Dış Filtre Malzemelerinin Ömrü Ve Değişimi


irfankıvrakÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2009
İl: Mugla
Mesaj: 30
irfankıvrakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 02:40
Aradığım hiçbir yerde sorumun net bir cevabını bulamadım ve buraya yazmaya karar verdim.
Dış filtre malzemesinin ömrü ne kadardır? Akvaryumumda mesala seramik,gözenekli sünger,substrat pro,zeolit kullanıyorum.
Normal yaşam yükü olan bir akvaryum için 6 ayda 1 malzemeleri sıfırdan yenilemem doğrumudur?
ve son olarak bu malzemeleri file içindemi kullanmalıyım yoksa sepete açık bir şekilde yerleştirmelimiyim?
Vereceğiniz bilgiler benim için çok değerli şimdiden teşekkür ederim.

+1: [T]168086,brigantes[/T][T]153258,karatepe01[/T][T]164747,knight96[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

benOnderDÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2017
İl: Edirne
Mesaj: 62
benOnderDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 10:58
Merhaba. Konuya ben de çok hakim değilim. Ancak 2.5 ay önce akvaryum kurulumu yaptığımda, balıkçı bana dış filtre malzemelerimi saydığımda (filtre ikinci el ve 1 senedir kullanılmamıştı) bana aktif karbon, seramik ve elyaf vermişti. 3 ay sonra değiştirmemi söylemişti. Sadece karbonu sıcak su ile ıslatıp, olduğu gibi filesiyle sepete bıraktım.

Şu an gittiğim balıkçı ise, dış filtre debisi düşmüşse, değiştirme zamanı gelmiştir, gibisinden bir şey söyledi. Ve evet, şu an dış filtremin su çıkışı 2.5 ay önceki kadar güçlü değil, neredeyse yarı yarıya bir düşüş var. Sanırım değişim zamanım geliyor, ki ilk malzemeleri aldığım zaman söylenen 3 aylık süre de dolmak üzere :)

200 litrelik, 100x40x50h ölçülerinde benim akvaryum. Quick 1200 dış filtrem.

Beğenenler: [T]74252,irfankıvrak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]74252,irfankıvrak[/T]
+1: [T]153258,karatepe01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kptmaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/09/2017
İl: Ankara
Mesaj: 343
kptmaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 11:18
+1 de gelmiş. Genel bir cevap vermeye çalışacağım:

- Biyolojik dönüşüm için kullandığınız malzemeleri (seramik boncuk, gözenekli sünger vb.) -aksini gerektirecek sıra dışı bir şey olmadığı sürece- atmanıza gerek yok. Temizlik sırasında onları akvaryumdan aldığınız su ile ve yalnızca kaba pislikten arındıracak kadar sudan geçirir, kullanmaya devam edersiniz.
- Elyaf kullanıyorsanız, tamamen atıp yenisi ile değiştirirsiniz.
- Aktif karbon normal şartlar altında zaten kullanılmaz. Kullanıldığı zaman da belli bir süre filtre içinde tutulup sonra atılır.

File konusuna gelince...

Seramik boncuklar -biyolojik özelliğinin dışında- gelen suyu şaşırtma işlevi de görür. Dış filtrede kullanıldığında en alta konması biraz da bu yüzdendir. Alt katmandan üste geçerken suyun dengeli dağılmasına yardımcı olur. File içinde kullanmak bu işlevini belli ölçüde engelleyebilir -özellikle file küçük ve boncukları fazlaca derli-toplu tutuyor, filtre zeminine yayılmasına imkân vermiyorsa. Hem bu sefer file kabarık da olur; yani altta normalden fazla yer kaplar. Bu da zaten kısıtlı olan hacmin verimli kullanılmaması demektir. O yüzden dış filtrede kullanırken file içinde kullanmanızı önermem. Şelale filtrede kullanmayı düşünüyorsanız örneğin, file içinde olup olmaması hiç fark etmez, aksine kolaylık sağlayabilir -sığdığı sürece ne gam.

File ya da tülbent kullanımını elyaf kullananlara da önerebilirim. Elyafın küçük parçalarının suya karışmaması için, üstüne ya da etrafına file ya da tülbent benzeri tutucu nitelikte bir şey örtülmesi çok işe yarar.

Beğenenler: [T]74252,irfankıvrak[/T][T]168086,brigantes[/T][T]164747,knight96[/T][T]203993,Metal06[/T][T]216240,Odo77[/T][T]191362,CaptainJava[/T][T]235771,Tamer Burak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]74252,irfankıvrak[/T][T]235771,Tamer Burak[/T]
+1: [T]153258,karatepe01[/T][T]210966,rdroo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KadirSpmzÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 359
KadirSpmzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 11:19
[QUOTE=irfankıvrak]Aradığım hiçbir yerde sorumun net bir cevabını bulamadım ve buraya yazmaya karar verdim.
Dış filtre malzemesinin ömrü ne kadardır? Akvaryumumda mesala seramik,gözenekli sünger,substrat pro,zeolit kullanıyorum.
Normal yaşam yükü olan bir akvaryum için 6 ayda 1 malzemeleri sıfırdan yenilemem doğrumudur?
ve son olarak bu malzemeleri file içindemi kullanmalıyım yoksa sepete açık bir şekilde yerleştirmelimiyim?
Vereceğiniz bilgiler benim için çok değerli şimdiden teşekkür ederim.[/QUOTE]

Ben deforme olmayan ve yıkadığında temizlenen hiç bir ürünün değiştirilmesi taraftarı değilim. Sonuçta o malzemelerin olayı tamamen gözenekleriyle ve pürüzsüzlükleriyle alakalı. Hiç doğada doğal bir gölün oluşturduğu eko sistemde bir şey değiştirilmiyor. Ve su her zaman tertemiz ve yaşam dolu. Döngü olduğu sürece ve su aktığı sürece bence hiç bir malzeme değiştirilmemeli..

Şahsen ben sporax ve substrat dışındaki malzemeleri bir güzel sıcak suda yıkıyorum. Sporax ve substratıda akvaryumdan aldığım suyla temizleyip filtremin 3 ayda bir yaptığım temizliğini bu şekilde tamamlıyorum. Eğer elyaf yada biyolojik süngerlerim deforme olmuşsa yada temizlenmeyecek şekilde kirlenmişse değiştiriyorum.

Bu tarz malzemeleri alırken orjinal kutusunada bakarsanız, üzerinde hiç bir zaman ömürleri yada şu kadar süre sonra değiştirin yazmıyor. Büyük firmalar bile bu oyuna girmezken akvaryumcular yada bu işten para kazananlar, şu kadar sürede değişmeli, bu kadar sürede yenilenmeli. Şu kadar süre sonra etkisini kaybediyor tarzı şeyler söylüyorlar..

Bu arada benim filtrem şu şekilde,

Sporax, substrat pro, elyaf, biyolojik sünger. Ve dış filtrenin kendi içinde olan 2 adet beyaz sünger var.. Allah'a şükür hastalık yaşamadım ve suyum her zaman berrak. 3 ay'da 1 yukarda anlattığım gibi temizliyorum..

[B]Kendi kullanmadığım ürünler dışında bir tecrübem yoktur ve sadece kullandığım ürünler için yorum attım. Yanlış bilgilendirmeme adına bu notu ekleme gereği gördüm.
[/B]
Kolay gelsin hayırlı hobiler.[EDIT]KadirSpmz,2017-10-05 11:21:33[/EDIT]

Beğenenler: [T]210966,rdroo[/T][T]105686,ozanoguz[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]235771,Tamer Burak[/T]
+1: [T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kptmaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/09/2017
İl: Ankara
Mesaj: 343
kptmaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 11:38
[QUOTE=OnderinOdasi]Merhaba. Konuya ben de çok hakim değilim. Ancak 2.5 ay önce akvaryum kurulumu yaptığımda, balıkçı bana dış filtre malzemelerimi saydığımda (filtre ikinci el ve 1 senedir kullanılmamıştı) bana aktif karbon, seramik ve elyaf vermişti. 3 ay sonra değiştirmemi söylemişti. Sadece karbonu sıcak su ile ıslatıp, olduğu gibi filesiyle sepete bıraktım. Şu an gittiğim balıkçı ise, dış filtre debisi düşmüşse, değiştirme zamanı gelmiştir, gibisinden bir şey söyledi. Ve evet, şu an dış filtremin su çıkışı 2.5 ay önceki kadar güçlü değil, neredeyse yarı yarıya bir düşüş var. Sanırım değişim zamanım geliyor...[/QUOTE]Aktif karbona değinmiştim. Ezbere konacak bir malzeme olmadığı gibi, sürekli tutulması da sakıncalıdır. Nedenini araştırırsınız... Size bunu söyleyen satıcı hakkında yorum yapmayacağım -anladınız siz onu.

Dış filtreyi zaten sürekli açmanız gerekmez, fakat temizlik zamanı için ezbere 3 ay demek de doğru değil. Akvaryumunuzun yüküne göre bu 1 ay da olabilir 6 ay da. Buna filtreyi temizlik için açtığınızdaki durumunu gözlemleyerek siz belirleyebilirsiniz.

[QUOTE=KadirSpmz]...Döngü olduğu sürece ve su aktığı sürece bence hiç bir malzeme değiştirilmemeli.. Şahsen ben sporax ve substrat dışındaki malzemeleri bir güzel sıcak suda yıkıyorum. ... Eğer elyaf yada biyolojik süngerlerim deforme olmuşsa yada temizlenmeyecek şekilde kirlenmişse değiştiriyorum...[/QUOTE]
Elyafı kısmen temiz bile görünse kurtarmaya çalışmayın. Zaten pahalı bir malzeme değil; birkaç liraya size yıllarca gidecek bir çuval dolusu elyaf alabilirsiniz. Paket içinde satılan gösterişli ve pahalı bir elyaf kullanıyorsanız önce bu tercihinizi değiştirmenizi öneririm.

Arkadaşlar, henüz denemediyseniz forumda arama yapmanızı ve geçmişte yazılmış olanları okumanızı da şiddetle tavsiye ederim. Forum "bilgi birikimidir". ...ve "filtre" bu hobinin en temel konularından biri, lütfen araştırın. Biraz okuma size yıllarca hatrı sayılır tasarruflar da sağlayacak emin olun [:iyi:]

Beğenenler: [T]196004,Ibrahim90[/T][T]74252,irfankıvrak[/T][T]164747,knight96[/T]
Teşekkür Edenler: [T]199024,OnderinOdasi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2199
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 12:14
Yukarda sorularınızı gayet doğru açık ve net şekilde yanıtlamış arkadaşlar sağolsunlar. Ben sadece şunu ekleyeceğim:

dış filtrenin debisi en iyi göstergedir, zamanla hem filtre kirlenir,hem hortumlar yosun bağlar vs debi şaşırtıcı miktarda düşer. Farketmemek zordur. İdeali o noktaya gelmeden hem hortumları hem emiş ve basış borularını (sert plastik kısımları) belli aralıklarla bir harbi (hortum temizlemeye yarayan uzun saplı fırça denebilir bilmeyenler için) yardımıyla temizleyin. Filtre temizliğinin nasıl olması gerektiği yazılmış zaten tekrar etmeyeceğim.

Sadece bir not: Elyaf da seramikler kadar bakteriye ev sahipliği eder, şüpheniz olmasın. O nedenle filtre temizliğini bir seferde yapmak yerine mesela bir seferde hortumlar ile bir tepsi/sepet teki elyafı, diğer bir seferde başka sepetteki elyafı değiştirirseniz, akvaryumun dengesini bozmamış olursunuz.

Söylendiği gibi her akvaryum için temizlik sıklığı değişebilir, ama 3 ay ile 6 ay şeklinde genelleyebilirim. En temiz akvaryumda bile en azından hortumlar yosunlanıyor bu sürede. süngerleri de seramikleri de akvaryum suyuyla yıkayın yeter.

Seramilklerin değiştirilmesi konusu JBl gibi filtre üreticilerinde bile öneriliyor. Şahsi fikrim tamamen ticari kaygılarla öneriyor olduklarıdır. Bence gerekli değildir. 3 yıldır kullanmaktayım, sorun yaşansa ben yaşardım diye düşünüyorum. [EDIT]ityo39,2017-10-05 12:17:01[/EDIT]

Beğenenler: [T]192768,sangarios[/T][T]74252,irfankıvrak[/T][T]151258,AhmedVural[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

benOnderDÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2017
İl: Edirne
Mesaj: 62
benOnderDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 13:16
[QUOTE=kptma]Aktif karbona değinmiştim. Ezbere konacak bir malzeme olmadığı gibi, sürekli tutulması da sakıncalıdır. Nedenini araştırırsınız... Size bunu söyleyen satıcı hakkında yorum yapmayacağım -anladınız siz onu.

Dış filtreyi zaten sürekli açmanız gerekmez, fakat temizlik zamanı için ezbere 3 ay demek de doğru değil. Akvaryumunuzun yüküne göre bu 1 ay da olabilir 6 ay da. Buna filtreyi temizlik için açtığınızdaki durumunu gözlemleyerek siz belirleyebilirsiniz.
[/QUOTE]

Çok seneler önce mahalledeki akvaryumcuların önerileriyle akvaryum kurduk ve beslediğimiz istisnasız tüm balıklar (japon, lepistes, melek gibi) öldü. Mesela hiçbir kurulumda akvaryumu 1 hafta falan çalıştırmadık. Su doldurup, mavi ilacı da damlatıp, ertesi gün balıkları doldurduk. 1 hafta sonra bütün suyu boşaltıp, tekrar kurulum vs yaptık. Sonuç: Balıklar öldü.

İlk defa bu kadar büyük bir akvaryuma sahip oldum. Bu bilgiyi veren akvaryumcunun söyledikleri, burada okuduğum şeylerden (sorunuma göre yaptığım aramalardan yola çıkarak) sonra da ilk defa bu kadar uzun süre (2.5 ay oldu) balık besliyorum ve kaybım sadece 3 (2'si çok ufak boyda yunus, 1 tane de auratis. Tabii o zaman başka bir balıkçıdan aldığım bir sürü çeşit ciklet balığının birbirleriyle uyumsuz olmasından dolayı o 3 balık kaybedildi) balık. Şu an 3 dişi, 1 erkek sarı prenses (15 litrelik ayrı bir akvaryumda 20 yavrum) ve yunus balıklarım var.

Dış filtrenin temizlenmesi gerektiğini şu an ilk defa okuyorum, birazdan bu konuyu da araştıracağım. Aynı şekilde karbonun bir süre sonra çıkartılması gerektiğini de yeni öğreniyorum, dediğim gibi 3 ay sonra değiştirmem gerektiğini söylemişti balıkçı amca.

Bu bilgiler için de teşekkürler.

Beğenenler: [T]74252,irfankıvrak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2199
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 17:06
Üzülerek söylüyorum akvaryumculardan sağlıklı bilgi alma şansınız çok düşük. Örneğin yosun konusunda tavsiye istesen verirler yosun ilacını. Halbuki 50 tane değişken var sormaz sana bilgi alayım da doğru yönlendireyim demez çoğu. Forumlar bile yeterli değil, aynı forumda bir konu başlığında sağlıklı bilgi verilirken diğerinde körler sağırlar birbirini ağırlar yalan yanlış yönlendirilirsniz. Yabancı forumlar da farklı değil. Yabancı forumlarda da yetkin kişilere denk gelirseniz çok değerli yanıtlar alırsınız ama kulaktan dolma bilgi veren de çok. Maalesef güvenecek birini bulup 1. elden tecrübe edilmemiş hiçbir öneriyi kaale almamayı öneriyorum size genel olarak.

Çok seneler önce benim de akvaryum ile ilgilendiğim yıllar oldu, ben de çok balık telef ettim. Bir türlü bitkileri yaşatamadım vs ama o zaman ne internet var, ne forum var. siyah beyaz 2-3 kitap vardı 40 yıllık güncellikten uzak bilgilerle dolu...pipo filtre süngerini her temizlikte çeşmede yıkardık:) o kadar söyleyeyim:)

Beğenenler: [T]230868,homeroz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeSWaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2016
İl: Bursa
Mesaj: 590
DeSWaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 17:57
Öncelikle kullandığınız malzemeye göre değişir bu sıralamasını yaparsak

1.) Sünger: sünger yıpranana kadar değişmez 4 ayda bir akvaryumdan alınan su ile yıkanır ve hafifce sıkılır yararlı bakterilere fazla zarar vermemek için

2.) Elyaf: 4 ayda bir filtre temizliği yaparken yenisiyle değiştirilir

3.) Seramik halkalar: filrenin en uzun ömürlü parçasıdır kırılsa bile iş görür üzerinde yararlı bakteri bulundurur akvaryumdan alınan su ile durulanıp tekrar kullanılır

4.) Zeolit: mucize bir materyaldir 4 ayda bir çıkartıp ılık tuzlu suda 2 saat bırakıldığında içindeki amonyagı bırakıp tekrar kullanılabilir hale gelir

5. Aktif karbon: 1 ayda bir değiştirilmeli ömrü bitince kullanmaya devam etmemeli

Beğenenler: [T]74252,irfankıvrak[/T][T]168086,brigantes[/T][T]209513,DwightSchrute[/T]
Teşekkür Edenler: [T]74252,irfankıvrak[/T]
+1: [T]74252,irfankıvrak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kptmaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/09/2017
İl: Ankara
Mesaj: 343
kptmaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 18:06
[QUOTE=OnderinOdasi]Çok seneler önce mahalledeki akvaryumcuların önerileriyle akvaryum kurduk ve beslediğimiz istisnasız tüm balıklar (japon, lepistes, melek gibi) öldü. Mesela hiçbir kurulumda akvaryumu 1 hafta falan çalıştırmadık. Su doldurup, mavi ilacı da damlatıp, ertesi gün balıkları doldurduk. 1 hafta sonra bütün suyu boşaltıp, tekrar kurulum vs yaptık. Sonuç: Balıklar öldü.

İlk defa bu kadar büyük bir akvaryuma sahip oldum. Bu bilgiyi veren akvaryumcunun söyledikleri, burada okuduğum şeylerden (sorunuma göre yaptığım aramalardan yola çıkarak) sonra da ilk defa bu kadar uzun süre (2.5 ay oldu) balık besliyorum ve kaybım sadece 3 (2'si çok ufak boyda yunus, 1 tane de auratis. ...Dış filtrenin temizlenmesi gerektiğini şu an ilk defa okuyorum... Aynı şekilde karbonun bir süre sonra çıkartılması gerektiğini de yeni öğreniyorum...[/QUOTE]
Önder kardeşim, bunları yaşamış olan yalnız siz değilsiniz emin olun. Bu durumun sosyo-kültürel ya da siyasi boyutlarına hiç girmeyeyim burada, yeri değil. Belki de hepsi masumdur da, bütün kabahat Vikipedi'dedir [:cool:]

Ben biraz şanslıydım belki: Akvaristler Derneğinin kurucu çekirdek kadrosu ile dernek kurulmadan çok önce ODTÜ'deki "ileri akvaryumculuk" seminerleri vesilesiyle tanıştım ve ilk elden güvenilir doğru adreslere ulaşarak büyük ölçüde sorunsuz atlattım ilk günlerimi. Yoksa yıllar önce de durum farklı değildi. Bayağı tüccarların bu tavırları -öyle sanıyorum ki- hobiye de en büyük zararı veriyor. Yeni akvaryum kurmaya hazırlandığım için son birkaç gündür piyasayı takip ediyorum. İkinci el alım-satım sitelerinde gün geçmiyor ki "hobiyi bırakıyorum" kabilinden elden çıkarılan bir akvaryum ilânı yayımlanmasın. İnsan üzülüyor!

Oysa -anmadan geçemeyeceğim- bir Ercan TARHAN örneği var bu ülkede. Oriental Akvaryum'un sahibi. İlk sayısını 1967'de yayımladığı "Akvaryum" dergisi ile akvaryum meraklılarına dönem itibariyle en güncel "bilgiyi" sunmayı amaç edinmiş; iki ciltte toplam 24 sayılık dergiyi tek başına yayımlamış bir "akvaryumcu"! Kendisiyle bizzat da tanışıp sohbet etmiştik yıllar önce. Hayattaysa Allah uzun ömürler, göçtüyse de ruhuna huzur versin. Kendisinden sonra -sağ olsun- Tamer BALLICALI abimiz bu işe el attı ve O da çok güzel işler yaptı. Diğer yandan kurulmuş bir dernek ve bu gibi forumlar... Fakat bakıyorsunuz: hâlâ daha hemen her gün öylesi bayağı tüccarların kurbanı olan ve hobiden soğuyan onlarca insan...

Her duyduğumuzu "bilgi" sanmamamız lâzım. Gerçek "bilgi" çok kıymetli ve maliyetli bir şey. Cebinizden çıkacak paranın peşinde olan insanlardan bunu edinmeniz pek mümkün değil ne yazık ki. Her malın bir alıcısı vardır belki ama, bilinçli ve ne istediğini bilen bir müşteriye her malı "kakalayamazsınız"!

Gelelim internete.. İnternet aracılığıyla kolay erişebiliyor olmanın tuzağına düşüyoruz galiba bazen de. Forum ortamında bir başka kişiden basitçe bir cevap alabilirsiniz ve bu çok kolaydır; oysa o bilginin elde edilişi birilerinin belki de yıllarını almıştır. Bunun kıymetini bilmek gerek. Daha fazla okuyup araştırıyor olsaydık, çok konuşanı ya da her önümüze geleni değil de okuyup araştırmış olanı dinliyor olsaydık; cevapları ta 1960'larda yazılı olarak verilmiş aynı sorularla boğuşuyor olur muyduk ya da Ercan TARHAN gibi insanları mumla arar mıydık bilmiyorum.

En azından sizin adınıza sevindim diyebilirim. Sütten ağzınız yanmış belli ki, fakat yılmayıp üfleyecek yoğurdu bulmuşsunuz. Bu forumun kıymetini bilin; ağzınızın tadı bozulmasın [:)]

Bu kadar anmışken Sayın Tarhan'ın anısına derginin ilk sayısının fotoğrafını paylaşayım: Birlikte çekildiğimiz fotoğrafı yazık ki bulamadım. Sağlıklı akvaryumlar dilerim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199996/051020171736251.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]199024,OnderinOdasi[/T][T]74252,irfankıvrak[/T][T]168086,brigantes[/T][T]179136,Mehmetskl[/T][T]191362,CaptainJava[/T][T]202394,erdimtnn[/T][T]221757,Feritbdr[/T][T]173193,ityo39[/T]
Teşekkür Edenler: [T]199024,OnderinOdasi[/T][T]74252,irfankıvrak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

irfankıvrakÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2009
İl: Mugla
Mesaj: 30
irfankıvrakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 18:41
Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Son olarak zeolit fileye koyulmalı mı peki? küçük parçaların motora kaçma riski olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kptmaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/09/2017
İl: Ankara
Mesaj: 343
kptmaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 21:32
Hiç sanmam, ama içiniz rahat edecekse koyun. İç huzuru önemli [:)]

Beğenenler: [T]74252,irfankıvrak[/T]
Teşekkür Edenler: [T]74252,irfankıvrak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

irfankıvrakÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2009
İl: Mugla
Mesaj: 30
irfankıvrakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2017 21:42
[QUOTE=kptma]Hiç sanmam, ama içiniz rahat edecekse koyun. İç huzuru önemli [:)][/QUOTE]
öyleyse koymuyorum :)

Beğenenler: [T]236484,Herco16[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KadirSpmzÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 359
KadirSpmzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2017 00:01
[QUOTE=irfankıvrak]Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Son olarak zeolit fileye koyulmalı mı peki? küçük parçaların motora kaçma riski olur mu?[/QUOTE]

Ben şahsen zeoliti akvaryumumun ilk 2 haftasında kullanmıştım. Döngünün hızlı oturmasını sağlıyor, eğer yeni kurulumsa ve balıkları hızlı bir şekilde atacaksanız kullanabilirsiniz. Ayrıca zeolitler zaten fileli halde satılıyor. Parçaların kaçma ihtimali yok. Eğer filesiz olanı alırsanız kadın çorabı ile muhafaza edebilirsiniz.

Önerir misiniz derseniz pek bir şey değiştiğini düşünmüyorum ama bana verilen bilgi yukarda yazdığım gibiydi, döngü ile ilgili olan..

Eğer 3 kutuysa filtreniz;
-Siporax
-Bio sünger
-Elyaf

Eğer 4 kutuluysa büyük bir akvaryumunuz vardır;
-Siporax
-Substrat
-Bio Sünger
-Elyaf

Bunları öneririm. Berrak sulu hobiler. [:iyi:]

Beğenenler: [T]74252,irfankıvrak[/T][T]199024,OnderinOdasi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]74252,irfankıvrak[/T][T]208917,Etimesgut06[/T]
+1: [T]74252,irfankıvrak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir