Difüzörler Ve Reaktörler ( Fotoğraflı Anl


Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2009 12:31

Selamlar,
Forumumuzda karbondioksit sistemlerinde çözücüler olarak bilinin difüzör ve reaktörlerle ilgili genel bir yazı yoktu ve forumda bu konuda birçok başlık açılıyordu. Onlarca başlık ve özel mesajların üzerine bu konunun faydalı olabileceği kanaatine vardık ve hazırlama gereksinimi duydum.

Yazıda; difüzör ve reaktörler çeşitleri, kullanım alanları, yapılışı, performansı, işleyişi gibi konulara değineceğim.

DİFÜZÖR VE REAKTÖR ÇEŞİTLERİ:

1-   BASİT  (Kafa Motoru yada Dış Filtreye monte edilmeyen sistemler)
# Çan Difüzörler
# Hava Taşı
# Seramik Tavanlı Difüzörler
# Kabarcık Merdiveni
# Kafa Motoru
 
2- KARIŞIK (Kafa Motoru yada Dış Filtreye monte edilen sistemler)
 
# Dış Filtre Difüzörü
# Bioball Reaktör
# External Vortex Reaktör (Harici)
# İnternal Vortex Reaktör (Dahili)
 
 
 
1-   BASİT  (Kafa Motoru yada Dış Filtreye monte edilmeyen sistemler)
 
ÇAN DİFÜZÖRLER:
Genelde düşük destekli akvaryumlarda tercih edilirler. Suda oluşan akıntıların zil çanına benzeyen bir hazneden karbondioksit gazını emmesiyle birlikte çalışır. Sistem çok basit bir düzenekten oluşmuştur. Çan'a benzeyen bir hazne ve karbondioksit sistemi akvaryum için karbondioksit ihtiyacını karşılar.

Pek tercih edilen bir sistem değildir. Sebebi yeterli çözünme yapamamasıdır. Genelde mayalı sistemlerde yardımcı eleman olarak kullanılır. Sistem çözünürlüğünü arttırmak için çana yakın bir bölüme akıntıyı arttırmak adına bir iç filtre ya da kafa motoru koyulabilir. Akıntı ne kadar fazlaysa çözünme o hayli artar.

Evde rahatlıkla oluşturulabilecek bir sistemdir.

Çan difüzörün karbonsioksit çözme oranı %5-20 lerde yer almaktadır.

HAVA TAŞI:



Pek tercih edilen bir difüzör değildir. Sebebi ise yeterli karbondioksit çözümü yapamamasıdır. Daha çok düşük destekli bitki akvaryumlarında kullanılır. Fazla bir karbondioksit ihtiyacı olmayan bitkilerde yardımcı destek olarak tercih edilebilir.

Mayalı sistemlerde kullanılması önerilmez. Hava taşındaki düzenek büyüklüklerine bağlı olarak mayalı sistem şişesine yapacağı basınçtan ötürü patlama olasılığı vardır. Bu yüzden tüplü sistemlerde önerilir.

Kullanımı gayet basittir; karbondioksit sisteminden gelen gaz borusunu hava taşının giriş bölümüne takarak, basıncında etkisiyle çalıştırabilirsiniz.

Hava taşının karbondioksit çözme oranı % 20-25 lerde yer almaktadır.



SERAMİK TAVANLI DİFÜZÖRLER:
Sistem farklılığı gözetmeksizin en çok tercih edilen karbondioksit difüzörlerindendir. Aslında kullanım alanları sadece tüpcü karbondioksit sistemleridir. Bu difüzörde çok ince delikli seramik plakalar kullanılmaktadır.Basıncın vermiş olduğu kuvvetle birlikte tavanında bulunan seramik plaka yardımıyla bütün olarak baskı yapan karbondioksit gazını plakadan geçirerek ince kabarcıklara ayırıp çözen bir difüzördür.

Yoğun basınç kuvveti altında çalıştığından dıy yapımı mayalı sistemlerde tercih edilmemelidir. Kullanıldığı durumda basıncın vermiş olduğu kuvvetle birlikte mayalı sistem şişesinde yoğun basınç kuvveti oluşturup şişeyi patlatabilmektedir.

Genelde küçük ve esnetik olduğundan ilk tercih edilen difüzör halini almıştır.

Uzun süreli kullanımlarda; tavanda bulunan seramik plakadaki delikler tıkanabilmektedir. Bu tıkanıklığı basınçlı hava ya da 1 günlüğüne sıcak suda bırakıp temizleyerek çözebilirsiniz.

Difüzörün karbondioksit çözme oranı %50-60 larda yer almaktadır.



KABARCIK MERDİVENİ:

Çözme oranı yüksek bir difüzördür. Seramik tavanlı difüzöre benzeyen uzunca bir hazneye sahiptir. Tek farklılık haznenin içinde merdivene benzer dönemeçli bir bölüm oluşudur. Alttan verilen karbondioksit gazının suyun kaldırma kuvvetiyle birlikte merdivenimsi oluşumlardan yukarı çıkarak sürtünme ve ayrışmayla birlikte suya dağılmasıdır.

Karbondioksit kaynak sistemi gözeterek kullanılmalıdır. Difüzör basıncın etkisiyle çalıştığından sadece tüplü sistemlerde kullanılmalıdır. Mayalı sistemlerde kullanılırsa şişeyi patlatma gibi durumlar görülebilir.

Çözünme performansının yüksek oluşundan ve esnetikliğinden dolayı memnun kalınan bir difüzördür. Dıy sistem olarak hazırlanması çok zor olduğundan genelde hazır satılır.

Kabarcık merdiveninin karbondioksit çözme oranı %75-80 lerde yer almaktadır.


KAFA MOTORU:

Kafa motorlarının hava emme haznelerine karbondioksit sisteminden gelen boruyu bağlayarak kullanılan bir sistemdir. Hem tüplü hem de mayalı karbondioksit sistemlerinde kullanılabilir. Basıncın etkisi en alt seviyededir. Genelde kafa motorunun hava emme özelliğiyle birlikte sistem çalışır.

Elektrik kesilmelerinde akvaryumda karbondioksit çözülmesi görülmez. Kafa motoru durduğundan; çözünmede durur.

Pek tercih edilebilecek bir sistem değildir. Çalışmasıyla birlikte kafa motorundan çıkan yoğun akıntı karbondioksit gazını çözmesi yanında sudaki hareketlenmeden dolayı kısa sürede kabarcıkların yukarı çıkmasını sağlar ve performansı azaltır.

Sistem sadece kafa motoruyla birlikte kullanılabileceği gibi iç filtre haznesiyle birlikte de kullanılabilir. Bu sayede hem filtrasyon hem de karbondioksit çözümü sağlanılabilir.

Kafa motorunun karbondioksit çözme oranı %40 larda yer almaktadır.

 
2- KARIŞIK (Kafa Motoru yada Dış Filtreye monte edilen sistemler)

DIŞ FİLTRE DİFÜZÖRÜ:
Multi Fonksiyonel CO2 Difüzör.

İç ve dış kısımda kullanılabilir.

Difüzörün üst kısmında bulunan büyük giriş kısmına dış filtrenin çıkış borusu (suyun akvaryuma boşaldığı taraf) bağlanır. Dış filtre yerine kafa motoru bağlanarakta kullanılabilir.
Dış filtrenin temiz su veriş haznesine difüzörün takılmasıyla birlikte, suyun vermiş olduğu akıntı sayesinde çözünme gerçekleşir. Her tür karbondioksit sisteminde kullanılabilir. Basınç kuvvetinden yarı barımlı olarak yararlanır.

Dış filtre yardımıyla çalıştığındna elektrik kesilmelerinde sistem durur. Çözünme gerçekleşmez. Yine bununla birlikte çözünme hızı; dış filtrenin temiz su haznesinden verdiği akıntı gücüyle doğru orantılıdır.

Dış filtre difüzörünün karbondioksit çözme oranı %30-45 lerde yer almaktadır.



BİOBALL REAKTÖRÜ:

Akvaryumundan yarı bağımsız halde çalışan bir reaktördür. Dışarda bulunan bir hazne ve hazne içindeki bioballar sayesinde çözünme gerçekleştirir. Reaktörün çalışabilmesi için akvaryumda bulunan bir kafa motoruna ihtiyaç duyulur. Çözünme yüksek seviyelerdedir. Çözünme hızı akvaryumdaki kafa motorunun gücüne ve reaktör haznesinin büyüklüğüyle doğru orantılıdır.

Elektriklerin kesilmesi durumunda sistem çözünme gerçekleştiremez. Reaktör haznesi içerisinde bulunan bioballara alternatif olarak; seramik, su borusu parçaları gibi hava kabarcığını parçalayabilir nitelikte medyanlar kullanılabilir.

Bioball reaktörünün karbondioksit çözme oranı % 80-90 larda yer almaktadır.

 
VORTEX REAKTÖR
 
Konuya Yigit Semerci ustanın harika açıklamasıyla başlayalım;

Vorteks yani anafor çözümleyici, adından da anlaşılabileceği gibi suyu anafor formuna dönüştürür. Kapalı bir ortamda anafor oluşturulduğunda orta kesiminde kalan hava su ile daimi olarak yoğurulmuş olur. Co2 çözünümü için en etkili yoldur ve verilen co2'nin tamamının suda çözünebildiği (şimdilik) tek sistemdir.

Fakat anaforun oluşması için bazı şartlar vardır:
1- su hazneye bir açı ile verilmeli
2- Hazne çıkışı suyun verildiği tepe noktasında daha küçük olmalı (ters şişe formunda olmalı)

 

EXTERNAL VORTEX REAKTÖR:
Her reaktör gibi vortex reaktörde akvaryumdan yarı bağımsız halde çalışır. Akvaryumun dışında bulunan bir silindir hazne ve akvaryumun içinden su basabilecek bir kafa motoru sistemin çalışması için yeterlidir.

Çalışma prensibi; hazne içerisinde kafa motorundan gelen suyun yan bir açı ile girdap oluşturması sonucunda verilen gazın parçalanmasıdır. Kafa motoruna bağımlı olduğundan elektrik kesilmesi anında sistem durur. Elektrik kesintisi sonrasınd asistemi tekrar çalıştırır vaziyete getirmek biraz zahmetlidir. Çok yüksek oranda karbondioksit çözünmesi gerçekleştirir.

Özellikle büyük boyutlu akvaryumlarda en iyi karbondioksit reaktörü olarak kullanılır. Çözmüş olduğu karbondioksit akvaryumun her köşesine rahatla ulaşabilir.

Vortex reaktörün karbondioksit çözme oranı %90-100 lerde yer almaktadır.


İNTERNAL VORTEX REAKTÖR:

Akvaryumun içinde bir kafa motoruna bağımlı olarak çalışır. Reaktörün işlevini yerine getirebilmesi için silindirimsi bir tarafı açık diğer tarafı kapalı bir hazneye ihtiyaç duyulur. Silindire girdap oluşturabilecek şekilde kafa motoru takılır ve üstten ya da kafa motorunun hava emiş haznesinden karbondioksit gazı verilir. Çok ince yapıya sahip karbondioksitleri gözle görebilirsiniz.

Çözünme vortex reaktörde olduğu gibi çok yüksektir. Genelde dıy sistem olarak yapılabilir. Yoğun karbondioksit ihtiyacı olan akvaryumda en çok kullanılan sistemdir. Tek can sıkıcı nokta biraz görüntü kirliliği yapmasıdır.

Basınç etkisi gözetmeksizin kullanılmaktadır. Hem mayalı hem de tüplü karbondioksit sistemlerinde en iyi çözücü olarak kullanılabilir.

Vortex difüzörün karbondioksit çözme oranı %95-100 lerde yer almaktadır.

 
 
 
ÖNERİLER
Mayalı sistemim var bana en uygun sistem hangisi?
1-Akvaryum büyük dış filtre kullanıyorum,
2-Akvaryum küçük şelale filtre kullanıyorum,
 
Tüplü sitem kullanıyorum bana en uygun sistem hangisi?
1-Akvaryum büyük dış filtre kullanıyorum
2-Akvaryum küçük şelale filtre kullanıyorum
 
Elbette en önemli konulardan birisi bir kişi bu işe başlarken mayalımı yoksa tüplü sistemle mi başlasam sorusuna yanıt bulabilmesidir.. Tüplü sistemler uzun vadede daha pratiktir ve idame masrafı yok denecek kadar azdır..Ancak kişi çeşitli nedenlerle mayalı sistem tercih edilebilir..
 
Ayrıca kişinin kendin yap sistemlere hiç ilgisi olmayabilir...
 
Tüplü sistem tercih edildiğinde işiniz nisbeten kolaydır...Seramik tavanlı difusörler işinizi çoğunlukla görecektir, akvaryumunuz daha büyükse (200 litre ve üzeri) o zaman DIY yada Ticari Reaktörler işinizi görecektir...
 
Maalesf seramik tavanlı difusorler mayalı sistemde çalışmazlar...mayalı sistemde seçeneklerimiz daha azdır.. O nedenle soruyu sınırlıyalım;
 
Mayalı sistemim var bana en uygun sistem hangisi?
1-Akvaryum büyük dış filtre kullanıyorum,
2-Akvaryum küçük şelale filtre kullanıyorum,
 
Ne dersiniz?
 
 
 
 
 
Bu konudaki soruları bu başlık altından tartışabiliriz.
 
Emre Nar2009-09-24 21:42:17

Beğenenler: [T]174244,M.Çelik[/T][T]235480,underwaterworld[/T][T]240009,Mahmut Boyraz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2009 12:43
Bir sorum olacak.
Vortex difuzör yapmaya karar verdim fakar motorun altı açık o yüzden yavru karidesleri içine çekip parçalayabilir orayı kapatmanın başka bir yolu var mı?

+1: [T]93897,CarrasiusAuratus[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2009 12:47
[QUOTE=Batuaydin]Bir sorum olacak.
Vortex difuzör yapmaya karar verdim fakar motorun altı açık o yüzden yavru karidesleri içine çekip parçalayabilir orayı kapatmanın başka bir yolu var mı?
[/QUOTE]
 
İç filtrenin sünger haznesini takabilir ya da o bölümü çok ince bir sineklikle kapatabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nestaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10420,2[/B]
Kayıt: 30/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1923
nestaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2009 13:15

Emre bitkili akvaryum kuran yada kuracak olan benim gibi bu konuda tecrübesiz arkadaşlar için çok faydalı bir başlık olmuş gerçekten..Tebrik ederim..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquariuMFisHÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2009
İl: Kütahya
Mesaj: 204
AquariuMFisHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2009 20:34

     Çok güzel bir iş çıkarmışsınız gerçekten tebrik ederim.Çok aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz.Yeni başlayan arkadaşlar ciddi şekilde faydalanacaklardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahtclbÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 167
ahtclbÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 12:20

İsta max mix bunların hangisine girer?? ve yuzde kac cozulme oranı kapsar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 12:28
İsta max mix external grubuna girmektedir. Tank içerisindede kullanılmakta ama genelde dışarda kullanım tercih edilmektedir. Verimlilik açısından iyi ama pervanesinde sürekli tıkanmalar yaşanmakta.Tabi yeni parti üretimleri nasıldır bilemiyorum. vuslat2009-10-08 12:29:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahtclbÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 167
ahtclbÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ekim 2009 21:02
Bende large modeli var akvaryumun ıcınde fakat dıs filitrenin başına baglıyorum 1000- 2000 l/h diyo fakat ben vortex kullandıgım zaman daki gibi yarar sağladıgını görmüyorum acaba medium mu almam lazım yoksa vortexe geri mi dönmek lazım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2009 19:26
yararlı bilgi olmuş... başka sistemlerde varsa haberdar ediniz...
 
teşekürler
akvaryumtr2009-10-23 19:26:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6467,3[/B]
Kayıt: 29/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2725
reverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2009 21:16
Merhaba, yazının sonundaki sorulardan birini yenileyeyim:
- Küçük akvaryumum var, şelale filtre kullanıyorum. Nasıl bir sistem tercih etmeliyim?

Mayalı sistem yapmak istiyorum, bunun için gerekli araştırmaları yapıyorum fakat, difüzör mü, reaktör mü kullanmam gerektiğini ve nasıl bir şey kullanmam gerektiğini bilmiyorum.
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Bu arada yazı çok faydalı oldu, teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

liorenteÇevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2008
İl: Bursa
Mesaj: 99
liorenteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2009 15:59
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=GHEzwiEa-iw[/VID]
http://www.youtube.com/watch?v=GHEzwiEa-iw

Arkadaşlar bu videoda hangi malzemeleri kullanmış bu arkadaş fikriniz var mı?Alt bölümde iple bağladığı şey sünger mi acaba?

Teşekkür Edenler: [T]225363,mczorba[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2010 11:00
 Korhan Bey, video kaldırılmış ne yazık ki, göremiyoruz.
 
 Emre Bey, çok faydalı bir anlatım olmuş. Bitkili akvaryum kurulumlarımı yaklaşık 4 yıl önce bırakmıştım ve afrika cichlidlerine geçiş yapmıştım. Şu an halen toplamda 1230 litreyle Malawi cichlidlerine devam ediyorum. Fakat geçenlerde ziyaret ettiğim bir akvaryumcuda riccia bulmamla bitkili akvaryum hasretim depreşti tabiri caizse. Sonra bir anda evde kullanmadığım 65 litrelik tank, kullanmadığım ısıtıcı, iç filtre, kayalar vs gözümde canlandı, ve gözlerimi kapadığımda iwagumi tarzı minik ve sade bir kurulum görüyordum. Big%20smile  
 
 Tabii benim bitkili yaptığım zamanlarda böyle reaktörler, diffüzörler yoktu. Yani vardır da biz bilmiyorduk.
 
 Bu yeni tankı hayata geçirmek için kafa yoruyorum bu aralar. COkonusunda mayalı sistem kurup iç filtre ile kullanmayı düşünüyordum. Ayrıca kafamda CO2'yi akvaryumda sıkıştıracak ve akıntıyla bunu suya çözdürecek bir düzenek kurmuştum. Meğer o sistem zaten varmış, adı da Çan Difüzörmüş. Big%20smile Yalnız kafamda tasarladığım için düzenek bunun gibi olmayacak, mantık aynı sadece, yapacağım sistemi tankın içinde arasanız bulamayacaksınız. Tebessüm İç filtreye bağlı mayalı sistem ve ek güç olarak çan difüzör tasarladığım tankı rahatlıkla çevirecektir diye düşünüyorum.   
 Herneyse. Paylaşımlar için tekrar teşekkürler. Herkese sağlıklı ve bol karbondioksitli bitki tankları diliyorum. Dil%20Çikarma
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2010 01:08
Selamlar. Öncelikle teşekkürler çok güzel bir başlık olmuş.
Benim merak ettiğim bu çözme oranları neye göre hazırlanmış ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oydeleeÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2007
İl: Samsun
Mesaj: 26
oydeleeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2010 09:36
Sera co2 basic set co2 reaktoru bunlardan hangisine giriyo ve co2 çözme oranı kaç acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir