bir bitkili daha


kribÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 01:18

Boyut (cm): 75x35x35 cm
Kapasite (litre): 90 litre
Canlılar: 13 neon tetra, 10 rasbora, 1, yesil karides, 2 kiraz karides, 1 Neocardinia sp., 4 Amano karides, 1 SAE,  1 Cuce vatoz, 1 zebra nerite saylangoz, 1 otocinclus sp., sayisiz minik salyangoz ve basbelasi toprak solucanlari...

Bylxa japonica, Hemianthus c., Hemianthus micranthemoides, Limnobium laevigatum, Marsilea sp, Staurogyne sp., Eleocharis sp. (bitkilerin bazilari akvaryumn eski duzeninden kalma, ancak tamamen kurtulmak mumkun olmadigi icin kuytu koselerde yasamaya devam ediyorlar)

Malzemeler: Dis filtre, isitici. Aydinlatma iki adet 32 W tasarruflu ampul ile yapiliyor. (gunde 12 saat) Zeminde kumun altinda file icinde torf var.

Akvaryum Bakımı: haftalik buharlasan su eklenmesi, 2-3 haftada bir 10 lt su degisimi, goz karari gubreleme :) (trace, NPK, demir)

Kullanılan Yemler: Sera Vipan, ara sira grindal kurt ve su piresi.

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Birbirinden ayri N P ve K gubreleri, demir, trace. (trace seachem, digerleri Tunc Beyden) DIY mayali sistem CO2 (yas maya)

Notlar: Akvarum odanin ortasinda duvara dik duruyor, yani iki uzun kenari da acikta. Resimler 3 hafta boyunda sadece buharlasan su eklenerek hicbir bakim yapilmadiktan sonra cekildi, dolayisi ile bitkilerin budama zamani coktan gecmisti. Ayrica cep telefon ile cekildigi icin oldukca kalitesizler.

Akvaryuma haftada ancak 1-2 gun ayirabiliyoruz. Kurulum asamasinda daha ilgiliydik ancak uzun zamandir kendi haline biraktik. Ozellikle Hemianthus micranthemoides kontrolden cikmaya oldukca meyilli, Hemianthus c. da budamaktan usandigimiz icin baya kotu gorunmeye basladi.  Yakinda format/restart gerekecek gibi gorunuyor o yuzden iyice bozulmadan once birkac fotograf cekip forumda paylasmak istedik.

Rasboralari fotograflari cektikten sonra ekledik, bu yuzden fotograflarda yoklar.

Bitkilerden bahsedecek olursak Marsilia sp. diger bitkilerin golgede biraktigi neredeyse tamamen karanlik ara bosluklari dolduruyor. Uzaktan gorunmese de yakindan bakildiginda baya katkisi var. Daha yogun isik alabilen yerlerde zemin tamamen Hemianthus c. ile kapli. Ancak zamaninda budama yapmadigimiz icin kalin bir tabaka halinde O2 kabarciklari yuzunden zeminden biraz ayrildilar. Yakinda sokup tekrar ekmek gerekecek gibi gorunuyor :(

Bylxa japonicayi ortada tutmaya calisiyoruz ancak cok hizli buyuyor. (Mustafa Erdogar`a tesekkurler)

Limnobium laevigatum lari ise nerdeyse tamamen akvaryumdan cikardim, cok az kaldilar. Sebebi asiri hizli cogalmalari ve bir sure sonra koklerinin kotu gorunmesi. Belki daha derin bir akvaryumda daha iyi durabilirlerdi.

Eleocharis sp. onlerde Hemianthus c. arasinda seyrek sekilde yayilmis durumda. Aslinda istedigim bir tur degildi ancak H. c. larin arasindan birkac kok supriz cikinca atmak istemedim. Ilk basta arkada ekili tek bir kokten yayilarak onlere kadar geldiler.

Staurogyne sp. ise hediye olarak geldi, ufacik bir koktu yavas yavas buyuyerek kendine yer edindi, ancak resimlerde gorunmuyor. Kesinlikle peyzaj degeri cok yuksek bir bitki, ve yavas buyumesi buyuk avantaj.

Hemianthus micranthemoides icin pek birsey demeye gerek yok, resimlerde her yere kol atmis, butun arsizligi ile diger bitkileri bogmakla mesgul...

Simdiki aklim olsa tamamen yavas buyuyen bitkilerden olusan bir akvaryum kurardim. Budamayi surekli aksattigimiz icin akvaryum giderek bozuluyor.

Bu arada akvaryumu birlikte kurdugum arkadasim Avsar`a da buradan tesekkurler, sabirla Istanbuldaki tum petshoplari benimle dolastigi ve her konuda destek oldugu icin..



krib2009-02-23 02:38:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadirhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 485
kadirhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 01:45
Bu bir şaheser ! Daha fazla fotoğraf eklemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Gerçekten çok beğendim.

Bunun dışında toprak solucanı derken neyi kastettiniz ? Yani akvaryumun içinde bildiğimiz solucanlardan mı  var ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 01:54
Tebrikler Cihangir bey elinise sağlık taban bitkisinin adı nedir çok beğendim malesef mersinde bitki bulmak çok sor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 01:57
Cihangir Bey; elinize sağlık çok güzel bir akvaryum kurmuşsunuz.Kazanannn Yüksekliğin az olması büyük bir avantaj sanırım.

Bu arada su değişimlerini biraz arttırmanızı veya su eklemesini saf su ile yapmanızı öneririm. Bir süre sonra tuzlanma sorunu yaşayabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 02:27
Kadirhan Bey;

toprak solucanlari kumun altindaki torfta yasiyorlar. Acikcasi toprakta yasayan birsey varsa bile suda bogulur diye dusunup o konuyu atlamistim, ancak toprak solucanlari su altinda da yasayabiliyormus (benim bildiklerim yagmur yaginca bile bogulmamak icin topraktan cikarlardi ama, zamane solucanlari bir baska...) Solucanlara garezim oldugundan filan degil ama sindirdikleri torfu kumun uzerine cikarma gibi kotu bir huylari var...

Fatih Bey;

Taban bitkisi Hemianthus callitrichoides "cuba". Internetten bulabileceginizi saniyorum, aslinda oldukca populerdi bir aralar. Ancak budamak kabus haline geliyor, pek tavsiye etmiyorum.

Onur Bey yorumunuz ve uyariniz icin tesekkurler. Yukseklik konusunda haklisiniz. Bylxalarin kizarmasini ozellikle isik yogunluguna borcluyuz.

Su eklemesi icin saf su bulmam maalesef mumkun degil, eger yapabilirsek su degisimlerini arttirmaya calisabilirim. Acikcasi bazen ayda bir 10 litre bile degistirdigimiz oluyor ciddi vakit problemi yasiyoruz. Neyseki yogun bitkiler sayesinde nitrat vs problemi yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 09:02
Cihangir merhaba,

Tankın gerçekten güzelmiş; gerçi senden, çok daha güzelinide görsem şaşırmazdım. Bu tankla ilgili dizayn hakkında pek yorum yapamayacağım, zira sen gerekli açıklamaları zaten yazında yapmışsın.

Birtek uyguladığın bakıma değinmek istiyorum. Bu tür bir bakım ile başarılı sonuçlar elde etmek, genellikle çok tecrübeli ve profesyonel kişilerin yapabildiği birşeydir (başka söze gerek yok sanırım Kazanannn) Özellikle yeni başlayan arkadaşlar umarım fazla örnek almazlar seni.

Blyxa' ların böyle güzelleştiğini görmek güzel..

Kullandığın tasarruflu ampullerin marka-modellerini yazarsan iyi olur diye düşünüyorum. Faydası kanıtlanmış her ürünü bir kenara not etmekte yarar var.

Bakım konusunda çok zaman ayıramıyorsan sorununa çözüm olabilecek teknikler geliştirilebilir diye düşünüyorum (doğru bitki türlerinin seçimi, hazır su değiştirme, gübreleme ve yemleme sistemleri kurmak vb.). Tabi hepsi bir yere kadar; sonuçta bitkili bir tanktan söz ediyoruz o yüzden yapman gereken şeyi biliyorsun aslında (bitkiliden (en azından bir süre) vazgeçip uygun bir biyotop kurmak!)

Tankını görmek güzeldi; görüşmek üzere..


mustafaerdogar2009-02-23 09:04:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 09:37

Cihangir bey selamlar, günlerdir internette hemianthus callitrichroides le ilgili araştırma yapıyorum. Dişe dokunur pek bir şey bulamamıştım. Bugün ise tabanın tamamının hemianthus callitrichroidesle kaplı bir tank görüyorum. Harika ve tebrikler...

Sormak istediğim
1-Tankınız kaç aylık?
2- Kullandığınız Tasaruflu ampulle ilgili bilgi alabilirmiyiz, ebatları? reflektör varmı?fotoğrafı vs...anladığım kadarıyla bir adet 32 watt kullanmak 2 adet 18 watt flodan iyi. (Benim tankımda 70cm uzunluk 36cm yükseklik var)
Sizin örnekte 2 adet 32 watt, benim 4 adet 18 watt dan daha etkin olduğunu düşündüm. (Bunu blyxaların kızarmış olmasından anlıyorum)
3- Hemianthu callitrichroidesleri miktar olarak ne kadar aldınız? yayılımı dikimden kaç gün sonra başladı?
4- Kullandığınız kum özellikleri, ve dikimi hakkında bilgi verirseniz çok mennun olacağım.
5- Tankınızın tamamını gösteren, biraz daha uzaktan çekilmiş bir fotoğraf ekleyebilirmisiniz..
6- SAE yi ne zaman tanka aldınız?  iş yapıyormu? cubalarla arası ansıl?
 
teşekkürler.
emreutku2009-02-23 10:15:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 09:50

Süper bir akvaryum ancak merak ettiğim birşey var, temizliği nasıl yapıyorsunuz yani hayvanların dışkıları falan?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omer gokhanÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 60
omer gokhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 09:53
Cihangir bey tebrik ederim.
Taban bitkinizi çok beğendim. Tam aradığım bir bitki ama nerden temin edebiliriz. Bilgi verirseniz sevinirim.Eğer bildiğiniz bir yer varsa istanbula yakınım gelebilirim. Big%20smile
Teşekürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 10:03
Çok güzel bir akvaryum.Elinize sağlık.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali ilkerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 217
ali ilkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 17:49
Cihangir Bey tebrik ederim. Gerçekten güzel bir akvaryumunuz var.
 
Gübrelemeniz hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz? Hangi gübreden, ne sıklıkla, ne miktarda  kullandığınızı yazabilirmisiniz? Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 21:31
Mustafa;

Oncelikle yardimlarin ve yorumlarin icin tesekkurler. Her ne kadar akvaryum konusunda kismen deneyimli sayilsam da bu ilk bitkili denememdi. Acikcasi isin tasarimindan cok teoride okuduklarimi uygulayip uygulayamayacagimi gormek istedim. Yani bir nevi deneme sayilabilir. Ve bu surec sonunda yeterli vakti ayiramadigimi gorup surdurmesi daha kolay bir sisteme gecis yapmaya karar verdim. Iste tam o sirada hersey bozulmadan bir iki fotograf cekip forumla paylasmak istedim.

Deneyim konusuna deginmen iyi olmus, cok uzerinde durmadim ama gubrelemeyi rastgele yapacak hale gelene kadar bir-iki ay test kitleri ile yakindan gozledim. 6-7 aydir test kiti kullanmadigim ve goz karari gubreledigim icin su an net olcu vermekte zorlaniyorum. Ancak tabiki de en bastan goz karari gubreleme ile baslamak buyuk bir hata olur, kesinlikle kimseye tavsiye etmiyorum.

Bu arada Bylxa lar icin kendimce ilginc bir buyumeyi durdurma yontemi buldum, istedigim boya yaklastiginda trace gubrelemeyi kesiyorum. Boylece buyumesi once yavasliyor sonra duruyor ve uzun sure hicbir sorun cikmiyor. Boylece en azindan bir budamalarin arasini biraz acabiliyorum. Diger bitkiler trace eksikliginden nedense hic etkilenmiyorlar.

Tasarruflu ampul ve diger bilgileri farkli bir renkte yazi ile ilk mesaja ekleyececgim.

Son olarak dediklerine kesinlikle katiliyorum, bitkili akvaryumu evde daha bol vakit gecirecegim yaslilik yillarima erteleyip biotop alemine gecis yapiyorum:P

Emre Bey size yazdigim uzun cevap sitenin azizlige ugradi, simdi biraz daha kisa bir versiyonunu tekrar yaziyorum,

1- Yaklasik 8 aylik.
2- 2 adet 32 w 865 kodlu (6500 Kelvin) ampul aliminyum ayakli lambaderlere takili olarak suyun hemen uzerinde duruyorlar. Reflektor var denemez, aliminyumun yansittigi kadar. Marka resim ve diger bilgileri yakinda ilk mesaja ekleyecegim.
3- 10x15 cm kadar bir plaka alip parcalayip teker teker cimbizla diktim, hayatimdan bezdim. Acgozluluk edip fazla almisim, yarisini kullanmadim. Ektiginiz parcalarin ucu kumun uzerinde kalacak sekilde mumkun oldugunca gommekte fayda var. Cok daha hizli gelisiyorlar. Sanirim hersey yolundaysa dikildikten en gec iki hafta sonra surgunleri gorebilirsiniz. Biraz yavas buyuyor ilk baslarda.
4- Dikimi tam bir iskence, yol yakinken vazgecin derim. Yontemi yukarida acikladim. Daha basit de dikilebilir tabi buyuk parcalar halinde, ancak o zaman buyurken tepecikler vs olusuyor ve homojen bor goruntunun olusmasi daha uzun zaman aliyor.
5- Ilk firsatta.
6- Sae bilindigi uzere her fisatta yem yiyen bir balik, ancak kendisinin bir sucu yok cunku akvaryumda yosun gozle gorulemeyecek seviyede. Sanirim artik gitme zamani gelmis. Cubalarla sorunu yok. Yosuna karsi gayet etkili, supheniz olmasin. Ancak buyuyunce bu boydaki akvaryumlarda huzur birakmiyorlar.

Harun Bey;

Akvaryumda canli yuku yakin zaman kadar azdi (rasboralardan once) ve dip cekimi yapmaya gerek olmuyordu, bir nevi kendi kendine dengeye ulasmisti. Bundan sonra ne olur bilemiyorum. Hemianthuslarin icinden bitkileri sokmeden dip cekimi yapilabiliyor gerektiginde, o yuzden ileride de sorun olacagini sanmiyorum.

Omer Bey bitki (Hemianthus callitrichoides) hakkinda ayrintili bitki sitede mevcut, oradan okursaniz daha kesin bilgi edinirsiniz. Ancak gene aklinizda soru isaretleri kalirsa bana sormaktan cekinmeyin.

Ali Bey;

Ortalama olarak haftada 5-10 ml Nitrat, 4-5 ml Fosfat, 10 ml Potasyum, 5 ml demir ve 5 ml Trace veriyorum. Bu miktarlar aslinda gerekenden az ancak az fazladan iyidir diye dusunuyorum. Hatta fotograflar cekilmeden once neredeyse 3 hafta boyunca hic gubreleme yapilmadi.(unutuldu) Ancak akvaryumun tabani cok zengin oldugundan ve henuz cozemedim sebeplerden 15 gun boyunda hic gubre verilmediginde bile bitkiler asiri gelismisti. (Sehir disindaydim) Sanirim bitkiler suda yeterli besin olmadiginda kokleriyle tabandan besin aliyor, suda yeterli besin varsa sudan almayi tercih ediyorlar.

Herkese yorumlari ve sorulari icin tesekkurler, umarim foruma birazcik olsun katkim olmustur.

krib2009-02-23 22:12:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 12:04
Cihangir bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Aklıma gelmişken bir şey daha sorayım. Günde 12 saat ışıklandırmayı nasıl yapıyorsunuz. Çok da büyük olmayan akvaryum için 12 saat ışıklandırma çok gibi geldi bana. (Ben 8 saat yapıyorum).
8 aylık süre içinde cubalarda yosunlanma sorunu yaşadınızmı? Yaşadınızsa yosunlu cubaları ayıklayıp atmak mı gerekiyor?
 
teşekkür...
emreutku2009-02-24 12:05:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 22:02
Utku Bey sorunuzu dogru anladiysam akvaryum buyuklugu ile isiklandirma suresi arasinda oranti kurmussunuz, ancak arada aslinda hicbir iliski yok. Yani aydinlama suresi akvaryumun hacminden bagimsiz bir durum. 12 saat sart degil, 10 saat de kesinlikle yeterli, hatta ben de bir donem 10 saat kullandim ve sorun yasamadim. 8 saat konusunda ise kesin birsey diyemeyecegim, ama sanki bazi bitkiler icin cok sorun olmaz gibi geliyor. Tabi bitkileriniz cok hizli buyusun istiyorsaniz 10 saatin uzerinde olmali. Tabi isik siddeti de baska onemli bir konu.

Ilk kurulumda akvaryumun genelinde yosun problemi yasadim, yeni baslayanlara tavsiyem kesinlikle yosun yiyen canlilarla bu sorunu cozmeye calismayin, kesinlikle tek basina hicbir ise yaramiyor.(ciddi yosun probleminden bahsediyorum) Ben fosfati bir sure kesip akvaryuma 6-7 gunluk tam karanlik uygulayarak sorundan kurtuldum. Sure sonunda hic yosun kalmamisti, bitkilere zaten bir haftada birsey olmuyor, Fosfat duzeyini de kontrol altinda tuttugum icin bir daha problem olmadi. Tabi CO2 de cok onemli. Bu konular zaten forumda cok tartisildigi ve ustadlar gerekli herseyi soyledigi icin daha fazla uzatmiyorum.

Yosun konusunda alinabilecek en iyi onlem kesinlikle cok bitki ile baslamak. Gercekten buyuk fark yaratiyor. Bu da bilinen birsey ama onemini vurgulamak istedim.

Umarim yardimci olabilmisimdir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir