edilmek üzere karantina akvaryumuna alınmalıdır. Ölü ve hasta balıklar, mantar oluşumu için üreme zemini sağlayacaktır. Oluşan mantar, su kalitesini, tankın içindeki sağlıklı balıklarımızı ve faydalı bakterileri etkileyerek akvaryum suyunun bozulmasına neden olacaktır. Hatta sağlıklı balıklarda bulaşıcı ve ölümcül enfeksiyonlara da neden olabilir.

 Her türlü görüş ve önerileriniz için, site üzerinden özel mesaj veya muratorhan@mynet.com mail adresinden ulaşabilirsiniz. Saygılar.

Yazan: Murat ORHAN

Alıntı değildir. Bu yazının her hakkı Murat ORHAN'a aittir. Kaynak belirtmeden yazının tümünün yada bir kısmının başka bir yerde yayımlanması yasaktır.
murathan2011-12-01 01:05:28

Beğenenler: [T]166697,EnginHorlu[/T][T]206481,Muratb1[/T]
Teşekkür Edenler: [T]206481,Muratb1[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2011 10:44
Bir çok soruya yanıt verecek ve özellikle yeni başlayanların mutlaka okuması gereken bir konu olmuş. Tebrik ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2011 15:26
Güzel konu fakat biraz daha içerik eklemeniz gerektiğini düşünüyorum şu an için yararlı bir başlık dahada yararlı yapabilirsiniz.

Saygılar...
Burak Bulut2011-10-13 15:26:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2011 02:19
Onur SANAL ve Burak Bulut beylere değerli yorumları için teşekkür ederim.
 Aslında bu yazımı, forumlardaki "sudaki sarılık" konusunu açan arkadaşıma yardımcı olabilmek için yazmıştım. Konu başlığını açan arkadaşımız akvaryumu, kullandığı taban ve dekor malzemeleri vs.  hakkında fazlaca bilgi vermemişti. Bende kendisine yardımcı olabilmek için bu soruna sebep olabilecek tüm faktörleri yazma gereği duymuştum.
 Birden ortaya su bozulmasına sebep olabilecek tüm faktörlerin birleştirildiği bir çalışma çıktı. Makaleler bölümünde de tüm sorunların birleştirildiği bir konu olmadığını kontrol ettikten sonra; yeni başlayan ve böyle sorunlarla karşılaşan arkadaşlara yardımcı olması açısından bu yazımı burada paylaşmaya karar verdim.
 Her konu başlığıyla ilgili onlarca makale yazılabilir. Ben sadece yüzeysel, fazla derine girmeden ama soruna sebep verebilecek ana unsurları yazma gereği duydum. Takdir edersiniz ki 12 maddede ele aldığım yazımın, tüm başlıkları aslında başlı başına, derin ve ayrıntılı incelenmesi gereken konulardır.
 Konu ile ilgili eksik veya gözden kaçırmış olduğum hususlar olabilir. Siz değerli arkadaşlarımın da katkılarını bekliyorum. Teşekkürler.
 
murathan2011-10-27 19:09:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ekrem-17Çevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 121
Ekrem-17Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 13:44
Murat Bey,  gerçekten çok faydalı bir paylaşım, emeğinize sağlık. Gözüme çarpan bi yer var.

8.  Yeterli su değişimi yapmamak: ...
''Su değişim oranı akvaryum kapasitesinin %20-30 oranında yapılmamalıdır.''

Yanlış ise düzeltelim. Ben yanlış anladıysam da kusuruma bakmayın.  Değerli bilgileriniz için teşekkürler. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blue nightÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1149
blue nightÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 14:53
Tşkler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2011 01:04
Sayın Ekrem UYKUZ Bey, gerekli düzeltmeyi yaptım. Yardımınız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fisodiÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 104
fisodiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 20:47
Verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı teşekkür ederim....

Arkadaşlar biyolojik ve fiziksel dönüşümü sağlayacak dışfiltre malzemleri neler olmalı. 3 yada 4 katmanlı bir filtrasyonda kullanılacak malzemler ve sıralamaları nasıl olmalıdır...? fisodi2011-12-23 20:48:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eRtu.Çevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 109
eRtu.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 01:10
Murat bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..
4. maddeye ek olarak, mangrow kökü; suyun rengini içeriğindeki hümik asit nedeniyle sarımtırak yapar, bu durum kötü bir durum değil aksine balıklarımızın cinsine göre ihtiyacı olan ortamı meydana getirir, piyasada bu amaçlı satılan blackwater adlı su düzenleyicileri vardır hümik aside ek olarak iz elementler de barındırır..
Bunu yazma amacım, yazınızı bazı arkadaşlar anlamayabilir, kökün suyun rengini bozmasını, su kalitesini bozması anlamında algılayabilirler..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 02:41
[QUOTE=eRtu.]
Murat bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..
4. maddeye ek olarak, mangrow kökü; suyun rengini içeriğindeki hümik asit nedeniyle sarımtırak yapar, bu durum kötü bir durum değil aksine balıklarımızın cinsine göre ihtiyacı olan ortamı meydana getirir, piyasada bu amaçlı satılan blackwater adlı su düzenleyicileri vardır hümik aside ek olarak iz elementler de barındırır..
Bunu yazma amacım, yazınızı bazı arkadaşlar anlamayabilir, kökün suyun rengini bozmasını, su kalitesini bozması anlamında algılayabilirler..

[/QUOTE]

4.  Yapay veya doğal dekorlar: Mangrow, yati kökü, kimyasal boyalı dekorlar, akvaryumlara uyğun olmayan ve yeterince temizlenmemiş, salınım yapan kayalar vs. akvaryumdaki su kalitesini etkiler. Bazıları suyun renginin bozulmasına neden olabilir.

Bu madde dikkatli okunduğunda; yapay veya doğal malzemelerin bazılarının suyun kalitesini bozduğu ( 1'inci cümle), bazılarının ise sadece suyun renginin bozulmasına neden olduğu ( 2'nci cümle) açıkca belirtilmektedir diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

prof_24Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2008
İl: Erzincan
Mesaj: 20
prof_24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2012 22:05
Tebrikler Murat Bey, konuyu çok iyi özetlemişsiniz.
Şahs fikrime göre 1,2,3,7 ve 8. maddelerin çok önemli olduğuna inanıyorum.
Bu maddeler bence temiz ve biyolojik olarak oturmuş bir akvaryumun temel unsurlarıdır.
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maremertÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 244
maremertÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 12:35
Tebrik ederim.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 22:24
[QUOTE=maremert]Tebrik ederim.  [/QUOTE]

Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim Maremert bey,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2013 07:35
Teşekkür ederim. Yeni üyelere başvuru linki olarak gösterilebilecek bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir