Betta üretim çalışması


göksuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 72
göksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 01:56
Arkadaşlar merhaba.
 
Bir süredir bettalara olan ilgimin artması ile bir hayli araştırma yaptım (kısa süre önce  de "bettam plakat erkeği mi" başlıklı bir konu açmıştım.) ve şimdi üretebilme amacıyla çalışmalarıma başladım. sizlerle paylaşmak istedim. ilerledikçe paylaşmaya devam etmeyi amaçlıyorum. yönlendirmelerinizi ve görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.
 
üretim tankı
ilk olarak boşta olan 70x25x33h ölçülerindeki akvaryumumu iki cam bölme ile üçe bölerek çalışmaya başladım. çalışma sonrası ortaya çıkan bölümler;
 
20x25x29h  2 adet (sağ ve sol köşedeki bölümler) Betta üretimleri için cama cam bölümler
30x25x29h  1adet (orta bölüm) Şuan için kiraz karidesler için hafif bitkili bölüm
 
 
 
 
 
Her iki köşedeki üretim tanklarında mevcut olanlar;
 
- küçük üretim filtresi
- dişi betalar için yavruluk ve yavruluk benzeri bir saklama kabı (delikler açılarak su geçişi sağlanmıştır)
- su üstü bitkisi (mercimek)
- su seviyesi 20 cm
- dişi olanlar yavrulukta olmak üzere iki çift betta, erkekler (taç kuyruk ve plakat) köpük yuva yapmaya başladılar
 
sol taraftaki tank
 
 
 
 
 
 
sağ taraftaki tank
 
 
 
 
 
artık köpük yuvaların hazır olmasını beklemekteyim.
umarım herşey yolunda gider.
 
 
 
 


(Fotoğrafların kalitesizliği için kusurma bakmayınız)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 08:46
Umarım herşey yolunda gider ve biz de başarına şahit oluruz.Bende de bu aralar üretme fikri var ama yemlemeyi sorun ediyorum:) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Betta MarketimÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 430
Betta MarketimÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 11:58
Yeni tankınız öncelikle hayırlı olsun.Benim tanklarla ilgili kullanılan elemanlarla ilgili bir iki görüşüm olucak size.
Üretim tanklarınızın ara bölmelerindeki camların şeffaf olması bettalarınızın çiftleşmede özellikle erkeğin ilgisinin çok çabuk dağılmasına sebep verebilir.Çiftleşme esnasında erkek bettalarımız çok heyecanlı ve agresif durumlar göstermektedirler.Göreceği ve sezgisel olarak tepki vereceği bir çok maddesel ve canlı türleri bu durumu daha da zorlaştıracaktır.Size tavsiyem ara bölmeyi renkli bir cam kullanmanızdır yansıma (Ayna görevini) yapmıyacak bir cam kullanmanız yada pleksi glas.

Üretim tanklarınızda kullandığınız pipo filitreler bu üretim esnasında kullanılabilecek en büyük materyela sahip üretim filitreleridir.Benim size tavsiyem daha ufak bir boyutta pipo filitre kullanmanız.Belki dişinin saklanabileceği ve dinlenme amaclıda kullanmış olabilirsiniz ama benim tavsiyem en ufak boyda ki pipo filitreyi kullanmanız ve üretimde minimum dalgalanma hatta hiç olmaması ..

Su seviyesine gelince su seviyeniz üretim için en maxsimum sınırlar içerisindedir.Bu sınır bettanızın üretim esnasında daha fazla efor harcamasına ve çok çabuk yorulmasına sebep verecektir.Üretiminiz uzucak ve bir kaç gün sonraki yavrularınızın gelişiminde çok büyük etken olacaktır.Size yine tavsiyem su seviyesini 15 cm kadar indirmenizdir.

Birde tankınızda doğal ortamlarında ki gibi kendilerini rahat hissedecek bitkisel ve maddesel objelerin olmaması üretiminizin biraz daha zorlu daha doğrusu balıklarınızın için zorlu ve stresli gecebileceğini söylemek isterim.

Biraz fazla tavsiyelerde bulunmuş olabilirim sizlere ama işin gerçeği bunlardır arkadaşlar umarım beni yanlış anlmazsınız üretimle ilgili gözden kaçırılan okadar çok detay varki bunları görmezden gelip yada araştırmadan taklit etmeden uygulaması bence üretimi zora sokan mevzulardır.Üretimle ilgili daha çok söylenecek ve anlatılacak detaylar var aslında bunlar benim için en ufak detaylar.

Şimdiden hayırlı ,sağlıklı bir şekilde üretim yapmanız dileğimle...

Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeseviÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2009
İl: Denizli
Mesaj: 601
yeseviÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 12:01
[QUOTE=kazım_öcaldı]Umarım herşey yolunda gider ve biz de başarına şahit oluruz.Bende de bu aralar üretme fikri var ama yemlemeyi sorun ediyorum:)  [/QUOTE]
 
 
Hocam caymak yok benimde aklımı çeldin zaten bu iş için başarıcaz :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

göksuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 72
göksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 12:36
Hüseyin Bey, ilginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Dikkate alacağım.
 
tankların her tarafının şeffaf olması konusundaki hassasiyette çok haklısınız. arka taraf ve yan tarafları kaplayacağım zaten elimde folyo yoktu o yüzden sarktı. ara bölmeler için belirttiğiniz gibi pleksi (opak beyaz olan) düşünmüştüm, ancak hafta sonu temin edemedim. arka ve yanların kapanası ile bir nebze durumu kurtarabilirim sanırım.
 
Filtrelere gelince diğer basit pipo filtrelerimden de var aslında ama sizinde doğru tespit ettiğiniz üzere dişler altında saklanabilir diye bunları kullandım. Ayrıca şuan filtreleri şuan çalıştırmıyorum, balıkları ilave etmeden biraz çalıştırmıştım, kısmet olurda yavru görebilirsem o noktadan sonra çalıştırmayı planlıyorum.
 
Su seviyesi de malesef bu filtreler yüzünden 20 cm e kadar çıktı, ama çalıştırmayı düşünmediğim için çiftleşme aşamalarında seviyeyi indirebilirim. hata bu akşam 15 cm e kadar düşüreyim.
 
tekrar teşekkür ederim ilginize.  
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Betta MarketimÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 08/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 430
Betta MarketimÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 18:17
Rica ederim, iyi çalışmalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

göksuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 72
göksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2010 23:41
Merhabalar,
İlk kurulum sonrası çiftleşme işlemlerinden sonuç alamadım. (Gündüz işyerimde oluşum nedeniyle zamanında müdahale şansım olmadı)
İkinci akşam eve gittiğimde sol taraftaki tankta bulunan dişi ayrı tuttuğum yavruluk içeirisine yumurta dökmüştü. :( Hemen erkeğin yanına saldım. Erkek çok fazla hırpaladı ama çiftleşme olmadı.
Sağ taraftaki tankta dişiyi zamanında ilave ettiğimi düşünüyorum ama burada da genç erkeğin tecrübesizliğine mağlup oldum, yine iş dönüşü baktığımda yumurta döküldüğüne şahit oldum ama erkek vazifesini yerine getiremedi, yumurta taşıma işini yapmadı.
Daha sonra dişileri kondisyon kazandırmak üzere ayırdım ve diğer bir tül kuyruk dişisi ile devam etmeye karar verdim.
 
İlk kurulumdan sonra yapılan yönlendirmeleri de dikkate alarak tankta yeni düzenlemeler yaptım.
 
- Arka cama ve  dışarıdan kaynaklanan etkilenmeyi en aza indirmek için sol taraftaki bölümün sol camına siyah fon yapıştırdım.
- Su seviyesini 15 cm ye indirdim.
- Üretim filtrelerini çıkardım.
- Dişi balığı ilave ederken ve çiftleşme sonrası alırken köpük yuvaya zarar vermemek için su yüzeini 2 cm genişliğinde strafor ile bölerek köpük yuvanın bir tarafta oluşturulmasını sağladım. (bu çok faydalı oldu)
- Biraz bitki lave ettim.
- Orta bölümdeki kiraz karides tankımı da yeniden düzenledim. kumu hagen ile değiştirdim ve yeni bitkiler ekledim.
- Sol taftaki bölüme taç kuyruk erkeği ile ayrı bölüm içinde tül kuyruk dişisini yerleştirdim.  
- Sağ taraftaki bölümü strafor ile ikiye ayırarak iki adet daha erkek balığımı oralara yerleştirdim.
 
İşte resimler
 
 
 
 
 
Daha sonra perşembe akşamı dişiyi artık erkeğin yanına saldım ve beklemeye başladım. Dünü pas geçtiler ama bu sabah 10.30 itibariyle çiftleşmelerine tanık oldum. 12.00 a kadar süren çiftleşme sonrası köpük yuvada çok sayıda yumurta oldu, dişiyi ayırdım ve erkek taç kuyruk yuva altında beklemeye başladı. Birçok resim ve birkaç video çektim ancak bu konuda çok bilgisiz olduğum için kaliteli çekimler olmadı. Akvaryumun ışığını açmayı akıl edemediğimden  video çekimi çok karanlık olmuş. kırkıncı saniyede otomatik olan akvaryum ışığı açılıyor ama çok yeterli olmadı yine de. Yükleyebilirsem videoyu da yükleyeceğim,
 
İşte resimler.
 
 
 
 
 
 
 
 


ve yavrular yumurtadan çıktılar :)
 
Arkadaşlar merhaba, balıklarım cumartesi günü öğlene doğru yumurtlamıştı. o andan sonra da dişiyi ayırıp beklemeye geçmiştim. Erkek iki gün boyunca yuvayı çok güzel korudu. Dün gece(pazar) saat 02.30 civarında köpük yuvaya yukarıdan baktığımda yumurtalarda kıpırdanmalar vardı. Saat 03.00 gibi kıpırdanmalar çok fazlalaştı, bunun üzerine gece kontrol edemeyeceğim ve gün içinde de işyerinde olacağım için erkek balığımı da tanktan ayırdım. (daha önce küçük çapta bir deneyimim olmuştu, onda yarular bu aşamaya gelip hareketlendiğinde erkek balık birkaçını yemişti. bu nedenle balığı biraz erken ayırdım, doğru mu yaptım bilmiyorum.)
Bu sabah(Pazartesi) 06.30 gibi yumurtaların büyük bölümü açılmış  yavrular hareketlenmişti. :) Gayet iyi gözküküyorlardı. Kimisi cama yapışık, kimisi su yüzeyinde sarkıt şeklinde duruyorlardı. Kimisi de aşağıya doğru süzülüp sonrasında yukarıya doğru yüzüyorlardı. Çok çok küçük olduklarından balık oldukları ancak büyüteçle bakılınca anlaşılıyor. :)
son durum budur arkadaşlar. esas hassas dönem şimdi başlıyor sanırım. umarım sağlıklı şekilde yavru büyütebilirim.
 
Ayrıca sağ tafataki bölümde de dün ayrı bir çift tül kuyruk çiftleşti ve köpük yuvada yumurtalar mevcut. Onlarda yarın sabah çıkmış olurlar sanırım.
 
yeni fotoları da paylaşmaya çalışacağım.
 
saygılarımla    

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 10:49
Konuyu maalesef yeni gördüm. Güzel bir akvaryum olmuş. Ancak üretim için çok uygun değil.  Bununla ilgili yorumlar da zaten gelmiş. Yavrular hayılı olsun. Umarım hepsi de sağlıklı şekilde büyürler.
İlk fırsatta telefonla aramaya çalışırım. Yardım gerekirse her aşamada destek olurum. Kolay gelsin. Görüşürüz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

göksuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 72
göksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 11:07
Çok teşekkür ederim Köksal bey,
 
elimden geldiğince üretim için elverişli hale getirmeye çalıştım ama eksiklikler tamamlanabilir gibi ise yönlendirmelerinizle yeniden düzenlemeye çalışırım.
 
Yardım desteğiniz için  ayrıca teşekkür ederim. Telefonunuzu da her zaman beklerim.
 
Görüşmek üzere.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtabekÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 120
AtabekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 12:00
Çalışmanız ve anlatımınız çok güzel olmuş. Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BySameTTÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 301
BySameTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 17:30

Hayırlı olsun :)) 

 
Benim bir sorum olacak bende çiftleştirmek istedim ama dişi hep yuvayı bozdu..
Erkek beta için cam cama akvaryumu ayarladım, güvenli hissetsin diye küçük yaprak ve strafor(köpük) koydum.. 3 gün sonra yanına ayrı camda dişiyi koydum 7 gün geçtikden sonra bakdım erkek beta sanki betaya gel diye işaret ediyor:)) Yanına saldım bi bakdım dişi gitti erkek betanın kurdugu yuvadaki köpükleri dagıttı zaten ordan sonra beta öyle bir kovaladı ki  dişiyi normalde yanına attıgımda okadar kovalamıyordu :)) Çok uzun oldu yazı sorum şu Dişiyi nasıl seçmemiz gerekiyor ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

göksuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 72
göksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 18:31
Öncelikle teşekkür ederim.
 
Betta ların çiftleşmesi konusunda çok tecrübeli sayılmam, ikinci denememde iyi sonuç aldım sanıyoruöm. Bu deneyimime göre de şunu söyleyebilirim. yuvanın bozulması normal olabiliyor. Gerçekleştirdiğin aşamalar da olması gerektiği gibi. Bazen erkek dişiyi ısrarla fazlaca kovalayıp hırpalayabiliyor, benim denemelerimde genelde ikinci gün onları sakin sakin yan yana görebildim.
Erkek de bozulan yuvayı tekrar yapıyor. Bir süre sabırla izlemek gerekiyor. Tabii dişinin hazır olduğundan da emin olmak gerekli. Karnının şiş olma durumu, tüpçüğün belirgin olma durumu, vücudunda da dikine çizgilerin oluşması durumu hazır olmasına işaret olan durumlar.
Umarım bilgim dahilinde yardımcı olabilmişimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BySameTTÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 301
BySameTTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2010 18:40
Dediklerinizin aynıları vardı dişide ama her seferinde yuvayı bozdu bu olay 3 kere başıma geldi :)) Şimdi beta normal akvaryumda duruyor.. Yanına dişi almaya kalksam, biliyorsunuz akvaryumcularda bir akvaryuda baya balık var sizce hangi dişiyi seçmem gerekir? Dişinin uyum saglaması çok önemli :( BySameTT2010-07-05 18:40:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

göksuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 72
göksuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2010 12:17
[QUOTE=BySameTT]Dediklerinizin aynıları vardı dişide ama her seferinde yuvayı bozdu bu olay 3 kere başıma geldi :)) Şimdi beta normal akvaryumda duruyor.. Yanına dişi almaya kalksam, biliyorsunuz akvaryumcularda bir akvaryuda baya balık var sizce hangi dişiyi seçmem gerekir? Dişinin uyum saglaması çok önemli :( [/QUOTE]
 
bu konuda net birşey diyemeyeceğim ama, ben balık seçerken, yüzgeçlerine, hastalıklı olup olmamalarına ve hareketliliğine vs. bakarak alıyorum. Erkekle uyumlu olup olması biraz şans sanırım.
 
Güncel Durum
 
Arkadaşlar ilk yavrular pazartesi sabah çıkmışlardı. Bugün 3. günleri ve maşallah hepsi çok iyiler. Sayamadığım kadar çoklar. Bu sabah itibariyle keseleri halen mevcuttu. Henüz yemleme yapmadım. Akşama sanırım yumurta sarısı ile yem hazırlayacağım.
 
Diğer taraftan diğer üreme tankındaki tül kuyruk çiftimin yavruları da dün itibariyle çıktılar, aynı şekilde onlarda sayıca çok fazlalar. Bu sabah onlar da gayet sağlıklı gözüküyorlardı.
 
Bir haber de kırmızı çiftkuyruk erkeği ile kırmızı tülkuyruk dişimden. Bu iki balığımı da pazartesi akşamı biraya bırakmıştım. Dün akşam eve gittiğimde  köpük yuvada dağınık olmak üzere çokca yumurta vardı. Erkek balık dişiyi kollamakta ve yuvadan uzak tutmaya çalışmaktaydı. Hemen dişiyi ayırdım ve bundan sonra erkek balık tüm yumurtaları biraraya topladı. Sanırım yarın da bu yumurtalardan yavrular çıkmış olacaklar. 
 
umarım yaşatabilme oranım çok yüksek olur.
 
Fotoğraf konusunda biraz sıkıntım var, hem ben, hem de makinem yeterli değil :), bir de yavrular çok küçük. ama bu akşam biraz fotoğraf çekmeye çalışacağım. Düzgün çekebildiklerimi akşam eklemeye çalışacağım.
 
 
 
 
 
 
 


Arkadaşlar, fotoğraf konusunda biraz kullanma klavuzu karıştırdım ve yavruları görülebilir şekilde biraz fotoğraflayabildim sanırım.
İşte fotolar;
 
 
 
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir